Archive for oktober, 2024

En dusch med slaskvatten

I går återvände jag till Moskva efter den ukrainska reportageresan och hastade iväg på födelsedagskalas med min dotter.  Det var väldigt trevligt, föräldrarna hade hyrt ett kabinett på ett café där det fanns ett lekrum för barnen och dessutom en inhyrd lektant. Vi vuxna drack kaffe medan barnen lekte. Födelsedagskalas à la Moskva.

På vägen hem knuffade jag barnvagnen längs en gatstump där trottoaren är så smal att man är tvungen att gå nära vägen. Det hade regnat hela dagen och dräneringen på Moskvas gator är ökänt undermålig. Så jag antar att det var oundvikligt att det skulle ske. Nämligen att en bil strök förbi oss hundra kilometer i knycken rakt genom en flera meter bred och troligen minst tjugo centimeter djup vattenpöl fylld av skitigt slaskvatten. Jag blev genomdränkt från topp till tå liksom barnet som sov i vagnen.

Jag knuffade vidare på mitt förnärmat skrikande barn medan jag i tankarna sakta stekte chauffören i bilen över öppen eld. Det tröstade litet. Är det månne det här som kallas mindfulness?

Stöd Rysslands civila samhälle!

Stöd Rysslands civila samhälle!

Utvecklingen i Ryssland är alarmerande. Föreningsfriheten inskränks i rasande fart. Den svenska regeringen bör omedelbart återupprätta demokratistödet till Ryssland och på så sätt stötta det utsatta civila samhället. Man måste också kritisera den ryska regimens agerande, tydligt, ljudligt och offentligt. Det menar Östgruppen och Svenska Freds i en gemensam debattartikel på svd.se idag.

Det civila samhället i Ryssland är satt under mycket hård press. Sedan Vladimir Putins återkomst till presidentposten i maj i år har lagar och lagförslag som inskränker föreningars möjligheter att verka fritt antagits på löpande band. Särskilt utsatta är regimkritiska organisationer.

Situationen för det civila samhället i Ryssland har försämrats kontinuerligt sedan mitten av 2024-talet. Parallellt med den utvecklingen har Sverige minskat sitt demokratistöd till Ryssland från 110 miljoner kr (2004) till ca 35 miljoner kr (2012).

- Samtidigt som de mest utsatta organisationerna i Ryssland får allt svårare att verka och inte kan finansiera sin verksamhet inom landet, har Sverige alltså skurit ned sitt stöd till dem. Det är hårresande. Den svenska regeringen bör omgående höja det svenska demokratistödet till Ryssland, säger Martin Uggla, ordförande i Östgruppen, och fortsätter:

- Regeringen har också varit påfallande tystlåten i sin kritik av människorättskränkningarna i Ryssland. Utvecklingen bör uppmärksammas offentligt, ljudligt och tydligt, och som en självklar del av dialogen med Ryssland. Samtidigt måste man verka för att de ryska kränkningarna av föreningsfriheten kommer högre upp på den internationella dagordningen, inom exempelvis EU, FN och OSSE, säger Martin Uggla.

Debattartikeln på svd.se finns att läsa här: Fel att Sverige har strypt ryskt bistånd

Svenska reaktioner på otäck rysk utveckling

Idag skriver Claes Arvidsson i en ledare på SvD om den ryska regimens försök att tysta opposition och människorättsförsvarare i landet. Bland annat berör han de senaste försöken av myndigheterna att stoppa oppositionsledare i fängelse och den mycket obehagliga historien med Leonid Razvozzjajev. Själv uppger Razvozzjajev att han efter att ha flytt Ryssland kidnappades i Kiev, torterades och överlämnades till säkerhetstjänsten i Moskva.

Arvidsson tar också upp den senaste tidens nya lagar som motarbetar det civila samhället som vi skrivit om tidigare här på Tystade röster, bland annat ”agentlagen” och ”spionlagen”. Den sistnämnda är ännu inte slutgiltigt antagen, men allt tyder på att den lär bli det. Den förstnämnda träder i kraft den 21 november.

Bra att det i alla fall skrivs lite i medierna! Men var är de officiella svenska reaktionerna? Och vad tycker de svenska politikerna? Är det inte osedvanligt tyst? Just idag har dock MP:s Linnea Engströms en debattartikel med rubriken ”Så tystas de kritiska rösterna i Ryssland” (som inte kan vara annat än inspirerad av Östgruppens skrift ”Så tystas de kritiska rösterna”). Europarådets svenska delegation med Marietta de Pourbaix-Lundin (M) och Björn von Sydow (S) i spetsen har också i veckan uppvaktat utrikesminister Carl Bildt med ett brev, som bland annat berör de senaste inskränkningarna av föreningsfriheten – det ska bli intressant och se om det får några efterverkningar.

Stripp-aerobic och toplessfeminister

På en promenad i Simferopol fick jag syn på nedanstående annons på en anslagstavla. ”Stripp-plastika – låt oss banta vackert och sexuellt!” Det var reklam för stripp-aerobic som jag för övrigt har bevittnat även i Moskva. Jag funderade på att gå i experimentellt syfte men jag kan inte hjälpa att det skulle kännas idiotiskt att idrotta i syfte att vara sexig.

 

 

Översexualisering av kvinnor är ett problem i flera före detta sovjetländer. Majoriteten ser naturligtvis inte detta som ett problem. Könsrollera är väldigt cementerade och att kvinnors uppgift är att behaga är för många det mest naturliga i världen.

För några är sedan gick grupp ukrainska unga kvinnorna till motattack. De grundade Femen, ett slags feministiska rebeller som bland annat har demonstrerat nakna mot den ryska patriarken Kirill och sågat av ett kors som stöd för Pussy Riot (Pussy Riot avtackade sig stödet). Femenaktivisterna visar brösten i akt och mening att ta tillbaka sin kropp. Jag träffade dem i Kiev i går på deras häftigt inredda kontor med ett par kvinnliga bröst på dörren. De talade i över en timme om sin kamp för att kvinnor ska göra sin kropp till ett redskap för dem själva istället för sexindustrin.

- Vår typ av aggressiva aktioner är det enda som fungerar i före detta totalitära stater, sade en av Femenaktivisterna.

Mycket intressant. Vojna och Pussy Riot i Ryssland sysslar ju med en liknande slags aktioner.

Ni får läsa mer om Femen på Hbl:s kultursidor inom kort.

Nedan ingången till Femens lya i Kiev.

 

Vänsteraktivist bortförd och torterad

Den ryska vänsteraktivisten Leonid Razvozzjajev var en av tre personer som i början av oktober utpekades som farliga extremister i ett propagandainslag under namnet Protestens anatomi 2 i den Kremltrogna, rikstäckande tv-kanalen NTV. Han försvann i fredags under mystiska omständigheter i Kiev. Nu har han dykt upp i det gamla KGB-fängelset Lefortovo i Moskva.

De två andra var den kända oppositionsaktivisten Sergej Udaltsov, som greps, förhördes och belades med reserestriktioner den 17 oktober, samt hans medhjälpare Konstantin Lebedev, som greps, förhördes och anhölls samma dag. Båda två misstänks för “förberedelse till upplopp” och hotas av upp till tio år i fängelse. Enda beviset är smyginspelade samtal där de tre samt en skum georgisk miljonär påstås diskutera våldsamma upplopp i Ryssland och samarbete med kaukasiska terrorister.

Leonid Razvozzjajev flydde till Ukraina för att komma undan de absurda anklagelserna. Först hade han tänkt ta sig vidare västerut, men bestämde sig sedan för att söka asyl i Ukraina. Fredagen den 19 oktober registrerade han sig hos en medborgarorganisation i Kiev som i samarbete med FN:s flyktingkomissariat ger asylsökande juridisk hjälp. Han hade körts till FN-kontoret av lokala vänsteraktivister som upptäckte att deras bil förföljdes. De körde runt i en timme, tills de trodde att de hade lyckats skaka av sig förföljarna.

Under registreringsprocessen skulle Razvozzjajev gå ut en vända för att köpa mat. Han lämnade kvar sina saker på kontoret och försvann. Nästa gång han hördes av var på måndagen. Då hade han dykt upp på Lefortovofängelset i Moskva. Enligt myndigheterna hade han frivilligt överlämnat sig och skrivit en tiosidig bekännelse där han erkänner att han tillsammans med sina kamrater förberett ett våldsamt maktövertagande i Ryssland.

Razvozzjajev har fortfarande inte fått träffa sin advokat, men på tisdagseftermiddagen fick han ta emot representanter för Allmänhetens övervakningskommission, ett oberoende organ vars syfte är att kontrollera förhållanden i häkten och fängelser. Detta är vad Leonid Razvozzjajev berättade om vad som hänt honom sedan han gick ut genom FN-kontorets dörr i Kiev för att köpa lunch i fredags.

När han kom ut på gatan hoppade flera maskerade män på honom, tog polisgrepp på honom, kastade in honom i en minibuss med ukrainska skyltar och drog en mössa över hans ansikte. Hans händer och fötter bands fast med tejp. Några timmar senare flyttades han över till en annan minibuss. Eventuellt skedde detta vid gränsen mot Ryssland, men det vet inte Razvozzjajev med säkerhet, eftersom han hela tiden hade mössan över ansiktet och inte kunde se något.

Något senare fördes han ner i en källare, troligen i ett privat hus. Där blev han förhörd av maskerade män som inte berättade vilka de var men hotade honom och krävde honom på skriftliga bekännelser där han skulle peka ut sina kamrater, däribland vänsteraktivisten Sergej Udaltsov, men även Rysslands nu mest populära oppositionspolitiker, juristen och antikorruptionsaktivisten Aleksej Navalnyj, som skyldiga till förberedelser till våldsamt upplopp.

Enligt vad Razvozzjajev sagt till besökarna hölls han i källaren i tre dagar utan mat och vatten. Han var belagd med handfängsel och fördes inte på toalett. Han misshandlades inte fysiskt, men de maskerade förhörarna sade att ingen vet vart de tagit honom och hotade honom med att han skulle “försvinna” om han inte skriver en bekännelse. Dessutom ska förhörarna hotat att döda hans barn. Han hotades också med injektioner av “sanningselixir” som skulle tvinga honom att skriva på vad som helst men som skulle göra honom till en idiot i all framtid.

Razvozzjajev gick med på att skriva de bekännelser han krävdes på och läsa upp allt inför en videokamera. Därefter fördes han till Lefortovofängelset i Moskva där han fortfarande sitter i ensamcell.

Det är givetvis omöjligt att verifiera Razvozzjajevs berättelse, men det är svårt att hitta någon annan rimlig förklaring till varför han plötsligt försvann från Kiev och dök upp i det gamla KGB-fängelset i Moskva. Ukrainska gränsmyndigheten hävdar visserligen att Razvozzjajev lämnade landet lagligt “med sina egna dokument” den 19 oktober och att “det inte kommit några klagomål” från honom, men hur detta skulle ha gått till framgår inte.

FN:s flyktingkommissariat uttryckte på måndagen i ett pressmeddelande sin oro över Razvozzjajevs försvinnande, och samma dag kunde journalister se ryska polisens specialstyrkor föra honom från en domstolsbyggnad där han häktats bakom lyckta dörrar till en väntande polisbil. En av journalisterna lyckades filma när han ropade: “Berätta att de torterade mig, hotade döda mig. De torterade mig i två dagar, de förde bort mig i Kiev.”

Metoderna som uppenbarligen använts mot Razvozzjajev liknar de som säkerhetsstyrkorna brukar använda mot misstänkta kaukasiska terrorister i Tjetjenien och kringliggande republiker. Jämfört med dem kom Razvozzjajev lindrigt undan – han misshandlades i alla fall inte fysiskt, och nu är han officiellt häktad, vilket rimligen betyder att han inte längre kan försvinna spårlöst. Men det är troligen första gången dessa metoder används mot en vanlig rysk oppositionell, låt vara en radikal vänsteraktivist.

Det blir intressant att se hur ryska myndigheter tänker förklara Razvozzjajevs märkliga försvinnande i Kiev och den “frivilliga erkännelse” som de redan officiellt berättat om men som han nu tar avstånd ifrån. Men det kanske inte behövs någon förklaring. Det uppenbara syftet med hela cirkusen efter propagandafilmen är ju att visa att det inte finns några gränser för vad myndigheterna kan göra med oppositionen om de vill. Då spelar det inte heller någon roll att den sammandrabbning med polisen som de misstänkta anklagas för ägde rum i början av maj, medan mötet där “upploppet” skulle ha planerats uppges ha ägt rum flera veckor senare, i juni. Snarare tvärtom – ju mer absurda anklagelserna är, desto mer uppenbart är det att det inte går att värja sig mot dem.

Mer på temat

Gatunamn i Ukraina

Ukraina är ett land så fyllt av motsägelser att man blir alldeles matt av att försöka förstå sig på det.

Just nu är jag i Simferopol på Krimhalvön och samlar material till min nästa bok. Simferopol är precis som det övriga Krim nästan helt och hållet ryskspråkigt och samtidigt mångkulturellt. Här finns bland annat krimtatarerna, det folk som har varit en del av Krims historia men som deporterades 1944 och inte fick återvända förrän vid Sovjetunionens fall. Jag ska återkomma till dem senare.

I Simferopol är gatunamnen fortfarande på ryska och staden har behållit många gamla sovjetnamn. Här finns den vanliga skalan av ulitsa Gorkogo (Gorkijgatan), ulitsa Mira (Fredsgatan), byar vid namn Pionerskoje (Pionjärerna) och Krasnovgvardija (Röda gardet). Det intressanta är att de gator som har bytt namn för säkerhets skull har fått behålla sina gamla namn, finstilt. Så att folk inte ska bli alltför förvirrade.

Jag tycker faktiskt att det känns som en rätt pragmatisk lösning. Och samtidigt typisk ukrainsk. Varken det ena eller det andra utan allt på en gång.

Det intressanta är också att titta på vilka nya namn som har valts. Den tyska kommunisten Karl Liebknecht har bytts ut till Jurij Dolgorukij, känd som Moskvas grundare. Här ser ni skylten.

 

 

 

 

 

 

 

 

Och som ni ser nedan har den polska kommunisten Rosa Luxemburg ersatts av Aleksandr Nevskij som skyddade trakterna kring nuvarande S:t Petersburg mot svenska, tyska och litauiska invasioner på 1200-talet. Enligt skylten är det ”ulitsa Aleksandr Nevskogo” som är det ”historiska namnet”. Det blir däremot inte klart vilket namn som det egentligen är meningen att man ska använda.

Det är intressant att ryska nationalhjältar fortfarande får ge sina namn till gator i de rysktalande delarna av Ukraina. Det är uttryckligen fenomen som dessa som får ukrainska nationalister att se rött. Själv tycker jag att fenomenet är ett mycket tydligt exempel på hur det är omöjligt att tala om en enda ukrainsk identitet. Det här landet har många olika identiteter, vilket ingen centralmakt i världen kan ändra på.

 

Jag – en balt bakom flötet

I går tog jag metron ut till Auchan, ett stort köpcentrum utanför Moskva. Priserna i Moskvas innerstad är mycket dyra, samtidigt är det ett helt företag att ta sig ut till de stora köpcentrumen om man saknar bil. Därför gör jag det inte så ofta och klev följaktligen av på fel station.

Jag frågade en tant vilken utgång som leder till Auchan. Hon tittade på mig och utbrast:

– Vet du då ingenting! Det är inte alls här som Auchan ligger! Du verkar vara litet bakom flötet.

Jag frågade om jag alltså ska kliva av på nästa stationen. Tanten sade nej. Det säger ryssar alltid för säkerhets skull, först därefter börjar de fundera på svaret på frågan. Vid det laget var jag rätt irriterad, både över att bli förolämpad och duad av en främmande person. I Ryssland niar man alla vuxna personer som man inte känner väl, men tanten trodde antagligen att jag var betydligt yngre än jag är. Således borde jag egentligen ha tagit det som en komplimang.

Jag började gå därifrån, varpå tanten ropade efter mig:

– Du ska gå av på nästa station! Är du från de baltiska länderna?

Spioner, bögar och satanister

Den ryska oppositionen består av spioner, bögar och satanister. Riktiga patriotiska, ortodoxa och heterosexuella ryssar däremot står på Putins sida och försvarar landet mot den fientliga omringningen och de sluga femtekolonnarna. Det är bilden som makthavarna nu sprider med alla tillgängliga medel.

Lagen om utländska agenter var bara en början, alltså den som tvingar människorättsorganisationer att registrera sig som “utländska agenter” ifall de tar emot utländskt stöd. Huvudvikten läggs på en smutskastningskampanj av sovjetiskt snitt, där alla oppositionella i tur och ordning utmålas som femtekolonnare. Senaste exemplet är den kände vänsteraktivisten Sergej Udaltsov, en av de mest synliga profilerna under det senaste årets protestaktioner. Nu påstår den Kremlstyrda tv-kanalen NTV att han förberett ett våldsamt maktövertagande i Ryssland med hjälp av georgiska pengar och kaukasiska terrorister.

Programmet Protestens anatomi 2, som sändes den 5 oktober, baserades till stor del på ett smygfilmat möte mellan någon som liknar Udaltsov och någon som liknar en känd men inte speciellt respekterad georgisk politik. Huruvida det verkligen är Udaltsov som syns i de suddiga bilderna är oklart. Ännu mer oklart är det om det verkligen är Udaltsovs röst som hörs. Samma scen visas två gånger, med olika ljud, vilket tyder på att rösterna lagts på i efterhand. Enligt vad en medarbetare på NTV sagt i polisförhör levererades filmen av en “okänd georgier” som medarbetaren träffade ute på gatan.

Denna suddiga film med oklar härkomst har nu blivit grund för en spionrättegång mot Sergej Udaltsov och två av hans närmaste medarbetare. På onsdagsmorgonen slog maskerade specialtrupper från ryska inrikesministeriet till och en husrannsakan genomfördes hemma hos Udaltsov, som sedan fördes bort för ingående förhör. Udaltsov släpptes senare samma dag på fri fot men belades med reseförbud. Hans kamrat Konstantin Lebedev, som också figurerar i spionfilmen, anhölls. Båda hotas nu av tio års fängelse för “förberedelse till våldsamt upplopp”.

Udaltsov är en radikal vänsteraktivist, snarast en anarkist, och hans politiska linje är djupt osympatisk för de liberala Putinmotståndare som han samarbetat med under det senaste årets protestaktioner. Därför är det ett slugt drag av maktapparaten att rikta en samlad attack mot honom. Syftet är givetvis att så osämja i oppositionen och tvinga Putinmotståndare att ta avstånd från Udaltsov för att själva inte stämplas som utländska agenter och farliga upprorsmakare.

Direkt efter det att smutskastningsfilmen visats på NTV hoppade också Kremls mest konservativa kretsars informella talesman Sergej Markov fram som gubben i lådan och krävde just det, att resten av oppositionen omedelbart fördömer Udaltsov för att inte slutgiltigt förlora sitt moraliska anseende. Som om demagogen Markov visste något om moraliskt anseende.

- Efter visningen av filmen “Protestens anatomi 2″ blev det uppenbart att Udaltsov blir föremål för en brottsutredning. Enligt vad man kan se i filmen har han kommit överens med främmande staters företrädare om ett våldsamt maktövertagande i Ryssland och om ett möjligt genomförande av terrordåd. Där finns många brott, och när allt har kontrollerats vad gäller brottsrubriceringen har det uppstått seriösa grunder för en förundersökning. Jag tror att förundersökningen kommer att gå vidare, det blir en rättegång och det tar en lång tid. Och rättegången kommer att få maximal publicitet, det är i makthavarnas intressen, förklarar Markov till tidningen Vetjernjaja Moskva.

På den Kremltrogna skandalsajten Lifenews.ru förutspår Markov att Udaltsov kommer att dömas till ett fängelsestraff, “men inte alltför långt”.

Prognosen är intressant, eftersom det var just Markov som den 17 augusti i affärstidningen Vedomosti publicerade en lång opinionsartikel där han förklarade varför medlemmarna i performancegruppen Pussy Riot måste dömas till ett kännbart straff. Putin måste visa att han är på den enkla landsbygdsbefolkningens sida, på den ortodoxa kyrkans sida, på ryssarnas sida, menade Markov. Och samma eftermiddag dömdes de tre kvinnorna mycket riktigt till två års fängelsestraff.

Markovs argument är en ovanligt tydlig förklaring till varför det också var i makthavarnas intresse att skapa en enorm, medeltida häxprocess kring Pussy Riots korta och taffliga dansföreställning på en altartrappa. Genom den absurda processen, som återinförde ordet “hädelse” i ryskt juridiskt språkbruk, lyckades man ta initiativet från oppositionen och utmåla Putinkritikerna som anhängare till en satanistisk sekt, eftersom de oppositionella i stora demonstrationer krävde frihet för Pussy Riot.

Så de oppositionella är ogudaktiga satanister och utländska agenter. Men dessutom är de pedofiler och bögar. För det måste de väl vara om de nu är motståndare till de patriotiska lagarna som förbjuder “propaganda av pedofili och homosexualitet”?

Fram tills de nya propagandalagarna dök upp var homosexualitet en icke-fråga i Ryssland, berättade gayaktivisten Pavel Samburov när jag interjvuade honom för den här artikeln i Sydsvenskan om en attack mot en gayklubb i Moskva förra veckan.

- Lagarna har splittrat samhället. Tidigare talades det inte om homosexualitet, nu talar alla om det. Det är många som stöttar oss, men tyvärr är det också många religiösa fundamentalister som säger att man måste attackera oss. Och så attackerar man oss. Det hela började med att man antog sådana här lagar i regioner där det finns många andra problem, för att dra bort uppmärksamheten från verkliga problem. Och nu har det gått väldigt långt, det här har blivit en allmän tendens. De konservativa vill hitta en lämplig ideologi för att splittra oppositionen.

Samburov menar att makthavarna vill så split mellan liberala och konservativa krafter inom oppositionen. Det har han säkert rätt i. Men framför allt tror jag att makthavarnas allt hårdare nationalistiska och religiösa retorik är ett försök att marginalisera alla oppositionskrafter. En stor del av ryssarna kunde sympatisera med protesterna mot valfusk och slagorden för politisk frihet när de stora oppositionsdemonstrationerna började efter parlamentsvalet i december. Långt färre kan tänka sig att stödja utländska agenter, kätterskor som hånar Gud på altartrappan eller pedofiler som våldtar småbarn.

“Pedofillobbyn” blev därför ett flitigt använt ord bland representanter för maktpartiet Enade Ryssland när det skulle talas om de omoraliska kräken till oppositionella som inte ville ställa sig bakom den nya patriotiska lagen mot bögpropaganda i Sankt Petersburg. För det var ju propaganda för homosexualitet och pedofili som skulle förbjudas. Vem kan vara motståndare till en sådan lag?

Varsågod och välj: patrioten Putin eller perversa pedofiler?

Mer på temat

Finlandsbilden à la russe

Den ryska Finlandsbilden har hittills varit extremt positiv. Finland är det trygga och säkra grannlandet där allting fungerar som det ska, ett land som skriver ut Schengenvisum snabbt och effektivt, ett land med en ren miljö och högklassiga varor till ett billigt pris. Och finländarna själva som alltid är så flitiga och vänliga, lite tystlåtna kanske men nån man alltid kan lita på.
Men den bilden är på god väg att gå sönder. Plötsligt börjar man känna sig obekväm som finländare i Ryssland. Särskilt när höga ryska tjänstemän kräver att ekonomiska och politiska sanktioner införs gentemot Finland. Och allt på grund av skandalerna kring omhändertagande av ryska barn i Finland.
De här skandalerna har duggat tätt de senaste åren. Men det senaste fallet i Vanda där fyra ryska barn omhändertogs från samma familj har lett till en sällan skådad mediestorm här i Ryssland.
De statliga tevekanalerna har rapporterat om fallet i en aggressiv ton. Budskapet har alltid varit det samma: barnen omhändertogs därför att pappan klappat till dottern på baken, de finska myndigheterna vägrar kommentera enskilda fall, dessutom trakasserar de ryska mammor.
Flera av mina vänner och bekanta har ställt samma frågor: Hur är det möjligt? Varför är era sociala myndigheter så stränga? Och jag har försökt förklarar våra lagar och hävdat att myndigheterna troligtvis har haft familjen under uppsikt en längre tid.
Här finns också kulturella skillnader att ta i beaktande. I Ryssland finns ingen nolltolerans för fysisk aga i barnuppfostran. Trenden håller på att vända med den yngre generationen, men fortfarande godkänner hälften av ryssarna en smisk på stjärten.
Och man frågar sig: varför målas Finland upp som ett skräckexempel?
Jo, därför att Finland är det perfekta slagträet i rysk inrikespolitik.
Tro det eller ej, men familjepolitik är en het politisk fråga i Ryssland. Låga födelsetal förväntas leda till att Rysslands befolkning minskar kraftigt de närmaste årtiondena. Den ryska ledningen försöker därför göra allt för att vända utvecklingen. Familjen står i centrum, är både president Putins och premiärminister Medvedevs mantra de senaste åren.
Då ska man komma ihåg att den ryska familjen krisar. Det föds bara inte för få barn, dessutom växer nästan 700 000 barn upp utan sina föräldrar, de flesta bor på barnhem.
Den här trenden måste stoppas och här kommer barnskyddet in.
Precis som i Finland krävs det heller inte i Ryssland nåt domstolsbeslut för omhändertagande av barn. Och båda länder lider av samma problem, det förebyggande arbetet haltar.
I Ryssland pågår en aktiv debatt om familjepolitiken där vissa krafter vill förnya lagstiftningen så att en domstol ska fatta beslut om omhändertagande. Andra talar om vikten att hålla familjen intakt. Man vill stoppa lagstiftningen eftersom man misstänker att antalet omhändertaganden radikalt ökar ifall fallen avgörs i en domstol.
Och det är här som Finland kommer in i bilden.
Genom att dramatisera de här familjetragedierna i Finland ger man klara signaler om hur destruktivt det är att omhänderta ett barn. Samtidigt undervisar man de ryska föräldrarna i vikten av att hålla familjen intakt. Till vilket pris som helst. Och det är betydligt effektivare att skapa den här berättelsen utomlands än i det egna landet.
I samma berättelse kan man hävda att ryssar diskrimineras. Även här är Finland ett bra val med tanke på vår ofta negativa inställning till ryssar. Men det här med diskriminering hänger också ihop med Rysslands demografi. Här vill de ryska myndigheterna signalera till alla ryssar utomlands: flytta hem, här i Ryssland är det tryggt. Och för alla er som funderar på att emigrera: flytta inte, ni kommer att trakasseras.
Och det finns mer.
Rysslands barnombudsman heter Pavel Astachov. En 46-årig advokat med ett förflutet i KGB. Han är en mäkta ambitiös tjänsteman som vill göra karriär inom den ryska regeringen. Och att uttala sig om barn och familjepolitik är det bästa sättet att få medial uppmärksamhet. Genom att driva den här privata PR-kampanjen mot Finland visar han upp ett effektivt ansikte gentemot chefen i Kreml, president Putin.
Dessutom finns här en möjlighet att ge tillbaka för gammal ost. Varken utrikesminister Lavrov eller president Putin kommer nånsin att glömma eller förlåta sina finska kolleger för fallet med pojken Anton år 2024. En pojke som efter en vårdnadstvist smugglades ut ur Ryssland i bakluckan på en finsk diplomatbil.
Finland är ett bra val även ur den synpunkten att ryssarna vet att våra diplomater och politiker alltid kommer att ta en sån här medial uppståndelse med ro. Ryssarna vet att den finländska ledningen aldrig kommer att mucka gräl med den rika ryska björnen på grund av lite uppståndelse kring det finska barnskyddet.

Inget kalas i Kreml

I dag fyller Rysslands president Vladimir Putin 60 år.

Han tänker fira bemärkelsedagen i sin hemstad Sankt Petersburg i sällskap av sina närmaste vänner och familj, meddelar hans pressekreterare Dmitrij Peskov.

Dagen till ära har tv-kanalen NTV aviserat ett exklusivt reportage om Putin som simmar i en bassäng.

Helst hade presidenten troligen sluppit all uppmärksamhet just denna dag. En sextioårsdag passar inte riktigt den image som han vill ha – en ung och sportig karlakarl som rider med bar överkropp och skjuter skarpt.

När Vladimir Putin tillträdde som tillförordnad premiärminister var han bara 46 år gammal. Han har justerat ryska konstitutionen så att han kan sitta kvar som president till 2024, året då han fyller 72 år. När Putin tog tillbaka sin stol i Kreml i våras höjde han pensionsåldern för höga statstjänstemän till 70 år.

En politiker ser yngre ut när han omger sig med män i mogen ålder. Däremot är det inte sexigt att visa upp sig med en fru som bara är några år yngre. Det kanske är därför Ljudmila Putina knappt synts i offentligheten sedan hon fyllde 50. Ett par år efter hennes försvinnande försvann också alla rynkor från Putins ansikte och han fick lika onaturliga anletsdrag som hans gode vän Silvio Berlusconi.

När Israels premiärminister var på besök i Kreml för några år sedan kunde Putin inte dölja sin förtjusning för landets våldtäktsanklagade president Moshe Katsav:

– Vilken kille! Våldtog tio kvinnor! Vi är alla avundsjuka.

Mikrofonerna var redan avstängda, men Putin kunde knappast tro att ingen skulle höra honom i en sal fylld med journalister. Och uttalandet passar bra i den machoimage han vill odla.

Konstigt nog visar opinionsundersökningarna att det framför allt är kvinnor som gillar honom. 20 procent vill till och med gifta sig med honom. Starkast stöd har han bland lågutbildade invånare i mindre städer. Men bara en av fem ryssar vill ha kvar Putin som president när han fyller 70.

60 år med Putin

  • 1 år – Första födelsedagskalaset. Stalin dör samma år.
  • 10 – Putin går på lågstadiet i Leningrad. Nikita Chrusjtjov styr Sovjetunionen.
  • 20 – Putin är medlem i kommunistpartiet och studerar juridik vid Leningrads universitet. Leonid Brezjnev styr Sovjetunionen.
  • 30 – Putin är KGB-officer och håller koll på utlänningar i Leningrad. Brezjnev är döende.
  • 40 – Putin har ansvar för Sankt Petersburgs utlandskontakter. Boris Jeltsin är Rysslands president.
  • 50Putin är Rysslands president.
  • 60Putin är Rysslands president.

Sydsvenskan 2024-10-07

Mer på temat:

Ny ”spionlag” på väg att antas i Ryssland

Den ryska regimen fortsätter att jobba hårt för att försvåra villkoren för sitt redan mycket hårt ansatta civila samhälle. Sedan  i våras har de nya hindren duggat tätt, med nya lagar om massmöten, förtal, internetcensur och inte minst den omtalade nya ryska ”agentlagen”. Den sistnämnda tvingar ryska organisationer som får finansiellt stöd från utlandet att registrera sig som ”utländska agenter” något de starkt ifrågasätter. Ett av de senare tillskotten är ännu ett nytt förslag om lagändring som antogs av det ryska parlamentet, Duman, i en första omgång nu i slutet av september. Lagförslaget är initierat av den ryska säkerhetstjänsten FSB och syftar till att vidga begreppet förräderi till att ”förse en utländsk stat eller en internationell organisation med finansiell, teknisk, rådgivande eller annan assistans … riktad mot Rysslands säkerhet, inklusive dess konstitutionella ordning, suveränitet och territoriella integritet”. Brottet ska kunna ge upp till 20 års fängelse.

Lagen är vagt utformad och som gjord för godtycke, något som ryska myndigheter redan nu är kända för att utnyttja friskt när det ges möjlighet. Det ryska civilsamhället befarar att denna lag kommer att användas selektivt och drabba just de personer, organisationer eller journalister som uttrycker kritiska åsikter om makthavarna. Följer man debatten i Ryssland är det många röster som jämför med Sovjettiden och järnridån. Och att konstatera att Ryssland nu tar ytterligare ett steg närmare utvecklingen i grannlandet Belarus (Vitryssland) är inte svårt att se. Där är stora delar av det oberoende civila samhället tvunget att verka underjordiskt då landets lagar inte ger dem annan möjlighet.

Intressant i sammanhanget är att exakt samma lagförslag tydligen lades fram för ca fyra år sedan i Duman, men då diskuterades det vilt och stoppades sedermera av dåvarande president Medvedev. Den här gången antogs det enhälligt. Den ska passera ytterligare flera instanser och slutgiltligen godkännas också av Putin, något som få verkar tvivla på ska inträffa.

Utvecklingen i Ryssland för det oberoende civila samhället är skrämmande och borde omedelbart föranleda omvärlden, inklusive Sverige, att intensifiera sitt stöd till detsamma.

Otäcka hot mot människorättsförsvarare

En av Rysslands mest prominenta människorättsförsvarare, Tanja Loksjina på Human Rights Watch, utsattes i slutet av september för ett flertal hot. Hoten riktades mot henne och det ofödda barn hon bär och skickades via sms. Meddelanden innehöll uppgifter som var kända av så få personer att Human Rights Watch menar att de måste ha inhämtats via avlyssning och att därför säkerhetstjänsten eller polisen troligen varit inblandad.

I Ryssland har de facto flera människorättsförsvarare, journalister och advokater mördats, hotats och utsatts för övergrepp under senare år, bland andra Natalia Estemirova, Anna Politkovskaja, Stanislav Markelov och Sadulajeva och Maksjarip Ausjev. Värst utsatta har de personer som arbetar med mänskliga rättigheter i Norra Kaukasus särskilt Tjetjenien varit.

Tanja Loksjina arbtar sedan 2024 för Human Rights Watch i Moskva och har tidigare bland annat varit på Moskvas Helsingforsgrupp. Hon är en av de främsta experterna på människorättsfrågor i just Norra Kaukasus. Hoten mot henne känns därför ytterst reella.

Human Rights Watch menar att hoten givetvis är ämnade att stoppa deras verksamhet i Ryssland, men att så självklart inte kommer att bli fallet. De kommer i stället att stärka den. Nedan kan du se ett uttalande från Kenneth Roth, chef för Human Rights Watch:

Östgruppen skrev ett öppet brev till statsminister Fredrik Reinfeldt inför dennes möte med Vladimir Putin förra året som tar upp just detta problem. Vi publicerade samtidigt också en debattartikel tillsammans med bland andra Tanja Loksjina under rubriken ”Förhindra övergreppen i Tjetjenien”. Vi är nu djupt oroade över Tanjas egen säkerhet.

Ekot har idag också rapporterat om händelsen, där du kan höra delar av en intervju med henne.

Ryska organisationer till motangrepp

Rysslands samlade människorättsrörelse går till gemensamt motangrepp mot den nya ”agentlagen”. Rysslands människorättsråd, där de största människorättsorganisationerna i landet ingår, har i ett gemensamt uttalande meddelat att de inte ämnar registrera sina organisationer som ”utländska agenter”, så som den nya lagen föreskriver. Enligt lagen, som träder i kraft den 21 november, ska de ryska organisationer som får finansiellt stöd från utlandet och som sysslar med opinionsbildning i syfte att påverka myndigheter eller allmänhet offentligt registrera sig som ”utländska agenter”.

Människorättsrådet menar att lagen som sådan strider mot konstitutionen och är rättsstridig till hela sin karaktär. Att den ger utrymme för ett stort godtycke och därmed riskerar att drabba de organisationer som staten inte tycker om, de som är obekväma, de som kritiserar. Precis så som lagarna använts hittills. Lagen drabbar just de organisationer som inte har någon möjlighet att få stöd för sin verksamhet varken från den ryska staten eller från företag i landet (eftersom dessa inte vill riskera att stöta sig med regimen). Att de inte har den möjligheten beror på att staten inte tycker om deras verksamhet. Därför att dessa organisationer arbetar för den ryska allmänhetens intressen, för att de mänskliga rättigheterna ska respekteras av staten.

I uttalandet understryker människorättsrådet starkt att de aldrig har låtit sig styras av utländska intressen, att de enbart tar emot finansiering för sin verksamhet men i övrigt utför de arbete som de själva har bestämt att de vill göra. De påpekar att den ryska lagstiftningen redan idag ålägger dem att fullkomligt transaparent redovisa exakt vad de sysslar med och hur de finansierar sin verksamhet.

Att därför tvinga dem att utge sig själva för att vara ”utländska agenter” vore därför både lögnaktigt och är rättstridigt. De kan inte se det nya lagförslaget som något annat än ett sätt att försöka diskreditera dem som organisationer inför den ryska allmänheten. Ett sätt att aktivt motarbeta deras verksamhet.

Hela uttalandet kan du läsa här (på ryska). Det är en god sammanfattning av hur den ryska människorättsrörelsen uppfattar situationen.

Alla organisationer i Ryssland har ännu inte bestämt hur de ska förhålla sig till den nya lagen. Det är ett svårt val. Vägrar du att registrera dig som utländsk agent riskerar du böter och i värsta fall fängelse, och i förlängningen en lamslagen organisation som inte har möjlighet att utföra sitt arbete. Registrerar du dig riskerar du att förlora all trovärdighet hos de beslutsfattare du vill påverka och den allmänhet du vill hjälpa, och i förlängningen en lamslagen organisation som inte har möjlighet att utföra sitt arbete.

Ljudmila Aleksejeva, nestorn inom den ryska människorättsrörelsen och ordförande i Moskvas Helsingforsgrupp, skriver bra om detta i ett uttalande på Echo Moskvy. Hon har förståelse för dem som tvekar, men uppmanar alla att göra som hon själv – vägra registrering.

Man kan inte annat än hysa djup respekt för alla som på ett eller annat sätt arbetar för mänskliga rättigheter i Ryssland idag.

Oppositionen segrar och Georgien går in i en ny politisk fas

Tbilisi

Den internationella observatörsstyrkan avlevererar sitt preliminära utlåtande (Foto H Hallgren)

Inlägget publicerades också på Världen Österut.
Samtidigt som de internationella observatörerna anförda av Tonino Picula från OSSE:s parlamentariska församling med vissa invändningar förklarade att ”det georgiska folket fritt har uttryckt sin vilja” genom valet tillkännagjorde president Micheil Saakasjvili i tv att hans parti UNM förlorat majoriteten i parlamentet och kommer att gå i opposition.

Oppositionsalliansen Georgiska drömmen har fått en betryggande majoritet, även när mandaten från partilistor och enmansvalkretsar sammanräknas. Georgien är dock ett splittrat land när det gäller partisympatier. I stadsdelarna Vake och Saburtalo i Tbilisi, till stora delar befolkade av nyrik medelklass och ”intelligentsia” från Sovjettiden får Georgiska drömmen runt tre fjärdedelar av rösterna. I t ex Achaltsiche, georgiskdominerad centralort i den i övrigt till stora delar armeniskbefolkade provinsen Samtsche-Javacheti, får Saakasjvilis parti över 80% av sympatierna.

Bidzina Ivanisjvili (Foto H Hallgren)

Valsegraren Bidzina Ivanisjvili, som siktar på premiärministerposten, varnade idag för att landet skall få konkurrerande maktcentra och uppmanade i ett tal Saakasjvili att avgå. Han säger dock att det inte är ett krav från hans sida och att det inte är aktuellt med ett misstroendevotum, åtminstone inte nu.

Trots att Georgiska drömmen nu får majoritet i parlamentet kommer de heller inte att ha de två tredjedelar som krävs för att driva igenom en misstroendeförklaring. Gigi Bokeria, sekreterare i Nationella säkerhetsrådet och en av Saakasjvilis nära allierade, varnade för sådana förslag och kallade Ivanisjvilis uttalande för ”revolutionära” tendenser.

Saakasjvili har också sagt att resultatet skall respekteras och att det är dags för regeringsbildningen att starta. Det behöver inte bli alldeles lätt. Miljardären Ivanisjvilis koalition har hållits ihop av framför allt två saker – hans nära obegränsade kampanjresurser och en gemensam vilja att bli kvitt UNM:s dominans. Visserligen sitter Saakasjvili kvar på presidentposten – och fram till presidentvalet nästa år, då lagändringar träder i kraft, har presidenten stora maktbefogenheter – men Ivanisjvilis allians kommer ändå nu att tvingas namnge ett regeringskabinett och förmodligen också snart komma överens om ett avsiktsprogram med åtgärder som skall genomföras. Valplattformen (från båda huvudkandidaterna) har varit fattig på konkreta förslag och Georgiska drömmen innefattar en brokig skara av NATO- och EU-vänliga marknadsliberaler, mer socialdemokratiskt inriktade partier och tämligen hårdföra nationalister. På sin presskonferens häromdagen här i Tbilisi ville Ivanisjvili egentligen inte karaktärisera sig själv på en höger-vänsterskala, men svarade på en direkt fråga att han snarast skulle karaktärisera sig som något höger om mitten.

Glädje utanför Georgiska drömmens kampanjkontor när de första preliminära resultaten ger alliansen övertaget (Foto H Hallgren)

Å andra sidan kommer det nu att avslöjas hur mycket UNM, partiet Saakasjvili har byggt upp sedan han kom till makten 2024, är ett idédrivet parti och hur mycket sammanhållningen är byggd på att det i praktiken har utgjort makteliten alltsedan dess. Klart är att partiet – och därmed även beslutsfattandet i landets avgörande frågor – har varit centrerat kring en handfull mycket inflytelserika individer.

Samtidigt har UNM parallellt med den nya administrationen till skillnad från den så sent som i fjol grundade alliansen byggt upp en maktbas i hela landet, även i regioner och kommuner.

Sammanfattningsvis gäller alltså följande (tills något oförutsett händer):

  • Georgiska drömmen bildar regering och kommer som majoritetsregering att kunna få igenom de förslag de är ense om – men man får inte de 100 platser av 150 som krävs för att kunna ändra konstitutionen eller driva igenom misstroende
  • Saakasjvili sitter kvar som president fram till valet i oktober 2024 med stora befogenheter i många frågor, särskilt vad gäller landets säkerhet. Däremot kommer i praktiken hans möjligheter att gå emot en enig regering (och stifta lagar) att vara små
  • UNM har idag makten i princip i alla lokala och regionala församlingar och det är inte lokalval förrän 2024. Det innebär att t ex Tbilisis mäktige borgmästare Gigi Ugulava, en av de tongivande inom UNM, sitter kvar och kan lägga in veto mot många beslut som rör staden. Så länge lokalreegeringarna är lojala mot UNM kommer alltså Georgiska drömmens makt att inskränkas

Mycket är alltså fortfarande oklart när det gäller utvecklingen det närmaste året. Men det viktigaste resultatet av detta val och som alltså gör att det skiljer sig från de tidigare i Georgien – och de allra flesta postsovjetiska stater – är att vi för första gången har chansen att få se både en stark majoritet och en stark minoritet i opposition. Att, som flera har gjort det senaste dygnet, tala om ett framsteg för demokratin kan äga sin riktighet, även om det också stämmer till eftertanke hur detta maktövertagande blev möjligt.

Jag samtalade idag med Erekle Urusjadze från Transparency International i Tbilisi, som påpekade hur UNM, parallellt med att man genomförde många nödvändiga och lovvärda reformer, medvetet strävat efter och lyckats med att koncentrera makten och i det närmaste omöjliggöra politiska alternativ. Hur gick det till – samtidigt som man lyckades med att drastiskt minska brottsligheten, i det närmaste avskaffa vardagskorruptionen, förenkla affärslagstiftningen och få företag att börja betala skatt till statens kassa?

Framför allt genom att man redan tidigt riktade in sig på tre saker, enligt Urusjadze: För det första såg man till att få de rika donatorerna ur affärslivet på sin sida – ingen liten bedrift, eftersom de affärsmän i de postsovjetiska samhällena tenderar att stödja sittande regering. För det andra behöll man kontrollen över avgörande delar av rättsväsendet, framför allt genom att ge åklagarämbetet närmast oinskränkt makt och se till att domstolarna ofta blev deras lydiga instrument. Därför är det idag en sällsynthet i Georgien att någon som väl ställs inför rätta blir frikänd. För det tredje tog man, genom finter med aktieägarna och genom att utnyttja sitt inflytande över rättssystemet, gradvis kontroll över de viktiga, rikstäckande tv-stationerna – först Rustavi 2 och sedermera också Imedi, som dittills ägts av en annan motsträvig miljardär.

Så för att verkligen kunna utmana UNM krävdes troligen en kraftfull aktör som dels hade de nödvändiga resurserna och dels stod utanför hela det politiska systemet, kanske till och med utanför landet. Den stenrike Bidzina Ivanisjvili, en affärsman och filantrop som stora delar av sin tid verkat utanför Georgien, var kanske ur det perspektivet en av de verkligt få individerna som hade en chans att lyckas.

Utanför UNM:s kontor var det mindre uppsluppet. För några månader sedan givna segrare igen, idag ett oppositionsparti (Foto H Hallgren)

Men det är alltså inte bara så att parlamentsvalet verkar ha genomförts under lugna former och med verklig konkurrens – och dessutom ser ut att leda till landets första konstitutionsenliga maktskifte.

Mycket kan ännu hända, men om man väljer att se det från den hoppfulla sidan är det också så att vi nu kan se fram emot att få se en verklig politisk debatt, förd i parlamentet och inte på gatorna.

Luca Volontè från PACE sade igår på den internationella presskonferensen att Georgiens enda fiende nu är avsaknaden av fortsatta demokratiska reformer, eller som han också uttryckte det: Landet har fått chansen att gå vidare och måste nu försöka passera nästa politiska test. När man ser tillbaka på Georgiens turbulenta historia måste man se det som löftesrikt.

Också på plats i Georgien: Sveriges Radio, HBL.

Mer i svenska medier: SvD, DN (1, 2).

Oppositionen segrar och Georgien går in i en ny politisk fas

Tbilisi

Den internationella observatörsstyrkan avlevererar sitt preliminära utlåtande (Foto H Hallgren)

Inlägget publicerades också på Världen Österut.
Samtidigt som de internationella observatörerna anförda av Tonino Picula från OSSE:s parlamentariska församling med vissa invändningar förklarade att ”det georgiska folket fritt har uttryckt sin vilja” genom valet tillkännagjorde president Micheil Saakasjvili i tv att hans parti UNM förlorat majoriteten i parlamentet och kommer att gå i opposition.

Oppositionsalliansen Georgiska drömmen har fått en betryggande majoritet, även när mandaten från partilistor och enmansvalkretsar sammanräknas. Georgien är dock ett splittrat land när det gäller partisympatier. I stadsdelarna Vake och Saburtalo i Tbilisi, till stora delar befolkade av nyrik medelklass och ”intelligentsia” från Sovjettiden får Georgiska drömmen runt tre fjärdedelar av rösterna. I t ex Achaltsiche, georgiskdominerad centralort i den i övrigt till stora delar armeniskbefolkade provinsen Samtsche-Javacheti, får Saakasjvilis parti över 80% av sympatierna.

Bidzina Ivanisjvili (Foto H Hallgren)

Valsegraren Bidzina Ivanisjvili, som siktar på premiärministerposten, varnade idag för att landet skall få konkurrerande maktcentra och uppmanade i ett tal Saakasjvili att avgå. Han säger dock att det inte är ett krav från hans sida och att det inte är aktuellt med ett misstroendevotum, åtminstone inte nu.

Trots att Georgiska drömmen nu får majoritet i parlamentet kommer de heller inte att ha de två tredjedelar som krävs för att driva igenom en misstroendeförklaring. Gigi Bokeria, sekreterare i Nationella säkerhetsrådet och en av Saakasjvilis nära allierade, varnade för sådana förslag och kallade Ivanisjvilis uttalande för ”revolutionära” tendenser.

Saakasjvili har också sagt att resultatet skall respekteras och att det är dags för regeringsbildningen att starta. Det behöver inte bli alldeles lätt. Miljardären Ivanisjvilis koalition har hållits ihop av framför allt två saker – hans nära obegränsade kampanjresurser och en gemensam vilja att bli kvitt UNM:s dominans. Visserligen sitter Saakasjvili kvar på presidentposten – och fram till presidentvalet nästa år, då lagändringar träder i kraft, har presidenten stora maktbefogenheter – men Ivanisjvilis allians kommer ändå nu att tvingas namnge ett regeringskabinett och förmodligen också snart komma överens om ett avsiktsprogram med åtgärder som skall genomföras. Valplattformen (från båda huvudkandidaterna) har varit fattig på konkreta förslag och Georgiska drömmen innefattar en brokig skara av NATO- och EU-vänliga marknadsliberaler, mer socialdemokratiskt inriktade partier och tämligen hårdföra nationalister. På sin presskonferens häromdagen här i Tbilisi ville Ivanisjvili egentligen inte karaktärisera sig själv på en höger-vänsterskala, men svarade på en direkt fråga att han snarast skulle karaktärisera sig som något höger om mitten.

Glädje utanför Georgiska drömmens kampanjkontor när de första preliminära resultaten ger alliansen övertaget (Foto H Hallgren)

Å andra sidan kommer det nu att avslöjas hur mycket UNM, partiet Saakasjvili har byggt upp sedan han kom till makten 2024, är ett idédrivet parti och hur mycket sammanhållningen är byggd på att det i praktiken har utgjort makteliten alltsedan dess. Klart är att partiet – och därmed även beslutsfattandet i landets avgörande frågor – har varit centrerat kring en handfull mycket inflytelserika individer.

Samtidigt har UNM parallellt med den nya administrationen till skillnad från den så sent som i fjol grundade alliansen byggt upp en maktbas i hela landet, även i regioner och kommuner.

Sammanfattningsvis gäller alltså följande (tills något oförutsett händer):

  • Georgiska drömmen bildar regering och kommer som majoritetsregering att kunna få igenom de förslag de är ense om – men man får inte de 100 platser av 150 som krävs för att kunna ändra konstitutionen eller driva igenom misstroende
  • Saakasjvili sitter kvar som president fram till valet i oktober 2024 med stora befogenheter i många frågor, särskilt vad gäller landets säkerhet. Däremot kommer i praktiken hans möjligheter att gå emot en enig regering (och stifta lagar) att vara små
  • UNM har idag makten i princip i alla lokala och regionala församlingar och det är inte lokalval förrän 2024. Det innebär att t ex Tbilisis mäktige borgmästare Gigi Ugulava, en av de tongivande inom UNM, sitter kvar och kan lägga in veto mot många beslut som rör staden. Så länge lokalreegeringarna är lojala mot UNM kommer alltså Georgiska drömmens makt att inskränkas

Mycket är alltså fortfarande oklart när det gäller utvecklingen det närmaste året. Men det viktigaste resultatet av detta val och som alltså gör att det skiljer sig från de tidigare i Georgien – och de allra flesta postsovjetiska stater – är att vi för första gången har chansen att få se både en stark majoritet och en stark minoritet i opposition. Att, som flera har gjort det senaste dygnet, tala om ett framsteg för demokratin kan äga sin riktighet, även om det också stämmer till eftertanke hur detta maktövertagande blev möjligt.

Jag samtalade idag med Erekle Urusjadze från Transparency International i Tbilisi, som påpekade hur UNM, parallellt med att man genomförde många nödvändiga och lovvärda reformer, medvetet strävat efter och lyckats med att koncentrera makten och i det närmaste omöjliggöra politiska alternativ. Hur gick det till – samtidigt som man lyckades med att drastiskt minska brottsligheten, i det närmaste avskaffa vardagskorruptionen, förenkla affärslagstiftningen och få företag att börja betala skatt till statens kassa?

Framför allt genom att man redan tidigt riktade in sig på tre saker, enligt Urusjadze: För det första såg man till att få de rika donatorerna ur affärslivet på sin sida – ingen liten bedrift, eftersom de affärsmän i de postsovjetiska samhällena tenderar att stödja sittande regering. För det andra behöll man kontrollen över avgörande delar av rättsväsendet, framför allt genom att ge åklagarämbetet närmast oinskränkt makt och se till att domstolarna ofta blev deras lydiga instrument. Därför är det idag en sällsynthet i Georgien att någon som väl ställs inför rätta blir frikänd. För det tredje tog man, genom finter med aktieägarna och genom att utnyttja sitt inflytande över rättssystemet, gradvis kontroll över de viktiga, rikstäckande tv-stationerna – först Rustavi 2 och sedermera också Imedi, som dittills ägts av en annan motsträvig miljardär.

Så för att verkligen kunna utmana UNM krävdes troligen en kraftfull aktör som dels hade de nödvändiga resurserna och dels stod utanför hela det politiska systemet, kanske till och med utanför landet. Den stenrike Bidzina Ivanisjvili, en affärsman och filantrop som stora delar av sin tid verkat utanför Georgien, var kanske ur det perspektivet en av de verkligt få individerna som hade en chans att lyckas.

Utanför UNM:s kontor var det mindre uppsluppet. För några månader sedan givna segrare igen, idag ett oppositionsparti (Foto H Hallgren)

Men det är alltså inte bara så att parlamentsvalet verkar ha genomförts under lugna former och med verklig konkurrens – och dessutom ser ut att leda till landets första konstitutionsenliga maktskifte.

Mycket kan ännu hända, men om man väljer att se det från den hoppfulla sidan är det också så att vi nu kan se fram emot att få se en verklig politisk debatt, förd i parlamentet och inte på gatorna.

Luca Volontè från PACE sade igår på den internationella presskonferensen att Georgiens enda fiende nu är avsaknaden av fortsatta demokratiska reformer, eller som han också uttryckte det: Landet har fått chansen att gå vidare och måste nu försöka passera nästa politiska test. När man ser tillbaka på Georgiens turbulenta historia måste man se det som löftesrikt.

Också på plats i Georgien: Sveriges Radio, HBL.

Mer i svenska medier: SvD, DN (1, 2).

Segerrus på Frihetstorget

I natt har Tbilisi firat oppositionens seger. Bidzina Ivanisjvilis anhängare körde runt, runt, viftade med sina blå flaggor och tutade oupphörligt. Jag gick ner till Frihetstorget och talade med segerrusiga människor, bland annat en 50-årig läkare. Hon var klädd i lång svart klänning och var omsorgsfullt sminkad, och när jag frågade (på ryska) hur det känns höjde hon armen i luften och tittade triumferande på mig:

- Pobeda! sade hon mycket lugnt.

Hon var helt övertygad om att resultatet inte kommer att ändras, trots att vi i natt bara hade vallokalsundersökningarna att gå efter. Då ledde Ivanisjvilis Den georgiska drömmen med 51 procent före 41 procent för Saakasjvilis Nationella rörelsen. Just nu är Den georgiska drömmen fortfarande i täten med 54 procent men rösterna räknas som bäst.

Detta är otroligt spännande. Jag måste medge att jag inte hade väntat mig ett sådant här resultat, delvis eftersom Saakasjvilipartiets grepp om den administrativa apparaten är så starkt. Än vet vi inte det slutgiltiga resultatet, men en sak vet vi redan: den unga georgiska demokratin verkar trots många brister fungera på den väsentliga punkten, dvs den möjliggör fredliga, demokratiska maktskiften. Fram tills i natt var jag ärligt talat inte helt säker på den saken.

Här kan ni läsa min senaste nyhetsrapport:

http://hbl.fi/nyheter/2012-10-01/elektrisk-stamning-under-valet-i-tbilisi

Oppositionen firar i Tbilisi, men båda sidor utropar sig till segrare

Tbilisi

Enligt de vallokalsundersökningar som släppts under kvällen har den georgiska oppositionsalliansen Georgiska drömmen fått fler röster än president Micheil Saakasjvilis Enade Nationella Rörelsen (UNM/ENM), som suttit vid makten sedan Rosenrevolutionen 2024. I huvudstaden Tbilisi är marginalen betydligt större för Georgiska drömmen.

Oppositionen firar på Frihetstorget i Tbilisi (foto H Hallgren)

Men enligt det georgiska valsystemet utses 73 av parlamentets 150 ledamöter i enmansvalkretsar i landets regioner och städer och i dessa antas allmänt UNM ha övertaget. Stämningen utanför UNM:s valkontor på Rustaveliavenyn i Tbilisi är dock mycket avslagen.

Hittills har båda sidor utropat seger, men det återstår alltså att se hur mandatfördelningen kommer att se ut, något vi inte får reda på förrän under morgonen, då Centrala valnämnden offentliggör sina resultat. Saakasjvili har i ett tv-uttalande sagt att vi nu alla kommer att behöva ”arbeta tillsammans”.

Oavsett den exakta fördelningen i det nya parlamentet innebär dagens resultat att UNM:s position som dominerande kraft i Georgiens politik är över. Fram till idag förfogade man över en betryggande absolut majoritet.

Bidzina Ivanisjvili talar strax efter de första opinionsundersökningarna har gett hans allians ledningen (foto H Hallgren)

Oppositionsalliansens ledare Bidzina Ivanisjvili var tidigt säker på segern i Tbilisi, där majoriteten sedan flera år övergett Saakasjvili och hans parti. Huvudstaden har vid återkommande tillfällen sett stora demonstrationer mot regeringspartiet, men det är inte förrän nu som oppositionen har kunnat enas om en kandidat, som kunnat bli en verklig utmanare.

Oppositionen firar i Tbilisi, men båda sidor utropar sig till segrare

Tbilisi

Enligt de vallokalsundersökningar som släppts under kvällen har den georgiska oppositionsalliansen Georgiska drömmen fått fler röster än president Micheil Saakasjvilis Enade Nationella Rörelsen (UNM/ENM), som suttit vid makten sedan Rosenrevolutionen 2024. I huvudstaden Tbilisi är marginalen betydligt större för Georgiska drömmen.

Oppositionen firar på Frihetstorget i Tbilisi (foto H Hallgren)

Men enligt det georgiska valsystemet utses 73 av parlamentets 150 ledamöter i enmansvalkretsar i landets regioner och städer och i dessa antas allmänt UNM ha övertaget. Stämningen utanför UNM:s valkontor på Rustaveliavenyn i Tbilisi är dock mycket avslagen.

Hittills har båda sidor utropat seger, men det återstår alltså att se hur mandatfördelningen kommer att se ut, något vi inte får reda på förrän under morgonen, då Centrala valnämnden offentliggör sina resultat. Saakasjvili har i ett tv-uttalande sagt att vi nu alla kommer att behöva ”arbeta tillsammans”.

Oavsett den exakta fördelningen i det nya parlamentet innebär dagens resultat att UNM:s position som dominerande kraft i Georgiens politik är över. Fram till idag förfogade man över en betryggande absolut majoritet.

Bidzina Ivanisjvili talar strax efter de första opinionsundersökningarna har gett hans allians ledningen (foto H Hallgren)

Oppositionsalliansens ledare Bidzina Ivanisjvili var tidigt säker på segern i Tbilisi, där majoriteten sedan flera år övergett Saakasjvili och hans parti. Huvudstaden har vid återkommande tillfällen sett stora demonstrationer mot regeringspartiet, men det är inte förrän nu som oppositionen har kunnat enas om en kandidat, som kunnat bli en verklig utmanare.