Archive for juni, 2024

Glöm inte

att läsa del 2 i Lars Gyllenhaals artikelserie i NSD om den säkerhetspolitiska situationen på Nordkalotten. Gyllenhaal ställer en rad konsekventa frågor om Sveriges säkerhetspolitik. Flera känns säkert igen.

Intressant är också att läsa Gyllenhaals ord om Makarovdoktrinen. Makarov gör sitt yttersta för att förnya den ryska krigsmakten. I likhet med Sverige arbetar man för att skära bort pappersförbanden, varvid en reduktion i personal från 1,1 milj till 900 000 man är aktuell. En viss skillnad mot vad som sker i Sverige. En annan likhet är också att Makarov vill att alla hans förband ska vara direkt gripbara, men istället för att som vår försvarsminister tala om dagar, vill Makarov att alla förband ska vara insatsberedda på en (1!) timme. Makarov har gett order om att till 2024 ska 30% av den ryska krigsmaktens materiel vara omsatt till helt ny och till 2024 i princip samtlig materiel, vilket är en enorm skillnad mot Sverige.

Som tillägg till Gyllenhaals slutkläm är väl ett tecken på det allmänna ointresset för Sveriges säkerhet och försvarsfrågor att dessa två artiklar förts in på NSD:s kultursidor. Det känns inte riktigt som rätt plats för ämnet.

Vad man definitivt ska ta med sig från artiklarna är de ryska uttalandena om att Sverige och Finland tillhör Arktis. Med andra ord är vi i Sverige högst berörda av de ryska ansträningarna att säkra råvarutillgångarna i Arktis.

Ny rättegång om mordet på Politkovskaja

Jag har tidigare skrivit om mordet på Politkovskaja. Den 25 juni rapporterades att de friande domarna från ryska högsta domstolen i Politkovskaja-rättegången nu ogiltigförklarats. De fyra tidigare friade männen ska nu åtalas på samma åtalspunkter som förra gången, i samma militärdomstol i Moskva.

Redan i februari kunde man läsa (t.ex. i New York Times: ”Russia Reopens Case of Murdered Journalist”) att fallet åter är öppet.

Politkovskajas familj publicerade ett uttalande på Novaya gazetas hemsida – den Moskvatidning där Politkovskaya arbetade – med anledning av beslutet:

We recognize that the trial of every one of the accused was a fiasco. A fiasco from the standpoint of the evidence which was presented to the court. /…/ We, as before, are sure that the case was not investigated and not transparent, and our main demand to the investigation which has yet to clarify who ordered the murder and the rest of the participants in the crime.

Enligt Committee to Protect Journalists har 16 journalister mördats i Ryssland p.g.a. deras yrkesutövning sedan 2024. Senast Anastasia Baburova, som sköts i januari när hon var i sällskap av sin advokat Stanislav Markelov. Enbart ett av de 16 morden har resulterat i en fällande dom, men i inget av fallen har den som organiserat brottet kunnat hittas.

Karinna Moskalenko, familjen Politkovskajas advokat, sa nyligen:

That is the mechanism of impunity /…/ to punish those who might be concerned with the case or maybe not /…/ but not the real figures. This impunity will allow for the same type of crime to be committed in the future.

Enligt Sergei Sokolov på Novaya Gazeta lät nyligen meddela att tidningen har gjort en egen utredning om mordet och att ”it is obvious that the one who ordered it is a very prominent person”.

 

****

  • Releterat läsvärt: A Russian Diary. Bokrecension av Politkovskajas dagbok i New York Times.
  • Första kapitlet ur boken (på engelska) går att läsa här.

Poltava 300 år senare

Jag har inte riktigt uppbådat det intresse som jag kanske borde för 300 års jubileet av slaget vid Poltava häromdagen, men är tacksam över ett så passande märkesdatum som aktualiserar de svensk-ukrainska-ryska relationerna när jag ska söka pengar för mitt projekt som involverar dessa länder. (Jubileer verkar vara humanistens bästa vän.) DN har haft en ganska utförlig rapportering, och jag har tittat på bilder av Karl XII som flyger business class (i statyform) och från iscensättningen av slaget som ägde rum på själva jubileumsdagen. (De 200 som deltar i rekronstruktionen är dock långt ifrån de 45000 som deltog i det riktiga slaget.) Och idag har DN:s pappersutgåva en artikel om firandet med en karta som visar var Poltava ligger.

Ukrainas president Jusjtjenko har varit mån om att lyfta fram pakten mellan ukrainska kosackledaren Mazepa och Karl XII och ska flera gånger ha sagt ”Vid Poltava firar vi 300-årsjubileet av pakten mellan Ukraina och Sverige.” Den svenska regeringen har varit mer avvaktande… En av teorierna kring ukrainas blågula flagga är förresten att det är en koppling till Sverige (annars sägs det ofta att det är den blå himlen över de gula sädesfälten – så man minns vilken sida som ska vara upp och vilken ner.)

Hur som helst, när det självständiga Ukraina ska skriva om sin historia görs kosackledaren Mazepa till en nationell hjälte som kämpade för ett självständigt Ukraina. Jag har mina misstankar om att Ukraina som stat var ett minst sagt luddigt begrepp för hetman Mazepa, nationalismen som idé är i alla fall betydligt yngre än slaget vid Poltava. Mazepa var under många år lojal med Peter I, han hade fått mycket av sin engendom i gåva från tsaren och deltog till en början på den ryska sidan i stora nordiska kriget. När han kände sig hotad av den polske kungen bad han Peter I om hjälp, tsaren nekade eftersom han ansåg att alla trupper behövdes för att bekämpa svenskarna. Detta fick Mazepa att byta sida och alliera sig med Karl XII, det var dock bara en mindre del av kosackerna som följde honom.

Kosackerna som är populära symboler i det självständiga Ukraina görs förresten också gärna till ryska nationalister. Så t.ex. i den nya filmateriseringen av Taras Bulba (förskräckligt dålig film för övrigt) där kosackerna både vid middagsbordet och gurglande av blod på slagfältet uttalar ”russkaja zemlja” (den ryska jorden) ett oräkneligt antal gånger. Gogols novell ska förresten finnas i två versioner: en från 1835 som är mer ”ukrainsk” och sedan en från 1842 som är mer ”ryssvänlig”. Och på tal om jubileer är just Gogol föremål för ett sådant i år, det är 200 år sedan hans födelse. Gogol växte upp inte långt från just Poltava och många vill göra honom till en ukrainsk författare istället för en rysk – men då under namnet Mykola Hohol (stavningen av efternamnet är dock på båda språken Гоголь, men uttalet skiljer).

Slaget i Poltava är en stor rysk seger som man kan ta fram mot svenskarna, som t.ex. efter att Ryssland besegrade Sverige i fotbolls-EM förra året. I den ryska rapporteringen står dock inte många ord om Mazepa, och det hela framställs som en rysk-svensk affär. Från S:t Petersburg rapporteras om en iscensättning av slaget och firande i parken vid Peterhof, ett av de pampiga slotten utanför staden. Petersburg är långt från Poltava men var i högsta grad inblandat i stora nordiska kriget (1700–1721) eftersom staden som hade sin tillblivelse under de åren byggdes på mark som nyligen erövrats från Sverige.

Mer på temat:

DN: Ukrainare firar Karl XII i Poltava

DN: Minnesmärke avtäckt i Poltava

DN: Ukrainska missnöje vid iscensatt poltavaslag

SR: Slaget i Poltava pågår ännu

KP.UA: Под Полтавой собрались украинцы, шведы и русские. Но не сражаться, а праздновать

Ska Kamprad flytta till Ryssland?

Tummen upp för ryskt snus!

Tummen upp för ryskt snus!

Grundaren och kaptenen av IKEA, Ingvar Kamprad, väckte i förra veckan mycket uppmärksamhet i såväl Sverige som Ryssland med sin kritik mot den ryska byråkratin. Det stämmer säkert allt han säger. Men byråkrati och korruption kan väl inte vara nya problem för grundaren? Han började som bekant är, på grund av korruptionen i Sverige, att resa till öst redan under kommunismtiden då det var trångt med leveranskontrakt i hemlandet.

Detta om man får tro boken “Historien om IKEA”, skriven av journalisten Bertil Torekull, som jag läste i helgen. Men man använder inte ordet “korruption” i Sverige, när unga entreprenöriella företag förnekas tillträde till marknaden.

Frågan som då infaller sig hos en ekspat som mig är denna: Ifall Sverige var så genomkorrumperat då, att man hellre sökte sig till Polen och Sovjet och förhandlade med Ministeriet för skogindustri SSSR, så måste ju Ryssland idag vara galaxer mycket enklare? Trots allt äger IKEA dyrbar mark på många hektar i några av Moskvas mest attraktiva områden, och intäkterna från möbelförsäljning såväl som lokaluthyrning kan inte ha varit helt värdelösa till dagens datum.

OK, nu fick något uppenbarligen kannan att rinna över i det småländska högkvarteret. Det kan man förstå, som jag påpekat här finns goda skäl att kritisera den ryska byråkratin och allt vad det innebär. Men varför just nu? Är det bara de trixande energibolagen? Antagligen finns där mer och jag tror nu att jag vet.

Kamprad börjar få pre-abstinensbesvär inför EU-beslutet mot snuset. Eller för att använda hans egna bevingade ord:

Hur fan är det då möjligt att man har ett snusförbud när det är tillåtet med cigaretter?

Jag vet inte, men i Ryssland är allt tillåtet, snus också. Flytta hit och gör sällskap med oss andra svenskar!

Ukrainare missnöjda med Poltavajubileet

De går på olika håll att läsa om det ukrainska missnöjet med senaste veckans evenemang med anledningen av att gårdagen var 300-årsdagen av slaget vid Poltava. Tanken var, från de så kallade Europavännerna, att med olika evenemang stärka banden mellan Ukraina, Ryssland och Sverige – snarare än att börja diskutera gränser, krig och ansvar. De officiella talen innehöll mestadels ord om försoning, medan en inte försumbar andel ryssvänliga ukrainare valde att se dagen och den 300 år gamla segern som ett bevis på att landet borde tillhöra Ryssland. För västorienterade ukrainare blir dagen politisk på ett annat vis, då slaget 1709 ses som slutet på ett halvsekel av kosackledd frihetskamp i Ukraina, till en början mot Polen och därefter mot den ryske tsar Peter och hans framväxande stormaktsvälde. Av många ukrainare uppfattas Karl XII som den förste av Europas monarker att stå upp emot den storryska expansionen. Jag förvånades själv i Ukraina under våren över hur mycket mer ukrainarna vet om vår kung Karl än vad svenskar själv. Och i Ryssland använder man fortfarande ibland uttrycket ”som en svensk vid Poltava”, ungefär med innebörden att vara maktlös och rådvill.

Den lettiska återvändsgränden: del III

Årets understatement av Riksbankens chef Stefan Ingves?

I Baltikum går det dåligt, oavsett vad som händer på valutasidan, sade riksbankschefen Stefan Ingves när han presenterade årets första rapport om den finansiella stabiliteten.

När bankerna stängde i fredags var det billigaste lånet att få på en månads löptid omkring 30 procent eller mer. I praktiken innebär det att lånemarknaden torkat ihop, och löpande finansiering av företag går in i väggen..

Nedan ett litet diagram jag pusslade ihop (blev lite suddigt i texten av outgrundlig anledning).

RIGIBOR januari till juni 2024

RIGIBOR januari till juni 2024

Trots att lettiska säpo säkerligen inte gett upp hoppet om att kunna arrestera ytterligare en eller annan ekonom, så finns det flera kritiska röster som höjts sista tiden kring hållbarheten i landets ekonomiska politik, t ex här, här och här.

Läs gärna mina längre inlägg här och här.

Rysslandskoll

I sitt radioprogram i kanalen Echo Moskvy riskar den ryska journalisten Yulia Latunina för ett nytt Georgienkrig. Framförallt framhåller hon paradoxen att Ryssland å det kraftigast vill få bort FN och OSSE från området (vilket man nu som bekant lyckats med) samtidigt som den ryska regeringen i allt högre grad påstår att Georgien förbereder ett nytt krig. Om nu Ryssland hyser rädsla för ett nytt krig och säger sig vilja verka för freden, borde det ligga i landets högsta intresse att det finns internationella observatörer i området som kan hjälpa till att observera händelseutvecklingen och bidra till stabiliteten. Moscow Times har en klart läsvärd och tänkvärd artikel om det hela (även skildrat på Rysk Mosaik).

Författaren, journalisten och Rysslandskännaren Lars Gyllenhaal har dessutom fått den första av två artiklar om Ryssland, Sverige och de nya spänningarna i Barentsområdet publicerad. Också denna mycket läsvärd och tänkvärd. Även om det inte längre kommer att vara Fuldagapet som blir huvudskådeplatsen för en eventuell konflikt mellan NATO och Sovjet/Ryssland, har inte norra Sveriges strategiska värde minskat överhuvudtaget. Förutom i svensk försvarspolitik…

Moskva högtidighåller minnet av Michael Jackson

Utanför amerikanska ambassaden i Moskva, söndagen 28 juli, 22.00.

Rysk handelspolitik är svårbegriplig: WTO och statistik

Av jordens stora ekonomier förblir Ryssland det enda land som inte har kommit med i WTO. Landet Kina, världens största kommunistdiktatur, är med. En grundläggande princip med WTO är att reducera antalet faktorer i en handelsrelation mellan två eller flera länder. Ju färre faktorer, desto lägre transkationskostnader och risk. Det är det ekonomiska skälet för [...]

Oväntat telefonsamtal


Idag lyssnade jag på gårdagens sommarprogram i P1 på min springtur i parken. Det var Finlands utrikesminister Alexander Stubb som berättade om sitt liv. Han berättade bl.a. om ett telefonsamtal han fick för lite drygt ett år sedan när han var ute och joggade. Nu kommer jag inte ihåg vem det var som ringde, men det borde väl ha varit statsministern som han var bekant med sedan förut. Efter lite kallprat frågade han om Alexander ville bli utrikes minister. Undrar när man får ett sådant telefonsamtal, tänkte jag. Kanske inte just ett erbjudande om utrikesminister posten, men ett gulderbjudande som man bara inte kan tacka nej till. Ett erbjudande som totalt förändrar ens liv, på alla sätt. Men när jag direkt tänkte efter, fick jag faktiskt ett sådant telefonsamtal för 13 år sedan. Svenska skolföreningen i Moskva ringde till mig en lördag eftermiddag och erbjöd mig föreståndartjänsten på Svenska förskolan i Moskva. Jag blev helt stum. Helgen innan hade jag varit på anställningsintervju i Stockholm angående tjänsten. Vi var tre som blev intervjuade och direkt gjorde jag mig ovän med representanten från skolan. Jag kunde inte hålla truten om vad jag tyckte om hennes syn på förskolan, vilken jag tyckte var helt åt skogen. Väl hemma i Kristinehamn hade jag slagit bort det hela, men var nöjd med att ha fått komma iväg på anställningsintervju i alla fall. Betald dessutom. En vecka gick och telefonen ringde sent på lördag eftermiddag. Jag höll som vanligt på och laddade inför kvällens krogrunda med Rock’n Roll och bers. Allt på topp! Telefonen ringde och det störde mig, jag tog luren och svarade irriterat. Irritationen ökade när jag väl förstod vem som ringde. Fatta dig kort, tänkte jag, jag förstår nog varför du ringer. Hehe, den krogrundan blev defintivt inte som vanligt. Idag är jag mycket tacksam för det där telefonsamtalet, utan det hade jag inte spenderat tolv år i Ryssland. Trots allt bök, korruption och byråkrati som råder här och som gör mig deppig ibland, tycker jag det här landet är fantastiskt. Har upplevt så mycket här som jag inte skulle ha kommit i närheten av i Sverige. Jag är så glad för det jag har idag, som faktiskt har all sitt ursprung i/från det här landet; fru, två barn och två katter. En familj, som dessutom kommer att vara tvåspråkig. Helt underbart! Imorgon tar jag tåget till familjen i Mordovien för att hämta hem dom. Efter två månader med sin mamma hos mormor är det dags att komma hem. Det känns så bra att träffa min familj igen, men också så skönt att komma iväg från myllret i Moskva. Dags att träffa gästfria, snälla och omtänksamma människor igen. Jag undrar om jag får några fler telefonsamtal i mitt liv som jag nämnde inledningsvis. Utrikesministern får det definitivt, men min kvot är nog förbrukad. Skitsamma, det är nu man ska leva, eller hur!

Rysslands problem: Tjinovniki, och inte siloviki?

Västerländsk media intresserar sig mycket för den ryska politikens högsta ledare och deras affärer. I praktiken är det givetvis ingen som riktigt vet några detaljer, men det är alltid spännande att spekulera, och nyheterna förefaller sälja.
Tidningen The Economist, ledd av rysslandskorrespondenten Edward Lucas, är väl kanske de som starkast kritiserat den ryska oligarkins siloviki, [...]

Det ryska energiberoendet och den ekonomiska krisen

Häromdagen rapporterade flera myndigheter om den ryska ekonomiska utvecklingen under 2024. Nedan går jag igenom några av detaljerna och kommenterar den uppdaterade statistiken.
I grund och botten är den pågående utvecklingen den väntade, alla prognoser skrivs just nu ner för Ryssland något. BNP beräknas att krympa med nästan åtta procent i år, jämfört med 2024. [...]

MFS-uppsats om informell ekonomi i Östeuropa

Min uppsats finns nu att tillgå här. Den försvarades den 4:e juni vid statsvetenskapliga institutionen i Lund. Veckan därefter fick jag besked att jag antagits som doktorand i Lund på en avhandlingsskiss som i delar är en fortsättning på idéer och uppslag och infallsvinklar från vårens fältstudie i Ukraina och Vitryssland.

Titeln lyder: ”Our Mentality is to Search for Ways Around the Law” – A Minor Field Study on Path Dependence in and Perceptions of Informal Economic Exchange in Belarus and Ukraine

Nedan vill jag även passa på att på engelska förmedla några tack till de personer som varit behjälpliga på olika stadier i både fältarbete och skrivande.

Mycket nöje för den som orkar läsa uppsatsen!

 

**********************************

A lot of people have in different ways been involved in preparations for and performance of this field study.

First and foremost, thanks to all respondents who trusted me and openly shared personal reflections and stories, giving me your time with patience and Eastern European generosity. I could never imagine what propulsion it is in peoples’ minds to meet an understanding for ones’ everyday behaviour.

In Kyiv, I thank Oksana Kovalenko for impressive work on finding respondents and making the interview situations comfortable, Swedish counselor Christian Kamill and Clara Bodin.

In Minsk, Mårten Frankby, Swedish lecturer, for letting me use the office at the Swedish Centre in Minsk for conducting interviews, in a country where it was a bit risky to conduct and record interviews in cafés, Olga Rizmakova for interpretation and patience in my contacts with the Belarusian bureaucracy, and Elena, Alina Dzeravianka and Dr. Alina Korshuk for being very good links to interesting respondents, and with good assistance with interpretation.

In Sweden, I thank Dr. Anamaria Dutceac Segesten, Patrik Andersson, Niclas Hagen, Mattias Nowak and Dr. Andreas Önnerfors – and all those who responded to my e-mails to different Slavic associations, helping me to find a variety of respondents.

 

Nystart

Efter ett längre uppehåll – väl motiverat av intensivt skrivande av magisteruppsats följt av lite välbehövlig ledighet – återupptas skrivandet här.

De har blivit tokiga, skriver Irina

”Jag läste i tidningen att de har satt upp affischer på Stalin över hela stan i Voronezj, är det sant?” frågar jag min vän Irina i chatten på gmail. Hon bor i Voronezj.

”Ja, kommunistern här har blivit helt galna”, svarar hon. ”Vänta så skall jag skicka lite länkar om det.”

http://vaziani.livejournal.com/29023.html

ODD-RUSSIA/STALIN

.

Allvetande Putin fläskar till butikschef

Via Kalle Ks utmärkta blogg har vi tidigare kunnat följa premiärminister Putins allsmäktiga uttalanden om bland annat konst. Igår kväll, något utmattad efter en dags arbete, slog jag på TV-kanalen “Vesti”, som alltid får mig på bra humör.
Vi fick i ett nyhetsinslag följa Putin, flankerad av 5-6 personer hängandes över hans axel, som [...]

Den lettiska återvändsgränden, del II

Utvecklingen i Lettland kommer att bli sämre under en lång tid framöver, om inte nuvarande kursriktning ändras. I detta inlägg utvecklar jag några av de idéer som skisserades här.
Christoph Rosenberg, koordinator vid IMF med ansvar för bland annat de baltiska länderna, pekade nyligen på två faktorer:
1) Lettlands antagna ekonomisk-politiska program är den lettiska regeringens vilja. [...]

Röda Stjärnans läsare tror på krig

Kolla svarsalternativen (i sig väldigt intressanta) och resultaten under Nasj opros (”Vår rundfrågning”) på ryska försvarsministeriets tidnings hemsida:  www.redstar.ru

I översättning + resultaten så här långt (24 juni) av 849 läsarsvar:

Den globala krisen leder till:

försvagning av USA – 32%

nytt världskrig – 41%

rättvis världsordning – 13%

sönderfall av EU – 12%

Se även dagens artikel i Moscow Times om läget vid gränsen Ryssland-Georgien: http://www.themoscowtimes.com/article/1016/42/379020.htm

Kort sagt ingen rolig läsning.

:-(

EU-stöd till Ukraina är rätt

Det förefaller som om EU inte kommer lämna Ukraina i kylan under den pågående ekonomiska krisen, som tidigare befarats. Att göra dessa löften till realitet är helt rätt, något som jag argumenterade för i en artikel i Dagens Industri här, för ett par månader sedan.
Mitt huvudargument för att stödja ett större ekonomiskt område än [...]

Trycket ökar i södra Ryssland

Junus-Bek JevkurovPresident Junus-Bek Jevkurov varken tar eller ger mutor. Därför ville många mäktiga män i den ryska delrepubliken Ingusjien bli av med honom.

Självmordsbombaren körde en dyr Lexus Toyota Camry som var falskskyltad med Moskvanummer. Bilen var fylld med sprängmedel när den körde in i presidentens nya bepansrade Mercedes på måndagsmorgonen.

Explosionen hördes i hela staden. Av självmordsbombaren återstod bara benflisor och några tår som kan ha tillhört en kvinna eller en tonåring. Jevkurov skadades allvarligt och det är högst osäkert när och om han kan återta sitt ämbete.

Continue reading ‘Trycket ökar i södra Ryssland’