Archive for maj, 2024

Fotboll, hammaren och skäran

I dag försökte jag få tag på andresekreteraren på polska ambassaden i Moskva, Jaroslaw Ksiazek. Han har uppmanat ryska fotbollsfans att inte klä sig i tröjor med hammaren och skäran under fotbolls-EM i Polen, i synnerhet inte den 12 juni då Ryssland spelar mot Polen och det samtidigt är Rysslands (tämligen nygrundade) nationaldag. Ryska fans planerar då att fira nationaldagen i Warszawa och Ksiazek vill undvika att fansen sårar polackernas känslor genom att gå omkring i sovjetregalia.

Jag ville väldigt gärna få en egen kommentar av Ksiazek för att be honom utveckla resonemanget, men varken han eller polska ambassadens pressavdelning ville säga någonting. Vi får se hur den här diskussionen utvecklas. Ni kan läsa min nyhetstext här:

http://hbl.fi/nyheter/2012-05-30/ryska-fotbollsfans-far-inte-anvanda-sovjetsymboler

Polackerna och ryssarna har en lång och traumatisk gemensam historia. Matchen den 12 juni kommer att bli laddad.

Taxichauffören med gröna fingrar

Moskvas taxichaufförer är verkligen ett ymnighetshorn och jag kan inte låta bli att än en gång skildra en upplevelse. I morse åkte jag in till Moskva från Domodedovo flygplats och det visade sig att jag – för andra gången på kort tid – kände igen chauffören. Det var samma person som några dagar innan hade skjutsat mig till flygplatsen i svinottan.

(När jag lämnade honom sade han ”Se till att komma tillbaka!” Det är svårt att glömma en sådan taxichaufför.)

Han jobbar enbart nattetid för att slippa trafikstockningarna. Jag frågade vad en taxichaufför i Moskva tjänar och han räknade ut att det blir cirka tvåtusen euro i månaden, efter att han har betalat taxiföretaget deras andel. Det är inte dåligt. Men så är det också ett tungt jobb med obekväma arbetstider. Bensinen kostar, servicen för bilen kostar. Det gäller att få ihop tillräckligt många körslor per arbetspass.

Sedan avbröt sig chauffören och höll upp sin mobiltelefon.

- Titta här! Jag har lyckats odla en vattenmelon utanför Moskva! meddelade han stolt och visade mig ett foto på en jättelik melon i ett trädgårdsland.

Det var i sanning imponerande, för vattenmeloner trivs i allmänhet enbart på sydligare breddgrader.

Jag gillar samtal som tar överraskande vändningar.

Applåder!

Äntligen. Imorgon är det dags för sluttenta i ryska. En tenta som jag först inte behövde göra eftersom min nivå redan passerat de i kursen över mig, visade det sig i en fånig tävling för ett tag sedan. Sen bestämdes det att jag behövde göra tentan i alla fall. Oklart varför. Jag ska ju inte fortsätta plugga här. Men men. Så mycket som vi har repeterat sista veckan skulle jag förmodligen kunna göra den i sömnen, så jag kan väl åka till universitetet en sista gång och glänsa lite…

Jag har tidigare skrivit här och här om mina studier. Tyvärr får jag säga att jag är betydligt mindre entusiastisk nu än vad jag var i november. Visst har min ryska utvecklats jättemycket. Men hade jag inte motiverat mig själv genom att skaffa ryska vänner, gå mycket på teater och film, resa med mera tvivlar jag på att jag hade nåt en så pass hög nivå.

Framförallt har vi haft kriminellt lite övning i muntlig ryska på lektionerna. Det vi främst har ägnat oss åt, vissa dagar från 9-5 utan ordentlig lunchrast, är att mangla grammatik. Och mangla grammatik. Och sen mangla lite mer grammatik. Tills all lust att lära nästan varit som bortblåst.Vidare har organisationen varit… dålig. Första månaderna hade vi nästan inga lektioner alls och lärde oss nästan ingenting. I vintras hade vi, som sagt, vissa dagar lektion 9-5 utan att någon rast var längre än 10 minuter. Ingen stod ut, vi klagade, fick svaret av vår lärare att ”det finns inget jag kan göra, vi har ett sådant system här”. Sen fick vi i alla fall 20 minuters lunch resten av terminen. Eftersom en av lärarna ska ha barn och vår lärare behöver ta över hennes grupp, blev sedan datum för tentan satt mycket tidigare än tänkt. Inte mig emot, men det har inneburit att vi pluggat i superspeedtempo under våren. Inte mig emot det heller, men hade jag haft svårare för språket hade det nog varit otroligt jobbigt.

Rekommenderar jag kursen? Kanske. Det är trots allt mycket billigare att plugga här än i Moskva och St Petersburg. När det gäller grammatik är undervisningen här långt överlägsen åtminstone Stockholms universitet. Dessutom får man en mer personlig relation med lärarna här, eftersom man har lektioner varje dag. Efter ett tag lär de sig ens styrkor och svagheter. Men man ska inte på något sätt förvänta sig att det blir någon semester . Själv tycker jag att jag förtjänar en stor applåd för att jag stod ut. En ännu större applåd förtjänar mina klasskompisar, som har svårare för språket, men som kommer fortsätta studera inom detta utbildningssystemet i ytterligare flera år. Oerhört beundransvärt, men inte det minsta avundsvärt.

Nu väljs Medvedev till partiordförande

Nomineras av Putin. Undrar om det finns fler kandidater? Det brukar det ju inte finnas på svenska partikongresser heller, i och för sig.

20120526-105002.jpg

20 sekunder valfusk i Astrachan

Vid presidentvalet 2024 var bloggaren RomanNik en av de bloggare som jag följde. Då la han ut en egen film från en vallokal, där alla blev utjagade ur lokalen efter att valövervakarna upptäckt valfusk. I högtalarsystemet i skolan ropade man hel enkelt ut ”Flyganfall, utrym lokalen”. Lite roligt att man inte kunde komma på något mer trovärdigt än flyganfall. 

Nu har RomanNik lagt ut en video på valfusk i det senaste presidentvalet. Det är från en vallokal i Astrachan, en film från en av de kameror som Medvedev lät sätta upp i vallokalerna. Här ser man hur valsedlar flyttas från Ziuganovs och Prochorovs högar till Putins. Det är en ovanligt tydlig video på bara 20 sekunder. Titta. Och ingen av de som deltog kommer erkänna i första taget, för att i grupp förfaska valresultat kan ge flera års fängelse.

… Det var nog inte så lyckat av Medvedev att sätta upp de där kamerorna. Det är ett otroligt material att bearbeta.

Den hederlige taxichauffören

Nyligen tog jag en taxi hem från flygplatsen. Det var sent på kvällen och jag var trött och disträ. När jag skulle betala gav jag i misstag chauffören 1000 rubel för mycket utan att märka det själv.

– De här pengarna är era, sade chauffören stillsamt och räckte tillbaka sedeln.

Jag trodde inte mina ögon. Vi befinner oss trots allt i Moskva, staden där folk är blixtsnabba på att utnyttja dylika lägen.

– Så snällt av er! Många hade inte varit lika hederliga, svarade jag.

– Jag tror inte på att göra andra människor illa. Om man gör det kommer det tillbaka till en senare.

Jag gav chauffören dricks och tog hissen upp till bostaden, fylld av glädje över alla goda människor som världen är full av.

Två dagar senare skulle jag återigen till en flygplats. Samma chaufför. Vi lyste båda upp.

Han fick dricks. Egentligen borde jag ha betalat honom det dubbla.

Ny lag hotar mötesfriheten

Det lagförslag som dök upp i det ryska parlamentet, Duman, förra veckan antogs igår i en förstagångsbeslut, av totalt tre. Andragångsbeslutet väntas troligen redan denna vecka. Lagen föreslår mycket kraftigt höjda böter för deltagande i och arrangerande av offentliga möten. Förslaget är en direkt reaktion på de senaste veckornas massiva protester som blommat upp i Moskva sedan Putin installerades som president. Och en mycket snabb sådan.

Motionen innehåller också förslag om att myndigheterna ska få rätt att utse särskilda platser för offentliga möten, och att de ska få rätt att fastslå ett minimiavstånd mellan “ensamdemonstranter”. De enda manifestationer som idag är lagliga i Ryssland utan tillstånd är manifestationer som utgörs av en enda person. Att kräva att tillstånd måste ges för att genomföra ett offentligt möte bryter redan nu mot mötesfriheten. Att anvisa särskilda platser för möten är att gå ytterligare ett steg i inskränkningen av denna grundläggande mänskliga rättighet.

Att stifta dylika lagar är ett utbrett och välanvänt sätt att motverka mötesfriheten världen över. Genom att försvåra genomförandet av möten eller skrämma folk till tystnad, i detta fall genom höga böter, försöker myndigheterna att förhindra mötena redan innan de genomförs. På så sätt undviker man de otrevliga scener där demonstrationer upplöses brutalt av polisen. Sådana nyheter är inte de ryska myndigheterna heller intresserade av att sprida. Bättre då att tysta de kritiska rösterna i förväg, utan att det märks. Av den anledningen tjänar dylika lagförslag stor – negativ – uppmärksamhet. Lika stor som de nedslagna demonstrationerna får.  Så att de stoppas redan innan de kommer till användning.

Musiker och konstnärer för mötesfrihet

Förra helgen arrangerades en “kontrollpromenad” av en grupp författare och journalister i Moskva för att undersöka hur det stod till med mötesfriheten i huvudstaden. I helgen som gick arrangerades så en ny promenad – denna gång i form av en bokstavligen vandrande utställning. Närmare trettio nyskapade konstverk visades upp, med anspelning på de senaste veckornas gatuprotester i Moskva.

Tidigare i veckan hade också musikerna utlovat en kontrollpromenad till stöd för mötesfriheten, men senare bestämde man sig för att i stället spela in en stödskiva “det vita albumet”. Albumet planeras vara färdigt till den 12 juni då nästa stora protestdemonstration är utlyst.

Foton från den vandrande konstutställningen finns här.

Den ryska våren har anlänt

Det vanliga brukar vara att våren är välkommen och något man ser fram emot. Årets upplaga som levererades av Vladimir Putin kunde vi ha varit utan. Väldigt tråkigt att se på när Aleksej Navalnyj grips brutalt:

Putinism eller demokrati?!

"Internets betydelse för demokratins utveckling har vi sett under den arabiska våren 2024-2011. Det ryska presidentvalet äger rum den 4 mars 2024. Är det dags för en rysk vår den här gången?"  http://www.medievarlden.se/diskussion/2012/01/novaja-gazeta-utmanar-makten-och-okar-upplagan

Kom på skrivarverkstad!

Vill du också kunna ta mer aktiv del i Östgruppens informations- och påverkansarbete? Skriva en insändare, blogginlägg eller debattartikel? Vill du bli inspirerad och få lite bra tips för skrivandet? Kom på vår workshop och skrivarverkstad. Vi träffas och skriver tillsammans. Vi fokuserar på frågor om mötes- och föreningsfrihet i Ryssland och Belarus. Ta gärna med dig ett ämne du själv vill skriva om!

I höst blir det en längre uppföljningskurs i publicitets- och påverkansarbete. Se mer information här: Kurs i publicitet och påverkan Båda kurserna leds av Östgruppens ordförande Martin Uggla.

Skrivarverkstaden äger rum kl 13-15 på Solidaritetshuset, Tegelviksgatan 40 i Stockholm. Vid fint väder finns möjlighet att sitta ute och skriva också. Efter workshopen har vi medlemsmöte och picknick. Medlemsmötet och picknicken har vi i Vitabergsparken, läs mer här.

Obligatorisk föranmälan till skrivarverkstaden senast fredagen den 25 maj till anmalan @ ostgruppen.se.

Kursen är gratis men endast öppen för betalande medlemmar i Östgruppen. Vill du bli medlem? Klicka här!

Svenska spioner styr ryska oppositionen?

Den svenska militära underrättelsetjänsten Must är aktivt delaktig i oppositionens verksamhet i Ryssland. Det hävdar Rysslands största dagstidning, Komsomolskaja Pravda, som står makten i Kreml nära.

Tidningen referar ett smyginspelat samtal mellan utrikesminister Carl Bildt och ryska oppositionsledaren Aleksej Navalnyj.

Artikeln i Komsomolskaja Pravda verkar ha som sitt huvudsakliga syfte att misstänkliggöra ryska oppositionella genom att offentliggöra deras kontakter med utländska diplomater.

Continue reading ‘Svenska spioner styr ryska oppositionen?’

Den guidade bussturen i Moskva

De bästa historierna är inte nödvändigtvis lika roliga när man upplever dem. Jag har helt klart samlat på mig ett par stycken sådana under min tid i Ryssland. Vissa är enbart komiska, andra mer av det sorgligt-roliga slaget. En historia av det enbart komiska slaget har jag från mitt senaste besök i Moskva.

Jag var där under en långhelg tillsammans med mina föräldrar. För att inte bara uppleva Moskva från underjorden eller korta sträckor till fots, bestämde vi oss för att åka på en guidad tur med turistbuss. När vi köper biljetter, förklarar guiden för oss att det blir mycket dyrare på engelska eftersom det kostar så mycket att hyra en tolk. Hon föreslår att vi ska köpa en busstur på ryska, så kan jag översätta för mina föräldrar. Visst, tycker vi.

Samling och avfärd. Strax innan vi gemensamt går till bussen säger guiden att hon vill att jag ska sitta längst fram, så att hon kan ge mikrofonen till mig så att jag kan översätta vad hon säger. Va, tänker jag. Ska jag översätta för alla? Till engelska? Jag måste ha missuppfattat. Men icke. Mycket riktigt placerar hon min längst fram. Vi åker. Guiden, en vanlig, välvårdad rysk kvinna, kanske runt 40, börjar prata. Mycket och snabbt. Jag är så stressad över den oväntade situationen att jag inte förstår ett ord. Hon räcker mikrofonen till mig, men jag bara stirrar dumt på henne. ”Jag förstår inte” är det enda jag får fram. Hon säger samma sak igen, fast kortare. Jag förstår fortfarande inte. ”Jaja”, säger guiden, ”säg att statyn är symbol för Mosfilm och att det är den vackraste statyn i Moskva”. Jag översätter. ”Högre”, säger guiden, ”du måste tala högre”.  Guiden fortsätter prata, oändliga mängder information sprutar ut ur hennes mun. När jag väl får mikrofonen har vi för länge sedan passerat byggnaden eller statyn hon pratat om. Jag försöker översätta i alla fall. Det går dåligt. De andra bussresenärerna har också börjat prata och skratta.  Bussens tre amerikaner undrar varför det inte är någon ordentlig tolkning. ”Vi vill ha våra pengar tillbaka, vi har betalat för en rundtur på engelska!” säger de. Guiden säger åt alla att vara tysta, att hon minsann är en professionell guide och inte kan jobba om vi inte är tysta. Jag är inte speciellt sugen på att fortsätta översätta, men tycker synd om amerikanerna. Så jag gör mitt bästa. När bussen gör ett kort stopp vid Röda torget och vi får gå av och gå en runda, hinner jag åtminstone förklara för alla att jag inte är en riktig tolk. Förutom för guiden. ”Jag förstår, du studerar fortfararande, du kan inte veta allt”, säger hon vänligt till mig. Tror hon att jag jobbar som guide? Eller vad menar hon? Jag får aldrig veta. Jag översätter korta delar av all information hon rabblar ur sig under två tredjedelar av bussresan, tills hon tröttnar på att ge mikrofonen till mig och bara pratar på själv. Jag får göra det jag tänkt, översätta till svenska för mina föräldrar, utan mikrofon, vilket känns väldigt mycket bättre. Amerikanerna får översättningshjälp av några bulgariska tjejer längre bak i bussen. Guiden verkar sur över att vi inte är tysta och pratar fortare och fortare. Sista sträckan tröttnar hon helt och sätter på en låt istället.

Om någon som läser här springer på mig vid något tillfälle kan jag berätta ett par mer sorgligt-komiska historier om knäinflammationen som påstods bero på kattallegi, eller om den omständiga processen att ta sig till en simhall i Nizjnij Novgorod.

Egyptierna har bättre självförtroende än ryssarna

Jag har haft en liten paus i bloggandet eftersom jag just nu befinner mig i Egypten. På onsdag väljer egyptierna president, jag bevakar valkampanjen och samlar material för min bok om demokratiska revolutioner.

Den mest slående skillnaden för en person som är van vid ryska förhållanden är folks självförtroende. Egyptierna tror att de kan ändra saker och ting. Taxichaufförer lägger passionerat ut texten om de olika presidentvalskandidaterna. På kampanjmötena träffar man äkta aktivister som jobbar gratis för sin kandidat, något som de inte behöver bevisa. Det syns.

När ryska oppositionen demonstrerar säger folk: Jag vet att det här inte ändrar på något. Men jag vill åtminstone att Putin ska vara litet nervös. Okej jag röstar på Prochorov men egentligen är de alla likadana och ingenting kommer någonsin att ändras.

Egyptierna däremot anser att det är folket som har makten. Sloganerna från revolutionen i fjol skriks fortfarande på valmötena, och en av dem lyder: Håll ditt huvud högt. Du är egyptier.

Folk TROR på sina kandidater. Ingen säger: De är alla likadana.

Det känns oerhört befriande.

Frihetens sjaverma, skriver gazeta.ru

Задержание Евгении Чириковой и Петра Верзилова

En sjaverma är ungefär som en kebab. Att man äter sjaverma eller smörgåsar tillsammans på ett torg, kan nu utgöra grund för att bli gripen polisen. Katt- och råttaleken på Moskvas gator fortsätter. Proteströrelsen i Moskva har flyttat till Kudrinskaja-torget och det blir mer och mer likt en liten festival (med en skön blandning av människor). Polisen griper sporadiskt folk för att de delar ut mat utan tillstånd från hälsovårdsmyndigheten, vilket ju i och för sig kan tyckas rimligt…. På bilden ovan ser ni Jevgenija Tjirikova från miljörörelsen Chimkiskogens försvarare och Pjotr Verzilovyj från konstgruppen Vojna bli gripna. Alexej Navalnyj, Ilja Jasjin och Sergej Udaltsov har alla blivit dömda till mellan 10 och 15 dagars arrest.

Så inleds alltså Putins tredje (eller fjärde, om man så vill) presidentperiod – med protester, gripanden och en sällan skådad enighet mellan konstnärer, miljöaktivister, högerpolitiker och vänsterpolitiker. Och hur det än slutar så har de senaste två veckornas händelser haft en djup inverkan på rysk politisk kultur. Jag funderar på vad som kommer att hända om domstolen dömer deltagarna i Pussy Roit till fängelse och om duman röstar igenom det nya lagförslaget om att höja bötern för olovliga offentliga sammankomster till miljonbelopp. Den nya solidaritet och principen om  en för alla alla för en, som utvecklats under de senaste månaderna, tror jag är starkare än dessa repressiva medel. Åtminstone i längden.

Läs mer i Kalle Kniiviläs ”Vandrande demonstration i Moskva ger inte upp”.

Det är något helt nytt, och polisen i Moskva vet inte riktigt hur det ska tacklas. Att beslagta maten är senaste taktiken. Sitter man på parkbänken och äter en smörgås kan en kravallpolis komma och sno mackan, trots att det knappast kan vara brottsligt att äta medhavd matsäck i parken.

Den vandrande demonstrationen har gått runt i Moskva sedan Vladimir Putins installation som Rysslands nygamla president den 7 december. Den dagen var hela staden i belägringstillstånd och alla som såg oppositionella ut greps innan de ens försökte att demonstrera. Polisen gick till och med in på kaféer i centrum och haffade besökare som såg suspekta ut, men inte ens det hjälpte. De som ville demonstrera mot Putin hittade ändå ett sätt. Läs mer.

Kalle Kniivilä: Nätet undergräver informationsmonopolet

Kalle Kniivilä: Vandrande demonstration i Moskva ger inte upp

Kalle Kniivilä: Punkdans får partiarken att hoppa jämfota

Lindrig huliganism: För Rysslands åttiotalister är Sovjet något man läser om i historieböcker

Lindrig huliganism: Det här är bara början, skriver Lev Rubinsjtejn,

Lindrig huliganism: Det öde Moskva,

Lindrig huliganism: Youtubesvar till Stefan Hedlund,

Lindrig huliganism: Vad är trend och vad är reaktion?

Vandrande demonstrationen ger inte upp

Det är något helt nytt, och polisen i Moskva vet inte riktigt hur det ska tacklas. Att beslagta maten är senaste taktiken. Sitter man på parkbänken och äter en smörgås kan en kravallpolis komma och sno mackan, trots att det knappast kan vara brottsligt att äta medhavd matsäck i parken.

Den vandrande demonstrationen har gått runt i Moskva sedan Vladimir Putins installation som Rysslands nygamla president den 7 december. Den dagen var hela staden i belägringstillstånd och alla som såg oppositionella ut greps innan de ens försökte att demonstrera. Polisen gick till och med in på kaféer i centrum och haffade besökare som såg suspekta ut, men inte ens det hjälpte. De som ville demonstrera mot Putin hittade ändå ett sätt.

Continue reading ‘Vandrande demonstrationen ger inte upp’

Parkour på världens längsta hängbro i Vladivostok

En sak jag gillar med de ryska bloggarna på livejournalplattformen är alla fotografer. Men det här fotoreportaget önskar jag att jag aldrig hade sett. I natt kommer jag drömma mardrömmar.

20120517-180123.jpg

För Rysslands åttiotalister är Sovjet något man läser om i historieböcker

Den 15 maj tog en domstol i Moskva beslut om att lägret på Tjistye Prudy skulle upplösas och den 16 vid femtiden på morgonen gick polisen in. Det gick ganska lungt till – om man jämför med de våldsamma sammanstötningarna den 6, 7, 8 och 9 maj. Demonstranterna var yrvakna och hade dagen innan på ett stormöte bestämt att de skulle lämna torget så fort polisen började gripa folk. Ett tjugotal personer blev gripna, men de släpptes ganska snart.

drugoi.livejournal.comDemonstranterna gick vidare till Barrikadnaja, men därifrån blev de ganska snart bortjagade och många har blivit gripna. Enligt dumaledamoten Ilja Ponomarjov stal polisen deras gemensamma kassa, som innehöll 250 000 rubel (ca 70 000 SEK). Enligt “oppositionsfientlig” media har en av oppositionsledarnas fruar tagit den redan tidigare. (uppdatering: nej, det verkar inte vara vare sig på det ena eller det andra sättet. Vi får återkomma till detta, det är ju en intressant fråga om förtroende och uppbyggnad av civilt samhälle).

En av de som blev gripna, och senare dömd till tio dagars fängelse, är Ilja Jasjin. Det är honom ni ser stå med armarna i kors på bilden härintill (från bloggaren Drugojs reportage), där ett polisbefäl på kvällen den 15 maj läser upp domstolsbeslutet för demonstranterna på Tjistye Prudy.

Jag intervjuade Ilja 2024 (då han var ordförande i Jablokos ungdomsförbund), och roade mig häromdagen med att läsa igenom den intervjun igen. Han hade sin strategi klar redan då, han sa:

Pensionärerna går gärna ut och demonstrerar, men så fort de får en liten eftergift så går de hem igen. De unga är svårare att mobilisera, men när de väl har engagerat sig så ger de sig inte i första taget.

De som samlades på Tjistye prudy var verkligen inte beredda att ge sig i första taget. Och även om de går hem nu, så betyder inte det att de har gett upp – eller att de inte lärt sig något av detta politiska, sociala, kulturella och konstnärliga projekt som fotobloggaren Drugoj kallar det för – det välordnade lägret som varade lite mer än en vecka, med gemensam städning, gemensamt finansierade toaletter, föreläsningar, debatter, musikstunder, en tidning och smörgåsköer. Det är den unga generationen, åttiotalisterna, som vill ha högre till tak. För dem är Sovjet bara något man läser om i historieböcker. För dem är inte dagens Ryssland ett nytt Ryssland, det är inte en ny tid - det är nutid. Det kan låta självklart, men ibland verkar det som om många i den äldre generationen, även i Ryssland, inte alls kan förstå det.

Kalle Kniivilä: Nätet undergräver informationsmonopolet

Lena Jonsson: Dubbel scenförändring i Moskva

Lindrig huliganism: Det här är bara början, skriver Lev Rubinsjtejn,

Lindrig huliganism: Det öde Moskva,

Lindrig huliganism: Youtubesvar till Stefan Hedlund,

Lindrig huliganism: Vad är trend och vad är reaktion?

SvD: Putin ovillig att lämna oljeberoendet

Nätet undergräver informationsmonopolet

Det mesta på internet är porr och trams. Därför struntar Rysslands nygamla president Vladimir Putin i nätet. Han har inte tid för sådant flams. Han styr Ryssland.

Det är alltså Putins uppfattning om internets betydelse. I verkligheten är nätet det absolut starkaste verktyget för demokrati som finns i landet han styr. Fria bloggare, antikorruptionsaktivister, medborgarjournalister och miljökämpar har skapat en alternativ offentlighet som saknar motstycke i västvärden, en stor kollektiv diskussion som i vintras flödade ut på Moskvas gator i de största demonstrationerna på två årtionden.

Continue reading ‘Nätet undergräver informationsmonopolet’

Kraftigt höjda böter för osanktionerade demonstrationer?

Parlamentsledamoten Aleksandr Sedjakin från partiet Enade Ryssland lade i fredags fram en motion om att höja maxbötesbeloppet vid brott mot lagen vid genomförande av massmöten från 2 500 rubel (ca 600 kr) till 1 500 000 rubel (380 000 kr).

Motionen är en direkt reaktion på den senaste tidens händelser i Moskva och kan komma att behandlas i Duman redan den 18 maj. Idag meddelar en annan parlamentsledamot, Dmitrij Gudkov, att han har fått tillstånd att genomföra en demonstration mot höjningen av bötesbeloppet. Den demonstrationen ska genomföras mitt i centrala Moskva, mitt emot Bolsjojteatern och nära Duman, i morgon den 15 maj. Det händer mycket i Moskva i dessa dagar.

“Kontrollpromenaden” genomförd – protesterna i Moskva fortsätter

Tusentals människor mötte upp igår och deltog i den “kontrollpromenad” som Boris Akunin med flera ryska författare bjudit in till i Moskva. Uppgifterna om antalet deltagare varierar men över 10.000 verkar de flesta utom myndigheterna vara överens om. Inget demonstrationstillstånd hade sökts, eftersom promenaden enligt arrangörerna inte var någon demonstration, utan enbart en promenad för att kontrollera om det fortfarande är tillåtet att promenera i Moskva. Bakgrunden är de omfattande och brutalt nedslagna protester som genomsyrat Moskva den senaste veckan. Promenaden gick lugnt och fredligt till, utan plakat eller slagord, trots att det var så många deltagare att delar av bilvägen också togs i anspråk. Polisen höll en låg profil och ingen arresterades.

Efter promenaden fortsatte många av deltagarna till “Tjistyje Prudy”, den park som sedan en vecka tillbaka blivit centrum för protesterna mot valfusket. Här har upprättats ett läger med intentionen att efterlikna den proteströrelse som fick den ukrainska regeringen på fall under den orangea revolutionen. Lägret har också fått benämningen “Occupy Abaj”, efter den kazakiske poeten Abaj Kunanbajev som står staty i parken och i likhet med den amerikanska Occupy Wallstreet-rörelsen. Just nu sprids rykten om att lägret är på väg att upplösas av polisen, deltagarna har under dagen blivit tillsagda att samla ihop sina tillhörigheter. Vi får se hur det hela avlöper.

Gårdagens kontrollpromenad kan i alla fall sägas ha avlöpt mycket väl för alla inblandade, både den ryska staten som respekterade mötesfriheten och för det ryska folket som protesterar mot valfusket. En av de arrangerande författarna meddelade också att “deltagarna genom sin promenad hade upprätthållit lagen och återerövrat den rätt till mötesfrihet som finns fastslagen i grundlagen”.

Fler foton från promenaden kan du se här.