Archive for januari, 2024

Rysk journalistik som bäst

Jag gjorde en snabböversättning av en mäkta intressant artikel i årets första nummer av ”Russkij Reporter”. En tidning som för ovanlighetens skull satsar på djuplodande reportage och seriös fotojournalistik. Ett format som det borde finnas mer av, även i Norden.
Artikeln handlar om nationalisternas demonstrationer i december i Moskva. Det här är bara inledningen på reportaget:

”- Nå, extremister, fascister och därtill hörande idioter, då åker vi till fängelset.
Kravallpolisens dödströtta busschaufför spottar mot fönstret: den yngsta av de anhållna är 14, den äldsta 43. Åldern och den nationella identiteten hos dessa ”ryska nationalister” klarnar senare när uppgifterna skrivs upp på polisstationen. Av 39 xenofober har bara 26 personer ett ryskt eller ukrainskt efternamn. Övriga är tatarer, koreaner, ett par tjuvasjer, judar och en mulatt med rastahår. Även han dök upp för att slåss mot kaukasier.
De unga längst bak blir nervösa när de hörde ordet fängelse.
- Men jag ska till skolan imorgon!
- Du far till skolan om fem år. Men bara om du råkar ut för en snäll domare, ler en av kravallpoliserna. De har nyss tagit av sig hjälmen och det visar sig att bakom den skrämmande ytan finns ett mänskligt ansikte.
- Ta det lugnt. De släpper ut er på stationen, de skriver bara upp era uppgifter. Det finns inte tillräckligt med domare för att döma er alla.
Sju kravallpoliser har till uppgift att föra den här lasten till närmaste polisstation efter slagsmålet utanför köpcentret Europejskij i Moskva. Om det som hände på torgen i Moskva, Petersburg och Rostov-na-don visade och berättade alla tidningar. Men det mest intressanta och mest skrämmande såg vår journalist som råkade bli anhållen.
Direkt när bussdörren stängs blir det klart att det inte existerar någon frontlinje mellan nationalisterna och försvararna av statsskicket. På de olika sidorna av barrikaderna existerar samma ideologi. Och vid nästa uppror är det fullt möjligt att gränsen mellan de här båda krafterna försvinner. Och det här är troligtvis den allvarligaste tankeställaren efter händelserna i december.
- Varför bråkar ni med oss? Är ni inte själva trötta på kaukasiernas laglöshet? säger en skäggprydd 30-åring till närmaste polis.
- Du är visst jude, svarar polisen.
- Det stämmer.
- Alltså, ni judar och alla andra här i bussen, lyssna här. Hur är det möjligt att ni muckade gräl med de här odjuren med bara knytnävar? Med vem hade ni tänkt att slåss med rena metoder? Du till exempel, och polisen pekar på en tonåring, vad hade du tänkt göra mot en gummikula? Ta fast kulan med tänderna? Ni skulle bara veta hur många vapen som vi tog av dem idag. Knivar, rör och knogjärn. Ni borde alla tacka oss för att ni fortfarande är vid liv.
- Tack, kommer det från de bakre leden.
- Varsågod. Tror ni vi tycker om det som pågår? Nej. Du jagar dem i Kaukasien, sen kommer du hit till Moskva, och de är redan här. Men ni har fel metoder. Det gäller att komma överens gemensamt i det tysta, ni kommer ut på gatan och plockar ihop dem i små grupper. Sen snabbt hem för att sova. Det gäller att ha koll på fiendens taktik. Okej, nu är vi framme.
Bussen stannar utanför en polisstation. Efter fem minuter kommer en av poliserna tillbaka.
- Vi fortsätter. Här finns inte rum. Fullt med odjur.
Alla de närmaste stationerna är fulla med anhållna kaukasier. Vi hittar en ledig station först tre timmar senare. Hela personalen har redan varit på jobb i ett dygn. Vi förhörs om uppgifter som förs in till mappen om extremister.
- Efternamn?
- N
Stationens chef lyfter blicken.
- Vad har du för relation till överste N på avdelningen för personlig säkerhet?
- Han är min far.
Majoren river sakta sönder protokollet, tittar ut över salen och säger med en lugn röst:
- Hur många av ni anhållna har en förälder som är polis?
Sju personer lyfter upp handen.
- Faan också, suckar majoren. Vi tar dem i en skild kö. Utan protokoll. Och vad glömde du utanför köpcentret? Vad har du att klaga på här i livet?
Sonen till översten tittar majoren i ögonen och svarar:
- Därför att vi har fått nog av er! Ni lever på svarta pengar. För pengar låter ni dem göra vad som helst. Ni personligen, och min far.
Majoren får ett raseriutbrott.
- Skulle jag ha släppt hit dem!? Om jag skulle få bestämma skulle jag förpassa dem alla tillbaka till bergen inom 24 timmar. Men direkt du tar fast dem skriver de klagomål till åklagaren och till din pappa. Du kan lika gärna fråga honom.
- Det ska jag göra. Försvinn härifrån! Sergeant, följ med honom. Se till att han kommer sig ut härifrån.
- Sonen är beredd att kriga med sin far. Alla tecken på ett inbördeskrig rakt framför en, viskar min granne. Den äldre mannen är den enda i sällskapet som anhölls av en slump. Nu förstår du kanske varför ingen gav en order till kravallpolisen att brutalt upplösa den där samlingen, trots presidentens alla ord. Ingen tjänsteman ger den ordern när han vet att hans son kan finnas med.
- Kamrat major, på vilken gata befinner vi oss? frågar en av de anhållna som vill skicka ett sms så att nån kan komma och hämta hem honom.
- Majakovskogo
- Majakovskaja?
- Majakovskogo. Det fanns en poet med det namnet. Vladimir Majakovskij.
- Skrivs det med o eller a?
- Med Y!! och igen får majoren ett raseriutbrott. Ni borde efter skolan, som under revolutionen, leda en kurs i analfabetism.
- Vilken revolution?
Majoren bara viftar med handen och går ut ur salen. Han ropar i högtalarsystemet att undersökningsgruppen ska göra sig klar för utryckning. Ett stort slagsmål pågår ett par kvarter bort. På väggen står en affisch där man söker Moskvapoliser som vill tjänstgöra i Ingusjien och Tjetjenien. Det erbjuds lägenhet och hög lön.
- Åker nån iväg? frågar jag av en sergeant.
- Tycker du vi liknar idioter? Låt dem själva tjänstgöra där hemma, annars vill de alla komma hit till Moskva. Men vad jag har förstått har man lyckats stänga den butiken.
- Hur menar du?
- Redan för en månad sen existerar ett internt förbud om att anställa folk från Kaukasien här på polisen.
Efter två timmar blir vi alla frisläppta. Straffet blev 50 rubel. Boten kom för ”att ha gått över gatan på fel ställe”.”

Ryske wahhabiten Vitalij Razdobudko tros vara bombman

En rysk wahhabit, Vitalij Razdobudko, anhängare av en mycket strikt fundamentalistisk riktning inom sunniislam, jagas nu för bombdådet på Domodedovo. I hans bostad i Pjatigorsk i nordkaukasiska provinsen Stavropol är ingen hemma, men gardinerna är rena och handdukar hänger ute på tork. I fönstret ligger en uppslagsbok om Koranen. På dörren en fastsatt papperslapp där [...]

Ett måste – mat från Georgien

Img_0924

Georgisk mat är influerad av mellanöstern, europa och medelhavet. Måltiden är central; man beställer in flera rätter som man delar med varandra, sitter i flera timmar och dricker massor av vin (det sägs att Georgien producerade vin 5000 år innan fransmännen). Helt underbart med andra ord. Georgisk mat är mycket poppis i Ryssland och symboliserar ofta hög kvalité. Fokus ligger på kött men det finns också ett fantastisk utbud av vegetariskt. På Café Ket njuter du exempelvis av ostbröd som smälter i munnen, auberginer med valnötter, bönor i stark sås, krämig spenatsallad, färsk persilja och lök, grillad ost och diverse köttgrytor.

2006 stoppade Ryssland all import av viner från Georgien och Moldavien med anledningen av att ryska konsumentverket påstod att man funnit en massa olagliga substanser i vinet. Detta orsakade så klart en stor diplomatisk konflikt. Samma år förbjöd man också två populära varumärken från Georgia som sålde mineralvatten. Både EU och NATO uttalade skeptis mot Rysslands handlingar. Innan 2024 exporterades ca 90% av Georgiens vin till Ryssland. Nu är det 0%.

Fakta från Wikipedia och Washington post.
Café Kot ligger centralt i St Petersburg, nämligen här.

Permalink

| Leave a comment  »

En galleria med 280 butiker

Img_0873

Gallerian i Stockholm kan dra något gammalt över sig. I centrala St Petersburg, bredvid den stora tågstationen, ligger nyöppnade Galleria, med 280 butiker, restauranger, bowling, bio, lekcenter för barnen, foodcourt och 1200 parkeringsplatser. Målet är att hålla kvar St Petersburgborna inne i staden (5 minuter bort ligger även nyöppnade Stockman Nevsky Center) istället för att de ska dra ut till de stora köpcentrumen i förorterna. Första lördagen besökte mer än 45 000 personer gallerian. Macegroup, som byggde gallerian, är mycket stolta när de på sin hemsida berättar att bygget krävde 4,5 miljoner mansdagar (?) av arbete och att ingen olycka (var rapporterad) under projektet.

Här finner du det mesta i shoppingväg. Exempelvis H&M, French Connection, Zara, Topshop och 274 andra butiker.

Permalink

| Leave a comment  »

Annorlunda: grönt parfymerat toalettpapper…

Img_0927

Rapport från närmaste mataffären: toalettpappret är grönt och parfymerat, vinet är lika dyrt som hemma, gin och tonic finns på burk, ost finns på bit men osthyvlar finns ingenstans, pulverkaffe finns i mängder av varianter och bryggkaffe finns ibland men kaffefilter är omöjligt att hitta, ”göra-sushi-hemma-kit” finns i massor men ingen fräsch fisk att göra sushi med, inlagda gurkor är populära, smetana är nästan som creme fraiche, kefir är nästan som fil, mjölken har läskig hållbarhetsstämpel, brödet är sällan färskt, potatis är billigt och den finns sprit i massor.

Permalink

| Leave a comment  »

Främmande i sitt eget land

Ryssland är deras hemland, men de är inte ryssar. De ser inte ryska ut, och de kommer från ett område som många Moskvabor förknippar med organiserad brottslighet och terrordåd som måndagens bombattentat på flygplatsen Domodedovo.

Efter flera uppmärksammade rasistmord i Moskva har polisen de senaste två åren lyckats gripa medlemmar i flera våldsbenägna rasistgäng, och antalet mord har minskat något. I december dödades en rysk fotbollssupporter i en sammandrabbning med ungdomar från Nordkaukasien, vilket ledde till rasistiska kravaller.

Jag ringde upp två unga vuxna från Dagestan och frågade ut dem om deras liv i Moskva med nordkaukasiskt utseende och namn. Det här är orginaltexterna, i Sydsvenskan 2024-01-28 blev texterna aningen kortare.

Continue reading ‘Främmande i sitt eget land’

Insamling till Beketov startad

Igår hölls Global bar om journalisternas situation i Ryssland. Två gäster från Ryssland medverkade. Andrej Stolbunov, som företräder Michail Beketov i förtalsrättegången, och Irina Vorobjova, journalist från radiostationen Echo Moskvy. TV4, som tidigare rapporterat om fallet gjorde ett inslag även denna gång. TV4: Kampanj för misshandlad rysk journalist

Michail Bekotov är beroende av privata donationer för att ha råd med medicin och omvårdnad, och hans fd kolleger har startat en fond. Genom att bidra till den fonden hjälper du Michail att få ett värdigt liv, samtidigt som det innebär ett moraliskt stöd för andra utsatta journalister. Vi har satt som mål att samla in 60 000 kronor, det täcker hans kostnader för medicin i ett år. Om du vill bidra till insamlingen kan du sätta in pengar på Silcs plusgiro (55 13 35 – 3) eller på Reportrar utan gränsers bankgiro (5567-3818), glöm inte att märka inbetalningen ”Beketov”. 

I TV4-inslaget säger Andrej att Michail faktiskt sa några ord för ett tag sedan. Jag kan avslöja vad det var han sa. Han fick en hundvalp och häromdagen, när han satt och åt middag, kröp hundvalpen om kring på golvet och bet honom i tån. Ganska hårt bet den. Det gjorde ont. Och Michail hävde ur sig ett kraftuttryck av det lite barnförbjudna slaget. Läkarna säger att det är positivt och att det inte är ovanligt att just sådana ord är det första som poppar upp.

TV4: Kampanj för misshandlad rysk journalist

Erik Norbergh: Beketovs advokat i Stockholm

Lindrig huliganism: Michail Beketov och yttrandefriheten

Kalle Kniivilä: Sex frågor om misshandeln av Oleg Kasjin

Kalle Kniivilä: Gangstrar och huliganer härjar i Chimki

Lindrig huliganism: Dålig tajming, tycker Irina

Lindrig huliganism: Rysk pop online – och några åtalade ryska journalister

SvD: I Ryssland blundar fru Justitia på alla sätt.

Alla dessa dagar: Legal nihilism

Beketovs advokat i Stockholm

I kväll var jag på ett mycket välbesökt seminarium på Global bar i Stockholm angående situationen för journalister i Ryssland. Medverkade gjorde bland annat Andrej Stolbunov, advokat åt journalisten Michail Beketov, som misshandlades grovt efter att ha anklagat de lokala myndigheterna för korruption och kampanjat mot den nya motorvägen genom Chimki-skogen i sin tidningen Chimkinskaja Pravda. I dag är Beketov ett vårdpaket. Han har tvingats amputera ett ben, har förlorat flera fingrar och läkarna har tvingats operera bort en del av hans hjärna.

Enligt hans advokat har dock Beketovs tillstånd förbättrats något. Han håller på att lära sig att gå igen och har börjat kunna uttrycka enstaka ord.

Lottie Cronestrand på TV4Nyheterna gjorde ett reportage om besöket med fokus på Michail Beketov och riskerna för ryska journalister. Se det här.

TV4:s Stefan Nieminen har tidigare träffat Michail Beketov i sitt hem. Se det inslaget här.

Inbjuden till seminariet var också journalisten Irina Vorobieva som arbetar på radiostationen Echo Moskvy. Det är en av få medier i Ryssland som bedriver en någorlunda fri journalistik. De flesta medier, och i synnerhet de statligt kontrollerade tv-kanalerna är fulla av självcensur och rapporterar bara myndigheternas bild. Vorobieva citerade en annan journalist, Parfjonov, för att beskriva situationen i ryska nyhetsmedier. Parfjonov höll ett tal i direktsänd tv där han gick till hårt angrepp mot sina kollegor i journalistkåren som han anklagade för att sitta i maktens knä. Han sa bland annat att ryska medier ”inte producerar nyheter utan gammligheter”, för att översätta direkt från ryska.

En seminariedeltagare frågade Irina Vorobieva varför hon tror att Echo Moskvy kan göra så bra journalistik, stationen ägs ju trots allt av statliga Gazprom. Hon svarade att det kanske beror på att myndigheterna vill ha något att visa upp när väst talar om att det inte finns några fria medier i Ryssland. Hon ville dock också försöka ge en någorlunda ljus framtid för journalistiken i Ryssland. Yngre människor i Ryssland är i dag väldigt aktiva på sociala medier som Twitter och Facebook och det gör att de inte bara har ”gammalmedia” som nyhetskälla och kan genomskåda den statliga propagandan. Problemet är dock att en mycket stor grupp, främst äldre, fortfarande bara har TV som enda källa till information.

100 gr bröd och en grillad råtta

100grbread

På diverse spanska charterorter har jag småleende betraktat, den till svenska dåligt översatta, menyn där grillade rätter blivit grillade råttor. När Leningrad belägrades i 900 dagar så tvingades befolkningen att äta det de kom över – råttor, småfåglar, hundar och kokade tapeter – och enligt sägnen också nyss avlidna människor. Dagsransonen på bröd var 100 gram per person. Idag firar St Petersburgsborna årsdagen av blockadens upphävande – vilken inträffade 27 januari 1944.

Mardrömmen började när tyskarna 1941 startade operation ”Barbarossa” (italienska för rödskägg) och tågade in i Sovjet med målet att överta både Leningrad och Moskva. Invånarna i Leningrad var inte alls beredda på detta då det tydligt kommunicerats att Sovjet och Tyskland var allra bästa vänner. När staden anfölls trodde vissa till och med att det var ett missförstånd. Och tyskarna, de trodde att det skulle bli en enkel match. Men Röda armén och Leningrads invånare gjorde motstånd. Det som skulle blivit ett snabbt anfall förvandlades istället till en belägring, som skulle vara i ungefär 900 dagar.

Steg för steg omringade tyskarna staden (med hjälp av finska trupper i väst) med strategin att stänga in invånarna och utsätta dom för hungersnöd. Strategin gav till en början resultat och belägringen hör till en av de grymmaste kapitlen i andra världskrigets historia. Över 1 miljon Leningradbor dog under belägringen.

Detaljer hämtade från artikel i Allt om vetenskap.

Permalink

| Leave a comment  »

Dmitrij Medvedev sparkar cheferna som missade attacken i Domodedovo

Innan han flög till det internationella ekonomiska forumet i Davos kallade Medvedev till ett möte i sitt residens i Gorki om transportsäkerheten. Situationen är otillfredsställande på det här området, sa Medvedev – Nu måste vi göra allt för att säkerställa att sådana här tragedier inte upprepas. Åtminstone allt som beror på oss, sa presidenten. Han [...]

Bomben på Domodedovo: 3 frågor

Grigorij Sjvedov, Kaukasienexpert och chefredaktör på nyhetsbyrån Kavkazskij Uzel som bevakar hela Kaukasusområdet svarar på tre frågor om bomben på Domodedovoflygplatsen:

1. Hjälper det att öka kontrollen på flygplatserna?

- Jag har själv precis kommit hem från Domodedovo. Nu är de noga med kontrollen, men i fredags när jag flög ut därifrån var det ingen kontroll alls vid ingången. De ökade kontrollen efter sprängningarna på två flygplan år 2024, men senaste året har jag knappt märkt någon kontroll vid ingången.
Det är säkert bra om man har bättre kontroll på flygplatser och järnvägsstationer, men det är inte där det egentliga problemet ligger. Det är som att bara ge smärtlindring i stället för att bota sjukdomen.

Continue reading ‘Bomben på Domodedovo: 3 frågor’

Ökad kontroll – en ryggmärgsreflex

Bomben som på måndagseftermiddagen dödade 35 människor i ankomsthallen på flygplatsen Domodedovo bars in förbi en metalldetektor.

Det ökade terrorhotet har på senare år lett till att de stora flygplatserna i Moskva har installerat metalldetektorer vid ingångarna till terminalbyggnaden, och det är inte ovanligt att även bagage genomlyses redan vid dörren.

Men metalldetektorn vid hissen från parkeringsplatsen till ankomsthallen på Domodedovoflygplatsen var sällan bemannad. På vintern gillar inte polisen att stå där eftersom det drar kallt utifrån och det finns inga dörrar i korridoren, berättar den ryska internetgurun Anton Nosik, som ofta reser via Domodedovo, på sin blogg.

Continue reading ‘Ökad kontroll – en ryggmärgsreflex’

Erarta – samtida rysk konst

I St Petersburg finns Ryska muséet och Hermitaget. Gigantiska samlingar. Sal efter sal med marmorgolv, tavlor större än studentlägenheter föreställande krig, fred, kärlek, fattigdom och så vidare. Det mesta i olja.

Konstmuséet Erarta visar istället samtida ryska konstnärer föreställande ungefär detsamma, men mer nu. Muséet är uppdelat i två flyglar; en permanent utställning och ett galleri där alla målningar är till salu. Så för 30 000 – 120 000 RUB kan du bli ägare av ett riktigt praktverk målad av en konstnär med tufft ryskt namn som du aldrig hört talas om tidigare. Helt enkelt perfekt för dig som äger en vitmålad sekelskiftsvägg i centrala Stockholm. Och rätt billigt för blod, svett, tårar från en reflekterande hjärna.

Intressant detalj var videorummet där olika animationsstudios fått tolka skeendet innan en målning. Några av de permanenta verken har valts ut och animatörerna har skapat kortfilmer utifrån orginalen som fick mig, betraktaren, att se nya möjligheter, förklaringar, infallsvinklar. Kortfilmerna gav helt klart den permantenta uställningen en ny dimension, för att uttrycka det enklare än jag bör. Sevärt.

Kostnad: 300 RUB + 100 RUB för engelsk audioguide.
Adress: Klicka här.
Hemsida: www.erarta.ru

Permalink

| Leave a comment  »

bizness lanch – berätta mer!

Dsc00351

Ibland kan språk förvirra. När marknadsekonomin tog fart i 90-talets Ryssland så blev det megapoppis att titulera sig businessman (det finns inget ryskt ord för affärsman utan man har helt enkelt lånat in det engelska ordet). Det är lite som att vara konsult i Sverige, det vill säga högst oklart vad personen i fråga sysslar med. Hursomhelst. När det finns tusentals businessmen så måste de så klart ha någonstans att äta. Och det bör inte vara alltför dyrt för så mycket tjänar inte Rysslands affärsmän. Därav finns business lunch på var och varannan restaurang/kafé i St Petersburg. 

Blir man inbjuden på affärslunch i Sverige förväntar man sig kanske en längre sittning, som kostar betydligt mer än en vanlig lunch, i en atmosfär som tillåter någorlunda seriösa affärssamtal. I St Petersburg betyder det något helt annat. Här består businesslunchen visserligen av flera rätter (oftast soppa, sallad, varmrätt samt the/kaffe) men den är betydligt billigare än vanlig mat och känslan är ofta mer mellanstadie-skolmatsal än affärsmässig.

Idag åt jag blaskig soppa på kycklingbuljong, sallad olivié (tärnad potatis, morot och lök med ärtor och majonäs), en stackars smaklös fisk med gult torrt ris (utan spår av grönsaker, sås eller ens en persiljekvist) och en kopp te. För 150 RUB, dvs. ca 37.50 kr. Känslan är fortfarande oklar.

Permalink

| Leave a comment  »

Här

När självmorddådet skedde i Stockholm i december så var det många som sa ”Jag trodde aldrig det kunde hända här”. Det verkar vara något man liksom bara säger. Jag blev provocerad av de uttalandena, utan att riktigt kunna förklara varför. För vad menar de som säger så? Jag frågade en bekant, och hon svarade, ”Jo, men det är ju första gången”.
På den gatan, i den här staden ja.
När terrordådet inträffade i Moskva igår, så var det ingen som sa ”Jag trodde aldrig det kunde hända här”.
Kanske var det dem jag tänkte på hela tiden.
Nu förstår jag varför jag blev så irriterad. Det är som pingstvännerna i Jönköping, som trodde att bibelskolans elever överlevde Estoniakatastrofen för att de hade bett så mycket under resan. Hur djävla egocentrisk får man vara egetligen. Och dessutom skylta med det, som om det vore gulligt och oskuldsfullt.

Fjodor Dostojevskij: Onda andar (en roman om terrorism)

Usel säkerhet trots terrordådet

Säkerheten på flygplatsen Domodedovo är trots gårdagens självmordsattentat under all kritik. TV4:s reportageteam kunde ta sig igenom metalldetektorerna som skrek utan att någon från flygplatsen  kontrollerade varken reportern eller fotografen.

http://www.nyhetskanalen.se/tv?videoId=1.1989811

Ett krig pågår i det tysta

Den nyrenoverade flygplatsen Domodedovo är en av de modernaste i hela Ryssland. Ett bombdåd här, i Rysslands moderna hjärta, var en påminnelse om det som Moskvaborna oftast inte tänker på: det pågår ett krig i landet.

Officiellt är “antiterroroperationen” i Tjetjenien över sedan våren 2024. I verkligheten befinner sig stora delar av sydligaste Ryssland sedan länge i ett lågintensivt krig som knappt syns i massmedierna.

Continue reading ‘Ett krig pågår i det tysta’

”Jag ska döda er alla!”

Vid halv tre-tiden svensk tid gick en man in på Domodedovo-flygplatsen i Moskva och utlöste en väskbomb alldeles vid caféet i ankomsthallen för internationella flygningar. Enligt ett vittne skrek självmordbombaren ”jag ska döda er alla!” innan han sprängde sig själv.

Minst 31 människor dog, kanske 35 enligt vissa medier och 180 skadades enligt RIA Novosti. Delar av självmordsbombaren har hittats och polisen beskriver honom som mellan 30 och 35 år och hemmahörande i norra Kaukasus.

Moskvaborna har tvingats vänja sig vid terrorattentat. Så sent som i mars förra året skakades Moskvas tunnelbana av två explosioner, utlösta av två kvinnliga självsmordbombare. Minns också bland annat händelsen 2024 när tjetjenska rebeller tog gisslan i en teater i Moskva och 170 personer miste livet. Det är bara några exempel på händelser där människor dödats eller blivit svårt skadade.

Själv satt jag på ett tåg mellan Petrozavodsk och Moskva 2024 när en bomb briserade riktad mot ett snabbtåg på sträckan Moskva-St Petersburg. Inga dödsoffer rapporterades den gången och det enda jag märkte av händelsen var att tåget jag färdades med drabbades av en kraftig försening på flera timmar innan det nådde Moskva.

Händelsen nu på Domodedovo kommer ytterligare att trappa upp de hätska stämningarna som finns i det ryska samhället mot människor med ”kaukasiskt utseende”. Under lång tid har främlingsfientliga krafter vädrat morgonluft och det mycket på grund av ungdomsorganisationer som ”Nasji” (de våra), som ärstarkt kopplat till maktpartiet ”Enade Ryssland”.

31 döda i självmordsattentat i Moskva

I dag klockan 14.37 svensk tid exploderade en bomb i ankomsthallen på Domodedovo-flygplatsen i Moskva. 31 personer uppges ha dödats i explosionen och över 130 rapporteras skadade. Enligt uppgifter till tidningen Kommersant utfördes dådet av en självmordsbombare som med bomben i en väska lyckats ta sig in i ankomsthallen via en entré som saknar metalldetektorer.

Ett vittne har fångat följande video och lagt ut på internet (varning för starka bilder):

Artikel i Kommersant (på ryska)

Artikel i Svoboda news (på ryska)

Explosion på Domodedovo – 36 döda, 108 på sjukhus

Enligt senaste uppgifter har 36 dödsoffer krävts vid olyckan på flygplatsen. Explosionen ägde rum vid ett kafé nära bagageutlämningen. Av de många skadade är flera mycket illa däran och förväntas inte överleva. Sammanlagt 108 behandlas nu på sjukhus. Många har fått skador av det metallskrot som fanns i bomben. Man har även hittat kroppsdelar av [...]