Den 15 maj tog en domstol i Moskva beslut om att lägret på Tjistye Prudy skulle upplösas och den 16 vid femtiden på morgonen gick polisen in. Det gick ganska lungt till – om man jämför med de våldsamma sammanstötningarna den 6, 7, 8 och 9 maj. Demonstranterna var yrvakna och hade dagen innan på ett stormöte bestämt att de skulle lämna torget så fort polisen började gripa folk. Ett tjugotal personer blev gripna, men de släpptes ganska snart.
Demonstranterna gick vidare till Barrikadnaja, men därifrån blev de ganska snart bortjagade och många har blivit gripna. Enligt dumaledamoten Ilja Ponomarjov stal polisen deras gemensamma kassa, som innehöll 250 000 rubel (ca 70 000 SEK). Enligt “oppositionsfientlig” media har en av oppositionsledarnas fruar tagit den redan tidigare. (uppdatering: nej, det verkar inte vara vare sig på det ena eller det andra sättet. Vi får återkomma till detta, det är ju en intressant fråga om förtroende och uppbyggnad av civilt samhälle).
En av de som blev gripna, och senare dömd till tio dagars fängelse, är Ilja Jasjin. Det är honom ni ser stå med armarna i kors på bilden härintill (från bloggaren Drugojs reportage), där ett polisbefäl på kvällen den 15 maj läser upp domstolsbeslutet för demonstranterna på Tjistye Prudy.
Jag intervjuade Ilja 2024 (då han var ordförande i Jablokos ungdomsförbund), och roade mig häromdagen med att läsa igenom den intervjun igen. Han hade sin strategi klar redan då, han sa:
Pensionärerna går gärna ut och demonstrerar, men så fort de får en liten eftergift så går de hem igen. De unga är svårare att mobilisera, men när de väl har engagerat sig så ger de sig inte i första taget.
De som samlades på Tjistye prudy var verkligen inte beredda att ge sig i första taget. Och även om de går hem nu, så betyder inte det att de har gett upp – eller att de inte lärt sig något av detta politiska, sociala, kulturella och konstnärliga projekt som fotobloggaren Drugoj kallar det för – det välordnade lägret som varade lite mer än en vecka, med gemensam städning, gemensamt finansierade toaletter, föreläsningar, debatter, musikstunder, en tidning och smörgåsköer. Det är den unga generationen, åttiotalisterna, som vill ha högre till tak. För dem är Sovjet bara något man läser om i historieböcker. För dem är inte dagens Ryssland ett nytt Ryssland, det är inte en ny tid - det är nutid. Det kan låta självklart, men ibland verkar det som om många i den äldre generationen, även i Ryssland, inte alls kan förstå det.
Kalle Kniivilä: Nätet undergräver informationsmonopolet
Lena Jonsson: Dubbel scenförändring i Moskva
Lindrig huliganism: Det här är bara början, skriver Lev Rubinsjtejn,
Lindrig huliganism: Det öde Moskva,
Lindrig huliganism: Youtubesvar till Stefan Hedlund,
Lindrig huliganism: Vad är trend och vad är reaktion?
SvD: Putin ovillig att lämna oljeberoendet