Archive for december, 2024

Lucka arton: Vasia Oblomov om vad fosterlandet börjar med

Min julkalender, på temat rysk politisk musik ligger tretton dagar efter, eftersom den följer den julianska kalendern. Bakom lucka arton kommer ännu en låt av Vasia Oblomov. Ja, han är en aning överrepresenterad, men det är inget att göra åt – han är det nya stjärnskottet, det är bra musik och jag visar gärna upp en rysk hipster, det är en del av det Ryssland jag vill att folk skall veta finns.

Det här är en låt som handlar om vad fosterlandet består av. Han räknar upp en massa jordnära och lite eländiga saker, det är lite sorgligt, lite argt, lite kärleksfullt.

C чего начинается родина?

Наверное с денег в больнице за то что бы родится
С раздолбанных дорог и постов милиции
С кукольных мультфильмов и криминальной хроники

Со страха взорватся или попасть в заложники
С покупки левых дипломов и липовых атестатов, тех осмотров и депутатских мандатов
С первой бутылки водки в школьной библиотеке
С группы ”На-на” и ”Кармен” в радио фонотеке
Если ты в доставке не забывай говорить ”Спасибо!”, а то она придёт с проверкой у неё есть любая ксива
Родиной пахнет в плацкартных вагонах
Она в прожиточном минимуме и в генеральских погонах
В супермаркете ”Остров”, в государственной думе, она в песнях Сергея Жукова в сельском клубе
Родина начинается с сигарет поштучно
С портвейна и семечек,
Родина и я не разлучны
Она настигает меня очередью в больнице
Она ставит меня на учёт в милиции,
Снимайте обувь, снимайте верхнюю одежду,
Хлопайте в ладоши под бабкину надежду
Родина шлёт мне повестки из военкомата
Родина встречает меня толпами у игровых автоматов
Белая берёза стоит и качается
Сдесь родина началась и никогда не кончается

Она говорит: ”Гордись Пушкиным и Фёдором Достоевским, Сергеем Есениным и Александром Невским”, но не имеет значения что было давно
Сейчас не родина для тебя сейчас ты для неё!
Она оперативно сообщает по рации: ”Ловите этого парня у него нет регистрации”
Ты свободен, не нравится можешь делать ноги
И на этом родина заканчивалась у многих…
Выходя на пенсии, сразу заказывай гроб,
Старикам здесь не место, здесь такой гороскоп
Читая Золотого телёнка я никогда не давился от смеха мне всегда хотелось что бы Бендер уехал
Но в книге всё всегда заканчивалось плохо,
Уходят люди, на дворе всё та же эпоха
Белая берёза стоит молчаливо,
По телевизору смех, а в душе тоскливо.

Adoptionslagen och kattungar

För några dagar sedan stadfäste Rysslands president Vladimir Putin en ny lag som förbjuder amerikanska medborgare att adoptera ryska barn.  Lagen är ett svar på den så kallade Magnitskijlagen i USA. Amerikanska kongressen har belsutat att neka personer som är inblandade i mordet på den ryska advokaten Sergej Magnitskij inresa till USA. Ytterligare åtgärder ingår, bland annat kommer egendom de har i USA att beslagtas.

Magnitskij hade avslöjat omfattande korruption bland höga tjänstemän i det ryska skatteverket, med påföljden att han själv anklagades för skattesmitning och dog av misshandel i häktet.

Innan jag åkte på jullov till Finland diskuterade jag den nya adoptionslagen med en rysk vän i S:t Petersburg. Han citerade en rysk debattör vars namn jag tyvärr inte minns. Denne hade konstaterat: Att neka adoption till amerikaner är som att meddela att vi slår ihjäl en kattunge för varje rysk medborgare som nekas inresa till USA på grund av Magnitskijlagen.

Min vän ansåg att liknelsen var en fullträff. Samma moral, samma effekt, sade han. Han skrattade av fröjd när han tänkte på de upprörda tjänstemännen som har förlorat sin egendom i USA.

- De har stulit och stulit, köpt bostäder och bilar… och nu är det plötsligt någon som straffar dem! För första gången någonsin får deras handlande konsekvenser! Och de värsta tänkbara – de blir av med delar av stöldgodset, de har ju köpt upp halva Miami!

Jag har ännu inte hört om några konkreta personer som har fått sin egendom i USA beslagtagen. Det vore mycket intressant att veta vilka de är.

Lucka sjutton: Kino kräver förändring

Den här låten av gruppen Kino är från åttiotalet, men har de senaste åren både Belarus och Ryssland blivit ett lejtmotiv för kraven på förändring.

Jag för min del tycker ännu mer om den här låten:

Flera av Kinos låtar finns med i den här filmen ”Nålen” från 1988, där sångaren Viktor Tsoj spelar huvudrollen. Han dog 1991 i en bilolycka i Lettland. Men det är som med Elvis, de säger att han lever. ”Tsoj lever! – Han har bara gått ut för att ta en cigg.”



Lucka sexton: En sång om Chimkiskogen

Här hade jag först tänkt att lägga ut låten ”Vårt dårhus röstar på Putin” av gruppen Rabfak. Den var en stor hit. Men jag gillar inte den, jag tycker att videon är obehaglig.

Så jag lägger ut en sång av Leningrad om Chimkijskogen istället. Ja, jag vet, det är många som tycker att Sergej Sjnurov och Leningrad också är smaklösa – men de är antisociala på ett humanistiskt sätt, tycker jag. Rabfaks video, där tanken verkar vara att man ska skratta åt bilolyckor, dårar, alkoholskadade och annan misär, gillar jag inte.

Protesterna mot att bygga en väg genom Chimkiskogen mobiliserade en stor del av den ryska oppositionen.

DN: Putin vill fortfarande bygga väg

DN: Ryssland, hoppet kommer underifrån (en ledare om protesterna mot skövlingen av Chimkiskogen)

Kalle Kniivilä om Rabfak.

Lucka femton: mer Igor Rasterjajev

Enligt den julianska kalendern, som den ryska kyrkan följer är det idag den 15 december, därför öppnar vi lucka femton i min julkalender med rysk musik på politiska teman. Bakom luckan finner vi Igor Rasterjajevs låt om Jurij Prisjtjepnov. Den handlar om den generation, de som föddes 1980 då det var olympiad i Moskva ”alla sjöng om fred, den olympiska nallen lyfte mot himmelen och ingen visste, ingen anade just att det året föddes nya soldater. Det året föddes de som senare skulle jagas i marsch i bergpassen för att möta dem som var lite mörkare, lite skäggigare, och en aning äldre, de som skulle få betala för andras nedrighet/…/.”



Lucka fjorton: Akvarium

Min julkalender, på temat rysk politisk musik ligger tretton dagar efter, eftersom den följer den julianska kalendern. Idag öppnar vi därför lucka fjorton.

Det är en liten kuplett av gruppen Akvarium, inspelad vid någon konsert på nittiotalets början, skulle jag tro.



Lucka tretton: Pussy Riot, Singel till domen

Min julkalender, på temat rysk politisk musik ligger tretton dagar efter, eftersom den följer den julianska kalendern. Idag öppnar vi därför lucka tretton.Detta är en singel som gruppen gav ut samma dag som domen skulle falla mot tre av deras medlemmar. ”Putin tänder revolutionens eldar”. (Innehåller en referens till en av Osip Mandelsjtams dikt om Stalin!). Det verkar som om de har fått hjälp av riktiga musiker den här gången, det låter ju riktigt bra. Annars är de ju mer performanceartister än musiker, egentligen.



Lucka tolv: Putin åker till Pikaljova

I alla andra julkalendrar öppnade ni sista luckan igår, men min julkalender, som följer den julianska kalendern, kommer fortsätta ända till den ortodoxa juldagen den 7 januari.

Idag blir det en sång om supermannen Putin, som egenhändigt stoppar prisökningar och förbjuder fabriker att stänga.



Lucka elva: Ljapis Trubetskoj

Bakom Lucka elva döljer sig den gruppen Ljapis Trubetskoj, med sång som heter ”Putinaroda”, ungefär ”Putifolket”. De kommer egentligen från Belarus, men det var länge sedan de kunde ha några konserter där eller spelas på radio.

De skriver i kommentaren till videon att den skall skildra tre paradis: Slavarnas paradis, de utvaldas paradis och gudarnas paradis. Jag tänkte detta lite bibliska tema kunde passa på den gregorianska julaftonen.

Förresten så tycker jag ni skall se den här videon också:

Och här är en sång på belarusiska, på temat ”Vi är inte boskap”, en slogan som används i demonstrationer mot Lukasjenka:



Kalle om Putins presskonferens

I fredags höll Putin en fyra och en halv timme lång presskonferens. Det var både tillrättalagda frågor och en del svåra frågor. Men trots att en hel del obekväma frågor släpptes fram är eftersmaken bitter. Framför allt, som journalisten Michail Kozyrev konstaterade (och inte bara han): Putin höll sig inte till sanningen, han ljög när han svarade på vissa frågor. Och dessutom handlade det så oproportionerligt mycket om USA. Kalle Kniivilä skriver:

Stora delar av den fyra och en halv timme långa tillställningen var visserligen meningslösa transportsträckor med frågor om inte också bokhållarna borde få en professionell högtidstag, eller vad presidenten egentligen tror om världens stundande undergång. Men Putin fick stål i blicken när Sergej Lojko från Los Angeles Times frågade varför ryska myndigheter fortfarande inte ordentligt utrett omständigheterna kring juristen Sergej Magnitskijs död i ryskt rannsakningshäkte och det omfattande skattefusket han undersökte när han häktades. Den före detta sovjetiske underrättelseofficeren verkade se ryssen Lojko som en landsförrädare.

Läs Kalle Kniiviläs analys av presskonferensen här.

Lucka tio: mer Vasia Oblomov

Bakom lucka tio kommer ännu en låt av Vasia Oblomov. Detta är en ironisk hyllning till Vladimir Putin, typ: Vi ser dig varje dag på teve och vi gillar dig, det var djävligt coolt när du släckte skogsbränder, och förresten så borde du vara med i idoljuryn också, du är så himla klok.

och här är en sång om hur illa folket har uppfört sig på sistone, vilken otur makthavarna haft, med ett folk som inte respekterar deras åsikter och som inte låter sig avsättas. Folket alltså, som bara tänker på sig själv och inte låter sig avsättas.



Lucka nio: Igor Rasterjajev

Bakom lucka nio i min julianska julkalender med rysk politisk musik hör vi dragspelsmusik: Igor Rasterjajevs Georgiebandet,en sång om minnet av andra världskriget. Ja, den handlar inte om andra världskriget, utan om minnet av andra världskriget. Det är en läskigt stark text, det är lite svårt att inte börja lipa när man hör den. Här skriver Johanna Dahlin om Georgiebandet.

Lindrig huliganism: Musiksöndag med Igor Rasterjajev

Högljudd härskarteknik

Den 20 december 1917 grundades Tjekan, Utomordentliga kommissionen för kamp mot kontrarevolution och sabotage, föregångare till Vladimir Putins mångåriga arbetsgivare KGB. “Tjekistens dag” firas fortfarande i Ryssland som säkerhetstjänstens professionella högtidsdag. Valet av dag angav också tonen för Putins maratonartade presskonferens.

Rysslands president svarade hjärtligt på inställsamma frågor från ryska journalister från provinsen som tog tillfället i akt att förmedla sina barns hälsningar till den stora ledaren. Majoriteten av deltagarna var just ryska journalister från provinsen, och alla hade fått en fin present dagen till ära: en lyxig svart låda med skrivdon och porträtt av alla tsarer i Romanovdynastin.

Stora delar av den fyra och en halv timme långa tillställningen var visserligen meningslösa transportsträckor med frågor om inte också bokhållarna borde få en professionell högtidstag, eller vad presidenten egentligen tror om världens stundande undergång. Men Putin fick stål i blicken när Sergej Lojko från Los Angeles Times frågade varför ryska myndigheter fortfarande inte ordentligt utrett omständigheterna kring juristen Sergej Magnitskijs död i ryskt rannsakningshäkte och det omfattande skattefusket han undersökte när han häktades. Den före detta sovjetiske underrättelseofficeren verkade se ryssen Lojko som en landsförrädare.

Я понимаю, что Вы работаете в газете «Лос-Анджелес таймс»”, а не в «Правде» и не в «Известиях», и Вы должны занять определенную позицию. Я хочу, чтобы была понятна наша позиция. Вопрос совершенно не в Магнитском. Вопрос в том, что американские законодатели, избавившись от одного антироссийского, антисоветского акта – Джексона-Вэника (а они вынуждены были это сделать по экономическим соображениям), посчитали необходимым тут же принять другой антироссийский акт. То есть мы восприняли это так, что американский законодатель нам всем как бы показал, кто здесь хозяин, чтобы мы не расслаблялись. Не было бы Магнитского, нашли бы другой повод.

Jag förstår att ni arbetar för Los Angeles Times, inte för Pravda eller Izvestija, och att ni måste inta en viss inställning. Jag vill att ni förstår vår inställning. Det här handlar inte alls om Magnitskij! Det handlar om att lagstiftarna i USA, efter att ha avskaffat en gammal, antisovjetisk lag, Jackson-Vanik-tillägget (det var de tvungna att göra av ekonomiska hänsyn), ansåg det nödvändigt att utan dröjsmål klubba en annan, antirysk lag. Vi uppfattade detta så att den amerikanska lagstiftaren liksom visade oss vem som är herre i huset, så att vi inte slappnar av. Hade inte Magnitskij funnits hade de hittat en annan förevändning.

Dessutom dog den 37-årige Magnitskij inte alls på grund av misshandel i fängelset, utan av hjärtinfarkt, slog Putin fast. Och i amerikanska fängelser dör det också många fångar, tillade han.

Den stora politiska frågan i Ryssland just nu är den stundande ryska hämnden för den amerikanska Magnitskij-lagen. Hämnden kommer nämligen i första hand att drabba ryska medborgare.

Enligt en ny lag, som ryska parlamentet ska klubba i dag, förbjuds adoptioner av föräldralösa ryska barn till USA, som årligen tagit emot ett tusental barn från ryska barnhem, många av dem handikappade. Dessutom stängs alla ryska medborgarorganisationer som tagit emot stöd från USA, om deras verksamhet bedöms ha politisk karaktär – om de exempelvis arbetar för demokrati, mänskliga rättigheter eller rättvisa val.

Inför Putins presskonferens förväntade många att han skulle plocka poäng genom att stoppa det hårt kritiserade adoptionsförbudet, eftersom det drabbar oskyldiga, föräldralösa barn som ofta har dystra framtidsutsikter i Ryssland. Men i stället ställde Putin sig entydigt bakom förbudet.

Gleb Pavlovskij, som några timmar senare intervjuades på Echo Moskvy, hade en tänkvärd förklaring till hur Putin tänker här: han tror verkligen på allvar att USA ligger bakom protestvågen efter fuskvalet till ryska parlamentet i vintras. Han anlägger moteld, inte bara genom att sätta käppar i hjulen för demokratiaktivister som har kontakter med USA, utan framför allt genom att så missämja i samhället och misstänkliggöra dem som själva inte är tillräckligt misstänksamma mot USA. Förbudet mot adoptioner av ryska barn till USA behövs framför allt för inhemskt bruk, menar Pavlovskij:

Это способ расколоть общество еще по одному достаточно унизительному признаку. Это как с иностранными агентами. Вы за то, чтобы отдавать детей американцам? Понимаете? Это больше, чем пропаганда – это отравление национального сознания.

Det här är ett sätt att dela samhället med en ganska förnedrande nyckelfråga. Det är samma sak som med de utländska agenterna. Är ni anhängare till att vi ska ge bort våra barn till amerikanerna? Förstår ni? Detta är mer än propaganda, detta är att förgifta det nationella medvetandet.

Adoptionsförbudet fungerar säkert bra som en undanmanöver, på samma sätt som den absurt överdrivna processen kring gruppen Pussy Riot tidigare i år: uppmärksamheten koncentreras på något annat än det som nyss var den viktigaste frågan på dagordningen och en ny skiljelinje som är fördelaktig för makthavarna skapas i samhället. I stället för skandalöst omfattande valfusk är det plötsligt några danssteg i en kyrka som är på agendan, i stället för omfattande skattefusk och dödsmisshandel av en jurist i rannsakningshäktet är det internationella adoptioner som diskuteras.

Dock kan man undra varför makthavarna i Kreml är beredda att gå så långt för att dölja vad som egentligen låg bakom Magnitskijs död, i stället för att helt enkelt utreda vem som fifflade bort 230 miljoner dollar i skattepengar och vart pengarna tog vägen. Det sistnämnda kan inte ens vara speciellt svårt, eftersom allt redan finns på papper. Namnen på de poliser som skrev över Hermitage Capitals ryska bolag till bulvaner och de byråkrater på mellannivå som sedan betalade ut den fiktiva skatteåterbäringen är väl kända, men ingen har åkt dit.

Los Angeles Times korrespondent Sergej Lojko, som ställde den mest uppmärksammade frågan på torsdagens presskonferens, har en intressant teori som skulle kunna förklara allt. Han menar att skattefusket inte har utretts, eftersom utredningen skulle kunna leda till Anatolij Serdjukov, som fram till februari 2024 var högsta chef för ryska skatteverket, och som därefter utnämndes till Rysslands försvarsminister.

Om det verkligen är så det ligger till vet vi givetvis inte. Det kan lika gärna vara någon annan högt uppsatt person som är inblandad och inte får avslöjas, även om priset är en internationell skandal och försämrade relationer med hela västvärlden. Serdjukov själv har ju sedermera fått sparken på grund av korruptionsmisstankar, men ännu har ingen brottsundersökning inletts mot honom, och troligen kommer ingen att inledas heller, för en rättegång mot en före detta försvarsminister skulle inte se bra ut och skulle dessutom kunna leda till olämpliga avslöjanden om spelet bakom kulisserna.

Av samma anledning kommer troligen omständigheterna kring Sergej Magnitskijs fängslande och död aldrig att ordentligt utredas. I stället måste uppmärksamheten riktas åt annat håll. Tyvärr innebär det att många föräldralösa ryska barn aldrig får en ny familj.

Mer på temat

Lucka åtta: Siava

Bakom lucka åtta i min julianska julkalender med rysk politisk musik finner vi en rappare från Perm, som sjunger en låt till stöd för Pussy Riot, efter fängelsedomen.

”Man skall inte skälla på Putin i kyrkan”, rappar Siava. Och det skall man väl i och för sig inte, men att bli dömd till två års fängelse…

Pussy Riots sång om patriarken, Putin och makten är kanske mer performancekonst än musik, men de kvalar ändå in i adventskalendern med rysk politisk musik. De är de enda musikerna i julkalendern som blivit fängslade på grund av att de framfört sin musik.

Lindrig huliganism: Frige Pussy Riot!

Lindrig huliganism: Rysk präst: Kyrkan gör griskultingarna tillmartyrer

Kalle Kniivilä: Försov sig – kan missa frigivningenSyndarnas sista ord

Lucka sju: Kapten Kolesnikov

Bakom lucka sju i min julianska julkalender döljer sig DDT:s (Jurij Sjevtjuks) sång om kapten Kolesnikov, kaptenen som skrev ett brev när han väntade på döden i den sjunkna ubåten Kursk.

Här uppträder Jurij Sjevtjuk på en välgörenhetskonsert för Moskvas Helsingforsgrupp den 10 december i år:




Lucka sex: 19 December 2024

På nyårsnatten 2024 fick jag ett sms från ett belarusiskt (vitryskt) nummer, jag vet inte vem det var från, det var någon vars nummer jag inte hade överfört till min nya telefon. ”Gott nytt 1937!” stod det.

Jag blir ofta lite irriterad när ungdomar i dagens Ryssland och Belarus jämför dagens politiska förtryck med Stalinterrorns värsta år 1937 – det är inte rättvist, det finns faktiskt grader i helvetet, det är inte så att hundratusentals människor blir hämtade på natten och avrättade efter summarisk rättegångar.

Men ändå, den natten när jag mitt i snöyran, på Sveavägen, på väg hem från festen, fick det där sms:et fick jag en klump i halsen. Det är inte 1937, men i ett land som genomgått Stalins terror finns skräcken ändå kvar under ytan, och det behöver inte bli 1937 för att den skall väckas. Och den våg av arresteringar och fängelsedomar som välde över Belarus efter att protesterna mot det förfalskade presidentvalet slagits ner den 19 december 2024 var en chock, det var som om det inte fanns några spärrar (för att förstå vad som hände, se gärna den här gripande dokumentären på Youtube: Belarusian Dream). Och i efterhand har vi fått veta att den tortyr de fd. presidentkandidaterna och andra oppositionella utsattes för i häkten och fängelser inte stod sovjets allra mörkaste dagar långt efter.

Bakom lucka sex i min julianska julkalender på temat rysk politisk musik gömmer sig en låt som inte alls är rysk, utan belarusisk, men den får var med ändå. Det är en låt av Ljapis Trubetskoj om händelserna den 19 december. Ljapis Trubetskoj får inte längre uppträda i Belarus.

Här är en dokumentär om Belarus och om vad som hände den 19 december 2024.

Wikipedia: Ljapis Trubetskoj

Wikipedia: Alexander Lukasjenko

Anfall i blindo är Putins bästa försvar

Suomeksi

Nu anklagas ryske antikorruptionsaktivisten Aleksej Navalnyj och hans bror för bedrägeri och pengatvätt. Ett viktigt skäl för de uppenbart påhittade anklagelserna verkar vara att man ska kunna smutskasta Navalnyj i stats-tv.

Som bekant är juristen Aleksej Navalnyj en av Rysslands mest kända oppositionsaktivister och en av landets mest populära bloggare. Han blev internationellt känd för två år sedan, när han startade antikorruptionssajten RosPil med pengar han på några veckor lyckades samla för ändamålet på nätet.

När utrikesminister Carl Bildt besökte Moskva i maj 2024 var Aleksej Navalnyj en av dem som han ville träffa. Någon spelade in deras samtal i smyg, och våren 2024 offentliggjordes delar av deras samtal i samband med en orkestrerad kampanj som syftade till att bevisa att den ryska oppositionen består av idel femtekolonnare som styrs av utländska krafter, däribland svenska militära underrättelsetjänsten Must.

Bara några månader efter det att Navalnyj startat antikorruptionsprojektet RosPil kom myndigheternas motdrag. Plötsligt misstänktes Navalnyj själv för “förskingring av skog” från det lokala statsägda skogsbolaget Kirovles i Kirovregionen. Men trots idogt arbete kunde åklagarmyndigheten inte hitta något brottsligt i Navalnyjs agerande. Gång efter annan lades ärendet ner, men lika många gånger återupptogs förundersökningen på order från högre instans.

Efter förra vinterns och vårens stora demonstrationsvåg mot valfusket var det uppenbarligen läge att klämma åt kritikerna ordentligt. I juni genomförde polisen grundliga husrannsakningar hos Navalnyj, både i hans hem och på hans kontor, samt hos ett antal andra oppositionella, med syfte att bevisa deras delaktighet i påstådda “massupplopp” – en våldsam men kort sammanstötning mellan polisen och en grupp demonstranter den 6 maj.

När inga bevis hittades valde myndigheterna att än en gång ta upp “skogsförskingringen”. I augusti åtalades Navalnyj för brottet, trots att det “drabbade” bolaget enligt den lokala guvernören inte lidit någon förlust. Navalnyj belades med reseförbud och hotas av tio år i fängelse – men sedan augusti verkar brottsundersökningen inte ha kommit ett steg längre. Den skeptiskt lagde kan lätt få för sig att syftet inte alls är att sätta Navalnyj bakom galler, utan snarare att skrämma honom till tystnad.

Men det har inte lyckats. Navalnyj har fortsatt sin verksamhet trots brottsundersökningen, blivit invald i oppositionens nya samarbetsorgan, och inför den protestaktion som lördagen den 15 december skulle äga rum framför säkerhetstjänsten FSB:s högkvarter (före detta KGB-högkvarteret) på Lubjankatorget meddelade han att demonstrationen skulle bli av oavsett om myndigheterna gav sitt samtycke eller inte.

Det var uppenbarligen då beslutet fattades att växla upp. På torsdagen den 13 december träffade Rysslands högste brottsutredare Aleksandr Bastrykin sin högste chef, president Vladimir Putin. Morgonen därpå, dagen före den planerade men förbjudna demonstrationen, meddelade Bastrykins myndighet, Federala undersökningskommissionen, på sin webbsida att en ny brottsundersökning hade inletts, denna gång inte bara mot Aleksej Navalnyj, utan också mot hans yngre bror Oleg. Meddelandet ansågs så viktigt att det inte bara publicerades i textform utan också lästes upp i en video som lades upp på webbsidan.

Samma dag genomförde polisen två husrannsakningar – denna gång inte hos Aleksej Navalnyj, utan på hans bror Olegs kontor samt i den korgflätningsfabrik som brödernas föräldrar äger. Senare samma kväll togs Oleg Navalnyj in för förhör och belades med reseförbud. Nu har även Aleksej Navalnyj belagts med ett nytt reseförbud – han får inte längre ens besöka Moskvalänet där hans föräldrar bor och arbetar, utan måste hålla sig strikt inom Moskvas stadsgräns.

De nya anklagelserna går ut på att bröderna Navalnyj under åren 2024-2011 skulle ha begärt “överpris” för frakttransporter som deras företag utfört för en utländsk beställare. Enligt åklagarmyndigheten borde transporterna ha kostat motsvarande 7 miljoner kronor, medan bröderna Navalnyj uppges ha fakturerat 12 miljoner kronor. Myndigheterna anklagar också bröderna för att ha tvättat pengar genom att föra över vinsten från sitt företag till ett konto som tillhör föräldrarnas korgflätningsfabrik.

Enligt Aleksej Navalnyj är de märkliga anklagelselna ett försök att skrämma honom till tystnad genom hot mot hans familj. Så är det säkert. Men dessutom finns det ytterligare ett syfte: anklagelserna kan användas för att smutskasta Rysslands mest kände antikorruptionskämpe genom att offentligt anklaga honom och hans familj för ekonomiska oegentligheter av precis samma slag som han själv varit med och avslöjat. Att det inte finns någon substans i anklagelserna stoppar inte statsmedierna.

Det fick vi se i den sammanfattande veckoöversikten, Vesti nedeli, i rysk stats-tv på söndagskvällen. Först visade man ett avsnitt ur ett tal som Putin höll den 10 december:

А мы все раздражены подчас тем, что у нас происходит, тем, что мы видим. И, конечно, посадки должны быть обязательно. Кстати говоря, их не так уж и мало. Но вопрос не в жестокости наказания. Вопрос в его неотвратимости. Это самое главное, это Вам любой юрист скажет. И мы должны стремиться именно к этому.

Vi är ju alla ibland upprörda av det vi ser. Och givetvis måste man sätta folk i fängelse. Förresten det är inte så få som redan har satts i fängelse. Men det handlar inte om straffets stränghet. Det handlar om dess oundviklighet. Det är det viktigaste, det kan vilken som helst jurist säga till er. Och det är vad vi måste sträva efter.

Sedan fick kommentatorn Dmitrij Kiseljov ordet:

Вообще, Послание президента – это не только то, что им произносится в конкретное время в конкретном месте, это и то, что происходит в стране.

О череде уголовных коррупционных дел Путин не говорил, но: – министр обороны уволен; – “Оборонсервис” следователи разматывают; – “Росагролизинг” – уголовное дело на миллиарды; – Питерских коммунальщиков – подпольных миллиардеров притащили в Москву; – По мошенничеству и отмыванию денег братьями Навальными обыски прошли.

Presidentens budskap är förresten inte bara det som han säger vid en bestämd tidpunkt på en bestämd plats, utan också det som sker i landet.

Putin talade inte om den långa raden av korruptionsaffärer men: – försvarsministern är avskedad; – förundersökningen gällande företaget Oboronservis rullas upp; – åtalet kring Rosagrolising handlar om miljardbelopp; – de hemliga miljardärerna bland fastighetsförvaltarna i Sankt Petersburg har forslats till Moskva; – Husrannsakningar gällande förskingring och pengatvätt av bröderna Navalnyj har genomförts.

Så fungerar den ryska propagandaapparaten. Anfall är bästa försvar mot korruptionsanklagelser, och ju mer absurda anklagelserna är, desto bättre. En del tror på allt de ser i stats-tv, andra får en tydlig varning: det spelar ingen roll om du tror att du följer lagarna. Vi kan alltid hitta en paragraf som vi kan tillämpa på dig om du inte tiger och gör som vi säger.

Det var vad som hände med Michail Chodorkovskij, det var vad som hände Sergej Magnitskij, och det skulle kunna hända med Aleksej Navalnyj. Fast i hans fall verkar makthavarna helst vilja skrämma honom till tystnad eller driva honom i exil.

Navalnyj själv är övertygad om att det är Vladimir Putin personligen som gett det slutgiltiga klartecknet till att starta den senaste kampanjen mot honom och hans familj. Osannolikt är det inte – i alla fall vill de som står bakom kampanjen få det att se ut så. Varför skulle annars anklagelserna offentliggöras dagen efter Putins möte med Bastrykin?

Den stora frågan är emellertid huruvida Putin själv tror på de ovanligt illa underbyggda påståendena om att Aleksej Navalnyj och hans familj skulle vara inblandade i ekonomisk brottslighet. Inte heller det verkar helt osannolikt. Vi har ju tidigare sett hur Putin utan några som helst bevis hävdat att den fängslade oligarken Michail Chodorkovskij skulle ha “blod på sina händer, upp till armbågarna”, och bara häromveckan kallade han Pussy Riot för “en antisemitisk grupp”, vilket är rent hittepå.

Mycket tyder på att Putin inte litar på någon annan än sina närmaste rådgivare – och att dessa rådgivare är allt mer benägna att ge honom de svar han vill höra, oavsett hur verkligheten ser ut. Är det så är det illa. En kärnvapenmakts högsta ledare bör inte utgå från vilda fantasier när han slår tillbaka mot sina motståndare.

Mer på temat:

Lucka fyra: Oblomov, Parfjonov och Sobtjak

Bakom lucka fyra i min politiska julianska julkalender finner vi en låt som kom strax innan presidentvalet vårvintern 2024, ett kaxigt brev till Medvedev.

”Dmitrij Anatolievitj, vi tycker synd om er, Alla Pugatjova ger sitt stöd till oligarken men av era supportrar ser man inte ett spår, ryska folket har helt glömt bort er. Folket packar snön på demonstrationerna, men du tycks helt ha gått upp i rök. /…/

Vi skrev till dig i Twitter, men du var tyst, vi skrev till dig i facebook, men du svarade inte. Dmitrij Anatolievitj ge oss ett svar – finns det hot om orange revolution eller inte? Behöver vi vara rädda för en tillbakagång, för en systemkris, för att hamna i helvetet? För sprängda hus, för lömska tjetjener, för Dokka Umarov, för ett anfall från Tyskland? Hur skall vi veta när ni inte ger oss ledning, behöver vi Vova, eller inte Vova [Vladimir Putin]?/…/

Sedan kommer de skriva att du var bra, en rysk president med mänskligt ansikte, satt i fyra år, fattade inga beslut, lämnade över presidentposten och började undervisa i Skolkovo./…/

Du hann ju åtminstone lägga fram några förslag på reformer, men förutom polisens fåniga uniformer bidde det inget av’et, men det är klart, det var ju bara en mandatperiod./…/

Tack för att du inte spammade, tack för att du inte är en bot, underskrift: Bästa hälsningar, Ryska folket”

Protestvågen mot Putin är inte över

I går kollade jag in oppositionens senaste protestaktion i Moskva. De fick inte tillstånd att göra sin så kallade Frihetsmarsch. I stället samlades de vid Lubjankatorget i en upprepning av de så kallade folket flanerar-demonstrationerna från i våras. Fast det är förstås en viss skillnad på att flanera i strålande vårsol och i femton minusgrader.

Jag gjorde två iakttagelser. För det första att förvånansvärt många människor dök upp. Med tanke på att demonstrationen saknade tillstånd  och att den dessutom inföll under en köldknäpp så är mellan 700 och 3 000 personer rätt mycket.

För det andra var det påfallande trevlig och gemytlig stämning. Poliserna och soldaterna från specialtrupperna verkade mest besvärade över att vara där. Fåraktigt stod en ung polis med knallröda öron (av någon anledning får poliserna inte fälla ner sina öronlappar ens när det är svinkallt) och uppmanade folk att inte låta sig luras av ”provokatörerna”. Bifogar bild. Hur röda öronen i verkligheten var syns inte på bilden, tyvärr.

 

 

 

 

 

 

 

För det andra att samma slags personer fortfarande demonstrerar mot Putin. Det är Moskvamedelklassen, studenter och den äldre intelligentian som deltar. Många verkar ha det väl ställt. Det var gott om minkpälsar i klungan som ni ser nedan. Damen ifråga hade nålat en pin med texten ”Jag var på Bolotnaja, arrestera mig!” på sin päls, ett hån mot de nya demonstrationslagarna som kan straffa den som deltar i olagliga demonstrationer med tusentals euro.

Det känns inte som om protestvågen mot Putin är över. Den har tappat styrfart. Men övertygelsen om att Putin måste avgå är fortfarande minst lika utbredd som när tiotusentals personer fyllde Moskvas gator för ungefär ett år sedan.

Lucka tre: Svordomar är inte ett tecken på dåligt ordförråd

Min ryska musik-politiska julkalender ligger tretton dagar efter, eftersom den följer den julianska kalendern. Bakom lucka tre finner vi Sjnur, det vill säga Sergej Sjnurov. Denna låt handlar om att säga det som är viktigt och uppenbart, det är en protest mot konformism och censur. Typ. Fast Sjnur säger det bäst med könsord.

Ibland behövs ju könsord, för att verkligen få fram andemeningen i det man vill säga. Att man använder svordomar är inte alls ett tecken på dåligt ordförråd!
Сначала небольшое предостережение.

20121215-230445.jpg