månadsarkiv: augusti 2024

Idag är läget farligt

Efter tips från en läsare kommer här länkar till en artikel om Lars Gyllenhaals nya bok ”Ryssland och den svenska nedrustningen”.

Gyllenhaal påbörjade arbetet med boken i våras. När jag började skriva i maj var läget annorlunda. I dag är läget farligt, säger militärhistorikern och författaren Lars Gyllenhaal.” (Edit: NSD:s citat är felaktigt. Gyllenhaal avslutade arbetet med boken i maj. Jag ber om ursäkt att citatet är felaktigt och vi får se om NSD också korrigerar sin text senare)

Det är ju tyvärr fler än Gyllenhaal som blivit tagna på sängen. Nu är det drygt två veckor kvar till budgetpropositionen, där vi får se om det blir några ökade anslag för Försvaret.

Ukrainska på Ryska

Andrej Kurkov

Denne Rysk-Ukrainska författare har än så länge bara fått två böcker översatta till svenska. Dessa är ”Döden och Pingvinen” och ”Pingvin försvunnen”, dess uppföljare. Han har skrivit ett tjugotal böcker och manus samt lyckats vara den mest publicerade ryska författaren utomlands. Han har länge legat bland de tio bästa på den europeiska bestsellerlistan. Kurkov har en examen som översättare från japanska till ryska, bor i Kiev sedan barnsben och är gift med en engelska.


”Det nattliga mjölkbudet”
är hans senaste roman och kom ut vintern 2024. Det är också den enda roman jag läst. Att han är gift med en engelska speglas i språket. Det må hända bero på språksituationen som helhet, för ryskan lånar fler och fler ord ur engelskan. Trots att Putin skarp vändt sig emot denna tendens, och även lagstiftade emot den. För vidare läsning om språksituationen i dagens Ryssland hänvisar jag gärna till Per-Arne Bodins artikel i 4e nr av Språktidningen.
”Det nattliga mjölkbudet” är högst politisk, fastän det skulle bli en bok om kärlek. I dess försvar är det en bok om kärlek, men satt i ett större perspektiv där framför allt makten hela tiden är närvarande.

Handlingen utspelar sig i Kiev och dess förorter. Huvudpersonerna är en handfull kvinnor och män vars öden mer eller mindre tillslut sammanflätas. Historierna är absurda, komiska men också tragiska.
Romanen ger en bild av livet i dagens Ukraina. Den utspelar sig i nutid och ukrainska politiker nämns – om än inte med sitt rätta namn. Andrej Kurkov säger i en intervju till ukrainska Izvestia att den som känner till parlamentarikerna, kommer känna igen ett eller annat ansikte i boken.
Till engelska har sju av hans böcker översatts. Nu senast ”The President’s last love” som finns att köpa i handeln redan idag. Kurkov är rolig. Läs honom!


Stackarn…

Det är synd om försvarsministern. Först lyckas han med det omöjliga, nämligen att ha en debattartikel i SvD där han konstaterar att Ryssland har sin fokus på sin sydfront i Kaukasus och därför berör inte händelserna där vårt närområde på samma sätt, samma dag som Ryssland går ut och deklarerar att Polen nu är ett primärmål för kärnvapen och att man nu åter ska kärnvapenbeväpna Östersjöflottan. Så idag går flera borgerliga försvarspolitiker, som tidigare under våren förordat budgetnerdragningar ut i SVT Rapport och istället förordar budgettillskott för Försvarsmakten.

Det är inte lätt att vara försvarsminister då när man som käpphäst har att Försvarsmakten minsann ska klara sig med tilldelad budget och krävs det nerläggningar för att klara budgeten, så är det så (eller är det någon annan som har käpphästen som Tolgfors får rida på?). Som jag skrev tidigare påminner Tolgfors situation allt mer om justitieministerns i Rymmaren. Ständigt i fel fas med opinionen och omvärldshändelserna. Dock tror jag inte vi behöver vänta värst länge innan försvarsministern också går ut med att han mycket väl kan tänka sig att skjuta till pengar till Försvarsmakten.

Det fortsätter att vara svalt i relationerna mellan Väst och Ryssland. Ryssland har idag opponerat sig mot utrikesminister Carl Bildts frispråkighet (framförallt på hans blogg) om vad han anser om Rysslands agerande i Georgien. Själv gillar jag som sagt det faktum att vi har en utrikesminister som för en gångs skull inte viker från en hård linje mot något som är orätt, trots att det är en stormakt det handlar om och inte någon bananrepublik. Det är dock intressant att se att det finns en del i Ryssland som motsätter sig gårdagens självständighetserkännanden och kallar det ett vågspel. Det blir som sagt intressant att se hur Moskva ska försvara sig mot diverse krajer, oblaster och regioner som nu på allvar funderar på att realisera sina självständighetsdrömmar.

Jag vill mycket varmt rekommendera den här länken som jag fick av en läsare. Den ger en utmärkt bakgrund till kriget i Georgien och händelserna som ledde fram till detta. Mycket hade jag koll på, men inte allt. Ni som fortfarande lever i förvissning att kriget startade med att Georgien försökte jämna Tskinvali med marken med artilleri bör definitivt läsa. Länkarna jag postade i morgonens inlägg kan också vara läsvärda.

Det kan också vara kul att ta en titt på SKP:s blogg också. De är inte riktigt kloka där. Foliehatt på!

Slutligen är det kul att notera att bloggen sprängde 50 000 besökare ungefär ett år efter starten. Det är mer än vad jag någonsin trott. Betydligt mindre än de stora bloggarna, men jag vänder mig inte till en så bred publik så jag är mycket nöjd. Någon nytta hoppas jag att bloggen har åstadkommit förutom att ge mig utlopp för en del irritation och möjlighet att ventilera mina åsikter.

Alltid lika klockren

Bo Pellnäs är alltid lika klockren i sina analyser. Igår hade han en debattartikel i UNT som är mycket läsvärd.

Artikeln är full av träffsäkra formuleringar. Exempel på några:

”Ryssland visste att strider skulle bryta ut i Sydossetien. Ett tjugotal journalister sändes i förväg till området. Vidare måste de ryska förband som tillfördes ha legat i hög beredskap för att kunna sättas in så snabbt.”

Läs gärna de här länkarna med ovanstående som bakgrund: 1, 2

”…Man borde tidigt ha noterat att ryska förband hade satts i beredskap. USA:s signalspaningsorganisation, NSA, har en organisation vars personal antalsmässigt vida överstiger CIA:s. Man kan i detta sammanhang undra vad svenska FRA kände till. Vår regering verkade totalt överraskad av krigsutbrottet.”

Minst sagt.

”Försvarsminister Tolgfors uttalande att det inte finns ett öst-väst-problem därför att Ryssland prioriterar Kaukasus, är orealistiskt och speglar egentligen bara oviljan att inleda det försvarspolitiska återtåg, som han nog ändå ser som oundvikligt. Orealistiskt därför att USA:s lokalisering av ett antimissilförsvar i Polen kommer att mötas av ryska motåtgärder. Dessa kan snabbt försämra öst-västrelationerna och rikta strålkastarna mot vårt närområde. ”

Tolgfors timing med debattartikeln i SvD förra helgen kunde inte ha varit bättre.

”Det är intressant att avläsa de svenska reaktionerna. Afghanistandoktrinen, den som länge hävdat att Sverige bäst försvaras i Afghanistan, är nu stendöd. Det säkerhetspolitiska återtåget till vårt närområde har börjat. Tyvärr är det inte främst säkerhetspolitiska motiv som åstadkommer detta. Det är långt mer rädslan för att socialdemokraterna inför valet skall kunna spela på alliansens bristfälliga hantering av försvaret.”

Hela artikeln är som sagt mycket läsvärd och rekommenderas varmt!

En trappa upp?

Rysslands president Dimitrij Medvedev biföll idag Dumans beslut att erkänna Abkhaziens och Sydossetiens sjävständigheter. Man kan direkt dra paralleller till erkännandet av Kosovo mot Rysslands vilja och se detta som ett sätt för Ryssland att visa att man minsann också kan. Ryssland verkar dock förbehålla sig rätten att göra subjektiva val i när det gäller självständighet för delstater och delrepubliker. Ingen tror väl någonsin att Ryssland kommer att erkänna Tjetjeniens självständighet? Det finns säkerligen fler områden i Ryska Federationen som hyser stora önskemål om att bli självständiga. Hur tänker man hantera detta? Det är inte utan att man mycket väl kan förstå synpunkterna att detta inte är något annat än en annektering av annat lands territorium. Hur många andra länder kommer att följa Rysslands exempel? En första gissning är Syrien, Kuba, Venezuela och möjligtvis Kina.

Jag hade faktiskt inte trott att Ryssland skulle gå med på självständighet för Abkhazien och Sydossetien annat än som delar av Ryska Federationen. Jag finner det högst otroligt att Ryssland kommer att ta hem sina militära styrkor från dessa områden, utan de kommer nog att bli kvar för en lång tid framöver. Frågan är också hur pass stor självständigheterna för dessa stater kommer att bli gentemot Ryssland? Jag håller det för rätt troligt att kommer att ha en status påminnande om de forna WP-staterna i Östeuropa, där alla beslut av vikt var tvungna att sanktioneras av Moskva. Det stämmer väl rätt bra i tiden nu, när vi nyss noterat att det är 40 år sedan Sovjetunionen slog ner på ett bångstyrigt Tjeckoslovakien.

Risken är nu att om denna annektering av det bångstyriga Georgiens territorium faller väl ut för rysk del och man kommer lindrigt undan (har inget svar på hur man skulle kunna hindra detta…), att man lockas att använda samma metod i andra områden, som t ex Baltikum, Moldavien och delar av Ukraina. Detta vore en högst otrevlig världsutveckling… Jag hoppas på att de europeiska länderna kan sluta upp runt en gemensam hård och fast linje mot Rysslands aktioner. Det här är inte en kris som kommer att kunna lösas i FN och Säkerhetsrådet. Det är inte utan att man undrar om inte Säkerhetsrådets utformning borde ändras, när fem länder har ständig vetorätt och därmed kan skjuta alla försök till beslut i sank när det handlar om frågor som rör dessa länder.

Det rapporteras också att kryssaren Moskva lagt ut från Novorossijsk för ”patrulleringsuppdrag” alternativt ”rutinuppdrag för att testa vapensystem” (Det betyder alltså att man snabbt har reparerat Moskva i den nya marinbasen Novorossijsk efter de skador hon åsamkades under striden med georgiska robotbåtar). USA har ju tre örlogsfartyg i Svarta Havet på väg med ”nödhjälp” till Georgien. Det är knappast ett sammanträffande att det första är en Arleigh Burke-jagare, vilken kommer att vara kapabel att sköta det mesta av Georgiens luftförsvar på egen hand med sin mycket kraftfulla radar och sina luftvärnsrobotar.

Som vanligt är ju utrikesminister Carl Bildts blogg mycket intressant att läsa om läget i världen.

En Praktisk Teater

Teater Praktika

När jag i höstas vandrade runt i mina favoritkvarter runt Bolsjaja Sadovaja gatan i centrala Moskva stötte jag på Teater Praktika. Detta område kring Patriarkens damm är mest känt för att Bulgakov bodde runt hörnet. Idag är hans lägenhet ett ideellt drivet museum med ett tillhörande mysigt café. Vid en tvärgata rakt in från stora Bolsjaja Sadovaja ligger ett mycket franskt boulangeri. I Ryssland kan nämnas, säljs det mest i kg eller gram, vodka som bakverk. Det är bara att peka på vilken bit du vill ha, och så får du biten i en påse efter att gumman vägt den. De wienerbröd jag köpte där måste vara de läckraste (dyra, men absolut inte dyrast) i hela Moskva. Att boulangeriet slagit upp just här är resultatet av att alla exilfransmän funnit sig till ro här borta. I andra delar av staden hittar man oftast ett par engelska gratistidningar när man går in på caféerna, här hittar du istället franska och ryska.

Vidare in mot dammen ligger Moderna Museét vid Jermolaevskij. Museét är en av Moderna Museéts filialer och ligger på Jermolaevskij gränd. Jag var där dagen innan jag åkte ifrån Moskva, men hade inte tidigare lagt märke till det trots att jag strosat här så många gånger. Den ryska konstgruppen AES+F som besökte kulturhuset nyligen ställde just då ut här. De föll mig inte i smaken med sitt stiliserade våld och retuscherade målningar.
Något som på ett sätt föll mig i smaken var dock Teater Praktika. Teatern, och inte föreställningen jag såg. Nebozjiteli, de som bor i himmelen (eller stjärnor som de anspelade på).


Det var för mycket monitorer och artificiella ljud. Låt Teater vara Teater!
Men det är synd att klandra dem. Teater Praktika är nämligen en ganska okonventionell teater bland Moskvas alla klassiska och traditionella teatrar. När jag fann teatern var den inne på sin andra säsong och nu den 7 oktober öppnar den fjärde. Praktika har bl a satt upp Sorokin, författaren som har varit i ropet under en tid nu. Han har gjort dig ett namn som en nydanare av det ryska språket, kanske främst för sina obseniteter. Men Teatern har också haft poesikvällar med Vera Pavlova, en mycket hyllad poetissa vars dikter mycket behagade en av mina ryska lärarinnor.

Teater Praktikas manifest lyder som så, att teatern skall orientera sig bland nya, aktuella pjäser, nya utrycksätt, dramaturger för att finna den moderna teaterns nya stilistik. Pjäserna skall vara skrivna under under de senaste tio åren och kan inkluderar såväl ryska som utländska författare. I bokhandeln, som består av ett fåtal utvalda böcker i hörnet fann jag en antologi av svenska dramatiker översatta till ryska. Bland dem Jonas Gardell, läs, inte Bergman (!). Senare sattes även en svensk pjäs up av Anders Duus, Nu är du Gud igen, vilken har satts upp även i Norge och i Tyskland.

Jag tycker om Teatern. Det känns som om den har lyckats med det den vill. Lokalerna är fullsatta, klientelet blandat, om än att det bara var ett ungt par jag frågade om vägen som kunde visa mig i rätt riktining när jag virrat bort mig för återbesöket. Praktika är intim, varken publikfriande eller elitistisk. De har helt enkelt fyllt ett tomrum, och fyllt ut det väl!

Russerne ler av oss

Det er fascinerende å se russiske TV-nyheter. Russerne ser gjerne ting på en litt annen måte, noe vi ble brutalt klar over i forbindelse med konflikten om utbryterrepublikkene Sør-Ossetia og Abkhasia.

Nylig fikk vi et eksempel på at denne annerledes vinklingen også kan omfatte oss nordmenn. Den russiske TV-stasjonen NTV hadde fått med seg striden rundt det radioaktive vraket av krysseren Murmansk som har preget norske medier i sommer og bestemte seg for å sende en egen reporter for å se på saken. Saken fikk imidlertid et litt annet fokus en hva Hasvik-ordfører Eva Husby hadde tenkt seg:

Vi er så glade for at det har blitt fokus på “Murmansk” og nå viser det seg at den jo er mye farligere for miljøet enn vi hadde trodd. Fint er det også at saken har gjort det mulig å ta opp situasjonen rundt andre miljøtrusler langs kysten, sier Eva Husby til FiskerbladetFiskaren.

For i reportasjen “Murmansk-bombe ved Norges kyst” så NTVs reporter tydeligvis ingen problemer ved å ha en 211 meter og 17.000 tung rustholk i fjæresteinene. Han hadde riktignok intervjuet Bellonas Aleksandr Nikitin som fortalte om uvissheten rundt strålingen fra vraket, en uvisshet som burde utredes. Men denne bekymringsmeldingen ble straks retorisk annulert av den lokale russeren Lilija, som mente at lokalbefolkningen har blitt hysteriske. Selv kommer hun fra byen Murmansk og var glad for å kunne minnes hjembyen når hun går på jobb om morgenen.

Riktig latterlig på nordmennenes bekostning blir det når TV-journalisten drar ut til vraket, hvor han bekymringsløst spaserer rundt i de rustne ruinene. “Dette er jo ganske så ufarlig”, konstaterer han, og fortsetter å fortelle om hvor mye interessant man kan finne rundt omkring på vraket. Kontrasten er sterk til Hasvik-ordføreren, som “må overtales til å gå ombord”.

Lokalbefolkningens bekymring blir endelig avvist av en ekspert på sjøvåpen (!):

Jeg kunne ha forstått våre norske naboers bekymring dersom båten nettopp hadde blitt kastet opp på stranden og hadde inneholdt noen former for flytende stoffer som for eksempel tungolje som kunne ha havnet i sjøen. Men dette er jo en helt tom metalleske som ikke representerer noen fare for båttrafikken. Den har jo allerede rukket å bli en av norskekystens severdigheter.

Det er vanskelig å si hvorfor NTVs reporter er så opptatt av å bagatellisere lokalbefolkningens bekymringer for radioaktiv stråling fra vraket, men det er i alle fall tvilsomt om denne saken kunne ha bidratt til å vekke russernes oppmerksomhet for de miljøproblemene deres gamle rustholker representerer for befolkningen langs Norges kyst.

Russlands alenegang

Den voldsomme krigen i Georgia har kommet som en overraskelse på de fleste. Av og til kan man få inntrykk av at utviklingen har vært like overraskende for deltakerne selv også. Det er vanskelig å tro at georgierne hadde forventet en så bestemt reaksjon fra Russlands side, og selv om russerne tydeligvis var godt forberedt på den militære utfordringen så hadde de nok ikke forventet en så kraftig fordømmelse fra resten av verden.

Selv har jeg fulgt utviklingen via den russiske TV-kanalen NTVs video podcast, hvor vinklingen har vært den diametralt motsatte sett i forhold til hva vi har blitt servert her i Norge. Det interessante er ikke hvem som har rett/feil, hvem som forteller sannheten/lyver. Etter fire-fem dagers massemedial teppebombing av informasjon mister man etterhvert tilliten til det meste som blir sagt

Det er forsåvidt ikke så overraskende at russiske medier til å begynne med totalt ignorerte den internasjonale kritikken av landets krigføring, deretter omtalte den i dempede ordelag, før de tilslutt har omtalt den meget kritisk. Dette ligger i krigsretorikkens natur. Mer overraskende er det å se at russiske ultranasjonalister, for ikke å si rasister, har fordømt de russiske styrkenes støtte til sørosseterne. I bloggen “En slavers dagbok” med mottoet “Denne verden bør enten være hvit, eller ikke eksistere i det hele tatt” kan vi lese følgende:

Russiske soldater og offiserer! De russiske myndigheter bruker dere som kanonføde! Hva skal dere med dette landet?! Hva skal dere med denne krigen!? La kaukaserne løse sine problemer selv! […] Russiske krigere, det er deres koner, barn og foreldre som behøver dere. Dere trengs ikke i Russland, men i Rus! Rus, denne strålende staten som vi skal bygge sammen for oss selv, for russiske mennesker. Det Rus, som skal tilhøre oss og ingen andre, hvor våre etterkommere skal leve fritt og lykkelig.

Ytterligående russiske nasjonalister er ikke kjent for å ta georgernes side, og det er jo forsåvidt ikke det de gjør her heller, de bruker snarere dette som en anledning til 1) å kritisere Russlands politiske ledelse, som i sitatet ovenfor og 2) bygge opp under stereotypen av den kriminelle, snyltende kaukaseren:

Hva er det vi kriger for? For at osseterne fremdeles skal kunne eksportere til Russland sin sprit, som russiske karer dør av? Eller for at osseterne skal kunne komme til russiske byer, for å oppføre seg som småkonger og, på samme måte som andre kaukasiske folkeslag, finne på faenskap på den russiske jord? Eller kanskje for at penger nok en gang skal forsvinne til Kaukasus, denne gang Sør-Ossetia, penger som kunne ha blitt brukt til å betale ut pensjoner og sosialstøtte til mødre og invalide?

Men ultranasjonalistenes retorikk er i det store og hele ikke særlig overraskende. De bruker forsåvidt enhver anledning til å gjenta det samme. Da kom nok det hviterussiske UDs svært reserverte uttalelser mer overraskende på russiske myndigheter. Fredag meddelte det hviterussiske utenriksdepartementet at de var “svært bekymret” over situasjonen i Sør-Ossetia og ba om at våpenbruken umiddelbart måtte oppheves. Samtidig tok hviterusserne ingen stilling til hvem som var ansvarlig, og de kom heller ikke med noen støtte til Russlands innmarsj. Dette fikk i dag Russlands ambassadør i Minsk til å se rødt. Ambassadør Surikov viste til unionsavtalen mellom de to landene og understreket at en støtteerklæring måtte være det minste man kunne forvente av en unionspartner. Han mente dessuten at hviterusserne burde ha tilbudt humanitær hjelp til ofrene for konflikten (les: de russiske flyktningene fra Sør-Ossetia). En av representantene i det hviterussiske republikkrådet, Aleksandr Zimovskij ga i dag på spørsmål fra det hviterussiske nyhetsbyrået Belapan den beste oppvisningen i diplomatisk tåketale kombinert med knallhard kritikk jeg noen gang har lest:

Kan De forklare, hvorfor “hviterussiske myndigheter tier beskjedent om situasjonen i Sør-Ossetia” slik Russlands ambassadør uttrykte det?

Det er tydeligvis ikke andre enn jeg til å svare den russiske ambassadøren. Jeg tar vel ikke feil om jeg sier at ambassadøren ikke uttrykker sin personlige mening, men viderebringer sin regjerings mening. Derfor er han uangripelig for knallhard offentlig kritikk, særlig nå like før vår statsminister skal møte den russiske. Så jeg får unnskylde den iskalde tilbakeholdenheten.

Men altså, hva gjelder denne “beskjedne tausheten”? Ikke minst fordi ambassadør Aleksandr Surikov også nevnte avtalen om å etablere en Unionsstat.

Vår taushet er så beskjeden fordi Hviterussland, i kraft av å være unionspartner, har skapt alle muligheter for beskjedenhet. Derfor var det upassende av ambassadøren å komme trekkende med avtalen om å etablere en Unionsstat. Jeg vil minne om at i det øyeblikket den nåværende Kaukasus-krigen startet så stod det formelle overhodet for denne Unionsstaten, Aleksandr Lukasjenko, og den formelle statsministeren i Unionsstaten, Vladimir Putin, så nær at de kunne ha hatt blikkontakt, ja, kanskje til og med innen hørbar avstand, på tribunene av “Fugleredet” stadion i Beijing. Putin diskuterte imidlertid ikke den kaukasiske konflikten med sitt formelle overhode og juridiske unionspartner, men valgte heller å gjøre det med andre. Av dette kan man slutte at Hviterussland anser Russland som sin unionspartner historisk og kontinuerlig, mens Russland anser Hviterussland som sin unionspartner på øyeblikksbasis og når dette passer dem politisk og økonomisk. Russerne lot oss praktisk talt forstå at “Vi klarer oss uten dere”! Og det er forståelig. Men så blir de fornærmet: “Hvorfor lot du meg i stikken”? Og det er latterlig.

Att låta sig hånas

Den Ryske Debutantens Handbok

Av Gary Shteyngart

Boken handlar om en ung judisk ryss som kommer till Amerika under nittiotalet. Av titeln att döma förmodar jag att det kommer att bli en rolig berättelse, full av kulturkrockar och förväxlingar. En bok som pekar på missförstånd och löser vardagsmysteriet.

Det här är en helt annan bok. Det är en berättelse om hur huvudpersonen, Vladimir blir indragen i skumma affärer – och alldeles för lätt tar sig ur varje knipa.

Vladimir är 25 år och har bott i New York halva sitt liv. Det är tidigt nittiotal och han är inte helt tillfreds med sin livssituation. Han umgås med slavofiler vilka mest verkar uppskattar just hans ryskhet mer än någonting annat. Shteyngart förlöjligar nu just bokens målgrupp.
Han spelar hårt på att framhäva det exotiskt ryska. Just den bild de flesta redan har av ryssar – De brutala, maffiosa, vodkadrickande kommunisterna. Det känns tradigt och ibland aningen överdrivet.

Så, frågan jag ställer mig är om detta är en bok för ryssar, den gemene mannen eller för slavofilen? Svaret är att det varken blir hackat eller malet. Många uttryck, människor och situationer måste te sig obegripliga eller helt förlora sin poäng om man inte vet vad de betyder eller anspelar på. Samtidigt förklaras hälften av dessa företeelser. Därför blir det heller inte en bok för en utvald insatt skara. Precis som i Burgess, A Clockwork Orange, är det uppiggande för den som kan ryska att lista ut vad de kursiverade orden betyder, men här går fröjden förlorad då de allt som oftast förklaras i nästa mening.

Men det finns en poäng med boken. Den är lätt att ta sig igenom, och det finns saker värda att begrunda.
Vladimir hamnar i staden Prava i Stolovenska Republiken. Befolkningen kallas stolovener och talar stolovenska. Ett språk som är mycket nära besläktat med ryska – Precis som tjeckiskan. Vladimirs relation till kvinnor, och den litterära krets han sammansluter sig till känns som hämtad ur Varats olidliga lätthet av tjecken Milan Kundera. Namnet Prava är så likt tjeckiens Prag. Kafka lär ha bott där och Prava pryds av en sista relik från Sovjettiden – foten av den största Stalinstaty värden skådat. Foten är det enda som nu finns kvar efter att resten sprängs efter diktatorns död. Lägg därtill det viktiga årtalet 1968 i Pravas historia.
Allt detta pekar på att Prava skulle vara Prag. Men varför uttrycks detta inte i klartext? Vad finns det för budskap? Vad har Prava som inte Prag har?

Prava sägs vara ”nittiotalets Paris”. Det är hit alla amerikaner tillika bohemer spenderar ett par år och hänger sig åt sin kreativitet och sina kommunistiska ideologier. Det är en utopi. Här kan även den ryska maffian arbeta ostört och lukrativt.
Kanske är Prag inte riktigt just den utopi som Prava skall föreställa?
Det finns sannolikt också mer att utröna i dessa överensstämmelser mellan den litterära staden Prava och Prag. Därför skulle jag rekommendera att boken läses som en allegori över Prag eller den plats, person eller era Prava kan tänkas symoblisera.

Men om det är Vodka ni vill läsa om…

Ett barnsligt krig

“Krig.” Det tog fulla fyrtioåtta timmar innan de större medierna vågade använda detta starkt laddade ord, men nu förklarar till och med SVT att “det råder fullt krig mellan Georgien och Ryssland”. Konflikten kring utbrytarrepubliken Sydossetien, som har varit “frusen” sedan 1992, har definitivt trappats upp till en fullskalig militär konfrontation. Se även: Georgien: eldupphör […]