Archive for september, 2024

Poppis med second hand

På grund av festivalen tillbringade jag en stor del av förra veckan med att springa runt i second hand-affärer. Jag behövde en varm jacka, regnkläder, regnstövlar och ett par varmare byxor. Att handla kläder på second hand visade sig vara minst lika populärt här som hemma. Vart man går springer man in i dem – och inte sällan lockar de med att de säljer europeiskt mode. Olga, som var den första Nizjnijbo jag träffade, och som tidigare bott i Sverige, sa lite ursäktande att second hand-butikerna här inte är lika stylish som till exempel Beyond Retro hemma. Enligt henne är intresset för vintage här stort och den som ville skulle kunna tjäna rätt bra på att importera vintagemode från Europa och sälja i Nizjnij Novgorod.

Själv var jag mer än nöjd med både utbud och pris. Jag lyckades tajma in ett par dagar när det var rea och hittade en hyfsat varm jacka och en klänning för ungefär 300 rubel (ca 70 kr) ena dagen. Då var det 60 procents rea. Ett par dagar senare kom jag tillbaka till samma butik. Då var det 90 procents rea. Och jag lyckades hitta en regnjacka av Helly Hansen-typ, regnbyxor och ett par varma, vanliga byxor för 104 rubel (ca 25 kr). Precis vad jag behövde.

Om någon skulle ha vägarna förbi:
Planeta Second Hand ligger nästan mitt emot järnvägsstationen Moskovskij Vaksal.
4 sesona ligger också nära Moskovskij Vaksal, men på samma sida. Följ bara vägen tillbaka mot Kreml (åt vänster om du står med ryggen mot järnvägsstationen) ungefär fyra minuter.
Dessutom finns det ett flertal mindre butiker utspridda lite överallt i staden. Även på marknaderna kan man hitta begagnade kläder.

Ryska armén inför uppdragstaktik

Just nu pågår en omfattande rysk övningsverksamhet. I Kaukasus genomförs övningen Center 2024, gemensamt med Vitryssland genomför övningen Gemensam Sköld och i Östersjön genomförs landstigningsövningar med ett 25-tal fartyg. En minst sagt omfattande samtidigt verksamhet för en försvarsamakt som många många fortfarande vill beskriva som på dekis.

De ryska väpnades styrkorna (försvarsmakten) genomgår just nu en omfattande modernisering på materielsidan där i princip all materiel ska omsättas till ny materiel inom det närmaste decenniet (O-platsen har för övrigt en intressant film som visar mobilisering av förrådsställda T-72 för Center-2011). Parallellt med detta håller Ryssland på att lämna värnpliktssystemet för att delvis alternativt gradvis övergå till ett yrkesförsvar.

Vad som är mer intressant är att läsa att en av målsättningarna med Center 2024 är att utprova en övergång till uppdragstaktik i den ryska manöverkrigföringen. Sovjet var en av pionjärerna inom manöverkrigföring och Ryssland tillämpade detta senast i Georgienkriget med stor framgång. Den avgörande skillnaden mellan västerländsk och rysk manöverkrigföring är på vilken nivå initiativet ligger. I många västländer (och ytterst situationsberoende) kan initiativet i strid ligga på mycket låg nivå utifrån vilka ramar som givits för stridens förande från högre stab, vilket är mer känt som uppdragstaktik. Man förlitar sig på att chefen längst fram i linjen kan bedöma situationen bäst och ger i förväg denne mandat att agera när möjlighet upptäcks, istället för att behöva vänta på beslut från chefer flera nivåer ovanför. I den sovjetisk/rysk modellen har initiativet varit förbehållet mycket hög nivå och man har istället tillämpat ordertaktik i sin manöverkrigföring.

Ryssland har nu sett sig tvunget att vända sig västerut för materielinköp för att tillräckligt snabbt hinna modernisera sina väpnade styrkor. Den inhemska industrin är inte tillräcklig, vilket bland annat Försvar & Säkerhet skriver om. Efter Georgienkriget har Ryssland tecknat utländska kontrakt på bland annat pansarfordon, UAV:er och lednings/landstigningsfartyg av typ Mistral. Efter Georgienkriget har de väpnade styrkor utvärderats med anledning av en rad upptäckta brister under kriget, varvid man i mångt och mycket tittat västerut. Av dessa anledningar är det nu mycket intressant att notera att man i en så stor övning som Center 2024 bestämt sig för att utprova uppdragstaktik.

Väljer man att fortsätta med uppdragstaktik är det sannerligen ett paradigmskifte vi skådar i de ryska väpnade styrkorna. Detta kommer att påverka all militär utbildning och doktrin i västländer som förutsätter att ryska förband agerar utifrån ordertaktik/kommandostyrning.

Som jämförelse kan nämnas att det svenska försvaret enligt nu gällande, kommande och gamla doktriner ska baseras på uppdragtaktik. Uppdragstaktik är inte något som bara beordras fram utan det är i det närmaste en kultur där initiativförmåga och ansvarstagande premieras på alla nivåer. Tyvärr måste man nog säga att vi kommer allt längre ifrån detta i den fredstida försvarsmakten, där högre nivåer känner ett mycket starkt kontrollbehov över detaljer och lägre nivåer inte längre vågar ta intiativ och försöker skjuta ansvar uppåt. Måhända behöver även Sverige en längre och mer omfattande övning likt Center 2024 för att åter hitta tillbaka till uppdragstaktiken.

(Intressant är naturligtvis också att läsa att lede fi i Center 2024 utgörs är radikalt islamistisk. Inget ”Stormakt Röd/Grön/Gul” etc där inte…)

Mi i P3 om abortlagstiftning i Öst- och Centraleuropa

Den 18 september deltog jag i P3:s program Korrerapporten, för att tala om abortlagstiftning och ideologi i Polen jämfört med i övriga Öst- och Centraleuropeiska stater. Passande, eftersom jag bara några dagar dessförinnan kommit hem från fältarbete i Polen. 

Information om dokumentären finns här på P3:s hemsida. 

Tidskoden för intervjun med mig (nedan) är 1:43.

 

Lyssna: Korrerapporten

Därför är Enade Ryssland inget parti

Efter helgens spektakel är det ovanligt tydligt att Rysslands styrande parti i verkligheten inte alls styr landet och inte alls är något parti, utan en korporation vars huvudsyfte är att upprätthålla den oskrivna överenskommelsen om ömsesidig lojalitet mellan den ryska maktapparatens olika våningar och förgreningar.

Här är fem punkter som jag stödjer min tes på – de kunde givetvis ha varit fler eller färre, beroende på hur man väljer att strukturera verkligheten. Dessutom har jag säkert glömt bort något viktigt – både kompletteringar och invändnignar är välkomna.

Continue reading ‘Därför är Enade Ryssland inget parti’

Födelsedag, festival och Jasnaja Poljana

Ok, det är nog bara att vänja sig vid att inget blir riktigt som man tänkt sig och att det inte är lönt att planera för mycket. Planerna kommer ändå att ändras i sista minuten.

Min födelsedag firades ytterst blygsamt, men med tanke på att jag bara bott här i två veckor så är jag nöjd att den firades alls. De flesta som jag bjudit in var i alla fall tvungna att jobba över och lämnade därmed återbud i sista minuten. Vi var till sist bara tre tappra som dök upp vid jazzbaren ”Jam Prestige” där vi skulle se en gratiskonsert (som annonserats på internet) och dricka vin. Jazzbaren var dock stängd och konserten inställd. Vi fick gå till ett annat ställe, ”Rok-bar”, där de spelade rysk rock och Beatlescovers. Helt okej det också i och för sig. Jag fick mat, vin och presenter. En chokladask, en novellsamling av författaren Sergej Dovlatov (som skriver väldigt lättläst) och en diktsamling av Sergej Jesenin (med motiveringen att han är bättre än nationalskalden Alexandr Pushkin). Böckerna är på ryska förstås, så nu har jag lite att göra.

Morgonen efter åkte jag på musikfestival med Olja, Kolja och Katja. En fullkomligt vansinnig idé eftersom det krävdes tio timmars bilfärd för att ta sig dit (och, följaktligen, tio timmar tillbaka). Detta avstånd anses relativt normalt i Ryssland, vad jag förstod det som. Efter fem timmar i bilen på vägen till konserten började jag få retsamma kommentarer om att jag visst inte var van vid långa resor.

Men jag ville se lite av Ryssland, och skaffa mig någon sorts känsla för alternativkulturen. Festivalen var en miniminiversion av en större konst- och musikfestival, Empty hills (Pystie holmi), som arrangeras i juni varje år. Idén bakom är att den ska vara ickekommersiell, helt arrangerad av volontärer, utan sponsorer och med gratis inträde. Eftersom inte heller musikerna får betalt är det generellt mindre, alternativa band som uppträder. I år ska den, enligt Kolja, lockat 70 000 besökare. Festivalen som var nu i helgen drog inte i närheten av så många besökare, knappt ett par tusen skulle jag gissa på. Jag kan summera det hela med att det var väldigt kallt, många konserter var inställda och vi tillbringade större delen av tiden där med att sitta vid elden och dricka te. Den konsert som fastnade mest, var med det ukrainska bandet Nemnoga Nervno.  Här är ett smakprov:


Eftersom det var så få konserter passade vi under lördagen på att göra ett besök på Leo Tolstojs gods Jasnaja Poljana, som låg ungefär en timma bort. Där föddes, dog och begravdes han och skrev både Anna Karenina och Krig och fred. Idag är godset och parken ett museum och minnesmonument över hans liv och verk och uppenbarligen ett populärt turistmål.

När jag kom tillbaka till studenthemmet på söndagskvällen hade Nadja flyttat till femte våningen och jag hade fått två nya rumskompisar.

Goda grannar

Jag har haft svårt att smälta det ryska förbudet för utlänningar att köpa mark i gränsområdet som trädde i kraft i år. Av helt personliga orsaker. Dessutom råkar jag anse att ju oftare våra båda folk har en möjlighet att stötas och blötas desto bättre.
Som bekant skickade Finland en not om saken. Svaret kom i juli. Texten var så juridisk komplicerad att det tog ett par månader innan våra myndigheter ens började förstå innebörden. Och det man började inse gjorde ingen glad.
Det visar sig nämligen att förbudet inte enbart gäller mark. Det hela gäller ”fast egendom”. Enligt den ryska lagstiftningen är det nu förbjudet att köpa en jordegendom, det vill säga inte enbart marken utan även alla de byggnader som redan står på tomten.
Dessutom är det förbjudet att sälja marken och byggnaden skilt. Ett faktum som effektivt sållar bort alla utlänningar som vill köpa byggnaden men bara hyra marken.
Enligt Rysslands president kan man hyra egendom i gränsområdet. Men det är lättare sagt än gjort. På skojs skull ringde jag runt till några ryska firmor som bygger villor på Karelska näset.
De som svarade i telefon föreslog direkt att jag köper en stuga och tomt av dem. Då ska man komma ihåg att medelpriset för en villa på 175 kvadratmeter kostar 300 000 euro på näset. Inte så konstigt att ryssarna istället väljer den billigare marknaden i östra Finland.
När jag påminde firmorna om presidentens förbud blev alla osäkra och jurister kopplades in. En menade att jag kan hyra tomten och köpa stugan. En annan att jag inte kan äga ett hus på en mark jag hyr. En tredje att det ingenstans i lagen står att det är tillåtet att hyra mark i gränsområdet. Förvirringen var total.
I noten undrades även vad som händer med de köp som gjorts före förbudet trädde i kraft. Svaret var att ägaren måste avstå från sin egendom inom ett år från den tidpunkt han har fått äganderätten. Om ägaren inte avstår från egendomen själv kan de ryska myndigheterna via domstol arrangera en tvångsförsäljning där ägaren får försäljningspriset. Alternativet är att äganderätten förs över till stat eller kommun och domstolen bestämmer ersättningsbeloppet.
De ryska myndigheterna har alltså i princip en juridisk möjlighet att frånta en utlänning äganderätten till den fasta egendomen. Men allt beror på hur pass konsekvent Ryssland väljer att agera och ifall Finland kan räkna med en särbehandling.
I noten betonades även att Finland kräver ömsesidighet i den här frågan. Med tanke på att omkring fem tusen ryska medborgare köpt både mark och stuga i östra Finland de senaste åren vore det skäligt att finländska medborgare skulle ha samma rättigheter på andra sidan gränsen. I det ryska svaret nämndes inte ömsesidighet med ett enda ord.
Men tydligen är loppet inte kört ännu för den diplomatiska långdansen fortsätter. Vissa detaljer i det ryska svaret är fortfarande oklara. Så när utrikesminister Erkki Tuomioja nyligen besökte Moskva hade han med sig en lista med nya frågor.

Ett välregisserat maktskifte

Hoppet är ute, säger Nargiz Asadova, vice chefredaktör på den frispråkiga ryska radio­stationen Echo Moskvy.

– För många unga, utbildade ryssar är det ett tecken på att det är dags att lämna landet, att inget kommer att bli bättre under deras livstid, säger hon. Medvedev kliver åt sidan och Putin blir därmed mäktiga Förenade Rysslands presidentkandidat. Beskedet överraskade ingen och Putin tycks nu åter bli Rysslands president.

Allt var välregisserat på maktpartiet Enade Rysslands kongress i Moskva.

Först gick premiärminister Vladimir Putin upp i talarstolen och meddelade att president Dmitrij Medvedev blir första namn på partiets kandidatlista i december. Applåder.

Sedan bytte de plats. Dmitrij Medvedev meddelade att Vladimir Putin blir partiets kandidat i presidentvalet i mars. Applåderna började innan Medvedev hunnit tala till punkt. Sedan kramades de två.

Continue reading ‘Ett välregisserat maktskifte’

Rysslands framtid är här – Putin 2024

P1060964När de hade lämnat det stora beskedet kramades de. Rungande applåder. Så turades de om att gå upp på scenen och hålla tal till den begeistrade publiken som fyllde hela arenan. Till slut gick de upp på scenen tillsammans och vinkade till publiken från podiet. Koreografin på maktpartiet Enade Rysslands kongress ser ut som en parodi på det Putin och Medvedev håller på med i det verkliga livet.

Jag råkar vara i S:t Petersburg på ett seminarium för ryska journalister som ska bevaka de kommande valen när beskedet från maktens boningar kommer. Beskedet dyker upp i form av en kort textrad på min läsplatta. Jag går fram och trycker läsplattan i händerna på föreläsaren som berättar om kampen mot valfusk. Han blinkar, läser högt, och snart är nyheten på den stora skärmen.

Continue reading ‘Rysslands framtid är här – Putin 2024′

En högst väntad rockad

Idag kom det bekräftelse på det som i flera år varit väntat, nämligen att Medvedevperioden endast var ett konstitutionellt mellanspel innan Vladimir Putin kan återinträda som Rysslands president för eventuellt 12 år till utöver de 8 år han redan suttit fram till 2024. President Medvedev bekräftar på dagens partikongress att detta gjordes upp redan då och att han nu föreslår Putin som presidentkandidat och att han själv avser kandidera till premiärminister. Många rysslandskännare och debattörer ansåg det redan 2024 troligt att det vi ser skulle bli fallet, men kritiserades då som alltför dystopiska. Historien har dock gett dem rätt och i Ryssland har nu dessutom konstitutionen ändrats så att en presidentperiod i framtiden kommer att vara 6 år och som president får man maximalt sitta två perioder på raken.

Som västerlänning är det ofta lätt att man går i fällan att tro att ett i det egna land välkänt och väldefinierat begrepp, till exempel demokrati, har samma betydelse i andra länder. Samspråkar man med ryssar så visar det sig att många har en helt annan uppfattning av demokrati än vad svenskar har. Historieprofessorn Kristian Gerner drar sig till exempel inte för att kalla rysk demokrati för en tragisk komedi. Bland de övriga bloggarna i Rysk Mosaik finns åtskilliga redogörelser för hur det har gått till vid lokalval de senaste åren när man tagit till diverse trick för att få valen att gå åt lämpligt håll. Nu senast på diVERse skildras lokalvalet i St Petersburg som inte offentliggjordes innan det var för sent för oppositionen att anmäla kandidater. Läsvärt är också inlägget om hur det går till att byta partiledare. Det kanske hade varit enklare för vänsterpartiet och centern om kungen hade bestämt åt dem.

Bekymrande är att den demokratiska utvecklingen i Ryssland i mångt och mycket närmast backat, med allt färre fristående tidningar och med hårdare lagar. Återupprättandet av Josef Stalin i landet historieböcker är ett annat illavarslande tecken om inställningen till demokrati och mänskliga rättigheter.

I duon Medvedev/Putin har Medvedev alltid framstått som den mer besinnade av de två. Det blir intressant att se hur pass mycket rodret kommer att läggas om när Putin återtar det. I rysk demokrati är det nämligen inte många som tvekar på att Putin kommer att bli återvald. Allt annat vore en mycket stor överraskning. Putin kan då sitta ändå till 2024 som är det år då han fyller 70. Därefter kan han återkomma som president som 76-åring. En inte helt ovanlig ålder för ryska ledare.

Det finns fortfarande all anledning att hoppas på en positiv utveckling i Ryssland och bland annat genom ökad handel bidrar vi till att en sådan är möjlig. Däremot ska vi i Sverige akta oss för att hamna i beroendeställning till Ryssland genom exempelvis rysk gas. Vi bör förbereda oss på att utvecklingen inte går åt det håll vi önskar. Vi kan nämligen inte göra så mycket åt vårt geografiska läge än att acceptera det som en grundparameter i vår säkerhets- och försvarspolitik.

Exp, SvD, DN, Aft, SR, SVT, GPRIA Novosti, Russia Today

Klockor i St Petersburg

Idag anlände jag till St Petersburg. Här är det höstruskigt och lite kallt. Gjorde ett besök i min favorit-klockaffär men blev lite besviken då jag upptäckte att de slutat sälja kommandirsky-klockor. Åtminstone tillfälligt, enligt vad jag förstod av kassörskan. Exakt varför fattade jag dock inte, min ryska är inte helt hundra ännu. :-/

Jag ska vara i Petersburg tills på tisdag. Ska träffa vänner förstås men tänkte hinna med en sväng på någon marknad.

20110922-043930.jpg

20110923-032552.jpg

Makt nog att försvara Sverige? (Uppdaterat 22/9 15.30)

Kristdemokraterna anordade idag tillsammans med Folk & Försvar seminariet ”Försvarsmakten 2024 – Makt nog att försvara Sverige?”. Seminariet direktsändes i SVT2 och man får också tacka F&F för den utmärkta servicen att spela in seminarier och lägga upp dem på hemsidan så att man kan se dem i efterhand. Orkar man inte läsa hela detta långa inlägg eller se hela seminariet, så rekommenderas i alla fall summeringen sist i inlägget och Mikael Oscarsson inledande och avslutande ord. Man går dock miste om något eftersom seminariet var mycket intressant och väl värt några av kvällens timmar.

Seminariet inleddes av Kd:s främste försvarspolitiker, Mikael Oscarsson, som redogjorde för bakgrunden till seminariet och de frågor han ställt till Försvarsmakten med stöd av Riksdagens utredningstjänst, också dessa med svar utlagda på F&F:s hemsida. Oscarsson tecknade en mycket allvarlig bild av utvecklingen i Försvarsmakten och framtidens osäkerheter. Sverige väcktes i en säkerhetspolitisk Törnrosasömn av Georgienkriget 2024, vilket nu ställt helt nya försvars- och säkerhetspolitiska krav. Oscarsson betonade också det arktiska perspektivet där han menar att vi inom 10-15 år sannolikt kommer att få se ökade spänningar och kamp om råvarorna. Vidare tog Oscarsson upp Solidaritetsförklaringen och Östersjöperspektivet där bl a en vid det här laget välkänd luftvärnsräckviddscirkel visades. På ämnet kan det också vara intressant att notera finska försvarshögskolans rapport där man konstaterar att Ryssland rustar upp kraftigt nära den finska gränsen, varvid nu Iskanderrobotar får täckning in över Stockholm.

Vad finska FHS mer konstaterar i sin rapport, och som också betonades av Oscarsson, är USA:s allt mer minskade intresse för Europa och USA och NATO-ländernas allt mindre handlingskraft till följd av den negativa ekonomiska utvecklingen, samtidigt som t ex Ryssland än så länge är relativt opåverkat. Finska FHS går så långt som att döma ut Norden som ett militärt vakuum.

Slutligen tog Oscarsson upp det som varnats för flera gånger på WW, senast igår, nämligen Försvarsmaktens annalkande materielkris, där en mycket stor del av försvarets grundläggande materielsystem måste ersättas inom det närmaste dryga decenniet, samtidigt som det inte finns pengar i framtida försvarsbudgetar att lösa ut detta. Materielsystem som berörs är bl a luftbevakningsradarsystemen, ubåtar, korvetter, stridsfordon, skolflyg, uppgradering av transport- och stridsflyg.

Vad som nu sker, och som gårdagens höstbudget är ett tydligt tecken på, är att Sverige likt statsekonomierna i Grekland, USA med flera, skjuter problemen på framtiden och låter dem växa till sig genom att ignorera dem idag. Likt USA:s budgetunderskott bordlägger man frågan till nästa mandatperiod.

Frågor som ständigt återkom i seminariet, med all rätt, var personalförsörjning, materielomsättning och beredskap. Flera gånger ställdes frågan vad som finns tillgängligt idag och imorgon, men något tydligt svar framkom inte. Försvarsmakten genom nye utvecklingschefen brigadgeneral Dennis Gyllensporre konstaterade att beredskapen kontinuerligt höjs, men ekonomin begränsar tillväxttakten på antalet anställda soldater. I dagsläget bemannas krigsförbanden huvudsakligen av icke repetitionsutbildade värnpliktiga, materiel finns till huvudsak, men är ofta inte fördelad på förbanden och förbanden har låg grad av samövning. Organisationen är har inte full förmåga förrän 2024 och 2024 kommer en enklare version vara klar, där huvuddelen av förbanden har kortare beredskapstid än 3 månader. Nuvarande ekonomiska ramar fungerar inte bortom 2024 och det med anledning av ersättning av materiel och att köpkraften reduceras. Läser man i svaren till Oscarsson ser man att ända fram till 2024 kommer förband att bemannas med värnpliktiga som EJ kommer att repetitionsutbildas.

Personalförsörjningen kritiserades på många punkter. Peter Hultqvist (s) konstaterade att USA genomförde sin övergång från värnplikt på 10-15 år. Inget land har försökt sig på att byta ut värnplikten så snabbt som Sverige. Tyvärr tar nog vissa detta som beröm eller något positivt.

En fråga som ställdes till Försvarsmakten var vilken förmåga det fanns för IO14 att växa i storlek om en svensk upprustning skulle behöva genomföras på vilket svaret blev att det finns ingen överkapacitet, vilket inte kommer som någon överraskning för den som är insatt i hur hårt svångremmen dras åt när förband bemannas upp i PRIO. Gyllensporre betonade också att man fram till 2024 räknar med ett lågt hot, men att det inte går att se längre bort än så. Vän av ordning brukar ju då påpeka att det är just därför man måste ta höjd och ha en organisation som snabbt kan växa och hantera det oväntade.

Försvarsdepartementet representerades av Michael Moore, bl a f d utvecklingschef i Försvarsmakten. Han inledde med en historisk utblick över vad som lett fram till kraven på dagens försvar och konstaterar att vi lämnade något som inte fungerade. Vän av historien kan ju då samtidigt konstatera att Moore själv varit högst bidragande till att Försvarsmakten ser ut som den gör idag avseende låg beredskap, underbemanning, stora investeringar i icke-existerande materiel (NBF). Moore satt ju nämligen själv som utvecklingschef och har därefter funnits på Försvarsdepartement i olika befattningar. Man kan också plocka fram Försvarsmaktsidé 2024 som Moore var med och tog fram och konstatera likheterna med dagens och för den delen gårdagens organisation.

I sin roll som departementets man på seminariet talade Moore om att förändringen i Försvarsmakten ska genom en prolongerad ekonomi och att det krävs en implementering av den nya materielstrategin och omfördelning från stödverksamhet till kärnverksamhet. Samarbete mellan nordiska länder och ”pooling” och ”sharing” betonades. Det sistnämnda är ju återigen en papperslösning eftersom lösningen endast går att använda vid övning och vid insatser i insatsområden där landet som står för hårdvaran inte själv har större användning för materielen på grund av nationella insatser. Det är med andra ord en förmåga som inte går att lita på.

Moore jämförde också hela tiden Sveriges försvar med övriga Europa, där han menar det ser mycket värre ut och speciellt avseende stridsflygplan. Moore använder sig då av samma knep som man alltid gjort före honom. Han relaterar till pappersförband. XXX antal JAS 39 Gripen låter ju mycket imponerande, men skrapar man på ytan och kontrollerar uppfyllnaden avseende den materiel och personal som krävs för att operera skarpt är bilden en helt annan, där Libyeninsatsen är ett slående exempel. Siffror på papper är alltid en sak, verkligheten en annan.

Det blev också tydligt när Moore upprepade gånger undvek att svara på den ytterst relevanta frågan om hur mycket de kontrakterade soldaterna kommer att kunna öva i större förband för det nationella försvaret, ställd av f d generalmajoren Jörn Beckman. Beckman konstaterade att de tidvis tjänstgörande soldaterna ska tjänstgöra i Försvarsmakten 20 % av sin kontraktstid och övrig tid i det civila, varvid soldaten kommer att tillbringa ca 1 år och 8 mån i uniform. Av dessa 20 mån kommer 2 x 6 mån att läggas på internationella insatser och Beckman undrade då hur mycket tid som egentligen blir över för större nationella övningar. En högst relevant fråga eftersom detta är kärnan i det kommande nationella försvaret, men Moore hänvisade bara till att det rörde sig om schablonvärden. Ett ej trovärdigt svar och Moore sade själv tidigare under seminariet att träningstiderna blev för korta i värnpliktsförsvaret.

Moore betonade också att Sverige nu ska kunna ge och ta emot militärt stöd. Det tidigare har förmodligen satt sig ordentligt i försvarsdebatten och påminner starkt om dagens internationella insatser. Det senare är ytterst förbisett. Att effektivt kunna ta emot stöd kräver stora investeringar i basstruktur, ledningsförmåga och inte minst stora mängder av samövning. Det senare påpekades också av Jörn Beckman som förde fram att ett förberett stöd är avsevärt bättre än bara ett stöd, vilket oppositionspolitikerna i form av Peter Rådberg (mp) och Peter Hultqvist (s) kontrade med att något NATO-medlemskap kommer inte på fråga och släpade återigen fram det gamla klassiska socialdemokratiska kärnvapenspöket ur garderoben, där nog de flesta trodde att malarna hade förvandlat det till damm.

Officersförbundets ordförande Lars Fresker talade också under seminariet påpekade att 80 % av OF:s medlemmar upplever att man i dagens situation har för låg personaluppfyllnad (officerare), saknar materiel och övar alldeles för lite för att kunna lösa uppgiften väpnad strid. Ett allvarligt betyg på situationen i dagens försvarsmakt. Fresker tog också upp det saknade lagstödet för att kunna skriva kontrakt med de tidvis tjänstgörande soldaterna, vilket Moore påpekade att det ju faktiskt kommer till sommaren. ”Till sommaren” innebär nästan två senare än grundplaneringen och därmed kommer det i hög grad påverka intagandet av den nya organisationen.

Politiker som deltog i seminariet var Allan Widman, Mikael Oscarsson, Peter Rådberg och Peter Hultqvist och diskussionen dem emellan var mycket intressant, där både Widman och Oscarsson öppnade upp för ökade försvarsanslag. Där kan också nämnas att KDU vill se 3-5 mdr ytterligare till försvaret.

Summa summarum: Seminariet är högst sevärt om man orkar sig igenom dess två timmar uppdelat på ett antal filmklipp. Det är ytterst upplyftande att se att försvarsdebatten nu börjar ta fart och att brister som tidigare endast påpekades i bloggosfären nu även återfinns på politisk nivå, som t ex osäkerheten i den nya personalförsörjningen och huruvida man kan behålla soldaterna under hela kontrakten, underfinansieringen av materielsidan, det militära vakuumet på Gotland och mycket annat. Fortfarande råder dock en mentalitet att vilja stoppa huvudet i sanden och skyffla över brister med slarviga uttryck, vilket är fallet avseende materielen och möjligheterna att öva förbanden.

När det som nu visar sig på seminariet att begreppet ”förmåga till väpnad strid” är i högsta grad odefinierat, inser man att det därmed vidöppet för tolkning till användarens fördel. Därmed kommer det att kunna användas som kryphål i försvarsdebatten då allt egentligen kretsar runt ”Försvarsmaktens förmåga till väpnad strid”. Försvarsmakten ägnar i del 2 av sitt svar till RUT två och en halv sida till att försöka förklara begreppet, men det är svårt att säga om man lyckas. Det är skickligt av Oscarsson att ha identifierat denna oklarhet.

Makt nog att försvara Sverige kommer att avgöras av utfallet av den nya personalförsörjningen och möjligheten att samöva organisationen, förmågan att anskaffa ny materiel och inte minst av graden av förberedelser att agera host nation vid emottagande av stöd, där det sistnämnda hittills är helt utan åtgärder eller närmare planering. Det är som bekant mycket känsligt att bedriva alltför nära samövningar, speciellt på svensk mark, med NATO-länder. Självfallet gäller även det sistnämnd vid lämnande av stöd till andra nordiska länder, där stödjande länder behöver basera i Sverige.

Uppdatering 22/9 13.30: Något som glömdes i gårdagens referat var Mikael Oscarsson referat av Försvarsmakten ökade kostnader för upphandling av tjänster, vilka 2024 ökade med 1,5 mdr kr, varav 700 milj kr var konsulttjänster. Oscarsson jämförde då med vad dessa 700 milj kr skulle kunna användas till, t ex betala lön för 2300 soldater eller återupprätta F 16 Uppsala och ändå få pengar över till annat. ”Konsulter behövs, men de skapar inga förband”, summerade Oscarsson.

Uppdatering 22/9 15.30: Staffan Danielsson skriver på SvD Brännpunkt att Sveriges samarbeten med NATO bör utredas inför nästa val. En inte alls dum tanke!

Bloggar: Oplatsen, Tokmoderaten, Cornucopia, Gyllenhaal, SvD ledarblogg, FM Utvecklingsblogg, Försvar & Säkerhet

Kremls hemliga ingång

Jag insåg att jag inte ännu inte skrivit något om staden jag bor i. Det kommer, det kommer. Jag jobbar fortfarande på att få grepp om den. Borde egentligen inte ta så lång tid – för en stad med över en miljon invånare upplever jag att själva statskärnan är rätt liten.

Som ett litet smakprov kan jag i alla fall bjuda på lite topptopphemliga bilder tagna med min rätt kassa mobilkamera. Min nya bekantskap Katja, som gärna guidar runt besökande och nyinflyttade utlänningar, visade mig och ett par andra en hemlig ingång till ett av tornen i Nizjnij Novgorods Kreml. För den som inte vet – Kreml betyder ungefär borg eller befäst stadsdel. Den mest kända finns i Moskva. Men det finns en här också. Byggd för länge, länge sedan, restaurerad på 1950-talet. Besökaren får gå innanför muren, men inte upp i tornen. Men… det finns ett litet hål i den delen av muren som vetter mot floden Volga. Det kan man hasa sig igenom – och på andra sidan kan man stå upprätt och klättra upp för ett antal rejäla trappor högst upp i ett av tornen. Förbjudet såklart, så man måste passa sig så att ingen ser. Antalet ölburkar och krossade glasflaskor på marken antydde dock att vi inte var de första som varit där… Här är bilderna inifrån tornet:

utsikt1
inutitornet
utsikt2

 

Intervju med Alexei Venediktov

Svenska Dagbladet publicerar i dag en intervju med Alexei Venediktov, chefredaktör för den oberoende radiostationen Echo Moskvy. I intervjun berättar Venediktov bland annat om hur han ser på Rysslands premiärminister Vladimir Putin, som alltid ansett Echo Moskvy som en fiende på grund av kanalens rapportering. Venediktov säger också att han känt sig tvungen att skaffa livvaktsskydd för sig själv och sin tioårige son.

Venediktov kommenterar också det kommande ryska presidentvalet och beskriver Ryssland som ett aktiebolag, vars styrelse ska välja vd. Ännu har dock styrelsen, där Putin är ordförande, inte bestämt sig.

Läs hela artikeln här.

Tips för ryskstuderande

Här är ett tips till alla er som håller på att lära er ryska, på egen hand eller via universitet eller liknande. Tatiana Klimova heter en tjej som tillverkar egna lärorika podcasts där hon, på ett mycket pedagogiskt sätt, förklarar svåra ord och fraser. Jag upptäckte själv hennes inspelningar av en ren slump för en tid sedan och blev positivt överraskad! Inspelningarna är helt på ryska, men bli inte avskräckt för det – hon talar tydligt! Du hittar hennes podcasts på http://www.russianpodcast.eu/ eller på Facebook.

Här kan du lyssna på ett exempel när Tatiana översätter den kända sovjetiska barnvisan med krokodilen Gena!

För er som inte vet hur det funkar med podcasts (eller poddradio) kan läsa mer här.

Andra nyttiga länkar för ryskstuderande:

http://masterrussian.com/ – amerikansk sajt. Här kan du bland annat få ryska brevvänner.

Svensk-rysk ordbok

http://ruscorpora.ru/en/search-main.html – Russian naional corpus.

Gramota.ru (Tack Kalle)

Tipsa mig gärna om fler nyttiga länkar! Skriv i kommentarsfältet!

”Tycker hon att jag är ful eller?”

Jag har inte varit i Ryssland i mer än en vecka förrän min rumskompis, Nadja från Elfenbenskusten, bestämt lägger två kataloger med skönhetsprodukter på mitt kombinerade mat- och arbetsbord. ”De här är till dig”, säger hon. Det visar sig att hon, vid sidan av studierna i internationella relationer, extrajobbar som direktförsäljare åt Oriflame.

Att nyblivna kvinnliga bekanta vill kränga smink till mig har jag aldrig varit med om i Sverige. Men när jag var i St Petersburg 2024 var jag med på ett sminkparty, mitt livs hittills enda. Också då var det genom min rumskompis. Hon hade en bekant som jobbade för Mary Kay, som fungerar på liknande sätt som Oriflame (som förövrigt är ett svenskt företag). När hon föreslog att vi skulle ha sminkparty tog jag först lite illa upp. Vadå, tycker hon att jag är ful? Eller okvinnlig och konstig som inte står framför spegeln och kladdar med krämer och mascara varje morgon? Varför i hela fridens namn föreslår hon annars att vi ska ha ett sminkparty? Men jag tror inte att det var så personligt menat. Hon ville nog mest hjälpa sin kompis. Och så vitt jag förstått det så är den här typen av direktförsäljning eller nätverksförsäljning betydligt mer populär i Ryssland än i Sverige.

Kompisen kom i alla fall till vårt studentrum. Hon gjorde en försiktig make up på mig, en lite mer vågad på min rumskompis. Mest för att vara snäll bestämde jag mig för att köpa den underlagskräm hon hade använt. Den täckte inte bara ojämnheter i hyn utan skulle även skydda mot föroreningar och St Petersburgs hårda vindar. Ett par dagar senare fick jag krämen i min ägo genom ett personligt möte med försäljerskan. Vi träffades på McDonalds mittemot metrostationen Vasilijostrovskaja. Krämen var fint paketerad i en påse med glansigt snöre. Och det är möjligt att det bara är inbillning – men jag tror att min hy, som blivit ganska finnig under tiden i St Petersburg, faktiskt blev lite finare.

Nickedockan som inte ville nicka

I Ryssland finns det inga politiska partier, med ett möjligt halvt undantag för Gennadij Ziuganovs Stalintrogna kommunistparti, som har riktiga medlemmar och inte är till hundra procent beroende av makthavarna i Kreml. Alla andra så kallade partier är bara Kremls nickedockor eller små diskussionsklubbar utan praktisk betydelse.

I Ryssland finns det inte heller någon politik, i alla fall inte i den meningen att olika grupperingar med reella möjligheter att påverka utvecklingen öppet och tydligt skulle argumentera för sin linje. I stället sker maktkampen i det dolda – under mattorna i Kreml, som man brukar säga i Ryssland.

Inga partier och ingen politik, alltså. Det är något att hålla i minnet när man försöker förstå vad som hänt de senasta dagarna med Michail Prochorovs så kallade liberala högerparti Pravoje Delo – Högerns sak, eller Den Rätta saken.

Continue reading ‘Nickedockan som inte ville nicka’

Kärt återseende

Jag undrar om inte det här är en av huvudanledningarna till att jag återvände till Ryssland. Sirok (pl sirki) – består av sötad ostmassa i chokladöverdrag (och innehåller förmodligen en hel del annat som det kanske är bäst att inte fundera så mycket på). De är väldigt mastiga och vid sista tuggan finns risk för en lättare känsla av illamående, men fram till dess… mums. I Stockholm finns de bland annat att få tag på i den ryska delikatessbutiken på St Eriksgatan 99.

Putin höjer lärarlönerna

Ryske premiärministern Vladimir Putin och svenske utbildningsministern Jan Björklund har ett gemensamt – de vill höja lärarlönerna. Lärarlönerna har länge varit i strykklass i Ryssland och har som i Sverige försvårat rekryteringen till yrket. I en del skolor i Moskva kan en lärare tjäna upp till ca 7.500 kr i månaden, medan i andra städer […]

The Notarius Experience

Uppdraget såg ut att vara av det enklare slaget. Agent 01 och hennes kompanjon, förövrigt mästare i det lokala språket, skulle tillförskaffa sig två exemplar av privata inbjudningar för att agentens kära far och syster skulle kunna besöka henne i det främmande landet. Inbjudningarna var tvungna att bevittnas och stämplas av rysk notarius*. Agenterna begav sig således till närmaste notarius som låg endast ett stenkast bort från deras högkvarter.

Eftersom förberedelser innan ett uppdrag är a och o hade besöket förekommits av ett samtal till denne notarius där agenterna hade försäkrats om att det enda de behövde för att utföra operationen var ett giltigt pass. Så var dock inte fallet. Efter att ha väntat i en enslig hall i femton minuter blev agenterna tillbakaskickade. Det utländska passet måste översättas av en auktoriserad tolk och stämplas av en annan notarius för att kunna användas. Operationen avbröts.

Nästa dag klockan halv ett begav agenterna sig till notarius högkvarter, ett fem våningar högt hus i grå sten. De hade med sig det översatta passet. En vakt lät dem passera våningsplan ett. På våningsplan tre öppnade de en dörr. En vakt lät dem passera in i rummet efter att de beskrivit sitt uppdrag. De fick vänta i tio minuter till och sedan tog en kvinna med stram hårknut och polotröja emot. Hon sa att de eventuellt behövde tolk för att notarius skulle kunna stämpla dokumenten. Hon genomförde ett test där agent 01 under tidspress ombads skriva sitt namn på ryska utan hjälpmedel. Agent 01 misslyckades på grund av ett bortglömt soft sign** i efternamnet och agenterna blev visade till fjärde våningen.

På fjärde våningen fick de vänta i ytterligare tio minuter. De fick sedan beskedet att en svensk tolk inte fanns tillgänglig förrän om en vecka men att det kanske kunde godkännas om en engelsk tolk var närvarande. Besked om detta kunde agenterna få på våningsplan tre. Tillbaka på våningsplan tre, hos kvinnan i polotröja, blev de ombedda att återkomma klockan två, om trettio minuter, då endast kvinnans chef kunde ta beslut i den komplicerade frågan.

Klockan blev två. Kvinnan pratade med sin chef och agenterna fick grönt ljus att fortsätta operationen. Tyvärr kunde inte just denna kvinna skriva ut dokumenten och de fick vänta på hennes kollega, en om möjligt ännu stramare uppenbarelse. Kollegan knappade med sina långa naglar på sin enorma datamaskin i ungefär femton minuter utan avbrott. Under tiden begav sig agent 02 till våning fem för att anmäla och betala för behovet av engelsk tolk.

När kvinnan blev klar skulle agenterna gå till kassan för att betala för operationen. Halvvägs på väg till kassan upptäckte agent 01 att endast ett av två dokument var utskrivna och hon gick tillbaka till den strama kvinnan, som vid det här laget redan tagit emot ett nytt uppdrag. Kvinnan vägrade att erkänna sitt misstag och beordrade agenterna att ställa sig längst bak i kön igen. Agent 02, som alltså mycket väl behärskade det främmande språket med alla dess kraftfulla uttryck, lyckades övertala kvinnan och agenterna fick åter ta plats framför hennes skrivbord. Hon knappade på den obeskrivligt stora datamaskinen i ytterligare femton minuter. Sedan gick agenterna till kassan och betalade. Efter betalningen blev de hänvisade till ett rum där det redan satt sju andra personen och väntade. Då och då ropades någons namn ut i högtalarsystemet och denna tog sitt pass och gick in genom en trädörr. Efter tjugofem minuter ropades agent 01:s namn upp. Hon stålsatte sig och äntrade rummet.

I rummet, bakom ett tjusigt skrivbord i mahogny, satt den mycket högt aktade supernotariusen (den allsmäktige och säkerligen Guds högra eller vänstra hand). Agent 01 satte mig ned efter att ha fått tecken att göra så. Den engelska tolken satte sig bredvid. De otroligt viktiga dokumenten, nu utskrivna på notarius räfflade specialpapper med notarius guldemblem, lästes upp för agenten först på ryska och sedan på engelska. Sedan fick agenten godkänna med sin signatur, först på engelska och sedan på ryska. Efter inspektion fick agenten bakläxa; hon hade återigen glömt bort ett soft sign i efternamnet. Efter operationen fick agenten också skriva sin signatur i den stora loggboken och betala för mötet med supernotariusen.

Tre timmar senare och 2024 rubel fattigare var de både agenterna tillbaka på högkvarteret och kunde pusta ut. Uppdraget var utfört och dokumenten arkiverades i kassaskåpet.

*I Ryssland finns ungefär lika många Notariuskontor som det finns pizzerior i Sverige. Hit går ryssarna för att stämpla och auktorisera alla möjliga typer av dokument: exempelvis testamenten, husaffärer eller äktenskapsförord. Och glöm inte – utan pass är du ingen och mindre värdefull än en lus. Tror du att EU-idkort fungerar lika bra som pass så tror du helt fel.

**Soft sign är en sådan där härlig bokstav i det kyrilliska alfabetet som inte hörs eller märks men måste skrivas ut.

Lärdom: Tålamod och goda kunskaper i det ryska språket är essentiella färdigheter under interaktion med den ryska byråkratin. 

 

Permalink

| Leave a comment  »

Studenthemmet – så funkar det

Jag skulle tro att studenthemmet jag nyss flyttat in i håller hyfsad materiell standard. Jag skulle tro att studenthemmet jag bodde på i St Petersburg höll väldigt god standard. Där var vi fem personer som delade på en helt normal tvåa, med toalett, dusch och kokvrå. Jag har däremot besökt – tack och lov inte bott i – ryska studenthem där korridorerna stinker ammoniak, toaletterna är hål i golvet och där köken inte är kök utan snarare smutsiga hålor där det springer kackerlackor överallt, spisen inte fungerar och den enda diskhon hänger på snedden. Där jag bor nu är det spartanskt, men rent och varmt. Toaletterna är vanliga toaletter, diskhoarna är stabilt förankrade i väggen, det finns varmvatten och internet.

Vi är två i varje rum. Toaletter, duschrum och kök är gemensamma för hela korridoren. Vid ingången sitter alltid minst en vakt, och en massa tanter springer runt och städar och håller koll på läget för jämnan. Det påminner om att bo på vandrarhem. Det finns en massa regler också, som förhoppningsvis går att bryta mot. Till exempel: inte laga mat på rummet, inte sova i någon annans rum, inte byta rum utan tillåtelse, inte dricka alkohol, inte komma hem efter kl 11 på kvällen, inte ta hit gäster som inte pluggar på universitetet och så vidare.

Och till den som undrar: jag bor inte på studenthem för att jag på något sätt längtar tillbaka till att vara 20 år. Men det kändes som ett tryggt första boende i den nya staden i det nya landet. Det visade det sig vara också: universitet ligger fem minuter bort och jag blev omgiven av vänliga och hjälpsamma människor med en gång.

På allmän begäran – så här ser mitt rum ut: