Archive for oktober, 2024

Är det tillåtet? Då är det inte roligt…

Man kan undra varför makthavarna i Moskva inte kom på den lysande idén redan förra året. I stället för att ordna rallytävlingar, blodgivarkampanjer, arkeologiska utgrävningar och gud vet vad för att hålla Triumfalnajatorget upptaget den sista dagen i varje månad som har 31 dagar hade det räckt att tillåta demonstrationen. Men bättre sent än aldrig, tänker de säkert i dag.

I över ett år har representanter för alla möjliga oppositionella inriktningar försökt demonstrera för den ryska konstitutionens 31:a paragraf som garanterar demonstrationsfriheten. Demonstrationerna startades av den evige bråkmakaren och provokatören Eduard Limonov, grundaren av de förbjudna Nationalbolsjevikerna, men fick snart stöd av den 83-åriga människorättskämpen Ljudmila Aleksejeva.

Continue reading ‘Är det tillåtet? Då är det inte roligt…’

Kanada och Ryssland bråkar om visumregler

Kanada har infört nya regler som kräver att ryssar som vill resa till landet först måste ange vilket parti de röstar på, skriver RIA Novosti. På den nya blanketten för visumansökan måste även ryssar ange information om var de exempelvis gjort sin …

Kanada och Ryssland i storbråk om visumregler

Kanada har infört nya regler som kräver att ryssar som vill resa till landet först måste ange vilket parti de röstar på, skriver RIA Novosti. På den nya blanketten för visumansökan måste även ryssar ange information om var de exempelvis gjort sin …

Anton Tjechov

Nu har jag varit på radio igen, i Morgonskiftet på P4 Jönköping. Här är länk till den där bra (men vulgära) bloggen som jag nämnde: http://tema.livejournal.com/

Och ett tillägg om Tjechov. Många gillar honom för att han var något av en människorättsaktivist. För hundratrettio år sedan gjorde han en livsfarlig resa och skrev rapporter om övergreppen i ryska fångläger.  Izvestija.ru: Тюремная реформа по Чехову

Här är ett ljudklipp. Hu, vad jag liksom-ar. Jag tänker inte lyssna en gång till och räkna hur många gånger jag säger ”liksom”. Om jag någonsin får vara med igen så skall jag tänka på att aldrig säga liksom. (På ryska heter den företeelsen ”parasit-ord”.) Jag säger inget dumt, men jag låter som en 14-åring. Tur att de inte sa att jag är 33. Låt dem som inte känner mig tro att jag är en rysligt klok och erfaren 14-åring.

Utplåningens triumf

I en artikel i tidskriften History & Memory skriver Gregory Carleton om döden som ett lyckligt slut i ett antal (relativt) nya ryska krigsfilmer. Gemensamt för de filmer han diskuterar är att nästan alla eller i alla fall väldigt många av ”de goda” i filmen kommer att dö. Men inte bara det att huvudpersonerna stryker med som förenar dem, utan att deras förgörelse framställs som det logiska, det väntade och kanske till och med det önskade slutresultatet: deras död säkerställer det rätta slutresultatet. Det kan tyckas som en paradox, enligt den hollywoodlogik vi är mest vana vid ska ju hjälten (och absolut hundar och barn) alltid klara sig.

Av de filmer han tar upp har jag bara sett Zvezda (Stjärna) från 2024. I filmen ger sig en grupp 1944 under kodnamnet zvezda iväg på ett farligt spaningsuppdrag bakom fiendens linjer. Bara genom att den nämns i det här sammanhanget gör att man kan gissa sig till att alla dör på slutet. Filmen bygger på en novell med samma namn av Emmanuil Kazakevitj från 1947. (Det gjordes för övrigt en filmatisering redan 1949, som dock inte kunde visas förrän under ”tövädret” efter Stalins död.) I novellen försvinner de spårlöst efter utfört uppdrag, i den nya filmatiseringen behöver dock ingen sväva i tvivel om deras slutgiltiga undergång. I avslutningsscenen bränns de till döds i en lada, ackompanjerade av musik som dränker maskinelden. Versionen från 2024 är, skriver Carleton, på många sätt mer sovjetisk än originalet. I tillägg till det ändrades slutet har den en tydligare uppdelning i svart och vitt, goda och onda. Det finns inga fega sovjeter eller goda tyskar här inte. I slutscenen får man också höra en berättarröst som klargör att deras liv är det pris som betalades för befrielsen av Polen, Tyskland och Tjeckoslovakien. I novellen har uppoffringen mer lokala konsekvenser, men i nyfilmatiseringen kopplas de till kriget som helhet (och till östeuropeisk otacksamhet över den sovjetiska krigsinsatsen).

De flesta, men inte alla, av de diskuterade filmerna handlar om andra världskriget. Inte så konstigt, kriget innebar ju ofattbart stora dödstal (minst 25 miljoner sovjetmedborgare, majoriteten civila). ”Symptomatically, whether offered today as utltimate triumph or unprecedented trauma, no representation of the war can escape addressing the dead as a structuring principle of rememberance.” Om det fanns mycket som aldrig nämndes under sovjettidens krigskult, så var döden ett tema som inte kunde undvikas. Frälsning genom uppoffring är ett temat som funnits med i den sovjetiska/ryska bilden av kriget sedan sången Svisjtjennaja vojna (heligt krig) skrevs när det precis börjat 1941. Döden skulle inte vara förgäves. Logiken blir alltså ju större uppoffring – desto större seger.

Under den sena sovjettiden och tidiga nittiotalet ifrågasattes den här logiken. Var döden verkligen meningsfull? Att uppoffringstemat nu kommit så starkt tillbaka sätter Carleton samman med den comeback som krigsminnet gjort överhuvudtaget ”If petrodollars have constituted the economic engine of Russia’s resurgence, then war stories – particularly of World War II – have been its ideological one.”

Det påpekas ofta, inte utan grund, att död och lidande har en speciell plats i Ryssland. Men offret är en central symbol på många håll i världen. Carleton påminner om det i västerlandets  mycket omskrivna/-sjugna/-filmade slaget om Thermopyle där spartanerna genom sin uppoffring räddar Europa från perserna. Antropologen Bruce Kapferer påpekar i en analys av den australiensiska myten om Anzacs (deras trupper i första världskriget) så blir offret en symbol för pånyttfödelse. I många kulturer är offret en kraftfull symbol för transformation, som i sig bär både den gamla och den nya ordningen.

Offertanken är inte unik för kristendomen, men i Jesu död på korset får den ett av sina tydligaste uttryck. Jesus offrade sig för vår skull, och genom sitt offer kan han själv återuppstå från de döda och få evigt liv. Och tanken på offret som en väg till evigheten lever i de ryska utplåningsnarrativen och krigskulter generellt. ”Their name liveth for evermore” som det heter i det bibelord som förekommer på många brittiska krigsgravar.

 

Mer på temat:

Lindrig huliganism: Det är nästan alltid krig

Med blicken mot öster: Samma krig

Med blicken mot öster: Gäster från framtiden

Gregory Carleton – Victory in Death – Annihilation Narratives in Russia Today. (History & Memory Vol 22 No.1 2024)

Bruce Kapferer – Legends of people, Myths of state

Tänk vad man lär sig

Tänk vad man lär sig på universtitetet. Jag har just upptäckt att en av mina favvopoplåtar (som jag tidigare bloggat om) av Zemfira är inspirerad av en dikt av Marina Tsvetajeva.

Zemfira beskriver hur hon upptäckte/blev förälskad i Marina Tsvetajeva, medan Marina Tsvetajevas dikt handlar om hur hon upptäckte/blev förälskad i Anna Achmatova. På så sätt blev ju både Zemfira och Tsvetajeva intressantare.

Jag har sagt det förr och jag säger det igen: kulturhistoria skall man lära sig bakifrån, mot tiden. Eller åtminstone från två håll samtidigt.  Visst kan man läsa om de där skyterna och om den där Rurik, men det är lika bra eller bättre att börja med popmusiken om man vill närma sig Pusjkin och Dostojevskij. Här är en annan popsång som jag starkt kan rekommendera. Låten Я то, что надо av Gruppen Bravo är från 1990, men videon är från en film som spelades in 2024.

Lindrig huliganism: Igor Rasterjajev

Lindrig huliganism: Tre videos med Zemfira

Lindrig huliganism: Rysk pop! Nitton låtar att börja med

Lindrig huliganism: Rysk pop – det kan bli hur stort som helst

Lindrig huliganism: Rysk pop – det kan bli hur stort som helst 2

Lindrig huliganism: Startpaket för den som vill lära sig ryska på nätet

Med blicken mot öster: Souvenir

Nej, det är inte Ramzan Kadyrov

Nu blev det fel igen på Aftonbladets Webbteve. De visar bilder på Ramzan Kadyrov och pratar om imamer, sedan visar de en imam som uttalar sig och han presenteras i en textrad som Tjeteniens president Ramzan Kadyrov. Det är han inte. Det är tydligen TT:s webbteve, men den här gången hittar jag inte klippet hos SvD. De kanske kollade det först.

Ja, jag kanske är petig. Det är väl bara en redigeringsmiss, jag förstår det. En person som inte vet hur Kadyrov ser ut har kortat ner ett längre inslag. Jag skulle inte brytt mig om det inte var för jätteankan i förrgår.

(Men det är å andra sidan ganska allvarligt att presentera den till synes mycket sympatiske imamen som Ramzan Kadyrov. Ramzan Kadyrov är riktigt djävla creepy – lite Caligula, lite Bin Laden, lite Stalin och samtidigt en av världshistoriens värsta rövslickare, Kremls allra mest perverterade knähund)

Wikipedia: Ramzan Kadyrov

SvD: Kadyrov anklagas för mord i Wien

Lindrig huliganism: Ett år sedan Natalija Estemirova blev mördad

Lindrig huliganism: Stalin och Natalia Estemirova

Kalle Kniivilä: Luzjkov vill ha kämpande patrioter

Lindrig huliganism: Ett år sedan de blev mördade

Lindrig huliganism: Domen mot Oleg Orlov på svenska

Välkomna: evenemang om svenska statsministrar (31/10)

Följande evenemang är jag konferencier för i Malmö den 31 oktober. Vi håller till på Malmö stadsbibliotek mellan 13 och 16. Anledningen till evenemanget är Bonniers stora satsning på en box innehållande 22 böcker om 22 svenska statsministrar.

Deltar gör flera av författarna, och Ingvar Carlsson.

Arrangör är Bonniers, Malmö stadsbibliotek och ABF.

Välkomna!

Nu får man tala sanning om Luzjkov

Tänk så det kan gå, nu blev Nemtsov friad i andra instans från anklagelserna om förtal av Luzjkovs fru Jelena Baturina. Han skriver om det i sin blogg.

Det han hade sagt var att Baturinas affärer gick bra i Moskva för att hennes make sett till att gynna just hennes företag, men att det gått dåligt i andra städer. Dessutom hade han tagit upp ett antal exempel på suspekta affärer. Och det tyckte alltså inte domstolen var förtal längre. Boken, som tidigare delades ut gratis på skumma bakgator (nu överdriver jag en smula men you get the picture), säljs nu för pengar i bokaffärer på Moskvas huvudgator, ja, till och med i samma byggnad som borgmästarkontoret. Och Nemtsov får tillbaka de 60 000 rubel han redan betalt ut i skadestånd. ”För henne spelar det väl ingen roll, men jag tycker det är trevligt,” skriver han.

En seger för yttrandefriheten? Eller bara konjunktursvängning? Ja, vi får väl se. Det finns ju fler fall som pågår och pågår, till exempel Ramzan Kadyrov mot Oleg Orlov.

Jag har biljetter till Eurepica Challenge!

EUREPICA CHALLENGE

Till mig själv och en kompis alltså, så ingen spekulation. Det var bara 35 biljetter kvar när jag beställde, så skynda om du är sugen!

Jag är sjukt förväntansfull. Sanningen är att jag har velat se den pjäsen i två eller tre år. Ja, sedan innan den fanns – när Belarus Free Theatre var i Stockholm och spelade sin pjäs Generation JeansTeater Tribunalen och berättade om idén. Jag är ju en sån där blödig typ som tycker att Vaclav Havelcitatet ”När jag flyger över Europa ser jag inga gränser” må vara slitet, men ändå är något av det finaste som sagts. Och då kunde jag inte annat än falla platt för Eurepicaidén. Den var liksom så stor och oförutsägbar. Så jag förväntar mig absolut inget banalt och lättsmält, det är inte så jag menar… äsch, ni förstår vad jag menar – jag tror det blir väldigt bra. Inte som en flygtur i Austrian Airlines Europeclass (som jag hamnade i på väg hem från Nigeria. Det var mellanklassen, man undrade vad de andra klasserna heter). Eller kanske just så, det beror på hur man ser det.

Belarus Free Theatre kommer även delta i en Solidaritetskväll för Belarus, ordnat av Östgruppen, torsdagen den 28 oktober på Södra Bar. Gå dit! Jag blev som sagt så inspirerad av dem att jag längtade efter deras pjäs i flera år.

Jag skall förresten, när jag ändå träffar belarusier, passa på att samla några ord till min insomnade belarusiska språkblogg. Den är inte död, den ligger bara i någonslags vinterdvala och kommer att blomma upp när tiden är mogen! Som en hyacintlök!

Lindrig huliganism: Vi har en vinnare: Belarús!

Lindrighuliganism: Skåningar! Detta får ni inte missa!

Lindrighuliganism: En filizjanka kava

Tjetjenska rebeller i parlamentet

När Rysslands högsta polischef var på besök i stormade tungt beväpnade rebeller parlamentsbyggnaden i Groznyj.

Attacken var ett slag i ansiktet på Tjetjeniens Moskvatrogna ledare Ramzan Kadyrov.

De centrala delarna av Tjetjeniens huvudstad Groznyj är en av de mest noggrant bevakade platserna i hela Ryssland. På tisdagen var säkerhetsåtgärderna ännu hårdare än vanligt, eftersom Rysslands inrikesminister och högsta polischef Rasjid Nurgalijev var på besök.

Continue reading ‘Tjetjenska rebeller i parlamentet’

Nog med larv om Putin

Det här är en mer intressant nyhet från Ryssland, om attentatet mot parlamentet i Groznyj idag. I artikeln står det att republikens politik domineras totalt av Putins parti Enade Ryssland. Det var faktiskt val på många håll i Ryssland förra helgen. Fast det fick mindre uppmärksamhet än missförståndet om Putins presskonferens i hemmiljö - men val är ju komplicerat, så det kan man förstås inte göra lustiga nyheter om utan att rearcha lite först. Man kan inte göra några lustiga nyheter om det alls, faktiskt, på sin höjd tragikomiska.

Lindrighuliganism: Politisk söndag

Lindrighuliganism: Kalle om valet i Ryssland

Kalle Kniivilä: Nu ser valet plötsligt bättre ut

Lindrighuliganism: Valfusk! Flyganfall!

Lindrighuliganism: Jag röstade inte! hävdar varannan väljare i Ingusjetien.

DN Webbteve: Attentatet mot parlamentet i Groznyj

Update: Kalle Kniivilä: Tjetjenska rebeller tog sig in i parlamentet

SvD går också i fällan

Nej, men det finns ju ingen hejd på detta. SvD går också i fällan. Nu måste vi gå till botten med vem som hittade på det här från början. Låt mig förklara en gång till: Det pågår en folkräkning i Ryssland. Det är en jättegrej! Det är det videon handlar om. Det är faktiskt en intressant grej i sig – öven en halv miljon små tjänstemän (utrustade med ficklampor och visselpipor och med olycksförsäkring som täcker hundbett) jobbar med det och Putin är inte den första kändisen som blir utfrågad, läs om det här på engelska.

Lindrighuliganism: Aftonbladets dikt överträffar verkligheten

Brunchrapporten: Styr fördomar rapporteringen från Ryssland?

Aftonbladets dikt överträffar verkligheten

Stort minus till redaktionen på Aftonbladets webbteve. Vilken anka. Det där med Putins skilsmässa kan tydligen dras hur många varv som helst. Han är en av världens mäktigaste män, det är klart det går rykten. Borde inte journalister ha lite distans och kolla sammanhang och källa innan de gör lustighetsreportage? Det är tur att det finns sådana medier som brunchrapporten, som ifrågasätter de alltför enkla nyhetsvinklingarna och till och med släpper fram en besserwisser som mig i etern.

I Ryssland pågår nu en folkräkning (här engelsk version). Folkbokföringsmyndigheten knackar dörr och intervjuar miljontals människor. De ställer kontrollfrågor om sådant som redan är registrerat; Var man är skriven, när man är född, om man är gift. De ställer också andra frågor om de faktiska förhållandena: Vilka man bor med, om man har flera jobb, vilken standard man har i lägenheten, vilken etnicitet man har, vilken religion man bekänner sig till osv. Många vill inte delta, de tycker det känns integritetskränkande. Vissa ser det som ett oppositionellt ställningstagande att inte delta. Andra oppositionella gör sig löjliga över bojkotten och säger att man behöver väl inte vara anarkist bara för att man är oppositionell.

I Twitter och i bloggar är det ett återkommande ämne, vissa vägrar som sagt delta, andra har bestämt sig för att uppge nyskapade etniciteter (sibirier) eller återuppväckta etniciteter och religioner (skyter och agnostisk skytianism). Esperantisterna har fått igenom att man kan ange esperanto som sitt huvudspråk, berättade Kalle för mig.

Det bor 140 miljoner människor i Ryssland, så ni förstår att det är en jätteoperation. Därför pågår så klart en kampanj för att uppmuntra folk och för att avdramatisera det hela. Så Putin bjöd in journalister, och föregick med gott exempel. Det är ungefär som om Göran Hägglund skulle ge blod och bjuda med journalister, för att föregå med gott exempel.

Men det fattar inte journalisterna på Aftonbladet. Och inte bara de, de har tydligen fått nyheten från internationella medier… ah, det kommer väl från någon sådan där engelsman igen, det kunde man ju anat. Som bara sett ett videoklipp och tänkt: ”Nej, jag behöver inte känna till någon kontext, jag har ju en uppsättning stereotyper och en nedlåtande ton, det räcker när man skall raportera från Ryssland!”

 Aftonbladets webbteve får det till att Putin, helt spontant, på grund av skiljsmässorykten, har bjudit in en person från folkbokföringsmyndigheten för att förhöra honom och hans fru om deras civilstånd. Det är uppenbart på vad speakern säger att de inte känner till att det pågår en folkbokföring i Ryssland.

Lindrighuliganism: Reuters gör en miss, TT trillar efter

Kalle Kniivilä: Putins bröllop – nu i Örebro!

Fotboll och rasism

Jag noterar med att Fria tidningen fortsätter sin Rysslandsbevakning. Senaste numret har en artikel om rasism inom rysk fotboll, vilket för all del inte är något att glädja sig åt. Särskilt som det inte direkt är bara inom fotbollen den florerar.

Med mitt tillräckligt slavisktlika utseende så har jag själv aldrig utsatts för något, men det är nog inte så kul att vara afrikansk utbytesstudent. Det höga förekomsten av rasistiskt våld i Ryssland är riktigt obehaglig, liksom tendenserna att släta över och kalla det ”huliganism”. Jag inbillar mig dock att det blivit lite bättre de senaste åren, men kanske är det bara jag som inte längre hänger med. Jag kan för mitt liv inte begripa hur ryska nazister tänker. Jag menar, de kan knappast vara omedvetna om vad som hände 1941–44… Varje gång jag ser nån snubbe med hakkorstatueringar i Petersburg (tack och lov inte så ofta) så vill jag halvt gå fram och fråga, fast den andra halvan som är större vill springa och gömma sig.

Just fotbollslaget Zenits supportrar som nämns i artikeln är ökända. Jag har aldrig varit på någon zenitmatch, till stor del eftersom det aldrig är någon som vill följa med. ”Det är farligt” säger de, och jag vet inte om det är sant (mina ryska vänner har ibland lite märkliga uppfattningar om vad som är farligt) men det har i alla fall gjort att jag inte har någon större lust att gå dit själv.

Det är långt i från rått och brutalt våld, men vänner och bekanta kan ändå ibland släppa ur sig plumpa rasistiska uttalanden. (Jag blir lika paff varje gång och vet aldrig vad jag ska svara.) Vi snackar högutbildade intelligenta människor. Så det där med bananerna och andra apanspelningar som nämns i artikeln har jag inga problem att tänka mig. Man ser förresten då och då svarta människor som gör reklam för solarier, går runt med plakat där det står ”jag skaffade brännan här” eller liknande.

Man får väl säga som Solomon Okoronkwo från FC Saturn: ”Jag orkar inte med all den här skiten längre.” Fast jag är ju rätt sorts utlänning, jag har mitt fina vita skinn och kan göra som ryska fotbollsförbundet och bara strunta i saken. Bli lite lagom upprörd nästa gång någon kläcker en rasistisk kommentar och så är det inte mer med det.

Jag fick inte rösta i Ryssland!

Och det tyckte jag var ganska naturligt. Jag bodde där i sammanlagt tre år, ett år i taget, och även om det hette visum så var det i praktiken ett slags uppehållstillstånd, jag hade till exempel rätt till allmän sjukvård. Om jag hade fått permanent uppehållstillstånd hade jag fått vänta i några år på att få rösta, ungefär som i Sverige alltså.

Att hävda, som författarna av en debattartikel härom veckan, eller som i lördagsintervjun nyss, att det är diskriminering att reglerna för rösträtt i lokala val är olika beroende på vilket medborgarskap någon har, är underligt. Man har liksom hoppat över ett steg och inte tänkt på varför utländska medborgare överhuvudtaget har rösträtt i kommunalval. Vi börjar från början: rösträtten utgår från medborgarskapet: stat – medborgarskap – rösträtt. Om man har tur att vara medborgare i ett demokratiskt land, så har man rösträtt där. (Man kan verkligen ha åsikter om det, man kan tycka att världsordningen är fel som delar in världen i stater och människor i medborgare av dem – men då borde man dra större konsekvenser av det än att tidsreglerna för när utländska medborgare skall får rösträtt i kommunalval bör ändras.)  Undantag från huvudregeln om att medborgarskap ger rösträtt görs ofta för lokalval för den som haft permanent uppehållstillstånd en längre tid eller i form av ömsesidiga avtal mellan stater: ”Om våra medborgare får rösträtt i era kommunalval med en gång, så får era medborgare rösträtt i våra kommunalval med en gång”. Så har man gjort inom Norden och inom EU. Med andra länder har man inte slutit såda avtal. Därför får medborgare från dessa länder vänta tills de bott i Sverige i tre år innan de får rösträtt.

Om man nu tycker att alla individer som uppehåller sig i Sverige skall ha rösträtt, oavsett medborgarskap, annars är det diskriminering, varför begränsar man då resonemanget till kommunalvalen? Det borde väl gälla riksdagsvalet också då, i konsekvensens namn? Varför är skillnaden mellan svenskt och utländskt medborgarskap en legitim grund för att göra skillnad om inte olika utländska medborgarskap är det? Alla blir vi världsmedborgare som röstar i den parlamentariska valen i den delstat i världsfederationen där vi befinner oss. Men de som skriker ”diskriminering” har knappast förslagit det.

Vilket medborgarskap man har är alltså legitimt och objektivt skäl till att man får vänta olika länge på rösträtt i lokala val. Och därmed är det inte diskriminering av individer. Det kanske är orättvist mot individer, men det är inte diskriminering.

Jag argumenterar inte mot att man skall införa rösträtt i kommunala val för utländska medborgare med permanent uppehållstillstånd från dag ett. Tvärtom tycker jag det finns många goda praktiska och moraliska argument för att den som har permanent uppehållstillstånd skall får rösträtt i kommunala val oavsett vad han eller hon har för medborgarskap. Men argumentet att det skulle vara diskriminering leder ingen vart.

Ingen tar ansvar för ryska giftdammar

Hundratals miljoner kubikmeter giftigt industriavfall riskerar att rinna ut i ryska vattendrag. När sovjetiska fabriker privatiserades tog ingen över avfallsdammarna.

En kall vinter och högt vattenstånd på våren kan vara tillräckligt för att giftigt industriavfall ska läcka ut från dåligt underhållna dammar i Ryssland, i mycket större skala än vad som nu skett i Ungern, varnar ryska Greenpeace.

Miljöaktivister har slagit larm många gånger, men inget händer, säger Ivan Blokov, programdirektör på ryska Greenpeace.

Continue reading ‘Ingen tar ansvar för ryska giftdammar’

Nya försvarsbudgetar

I veckan lade Regeringen fram sin nya budgetproposition efter att veckan dessförinnan ha kommit med sin regeringsförklaring.

Inom utgiftsområde 6 (Försvar och samhällets krisberedskap) händer det en hel del. Framförallt brukar regeringarna i budgeten nämna områden som man avser att särskilt följa upp. I ekonomiska termer händer det inte så mycket. Budgetnivån ligger fast enligt tidigare, men däremot pekar man vad man vill se för inriktning och resultat, varav några upptas nedan.

Något av det första som nämns är Veteranstödet, vilket visar den vikt man tillmäter detta. (Det kommer också ett inlägg om veteranstödet i närtid)

Regeringen trycker återigen på inom vilka ramar Försvarsmakten får fortsätta utvecklandet av GLI (nya namnet för GLC). Befintliga funktioner, arkitektur och anläggningar ska användas så långt möjligt och Regeringen ska ta beslut om nyinvesteringar för detta efter förslag från Försvarsmakten senast 15 nov.

Regeringen vill se flexibla och samövad arméförband som snabbt kan sättas samman till bataljonsstridsgrupper. Materiellt ska strf 90 och övertaliga stridsvagnar sparas i förbandsreserven. Temporärt får Försvarsmakten uppgiften att inrätta ett ”statsceremoniellt förband” med insatsförmåga motsvarande de nationella skyddsstyrkorna. Uppgiften ska senare lösas av ordinarie förband.

Amfibiebataljon tillförs skyddade fordon för att nå förmåga som amfibisk manöverbataljon. I övrigt vidmakthåller Marinen förmåga inom alla områden. Under 2024 ska planerna för anskaffningen av nytt stödfartyg fastställas.

Flygstridskrafterna har det enda förband som inte nått för 2024 avsedda mål, nämligen strilbataljonen. Regeringen vill se ett utökat antal flygstridsledda pass och antalet flygtimmar för stridsflygförbanden ska öka, framförallt för divisionerna i lägst beredskap. Konstigt hade varit annars då dessa skulle ligga under tilldelningen i länder som Nordkorea och det hade rimmat illa med kravet på ett ständigt insatsberett försvar. Inom helikopterförbanden bedömer Regeringen läget som icke godtagbart.

Inom personalförsörjningen noterar Regeringen att Försvarsmakten anser sig kunna uppfylla ersättandet av värnpliktsförbanden med anställda och kontrakterade tidigare än förut meddelat. Regeringen vill också se att Försvarsmakten tar fram bättre verktyg för att karriärväxla officerare. I framtiden ska samtliga förband i krigsorganisationen och förbandsreserven vid varje givet tillfälle vara personaluppfyllda.

Noterbart är också att Försvarsmaktens hyreskostnader återigen ökar något till 2,3 mdr kr, vilket är drygt 5 % av budgeten. Ger det verkligen mest pang för pengarna när man leker marknadsekonomi i en planekonomisk organisation? Vidare kan man också notera att datasystemet PRIO, trots att det kostar Försvarsmakten ett antal miljarder kr i anskaffning och årliga driftskostnader på hundratals mkr, inte nämns med ett ord i den 116 s långa propositionen.

I Regeringsförklaringen läser man under avsnittet om försvar och samhällsskydd att ”Särskild
hänsyn ska tas till dynamiken i vårt närområde och Ryssland”.

I vårt grannland i väster höjer man i år igen försvarsbudgeten som nu tangerar den svenska i storlek. Det intressant är dock vad som händer i den ryska budgeten. Tidigare i höst har det omtalats att den ryska försvarsbudgeten ska öka med 60 % under åren 2024-2013. Dessa siffror är nu reviderade och istället blir ökningen nästan 140 % under samma period. Varken den tidigare 60 %-höjningen eller de nya reviderade siffrorna har omnämnt i svenska media. Man ska också veta att den ryska försvarsbudgeten kontinuerligt ökat under det senaste decenniet. Vilken hänsyn tas i svensk säkerhets- och försvarspolitik till de massiva satsningar som nu görs på ökad militär förmåga i vårt närområde?

Putinfavorit kan bli ny borgmästare

Det är, kanske inte helt oväntat, en av Putins favoriter som nominerats till posten som ny borgmästare i Moskva. Idag meddelade maktpartiet Enade Ryssland att Sergej Sobjanin är en av fyra kandidater i valet av borgmästare. För ett par veckor sedan gick …

Putinfavorit kan bli ny borgmästare

Det är, kanske inte helt oväntat, en av Putins favoriter som nominerats till posten som ny borgmästare i Moskva. Idag meddelade maktpartiet Enade Ryssland att Sergej Sobjanin är en av fyra kandidater i valet av borgmästare. För ett par veckor sedan gick …