Archive for april, 2024

Dynamik i luften på Arbat

De senaste dagarna har vi haft närmast tropisk hetta i Moskva. Gågatan Arbat är som ett enda stort vardagsrum för ungdomsgäng, älskande par, fotbollsspelare, porträttmålare, eldslukare och musiker. När man promenerar längs Arbat kan man ibland känna en märklig dynamik i luften. Den är svår att förklara. Gatan är fylld av människor som förverkligar sig på olika sätt. Kraft och energi i luften. Oförutsägbarhet. Explosivitet. Ryssland.

Jag bifogar bilder på några bolltrollare, unga fotbollskillar som tjänar en extra slant genom att visa upp sin konst. För det är faktiskt konst det är frågan om. Det är helt osannolikt hur skickliga de är. Mina favoriter nummer två år breakdansarna, dem har jag inte sett till än men de lär dyka upp snart.

Youtube-svar till Stefan Hedlund

Jag rekommenderar verkligen artikeln i dagens DN av Stefan Hedlund om den krackelerande bilden av Putin. Eftersom jag inte har något att tillägga eller kritisera, så tänkte jag att jag kunde illustrera hans poänger med några roliga Youtube-videor. Nej, det är inte långsökt, det är i högsta grad relevant, jag lovar!

Den här videon, som sammanfattar de senaste 12 åren på 2 minuter, har nästan tre miljoner tittare på Youtube (men alla är ju inte ryska tittare). Det finns många detaljer i den, så man måste titta några gånger för att uppfatta allt. På en banderoll i bakgrunden står Putins klan – Rysslands seger vilket anspelar på Putins valslogan Putins plan – Rysslands seger och det illusterar just det som Stefan Hedlund skriver om att det finns en elit som först och främst vill berika sig själva.

Här är en video som var en del av kampanjen att förstöra Enade Rysslands varumärke – ”Bedragarnas och tjuvarnas parti”.

Här är en parodi av ”medborgaren poeten” på hur Putin anser sig vara för fin för att delta i debatter(eller egentligen inte vågar), den har en halv miljon tittare. Det kreativa gänget bakom videon är omåttligt populära. När jag besökte en bokhandel i centrala Sankt Petersburg dagen före presidentalet stod deras bok på bästa försäljningsplats, det var det första ögonen föll på när man kom in genom dörrarna.

Här en liten video utan ord, som illustrerar hur rättvis valkampen är:

Stefan Hedlund skriver:

Det viktigaste utfallet av den senaste tidens stora manifestationer har inte bara varit att visa på betydelsen av sociala medier, och på förekomsten av ett yrvaket men betydelsefullt ryskt civilsamhälle. Än viktigare är att myten om den starke mannen har krackelerat. Kremls propaganda ägnade stor möda åt att skapa en machobetonad personkult kring Putin. Det värsta som kan drabba en ledare med denna karisma är att bli löjlig. Just detta är dock vad som har skett i Rysslands sociala medier – utan att någon har straffats.

Ett exempel på förlöjligandet av Kremls försök att visa upp Putin som en superhjälte är den här videon:

Och den här videon är kul för alla som minns videon ”Leave Britney alone”.

Det system som vuxit fram under de senaste 12 åren är formellt demokratiskt, som Stefan skriver. Ja, det har varit en imitation av fria val, yttrandefrihet och marknadsekonomi, en imitation som blir allt svårare att upprätthålla. En ny generation med nya tekniska möjligheter ifrågasätter på ett nytt och mer organiserat sätt valfusket. En ny generation ifrågasätter frånvaron av en riktigt politisk debatt (det vill säga mellan regeringsalternativ, mellan presidentandidater, och inte bara mellan kloka, men maktlösa journalister och kulturpersonligheter). Den klan som det ekonomiska systemet föder blir allt större och hungrigare, och svårare att föda.

Det ska bli intressant att se hur Putin och Medvedev väljer att hantera den nya situationen. I intervjun med Medvedev för några dagar sedan gavs vissa förtäckta löften om mer öppenhet. Det verkar som att de har förstått att direkt konfrontation, som Putin valde veckan efter parlamentsvalet i december (då oppositionsledare fängslades, demonstranterna kallades för femtekolonnare och de vita banden liknades vid kondomer), inte fungerar. Men vilken taktik de väljer i stället är intressant… kan de ge ett finger utan att oppositionen biter av hela handen? Liberalen Ilja Jasjin talade för några dagar sedan i Europarådets liberala grupp, jag hoppas att ledamöterna lyssnade ordentligt på honom, för det han sa var klokt. Särskilt om hur en del av Kremls åtgärder, som ser ut som tillmötesgående, i själva verket kan vara fällor.

Och så avslutar vi med den här videon från demonstrationen den 4 februari, bara för att den är så fin:

DN: Myten om den starke Putin krackelerar

Lindrig huliganism: Vad är trend och vad är reaktion?

Lindrig huliganism: Youtube-mobilisering inför demonstartionen den 24 december

Lindrig huliganism 7 dec 2024: Twitterkrönika från Ryssland

Lindrig huliganism 6 oktober 2024: Fjodor Dostojevskij, Vladimir Milov och Tina Kandelaki

Lindrig huliganism: Fuskvalda politiker talar i Sveriges Riksdag

Att alltid ha en banderoll i fickan

En belarusisk kompis skickade mig idag en länk till den här videon från gårdagens manifestation till minne av Tjernobylkatastrofen. På den lilla banderollen som killen håller upp står det ungefär ”SNUTDJÄVEL”.

Och nedan en video till från manifestationen. Titta noga. Räkna inte huvuden, utan se på ansiktena, på kläderna, på plakaten. Hur gamla är de, till exempel? Alla åldrar, eller hur? Vad för sorts land tror ni att de vill leva i? Hur säkra tror ni att de är på sin sak? Hur trygga tror ni att de är med att de är många och inte ensamma?

Lindrig huliganism: Vad är trend och vad är reaktion?

SvD: Telia: Svårt för ett bolag att ta ledningen, Teliaordförande lovar bättring, Svensk ambassadör åter i Minsk

DN: Telia gör en pudel, Vitryska regimkritiker vågar inte ta med mobilen på möten

Kremltrogna journalister klagar på censur

I går meddelade Dmitrij Medvedev att han är redo att bli ordförande för Det enade Ryssland. I motsats till partiets nuvarande ordförande Vladimir Putin är han dessutom redo bli partimedlem.

Det enade Ryssland är en ihålig maktstruktur som grundligt diskrediterades i senaste duma- och presidentval. Att Putin inte vill vara ordförande längre kan man förstå, dessutom går det inte ihop med presidentposten. Att Medvedev är beredd att ta på sig den otacksamma uppgiften säger en del om hans lojalitet.

Medvedev intervjuades av fem olika tv-kanaler. Också journalister från statskontrollerade tv-kanaler ställde kritiska frågor – en glädje att se. När NTV:s nyhetsankare Aleksej Pivovarov öppet klagade på att han ”inte tillåts utöva sitt yrke fullt ut” på NTV, det vill säga att kanalen utöver censur, höll jag på att falla ur tv-soffan. Ryssland är troligen den enda auktoritära stat i världen där journalister som jobbar på statskontrollerade tv-kanaler kan sitta i en tv-sändning och beklaga sig inför presidenten att de censureras.

Ni som kan ryska kan titta på utdrag ur intervjun här:

http://www.ntv.ru/novosti/292827

Vad är trend och vad är reaktion?

Lyssnade igår på ett föredrag på UI om Kremlins communication management. Det kan hända att jag missförstod en del, för jag lyckades inte riktigt reda ut vad som professor Jevgenij Pasjentsev menade. Vad han menade var en övergripande trend och vem han menade drev på. Men om jag uppfattade honom rätt, så tror jag att han hade fel på flera punkter.

Och jag tror jag vet varför – han följer inte twitter, facebook och vkontakte.

Samma fel gjorde många under 2024. Den som följde de sociala medierna i Ryssland under 2024, kunde innan valet känna på sig att det var något som var på väg att hända. Jag trodde att det skulle bli demonstrationer (jag har vittnen på det!) och det var inte bara jag som trodde det. Men man vågade inte riktigt säga det, för man fick höra att man var naiv. När man hänvisade till utvecklingen i de sociala medierna så fick man höra att det man läser där inte är ”representativt”. Som om förändringar i ett land sker först när 51% av befolkningen enats om något… jag tror att förändring ofta drivs av en mycket mindre grupp. I sociala medier var protesten formulerad, underbyggd och samlad på ett helt annat sätt än tidigare, det var tydligt att det fanns en kritisk massa som ville protestera. Men jag vågade bara mumla om det i sällskap av auktoriteter, säga: ”jo, lite mer protester än andra val blir det nog…” Och dagarna efter valet hör man i media ”Det var ingen som trodde att protesterna skulle bli så stora”.

Men nu skall jag inte mumla utan följa min ovetenskapliga magkänsla.

1. Så, på seminariet talade Pasjentsev om det ökande antalet böcker om Stalin och om ”alternativ historia”. Att den ekonomiska krisen för många blivit ett bevis på att Sovjetunionen borde räddats. Antalet sådana böcker är dramatiskt högre än på nittiotalet. Det är säkert sant, jag tror på hans siffror. Men – jag tror inte att det är en huvudtrend. Jag tror det är en reaktion på en trend som går i precis motsatt riktning. Sovjetunionen är fjärran historia, och Stalinböckerna är något slags dödsryckningar.

2. Han sa också att Kreml inte behövde diskreditera oppositionen, för det gjorde de så bra själva med sina besök på den amerikanske ambassaden. Att kontakter med Amerika är något som berövar dem all trovärdighet i ryssars ögon. ”Ni måste förstå hur det är i en rysk persons hjärna” sa han några gånger. (Att man behöver förstå andra människors föreställningsvärld och perspektiv är grundläggande och universellt och onödigt att påpeka, tycker jag). Och det är klart att kontakter med USA är diskrediterande. Men påståendet känns som gammal skåpmat, det är väl knappast något nytt? Det nya är snarare att antalet personer som tycker att oppositionen har rätt i mycket av sin kritik, oavsett vem de umgås med, ökar.

3. Han pratade också om att det är dödfött att kalla sig för liberal, för det är ett fult ord i ryssars öron, för att man tänker på det kaotiska nittotalet. Det känns väl inte heller särskilt nytt? Det nya är väl snarare att de som idag är i 20-30-årsåldern var barn på nittiotalet och inte är traumatiserade på samma sätt som den generation som förlorade besparingar och arbeten. Att gruppen i samhället som man inte skrämmer med tal om instabilitet (eller med tal om amerikansk inblandning, för den delen) växer.

4. Dessutom sa han, om jag hörde rätt, att de som demonstrerat nu är djupt besvikna för att vinterdemonstrationerna inte ledde till något. Men då vet jag inte vem han talat med. Ingen jag vet i oppositionspartier eller i det civila samhället känner att de har misslyckats. Inte ens de vänner jag har, som tidigare inte varit engagerade, utan i december för första gången gick ut på gatorna, sig känner sig lurade eller besvikna. De trodde liksom inte att de skulle störta Putin. Den som tror att de trodde det underskattar deras intelligens…

Jag tycker att moderatorn Lena Jonsson borde fått prata mer, de små kommentarer hon smög in hade jag gärna hört henne utveckla. Om moskvasocieteten och gruvarbetarna, till exempel.

Jag tror inte att ”alternativ historia” och skrämselpropagande om utländskt inflytande kommer ha det avgörande inflytandet på Rysslands utveckling, förutom möjligtvis genom att det skapar en polarisering av samhället, som kanske i sig kan bli avgörande.

Jag är helt övertygad om att den starkaste trenden är den som kommer från dem som 1) tycker att 1+1=2 även när man räknar valsedlar, 2) som tycker att Sovjet är ett lika främmande och historiskt system som Tsarens ryska imperium, 3) som inte är så rädda för nittiotalet och Amerika och 4) som gör sådana här coola och roliga videos och lägger ut på youtube:

Så, nu har jag sagt emot en professor som säkert har 40 års erfarenhet och vet tio gånger mer om rysk modern historia än jag. Men han följer nog inte twitter.

Kalle Kniivilä: Punkdans som får patriarken att hoppa jämfota

SvD: Massbön mot Pussy Riot i Moskva

Lindrig huliganism 7 dec 2024: Twitterkrönika från Ryssland

Lindrig huliganism 28 september 2024: Kremlologi i vår tid

Lindrig huliganism 25 augusti 2024: Stort på ryska Twitter och i ryska bloggossfären

Lindrig huliganism 6 oktober 2024: Fjodor Dostojevskij, Vladimir Milov och Tina Kandelaki

Lindrig huliganism 26 oktober 2024: Att förstå är att förlåta, skriver ryska bloggaren Ostatki

Lindrig huliganism 22 juni 2024:En friande dom till

Flytta på er, för här kommer vi

I lördags var jag på väg hem från stan med barn och barnvagn i släptåg. Vi skulle åka metro hem. Som vanligt hade jag knappt hunnit närma mig trappan ner i underjorden förrän en ung man dök upp och meddelade att han bär vagnen åt mig.

Han bar vagnen ända ner. Tack så mycket, sade jag. Det kommer fler trappor, meddelade den unge mannen och bar vidare. Först när vi var ända nere vid rulltrapporna återlämnade han vagnen.

När vårt ekipage skulle ta oss ut ur metrovagnen ställde sig en tant bakom mig, knuffade fram både vagnen och mig och skrek för full hals: Flytta på er, gott folk! Här kommer barn och barnvagn!

En och annan medpassagerare fick sig en knuff. Tanten tyckte väl att de borde ha vett att flytta på sig.

Den dag jag är tvungen att använda tunnelbanan i Helsingfors kommer jag troligen inte att förstå ett dugg. Ingen som vare sig hjälper till eller knuffas.

Punkdans får patriarken att hoppa jämfota

Den ryskortodoxa kyrkan är inget samfund av troende kristna, utan en statlig ideologimyndighet som suger ut skattebetalarna och använder sin ställning för att stötta Rysslands korrupta makthavare. Det var budskapet som fyra maskerade kvinnor från punkbandet Pussy Riot ville få fram när de i februari, ett par veckor före det ryska presidentvalet, hoppade upp, sjöng och dansade framför altaret i Moskvas pampigaste kyrka.

Föreställningen som varade i mindre än en minut var kanske ingen uppvisning i god ton, men det som hänt sedan dess ger kvinnorna i bandet rätt på alla punkter. De ryska myndigheterna satte utan dröjsmål in stora resurser för att spåra och fånga in medlemmarna i punkbandet som med sin sång förolämpat inte bara kyrkan, dess ledare patriarken Kirill och Gud, utan Vladimir Putin personligen.

Continue reading ‘Punkdans får patriarken att hoppa jämfota’

Tomma ord och fulla fickor

När folk som borde sitta i fängelse för att de stulit röster istället sitter i andrakammarsalen och antar resolutioner de inte tror på… ja, då blir man inte ens upprörd, för vad spelar det för roll vad de tror på när de ändå inte är legitima representanter för någon? Jag skiter i vad en sån som Makarov tycker om någonting överhuvudtaget.

Och en sak irriterar mig synnerligen: Det sägs att detta är ett sätt att påverka, att diskutera HBT-frågan, att visa att det finns andra sätt att tänka, men… vad tror ni han får höra för argument av svenska politiker som han inte redan fått höra av ryska aktivister och ryska liberala politiker? De är inte bakom flötet i Sankt Petersburg, det är inte det som är problemet, de har argumenten. Men det är inte de som bjuds in till Sveriges riksdag, utan rösttjuven Makarov.

Lindrig huliganism: Fuskvalda talar i riksdagen

Komikern Zadornov skämtar om valfusket:

Film mot censurlagen:

Gör din egen matrjosjka!

Fick en oväntad ledig dag och åkte till Semjonov, en liten stad en timma med pendeltåg från Nizjnij Novgorod. I Semjonov finns inget särskilt att se i form av sevärdheter – det enda som bjuds på den fronten är helt vanliga gator och hus. Det som gör Semjonov speciellt är att det är centrum för så kallad konsthantverket chochloma och matrjosjkadockor. Chochloma har jag skrivit om innan, här: Ryskt konsthantverkscentrum. I Semjonov kan man besöka fabriken, med tillhörande museum. Det finns även möjlighet att gå en kurs på en timma eller två och lära sig måla en klassisk matrjosjka. Jag var givetvis tvungen att testa. En del detaljer var redan klara, det man fick lära sig måla själv var själva blomman och de andra utsmyckningarna på dockans mage. Först gjorde jag några försök på papper, sedan var det bara att köra igång på riktigt. Och här nedan är hon, min alldeles egna ryska docka. Min är den längst fram, den bakre var bara modell. Skratta inte åt henne, snälla!

Ukraina, nationalismen och tragedierna

Jag sitter på Boryspol flygplats utanför Kiev och väntar på flyget till Moskva. Försöker ordna intrycken i mitt huvud från fyra dagar i Kiev och Lviv. Jag vet inte var jag ska börja.

I dag har jag suttit vid ett köksbord utanför Lviv och lyssnat på Olga och Michail, bägge ukrainare över åttio. År 1944 när Michail var fjorton år gammal deporterades han till ett arbetsläger utanför Arhangelsk tillsammans med sina föräldrar. Orsak: Hans bror hade varit aktiv i partisarmén UPA.

Olgas föräldrar deporterades ungefär samtidigt. Hon var då en tioårig skolflicka som beslöt att gömma sig hos sin moster. I sex år höll hon sig gömd, sedan fick hon nog. Hon reste till arbetslägret frivilligt. I lägret träffade hon Michail och de gifte sig.

1958 fick de återvända, men Michails mamma fick aldrig tillbaka sitt pass. Därmed var hon utan pension tills hon dog.

I västra Ukraina är folk betydligt mer ukrainsksinnade och framför allt mer sovjetfientliga än i den östra delen. Det har sina orsaker. Ändå har folk i östra och centrala Ukraina lidit minst lika mycket under sovjetmakten som i västra delen, den fruktansvärda hungersnöden Holodomor härjade uttryckligen här.

I dag träffade jag också en ung nationalist som är aktiv i partiet Svoboda. Han heter Jurij Michaltjisjin och anser att enbart ”etniska ukrainare” får vara president i Ukraina.

- Över sjuttio procent av landets invånare anser sig vara ukrainare. Vi är alltså en monoetnisk stat. Jag är statsvetare och behärskar de här sakerna, sade Michaltjisjin, utan att bry sig om mina invändningar att även jag är statsvetare, men någon sådan definition har jag aldrig hört talas om.

De nationalistiska strömningarna men också den mångbottnade och tragiska historien i västra Ukraina ska bli ett av elementen i min nästa bok.

Jag bifogar några bilder av västra Ukrainas huvudstad Lviv, en stad som har byggts av österrikare, polacker, judar och ukrainare. Det är en av de vackraste och mest stämningsfulla städer jag någonsin besökt. Jag antar att sådana som Michaltjisjin är nöjda över att den i dag är i praktiken så gott som monoetnisk, men det är i själva verket ett onaturligt tillstånd för en stad som Lviv.

Fuskvalda politiker talar i Sveriges riksdag (och en homofob)

I dag anordnar Nordiska rådets svenska delegation ett ”forum för unga politiker i Norden och Ryssland”. Enligt informationen på riksdagens hemsida skall de ”diskutera social öppenhet, mediefrihet och tolerans”. Det låter ju fint. Det är bara det att flera av de ryska politiker som deltar inte är folkvalda, utan  snarare fuskvalda.

Ta till exempel Alexej Makarov (bilden) som representerar Putins parti Enade Ryssland i Sankt Petersburg lagstiftande församling. Han stal minst 4873 röster har valövervakare och journalister räknat ut. Han skulle inte ens suttit i duman om det inte vore för fusket. Han ligger på sjätte plats i ligan om de värsta valfuskarna i staden. Dessutom så röstade han för lagen om homopropaganda. Alla i Putins parti gjorde ju det. Han skall alltså i forumet för unga politiker, i den inledande panelen ”Open societies and new developments – the current internationalization/globalization process” tala om ”Social inclusion, social vulnerability and social protection of the youth”. Han som tycker att det skall vara straffbart att ”propagera” för homosexualitet. Hur lämpligt är det?

Forumet avslutas med att delegaterna antar en resolution. Jag vet att Folkpartiet liberalernas riksdagsmän har bojkottat forumet, men jag ser att åtminstone Socialdemokraterna och Centern deltar. Så jag ber er: kan ni inte försöka få med något om homosexuellas rättigheter och om fria rättvisa ärliga val i den resolutionen? Då skulle de journalister jag känner i Sankt Petersburg få något att skriva om. Så skulle det åtminstone komma något gott ut ur denna skamliga tillställning i förstakammarsalen i Sveriges riksdag.

Uppdatering: Nu har jag sett resolutionen. Det var inget imponerande, en standardformulering om likabehandling av alla människor oavsett etnicitet, kön, sexuell läggning osv. Det tror troligtvis Makarov själv att han tror på. Vad var det för poäng att träffa en sådan som Makarov? Han representerar inte Ryssland, inte Sankt Petersburgs väljare, så varför skall man ödsla tid och kraft på att ”påverka” honom? Nu skall en liknande lag förresten införas i Moskva, men då är det inte propaganda för homosexualitet som skall förbjudas utan propaganda för sex överhuvudtaget. Festligt. 

DN: Rapporter om valfusk i Ryssland

Updatering: Nu skriver Fredrik Malm (riksdagsman fp) och QX om konferensen

Skampåle på gymmet

Det må vara sant att det råder en hel del oordning i Ryssland, men den bilden stämmer inte alltid.  Gymmet där jag tränar här i Petrozavodsk är ett exempel. Man har sagt mig att det är det bästa gymmet i stan, och jag är benägen att tro på den uppgiften. Det är verkligen rent, snyggt, prydligt och var sak på sin plats. Det sista har alltid förundrat mig, hur kan personalen ha sådan pli på sina klienter att de alltid – och jag menar alltid i bokstavlig mening – plockar undan varje pinal efter sig? I dag fick jag svaret.

När jag, nyduschad, står och klär på mig efter träningen kommer plötsligt en av tränarna in i omklädningsrummet och säger bryskt: ”Du, kom in till mig innan du går!” Jag klär på mig och följer sedan lydigt befallningen. Det visar för övrigt att kvinnan i receptionen fått order om att inte släppa ut mig innan jag gjort som han sagt. Jag går till tränaren och får veta att jag inte skött mig enligt reglerna eftersom jag inte plockat av vikterna från en av träningsmaskinerna.

Jag ber förstås om ursäkt och städar undan efter mig. Alldeles intill står en man som alldeles uppenbart väntar på sin tur. Han låter mig plocka av vikten från den ena sidan, men när jag just ska börja plocka undan på den andra säger han: ”Det behövs inte, lämna den”, varpå han vänder sig om och återigen lyfter på den vikt jag alldeles nyss plockat undan.

Hela arrangemanget tycks mig som en ren symbolhandling – eller kanske en slags bildlig skampåle – för att låta förstå att på det här gymmet städar vi minsann upp efter oss. Bra förresten! Kanske har svenska träningsanläggningar något att lära? På gymmet där jag brukar träna i Umeå slarvas det något kopiöst med att plockas undan, men det är aldrig någon ur personalen som agerar som den ryske gymanställde. Skärpning, svenska gym! Låt oss slarvputtar veta hut!

Ta inte ett steg bakåt i en rysk kö

I  morse stod jag i en passkö på Borispol, det vill säga flygplatsen i Kiev, och fick än en gång uppleva det ryska sättet att köa. Moskvaplanet hade precis tömts och en äldre man stod precis bakom mig, av allt att döma med nästippen fastklistrad i min ryggsäck. Varje gång jag rörde mig en millimeter framåt följde han efter, troget som en kardborre. Dessutom stod han på ryskt vis inte precis bakom mig, utan snett bakom. Jag hade hela tiden en känsla av att om jag inte ser upp så kommer han hastigt och lustigt att kila sig förbi mig innan jag vet ordet av.

Det är bara ryssar som kan köa så här. Tjugo år av marknadsekonomi har inte fått dem att glömma köandets ädla konst. När man ska köpa biljetter på en järnvägsstation står folk ännu närmare varandra, för då är det krig. När som helst kan ju tanten bakom luckan meddela att det är dags för technitjeskij pereryv (en så kallade ”paus av tekniska skäl”. Jag har aldrig förstått vilka skäl det är som avses) och dra ner luckan.

I morgon ska jag vara med på ett boksläpp här i Kiev. Det är min bok ”I bergen finns inga herrar – om Kaukasien och dess folk” som kommer ut på ukrainska. Jag ska även göra en intervju för Hbl och samla material till min nästa bok både i Kiev och Lviv. Ser mycket fram emot resan.

Alternative Nizjnij

Så hittade vi Nizjnij Novgorods mest alternativa klubb. Som inte ens kallar sig klubb, utan icke-klubb. Sol’ (Salt) heter stället, som är inte skyltat från gatan. Ingången är genom en dörr på en bakgård och sen upp för en graffittinerklottrad trappa. Inredningen består av diverse originella föremål och garderoben (på alla ställen med självaktning i Ryssland måste man lämna in sina ytterkläder i en garderob) är belägen på ett loft, så man får hissa upp sin jacka till den som står där uppe. Därutöver fanns två små rum till med loft, varav ett av loften används som scen.

Kvällen till ära var det konsert med den här killen (nedan), som jag tror kallar sig Ganza. Ingen aning om vem han är, men generellt ganska gungig och melodisk hiphop.



Besök i Kondopoga

I helgen besökte jag Kondopoga, en  knappt en timmes bilfärd norr om Petrozavodsk. Stan bara har drygt 30 000 invånare och ligger perifert i Karelen. Den största arbetsgivaren är pappersmassafabriken (det känns på lukten!) som grundades på Sovjettiden och som står för ungefär en tredjedel av alla produktion av tidningspapper i Ryssland.

Hösten 2024 hamnade Kondopoga i både ryska och internationella nyhetsmediers fokus. I september det året gick ungdomar från orten och tillresta rasister till angrepp mot personer med ”icke-slaviskt” utseende och det hela gick så långt att polisen tvingades evakuera i stort sett alla personer med kaukasiskt ursprung till Petrozavodsk. Den upprörda mobben brände bland annat ner restaurangen ”Tjajka”, där två ”slaver” tidigare dödats av en grupp personer med ursprung i norra kaukasus.

Upprinnelsen till alltsammans ska ha varit att två överförfriskade ortsbor (varav den ena tidigare dömts för att utfört ett beställningsmord), misshandlat en av servitörerna på restaurangen efter att ha blivit upprörda över notan. Servitören, med ursprung i Azerbaijan, lyckades fly men en stund senare dök en grupp personer med kaukasiskt ursprung upp, beväpnade med bland annat knivar, för att hämnas. Vid det laget hade de två bråkstakarna hunnit lämna platsen men tjetjenerna började bråka med andra gäster och i tumultet miste två personer livet.

I dag syns ingenting av de tragiska händelserna och på platsen där restaurang Tjajka en gång låg har man uppfört en byggnad. Det är den som syns på bilden. Personligen tycker jag att den inte alls passar in i stadsbilden, det ser ut lite grann som om den fallit ner från månen. Konstgjort, på något vis.

Mer på temat:

http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/6084458.stm


En hemlig glädje i sitt bröst

I går träffade jag en drygt trettioårig man som lider av multiresistent tuberkulos och HIV. Vi satt på en bänk i ett av tuberkulossjukhusen i S:t Petersburg och han berättade sin historia. Han hade mask för munnen, ögonen var sorgsna. Tankarna var klara – han har varit drogfri i flera år. (En stor del av dem som lider av både tbc och HIV i Ryssland är drogmissbrukare eller före detta sådana.)

Sedan kom vi in på att han har en tvåårig dotter, som är helt frisk. Då drogs ögonen ihop till leende små springor.

Innan vi bröt upp gav jag honom min bok och skrev ”P.S. En puss till din dotter!” på titelbladet. Det var med viss tvekan, eftersom jag vill undvika onödig sentimentalitet i jobbet. Jag har ju ingenting att göra med den här mannens privatliv, men nu handlade det inte om det. Det handlade om glädjen i hans ögon när han nämnde sitt barn och våra tio minuter av samförstånd på en bänk i en sjukhuskorridor.

En halvtimme efter att vi hade lämnat sjukhuset fick jag ett sms med texten: ”Tack för att du nämnde min dotter. Hon är den enda som ger mig krafter att kämpa mot den här sjukdomen, hon är det dyraste jag har.”

Om den här mannen och andra modiga tuberkulospatienter får ni läsa i söndagens Hbl.

Status quo

I Jerusalem är invånarna skickliga på att prata med Gud. Men att tala med varandra verkar vara betydligt svårare.

Förra veckan gick jag upp till Jerusalem. Och en solig eftermiddag hittade jag mig själv utanför Heliga gravens kyrka i Gamla stan. Den här kyrkan är kristenhetens viktigaste, byggd på 300-talet runt den förmodade platsen för Kristi korsfästelse, död och begravning.
Ute på borggården satt jag och spanade in en trästege som stod lutad mot ett fönster på andra våningen. Stegen har stått där åtminstone sedan 1852 och den stod där även den här dagen vilket var ett gott tecken.
I flera århundraden förde Kristna samfund våldsamma tvister om äganderätten till den här kyrkan. Men år 1852 fick den osmanske sultanen nog och utfärdade ett dekret. Det kallas status quo och är fortfarande i kraft. Sultanen delade upp kyrkan i olika revir mellan de armeniska, grekiska, koptiska, romersk-katolska, etiopiska och syriska kyrkorna. Ingenting skulle få rucka balansen. Inte ens stegen vid fönstret.

Inne i kyrkan är det ett virrvarr av kapell och altare, japanska turister och katolska pilgrimer. Men när det kommer till kritan är det grekerna som styr och ställer här. För den grekiska kyrkan vaktar nämligen den heligaste helgedomen, gravkapellet.
Är man turist får man röra sig fritt omkring i kyrkan. Är man präst gäller det att hålla sig till reviret. Ett minsta felsteg och konflikten är ett faktum. Det senaste slagsmålet var för tre år sen mellan grekiska och armeniska präster.
Selma Lagerlöf skrev i den berömda romanen Jerusalem från år 1901 att den här staden dödar människor. Hon menade inte maktens eller krigets Jerusalem. Inte heller domens Jerusalem där både himmel och helvete öppnar sig. Och inte heller lidandets och försoningens Jerusalem. Hon menade själajaktens Jerusalem:

Där katoliken talar illa om protestanten, metodisten om kväkaren, luteranen om den reformerte, ryssen om armeniern. Här smyger avunden, här misstror svärmaren helbrägdagöraren, här tvistar den renlärige med kättaren, här övas ingen miskund, här hatar man för Guds högre äras skull varje människa.”

Jerusalem är en farlig stad. Det lurar ett mirakel runt varje hörn. De trånga gränderna i Gamla stan bildar en lockande labyrint där det är lätt att förlora sig. Samtidigt blir Bibelns berättelser plötsligt helt konkreta med adress och allt och ens tidsuppfattning har en tendens att kollapsa. Andra kommer hit med uppskruvade förväntningar om den Heliga staden. När de konfronteras med den krassa verkligheten blir det lite för mycket för många.
Faktum är att det finns kristna som bara efter några dagar i Den heliga staden upptäcker att de är Jesus, judar som tror sig vara reinkarnation av Moses eller muslimer som uppträder som den av samtliga religioner väntade Messias. Psykologerna har ett medicinskt begrepp för fenomenet: Jerusalemsyndromet.
Omkring 100 turister rapporteras drabbade varje år. De vanligaste bibelkaraktärerna är Jesus och Jungfru Maria, men även Moses och Johannes Döparen dyker titt som tätt upp på gatorna.
Kristna är den religiösa grupp som drabbas oftast, och den överväldigande majoriteten är protestanter. Amerikaner och Skandinaver hör till riskgruppen och är överrepresenterade bland de drabbade.

Hemma hos vår värd Jelena sitter vi varje kväll och pratar om det moderna Israel. 64-åriga Jelena flyttade till Israel från Ryssland för nästan 20 år sen. Hon är ingenjör, men har nu varit arbetslös ett par år. Vissa kvällar har vi besök av dottern Jevgenija och hennes man Kirill.
Palestinafrågan dyker ofta upp. Jelena medger direkt att hon är rädd för palestinska ungdomar. Hon ser bara stenkastare eller terrorister. Jevgenija, som undervisar i sociologi på universitet, är kritisk till den nuvarande regeringens linje. Hon vill istället se aktiva fredsförhandlingar. Kirill är försiktigare. Han har sett konfliktens grymma verklighet. Han var en av de israeliska soldater som deltog i Libanonkriget år 2024. Men nu väntar paret sitt första barn och tänker mest på helt andra saker.
- Det största problemet här i Jerusalem är bostadspriserna, suckar Kirill. Vi har inte en chans att köpa en egen lägenhet. Inte när kvadratmeterpriset är sex tusen euro.
Jevgenija säger att hon börjar få nog av de ultrareligiösa i staden.
- De kräver mer och mer och snart tar de över hela staden, säger hon.
Det unga paret tänker flytta till Tel Aviv om några år. Där finns bättre jobb och bättre skolor. Och en friare atmosfär. I Jerusalem genomsyras allt av religion.

En kväll tar Jelena med oss till ett kvarter där bara ultrareligiösa judar bor. Och de kvarteren blir allt fler. För starka i tron, med stora familjer och egna partier är den här gruppen på god väg att ta över staden. Redan nu tillhör nästan var tredje av stadens judiska befolkning den ultraortodoxa gruppen.
Det gäller att vara försiktig och klä sig anständigt när man går in i de här kvarteren. Särskilt om man är kvinna. Här finns extremister som kan spotta och slå ifall armar, hår och hals inte är täckta.
De ultraortodoxa kvinnorna går själva omkring med peruk och huvudbonad. De har rakat håret för att inte utsätta de svaga männen för frestelser. Männen går omkring i svarta långa kappor, vita skjortor och svarta hattar med skruvlockar vid öronen. Männen behöver inte gå i armén, dessutom arbetar de inte utan utan ägnar sig enbart åt religiösa studier.
Att den här gruppen lever på statens bekostnad och hotar förändra Israel rent demografiskt ses som ett hot av många israeler.

Den godmodige turisten har svårt att uppfatta alla politiska och religiösa spänningar som finns i Jerusalem. Men senast när man går igenom metalldetektorn för att nå den judiska Klagomuren påminns man om risken för bombattacker. Och stämningen lättar inte precis när man traskar upp till muslimernas Tempelberg och El Aqsa moskén. Även här står metalldetektorer och platsen patrulleras av både polis och militär.
Jerusalem är som bekant en helig stad för judar, kristna och muslimer. Men staden är inte den mötesplats den kunde vara. Alla är skickliga på att prata med Gud, men att tala med varandra verkar vara omöjligt.
Men samtidigt tvingar Jerusalem olika människor att leva sida vid sida. Och kanske finns det en gnutta hopp bara i det faktum att själva ordet Jerusalem har ordet fred, shalom, i sitt namn.
Eller så kan man dra det svarta skämtet om vad Gud svarade, när han fick frågan om det är möjligt att skapa fred i det heliga landet: Inte under min livstid, svarade Gud.

Leve de ryska järnvägarna!

De ryska järnvägarna (Rossijskie zjeleznye dorogi, RZJD) är enligt mig ett skolexempel på hur järnvägar borde fungera. Tågen går, alltid. Tidtabellen håller. Inga avgångar inställs för att rälsarna täcks av två millimeter snö, eller för att det är trettio minusgrader.

När det faller mycket snö kallas en armé arbetare ut som fort som attan borstar rälsarna rena. Här har ingen hört talas om outsourcing. Statens järnvägar i Finland borde åka hit på studiebesök. Ryktet säger att SJ i Sverige och British railways troligen också skulle ha ett och annat att lära av ryssarna.

Det enda jag har att förebrå RZJD är deras nätsidor. Den som vill åka med snabbtåget Sapsan till exempelvis Nizjnyj Novogord eller S:t Petersburg ska i princip kunna beställa sina biljetter på nätet.  I Ryssland är betalningsterminaler mycket populära, vilket innebär att RZJD uppmanar sina kunder att först beställa biljetterna på nätet och sedan gå till en betalningsterminal och betala. Terminalen tar inte vanliga bankkort och saknar växel. Det hela kunde med andra ord vara mer praktiskt.

I praktiken går det snabbare att ta metron, åka till järnvägsstationen och köpa sin biljett där. Nu för tiden kan man betala med kort. Det ni.

Just nu sitter jag på Sapsantåget mot S:t Petersburg och väntar på avgång. Jag hade en ledig plats bredvid mig och alldeles nyss dök det upp ett sällskap på tre personer som allihopa verkade ha bespetsat sig på platsen.

Naturligtvis visade det sig att bara en av dem skulle åka. De båda andra bara följde sin vän till tåget. Ända in. Och lyfte upp hennes väskor på hyllan. Och kramade och pussade henne och önskade lycklig resa. Och vinkade genom rutan innan de gick.

Som ni förstår är det ofta trångt i ryska tåg precis innan avgång.

I väntan på våren

Våren är nästan en månad försenad i Nizjnij Novgorod. I trots mot snöslasket köpte jag och min roomie glass i alla fall och tog en promenad genom bostadsområdet och längs Volgas strand.

Den smältande snön bildar stora sjöar på vägarna, så man får se upp med var man går. Igår snöade det hela dagen och de hala vägarna gjorde trafikstockningarna värre än någonsin. Jag försökte ta mig till engelskalektionen vid sextiden, men fick ge upp halvvägs. Inte heller mina studenter kunde ta sig fram. En helt vanlig dag i Nizjnij Novgorod…

Men idag har det faktiskt varit sol och varmt hela dagen, och de närmsta veckorna spås temperaturen ligga upp mot +10 grader c. Så i slutet av april kanske vi äntligen slipper snön?

Så här ser det förresten ut där jag bor. Huset allra närmast snabbköpet är mitt.

Jag bestämmer, sade expediten

I dag var jag på Dom Knigi för att köpa en bok om Suzdal, en av Rysslands äldsta städer dit jag planerar en liten veckoslutsresa.

Jag betalade med mitt finska bankkort. Betalningsapparaten frågade som vanligt om jag väljer bank eller kredit, det vill säga debit eller kredit.

Expediten frågade emellertid inte mig, utan vände sig till en kollega och undrade vilket alternativ hon ska välja.

- Stopp stopp, sade jag vänligt, det är jag som väljer och jag tar debit, tack.

- Det gör ni inte alls. Det är vi som bestämmer, sade expediten.

- Ursäkta? Det är mitt kort.

- Det spelar ingen roll. Vi bestämmer.

- Men snälla ni. Det är kundens kort. Ni kan inte bestämmer huruvida jag vill betala direkt från kontot eller via kreditbolaget.

Expediten hade redan slutat lyssna. Hon hade aldrig stött på ett kort som ställer dylika frågor och meddelade att hon vägrade riskera en situationen där hon själv skulle vara tvungen att betala för mitt inköp. Jag försökte förklara att det vore en omöjlighet, men hon blev bara argare.

Det hela slutade med att jag bad om att få tillbaka kortet och betala kontant.

Expediten biföll nådigt min önskan.