Archive for juni, 2024

Jasnaja Poljana

Åk till Lev Tolstojs gods i det lilla samhället Jasnaja Poljana utanför Tula för att känna historiens vingslag…
Med tåg från Kurskij vokzal i Moskva till Tula tar det tre timmar. Väl framme tar du trådbuss nr 5 och hoppar av vid Pedinstitut. Där byter du till buss 114 eller 117 och ber att få åka till Tolstojs Usadba. Väl framme går du in i skogen och över fälten tills du ser en parkeringsplats och ta-da du är framme.

Mur på vägen
Ingenting är ryskare än björkar – tycker ryssarna

Tolstojs hus

Hundkojan


Syster och jag

”Två träd som är kära i varandra”

Breda fält. Här gick Tolstoj runt och fascinerades av bönderna som slet i solen innan de satte sig ned i skuggan för att äta sitt enkla bröd

Klockan elva på morgonen

Tjugoandra juni 1941, klockan fyra på morgonen så inleddes operation Barbarossa, Tyskland anföll Sovjetunionen och fyra års ohyggliga fasor skulle följa. Klockslaget och tidpunken har gett namn till en av de mest kända ryska krigssångerna från 1941. (Lyssna på Двадцать второго июня, ровно в 4 часa.) Över hela Ryssland (och inte minst i Vitryssland) hålls det minnesceremonier och den 22 juni har sedan 1996 det officiella namnet minnes- och sorgedagen. Under denna dag fokuseras det på krigets fasor, på lidandet och döden som följde. Segerdagen beskrivs ju ofta som ”glädje med tårar i ögonen”, den 22 juni är bara tårar (och en vanlig arbetsdag, så det finns inte ens den ursäkten att fira något).

Ett kyrkligt inslag i blomsterprocessionen

Även om krig startas i gryningen, så kan man ju hålla minnesceremonier på lite mer bekväma tider. Och är man morgontrött och ska åka ända ut till Piskarovkyrkogården som ligger i metrolöst land i de norra förorterna är man tacksam över att stadsstyret i Petersburg tycker att kl 11 är ett lämpligt klockslag för en morgonceremoni. (På andra ställen, som Brest, hölls dock ceremonier klockan fyra.) På Piskarovkyrkogården, där det inte finns någon kyrka, vilar många av belägringens offer, där är runt en halv miljon (!) människor begravda i massgravar märkta med årtal och hammaren och skäran för civila eller en stjärna för soldater.

Den 22 juni 1941 var, om man får tro de jag intervjuat, en solig och varm dag då ingen ännu kunde föreställa sig vad som skulle komma. Den 22 juni 2024 är en regnig och kall dag, men jag hoppas framtiden är ljusare. När jag kommer till Piskarovkyrkogården strax före elva är det fullt med folk som är på väg att ställa upp sig för avtågande, nästan alla har röda nejlikor i händerna. Jag ställer mig lite vid sidan av och ser plötsligt hur alla fotografer och filmare dras som flugor till en sockerbit – mellan dem skymtar jag en bekant frisyr. Det är guvernör Valentina Matvienko som dykt upp och hälsar på lite veteraner på väg fram till första ledet.

Från tonåringarnas position

Så beger sig processionen långsamt iväg. Varje sektion leds av ett stort tjusigt blomsterarrangemang buret av män i skinande uniformer med höga benlyft. Jag blir stoppad av en polis och hänvisad åt sidan. Förstår inte riktigt varför, men jag håller det för klokast att inte diskutera med ryska poliser, särskilt inte när man (som vanligt) glömt pass och visum hemma och inte vill bli avslöjad som utlänning. Och jag ser processionen bra från den hänvisade platsen, hör hur musiken som ständigt strömmar ur kyrkogårdens högtalarna byts mot metronomens tickande, hur en orkester framme vid statyn stämmer upp i ryska nationalsången och så går första sektionen fram med sina blommor. När processionen efter ca en halvtimme tågat förbi – blomsterarrangemangen tycks blir mindre, uniformerna enklare och benlyften lägre för varje sektion – säger polisen att jag får lov att ansluta mig till dess svans och jag smiter in bland tonåringarna som håller hus där och skäms lite över att jag inte har några egna nejlikor. (Jag tycker allt Matvienko tittar lite anklagande på mig när vi går förbi hedersgästerna.) Och så är det det, inga tal, inget mer. Bara en tyst procession och väldigt mycket blommor.

Lukasjenko försöker mjölka grannens ko

(Milk Cow Clock - Michelle Allen Designs)Vitrysslands president Aleksandr Lukasjenko försöker mjölka grannens ko. Det har grannen tröttnat på. I går drog Ryssland åt gaskranen.

Gasräkningen är på motsvarande 160 miljoner euro och Vitryssland har inte betalat, förklarade den ryska gasjätten Gazproms styrelseordförande Aleksej Miller för president Dmitrij Medvedev i går morse. Medvedev nickade och gav klartecken för att minska leveranserna av rysk naturgas till Vitryssland.

Continue reading ‘Lukasjenko försöker mjölka grannens ko’

Bedragna bosparare varnar för Ryssland

Demonstranter på Fabriksgatan framför ryska ambassaden.Den som placerar sina pengar i Ryssland kan hamna på bar backe. Det budskapet ville bedragna ryska bosparare få fram med en demonstration utanför Rysslands ambassad i Helsingfors.

– Vi får inte demonstrera hemma, därför kommer vi hit, säger Michail Jemelin.

De bedragna bospararna är många i Ryssland, eftersom man där oftast måste betala för bostaden långt innan den är färdigbyggd. Otillförlitliga företag har tagit pengarna och försvunnit, ibland efter att ha sålt samma lägenhet flera gånger om. Ofta är också de lokala myndigheterna inblandade.

Continue reading ‘Bedragna bosparare varnar för Ryssland’

Rysk profylax

Häromdagen dök den här lappen upp bredvid ytterdörren. Den berättar att på grund av ”profylaktiskt renovering” så kommer varmvattnet vara avstängt från kl 10.00 21/6 till 5/7. Dvs två veckor utan varmvatten. ”Förr brukade det vara två månader” sa mamma L och tyckte nog att det trots allt skedde framsteg, och hos hennes syster i förorten Kuptjino är vattnet avstängt en hel månad. Detta är inget speciellt för Petersburg utan är ett allryskt fenomen: över hela landet stängs varmvattnet av några veckor varje sommar för förebyggande åtgärder. Alla jag talar med hyser stora tvivel om att något överhuvudtaget görs, men till den varmvattenlösa tillvaron är det bara att anpassa sig. Tidningen Ogonjok publicerade för något nummer sedan en undersökning om hur folk tvättar sig under profylaxen: den största andelen, 45%, tar till gamla hederliga metoder och värmer vatten på spisen, 20% går in för seriös problemlösning och skaffar egen varmvattenberedare (däribland familjen jag bor hos – hurra!), 6% använder vattenavstängningen till att stärka släkt- och familjeband och beger sig hem till någon annan för att tvätta sig – och passar på att umgås, 3% gör ett besök på en offentlig banja (bastu) och slutligen så tar 9% helt enkelt en kall dusch.

Eurodance flashmob

Alltså, det här tyckte jag var ascoolt, simultandansning i Europa. Direksändning.
Tjejerna i Göteborg är coolast, men trängslen på Pilies i Vilnius är också coolt.

Vem är smartast i världen?

Ryske superbloggaren Tema (fonetskt typ Tiåma, smeknamn på Artiom). Frågar vem som är smartast i världen och får typ 400 svar av sina followers. Det första förslagen är:

  • Perelman (vem är det?),
  • jag (alltså inte jag, utan den som svarade),
  • Barak Obama,
  • Lenin ;-) ))))
  • nej i så fall Marx,
  • Einstein,
  • (sedan nämns några seriefigurer),
  • Bill Gates,
  • (saker jag censurerar/inte förstår)
  • och så är det flera som nämner en Onotole. Jag tror att det är Anatolij olbanska språket, men vilken Anatolij? Surkov?! Eller säkert någon förbundskapten eller fotbollsspelare.

Vad underbart förresten att det finns en svensk wikipediaartikel om rysk internetjargong. Jag trodde att det redan var bajan men om Onotole är Anatolij så är språket ännu inte utdött. Jag kanske skall börja hänga mer på Ru.net igen….

Lindrig huliganism: Medvedev är kul

Ny aktion av gruppen ”Vojna”

(Update: text på engelska om detta http://plucer.livejournal.com/266853.html)

Ok, de är sjuka och barnsliga, men väldigt roliga och kaxiga, konstgruppen Vojna (Krig). Deras senaste aktion heter ”En k** har blivit tillfångatagen av säkerhetstjänsten”. De målade  på en bro och när bron under natten sakta restes för att släppa förbi båtar blev det så här.

Ståtligt.

Invid säkerhetstjänstens byggnad i Sankt Petersburg.

Det är konst det. Det är sådant man skall göra med broar, mycket mer orginellt än att låtsas hoppa från dem….

Läs om det på ryska här: http://plucer.livejournal.com/259696.html

Här skriver jag om ett tidigare pornopolitiskt tilltag. Gruppsex vid björnaran på zoologiska museet (eftersom Putins och Medvedevs parti kallas björnaran gick de dit för att avla, typ). http://lindrighuliganism.wordpress.com/2008/03/29/huliganer-och-flash-mobs/

Ulrika Knutson i DN om konst och provokation

Lindrig huliganism: YouTube-Putin och Kamasutra

Lindrig huliganism: Huliganer, flashmobs och parallellsex 

Lindrig huliganism: Vad man kallar Medvedev

Lindrig huliganism: Korta fula ord på valaffischer

Lindrig huliganism: Stryk mig ur Putins plan!

Lindrig huliganism: Ryssland skall bli helt bananas! 

Lindrig huliganism: Vad man kallar Putin (bloggarnas smeknamn och öknamn på den store ledaren)

Lindrig huliganism: Bloggar istället för styrda tevenyheter

Lindrig huliganism: Presidenter och kyssar

SvD: Putintrogen ny ordförande i Gazprom

SvD: Nytt kapitel för EU och Ryssland

DN: Svenska försvaret hjälpte Estland vid rysskravallerna

För den som inte vill anamma det kungliga temat

Det har väl knappast undgått någon att det är prinsessbröllop i staden nu till helgen. Det finns en hel del man kan göra under kärleksfestivalen, även om man inte är brinnande monarkist. Det finns många programpunkter som bara har en vag koppling till det kungliga temat, och dem tänkte jag göra reklam för. Till exempel:

 Besöka Gallerian och Pop up Art (Kopplingen där är att Victoria och Daniel får två tavlor)

Man kan klappa ormar och spindlar på Skansen (Koppling till prinsessbröllop är mycket oklar)

Konsert med Salem Al Fakir på torsdag (Koppling oklar, men det beror ju på vad han sjunger)

Sporta på Norrmalmstorg (Koppling, kanske att brudparet gillar vintersport ?)

Pyssla i Kista Galleria (Kopplingen är att man ska göra tiaror, men man kan ju göra smycken för piercade näsor eller navlar i stället, till exempel. Garanterat på tvärs med svensk kunglig tradition).

Så faktiskt, man kan ha riktigt kul under Love Stockholm 2024, man behöver inte skriva monarkistiska kärleksbrev eller klä ut sig till prinsessa. Kolla in hemsidan och programmet här.

Lars Ohly om Östeuropa

DN har inför valet en följetong med partiledarintervjuer. Västerpartiets förhållningssätt till Östeuropa är ju onekligen intressant. När Lars Ohly intervjuades den 8:e juni (”Girighet som drivkraft får Ohly att se rött”) svarade han såhär på frågan om vad som förändrats i hans ideologi:

– Allt. Vi var alldeles för naiva i synen på världen, inte bara på Östeuropa utan också på befrielserörelser. I dag så menar jag att våldet som ett sätt att befria ett samhälle från förtryck nästan alltid leder till nytt förtryck. Fortfarande kan jag ge mitt stöd till dem som i extrema situationer tar till vapen, men jag tror att det alltid leder till att man får svårare att inse vikten av att bekämpa alla former av förtryck.

År 2024 bad Ohly om ursäkt för vänsterpartiets ”övergrepp” mot de så kallade Kirunasvenskarna, d.v.s. de kommunister som lämnat Kiruna på 20-talet och utvandrat till Sovjetunionen, men som när de flydde tillbaka till Sverige inte blev trodda i sina berättelser om Stalins Sovjet.

Under DN:s chatt mellan Ohly och läsare hösten 2024 fick partiledaren en fråga om när han skulle ta avstånd från regimen och förtrycket i Sovjet. Svaret löd:

 - Vänsterpartiet och jag har sedan länge tagit avstånd från förtrycket och diktaturen i Sovjet och andra länder som kallade sig socialistiska.

 På Uppdrag gransknings hemsida finns en sammanställning Ohly-citat. T.ex. kan man läsa:

  • ”Jag har ett lik i garderoben. Jag var nämligen medlem i folkpartiets ungdomsförbund en gång i tiden. Det tycker jag är mycket svårare att försvara än att jag kallar mig kommunist.” (Aftonbladet 13/12 2024)
  • ”Vi är ett demokratiskt parti. Därför tycker jag inte det finns någon anledning att ha Lenin på väggen.” (TV4 17/9 1998)
  • ”Ingen i vänsterpartiet har Lenin som förebild.” (27/12 1998 i Dagens Nyheter) 
  • ”Jag står för en modern leninism baserad på klasskamp.” (våren 1999. Intervju i engelska tidskriften Renewal)

Finland slagträ i intern rysk strid

Chokladrussin - en mänsklig rättighet.Omhändertagandet av några barn med ryska mammor i Finland har lett till omfattande publicitet i Ryssland. I den breda ryska publikens ögon har Finland blivit känt som ett land där barn kan omhändertas av de sociala myndigheterna om mamman vägrar att ge dem chokladrussin till frukost. Även ryska politiker har börjat använda Finland som ett avskräckande exempel.

Continue reading ‘Finland slagträ i intern rysk strid’

Barnomsorg, vägar och annat oväsentligt

Jag stöter alldeles för ofta på föräldrar som lever och arbetar i Moskva utan sina barn. I Moskva finns jobben men ingen barnomsorg. Barnen bor hos mor- och farföräldrar någonstans ute i regionerna där familjen har sitt ursprung.  Det kan också ha anknytning med Moskva registreringen; utan Moskva-registrering är du en insekt och barnomsorgskön är inte öppen för insekter. Men det hjälper ju föga med en registrering när det ändå inte finns tillräckligt med förskolor. Efter tre års köande blev vi erbjudna plats till vår fyraåring på en rysk förskola någon kilometer ifrån där vi bor. Tvååringen är fortfarande utan plats. En kväll för något år sedan ringde telefonen och grannen i huset mittemot ville vara hjälpsam. Hon hade en kontakt som kunde göra vårt köande till historia mot en summa motsvarande tre månadslöner för en förskollärare. Vi tackade nej, tackade för omtanken och fortsatte att vänta.

På lunchen förra veckan tittade jag för ovanlighetens skull färdigt på ett inslag på de ryska tv-nyheterna, något som i vanliga fall är hopplöst. I vanlig ordning var det ett reportage från det forna landet Putinania, numera Medvedninien. Men det var inte det vanliga ändlösa talarstols-harvandet av presidenten. I samband med toppmötet med EU i Rostov vid Don besökte herr Medvedev en lokal nybyggd förskola. Inslaget fångade mitt intresse kanske för att jag är förskollärare i grund och botten, men kanske mest troligt för att jag hade erfarenhet av det ryska kösystemet för förskolan. Ska barnomsorgsproblemet äntligen börja tas på allvar tänkte jag när jag såg inslaget? På nyhetskanalens hemsida www.vesti.ru fanns inslaget redovisat i text och presidenten sa att “i stort sett överallt där jag har varit i regionerna, talar alla om att problemen med förskolorna är ett av de mest akuta”. Han resonerar vidare om att i miljonstaden Rostov vid Don är kön omkring 3000 barn vilket är ganska normalt, med tanke på att de flesta skriver in sina barn i kön redan vid födseln. I en del andra regioner är kön mellan 4o 000 till 70 000 barn. Oklara siffror när inte befolkningsmängden i regionerna framgår i sammanhanget. Dmitri Medvedev säger också att “staten kommer att ägna särskild uppmärksamhet åt att bygga förskolor, dock måste regionerna själva lösa dessa problem” .  Jag tror tyvärr inte att det är lösningen. Pengarna från staten kommer i bästa fall fram till regionerna, men sedan tar det stopp. Det sker helt enkelt inget inköp av byggnadsmaterial och övrigt som krävs för att en förskola ska bli byggd. Och här har vi det verkligt stora problemet som ingen verkar vara intresserad av att lösa.

Byxfickor

Fina ord från de styrande att reformer ska genomföras på olika problem områden, och förskolan är ju då ett av dom. Men det kommer att ta lång tid innan reformerna, byggandet eller förändringar till det bättre kan genomföras om inte problemet med korruptionen i landet verkligen tas på allvar. Innan det ordnas upp, kommer byggandet och renoveringen bli dyrt, dra ut på tiden eller inte alls bli utav. Det är ett antal byxfickor som ska fyllas på vägen. Det kan jämföras med vägbyggandet i Ryssland, som Mikhail Khodorkovsky skriver om i sin artikel i The Washington Post från den 26:e Maj i år:

Corruption slows economic growth and fuels political instability. Consider our transportation infrastructure: Russia is a huge country of bad roads. The pathway to a modern economy and a better life should be freshly paved, but corruption is destroying even this simple hope. A mile of expressway costs Russian taxpayers three to four times more than in Europe, largely because of bribes and kickbacks. Even at this high price, poor-quality work guarantees that repairs will be needed, inviting opportunities for even more corruption.

http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2010/05/25/AR2010052503973.html

Jag passade på att fråga Anders Åslund vad han trodde om barnomsorgsproblemet, han umgås ju med de stora fiskarna i toppskiktet här i Ryssland(http://larslonnberg.blogspot.com/2010/02/ett-annat-ryssland.html). Efter en ganska lång utläggning om rådande utbildnings reformer vars syfte var att bekämpa korruptionen inom utbildningsväsendet, svarade han att det kommer att ta tid innan de sociala problemen är lösta. Förutom korruptionen som slöar ner det mesta, tror jag också att barnomsorgsproblemet har låg status. Barn är fruntimmersgöra och därmed inte viktigt i patriarkatet Ryssland. Jag tror som Åslund att det kommer att ta tid att lösa de sociala problemen, och det beror mest på den utbredda korruptionen.

Annan verklighet

Den svenska barnomsorgsgarantin är något som mina ryska vänner har svårt att tro på. För att inte tala om pappaledigheten. Åt andra hållet är det många av mina svenska vänner som inte kan fatta att korruptionen t.o.m finns i barnomsorgen. Verkligheten överträffar dikten var det någon som sa en gång i tiden. Kommer bara inte ihåg vem. I mitten på juli flyttar vi till en annan verklighet som överträffar dikten, för vi har redan fått plats på förskola för båda barnen och lägenhet är fixad. Nu är det jobb som saknas, men jag söker för fullt och jag hoppas det ska gå vägen och det också snart ska bli en annan verklighet. Ni får gärna gå in på min hemsida www.lonnberg.ru och läsa mer om mig och mina tankar om jobb.

Fotnot: Medellönen per månad för en förskollärare är 6 200 rubel (ca 1 600 SEK) men förskolläraren i ovan nämnda tv-inslag trodde att det skulle bli bättre när förskolan blir friskola.

Som sagt, verkligheten överträffar alltid dikten.

FOI om ukrainsk-ryska relationer

Jakob Hedenskog på FOI skriver i senaste så kallade ”RUFS Briefing” med rubriken ”Kyiv’s Rapid Drift Back to Moscow” om vad som hänt de allra senaste månaderna i de bilaterala relationerna mellan Ukraina och Ryssland.

Hedenskog skriver att efter det att Viktor Janukovitj valdes till president I februari 2024 har ”Ukrainian-Russian relations […] substantially strengthened” och att “the process has moved forward with remarkable pace and real substance”.

Janukovitj, som redan under 2024 deklarerade att Ukraina inte var redo för NATO-medlemskap, är nu som president, enligt Hedenskog, “proposing a ‘non-bloc’ status for Ukraine and has disbanded the two state commissions that used to handle Ukraine-NATO cooperation programmes”.

Mediecirkus kring ryska barns öde

Komsomolskaja Pravda om rysk kvinna vars barn omhändertagits i Finland.Viktor Tatarintsev är avdelningschef på ryska utrikesministeriet. Egentligen var hans besök i Finland ett rutinmöte.

Men eftersom ryska medier med Johan Bäckmans hjälp grävt fram ännu ett fall där en rysktalande kvinna i Finland påstår att hennes barn omhändertagits helt utan anledning måste Ryssland visa handlingskraft. Därför meddelade ryska utrikesministeriet att Tatarintsev skulle ta upp frågan under sitt besök i Finland.

Continue reading ‘Mediecirkus kring ryska barns öde’

Alexandra Exter

I fredags kväll fick jag ett sådant sug efter att gå på Moderna muséet här i Moskva -Mmoma. På lördagsmorgonen vaknar jag och slår på radion på Echo Moskvy som jag brukar. Helgens museummagasin har just börjat – och idag skall de tala om Alexandra Exter-utställningen på Mmoma! Jag skrattar till och ruskar på huvudet, vilket sammanträffande. Sedan bläddrar jag igenom Passport, en engelskspråkig tidning för exilcommunityt i Moskva – och är då inte månadens utställning just Exter? Det är då om inte förr som jag förstår att jag har ett sjätte sinne för kultur och vad som är värt att se… …

Mmomas huvudbyggnad ligger på Petrovka i korsningen mot Strastnoj boulevard (M. Pusjkinskaja eller Tjechovskaja), men muséet har ett par filialer däribland den utmärkta på Ermolevskij vid Patriarkdammen. Mmoma kan dessutom skryta med att de har den trevligaste personalen; hjälpsam, pratsam, leende och lättsam. Det gäller alla från damen i kassan till muséevärden som sitter och vaktar salen. Har man inte lust att gå runt inomhus finns en lite mindre, men icke desto mindre trevlig, skulpturpark på innergården. En större skulprutpark hittar du utanför Nya Tretjakovmuseumet på Krymskij val.

Alexandra Exter var en av avantgardisterna jämte Kazimir Malevitj och Ljubov Popova i början av 1900-talet. Rysk konst under denna tid är den absoulta guldåldern i konsthistorien enligt min mening. Det tycks som att inga andra vågade bryta mot normerna, skala av, färglägga och uppfinna motiven på nytt och allt detta tillsammans med litteraturen. Utställningen belyser främst hennes design av scenkläder och scenografi för pjäser som sattes upp på Moskvas teatrar. Det är otroligt intressant att dessa modeller, målade i futurisktisk-kubistisk stil är menade att sys upp med sina böljande, fyrkantiga former.

Exter målade i en romantisk anda med exotiska motiv, såsom illustrationer i persiska sagoböcker. Andra motiv är hämtade från Shakespear och antiken – allt med en speciell kubistisk touch. Utställningen rekommenderas varmt till dem som har vägarna förbi – och den är absolut värd en omväg.

Marina Makarova

Jag firade födelsedagen i lördags på en konsert med min alla tiders favorit här i Moskva: Nikolai Arutyunov & Funk You (http://www.arutunov.ru/). Vem vågar sig på Tower of Power låtar (Soul with a capitol S t.ex.) som öppning på sin konsert?! och gör det med äran i behåll?! hahahaha, inte jag iallafall… Arutyunov är en borgen för kvalité;  alltid haft bra känsla för vad som är gångbart, men framförallt alltid omgett sig med mycket bra musiker. I bandet spelade Marina Makarova på piano, hon lirar i Bulgakovs g:a l:ght den 25:e Juni. Endast 30 platser (!) och biljetterna är på 250 RUR  (~60 spenn). Mitt i allt flyttbök känner jag att jag trots allt bör gå dit =kvalitét! Här är ett mycket vackert smakprov från hennes förra konsert där, enjoy! : http://video.mail.ru/mail/diastudia/12/5.html

Forskning og objektivitet

Å søke Sannheten i humaniora og samfunnsforskningen er ensbetydende med å forsøke å tre sin sannhet nedover hodet på andre. Når man studerer menneskelig aktivitet kommer man ikke bort fra at man også selv er et menneske, og at man ikke har noen mulighet til å stille seg utenfor det samfunnet man studerer.

Svensk officer, krigsfånge i Ryssland samt i den kalmuckiske khanens tjänst – Johan Gustaf Renat

Johan Gustaf Renats karta.

Vid en högtid under måndagen, den 7 juni 2024, på Uppsala universitetsbibliotek överlämnades en nyinköpt karta över Centralasien relaterad till de kartor Johan Gustaf Renat hade haft med sig från sin tid i tjänst hos den dzungariske khanen i Xinjiang i Kina.

Johan Gustaf Renat (1682-1744) var en svensk officer i Karl XII:s armé som blev krigsfånge i Ryssland efter slaget vid Poltava 1709. Som många andra svenska officerare fördes han till Tobolsk. Svenska officerare var ofta eftersökta av ryssarna och att träda i rysk tjänst var ett sätt att göra tiden i Ryssland drägligare. Johan Gustaf Renat deltog i en rysk expedition som skulle undersöka rykten om guldfyndigheter i södra Taklamakanöknen i dagens Xinjiang.

Förtruppen, där Renat ingick, attackerades emellertid av västmongoliska dzungarer även kallade kalmyker eller kalmucker, och Renat fördes i fångenskap till khanens huvudstad i Ghulja (Yining på kinesiska) vid Ilifloden i dagens Xinjiang på gränsen till Kazakstan. Johan Gustaf gjorde sig känd som en duglig karl och hans kunskaper i artilleri och gruvdrift gjorde att den dzungariske khanen fick upp ögonen för honom. Dzungarerna, ett mongoliskt nomadrike, var under 1720 och 1730-talen inbegripna i ständiga strider med den kinesiska Qingdynastin. Renats kunskaper att gjuta kanoner och i modern artillerikonst var därför mycket efterfrågade.

I Dzungariet (norra Xinjiang) befann sig också en svensk kvinna, Birgitta Scherzenfeldt (1684-1736), från Bäckaskog i Skåne som genom sin skicklighet i stickning och vävning hade vunnit en ställning som förtrogen till khanens hustru och Birgitta var till och med ”festfixare” några år åt en av prinsessorna, Seson, och skötte inköpen till hennes bröllop i staden Yarkand i sydvästra Xinjiang. Birgitta och Johan Gustaf träffade varandra hos kalmuckerna och blev helt enkelt sambo i fält. De gifte sig aldrig formellt men betraktades som man och hustru.

Efter 18 års fångenskap, 1733, lyckas Birgitta Scherzenfeldt övertala khanen att låta henne och Johan Gustaf Renat återvända till Sverige med löfte att de skulle komma tillbaka senare. Renat fick som en avskedsgåva av khanen med sig två kartor av Centralasien samt 20 mongoliska slavinnor. Tre av dessa kalmuckiska mongoler nådde tillsammans med paret Renat, via Moskva och St. Petersburg, Stockholm sommaren 1734.

De kartor Renat fick med sig skulle komma att bli mycket uppmärksammade. De utgör exempel på några av de allra tidigaste kartorna över Centralasien. Renat ritade själv en ny karta med utgångspunkt från de två dzungariska kartorna. Han försedde sin karta med latinsk skrift och vissa kommentarer. Originalkartorna är gjorda i den kinesiska karttraditionen men texten är skriven med mongolisk skrift. Renat var en flytande talare av den kalmuckiska dialekten av mongoliska och väl lämpad att göra en sådan karta. Renats karta kopierades under av samtiden i ytterligare minst två exemplar.

En av kopiorna hittades av August Strindberg i Linköping 1879 och användes senare i dennes strid med Sven Hedin. Strindbergs upptäckt ledde också till att Carolina Rediviva, Uppsala universitetsbibliotek, undersökte sina samlingar och fann att de två kartorna som Renat fått i gåva av den kalmuckiske khanen samt Renats egen karta fanns i bibliotekets samlingar, sedan drygt 130 år.

För några år sedan upptäcktes en andra kopia av Renats karta. Professor emeritus  Staffan Rosén inledde då en kampanj för att bevara denna karta kvar i Sverige och med ekonomiskt stöd från Kungliga Vitterhetsakademien kunde kampanjen krönas med framgång och kartan inköpas och deponeras på Carolina Rediviva i Uppsala. Under måndagen hölls en ceremoni i Uppsala då kartan formellt deponerades på biblioteket. Staffan Rosén talade om Johan Gustaf Renat och hans kartor, Ulla Ehrensvärd berättade om kartografering och kartografer i Ryssland under Renats tid och Göran Bäärnhielm jämförde Renats kartor med dagens kartbild. Per Cullhed och Åsa Henningsson från Uppsala Universitetsbibliotek tackade för depositionen och talade om kartans plats i bibliotekets samlingar. Biblioteket hade också ordnat en utställning av Renats olika kartor samt annat samtida handskrifts- och kartmaterial.

För den som vill veta mer om kalmykerna (kalmuckerna) så finns inte längre några kvar i Xinjiang. Alla kalmucker dödades eller fördes bort i fångenskap av kineserna i mitten på 1700-talet. En liten grupp kalmucker hade dock tidigare utvandrat till Ryssland och där finns än idag deras ättlingar kvar i republiken Kalmykien. Kalmykerna utgör en majoritet av befolkningen och här talas kalmykiska och praktiseras den mongoliska formen av buddhism. För Kalmykien idag se tidigare blogginlägg.

Framtidens fabriker?

I går kväll besökte jag projektet ТКАЧИ som ligger i en nedlagd fabrik i de södra utkanterna av St Petersburgs centrum. ТКАЧИ har underrubriken kreativnoe prostranstvo som i Sverige säkerligen hade översatts till creative space. Projektet ligger i ett gammalt bommulsspinneri och jag var där för att lyssna på föredraget Framtidens fabriker. Vi fick först höra om internationella  konstcentrum i gamla industrilokaler som Spinnerei i Leipzig, Kunst-Werke i Berlin eller Tate modern i London. Sedan begav vi oss till Ryssland och kulturprojekt i före detta fabriker i Moskva, St Petersburg, Perm och Jekaterinburg. Godisfabriken Röd oktober i Moskva var landets första postindustriella konsthärbärge, men här kan man fundera på vad som egentligen är post: choklad under namnet Röd oktober finns fortfarande till salu överallt, medan utställningsprojektet verkar vara nedlagt.

I S:t Petersburg är det mest framgångsrika projektet förmodligen Этажи som är inrymt på 5 våningar i ett fd bageri (på ryska chlebozavod – bokstavligen brödfabrik – vilket ger en lite mer industriell känsla…) på Ligovskij prospekt, ett stenkast från min första ryska värdinna. Fast när jag bodde där hade inte Этажи öppnat. Där finns utställningslokaler, kafé, vinbar och aktiviteter som kuratorskola, och  konsthantverksmarknader. Till sist fick vi höra om den plats vi befann oss på. ТКАЧИ är ett nytt projekt, just nu pågår en videoutställning men det är meningen att lokalerna ska fyllas med allt möjligt.

Den slitna lokalen är fylld av unga, välklädda och trendiga människor. Alla fryser, för den nedlagda fabriken har ingen uppvärmning och det är en ovanligt kylig junikväll. ”Jag antar att många av er har varit där” säger föredragshållaren om Tate modern. ”Har du?” viskar kompisen bredvid och ser imponerad ut när jag nickar. För många av mina ryska bekanta är en resa till London något man bara kan drömma om. Men publiken hade passat in på vilket som helst av de ställen hon pratar om. Postindustrialismen är en internationell estetik: Loft wine bar högst upp i projektet Этажи hade likaväl kunnat ligga i Stockholm, Berlin eller New York. (Om det inte vore för den fina utsikten över de petersburgska hustaken förstås.)

Krasnaja znamja. Monumentet framför fabriken berättar att här bildades 1923 Petrograds första pionjäravdelning.

Men vad passar väl bättre i en gammal fabrik än ett konstverk om fabriksarbetare? Så för att fortsätta industriarvstemat begav jag mig idag till fd trikåfabriken Krasnoe Znamja – röda fanan – för att se videoinstallationen La Fabrique av Tania Mouraud. Jag är tvungen att gå runt kvarteret två gånger innan jag hittar ingången till utställningslokalen. Den enorma installationen, som ändå bara upptar en liten del av lokalen, visar arbetare i Indiens textilindustri som utför monotona arbetsuppgifter under öronbedövande oväsen. Om Norrköpingsbekanta Sound machine (också det ett verk av fransk konstnär på temat textilindustri) hade varit på den här volymen den helt klart gjort ett annat intryck. Det är mycket effektivt, och jag börjar tro lite på konsten som politisk kommentar ändå. Men jag är helt ensam på utställningen, och jag har en misstanke om att ett några år gammalt franskt konstverk i en fallfärdig rysk fabrik inte har så stor genomslagskraft.

Putin vs. Sjevtjuk

En kompis skickade mig den här videon, håll till godo. Borde textas, men jag kan inte.