Alldeles nyss kom flashen på TT att Politkovskajas misstänkta mördare har släppts fria. Två bröder från Tjetjenien och en polis.
Mordet på Anna Politkovskaja kommer garanterat förbli ouppklarat.
Här skriver BBC om ämnet.
2003 var jag i Moskva och träffade henne på Novaja Gazeta tillsammans med ett gäng svenska journalister. Den här texten, som jag skrev efter det, publicerades ursprungligen i Barometern, 21/10-03. Nu återpublicerar jag den här.
Kriget i Tjetjenien ska vinna valet åt Putin
”Det har blivit en självgående organism”
Novaja Gazeta är den enda tidningen i Moskva som inte har några externa ägare. Tidningens journalistkollektiv äger sina aktier själva. Det är det enda sättet att undkomma statens ekonomiska strypgrepp och krav på vad som ska stå i tidningen.
För tillfället har Novaja Gazeta en upplaga på 400 000 i Moskva – i sig en stor tidning, men en suck i rymden mot tv-kanalernas makt, som numera alla är statligt ägda.
Tidningen måste leva av privata sponsorer. Chefredaktören berättar när vi kommer dit på besök, att oberoendet ger dem svårigheter: inte alla journalister vågar arbeta kvar på grund av hot. Ägarkonstellationen gör dock att journalisten Anna Politkovskaja kan fotsätta att rapportera om kriget i Tjetjenien på ett sätt som gjort henne världsberömd – och djupt hatad bland dem som vill tysta kritiska röster i Ryssland. I Tjetjenien har hon har blivit tillfångatagen och psykiskt torterad – av ryska militärer.
Lågmält och engagerat svarar hon på våra frågor.
Är det ett skäligt journalistiskt försvar att inte arbeta i Tjetjenien för att det är farligt?
- Först säger jag att jag inte dömer någon. Var och en måste fatta sitt beslut. Men det är ju klart att det är betydligt mindre farligt om man bara rapporterar det preseidenten vill. Det jag tycker är viktigast är att journalister inte kan röra sig fritt därnere.
- Det är så många som vill fortsätta det här kriget. Det har pågått i fem år och har blivit en egen organism. Presidenten har sitt intresse där inför valet, och militärerna får en möjlighet att skaffa sig en lägenhet, lön och karriär på ett annat sätt än vad som vore möjligt genom en ren militärtjänst.
Under det sista året har det skett en splittring mellan de båda ledarna i Tjetjenien, Aslan Maschadov och Shamil Basajev. Det var Basajev som låg bakom gisslandramat på Dubrovkateatern i Moskva förra hösten. Han förespråkar numera krig med alla medel mot ryssarna, inkluderat självmordsattentat, berättar Anna Politkovskaja för oss.
Vilket stöd har de båda ledarna i befolkningen? undrar vi.
- För det första skulle motståndet i Tjetjenien inte existera utan dem – de förser människor med mat. I den meningen kan motståndet existera så länge de finns. Utvecklingen har gjort att människor i Tjetjenien radikaliseras och numera stödjer Basajev. Det är en stor tragedi, säger hon.
Anna Politkovskaja har den tjetjenska befolkningens förtroende på grund av sin rapportering. Hon ombeddes av de tjetjenska gisslantagarna på Dubrovkateatern att bli medlare i dramat.
Vad upplevde du som mest obehagligt, kriget eller gisslandramat?
- Det är omöjligt att säga. Jag har ett försvar inom mig själv för att orka vara kall och tänka. Man måste arbeta. Dubrovka lever kvar hos mig som ett av mina svåraste minnen. Jag fortsätter ständigt att ha kontakt med människor därifrån. De får ingen uppmärksamhet av samhället alls och jag kan inte släppa det.
Kan vi förvänta oss fler liknande terrordåd?
- Självklart.
Vad händer med soldaterna som kommer hem från kriget?
- Vi ser samma syndrom som Vietnamsoldaterna drabbades av. Många begår självmord. De har påverkat samhället drastiskt. Det har blivit mycket brutalare. Dessutom sprids det militäristiska språket, till exempel används ordet ”utrensning” i alla möjliga sammanhang.
Hur har väst agerat tycker du?
- USA:s högsta politiker påminner om Sovjetunionens. Bush och Putin kommer överens för att de tänker i precis samma banor – offren spelar ingen roll. Condoleezza Rice påstår att Bush har sin syn på det hela, att kriget måste till för att bekämpa terrorismen. Men han saknar intellektuell förmåga att förstå situtationen.
- I Tjetjenien har människan i sig inget värde. Det är bara en biologisk varelse. Den kan man döda eller göra vad som helst med.