Archive for the 'Uncategorized' Category

Skampåle på gymmet

Det må vara sant att det råder en hel del oordning i Ryssland, men den bilden stämmer inte alltid.  Gymmet där jag tränar här i Petrozavodsk är ett exempel. Man har sagt mig att det är det bästa gymmet i stan, och jag är benägen att tro på den uppgiften. Det är verkligen rent, snyggt, prydligt och var sak på sin plats. Det sista har alltid förundrat mig, hur kan personalen ha sådan pli på sina klienter att de alltid – och jag menar alltid i bokstavlig mening – plockar undan varje pinal efter sig? I dag fick jag svaret.

När jag, nyduschad, står och klär på mig efter träningen kommer plötsligt en av tränarna in i omklädningsrummet och säger bryskt: ”Du, kom in till mig innan du går!” Jag klär på mig och följer sedan lydigt befallningen. Det visar för övrigt att kvinnan i receptionen fått order om att inte släppa ut mig innan jag gjort som han sagt. Jag går till tränaren och får veta att jag inte skött mig enligt reglerna eftersom jag inte plockat av vikterna från en av träningsmaskinerna.

Jag ber förstås om ursäkt och städar undan efter mig. Alldeles intill står en man som alldeles uppenbart väntar på sin tur. Han låter mig plocka av vikten från den ena sidan, men när jag just ska börja plocka undan på den andra säger han: ”Det behövs inte, lämna den”, varpå han vänder sig om och återigen lyfter på den vikt jag alldeles nyss plockat undan.

Hela arrangemanget tycks mig som en ren symbolhandling – eller kanske en slags bildlig skampåle – för att låta förstå att på det här gymmet städar vi minsann upp efter oss. Bra förresten! Kanske har svenska träningsanläggningar något att lära? På gymmet där jag brukar träna i Umeå slarvas det något kopiöst med att plockas undan, men det är aldrig någon ur personalen som agerar som den ryske gymanställde. Skärpning, svenska gym! Låt oss slarvputtar veta hut!

Besök i Kondopoga

I helgen besökte jag Kondopoga, en  knappt en timmes bilfärd norr om Petrozavodsk. Stan bara har drygt 30 000 invånare och ligger perifert i Karelen. Den största arbetsgivaren är pappersmassafabriken (det känns på lukten!) som grundades på Sovjettiden och som står för ungefär en tredjedel av alla produktion av tidningspapper i Ryssland.

Hösten 2024 hamnade Kondopoga i både ryska och internationella nyhetsmediers fokus. I september det året gick ungdomar från orten och tillresta rasister till angrepp mot personer med ”icke-slaviskt” utseende och det hela gick så långt att polisen tvingades evakuera i stort sett alla personer med kaukasiskt ursprung till Petrozavodsk. Den upprörda mobben brände bland annat ner restaurangen ”Tjajka”, där två ”slaver” tidigare dödats av en grupp personer med ursprung i norra kaukasus.

Upprinnelsen till alltsammans ska ha varit att två överförfriskade ortsbor (varav den ena tidigare dömts för att utfört ett beställningsmord), misshandlat en av servitörerna på restaurangen efter att ha blivit upprörda över notan. Servitören, med ursprung i Azerbaijan, lyckades fly men en stund senare dök en grupp personer med kaukasiskt ursprung upp, beväpnade med bland annat knivar, för att hämnas. Vid det laget hade de två bråkstakarna hunnit lämna platsen men tjetjenerna började bråka med andra gäster och i tumultet miste två personer livet.

I dag syns ingenting av de tragiska händelserna och på platsen där restaurang Tjajka en gång låg har man uppfört en byggnad. Det är den som syns på bilden. Personligen tycker jag att den inte alls passar in i stadsbilden, det ser ut lite grann som om den fallit ner från månen. Konstgjort, på något vis.

Mer på temat:

http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/6084458.stm


Kvinnodagen – viktig i Ryssland

I dag är  det 8 mars, den internationella kvinnodagen. Det är en mycket viktig helgdag i Ryssland där den firas betydligt mer än i Västeuropa.

Beslutet att fira den internationella kvinnodagen i Sovjetunionen togs på den andra kommunistiska kvinnokonferensen 1921, till minne av de kvinnliga textilarbetare i Sankt Petersburg som deltog i en protestaktion för likabehandling just den 8 mars 1917. Det här var en av händelser som ledde fram till den så kallade Februarirevolutionen, då den dåvarande tsarfamiljen arresterades, berövades alla sina egendomar och medborgerliga rättigheter, och till slut mördades.

Nuförtiden är 8 mars ingen politisk högtid i Ryssland. Snarare är det en dag när kvinnor uppvaktas av sina män eller pojkvänner, genom att få blommor eller olika sorters överraskningar.

Sedan 1966 är 8 mars helgdag i Ryssland och i och med att de flesta därmed har ledigt från jobbet började firandet egentligen redan i går, då kvinnor firades på sina arbetsplatser med blommor, tårta och andra bakverk. Och eftersom den 8 mars infaller på en torsdag har ryssarna även ledigt i morgon, fredag den 9 mars. Det beror på att makthavarna här i Ryssland har för vana att flytta på vissa helgdagar så att människor ska få en längre sammanhållen ledighet. I stället för att som i till exempel Sverige jobba på ”klämdagen” får ryssarna ledigt på fredag och måste istället gå till jobbet på söndag. Samma sak gäller universiteten, alla schemalagda lektioner på klämdagen flyttas fram och studenterna måste istället komma en annan dag. Om det här är bra eller dåligt kan diskuteras. Ryssarna får en längre sammanhållen ledighet genom att på det här sätter flytta på helgdagar, men tvingas i gengäld jobba längre senare, i det här aktuella fallet från söndag till fredag, sex dagar i följd.

8 mars är också en dag då man firar att våren är på ingång, men främst är det förstås en dag då alla kvinnor får känna sig lite extra uppvaktade. Och om det är en bransch som verkligen har högsäsong så är det blomsterförsäljarna, och de är många. Dygnet runt-öppna blomsterbutiker finns i snart sagt varje  gathörn. Vill du köpa en blomma till din käresta? Varsågod, när som helst!

På senare år har även Alla hjärtans dag börjat firas den 14 februari, vid sidan av 8 mars, och det gör att ryska kvinnor faktiskt har två dagar (!!) då de uppvaktas med blommor och presenter. Samtidigt ska sägas att i Ryssland är könsrollerna fortfarande betydligt mer konserverade än i Västeuropa; fortfarande är det kvinnorna som sköter det mesta av hushållsarbetet (i betydligt större utsträckning än i väst), även om det sakta med säkert håller på att förändras även här i och med yngre generationer.  En motsvarande helgdag från Sovjettiden finns faktiskt för män; den 23 februari firas ”dagen för Fosterlandets försvarare”, en dag som nuförtiden i folkmun går under namnet ”Alla mäns dag”. Det sägs lite skämtsamt att vad kvinnorna får av sina män den 8 mars avgörs av vad kvinnorna gjort för dem den 23 februari!

Ni som kan ryska kan titta på följande video om 8 mars – ganska roligt:



Moskva tror inte på tårar

I måndags, dagen efter det ryska presidentvalet, stod jag mitt bland Putin-motståndarna på Pusjkin-torget i centrala Moskva. Mötet hade i förväg godkänts av myndigheterna, men flera av deltagarna ville inte lämna platsen när mötet avslutats och försökte bland annat tåga längs gatan Tverskaja. Efteråt greps bland annat den kände bloggaren Navalnij, en av ledarna för Solidarnost, Ilja Jasjin, och ledaren för organisationen ”Vänsterfront”, Sergej Udaltsov. Det totala antalet gripna uppgick till 250 personer, enligt polisen som även räknat in gripanden som skedde vid en icke sanktionerad aktion på Lubjanka-torget. De gripna har släppts, men riskerar ändå upp till två års fängelse.

Jag hann tyvärr inte vara på plats när gripandena skedde, eftersom jag hade ett tåg att passa, men jag hörde bland annat Udaltsov avsluta sitt tal med att oväntat säga att han inte tänkte lämna torget förrän Putin lämnar.

Jag noterade att tonen under mötet var rätt aggressiv, till skillnad mot tidigare demonstrationer. Det märktes inte minst under Boris Nemtsovs tal. Även slagorden och texten på plakaten var ganska elaka. Bland klassiska slagord som ”Putin är en tjuv” och ”Tjuvar ska sitta i fängelse” syntes flera deltagare hålla plakat med texten ”Moskva tror inte på tårar”, med tydlig hänvisning till dagen innan då Putin till synes fällde glädjetårar (?) under mötet med sina anhängare utanför Kreml. Det är för övrigt också titeln på en känd sovjetisk film.

Enligt polisen närvarade 14 000 personer under demonstrationen. Arrangörerna själva uppskattade antalet deltagare till omkring 20 000 – färre än de själva räknat med, som Vladimir Ryzjkov skrev på sin Facebook-sida kort efter mötet. Av allt att döma har jag känslan att demonstrationsviljan verkar ha nått sitt klimax och om inte arrangörerna kommer på några nya grepp för att hålla den vid liv så är risken överhängande att människors vilja delta i kommande demonstrationer avtar. Redan har arrangörerna börjat planera för nästa demonstration på lördag den 10 mars. Vi får se om arrangörerna lyckas blåsa nytt liv i elden eller om glöden slocknar.

Mer på temat:

http://www.lenta.ru/articles/2012/03/06/pushka/
http://lenta.ru/articles/2012/03/06/fontan/

http://www.gazeta.ru/politics/elections2011/2012/03/06_a_4029321.shtml 

Tårögd Putin

Jag var på manjezjnoj plosjad” i kväll, utanför Kreml, strax efter att Putin framträtt på podiet. Det var en tårögd Putin som talade inför sina stödtrupper. Efteråt förklarade man från officiellt håll med att det var vinden som fick Putins ögon att tåras. Att Putin skulle gråta passar kanske inte in i bilden av honom som macho-ledare, som han själv så gärna vill framstå som. Enligt officiella uppgifter hade omkring 110 000 personer samlats på torget för att visa sitt stöd för Putin. Den siffran är säkerligen överdriven, men att det var väldigt många människor på plats kan och bör inte förnekas. Men Putin har ett stort stöd, inte minst för att ryssarna fått det ekonomiskt mycket bättre under hans tid vid makten. Många ryssar förknippar 90-talet med att kaos, löner och pensioner betalades inte ut, samtidigt som ett fåtal personer lyckades bli enormt rika. Detta har Putins spindoktorer skickligt utnyttjat i årets presidentvalskampanj. En annan förklaring är att Putin sett till att inte ha några jämnbördiga konkurrenter till presidentposten, som jag skrivit tidigare.

I morgon (läs: måndag) planeras nya stödmanifestationer runt om i Moskva. Samtidigt ska oppositionen som planerat hålla sin av myndigheterna godkända manifestation klockan 19 lokal tid, på Pusjkin-torget en dryg kilometer från Kreml.

 

Putins stödtrupper laddar inför söndag

På universitetet här i Petrozavodsk har det delats ut lappar som lockar studenter med en ”gratis resa till Moskva den 4 och 5 december”. Enligt informationen på den tillhörande Vkontakte-sidan (en rysk motsvarighet till Facebook) avgår bussen på lördag klockan 16 och anländer till Moskva på söndag (valdagen) klockan 10. De frivilliga deltagarna bjuds då på frukost, efter vilken de får några timmars fri tid att promenera på Moskvas gator innan det är dags att ansluta till demonstrationen till stöd för Putin utanför Kreml klockan 16.30. Där, låter arrangören Sergej förstå i annonsen, kommer även Putin att närvara i egen hög person. Klockan 23.00 kör bussen tillbaka och deltagarna är åter i Petrozavodsk efter lunch dagen därpå.

Allt sedan parlamentsvalet i december har ju oppositionella grupper i det här landet anordnat flera massdemonstrationer för att protestera mot valfusk och kräva omval. Kreml-trogna organisationer och organisationer som stödjer Vladimir Putins kandidatur till presidentposten har tagit efter oppositionsgrupperna och anordnar motdemonstrationer. Det är välkänt att studenter och andra människor från provinserna bussas in till Moskva för att delta i stödmanifestationerna. Det för att visa upp stora folkmassor till stöd för Putin på tv-nyheterna.

Jag talade för en tid sedan med några unga studentskor på universitetet i Petrozavodsk. De var väldigt upprymda över att de snart kanske skulle åka till Moskva. Gratis dessutom. Själva arrangemanget brydde de sig inte så mycket om, däremot skulle det vara trevligt att komma till Moskva och shoppa. Den inställningen är troligen rätt vanlig bland de som deltar i stödmanifestationerna, även om man lätt glömmer bort att det även finns många ryssar som helhjärtat stödjer Putin och menar att han verkligen är den bästa mannen att leda Ryssland. Faktum är att Putin har ett stort stöd och det råder ingen tvekan om att han kommer att vinna på söndag. Ingen av de andra kandidaterna kommer ens i närheten av hans popularitet. Och det är inte så konstigt. För ärligt talat: Zjirinovskij är en pajas som gapar och skriker, Sjuganov är före detta stalinist (ingen vill på allvar tillbaka dit igen), Prochorov är oligark och såna ses med stor misstro i det här landet sen 90-talet, och inget vet överhuvudtaget vem Mironov är (ledaren för Rättvisa Ryssland, ett parti som står Kreml nära. Det kanske är som läraren i svenska på en skola i Sankt Petersburg uttryckte det när jag frågade henne vem hon skulle rösta på: ”Putin förstås! Vem annars? Zjuganov? Tack så mycket…”

Själv tar jag tåget till Moskva (och betalar biljetten själv). Det lär bli intressant. Klockan 19 på måndag planerar oppositionen en stor demonstration. Myndigheterna har gett klartecken för en manifestation på Pusjkinskaja i centrum, men många tänkbara deltagare har meddelat att de tänker gå till Lubjanka-torget, alldeles i närheten av Kreml, trots att det inte getts något tillstånd att demonstrera där.

Georgierna ondskefulla bestar i ny rysk storfilm

I kväll (tisdag) har jag varit på bio och sett den nya ryska storfilmen ”Vozmovo avgusta” (Åttone augusti) som handlar om det en vecka långa kriget mellan Ryssland och Georgien 2024, i regionen Sydossetien som officiellt är en del av Georgien men som med stöd av Ryssland utropat sig självständigt. I väst talas det mycket om att det ”aggressiva, stora Ryssland gick till angrepp mot det lilla Georgien” och från ryskt håll vill man betona att det var Georgien som först gick till angrepp mot Sydossetien. I själva verket är bakgrunden till den upptrappade konflikten flera provokationer från båda sidor, som följde på att Nato deklarerat att de före detta Sovjetrepublikerna Georgien och Ukraina har möjlighet att i framtiden bli medlemmar i försvarspakten.

Hur som helst, i den här filmen betonas förstås den ryska versionen. Absolut inte ett dugg förvånande. De georgiska soldaterna utmålas som onda och omänskliga bestar som lemlästar och dödar. De ryska militärerna, däremot, är fredsbevarande hjältar. Grundstoryn är ganska enkel: Ksenja, en modern Moskva-kvinna, planerar att åka till den ryska semesterorten Sotji tillsammans med sin nyfunne kärlek. För att kunna åka skickar hon sin lille son, Artem, till pappan som är militär och stationerad Kaukausien, där det för tillfället är lugnt och tryggt. Men det visar sig att den nya kärleken inte är vad den utgav sig för att vara och dessutom larmas det om en förestående konflikt i Sydossetien. Ksenja bestämmer sig då för att strunta i Sotji och ger sig iväg för att hämta hem sin son och rädda honom undan kriget.

Bilden av georgierna som omänskliga förstärks av att vi genom hela filmen får följa kriget genom barnets, Artems, ögon. De georgiska soldaternas pansarvagnar och kulor blir i hans värld till ett slags gigantiska ”Transformers-robotar” som dödar allt i sin väg. De ryska, vänligt sinnade soldaterna – och hans egen mamma – blir genom lille Artems ögon till genomgoda varelser av typen ”Avatarer” (för er som sett den filmen). En personlig tolkning av budskapet: ”Moder Ryssland åker till kriget för att rädda sina söner (ryssarna och de sydossetier som har ryskt medborgarskap)”.

Filmen har finansierats av den ryska staten med motsvarande ungefär 55 miljoner kronor (250 miljoner rubel, enligt ryska Wikipedia) och jag tror inte att det är en slump att den släpps nu precis innan presidentvalet. Just nu är det viktigare än någonsin för makthavarna att betona vikten av en ”stark nation med en stark ledare”.

Men trots att det är mycket tydligt vilket huvudbudskapet är så utmålas georgierna inte som helt igenom ondskefulla. Det är visserligen en marginell del av filmen, men ändå: I en slutscen får Ksenja hjälp av en georgisk soldat. Alltså av ”fienden”. Man kan fundera på om något liknande vore möjligt i en amerikansk krigsfilm?

Se trailer (på ryska förstås):



Sverige är en djurpark, Ryssland – en djungel!

Jag läse nyligen en artikel om en tysk journalist som länge varit bosatt i Ryssland. Så här beskrev han skillnaden mellan Tyskland och Ryssland. Man skulle enkelt kunna byta ut Tyskland mot Sverige i nedantående citat:

Разница между Германией и Россией, как между зоопарком и джунглями. В зоопарке тебе приносят еду, каждий день чистят вольер, воздух фильтруют. Если заболеешь, вылечит врач. В зоопарке вы будете нормально жить, если не узнаете джунглей: запахи, цветы, за каждим углом что-то новое, интересное. Но, с другой стороны, вам еду гарантировано не подадут. Там бывают и хищники.

Skillnaden mellan Tyskland och Ryssland kan liknas med skillnaden mellan en djurpark och en djungel. I djurparken blir du matad, varje dag rengör man buren och filtrerar luften. Om du blir sjuk, ser läkaren till att du blir frisk. I djurparken är du nöjd med livet, tills du upptäcker djungeln: dofterna, blommorna, bakom varje hörn något nytt, intressant. Men, å andra sidan, du är inte garanterad mat. Där finns dessutom rovdjur.

Nästan 8 av 10 ryssar tror att Putin vinner

Nästan åtta av tio ryssar tror att deras nästa president heter Vladimir Putin, men långt färre är övertygade om att han är rätt person att tackla landets problem. Det visar en opinionsundersökning från Levada center.

I dag är det exakt tre veckor kvar till det ryska presidentvalet. Ryssarna har fem kandidater att välja bland, alla män. Det är förstås den nuvarande premiärministern Vladimir Putin. Det är också Michajl Prochorov, miljardär som inte är knuten till något parti, men vars kandidatur allmänt anses vara Kremls svar på protesterna efter parlamentsvalet i december. Det sägs att det ska finnas någon slags uppgörelse om att Prochorov efter valet tilldelas en ministerpost. De tre återstående kandidaterna är Gennadij Zjuganov, ledare för Kommunistpartiet, Vladimir Zjirinovskij, ledare för ultranationalistiska Liberaldemokratiska partiet LDPR och slutligen Sergrej Mironov, partiledare för Rättvisa Ryssland, tidigare stödparti för Putins Enade Ryssland.

"Zjirinovskij - annars blir det värre". Skräckinjagande valpropaganda från LDPR.Skräckpropaganda från LDPR: ”Zjirinovskij – annars blir det värre”

Den kandidat som beskrivs som oppositionens hetaste namn, Gregorij Javlinskij från det liberala partiet Jabloko, nekades att ställa upp i presidentvalet. Orsaken var att valkommissionen påstod sig ha hittat felaktigheter i de namnunderskrifter som varje kandidat måste visa upp för att få ställa upp i valet.

Trots sjunkande stöd förväntas Vladimir Putin vinna utan några som helst problem. Enligt en undersökning som det icke-statliga institutet Levada center gjorde i januari, bland ett representativt urval ryssar i röstberättigad ålder, tror hela 78 procent av ryssarna att deras nästa president heter Vladimir Putin. Över hälften av de tillfrågade tror också att Putin vinner redan i en första valomgång. Däremot är långt ifrån de flesta säkra på att Putin är rätt man att leda landet, bara 14 % tror det. Överhuvudtaget är ryssarnas förtroende för samtliga registrerade presidentkandidater lågt.  Så här svarade de tillfrågade på Levada centers fråga om vilken av kandidaterna de anser är rätt person att lösa Rysslands framtida problem:

Vilken av kandidaterna anser du är bäst lämpad att lösa de problem som Ryssland står inför?  

Putin 14 %

Zjirinovskij 5 %

Sjuganov 5 %

Mironov 3 %

Prochorov 3 %

Javlinskij 1 %

Ingen av dem 32 %

Osäkra 37 %

Putin ställer, sin vana trogen, inte upp i några tv-debatter med sina konkurrenter. Orsaken till det, tror ca 20 procent av ryssarna, är att han försöker undvika kritik. Men lika många tror att orsaken är att Putin inte har några jämnbördiga samtalspartners eller att han inte vill bidra till ”skandaler och käbbel”. 16 procent svarade, när Levada center frågade, att de tycker att tv-debatter är meningslösa och Putin säkert valt att inte medverka till att slösa med väljarnas pengar!

Bilden tagen vid oppositionens demonstration i Sankt Petersburg den 4 februari. 

Mak Dak vs. Mc Donald’s

I Petrozavodsk finns inget McDonald’s, men det finns något annat: Mak Dak. Jag kommer ihåg att det här caféet skulle öppna när jag var här för 4,5 år sen och uppenbarligen är det ännu i drift. Jag har ingen aning om huruvida McDonald’s officiellt haft några synpunkter på just det här tilltaget, men uppenbart är att de har så stora problem med varumärkesintrång i Ryssland att de känt sig tvungna att på sin hemsida betona vilken som är deras officiella ryska internetadress.

Möjligen kan det bli strid på kniven om rättigheterna i Petrozavodsk så småningom. Ett äkta McDonald’s planeras nämligen. Ett centralt beläget köpcentrum har aviserat att en officiell restaurang ska öppna efter sommaren i år.

20120207-002950.jpg

Studiebesök på karelsk lokal-tv

Efter dagens rysklektioner besökte jag en lokal tv-station här i Petrozavodsk. Jag gjorde en sökning på Yandex (en ryskspråkig konkurrent till Google) och hittade Sampo.tv, som tv-kanalen heter. Letade sedan upp en av deras programledare på Vkontakte (en ryskspråkig motsvarighet till Facebook) och tog kontakt med honom. Vi träffades och kom överens om att jag skulle få göra ett besök på redaktionen. Och idag var det alltså dags. Sampo huserar i en gammal tegelbyggnad i närheten av centrum. I samma byggnad håller flera andra företag och organisationer till, bland annat den regionala delen av radiokanalen Retro Fm och företaget Petronet som sköter utsändningen av Sampo i kabelnätet. Nåväl, högst upp på femte våningen (ingen hiss finns) huserar alltså tv-redaktionen. I ett av rummen, förhållandevis litet, sitter fem journalister och arbetar på sina storys när jag kommer in. På Sampo jobbar 19 reportrar, bland annat med nyhetssändningarna men de har också andra program. Utöver journalisterna har man också flera fotografer, tekniker och reklamsäljare anställda. Jag förhörde mig förstås om deras viktigaste storys just nu och fick förklarat för mig att man just nu bevakar väldigt hårt regionregeringens olika möten. Petrozavodsk är regionhuvudstad i republiken Karelen och således finns ledarna för republiken och alla delministerier belägna hit. Just nu, förklarade en av deras reportrar, håller flera ministerier på med sina bokslut för föregående år, varför mycket av reportrarnas tid går år till att bevaka dessa möten. Jag passade förstås också på att berätta lite om hur vi jobbar i Sverige, och förklarade att jag arbetar som videoreporter, vilket innebär att jag både är reporter, fotograf och redigerare. Vilket förvånade dem. Något sådant hade de aldrig hört talas om tidigare. ”Då har du väl en väldigt liten kamera?”, var den naturliga följdfrågan. Jag tycker redan efter att bara ha varit en dryg vecka i Petrozavodsk att man ryska blir bättre och det går rätt bra att göra sig förstådd och förstå. Även om jag inte förstår allt folk säger, ännu. På torsdagar träffas tydligen journalisterna här på Pressklubben, kanske går jag dit någon gång för att bekanta mig ännu mer med kollegorna.

Ni som läst mitt förra blogginlägg om demonstrationen i Sankt Petersburg i helgen: Nu finns bilder upplagda från mötet. Länk finns längst ner i det inlägget. Naturligtvis genomfördes en motsvarande demonstration även i Petrozavodsk, som samlade ungefär 1500 personer. I hela stan bor runt 300 000. Jag berättar mer om Petrozavodsk i kommande blogginlägg. Förresten, mötet bevakades förstås av Sampo, ett reportage finns här.

Tusentals demonstrerade i Sankt Petersburg

“Putin, avgå!” ”Det här är vårt land!” Slagorden ekade på Konjusjennaja-torget alldeles intill den kända jyrkan “Spass na krovi” i centrala Sankt Petersburg under lördagen. I cirka två timmar trotsade tusentals Petersburgare den stränga kylan för att delta i manifestationen, som anordnades som en fortsättning på de massprotester som startade efter parlamentsvalet den 4 december, vars resultat dömts ut som felaktigt och baserat på omfattande valfusk. Flest personer deltog såklart i Moskva, och liknande möten hölls runt om i hela Ryssland idag. Exakt hur många som deltog i Sankt Petersburg är svårt att säga, från arrangörshåll kommer uppgifter om minst 20 000 deltagare, medan polisen hävdar att det inte var fler än 3000 på torget. Sanningen ligger troligen någonstans däremellan. Enligt lenta.ru som citerar Baltinfo deltog ca 10 000 personer i demonstrationståget. Under den två timmar långa mötet enades deltagarna kring en resolution om att de nuvarande makthavarna är “illegitima” och mötet asvslutades med en konsert. De frusna deltagarna bjöds på ett rykande hett te ur vedeldade samovarer för att hålla värmen lite längre. Ändå var det få som orkade stanna hela tiden. Inför mötet hade arrangörerna förbjudit politiska symboler under manifestationen, men det trotsades av deltagarna och jag kunde se både dekaler och symboler för såväl kommunister och liberaler s0m nationalister. Allt gick dock lugnt tillväga och inte en enda person blev gripen. De kravallutrustade poliser som kommenderats ut för att hålla ordningen såg ordentligt frusna ut och jag tyckte nästan lite synd om den där de stod. De fick ju inget te…

För fler bilder från mötet, klicka här för att komma till mitt Facebook-album

Opinionsundersökning: Putin har störst stöd

Stödet för Vladimir Putin som nygammal president ökar, enligt en ny mätning gjord av “Allryska centret för opinionsundersökningar”. Enligt mätningen skulle Putin få 52% av rösterna och därmed vinna redan i en första valomgång om det vore val i dag, skriver Kommersant.

Företrädare för oppositionspartierna har varit snabba med att döma ut mätningen. En representant för kommunistpartiet menar att siffrorna inte motsvarar den allmänna opinionen. Enligt kommunisterna och LDPR har Putin stöd av runt 30 % av väljarna.

20120204-102059.jpg

9000 poliser kommenderas ut i Moskva

9000 poliser beordras ut på Moskvas gator inför dagens demonstrationer, skriver tidningen Kommersant. I Moskva planeras fyra olika möten, som alla fått tillstånd. Den stora demonstrationen som arrangeras av rörelsen “för rättvisa val” startar klockan 12 med att deltagarna tågar till Bolotnaja plosjad (träsktorget) där bland annat Jurij Sjevtjuk, sångare i rockgruppen DDT och en av rörelsens frontfigurer, kommer att uppträda. Dessutom ska tal hållas av kända journalisten Leonid Parfjonov, författaren Ljudmila Ulitskaja och människorättsförsvararen Irina Jasinaja, allt enligt Kommersant. Det var på Bolotnaja plosjad där den stora demonstrationen ägde rum innan jul, de n största massaktionen i Ryssland sedan början av 90-talet.

Kl 13 hålls också en motdemonstration till stöd för Vladimir Putin. Flera vittnesmål har dykt upp som berättar om att anställda på statliga myndigheter, post- och bankanställda och skolelever tvingas delta i den manifestationen.

Dessutom kommer liberalerna att hålla ett eget möte pga att de inte vill tåga tillsammans med “nationalister och kommunister” i den stora demonstrationen. Pajasen Zjirinovskijs parti LDPR kommer också att hålla ett eget möte.

Det gäller för alla protesterande att klä sig varmt. I Moskva väntas runt 19 minusgrader. Chefen för ryska hälsoministeriet har tidigare uppmanat människor att avstå från att ge sig ut och demonstrera, just på grund av den stränga kylan. Återstår att se om folk lyssnar på honom eller på sig själva.

20120204-095313.jpg

Den ryska protestvågen fortsätter

I morgon den 4 februari fortsätter proteströrelsen demonstrera mot resultatet i det ryska parlamentsvalet. Demonstrationståg kommer att arrangeras i både Moskva och Sankt Petersburg men även i flera andra städer.

Jag kommer att befinna mig i Sankt Petersburg över helgen och tänker gå och titta på manifestationen. Det ska bli intressant att se hur mycket folk som lockas dit. Tydligt är att stadsadministrationen vill dra uppmärksamhet bort från arrangemanget, man ordnar nämligen samtidigt en familjeaktivitet med musik, fyrverkerier och tilltugg till minne av Peter den förstes ukas att börja bygga Östersjöflottan 1701. Arrangemanget börjar kl 14, och den politiska marschen börjar kl 13.30. Tillfällighet?

Klart är att de som tänkt ge sig ut och demonstrera i morgon bör klä sig varmt. I Sankt Petersburg väntas -18 grader. På den statskontrollerade nyhetskanalen Ryssland 24 har de hela veckan varnat för det kalla vädret med dramatiska bilder och musik. Budskapet tycks mig vara detta: Gå för Guds skull inte ut, det kan vara farligt!!

Bilden visar den av myndigheterna godkända rutten för demonstrationståget. Först ville arrangörerna tåga längs huvudgatan Nevskij prospekt, men de sa staden nej till.

20120203-202157.jpg

Installerad i Petrozavodsk

Nu har jag installerat mig i Petrozavodsk, residensstaden i republiken Karelen. Jag bor i stadsdelen Perevalka, som ligger i östra delen av staden. Huset är ett typiskt sovjetiskt flerbostadshus, grå betong på utsidan men trivsamt och уютна (mysigt) på insidan. Jag bor tillsammans med Ljubov, en kvinna i 60-årsåldern, vars son Dima nyligen flyttat hemifrån och gift sig med sin fästmö. Ljubov betyder förresten “kärlek”. I Ryssland kan man som kvinna heta “tro”, “hopp” och “kärlek” – Vera, Nadezjda, Ljubov.

Idag har jag bland annat ägnat åt att försöka ordna fungerande internet. Jag köpte ett gsm-modem med sim-kort från operatören Beeline, och den söta försäljaren i butiken “Zvjaznoj” försäkrade att “ja visst fungerar 3G i Petrozavodsk!” Vad hon inte berättade var att man nog helst ska befinna sig i närheten av huvudgatan Prospekt Lenina för att överhuvudtaget ha någon 3G-täckning! I Perevalka har Beeline inte lyckats bygga ut sina 3G-master, vilket jag surt gick erfara när jag skulle testa modemet. Inne i centrum (ca 15 min bort med kollektivtrafiken) går det utmärkt att koppla upp sig, men där finns ju flera caféer dom erbjuder gratis wifi. Nu sitter jag med ett modem som jag inte kan använda hemma och får troligen ej byta eftersom det funkar inne i centrum. Har dock lämnat in en skriftlig begäran om att häva köpet och om 10 dagar får jag besked (Ryssland är ett mecka för en byråkrat!) Man kan ju tycka att jag borde ha undersökt bättre innan jag köpte vilken operatör som erbjuder väl utbyggd 3G, men som svensk är man väl lite bortskämd. Man tror att det ska funka, åtminstone inne i stan. Just nu smyganvänder jag en grannes wifi-nät hemma. Får se hur länge det funkar…

Nåväl, förutom i-landsproblemet med internet har jag idag tecknat ett månadssbonnemang på ett gym. Jag besökte flera olika gym idag och beslöt att välja det som ligger närmast där jag bor. Det var också billigast, 1200 rubel i månaden med studentrabatt. Drygt 200 kronor. Det är ganska litet men helt ok. Dock fick jag inget medlemskort utan tjejen bakom disken menade att jag bara behöver säga mitt namn när jag kommer så kollar de i datorn. Jag får väl lita på henne helt enkelt. Säkert inga problem.

Idag hade jag också min första lektion. Det var rätt odramatiskt. Vi talade om skillnaden mellan Sverige och Ryssland när det gäller fria och oberoende medier och journalistik. Det är i sig ett tema man kan tal länge om. De ryssar jag känner menar på art de inte ser på tv, de är trötta på dåliga underhållningsprogram och senaste nytt om Putins och Medvedevs arbetsresor. Tur att det finns oberoende nyhetskällor att tillgå via internet och vissa dagstidningar.

Just det, jag har köpt en ny jacka också. Den jag tagit med mig klarade inte kylan. Det var dags, jag gick hela förra vintern i Stockholm och funderade på att köpa en ny jacka, men kom aldrig till skott.

Förresten, läste idag att de först videokamerorna för övervakning av valet inne i vallokalerna snart ska monteras upp i Petrozavodsk. Hoppas återkomma om det i kommande blogginlägg. På lördag är det också dags för nya stora demonstrationer till stöd för fri och rättvisa val i flera ryska städer. Jag kommer då att befinna mig i Sankt Petersburg. Återstår att se vad som händer.

Klart för avfärd

Visum – check.

Packat – check.

Städat ur lägenheten – check.

Beställt taxi – check.




Så är jag då redo att ge mig av österut. I morgon bitti kl 07.25 kommer taxin för att ta mig till Arlanda för att vidare färd till St Petersburg. På söndag kväll åker jag sen vidare med tåg till Petrozavodsk, staden som ska bli mitt hem under de kommande fyra månaderna. Jag ska läsa ryska på det statliga universitetet som anordnar kurser i ryska för utlänningar (tack vare ett stipendium från Svenska Institutet). Jag ska hyra ett rum i ett traditionellt sovjetiskt lägenhetskomplex av en kvinna som jag känner sen förut. Det är inte första gången jag besöker Petrozavodsk, jag var där senast sommaren 2024. Det ska bli spännande att se hur mycket som har förändrats, förutom att det nu är vinter. Jag besöker Ryssland under en onekligen mycket spännande tid. Den 4 mars är det som bekant presidentval och Putins kampanj är i full gång. Den 4 februari väntas nya demonstrationer över hela Ryssland, inte minst i Moskva och St Petersburg. Även i Petrozavodsk kommer det hållas en demonstration. Även om jag i första hand åker dit som student och för att lära mig ryska bättre, så kommer jag förstås inte att kunna hålla mig ifrån att följa utvecklingen. Givetvis kommer  jag att rapportera det jag tycker är intressant här på bloggen!

I morgon bitti åker jag till Ryssland och kommer tillbaka igen i slutet av maj.

Så länge har jag inte varit borta från Sverige på över tio år…


Syndernas tvättmaskin

I torsdags var det Trettondagen enligt den ortodoxa kalendern här i Ryssland. Ingen helgdag, då stat och kyrka är åtskilda i det här landet, men för många ryssar innebär dagen särskilda ritualer.
I kyrkokalendern är Trettondagen en stor högtid förstås. De som aktivt går i kyrkan får därför masa sig upp till morgongudstjänsten för att sen gå till jobbet. I den här familjen beslöt min hustru ta med barnen till gudstjänsten som började klockan sju. Själv låg jag och sov tills det var dags att köra barnen till skolan.
Den här dagen viger prästerna vatten på löpande band. Det finns en särskild kategori människor som dras till kyrkan när det vattnas nåt konkret. På påsken kommer folk med ägg och bakverk för att få dem välsignade av prästerna. På Trettondagen kommer man för att hämta vigvatten. Många kommer med stora kanistrar som de fyller till brädden med kyrkans vigvatten. Ofta är det lite äldre kvinnor som tränger sig fram till kranen. Och kön brukar vara lång den här dagen. Även vi har en kanister med vigvatten här hemma. Vatten som min hustru delar ut i små portioner vid högtider eller när hon anser det vara nödvändigt.
I den västliga kristendomen firas Trettondagen främst till åminnelse av uppenbarelsen av Jesus som Guds son. I Ryssland firas dagen till minne av Kristi dop. Som så mycket annat i den österländska kyrkan betonar man det mystiska som hände den gången när Jesus döptes av Johannes Döparen i floden Jordan. Men för många är det mystiska inte nog. Många kräver nåt konkret, som vatten i en eller annan form.
På Trettondagen har de ortodoxa prästerna för vana att vandra ut till närmaste vattendrag för att välsigna det. Ofta har man på förhand sågat upp ett hål i isen. Gärna i form av ett kors. Efter att prästen har vigt vattnet är det fritt fram för alla hugade att gå ner i ”Jesu dop”.
I torsdags gick jag ner till floden Neva här i S:t Petersburg. Ett vattendrag som även den här dagen hade blivit vigt. Och visst. Vid Peter-Paulfästningens mur stod en grupp människor och huttrade. I den tunna isen fanns en stor vak. En fetlagd man i 45-årsåldern iklädd bara simbyxor backade försiktigt ner i vaken. Han höll hårt i ett rep för att inte halka. Väl nere i det iskalla vattnet korsade han sig tre gånger innan huvudet försvann under ytan.
Uppe på stranden stod ett dussintal andra och väntade på sin tur. Både unga och gamla. Kvinnor och män.
Alla som gick ner i vattnet hade en halskedja med korset. Alltså hade de blivit döpta i kyrkan också ”på riktigt”. Men det gäller inte för alla den här dagen. Också här finns en stor kategori som enbart lockas av den konkreta upplevelsen. För många är det en ”sport”.  Och det blir inte sämre av diverse löften om att ens synder tvättas bort på det här viset.
Den ortodoxa kyrkan har inget emot att folk tar iskalla bad den här dagen. Men den påminner om att traditionen har hedniska rötter.

FSB-chef kallar Golos och Memorial “extremister”

Den ryska säkerhetstjänsten FSB:s chef i republiken Komi, Aleksandr Kalasjnikov, har en mycket vid syn på extremism. Han anser nämligen att den ansedda valorganisationen Golos och människorättsorganisationen Memorial är “extremister”. Orsaken är, enligt herr Kalasjnikov, att de båda organisationerna “inspireras från utlandet och är inriktade på att få till stånd en förändring av det politiska bygget i Ryssland”. FSB-chefen fällde uttalandet på ett möte med kollegor från inrikesministeriet, skriver nyhetssajten lenta.ru som citetar en lokaltidning, och samma epitet delade FSB-chefen ut till två andra, starkt nationalistiska, organisationer.

Så här kommenterade Memorials regionala företrädare Igor Sazjin uttalandet:

“Если ФСБ в Коми руководит человек столь космической глупости, то западным спецслужбам можно ни о чем не беспокоиться: такой человек сам все развалит. Паранойя побеждает!”

“Om FSB i Komi styrs av en så astronomiskt korkad person, så har inte säkerhetstjänsterna i väst något som helst att oroa sig över: en sådan människa förstör allt på egen hand. Paranojan segrar!”

Memorial och Golos är två av Ryssland mest ansedda organisationer när det gäller mänskliga rättigheter och demokrati. Inför parlamentsvalet i december förra året utsattes Golos för en smutskastningskampanj i stats-tv där organisationen kritiserades hårt för att ta emot pengar från bland annat amerikanska finansiärer, något som aldrig varit någon hemlighet.

Prochorov kräver evolution

Putins era av en “styrd demokrati” är slut, skriver miljonären och presidentkandidaten (?) Michail Prochorov i The Guardian.  http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2012/jan/11/russia-needs-evolution-not-revolution