Archive for november, 2024

Polens nya metod mot våldtäktsmän

Jag förvånades i morse när jag på BBC på nätet hittade artikeln ”Polish president signs chemical castration law”, dels för att jag tidigare inte ens hört att en sådan lag var på gång, dels för att det såklart i sig är förvånande att ett EU-land inför snarare än tar bort en sådan lag.

Lagen är alltså tvingande, och inte som i vissa länder där en kemisk kastrering är en valmöjlighet för sexförbrytare.

MR-grupper protesterar, men folkopinionsmätningar visar på ett starkt folkligt stöd i Polen med närmare 80% som säger sig vara positiva till den nya lagen.

Den nya Ententen

De som regelbundet läser mina bloggkollegor som listas i högerspalten, har säkert hunnit läsa en del om att det franska landstigningsfartyget Mistral nu gästar St Petersburg för att ryska flottan ska få stifta närmare bekantskap.

Tidigare i år offentliggjorde Ryssland avsikten att under de närmaste åren anskaffa uppåt fem st nya hangarfartyg av större modell än det nuvarande och problemtyngda Admiral Kuznetsov. Under sommaren började man också tala om att anskaffa ett antal franska landstigningsfartyg av Mistral-klassen. Avsikten har sedan dess varit att köpa ett och sedan licenstillverka resten. Man anser det vara av yttersta vikt att det första köps in snabbt eftersom man inte har råd att vänta på att egna fartyg av samma slag utvecklas (beräknat ca 6-7 år, men dylika företag brukar lätt dra över tiden).


Reportage i rysk tv om Mistral

I Ryssland har ett inköp av Mistral redan fått ett parlamentariskt godkännande. I Frankrike har man närmast hoppat jämfota av glädje över det ryska intresset. Varvet i St Nazaire som bygger Mistral kommer snart att drabbas av arbetsbrist och en försäljning till Ryssland skulle trygga jobben ett tag framöver. En affär har dock ännu inte godkänts från fransk sida, men president Sarkozy har gett sitt godkännande att inleda förhandlingar. Mistrals närvaro i St Petersburg torde dock tala sitt eget tydliga språk om inriktningen.

Om affären går i lås blir det för Ryssland första gången man har ett fartyg som både kan genomföra landstigningsoperationer och dessutom utgöra bas för helikopteroperationer. Tidigare har ryska flottans landstigningsfartyg inte haft någon helikopterförmåga och den största fartygsklassen, som var ett av det svenska invasionsförsvarets primärmål, Ivan Rogov, har endast ca halva Mistrals deplacement. Ropucha, Alligator, Polnocny och Pomornik som säkert är bekanta från invasionsförsvarets dagar, är dvärgar i jämförelse med Mistral.

Den ryska marinchefen motiverar en anskaffning med att med ett Mistral kan man på 40 min landsätta samma styrka som det tog 26 h att landsätta under Georgienkriget. Det är tveklöst så att man har dragit en rad erfarenheter från Georgienkriget som man nu försöker åtgärda.

För Sverige är ett ryskt köp av Mistral mycket dåliga nyheter. Den svenska försvarsförmågan och hela hotbilden har sedan 90-talets mitt baserats på framförallt en enda sak – att Ryssland saknar överskeppningsförmåga i Östersjön. Den tidigare mycket omfattande landstigningsdelen av Östersjöflottan rostade under 90-talet sönder i sina hamnar och sedan drygt tio år saknar Ryssland reell landstigningsförmåga i Östersjön.
Därför var det åtskilliga som fick hicka när det visade sig att Ryssland ombaserade stora delar av sin landstigningsförmåga från Svarta Havet till Östersjön under övningen Zapad tidigare i höst, trots att relationerna med Georgien just då var de sämsta sedan kriget 2024.

Landstigningsfartyg av den typ som Mistral utgör har ingen användning i defensiva operationer, utan är ett i högsta grad offensivt instrument att användas för maktprojektion. Mistral kan för med sig personal och materiel väl motsvarande och överstigande en av de 8 manöverbataljoner som Försvarsmaktens markstridskrafter nu ska omorganiseras till. För såväl Sverige/Östersjöländerna som Georgien och Ukraina är det läge att fundera över framtiden, då ryska Mistral sannolikt baseras i Östersjön och Svarta Havet. Det är i så fall för svensk del också i högsta grad över den säkerhetsgaranti Sverige sedan något år uttalat för grannländerna. Redan nu uttrycker såväl Georgien som flera av de baltiska staterna sin oro över ett ryskt köp av Mistral, medan saken i Sverige gått helt obemärkt förbi.

Frågan återstår ändå vad Ryssland ska använda Mistral till och varför det är så bråttom med en anskaffning att fartyget ska anskaffas under det närmaste året. Ryssland signalerar nu kraftfullt med sina intentioner att bygga nya hangarfartyg och landstigningsfartyg att man vill vara en kraft att räkna med. Ej heller verkar pengar längre vara ett problem. Sedan tidigare har man deklarerat en avsikt att omsätta i princip all materiel hos frontförbanden till 2024 och nu talar man, utöver hangarfartygen, om köp av 5 st Mistral à ca 5 mdr kr per st.

Samtidigt är det intressant att notera de ytterligare närmare banden mellan Frankrike och Ryssland, där Frankrike utöver Mistralaffären även lovat att bistå med kompetens vid rysk helikopterutveckling. Frankrike har också blivit en av de starkaste förespråkarna för den för svenskar numera välbekanta gasledningen North Streams sydliga tvilling, South Stream. Frankrikes agerande i medlingen i samband med Georgienkriget kommer också i en högst ny dager. I Ryssland och Frankrike talar man nu om ett frankrikeår, respektive ett rysslandsår och nu i dagarna besökte premiärminister (jag var nära att skriva president…) Putin Paris, där Mistral och South Stream var några av toppnumren. I ryska media jämförs Putins besök med Peter den Stores ”stora ambassad”, vilken förde med sig en del elände för Sverige på sin tid.

Kanske ser vi nu en ny Entente formas, där nu Tyskland med sitt behov av North Stream utgör det tredje benet.

Gyllenhaal, 2, 3, 4
Chefsingenjören
Sverige och Världen
Mistral i genomskärning (RIA Novosti)
Världen idag, 2, 3 (Det kan tyckas lite lustigt att en av Sveriges kristna tidningar faktiskt är den som är mest uppdaterad på säkerhetspolitiken i Östersjöområdet, men så är det)
Mer et Marine

Uppdatering 1/12 21.30: Bo Pellnäs skriver på SvD Brännpunkt om Frankrikes flirt med Ryssland och björnens nyvunna aptit på landstigningsfartyg.

Uppdatering 2/12 08.00: Mikael Nilsson skriver också han på Brännpunkt om solidaritetsdeklarationen. Han pekar på samma problem som jag tidigare pekat på. Det finns ingen reell möjlighet för Sverige att lämna något militärt stöd till våra grannländer eftersom det inte finns några resurser att avvara. Ett krig som drabbar något av våra grannländer kommer även att beröra Sverige och tvinga oss att prioritera det nationella försvaret framför stöd.

SR:s ”korrespondentblogg”

Ett tips: 

På SR:s hemsida kan man läsa en form av blogginlägg av exempelvis Kjell Albin Abrahamson eller Fredrik Wadström (i Moskva).

Högerextremister vill ta äran för tågsprängningen

Ett trettiotal passagerare avled och ett hundratal skadades när snabbtåget Moskva-St. Petersburg spårade ur efter en bombexplosion. Antalet dödsoffer kan öka, eftersom inte alla passagerare ännu har hittats. En okänd person har i den högerextrema gruppen Combat 18:s namn hävdat att gruppen står bakom dådet.

För ett par år sedan dömdes två extremnationalister för ett snarlikt bombdåd mot snälltåget Groznyj-Moskva som skedde den 12 juni 2024. Unga högerextremister misstänktes även för bombdådet mot tåget Moskva-St. Petersburg den 14 augusti 2024, men misstankarna avskrevs senare.

Just nu pågår rättegången mot två ingusjer som anklagas för att ha transporterat sprängämnet till orten där järnvägsexplosionen år 2024 skedde. För själva bombdådet misstänks den gåtfulla ryska islamisten Pavel Kosolapov.

Ett antal personer skadades men ingen dog i de tidigare bombdåden.

Fjodor Lukjanov om rysk utrikespolitik

I dag var jag på seminarium om Ryssland ordnat av OSSE-nätverket här i Stockholm. Bland talarna fanns Fjodor Lukjanov från tidningen Russia in Global Affairs. Eftersom han talar svenska ombes han ibland kommentera rysk utrikespolitik i Sveriges radio. En gång i tiden, 1990-93, arbetade han också med Radio Moskvas svenskspråkiga sändningar, under en period som han nu själv beskrev som en övergång från propaganda- till informationsradio. Utifrån vad jag tidigare hört av honom framstår Lukjanov som kyligt distanserad, men med en ganska vinklad analys som ytterst tjänar ryska statsintressen. Dagens seminarium stärkte den uppfattningen. Men döm gärna själva. Jag antecknade hyfsat flitigt under hans anförande, och här är ett refererat i nio punkter.

1. Utrikespolitiken under president Medvedev har inte genomgått några fundamentala förändringar jämfört med under Putin. Skillnader i nyanser kan delvis förklaras med att Medvedev är annorlunda som person.

2. Ryssland är inte som Sovjet, bland annat eftersom man saknar en ideologi. Imperieförlusten 1991 var dock värre än andra länders motsvarande erfarenheter (t ex Storbritanniens förlust av kolonier) eftersom de förlorade områdena låg i anslutning till det egna landet och delvis var en del av den nationella identiteten. Den ryska statsbildningens historia började en gång i Kiev, och därför har man svårt att acceptera att Ukraina skulle gå med i Nato.

3. Ett nyckelbegrepp är den så kallade multipolära världen. USA:s försök till hegemoni har misslyckats men gjort världen mer instabil eftersom man inte kunnat lita på folkrätten. Relationerna mellan framväxande nya poler kommer att prägla det här århundradet.

4. Om Kosovokriget 1999 i Väst uppfattades positivt på så vis att man kunde försvara mänskliga rättigheter med våld, så blev Rysslands tolkning att principen om nationell suveränitet inte längre gällde. Opinionen vände ryggen till integration med Väst och till västliga moraliska idéer.

5. I stället var man tvungen att stärka sin egen förmåga. Den enda verkliga garantin för rysk suveränitet är kärnvapen. I avsaknad av tidigare sovjetiska förmågor har man också politiserat gasen och oljan, på ett sätt som enligt Lukjanov i slutändan är till störst skada för Gazprom självt. Sovjet blandade aldrig ihop affärer och politik på det sätt som nu sker.

6. Nu försöker man dock undvika nya gaskonflikter med Ukraina. I dag är det bara den ukrainske presidenten Jusjtjenko som försöker provocera fram sådana. Men förhoppningsvis innebär valet om två månader att han går i politisk pension.

7. Det tidiga 90-talets ryska strävan att vara med i Europa, som sedan övergavs, har inte återkommit under Medvedev. Han vill använda västlig teknologi för att modernisera Ryssland, men som en av de ovan nämnda polerna är Rysslands ambition att konsolidera närområdet.

8. Värderingar finns inte längre på agendan i samtalen mellan Ryssland och EU, mer än i pliktskyldiga och oengagerade formuleringar från en del europeiska företrädare. En pågående upptining av relationerna (med förra veckans toppmöte i Stockholm som exempel) beror alltså delvis, med Lukjanovs ord, på att ”ni har sänkt kriterierna”. Upptiningen är därmed ”både positiv och negativ” menade Lukjanov utan att gå in på detta i större detalj.

9. EU är upptaget med interna problem och håller därför på att marginaliseras i den framväxande multipolära världen. Såvitt Lukjanov kunde se var Lissabonfördraget inte till någon hjälp. Samtidigt har Ryssland å sin sida uttömt olje- och gaspotentialen, och framtiden hör nu till Kina och andra. ”När vi inser det hoppas jag att vi finner varandra”, avslutade Lukjanov.

Carolina Vendil Pallin från FOI var inbjuden för att kommentera Lukjanovs framträdande. Hon menade att Ryssland har två överordnade mål som ibland är svårförenliga: att stärka sin stormaktsidentitet och att modernisera sig självt. Ett exempel på det svårförenliga i detta var Georgienkrigets efterspel förra året då utländska investeringar drogs tillbaka från Ryssland.

Hon underströk också att tal om multipolaritet inte ska förväxlas med jämlikhet. Konceptet utgår ju ifrån att stora stater dominerar mindre. Till exempel brukar Ryssland på ett felaktigt sätt använda Istanbulavtalet och hävda att enligt detta får en allians (läs: Nato) inte stärka sin säkerhet på en annan allians bekostnad. I själva verkat talar avtalets formuleringar på den punkten inte alls om allianser, utan om stater.

Vendil Pallin sa även att det ibland kan låta fluffigt att tala om värderingar, men sådana har ändå praktiskt betydelse. Hur lätt det är att göra affärer påverkas till exempel av det man kallar ”rule of law”. Hon menade också att en verklig modernisering, om nu Medvedev menar allvar med sitt tal om en sådan, inte är möjlig utan demokratisering. Detta sätter dock de ryska ledarna i en svår rävsax, menade hon, men sa samtidigt att ett bra första steg vore att gå med i WTO. Då kan man ju skylla framtida obekväma reformer på krav därifrån.

Fjodor Lukjanov replikerade att Medvedevs modernisering inte är till för att skapa välstånd utan för att göra Ryssland till en stormakt. I en tidningsartikel har den ryske presidenten hänvisat till två historiskt lyckade moderniseringar i Ryssland, nämligen Peter den Stores och Stalins. Även om Medvedev då tagit avstånd från dessa historiska ledares metoder så var poängen, som jag förstod det, alltså att den ryska moderniseringen inte alls förutsätter någon demokratisering.

Från publiken fick Lukjanov frågor om bland annat Abchazien och Sydossetien (från FOI:s Ingmar Oldberg) och om eurasianismen ändå inte var en ny ideologi i dagens Ryssland (från mig själv). Han svarade att Kosovokriget 1999 tyvärr hade öppnat för våldslösningar både från Rysslands och från Saakasjvilis sida, att eurasianismen är en marginell företeelse, att andra ideologiska begrepp som ”suverän demokrati” i själva verket bara är ”tekniska attrapper”, och att Ryssland i dag är radikalt pragmatiskt och kanske till och med skulle göra sig bättre om det i stället hade en ideologi.

Den andre inbjudne ryske gästen var Boris Makarenko från Center for Political Technologies. Han talade om landets inrikespolitik. Som kunnig i arabiska tog han upp det språkets ord för politik, siyasa, som ursprungligen betyder boskapsuppfödning – och beklagade att det fortfarande är för mycket siyasa i rysk politik. Han visade också kurvor över opinionsutvecklingen där det framgick att ökat missnöje under det senaste årets ekonomiska kris inte påverkat förväntningarna på ”politisk stabilitet”, alltså att förtroendet för landets ledare är orubbat.

Makarenko använde begreppet ”tandemocracy” för att beskriva Putins och Medvedevs gemensamma styre. Han gjorde en litet rolig jämförelse med Alexandre Dumas historia om de tre musketörerna som ju är populär i Ryssland: även om kardinalens och kungens lakejer duellerar med varandra så fattas de politiska besluten i samförstånd. Att Putins och Medvedevs underställda drar åt olika håll ska alltså inte tolkas som att det finns någon verklig splittring.

Det var ganska tydligt att Makarenko nu hoppades på en modernisering, och i viss mån framstod han som något av en dissident, som när han gav en känga åt opportunisterna i maktpartiet Enade Ryssland och när han konstaterade att kritiken mot Ryssland kring Politkovskajamordet är ”välförtjänt”. Han menade också att alternativen till demokrati bara var två: kommunism och fascism. ”Det förra har vi redan haft”, sa han, ”och det andra vill vi verkligen inte ha.” Med ordet vi tror jag han syftade på den liberala falangen inom ryskt etablissemang.

För att återgå till Fjodor Lukjanov så svarade han under den avslutande diskussionen bland annat på frågor om hur långt Rysslands utrikespolitiska ambitioner egentligen sträcker sig och om förhållandet till Baltikum. Sammanfattningsvis menade han att även om medlen som används kan vara globala (Chavez och Morales nämndes här) så är målen i det utrikespolitiska spelet regionala. Bara ett fåtal dumskallar tror på att uppnå paritet med USA. Beträffande Baltikum så ingår det visserligen inte i någon rysk intressesfär, men Lukjanov förutspådde att relationerna kommer att fortsätta vara dåliga. Balterna är inte redo för försoning, menade han.

Fjodor Lukjanov om rysk utrikespolitik

I dag var jag på seminarium om Ryssland ordnat av OSSE-nätverket här i Stockholm. Bland talarna fanns Fjodor Lukjanov från tidningen Russia in Global Affairs. Eftersom han talar svenska ombes han ibland kommentera rysk utrikespolitik i Sveriges radio. En gång i tiden, 1990-93, arbetade han också med Radio Moskvas svenskspråkiga sändningar, under en period som han nu själv beskrev som en övergång från propaganda- till informationsradio. Utifrån vad jag tidigare hört av honom framstår Lukjanov som kyligt distanserad, men med en ganska vinklad analys som ytterst tjänar ryska statsintressen. Dagens seminarium stärkte den uppfattningen. Men döm gärna själva. Jag antecknade hyfsat flitigt under hans anförande, och här är ett refererat i nio punkter.

1. Utrikespolitiken under president Medvedev har inte genomgått några fundamentala förändringar jämfört med under Putin. Skillnader i nyanser kan delvis förklaras med att Medvedev är annorlunda som person.

2. Ryssland är inte som Sovjet, bland annat eftersom man saknar en ideologi. Imperieförlusten 1991 var dock värre än andra länders motsvarande erfarenheter (t ex Storbritanniens förlust av kolonier) eftersom de förlorade områdena låg i anslutning till det egna landet och delvis var en del av den nationella identiteten. Den ryska statsbildningens historia började en gång i Kiev, och därför har man svårt att acceptera att Ukraina skulle gå med i Nato.

3. Ett nyckelbegrepp är den så kallade multipolära världen. USA:s försök till hegemoni har misslyckats men gjort världen mer instabil eftersom man inte kunnat lita på folkrätten. Relationerna mellan framväxande nya poler kommer att prägla det här århundradet.

4. Om Kosovokriget 1999 i Väst uppfattades positivt på så vis att man kunde försvara mänskliga rättigheter med våld, så blev Rysslands tolkning att principen om nationell suveränitet inte längre gällde. Opinionen vände ryggen till integration med Väst och till västliga moraliska idéer.

5. I stället var man tvungen att stärka sin egen förmåga. Den enda verkliga garantin för rysk suveränitet är kärnvapen. I avsaknad av tidigare sovjetiska förmågor har man också politiserat gasen och oljan, på ett sätt som enligt Lukjanov i slutändan är till störst skada för Gazprom självt. Sovjet blandade aldrig ihop affärer och politik på det sätt som nu sker.

6. Nu försöker man dock undvika nya gaskonflikter med Ukraina. I dag är det bara den ukrainske presidenten Jusjtjenko som försöker provocera fram sådana. Men förhoppningsvis innebär valet om två månader att han går i politisk pension.

7. Det tidiga 90-talets ryska strävan att vara med i Europa, som sedan övergavs, har inte återkommit under Medvedev. Han vill använda västlig teknologi för att modernisera Ryssland, men som en av de ovan nämnda polerna är Rysslands ambition att konsolidera närområdet.

8. Värderingar finns inte längre på agendan i samtalen mellan Ryssland och EU, mer än i pliktskyldiga och oengagerade formuleringar från en del europeiska företrädare. En pågående upptining av relationerna (med förra veckans toppmöte i Stockholm som exempel) beror alltså delvis, med Lukjanovs ord, på att ”ni har sänkt kriterierna”. Upptiningen är därmed ”både positiv och negativ” menade Lukjanov utan att gå in på detta i större detalj.

9. EU är upptaget med interna problem och håller därför på att marginaliseras i den framväxande multipolära världen. Såvitt Lukjanov kunde se var Lissabonfördraget inte till någon hjälp. Samtidigt har Ryssland å sin sida uttömt olje- och gaspotentialen, och framtiden hör nu till Kina och andra. ”När vi inser det hoppas jag att vi finner varandra”, avslutade Lukjanov.

Carolina Vendil Pallin från FOI var inbjuden för att kommentera Lukjanovs framträdande. Hon menade att Ryssland har två överordnade mål som ibland är svårförenliga: att stärka sin stormaktsidentitet och att modernisera sig självt. Ett exempel på det svårförenliga i detta var Georgienkrigets efterspel förra året då utländska investeringar drogs tillbaka från Ryssland.

Hon underströk också att tal om multipolaritet inte ska förväxlas med jämlikhet. Konceptet utgår ju ifrån att stora stater dominerar mindre. Till exempel brukar Ryssland på ett felaktigt sätt använda Istanbulavtalet och hävda att enligt detta får en allians (läs: Nato) inte stärka sin säkerhet på en annan allians bekostnad. I själva verkat talar avtalets formuleringar på den punkten inte alls om allianser, utan om stater.

Vendil Pallin sa även att det ibland kan låta fluffigt att tala om värderingar, men sådana har ändå praktiskt betydelse. Hur lätt det är att göra affärer påverkas till exempel av det man kallar ”rule of law”. Hon menade också att en verklig modernisering, om nu Medvedev menar allvar med sitt tal om en sådan, inte är möjlig utan demokratisering. Detta sätter dock de ryska ledarna i en svår rävsax, menade hon, men sa samtidigt att ett bra första steg vore att gå med i WTO. Då kan man ju skylla framtida obekväma reformer på krav därifrån.

Fjodor Lukjanov replikerade att Medvedevs modernisering inte är till för att skapa välstånd utan för att göra Ryssland till en stormakt. I en tidningsartikel har den ryske presidenten hänvisat till två historiskt lyckade moderniseringar i Ryssland, nämligen Peter den Stores och Stalins. Även om Medvedev då tagit avstånd från dessa historiska ledares metoder så var poängen, som jag förstod det, alltså att den ryska moderniseringen inte alls förutsätter någon demokratisering.

Från publiken fick Lukjanov frågor om bland annat Abchazien och Sydossetien (från FOI:s Ingmar Oldberg) och om eurasianismen ändå inte var en ny ideologi i dagens Ryssland (från mig själv). Han svarade att Kosovokriget 1999 tyvärr hade öppnat för våldslösningar både från Rysslands och från Saakasjvilis sida, att eurasianismen är en marginell företeelse, att andra ideologiska begrepp som ”suverän demokrati” i själva verket bara är ”tekniska attrapper”, och att Ryssland i dag är radikalt pragmatiskt och kanske till och med skulle göra sig bättre om det i stället hade en ideologi.

Den andre inbjudne ryske gästen var Boris Makarenko från Center for Political Technologies. Han talade om landets inrikespolitik. Som kunnig i arabiska tog han upp det språkets ord för politik, siyasa, som ursprungligen betyder boskapsuppfödning – och beklagade att det fortfarande är för mycket siyasa i rysk politik. Han visade också kurvor över opinionsutvecklingen där det framgick att ökat missnöje under det senaste årets ekonomiska kris inte påverkat förväntningarna på ”politisk stabilitet”, alltså att förtroendet för landets ledare är orubbat.

Makarenko använde begreppet ”tandemocracy” för att beskriva Putins och Medvedevs gemensamma styre. Han gjorde en litet rolig jämförelse med Alexandre Dumas historia om de tre musketörerna som ju är populär i Ryssland: även om kardinalens och kungens lakejer duellerar med varandra så fattas de politiska besluten i samförstånd. Att Putins och Medvedevs underställda drar åt olika håll ska alltså inte tolkas som att det finns någon verklig splittring.

Det var ganska tydligt att Makarenko nu hoppades på en modernisering, och i viss mån framstod han som något av en dissident, som när han gav en känga åt opportunisterna i maktpartiet Enade Ryssland och när han konstaterade att kritiken mot Ryssland kring Politkovskajamordet är ”välförtjänt”. Han menade också att alternativen till demokrati bara var två: kommunism och fascism. ”Det förra har vi redan haft”, sa han, ”och det andra vill vi verkligen inte ha.” Med ordet vi tror jag han syftade på den liberala falangen inom ryskt etablissemang.

För att återgå till Fjodor Lukjanov så svarade han under den avslutande diskussionen bland annat på frågor om hur långt Rysslands utrikespolitiska ambitioner egentligen sträcker sig och om förhållandet till Baltikum. Sammanfattningsvis menade han att även om medlen som används kan vara globala (Chavez och Morales nämndes här) så är målen i det utrikespolitiska spelet regionala. Bara ett fåtal dumskallar tror på att uppnå paritet med USA. Beträffande Baltikum så ingår det visserligen inte i någon rysk intressesfär, men Lukjanov förutspådde att relationerna kommer att fortsätta vara dåliga. Balterna är inte redo för försoning, menade han.

Fjodor Lukjanov om rysk utrikespolitik

I dag var jag på seminarium om Ryssland ordnat av OSSE-nätverket här i Stockholm. Bland talarna fanns Fjodor Lukjanov från tidningen Russia in Global Affairs. Eftersom han talar svenska ombes han ibland kommentera rysk utrikespolitik i Sveriges radio. En gång i tiden, 1990-93, arbetade han också med Radio Moskvas svenskspråkiga sändningar, under en period som han nu själv beskrev som en övergång från propaganda- till informationsradio. Utifrån vad jag tidigare hört av honom framstår Lukjanov som kyligt distanserad, men med en ganska vinklad analys som ytterst tjänar ryska statsintressen. Dagens seminarium stärkte den uppfattningen. Men döm gärna själva. Jag antecknade hyfsat flitigt under hans anförande, och här är ett refererat i nio punkter.

1. Utrikespolitiken under president Medvedev har inte genomgått några fundamentala förändringar jämfört med under Putin. Skillnader i nyanser kan delvis förklaras med att Medvedev är annorlunda som person.

2. Ryssland är inte som Sovjet, bland annat eftersom man saknar en ideologi. Imperieförlusten 1991 var dock värre än andra länders motsvarande erfarenheter (t ex Storbritanniens förlust av kolonier) eftersom de förlorade områdena låg i anslutning till det egna landet och delvis var en del av den nationella identiteten. Den ryska statsbildningens historia började en gång i Kiev, och därför har man svårt att acceptera att Ukraina skulle gå med i Nato.

3. Ett nyckelbegrepp är den så kallade multipolära världen. USA:s försök till hegemoni har misslyckats men gjort världen mer instabil eftersom man inte kunnat lita på folkrätten. Relationerna mellan framväxande nya poler kommer att prägla det här århundradet.

4. Om Kosovokriget 1999 i Väst uppfattades positivt på så vis att man kunde försvara mänskliga rättigheter med våld, så blev Rysslands tolkning att principen om nationell suveränitet inte längre gällde. Opinionen vände ryggen till integration med Väst och till västliga moraliska idéer.

5. I stället var man tvungen att stärka sin egen förmåga. Den enda verkliga garantin för rysk suveränitet är kärnvapen. I avsaknad av tidigare sovjetiska förmågor har man också politiserat gasen och oljan, på ett sätt som enligt Lukjanov i slutändan är till störst skada för Gazprom självt. Sovjet blandade aldrig ihop affärer och politik på det sätt som nu sker.

6. Nu försöker man dock undvika nya gaskonflikter med Ukraina. I dag är det bara den ukrainske presidenten Jusjtjenko som försöker provocera fram sådana. Men förhoppningsvis innebär valet om två månader att han går i politisk pension.

7. Det tidiga 90-talets ryska strävan att vara med i Europa, som sedan övergavs, har inte återkommit under Medvedev. Han vill använda västlig teknologi för att modernisera Ryssland, men som en av de ovan nämnda polerna är Rysslands ambition att konsolidera närområdet.

8. Värderingar finns inte längre på agendan i samtalen mellan Ryssland och EU, mer än i pliktskyldiga och oengagerade formuleringar från en del europeiska företrädare. En pågående upptining av relationerna (med förra veckans toppmöte i Stockholm som exempel) beror alltså delvis, med Lukjanovs ord, på att ”ni har sänkt kriterierna”. Upptiningen är därmed ”både positiv och negativ” menade Lukjanov utan att gå in på detta i större detalj.

9. EU är upptaget med interna problem och håller därför på att marginaliseras i den framväxande multipolära världen. Såvitt Lukjanov kunde se var Lissabonfördraget inte till någon hjälp. Samtidigt har Ryssland å sin sida uttömt olje- och gaspotentialen, och framtiden hör nu till Kina och andra. ”När vi inser det hoppas jag att vi finner varandra”, avslutade Lukjanov.

Carolina Vendil Pallin från FOI var inbjuden för att kommentera Lukjanovs framträdande. Hon menade att Ryssland har två överordnade mål som ibland är svårförenliga: att stärka sin stormaktsidentitet och att modernisera sig självt. Ett exempel på det svårförenliga i detta var Georgienkrigets efterspel förra året då utländska investeringar drogs tillbaka från Ryssland.

Hon underströk också att tal om multipolaritet inte ska förväxlas med jämlikhet. Konceptet utgår ju ifrån att stora stater dominerar mindre. Till exempel brukar Ryssland på ett felaktigt sätt använda Istanbulavtalet och hävda att enligt detta får en allians (läs: Nato) inte stärka sin säkerhet på en annan allians bekostnad. I själva verkat talar avtalets formuleringar på den punkten inte alls om allianser, utan om stater.

Vendil Pallin sa även att det ibland kan låta fluffigt att tala om värderingar, men sådana har ändå praktiskt betydelse. Hur lätt det är att göra affärer påverkas till exempel av det man kallar ”rule of law”. Hon menade också att en verklig modernisering, om nu Medvedev menar allvar med sitt tal om en sådan, inte är möjlig utan demokratisering. Detta sätter dock de ryska ledarna i en svår rävsax, menade hon, men sa samtidigt att ett bra första steg vore att gå med i WTO. Då kan man ju skylla framtida obekväma reformer på krav därifrån.

Fjodor Lukjanov replikerade att Medvedevs modernisering inte är till för att skapa välstånd utan för att göra Ryssland till en stormakt. I en tidningsartikel har den ryske presidenten hänvisat till två historiskt lyckade moderniseringar i Ryssland, nämligen Peter den Stores och Stalins. Även om Medvedev då tagit avstånd från dessa historiska ledares metoder så var poängen, som jag förstod det, alltså att den ryska moderniseringen inte alls förutsätter någon demokratisering.

Från publiken fick Lukjanov frågor om bland annat Abchazien och Sydossetien (från FOI:s Ingmar Oldberg) och om eurasianismen ändå inte var en ny ideologi i dagens Ryssland (från mig själv). Han svarade att Kosovokriget 1999 tyvärr hade öppnat för våldslösningar både från Rysslands och från Saakasjvilis sida, att eurasianismen är en marginell företeelse, att andra ideologiska begrepp som ”suverän demokrati” i själva verket bara är ”tekniska attrapper”, och att Ryssland i dag är radikalt pragmatiskt och kanske till och med skulle göra sig bättre om det i stället hade en ideologi.

Den andre inbjudne ryske gästen var Boris Makarenko från Center for Political Technologies. Han talade om landets inrikespolitik. Som kunnig i arabiska tog han upp det språkets ord för politik, siyasa, som ursprungligen betyder boskapsuppfödning – och beklagade att det fortfarande är för mycket siyasa i rysk politik. Han visade också kurvor över opinionsutvecklingen där det framgick att ökat missnöje under det senaste årets ekonomiska kris inte påverkat förväntningarna på ”politisk stabilitet”, alltså att förtroendet för landets ledare är orubbat.

Makarenko använde begreppet ”tandemocracy” för att beskriva Putins och Medvedevs gemensamma styre. Han gjorde en litet rolig jämförelse med Alexandre Dumas historia om de tre musketörerna som ju är populär i Ryssland: även om kardinalens och kungens lakejer duellerar med varandra så fattas de politiska besluten i samförstånd. Att Putins och Medvedevs underställda drar åt olika håll ska alltså inte tolkas som att det finns någon verklig splittring.

Det var ganska tydligt att Makarenko nu hoppades på en modernisering, och i viss mån framstod han som något av en dissident, som när han gav en känga åt opportunisterna i maktpartiet Enade Ryssland och när han konstaterade att kritiken mot Ryssland kring Politkovskajamordet är ”välförtjänt”. Han menade också att alternativen till demokrati bara var två: kommunism och fascism. ”Det förra har vi redan haft”, sa han, ”och det andra vill vi verkligen inte ha.” Med ordet vi tror jag han syftade på den liberala falangen inom ryskt etablissemang.

För att återgå till Fjodor Lukjanov så svarade han under den avslutande diskussionen bland annat på frågor om hur långt Rysslands utrikespolitiska ambitioner egentligen sträcker sig och om förhållandet till Baltikum. Sammanfattningsvis menade han att även om medlen som används kan vara globala (Chavez och Morales nämndes här) så är målen i det utrikespolitiska spelet regionala. Bara ett fåtal dumskallar tror på att uppnå paritet med USA. Beträffande Baltikum så ingår det visserligen inte i någon rysk intressesfär, men Lukjanov förutspådde att relationerna kommer att fortsätta vara dåliga. Balterna är inte redo för försoning, menade han.

SCB:s nya rapport: Halverad svensk handel med Ryssland

I morse publicerade SCB sin rapport över svensk handel under januari till september. Överlag har handeln minskat, men Ryssland utmärker sig bland övriga. Svensk exporten till Ryssland sjönk med 55 procent och importen med 41 procent.

Varför detta, kan man undra. Spontant tänker man kanske att den ryska industrin ännu 20 år efter sovjettiden är ineffektiv, icke lönsam och kraftigt subventionerad och därför inte står sig på en global marknad – särskilt inte i en tid av global ekonomisk nedgång, när marginaler och priser sjunker. Men är det så enkelt? Är det så att de varor Ryssland försöker sälja faktiskt är varor som är ”lättpåverkade” av det ekonomiska läget? Det förklarar ju i så fall importminskningen från Ryssland, men inte den ryska importen från Sverige. Förklaras dem minskningen kanske snarare av att Ryssland drabbats hårt av krisen och därför har sänkt sin import mer än andra länder?

 

(För övrigt var den svenska minskningen (inte helt oväntat) störst i kategorin ”last-och dragbilar” med minus 57%. Samtidigt var även importminskningen som störst inom fordonsindustrin. Endast läkemedel och livsmedel verkar vi importera mer av.)

Rapporten hittar man här.

Mitt intervjureportage från Minsk om sovjetiska folkomflyttningar

Mitt senaste bidrag till Svensk-polsk Bulletin var intervjureportaget ”Polska öden i sovjetiska gränstrakter” om en släkts erfarenheter av sovjetiska folkomflyttningar och hur regionens statsgränser ritats om under 1900-talet.

Svensk-polska Samfundet som ger ut tidskriften i pappersform låter även publicera vissa artiklar i en internetversion. Min text återfinns här.

Tre poliser sparkade ihjäl en abchazier i Moskva

Tre unga poliser i Moskva har gripits misstänkta för att sparkat en 19-årig abchazier till döds. Poliserna var klädda i uniformspersedlar och kraftigt berusade när de gick in i en jourbutik där de muckade gräl med kunderna. Snart hamnade de i konflikt med två bröder från Abchazien. 19-åringen flydde ut på gatan, men poliserna följde efter och fortsatte att slå honom med batonger och sparka på honom. Det är oklart vilken roll den misshandlades etniska härkomst spelade i händelsen. Två av de gripna poliserna är etniska ryssar, den tredje har ett icke-ryskt namn och härstammar från Kalmuckien.
Uppdatering: den dödade var troligen en etnisk georgier, flykting från Abchazien. Hans närmaste släktingar bor i Georgien, och enligt georgiska myndigheter var han georgisk medborgare.
[Lenta.ru] [Gzt.ru]

Ryssland världsbäst på ekonomisk brottslighet

I Moscow Times kan man läsa att Ryssland numera rankas världsetta i fråga om ekonomisk brottslighet:

Of 86 companies surveyed in Russia, 71 percent said they had been subjected to at least one major economic crime in the past 12 months, according to a report released by PricewaterhouseCoopers.

Igår publicerade BBC online artikeln “Russia ‘is now a criminal state’, says Bill Browder”. Denne Bill, förmögen investerare, bannlystes 2024 från Ryssland. Enligt honom själv blev han ”punished for being a threat to corrupt politicians and bureaucrats”. Bills syn på Rysslands samtida utveckling:

When Putin first showed up and said he was going to tame the oligarchs, I was the biggest fan of that particular concept. Then I realised that what he meant by taming the oligarchs was sticking law enforcement people in their place..

Now, you have a bunch of law enforcement people who are essentially organised criminals with unlimited power to ruin lives, take property and do whatever they like and that’s far worse than I have ever seen in Russia before. Russia is essentially a criminal state now.

(Tack Rich för artikeltipset!)

Sergej Magnitskij och dödens kalender

Magnitskijs begravning. Foto: Novaja GazetaAllt oftare känns det som om utvecklingen i Ryssland lättast går att utläsa i namnen på de personer som mördas eller på annat sätt dör under märkliga omständigheter.

Året började med mordet på advokaten Stanislav Markelov och journalisten Anastasia Baburova i centrala Moskva. Likaså i januari mördades tjetjenen Umar Israilov på öppen gata i Wien. Han hade anmält Tjetjeniens president Ramzan Kadyrov för tortyr hos Europeiska människorättsdomstolen och vägrade ta tillbaka sin anmälan.

Continue reading ‘Sergej Magnitskij och dödens kalender’

Ukrainas ”nya” frihetsdag

Den 22 november kallas numera Frihetsdagen i den ukrainska kalendern och är till ”minne” av den orange revolutionens första dag.

Om gårdagens firande rapporterade t.ex. Fredrik Wadström för SR, som beskrev att den nya högtidsdagen inte bara får goda omdömen:

Den ukrainska oppositionen tycker däremot att det är fel att under nuvarande förhållanden fira femårsjubileet. I ett uttalande inför firandet sa oppositionsledaren Viktor Janukovitj att den så kallade revolutionen bara fört med sig politisk oreda samt kraftiga försämringar för landets ekonomi och människors levnadsförhållanden.

/…/ Också den sittande presidenten uttalade sig igår kritiskt om hur Ukraina utvecklat sig under de fem år som gått. Viktor Jusjtjenko sa sig ha varit naiv som trott att alla som deltog i den orange revolutionen tänkte som han. Men han trodde också att det som inleddes på Maidantorget i Kiev för fem år sedan kommer att värderas mycket högre i framtiden.

Spännande i TI:s korruptionsindex för 2024

Utifrån en enkel karta på TI:s webbsida över nya ”korruptionrankingen” för 2024 kan man klicka vidare och se hur olika länder klarar sig i internationell korruptionsjämförelse.

Några korta kommentarer:

  • Ryssland och Ukraina får samma betyg
  • Belarus får bättre betyg än de två föregående
  • Fast Uzbekistan är värre ute än alla de länderna
  • Estland bedöms fortfarande som klart bättre än de två andra baltiska staterna
  • Italien bedöms som mer korrupt än Polen och Ungern
  • Sverige förlorar i Europa bara mot Danmark (även om det var väldigt jämnt)

 

Omfattande korruption i Centralasien och Kaukasus – men trenden varierar

Transparency International (TI) publicerade nyligen sin årliga rapport om korruptionsläget i världens länder. Det s k corruption perception index (CPI) mäter korruptionsnivån inom offentlig verksamhet och baseras på en kombination av ett antal olika oberoende opinionsundersökningar i varje land. Med korruption menar man allt ”missbruk av offentlig makt för privat gagn” och man strävar efter att inkludera både administrativa och politiska aspekter (t ex hur effektiva de styrandes åtgärder mot korruption upplevs). Nästan alla världens länder är med i undersökningen och även om det är vanskligt med jämförelser kan man dra en del slutsatser, inte minst vad gäller trenden i varje enskilt land.

Här ges en överblick av resultaten för Kaukasus och Centralasien. Det som anges är årets placering och antalet poäng med förra årets värden inom parentes. Sverige är på tredje plats med 9,4 poäng av 10 möjliga.

KAUKASUS

De tre sydkaukasiska republikerna har den starka presidentmakten gemensam, men de ekonomiska förutsättningarna och politiken för att skapa förtroende för det offentliga samhället varierar kraftigt.

Som hastigast kan noteras att Rysslands resultat 2,2 placerar landet på plats 146, efter alla de sydkaukasiska republikerna. Resultatet är endast en mycket knapp förbättring jämfört med fjolårets och president Medvedevs kampanj mot korruption verkar hittills ha haft marginella effekter. Rysslands nordkaukasiska republiker är på många sätt extra problemfyllda med en stark koppling mellan korruption och politiskt betingat våld, något som Medvedev också erkänner, senast i sitt årliga tal till federala församlingen (parlamentet).

Georgien 66/4,1 (67/3,9). Det är helt entydigt att mycket positivt har hänt vad gäller förtroendet för myndigheterna och korruptionsnivån i vardagslivet sedan Rosenrevolutionen. År 2024 hade Georgien ett index på 1,8 och låg på samma nivå som Azerbajdzjan och Tadzjikistan. Dessutom går det alltså uppåt även i år trots fjolårets krig. TI påpekar dock något som ofta framhålls i utländska media – även om t ex den reformerade poliskåren har gjort att man i stort sett blivit av med ”vardagsmutor” finns en misstro vad gäller korruption på högsta nivå, inte minst inom domstolsväsendet.

Azerbajdzjan 143/2,3 (158/1,9). Det låga resultatet till trots, trenden är tydligt positiv i år för Azerbajdzjan. TI hänvisar till president Alievs nya fokus på korruption, men som en regeringskälla påpekar för EurasiaNet, mycket av detta annonserades i juli i år och vilken verklig effekt detta har, om någon, återstår att se. Däremot har regeringen den senaste tiden prioriterat att förbättra affärsklimatet (Världsbanken utnämnde landet till världsledande inom reformer 2024) och åtgärderna har nog haft effekt åtminstone inom vissa delar av samhället.

Armenien 120/2,7 (109/2,9). Armenien försämrar sitt resultat för andra året i rad och TI hänvisar till inkonsekventa åtgärder från regeringens sida och den starka kontrollen den politiska och ekonomiska eliten utövar över affärslivet, domstolar och media. Armenien har drabbats hårt av den ekonomiska krisen och tvingats till lån och bidrag från Väst och Ryssland. I ett tal härom dagen gjorde premiärminister Tigran Sargsian ett utspel om vikten av fortsatta reformer av ekonomin. Om krisen i slutänden kan komma att visa sig få positiva effekter för korruptionsnivån i Armenien får vi utvärdera i nästa års CPI.

CENTRALASIEN

Vi kan konstatera att Afghanistans resultat på 1,3 underträffas endast av Somalia, men hur man mäter korruptionsnivån, eller ens definierar offentlig verksamhet, i ett land med så splittrad statsmakt kan diskuteras. De fem centralasiatiska före detta sovjetrepublikerna har länge, trots mycket varierande ekonomiska förutsättningar och politik, hört till de mer korrupta i världen. Kazakstan står ut och än mer så i årets undersökning. För de övriga länderna kan inga större skillnader märkas.

Kazakstan 120/2,7 (145/2,2). Nästa år står Kazakstan värd för OSSE och TI hävdar att uppmärksamheten inför ordförandeskapet har bidragit till landets kraftigt förbättrade resultat, liksom regeringens program för att förbättra investeringsklimatet. Det är dock tveklöst så att korruptionen har blivit praxis på högsta nivå, framför allt i styrningen av landets inkomstströmmar. Det spekuleras också om att en del fall med hög profil, som korruptionsanklagelserna mot ett antal f d ministrar och höga politiker tidigare i år, snarare är uttryck för politisk falangism än verkliga reformintentioner. TI noterar att korruptionen trots allt fortfarande är omfattande, med de största problemen inom rättssystemet, polisen, tullväsendet, äganderätten och inom byggsektorn.

Tadzjikistan 158/2,0 (151/2,0). President Emomali Rahmon har konsoliderat sin makt under senare tid, men också försökt introducera förbättringar för investeringsklimatet. 1 juli antogs t ex en lag som bl a har som mål att förenkla företagsregistrering och komma förbi mellanhänder. Trots att landet i fjol placerade sig som ett av de tio mest reformvänliga enligt Världsbanken är ekonomin starkt beroende av bidrag och stora nyckelinvesteringar, som är under direkt kontroll av den politiska och ekonomiska eliten. Förutom detta har man, liksom på andra håll i Centralasien, fortfarande en utbredd ”vardagskorruption” i alla samhällsskikt (se t ex FN:s informationsprogram för Tadzjikistan).

Kirgizistan 162/1,9 (166/1,8). Kirgizistan var det första (och hittills enda) centralasiatiska land som gick med i WTO och genomförde då stora reformer, framför allt av ekonomin. Resultaten har dock inte matchat ambitionerna och korruptionsproblemet är omfattande. Det är dock också en återkommande fråga för regeringen och president Bakijev annonserade nyligen ett nytt initiativ för att strömlinjeforma administrationen. Men i samma andetag innebär det också ytterligare stärkande av presidentmakten och de eventuella resultaten är svåra att förutse.

Turkmenistan 168/1,8 (166/1,8). Inte mycket har synbart förändrats efter det att president Berdymuchamedov kom till makten. Alla aspekter av ekonomin är starkt statskontrollerade och enligt Heritage Foundations ekonomiska frihetsindex är landet ett av de minst fria med allomfattande korruption.

Uzbekistan 174/1,7 (166/1,8). Endast sex länder i världen är mindre fria från korruption än Uzbekistan enligt TI. Trenden har varit negativ under det senaste årtiondet (jfr resultatet 2,7 från 2024).  Även om det har kommit trevande signaler om ett närmande mellan landet och EU/USA och uttalanden från president Karimov om behovet av ekonomiska reformer, behåller de styrande stark kontroll över antikorruptionsinitiativen (se t ex EurasiaNet i april). Med åtgärder som att tvinga läkare att sy ihop fickorna på sina rockar för att inte kunna ta emot mutor är det inte mycket som talar för en omedelbar förbättring av situationen.

Arctic Sea, Ilja Traber och Vladimir Putin

Fartyget Arctic Sea rapporterades för någon vecka sedan vara föremål för en försäkringstvist, vilket kanske inte är så intressant. Däremot vill jag ta upp ett tips från signaturen ”Z” här på bloggen för ett tag sedan. Det gällde en rysk artikelserie från slutet av september. I fem texter avhandlas Ilja Traber, en av ledarna i Sankt Petersburgs undre värld, och hans inflytande över hamnarna i nordvästra Ryssland. Den sista av texterna tar kortfattat upp en koppling till Arctic Sea. Koncernen Alexela Logistics, där fartygskaparnas förmodade ledare Dmitrij Savin haft en viktig position, är delägare i en hamnterminal i Murmansk som ingår i Trabers maktsfär.

En annan omständighet som kanske pekar mot ett samband är att Traber, i likhet med en del andra ryska maffiabossar, bor i Spanien. En tid innan kaparna dök upp på Arctic Sea ska de ju ha begett sig till just Spanien för att arbeta för ett oidentifierat bevakningsföretag.

Signaturen Z menade att Arctic Sea-rederiet Solchart kan ha ådragit sig Ilja Trabers missnöje genom att dess ägare Victor Matveev valt att basera det i Helsingfors, utanför Trabers maktsfär. Det tycker jag är en intressant tanke, som inte heller utesluter det många från början misstänkt: någon slags hemlig och värdefull eller känslig last på Arctic Sea.

Ovan nämnda artikelserie är litet snårig. Det är svårt att få en helhetsbild av alla de kopplingar mellan olika individer och företag som beskrivs. Därför blev jag tacksam när jag för någon vecka sedan läste SvD-journalisten Jan Blomgrens nya bok om Ryssland, Moskva tror inte på tårar, och upptäckte ett kortfattat men sensationellt stycke om just Ilja Traber. Blomgren skriver inte bara att Traber på 90-talet tog över hela Sankt Petersburgs hamn, som därefter fick rykte om sig som korruptionens högborg i staden. Han berättar också något som den ryska artikelserien av begripliga skäl utelämnar: att Vladimir Putin under sin tid i Sankt Petersburgs stadsadministration på 90-talet betraktades som Ilja Trabers ”fixare”. Blomgren går så långt som att skriva: ”Det var sannolikt samarbetet med den kriminellt belastade och den av så många fruktade affärsmannen Ilja Traber som lade grunden till Putins personliga förmögenhet.”

Jag har från början lutat åt att Arctic Sea-dramat var sprunget ur kriminella aktiviteter på hög nivå i den ryska staten, och det här framstår ju åtminstone som möjliga ingredienser i en sådan soppa.

I övrigt publicerade brittiska Times för två veckor sedan ett ganska ambitiöst reportage om kapningen. Där redogör en del av besättningsmännen för kaparnas brutalitet mot dem. Solcharts Victor Matveev får också förklara hur han först blev lurad att tro att en avbruten kapning hade ägt rum, vilket ju möjliggjorde Arctic Seas vidare seglats ut ur Östersjön. Personligen tycker jag inte att detta rimmar helt med de första uppgifterna från Solchart om att företaget hade gjort en egen utredning av händelsen, med förhör av besättningen. En smula egendomligt tycker jag också är att kaparen Dmitrij Savin senare från fartyget ska ha ringt utpressningssamtal till Matveev där de talade engelska med varandra trots att båda är etniska ryssar.

Arctic Sea, Ilja Traber och Vladimir Putin

Fartyget Arctic Sea rapporterades för någon vecka sedan vara föremål för en försäkringstvist, vilket kanske inte är så intressant. Däremot vill jag ta upp ett tips från signaturen ”Z” här på bloggen för ett tag sedan. Det gällde en rysk artikelserie från slutet av september. I fem texter avhandlas Ilja Traber, en av ledarna i Sankt Petersburgs undre värld, och hans inflytande över hamnarna i nordvästra Ryssland. Den sista av texterna tar kortfattat upp en koppling till Arctic Sea. Koncernen Alexela Logistics, där fartygskaparnas förmodade ledare Dmitrij Savin haft en viktig position, är delägare i en hamnterminal i Murmansk som ingår i Trabers maktsfär.

En annan omständighet som kanske pekar mot ett samband är att Traber, i likhet med en del andra ryska maffiabossar, bor i Spanien. En tid innan kaparna dök upp på Arctic Sea ska de ju ha begett sig till just Spanien för att arbeta för ett oidentifierat bevakningsföretag.

Signaturen Z menade att Arctic Sea-rederiet Solchart kan ha ådragit sig Ilja Trabers missnöje genom att dess ägare Victor Matveev valt att basera det i Helsingfors, utanför Trabers maktsfär. Det tycker jag är en intressant tanke, som inte heller utesluter det många från början misstänkt: någon slags hemlig och värdefull eller känslig last på Arctic Sea.

Ovan nämnda artikelserie är litet snårig. Det är svårt att få en helhetsbild av alla de kopplingar mellan olika individer och företag som beskrivs. Därför blev jag tacksam när jag för någon vecka sedan läste SvD-journalisten Jan Blomgrens nya bok om Ryssland, Moskva tror inte på tårar, och upptäckte ett kortfattat men sensationellt stycke om just Ilja Traber. Blomgren skriver inte bara att Traber på 90-talet tog över hela Sankt Petersburgs hamn, som därefter fick rykte om sig som korruptionens högborg i staden. Han berättar också något som den ryska artikelserien av begripliga skäl utelämnar: att Vladimir Putin under sin tid i Sankt Petersburgs stadsadministration på 90-talet betraktades som Ilja Trabers ”fixare”. Blomgren går så långt som att skriva: ”Det var sannolikt samarbetet med den kriminellt belastade och den av så många fruktade affärsmannen Ilja Traber som lade grunden till Putins personliga förmögenhet.”

Jag har från början lutat åt att Arctic Sea-dramat var sprunget ur kriminella aktiviteter på hög nivå i den ryska staten, och det här framstår ju åtminstone som möjliga ingredienser i en sådan soppa.

I övrigt publicerade brittiska Times för två veckor sedan ett ganska ambitiöst reportage om kapningen. Där redogör en del av besättningsmännen för kaparnas brutalitet mot dem. Solcharts Victor Matveev får också förklara hur han först blev lurad att tro att en avbruten kapning hade ägt rum, vilket ju möjliggjorde Arctic Seas vidare seglats ut ur Östersjön. Personligen tycker jag inte att detta rimmar helt med de första uppgifterna från Solchart om att företaget hade gjort en egen utredning av händelsen, med förhör av besättningen. En smula egendomligt tycker jag också är att kaparen Dmitrij Savin senare från fartyget ska ha ringt utpressningssamtal till Matveev där de talade engelska med varandra trots att båda är etniska ryssar.

Arctic Sea, Ilja Traber och Vladimir Putin

Fartyget Arctic Sea rapporterades för någon vecka sedan vara föremål för en försäkringstvist, vilket kanske inte är så intressant. Däremot vill jag ta upp ett tips från signaturen ”Z” här på bloggen för ett tag sedan. Det gällde en rysk artikelserie från slutet av september. I fem texter avhandlas Ilja Traber, en av ledarna i Sankt Petersburgs undre värld, och hans inflytande över hamnarna i nordvästra Ryssland. Den sista av texterna tar kortfattat upp en koppling till Arctic Sea. Koncernen Alexela Logistics, där fartygskaparnas förmodade ledare Dmitrij Savin haft en viktig position, är delägare i en hamnterminal i Murmansk som ingår i Trabers maktsfär.

En annan omständighet som kanske pekar mot ett samband är att Traber, i likhet med en del andra ryska maffiabossar, bor i Spanien. En tid innan kaparna dök upp på Arctic Sea ska de ju ha begett sig till just Spanien för att arbeta för ett oidentifierat bevakningsföretag.

Signaturen Z menade att Arctic Sea-rederiet Solchart kan ha ådragit sig Ilja Trabers missnöje genom att dess ägare Victor Matveev valt att basera det i Helsingfors, utanför Trabers maktsfär. Det tycker jag är en intressant tanke, som inte heller utesluter det många från början misstänkt: någon slags hemlig och värdefull eller känslig last på Arctic Sea.

Ovan nämnda artikelserie är litet snårig. Det är svårt att få en helhetsbild av alla de kopplingar mellan olika individer och företag som beskrivs. Därför blev jag tacksam när jag för någon vecka sedan läste SvD-journalisten Jan Blomgrens nya bok om Ryssland, Moskva tror inte på tårar, och upptäckte ett kortfattat men sensationellt stycke om just Ilja Traber. Blomgren skriver inte bara att Traber på 90-talet tog över hela Sankt Petersburgs hamn, som därefter fick rykte om sig som korruptionens högborg i staden. Han berättar också något som den ryska artikelserien av begripliga skäl utelämnar: att Vladimir Putin under sin tid i Sankt Petersburgs stadsadministration på 90-talet betraktades som Ilja Trabers ”fixare”. Blomgren går så långt som att skriva: ”Det var sannolikt samarbetet med den kriminellt belastade och den av så många fruktade affärsmannen Ilja Traber som lade grunden till Putins personliga förmögenhet.”

Jag har från början lutat åt att Arctic Sea-dramat var sprunget ur kriminella aktiviteter på hög nivå i den ryska staten, och det här framstår ju åtminstone som möjliga ingredienser i en sådan soppa.

I övrigt publicerade brittiska Times för två veckor sedan ett ganska ambitiöst reportage om kapningen. Där redogör en del av besättningsmännen för kaparnas brutalitet mot dem. Solcharts Victor Matveev får också förklara hur han först blev lurad att tro att en avbruten kapning hade ägt rum, vilket ju möjliggjorde Arctic Seas vidare seglats ut ur Östersjön. Personligen tycker jag inte att detta rimmar helt med de första uppgifterna från Solchart om att företaget hade gjort en egen utredning av händelsen, med förhör av besättningen. En smula egendomligt tycker jag också är att kaparen Dmitrij Savin senare från fartyget ska ha ringt utpressningssamtal till Matveev där de talade engelska med varandra trots att båda är etniska ryssar.

Islamfientlig präst mördad i Moskva

Den ryskortodoxe prästen Daniil Sysojev mördades i dag i sin kyrka i Moskva. Mördaren kom in i kyrkan där det fanns flera kyrkobesökare, frågade efter Sysojev, och sköt ihjäl prästen när denne kom fram. Sysojev hade många gånger mordhotats av muslimer, enligt vad han själv berättade. Hans långa webbföreläsning om profeten Muhammeds familjeliv och varför islam inte är en riktig religion kan ha provocerat islamister, men han hade också andra fiender, eftersom han aktivt predikade mot religiösa sekter, ett begrepp som i hans ryskortodoxa tappning var mycket brett. [TT/YA] [Би-Би-Си]

Bildt om Moskva

I förmiddags skrev Bildt i blogginlägget Efter besked från Bryssel mot Moskva att han ”för stunden avstår från att närmare kommentera det resultat som stats- och regeringscheferna enades om i Bryssel i går kväll”.

Bildt beger sig själv mot Moskva, med motivet att man ”behöver en viss närvaro för att kunna ta pulsen på Rysslands utveckling”.