Archive for augusti, 2024

Putin fördömer Molotov-Ribbentroppakten

Idag – efter en lång väntan kan tyckas – fördömde Ryssland och Putin officiellt Molotov-Ribbentroppakten. I morgon infaller 70-årsdagen av andra världskrigets utbrott och den gamla pakten som innehöll hemliga skrivelser om Polens delning mellan Sovjetunionen och Nazityskland har länge varit en öm punkt i de polsk-ryska relationerna. Både sovjetisk och rysk historieskrivning har försökt mörka relationen mellan Stalin och Hitler.

Putin omnämner pakten som omoralisk och skriver i ett öppet brev till polacker, genom polska tidningen Gazeta Wyborcza, att han vill åtgärda den misstänksamhet som präglar ländernas relationer.

Mer att läsa (på polska): Putins brev i Gazeta Wyborcza. Samma tidning har en artikel på engelska kring brevet. Putins brev på ryska finns att läsa här.

 

Putin skriver till polackerna

En dag innan Vladimir Putin inleder sitt besök i Polen publicerar tidningen Gazeta Wyborcza hans brev till det polska folket. I brevet fördömer han Molotov-Ribbentroppakten 1939, som enligt honom var ”omoralisk”. Men samtidigt menar han att Sovjet inte hade något alternativ till att göra upp med Hitler, eftersom Storbritannien och Frankrike året innan gett efter och skrivit under Münchenavtalet. Gazeta Wyborcza publicerar en engelskspråkig artikel om brevet här. En rysk analys finns hos Polit.ru. Vladimir Milov är mycket kritisk. Hela brevet på ryska här.

Det går alltid bra att skylla på USA

Nato siktar på Ryssland?Går det bra för Ryssland? Är oljepriset högt? Då är det Vladimir Putins förtjänst.

Går det dåligt för Ryssland? Är ekonomin körd i botten? Då är det USA som bär skulden.

Blir de blodiga terrordåden i Nordkaukasien allt fler? Då är de skyldiga arabiska legosoldater, som givetvis finansieras av USA.

– Väst strävar efter destabilisering, att inte ge Ryssland möjlighet att återfödas som den supermakt vi var. De kommer att göra vad som helst, slår Ingusjiens president Junus-Bek Jevkurov fast, när han ger sin första intervju efter bombattentatet som nästan dödade honom.

Continue reading ‘Det går alltid bra att skylla på USA’

Georgien tog en tanker, Ryssland tar oljefälten

Den turkiska oljetankern Buket fördes till Poti.Den ryska säkerhetstjänsten FSB:s gränstrupper går inom kort in i Abchazien för att i samarbete med Abchaziens egna myndigheter skydda internationell fartygstrafik till abchaziska hamnar. Det meddelade Jevgenij Intjin, vice chef för FSB:s gränstrupper, fredagen den 28 augusti.

Anledningen är att den georgiska flottan på senare tid trappat upp sin verksamhet mot fartyg som trafikerar abchaziska hamnar utan tillstånd från Tbilisi. Ett turkiskt tankfartyg som under längre tid regelbundet levererat bränsle till utbrytarregionen stoppades förra veckan av georgisk militär som tvingade fartyget att i stället för Abchazien anlöpa den georgiskkontrollerade hamnen Poti några mil söder om Abchaziens gräns.

Continue reading ‘Georgien tog en tanker, Ryssland tar oljefälten’

Många förklaringar om Arctic Sea

En av de åtta åtalade männen från det kapade fartyget Arctic Sea meddelade idag genom sin advokat och en artikel i tidningen Kommersant (länk, bara på ryska) att besättningsmännen inte alls varit inblandade i kampningen, utan snarare miljöaktivister som hölls fångna av kaptenen.

Männen står åtalade för människorov och kapning vid en domstol i Moskva. Åklagaren går alltså på en helt annan linje än den de åtalade försöker få fram.

Lite spekulerande går att läsa t.ex. i RussiaProfile.org och hos Tobias.

 

Latynina i Petersburg Times

Yulia Latynina (Echo Moskvy) har i veckan i St.Petersburg Times skrivit en utomordentligt intressant text om privat ägande i Ryssland, och problemen med det: Why Capitalism is Doomed in Russia. Jag kan bara säga: Läs!

Här har jag skrivit mer om Latynina när hon var i Kalmar.

Trevlig helg!

Nordstream på frammarsch – i Karlskrona

Det finns vissa frågor i alla fall jag ofta får – av bordsherren på bjudningen, av grannen – för att jag sysslar med Östeuropa. Den vanligaste frågorna för en tid sedan var om jag trodde Putin skulle sitta kvar vid makten, när Ukrainas skulle få status som ansökarland för EU-medlemskap, om Georgien-krisen skulle bli ett fullskaligt och långdraget krig, eller vilket land som skulle uppvisa nästa mjuka ”revolution” i öst.

Idag är den vanligaste frågan om jag tror att Nordstream kommer bli verklighet. Fram till förra veckan har jag svarat ett ganska bestämt nej, jag tror inte det kommer bli verklighet med den nuvarande regeringen. Inte av miljöskäl utan utifrån säkerhetsaspekter och tankar kring politisk stabilitet. Jag skulle också sagt att en s-mp-v-regering skulle troligtvis säga nej även den, men med något mer miljöbaserade argument. Jag trodde ändå mer på ett tydligt nej från Alliansen och de borgerliga, även om jag verkade vara i minoritet med att göra den analysen.

Men sista tiden har debatten om Nordstream faktiskt blivit lite annorlunda. Förra veckan kunde man läsa (i t.ex. DN) att rören till ledningarna redan börjar transporteras och att de första rören lastats av i Karlskrona, vilket givetvis verkar ha fått många svenskar att undra vad som sker. Ska transporterna tolkas som att Nordstreams projektledning är så förvissad om att få positivt besked från alla berörda länder?

Nordstreams Sverigechef hoppas på positivt besked från de berörda länderna – Sverige, Finland, Tyskland, Danmark och Ryssland – senast i april 2024. Innan 2024 är slut kommer 13 000 rör ha lastats av i Karlskrona. Totalt omfattar bygget 200 000 sådana rör. Fredagen den 21 augusti gick remisstiden ut för bl.a. SMHI och Sjöfartsverket. Sjöfartsverket efterfrågade t.ex. bättre utredning kring alternativ placering av ledningarna.

Idag gick det i DN att läsa att finländska affärsmän drar nytta av förhandlingen och osäkerheten och hoppas få Karelen  i ”utbyte”. DN skriver att

Gruppen säger sig ha blivit erbjuden stora summor av ryssarna om de drar tillbaka sin ansökan om en gruvinmutning som ligger i gasledningens väg.

Just de omfattande mutaffärerna med ryssar, finländare och ukrainare iblandade, i just Karelen och rörande gruvindustrin, talade flera av mina intervjupersoner under vårens fältstudie. De högsta mutorna vanligt folk kände till gällde gruvor i Karelen eller offentlig upphandling (alltså total avsaknad av offentlig upphandling) i staden Kiev.

 

Frihet byttes ut mot Stalin i Moskvas tunnelbana

"Stalin uppfostrade oss..." står det nu, inte "Frihetens sol..."Suomi

Det går inte att stryka ord i en sång, säger ett ryskt ordspråk: «Из песни слов не выкинешь». Men det stämmer inte.

I går dog Sergej Michalkov som skrev orden till Sovjetunionens nationalhymn – tre gånger. Första versionen handlade om Stalin, andra om Lenin, och den tredje om Gud. Då hade även landet bytt namn.

Även om Michalkov nu är död så verkar Stalin ha fått evigt liv. För ett par dagar återinvigdes tunnelbanestationen Kurskaja i Moskva efter en grundlig renovering. Stationen har fått sitt gamla utseende, vilket bland annat innebär att de viktigaste orden i Michalkovs ursprungliga version av Sovjetunionens hymn återigen står på hedersplats: ”Stalin uppfostrade oss…”

Continue reading ‘Frihet byttes ut mot Stalin i Moskvas tunnelbana’

Ryssland vittrar sönder

Kraftverkets maskinhall före olyckanGamla gasledningar exploderar, vägarna vittrar sönder och strömmen går när transformatorstationer från 1960-talet fattar eld. Efter Sovjetunionens fall 1991 har för lite investerats i upprustning av infrastrukturen, och nu finns inga pengar i statskassan.

Över sjuttio människor dödades den 17 augusti när en turbin från 1970-talet brast och vattnet trängde in i maskinhallen på Rysslands största vattenkraftverk nära staden Sajanogorsk vid floden Jenisej i södra Sibirien.

De boende längre ner längs Jenisej flydde i panik. Om dammen hade brustit hade flodvågen varit som en jättelik tsunami.

Kraftverkets maskinhall efter olyckanDammen höll, och ryska katastrofministeriet ryckte ut med tvåtusen man som arbetade i en vecka för att pumpa bort vattnet. För den ryska ekonomin är olyckan ändå en katastrof i Tjernobylklass.

Tappet i elproduktionen är fyra gånger större än efter Tjernobyl. Att återställa kraftverket beräknas ta minst fyra år och kosta 10 miljarder svenska kronor.

Continue reading ‘Ryssland vittrar sönder’

Belarus fortfarande stängt

I dag nekades jag visum till Belarus (Vitryssland). Det var ingen stor överraskning. För ganska länge sedan var jag engagerad för demokratisering i landet, och publicerade en någorlunda kritisk bok om dess regim, vilket i början av 2024 ledde till att jag belades med inreseförbud.

På den tiden var det en spridd uppfattning att sådana inreseförbud utfärdades för en begränsad period, närmare bestämt fem år. Sedan förekom obekräftade uppgifter om att tidsgränserna hade slopats. Att jag i dag, efter fem och ett halvt år, fortfarande nekas visum kanske kan ses som en bekräftelse på detta.

För er som håller utkik efter mer material om Arctic Sea: jag reser nu bort några dagar (till ett visumfritt land) och återupptar skriverierna här tidigast på tisdag.

Mer om Arctic Sea-kaparna från Tallinn

Komsomolskaja Pravda följer upp sitt tidigare reportage genom att intervjua föräldrarna till några av de kapare som bodde i Tallinn. Det är ganska intressant.

Andrej Lunjov uppges till exempel inte alls vara samma person som för tre år sedan försvann från Kamtjatka, en uppgift som jag ju återgav förut. Innan Arctic Sea-dramat bodde han i en enkel tvårummare tillsammans med sin gamla mamma, och till skillnad från andra i sällskapet ska han inte ha haft några problem med rättvisan. För ett till ett och ett halvt år sedan ska han däremot själv ha varit med om ett piratöverfall utanför Somalia. Enligt mamman spelade han då något av en hjälteroll: han kände lukten av piraterna och upptäckte att de höll på att ta sig ombord, varefter han (trots en smäll i huvudet) slängde fem av dem i sjön innan resten av besättningen kom till förstärkning. I övrigt beskrivs han som en mycket ordningssam person.

Överhuvudtaget presenteras kaparna inte som några härdade gangsters, utan mer som samhällets olycksbarn, och dessutom med svårigheter att få jobb i den ekonomiska krisens spår. Man ges också intrycket att de inte riktigt kan ha föreställt sig vad som väntade dem när de den 17 juli gav sig av för att, enligt vad de själva ska ha uppgett, arbeta för ett bevakningsföretag i Spanien. En av dem visade det nya anställningskontraktet för sin mamma, en annan som avtjänade ett villkorligt straff skaffade polistillstånd att lämna landet, det verkar inte ha varit något hysch-hysch kring själva avfärden.

Samma tidning publicerade i fredags en artikel där bland annat en expert på kriminella tatueringar, Aleksandr Sidorov, kommentarade bilderna på kaparnas bara överkroppar. Sidorov förklarade ganska ingående att kaparnas tatueringar inte är typiska för rysk kriminell subkultur. Även det stärker bilden av att de åtminstone inte var några heltidsgangsters.

Däremot var de, enligt den senaste artikeln, alla ganska högväxta – runt 190 cm eller längre. Jag minns också att någon rysk myndighetsföreträdare i en kommentar sagt att de är mycket vältränade, vilket ju inte motsägs av de bilder som cirkulerat på dem. Komsomolskaja Pravdas journalist tycker att det verkar ”som om någon general plockat ihop tennsoldater enligt strikta kriterier”.

I övrigt togs Arctic Sea på onsdagen formellt i beslag, enligt ett domstolsbeslut i Moskva och på begäran av åklagarmyndighetens utredningskommitté. Syftet är enligt den senare att inom ramen för förundersökningen undersöka vad fartygets last består av, vilket inte kan göras utan ett formellt beslagsbeslut.

Protestera på fredag!

På fredag arrangerar liberala studenter en kampanj mot Sveriges Radio. Då lägger SR International ned sina sändningar på belarusiska (vitryska).

Hittills har över 600 personer skrivit under denna lista för att protestera mot nedläggningen. Listan ska lämnas över till SRI:s ledning klockan 15 och sedan ska en aktion hållas utanför SR.

Jag beklagar att jag inte själv kan delta. Hade jag bott i Stockholm skulle jag varit med alla gånger. Nu får jag nöja mig med att sprida uppropet på detta vis!

För att läsa mer, går till hemsidan för Infobelarus. Om du vill läsa mer om Belarus (Vitryssland) gå till Östgruppens hemsida. För nyheter om Belarus (Vitryssland) gå till Charter’97, en sida som stöder rörelsen Charter’97, vilken bildades 1997 för att protestera mot Lukasjenkas inskränkningar i Belarus’(Vitrysslands) konstitution.

Vad transporterade Arctic Sea egentligen?

Teorierna och turerna om Arctic Sea och vad som egentligen fanns ombord är många. Nu på eftermiddagen meddelade ryska myndigheter att man inte utesluter att det fanns annat än finskt virke ombord när fartyget kapades mellan Öland och Gotland. Den till regiringen knutna tidningen Rossijskaja Gazeta publicerade under onsdagen en intervju med olycksutredaren, som bekräftar denna hållning. De elva besättningsmännen sitter tydligen i fortsatt förvar, då utredningen ännu inte uteslutit att de haft med kapningen att göra.

Men vad var det som fanns ombord egentligen, om inte trä? Vissa tidningar tror vapen, andra tror radioaktivt material. Det är inte bara ryska källor som misstänker annat än virkeslast. Tyska Financial Times online (som var först ut om att rapportera att fartyget förra veckan befann sig vid Kap Verde) antyder att europeiska underättelsetjänster analyserat bilder av det kapade fartyget, och att fartyget legat för djupt i vattnet för att bara transportera virke.

Mystiskt, är vad det är. Och litegrann känns det som hemlighetsmakeriet kring Kursk 2024.  

Arctic Sea: Kaptenen, Nordkorea, varthän?

I kväll har jag inte skakat fram så värst mycket att rapportera, men delar ändå med mig av några funderingar och observationer som kanske får betydelse framöver.

Det ryska utrikesministeriet publicerade i dag ett uttalande om Arctic Sea, där det bland annat bekräftas att fartygets position hela tiden var känd. En kuriös detalj i uttalandet är att kaptenen, när fregatten Ladnyj först närmade sig för att få fartygets identitet bekräftad, ljög och påstod att det var ett nordkoreanskt fartyg vid namn Chendin-2 som fraktade palmträ från Kuba till Sierra Leone. Att han ska ha ljugit är väl inte så intressant i sig, fartyget var väl fortfarande i kaparnas våld, men personligen undrar jag varför han påstod att det var just ett nordkoreanskt fartyg.

Nordkoreas handelsflotta kan väl knappast vara den största på världshaven? Är den ofta bemannad av ryssar? Hade kaptenen kanske tidigare tjänstgjort på nordkoreanska fartyg?

Nu kanske ni tycker att jag gör en höna av en fjäder, men just kaptenens roll i hela den här historien intresserar mig faktiskt. Om Arctic Sea fraktade hemliga laster bör han rimligen ha varit delaktig i detta. Och om han tidigare har arbetat på nordkoreanska fartyg så kan han ha ha specialiserat sig på just olagliga laster.

Detta är förstås än så länge bara en fundering från min sida. Men kaptenens yrkeshistoria var en av mina frågor till rederiet Solchart i fredags. Det vore trevligt att få den besvarad.

Skulle någon snubbla över mer information om kaptenen blir jag glad för tips om denna. (Jag har inte riktigt hunnit leta än.)

Kaptenen sägs ju för övrigt, tillsammans med tre andra besättningsmedlemmar och en mindre vaktstyrka, vara kvar på Arctic Sea. Med hjälp av en bogserbåt och eskorterade av fregatten Ladnyj ska de vara på väg till Novorossijsk vid Svarta havet för vidare utredningsåtgärder. Jag skriver ”sägs” och ”ska vara” därför att de fortfarande, över en vecka efter befrielsen, inte varit i kontakt med sina anhöriga.

Av nämnda uttalande från utrikesministeriet, liksom av en tidningsintervju med chefen för det ryska riksåklagarämbetets utredningskommité Aleksandr Bastrykin, framgår också att man planerar att göra en noggrannare undersökning av Arctic Sea i någon ännu icke namngiven hamn. Det är uppenbarligen inte Novorossijsk som avses.

Arctic Sea: Tallinn, Mellanöstern, Kamtjatka

Tidningen Komsomolskaja Pravdas ägare står nära Gazprom och därför är jag benägen att ta dess journalistiska uppsåt med en nypa salt. I helgen publicerade de ett reportage från Tallin, där ju sex av de åtta Arctic Sea-kaparna hör hemma. Där berättas att de bor alldeles nära varandra, i det rysstäta området Lasnamäe, att de på senare tid umgåtts ganska tätt, och att de alla den 17 juni – alltså en dryg månad innan kapningen – tillsammans reste till Spanien för att arbeta för ett icke namngivet bevakningsföretag.

Vad de sedan haft för sig verkar ingen känna till, men tidningen presenterar följande rafflande ledtrådar.

  • En av dem, 42-årige Dmitrij Bartenev, ska den 16 juli på sin sida i Odnoklassniki (”Klasskamrater” – en rysk motsvarighet till sajten Stay Friends) ha skrivit att han är på resande fot och inte vill bli störd.
  • En av de två kapare som är från Lettland, Dmitrij Savin, sägs den 21 juli – tre dagar innan kapningen – ha gått in på sin internetsida (underförstått på samma sajt för klasskamrater) från Jordaniens huvudstad Amman.
Artikeln är slängig i stilen vilket ger den låg trovärdighet. Till exempel avslutar den med att avfärda att någon stat skulle kunna vara inblandad i Arctic Sea-dramat genom att referera till vad man kallar en liknande historia i Tallinn ”några år tidigare”. Då ska ”en engelsk affärsman” har låtit lasta timmer för tre miljoner dollar på ”ett liknande lastfartyg” som plötsligt försvann och sedan dök upp ”någonstans i Afrika”. Slafsigt värre alltså, inte ett enda namn som går att kontrollera, precis som med bevakningsföretaget i Spanien.

Komsomolskaja Pravda är dock inte ensam om att blanda in Mellanöstern i den här historien. Både den berömda journalisten Julia Latynina och sjöfartsexperten Michail Vojtenko spekulerar i att Israel kan ligga bakom kapningen. Motivet skulle då bestå i att Arctic Sea transporterade vapen (kryssningsmissiler eller luftvärnsrobotar) avsedda för Iran eller Syrien, och att det sannolikt inte var den första resan av det slaget.

De som läst Misha Glennys bok McMafia vet ju att rysk organiserad brottslighet har starka band till Israel, genom den stora ryska invandring som skett dit sedan Sovjetunionens sista dagar. Att den israeliska underrättelsetjänsten Mossad skulle be någon skummis organisera en kapning är väl inom det tänkbaras ramar.

Latynina påminner dessutom om den israeliske presidenten Shimon Peres besök i Ryssland förra veckan, då han sa sig ha utverkat ett halft löfte från Medvedev just om att Ryssland inte ska sälja luftvärnsrobotar till Iran. Arctic Sea-historien kan ha stärkt Peres förhandlingsposition, menar Latynina, och jag håller med om att resonemanget äger sin logik.

Personligen har jag ju hittills lutat mer åt en intern rysk historia, och det är jag inte helt ensam om. Så här skriver nyhetsbyrån AP i en artikel:

”Yevgeny Limarev, a former Russian security agent who is now a French-based consultant on Russian security affairs, said the Arctic Sea was likely at the center of a struggle between competing business and Kremlin clans in Moscow, and the Kremlin was forced to intervene to prevent an international scandal.”

AP gör också en poäng av att de åtta kaparna och elva besättningsmän i torsdags flögs till Moskva med tre stora transportplan av typen Il-76. Implikationen är förstås att den eventuella hemliga lasten också kan ha varit med på flygplanen. Men bakom de ögonbryn som höjs över att Arctic Sea nu är på väg till Novorossijsk vid Svarta havet, trots ägaren Solcharts offentliga protest (som jag är skeptisk till), ligger förstås misstanken att den hemliga lasten i stället är kvar ombord. En tredje teori är att kaparna redan slängt kryssningsrobotarna eller vad det nu kan vara i Atlanten.

För att återgå till kaparna så verkar det som om en av dem, 44-årige Tallinnbon Andrej Lunjov, för tre år sedan troddes ha gått under med en fiskebåt utanför Kamtjatkahalvön borta vid Stilla havet. Detta, tillsammans med att Komsomolskaja Pravda helt apropå slänger ur sig att Lunjov ryktas vara före detta militär, bäddar kanske för diverse funderingar – men dem låter jag vara så länge.

Något annat som låter vänta på sig är besättningens berättelser. Trots att åklagarmyndigheten redan i fredags sa att de var fria att göra vad de ville, hölls de på måndagen fortfarande i förvar – enligt uppgift för att utreda om någon av dem hade hjälpt kaparna. Man har dock försäkrat att de kommer att få sin frihet under denna vecka. Vi får se vad de vill, kan och vågar berätta då.

Till sist några ord om Arctic Seas ägare, företaget Solchart i Helsingfors. De har en ny hemsida, http://www.solchart.fi/, som jag genom litet snokande kom fram till att de skakade fram fort som attan fredag-lördag för en och en halv vecka sedan. Där finns bland annat kontaktuppgifter till deras olika fartyg. De flesta av numren verkar, enligt journalisten Eoinn Ocinneide som jag mejlväxlat litet med, inte gå någonstans.

En detalj (som Eoinn påpekade för mig) är dock att alla kaptenerna har estniska mobilnummer. Med tanke på att det (enligt Wikipedia) bara finns runt 150 000 ryssar i Tallinn, och att sex av dessa återfanns bland kaparna, så ska vi nog inte bli förvånade om här finns länkar som vi ännu inte hört talas om.

Allra, allra sist kanske jag får lov att spä på alla spekulationer med en egen sådan? Det är inte ens en konspirationsteori, bara ett sammanträffande. Eller kanske två sammanträffanden. Varsågoda!

  • Samma dag som kapningen ägde rum, 24 juli, släpptes det postsovjetiska Rysslands maffiaboss nummer 1 – Semjon Mogilevitj – i Moskva mot borgen efter 18 månader i häkte. Mogilevitj har förutom ryskt även israeliskt medborgarskap.

PS. Tack till Leif (och indirekt till Mikael) för bra lästips!

Verkligen ett världsminne!

Wow, fortfarande får man gåshud av att se bilderna från den baltiska kedjan, då en miljon balter förenades i en fredlig manifestation för sin självständighet.

I går, söndag, var det exakt 20 år sedan. Händelsen har i sommar adopoterats av Unesco som Världsminne. Passande tycker jag!

Kolla även denna länk!

Arbetet med Pax Baltica 15-16 oktober i Karlskrona fortskrider också. Elisabeth Hedborg blir moderator. Kul!

Inom kort kommer man kunna anmäla sig via bloggen.

Mysteriet fortsätter

Precis som jag trodde blir det bara fler och fler frågetecken i turerna runt den påstådda kapningen av Arctic Sea på svenskt vatten. SvD har en artikel som belyser ett antal av frågorna. En av de intressantaste som slagit mig är varför man fraktat hem besättning och kapare med tre (!) st Il-76? Den som kan sina militära flygplan vet att Il-76 länge utgjort ryggraden i det ryska/sovjetiska transportflyget och lastar drygt dubbelt så mycket som en Hercules. Försvarsmakten hyr t ex ofta in Il-76 från olika transportföretag för att frakta materiel till Utlandsstyrkan.

Varför använder man då tre st stora transportflygplan för att flyga hem drygt 20 personer från Kap Verde istället för ett vanligt passageraflygplan? En mycket bra och intressant fråga som det lär dröja innan det kommer något svar på om alls något.

Fortsätt också läsa Tobias Ljungvalls blogg om Arctic Sea.

Det lär aldrig bli några definitiva klarlägganden om Arctic Sea, däremot lär vi få dras med en rad olika konspirationsteorier.

Funderingar kring Arctic Sea

Hittills har jag försökt skriva kort på den här bloggen, men nu ger jag upp den ambitionen. Historien om Arctic Sea är alldeles för komplicerad för att avhandlas i små fragment. Här är några av mina nuvarande funderingar, det kommer säkert mer senare.
-
Kaparna är yrkeskriminella
.
Redan från början tyckte ju somliga (inklusive jag själv) att en sådan avancerad kapning som det verkade vara frågan om rimligen borde tillskrivas någon kommandostyrka, inte vanliga banditer. Men de åtta misstänkta kapare som greps på Arctic Sea och som nu sitter häktade i Moskva verkar faktiskt vara just banditer.
.
Enligt Estlands riksåklagare hör sex av dem hemma i Tallin, är samliga ryskspråkiga, och har i de flesta fall en historia av narkotika-, egendoms- och våldsbrott. Ryska RIA Novosti som satt med på fredagens häktningsförhandlingar har därifrån återgett följande personuppgifter om kaparna. (Födelseåren har jag lagt till från life.ru.)
.
Jevgenij Mironov, 1978, estnisk medborgare, arbetslös
Vitalij Lepin, 1971, lettisk medborgare, arbetslös
Andrej Lunjov, 1965, rysk medborgare
Dmitrij Bartenev, 1967, rysk medborgare, arbetslös
Aleksej Andrjusjin, okänt medborgarskap
Igor Borisov, 1964, utan medborgarskap, byggarbetare Profsommet
Aleksej Buleev, 1976, utan medborgarskap, armeringsarbetare K-Most
Dmitrijs Savins, 1974, utan medborgarskap, arbetslös
.
Som alla ryskkunniga kan se är detta etniskt ryska namn. Det sista har dock anpassats till ett av de baltiska språken (jag vet inte vilket) genom s-ändelserna. På RIA Novostis sajt förekom en uppgift om att någon eller några av de misstänkta begärt och fått en tolk till förhören. Jag gissar att det bara rör sig om en slags obstruktion.
.
Samtliga är nu alltså häktade för kidnappning och sjöröveri, brott med straffskalor upp till 20 respektive 15 års fängelse. De hävdar att de är oskyldiga, men deras försvar – att de var på sjön i egenskaper av ”ekologer” och gick ombord på Arctic Sea för att be om bensin alternativt komma undan dåligt väder – är uppenbarligen trams.
.
Mycket besvär för litet pengar?
.
Uppgifter från både finskt och ryskt håll har talat om krav på 1,5 miljoner dollar ställda till antingen fartygets ägare Solchart i Helsingfors eller försäkringsbolaget Renaissance (eventuellt båda två). Enligt de ryska uppgifterna ska man ha hotat att sänka (spränga) fartyget och döda besättningen om inte kraven uppfylls.
.
Hela timmerlasten har sagts vara värd 1,3 miljoner euro, det vill säga litet mer än den påstådda lösensumman. Fartyget är 18 år gammalt, och har enligt Lloyds expert en livslängd på 20-25 år, vilket betyder att det inte är särskilt värdefullt. Huruvida någon skulle vara beredd att betala för besättningens liv låter jag vara osagt. Kanske är 1,5 miljoner en i sammanhanget rimlig summa.
.
Men ur yrkeskriminellt perspektiv – är det rimligt att försöka sig på en sådan här kupp? Uttalanden från experter med kännedom om sjöfarts- och piratfrågor har svarat nej på den frågan. Personligen tycker jag också det verkar helt orimligt. För en grupp på åtta härdade gangsters med tillgång till vapen och utrustning, som dessutom verkar besitta både planeringsförmåga och disciplin (eller möjligen ha fått hjälp med det första), så finns det rimligen betydligt enklarare sätt att försöka skaffa sådana här summor.
.
Hemlig last? Vad? Vart?
.
Personligen har jag från början av detta drama lutat åt att det finns en hemlig last på Arctic Sea, att den ryska staten är inblandad i detta, och att kapningen är uttryck för någon slags konflikt kring denna last. Min första tanke när det i början påstods att kaparna utklädda till polismän hade sagt sig leta efter narkotika, var att de kanske kunde vara från den ryska narkotikakontrollmyndigheten Gosnarkokontrol. Hösten 2024 skrevs det ganska mycket om en konflikt mellan just Gosnarkokontrol och andra delar av de ryska så kallade specialtjänsterna. Den har beskrivits som en konflikt om inflytande över kriminell verksamhet – så som smuggling.
.
Just narkotika har dock avfärdats som förklaring, med hänvisning till att Arctic Seas resa gick åt fel håll – från Finland till Algeriet. Narkotika vill man i allmänhet transportera från fattiga länder till rika, inte tvärtom.
.
I stället har spekulationer kring en hemlig last dragit åt det militära hållet, bland annat har det talats om någon typ av radioaktivt material (som anrikat uran eller plutonium). Läser man vad sajten WMD Insights skriver om Algeriet, så framgår det att landet på 80-talet hade något nukleärt fuffens på gång med stöd av Kina men att man i dag verkar ägna sig åt att försöka utveckla legitim kärnkraft. I dessa strävanden samarbetar man uppenbarligen med flera länder, varav ett möjligen öppnar för vidare spekulationer – Iran. Mot sådana spekulationer talar dock att Arctic Sea av okänd anledning inför avfärden undersöktes med geigermätare av den finska strålskyddsmyndigheten, vilket alltså inte tycks ha gett något utslag.
.
Om det finns en hemlig last tror jag inte att den kan vara särskilt stor. För ett tag sedan talade jag nämligen med Rets Timber (en del av Stora Enso) som var ansvarig för den legala lasten av finskt timmer som Arctic Sea hade hämtat i Jakobstad. Då fick jag veta att fartyget lastades helt fullt med timmer och att det inte fanns plats kvar för någon annan last.
.
Men precis som många andra har jag mer eller mindre utgått ifrån att om det finns en hemlig last på fartyget så kom den ombord innan hämtningen i Jakobstad – nämligen under de två veckor Arctic Sea genomgick reparationer vid skeppsvarvet Pregol i Kaliningrad. Min och andras tanke är att under dessa reparationer kan något ha gömts mycket väl.
.
Här har jag några frågor som det vore trevligt om exempelvis någon tulltjänsteman ville kommentera. Om en hemlig last dolts på detta vis – varför skulle man behöva bli av med den i Algeriet? Skulle man inte tryggt kunna låta den ligga kvar medan man passerade flera destinationer, gjorde flera resor, tills det var dags att leverera den?
.
Skulle det kanske krävas att man iscensatte nya reparationer för att öppna gömman där lasten låg? I så fall vore det intressant att få veta om framtida reparationer var planerade – och var de då skulle äga rum. (En fråga jag ställt till Solchart.)
.
De här resonemangen, om de nu håller, öppnar fler möjligheter när det gäller både lastens innehåll och dess mottagare. Till exempel en leverans av narkotika eller så kallade prekursorer (som används för att framställa syntetiska droger) till något EU-land.
.
Militärpolitisk provokation?
.
Professor Kristian Gerner har ju på debattsajten Newsmill förankrat en annan – likaledes konspiratorisk (utan negativa konnotationer) – teori kring Arctic Sea-dramat. I korthet går resonemanget ut på att Svarta havs-flottans jakt på fartyget, och ståhejet kring detta, var ett sätt att etablera ryska militärpolitiska intressen i västliga farvatten. Ett påhitt vars tajming passar in väl med förestående ryska militärmanövrar i vårt närområde.
.
Gerners resonemang har sedan, tycker jag, fått stöd genom det ryska Nato-sändebudet Rogozins agerande. Rogozin yrar nu om att sjöröveriet spritt sig till nya områden och verkar försöka exploatera Arctic Sea-historien på det sätt Gerner beskriver.
.
Vill man driva Gerners resonemang längre kan man fundera över om inte bara jakten, utan även själva kapningen av Arctic Sea, ingick i en militärpolitisk provokation. Ett sådan teori konkurrerar förstås med teorin om en hemlig last.

Gerner hade rätt

Professor Kristian Gerner hade nog rätt – åtminstone om en sak. När Rysslands president den 12 augusti beordrade sin försvarsminister att hitta Arctic Sea och befria besättningen verkar man redan ha vetat var fartyget befann sig.

Från och med detta datum informerades nämligen Ryssland dagligen av Nato om fartygets position. Det berättade häromdagen det ryska Nato-sändebudet Rogozin. Enligt Rogozin var det Natos generalsekreterare Anders Fogh Rasmussen som dagen innan hade erbjudit detta informationsstöd.

Frågor till Solchart

Med anledning av uttalandet från Arctic Sea-ägaren Solchart i föregående inlägg mejlade jag nyss följande svar till dess direktör Victor Matveev.

Thank you Mr Matveev,

Considering the false information that has been circulated it is not easy to interpret your statement. The words about you not knowing why Arctic Sea is now being taken to Novorossiysk could be understood as an attempt to distance your company from the suspected transportation of some secret cargo, presumably hidden during repairs at Kaliningrad’s Pregol shipyard.

However, your earlier evasiveness as well as some of your statements have not served your credibility very well. If you would now like to contribute to more openness around Arctic Sea, I have some suggestions regarding what information to make public.

1) Past and future planned repairs of Arctic Sea. Where, when and what?

2) Planned itinerary after unloading the timber in Algeria at the beginning of this month.

3) Professional history of Arctic Sea’s captain. (It is hard to imagine the transportation of hidden cargo without the captain knowing about it.)

3) The documentation of the initial investigation that you allegadly undertook while waiting several days to report an aborted hijacking.

I am sure you yourself could also think of other things to clarify.

Sincerely,
Tobias Ljungvall
Stockholm
http://www.fragebyran.se/

PS. Jag begriper inte riktigt att jag tidigare kunnat missa Solcharts hemsida http://www.solchart.fi/. Kan den möjligen vara ny? Eller har den varit avstängd?

Uppdatering kl. 18.47: Victor Matveev skickade nyss denna länk:
http://www.tradewinds.no/andalso/article543155.ece
Artikeln är läsvärd men frågorna om Solcharts egentliga roll kvarstår.