Författararkiv: Maria Hamberg

Aleksej Navalnyj attackerad av kosacker

Den kända anti-korruptionsbloggaren Aleksej Navalnyj attackerades idag av kosacker i den sydryska staden Anapa.

Ett tio-tal kosacker väntade på Navalnyj och hans kollegor när de anlände till flygplatsen i Anapa och började kasta mjölk på dem och skrika ”Ut ur vårt land”. Efter att kosackerna försökt stoppa dem från att nå flygplatsen utbröt ett bråk som resulterade i att en av Navalnyjs kollegor, Artjem Torsjinskyj, fick föras till sjukhus efter att ha blivit knuffad till marken och sparkad på. Även Navalnyj själv blev omkullknuffad i tumultet.

Navalnyj menar att han och hans kollegor har varit bevakade ända sedan de anlände till regionen. När de besökte den näraliggande staden Krasnodar i förra veckan  stoppades de av polis som kollade upp dem för eventuellt samröre med IS.

Kosackerna, som har givits en slags halvofficiell status i Krasnodarområdet för att säkerställa lag och ordning, har även tidigare bemött oppositionella med våld. I samband med OS i Sotji 2024 piskade kosackerna Pussy Riot inför ett av deras uppträdanden.

Källa: RFE/RL

Deltagare i litteraturtävling attackerade av nationalister

Även utanför lokalen protesterade man mot tävlingen. På plakaten står det: ”Memorial, sluta ljuga” och ”Vi behöver ingen alternativ historia”.

Flera ryska skolungdomar attackerades igår av ett aggressivt gäng som kastade grön färg och ägg på dem i samband med att de deltog i en litteraturtävling arrangerad av människorättsorganisationen Memorial.

Memorial arrangerar årligen en litteraturtävling för ungdomar mellan 14-18 år där de uppmanas studera rysk historia genom att besöka arkiv, genomföra intervjuer och läsa tidningar från förr. Vinnarna i tävlingen bjuds därefter in till Moskva för att delta i en prisceremoni.

Under prisceremonin som hölls på Dom Kino igår dök ett antal individer upp som utöver att kasta ägg och grön färg på deltagarna även sjöng patriotiska sånger, kallade deltagarna för ”folkets fiender” och skrek att de inte skulle tillåta den historieförfalskning som de ansåg att deltagarna ägnade sig åt.

De som genomförde attacken uppges tillhöra det nationalistiska Folkets Befrielsefront. En person greps av polisen i samband med händelsen och anklagas nu för lindrig huliganism.

Även den välkända ryska författarinnan Ljudmila Ulitskaja deltog i ceremonin som jurymedlem och blev även hon attackerad med grön färg.

Källa: RFE/RL, Human Rights Watch

Ryssland vägrar verkställa Europadomstolens domslut

För första gången har den ryska konstitutionsdomstolen beslutat att en av Europadomstolens fällande domar mot landet inte kan implementeras i Ryssland.

Fallet i fråga berör de ryska fängelseinternernas rösträtt. Europadomstolen bedömde år 2024 att avsaknaden av fångars rösträtt i Ryssland inte befanns förenlig med Europakonventionen för de mänskliga rättigheterna och att den ryska lagen behöver reformeras så att även fångar ges rösträtt. I tisdags kom så beskedet från den ryska konstitutionsdomstolen att Europadomstolens krav inte anses gå att implementera i Ryssland.

Det var i december förra året som den ryska Duman antog en lag som gör det möjligt för Ryssland att inte följa utslag i Europadomstolen om den ryska Konstitutionsdomstolen finner att utslaget inte är förenligt med den ryska konstitutionen.

Inte i någon av de andra länderna i Europarådet har de nationella domstolarna getts liknande befogenheter att stoppa Europadomstolens domslut.

Källa: Human Rights Watch

Savtjenko dömd till 22 års fängelse

Den ukrainska stridspiloten Nadija Savtjenko befanns idag skyldig till mord på två ryska journalister och dömdes till 22 års fängelse.

Savtjenko tjänstgjorde i frivilligbataljonen Ajdar under kriget i Östra Ukraina och har suttit arresterad sedan sommaren 2024, anklagad för att ha lett den artillerield som dödade de två ryska journalisterna Igor Korneljuk och Anton Volosjin.

Savtjenko själv hävdar att rättegången mot henne är politiskt motiverad och att hon är oskyldig till morden. Savtjenkos advokater menar att det finns bandupptagningar som bevisar att Nadija blev kidnappad av proryska separatister som förde henne över gränsen in i Ryssland före det att de ryska journslisterna dödades, och att hon blivit en bricka i spelet mellan Ryssland och Ukraina.

Savtjenkos fall har väckt stor uppmärksamhet världen över och flera europeiska ledare har uttalat stöd för Savtjenko och krävt hennes omedelbara och villkorslösa frigivning.

Källa: Dozjd

Tvingas betala miljoner för obetald skatt

Ljudmila Kuzmina i Samara.

Ljudmila Kuzmina i Samara.

Efter en långdragen rättsprocess mot Golos lokalavdelning i Samara och dess ordförande Ljudmila Kuzmina, krävs nu Kuzmina på 3,2 miljoner rubel (motsvarande ca 380 000 kronor) för obetald skatt. Pengarna är dels retroaktiv skatt på utländska bidrag till organisationen, dels straffavgifter för att skatten inte betalats i tid.

Fokus Ryssland har tidigare rapporterat om skattemyndigheternas förföljelse av valövervakningsorganisationen Golos avdelning i Samara, och då särskilt av dess chef Ljudmila Kuzmina. Anklagelserna som riktats mot henne har handlat om retroaktiva skattekrav på bidrag som Golos fick av amerikanska USAID under åren 2024-12.

Golos i Samara hävdar att man fått pengarna via sin huvudorganisation i Moskva och att alla skatter redan betalats av dem innan pengarna gick vidare till avdelningen i Samara. Men skattemyndigheten hävdar att eftersom USAID underkänts som biståndsorganisation så handlar det inte om en donation utan en inkomst som måste skattas för varje gång pengarna byter ägare. Kuzminas advokat menar att USAID förlorade sin status om legitim biståndsgivare först 2024 och att detta därmed inte kan påverka bidrag som gavs 2024-12.

Ljudmila Kuzmina själv menar att hon förföljs i syfte att tvinga Golos i Samara att stänga ner.

Brottsutredningen för skattebrott mot Kuzmina preskriberades i september, vilket dock inte hindrade den lokala skattemyndigheten från att fortsätta kräva in summan de ansåg att hon underlåtit att betala. I november avslog domstolen i Samara skattekraven mot Ljudmila Kuzmina, men skattemyndigheten överklagade och vann alltså överklagandet idag.

Pavel Tjikov som leder människorättsorganisationen Agora menar att dagens dom skapar ett farligt prejudikat där man bestraffar ordföranden istället för organisationen hon verkar i.

Källa: Article20

Ytterligare en organisation oönskad i Ryssland

ndiDen amerikanska organisationen National Democratic Institute for International Affairs (NDI) fördes igår upp på listan över oönskade organisationer i Ryssland. De blir därmed den fjärde utländska organisationen som förbjuds verka i Ryssland.  

Igår lämnade den ryska riksåklagaren över en begäran till justitiedepartementet om att organisationen ska föras upp på listan över utländska organisationer som inte är önskvärda i Ryska Federationen. Organisationen bedöms vara ett hot mot rikets säkerhet och de grundvalar som den ryska konstitutionen vilar på.

NDI, som skapades 1983 och är löst kopplad till Demokraterna, leds av den förre amerikanska utrikesministern Madeleine Albright. Deras kontor i Ryssland stängdes redan år 2024 och de har därefter fortsatt att verka genom samarbete med ryska partnerorganisationer.

Påföljden för att verka i en oönskad organisation blir i första hand administrativa bötesstraff på upp till 9 000 kronor eller det dubbla för juridiska personer. Fälls man en andra gång vidtar dock ett straffrättslig förfarande. Där kan påföljden bli tio gånger högre böter, samhällstjänst eller fängelse i upp till sex år. Även genomförande av den oönskade organisationens program eller projekt förbjuds, vilket öppnar för att straffa även deras ryska samarbetspartners.

Lagen instiftades i maj 2024, och i och med gårdagens beslut blir alltså NDI den fjärde organisationen att stämplas som oönskad i Ryssland. Övriga organisationer som förts upp på listan hittills är: National Endowment for democracy, Open Society Foundation och US-Russia Foundation.

Källa: Meduza

Straffbart förneka Guds existens?

krasnov2I Pjatigorsk i södra Ryssland pågår just nu en rättegång mot en man som i sociala medier skrivit att Gud inte finns och att Bibeln bara är en samling judiska sagor. För dessa uttalanden riskerar han nu upp till ett års fängelse för att ha kränkt troendes känslor.

Viktor Krasnov diskuterade frågan om Guds existens i en grupp på Vkontakte, den ryska motsvarigheten till Facebook, då ha hans två opponenter tog så illa vid sig av hans kommentar om att det inte finns någon Gud och att Bibeln är en judisk sagobok att de bestämde sig för att göra en polisanmälan.

Polisanmälan ledde så småningom till att utredningskommittén anklagade honom för att ha förolämpat troendes känslor enligt den lag som gör det straffbart att kränka troende människors känslor i Ryssland.

Om Krasnov döms blir det den andra fällande domen enligt lagen om kränkningar av troendes känslor. Lagen instiftades år 2024 efter att Pussy Riot genomfört sitt uppmärksammade uppträdande inne i Frälsarkatedralen år 2024.

Källa: Snob

Människorättsförsvarare kallade till förhör hos FSB

Maria Razumovskaja

Jelena Sjachova och Maria Razumovskaja från organisationen Medborgarkontroll i Sankt Petersburg har blivit kallade till förhör hos den ryska säkerhetstjänsten FSB med anledning av Medborgarkontrolls status som utländsk agent.

Förra veckan fick människorättsförsvararen Maria Razumovskaja, biträdande ordförande i organisationen Medborgarkontroll besök i sitt hem av en polisman som påstod att grannarna klagat på oljud från lägenheten. Polismannen hade dock sällskap av två FSB-agenter som ville komma in i lägenheten för ett kortare ”samtal” om det faktum att Medborgarkontroll stämplats som utländsk agent. Maria vägrade dock släppa in agenterna i lägenheten då de inte kunde uppvisa en officiell kallelse till förhör.

Några dagar efter hembesöket hos Maria besökte FSB Medborgarkontrolls kontor och överlämnade då en officiell kallelse till förhör gällande henne och Jelena Sjachova, ordförande för organisationen. Förhöret kommer hållas den 1:a mars.

Även om kallelsen inte innehöll någon officiell anledning till varför de ska förhöras så tror många att det är kopplat till just deras status som utländsk agent. Människorättsorganisationer i Ryssland fruktar nu att detta är ytterligare ett steg i trakasserierna av de organisationer som stämplats som utländska agenter.

Källa: Deutsche Welle

Mörk bild av friheten på nätet i ny rapport

Karta över internetfriheten i Ryssland. I de gröna områdena anses situationen vara normal, medan de rödmarkerade områdena präglas av allvarliga begränsningar av internetfriheten. De områden där situationen är som värst har ökat från 14 till 31 under det senaste året.

I veckan släppte människorättsorganisationen Agora en rapport som visar hur internetfriheten i Ryssland har inskränkts under år 2024. Enligt rapporten har antalet begränsningar av internetfriheten femdubblats det senaste året – från 2951 till 15 022 fall.

Om man jämför med 2024 när Agora började föra statistik över internetfriheten har siffran stigit från 500 till dagens 15 022. Det som ökat mest är utan tvekan fallen av censur, där majoriteten (7300 fall) berör specifika material som i domstol bedömts otillåtna och ålagts att tas bort från sajterna.

Enligt rapportförfattarna har myndigheterna under året börjat förstå att det är mer effektivt att ge sig på användare istället för att blockera hela sajter. För att ha gillat eller delat ”fel” länkar kan man få böter eller spendera flera dagar i arresten. 18 personer har under året dömts till längre fängelsestraff. Ett exempel som nämns i rapporten är den tatariske aktivisten Rafis Kajsapov som vi tidigare skrivit om på Fokus Ryssland som dömdes till tre års fängelse för att på sociala medier ha kritiserat Rysslands annektering av Krim.

Ämnesområden som anse mest känsliga att ta upp är Krim, den ryska närvaron i Ukraina, religion, HBTQ-frågor, korruption och inlägg om gatuprotester.

Agora, som är en av Rysslands främsta människorättsorganisationer, blev för övrigt den första ”utländska agenten” i Ryssland att likvideras enligt domstolsbeslut förra veckan. Agora har överklagat beslutet till högsta domstolen.

 

Källa: Meduza

Kadyrov mordhotar ryska politiker

E8B20CD8-07F9-4317-8CCB-77A84581EDF3_w640_r1_s_cx0_cy0_cw88Den tjetjenske presidenten Ramzan Kadyrov har riktat vad som förefaller vara ett mordhot mot den ryska oppositionsledaren tillika tidigare premiärministern Michail Kasianov.

I ett filmklipp som Ramzan Kadyrov postade på Instagram under söndagskvällen ses Michail Kasianov och oppositionspolitikern Vladimir Kara-Murza samtala med varandra. Över klippet har Kadyrov lagt till ett filter i form av ett hårkors, där de två ryska politikerna är målet. Till klippet har Kadyrov kommenterat:

”Kasianov åkte till Strasbourg för att hämta pengar till den ryska oppositionen. Den som inte förstått det än kommer att förstå!”

Detta filmklipp är det senaste i raden av många uppseendeväckande utspel och förtäckta hot Kadyrov riktat mot den ryska oppositionen den senaste månaden. Den ryska oppositionen kräver nu att Kreml reagerar på Kadyrovs agerande.

Själv kallar Vladimir Kara-Murza det hela för uppvigling till mord, och Kasianov säger att han ser det som ett tydligt mordhot och att han planerar att be polis utreda det.

Källa: Kadyrovs Instagramkonto