Archive for juni, 2024

Smultrontanten från Kaluga

De är här nu – alla flitiga tanter i provinserna som plockar skogens bär och därefter reser in till Moskva för att tjäna en slant. De ställer upp improviserade stånd på till exempel väghinder i betong som ni ser nedan och säljer stora plastbägare fyllda med smultron, blåbär och hallon för några euro styck. Tanten på bilden sålde delikata smultron från Kaluga.

Det här är en typisk business som Moskvamyndigheterna vill bli av med, eftersom den egentligen saknar tillstånd. Framför allt vill myndigheterna att Moskva ska vara en modern stad. Då passar det sig inte att folk står och säljer bär på gatan hur som helst.

Själv är jag väldigt tacksam över den här kommersen, eftersom det faktiskt verkar vara enda sättet att kunna köpa inhemska bär i Moskva. Går man till butiken erbjuds man bara tyska trädgårdsblåbär, polska jordgubbar och moldaviska körsbär. Jag bara inte begriper hur det är möjligt att de ryska bär-, frukt och grönsaksproducenterna inte får ut sina varor på marknaden i den här staden.

Alltså: Heja alla flitiga bärtanter!

Hemma igen

Jag är tillbaka i Sverige sedan ungefär två veckor. Sista tiden i Ryssland fylldes av avskedsfester, besök och resor fram och tillbaka till Moskva. I perioder under min vistelse längtade jag hem ganska mycket, men nu när någon frågar hur det var i Ryssland svarar jag glatt och uppriktigt att ”allt bara var bra”. Så då var det visst så.

Så småningom tänkte jag lägga upp en liten guide till Nizjnij Novgorod här – för den som vill upprepa mitt experiment eller bara känner för att stanna till där ett par dagar. Det är en fin stad och väl värt ett besök. Lite bilder kommer också så småningom. Jag lägger upp det när jag tycker att jag har tid. Tills dess vill jag bara tacka alla som läst och kommenterat så hemskt mycket. Är det förresten någon som känner till en bra privatlärare i ryska i Stockholm, skicka gärna ett mejl!

Grattis från Putin – inte till alla

Kreml har kommit med nya direktiv om vilka höga mediachefer som från och med nu ska få gratulationstelegram på födelsedagen av president Putin. I listan finns bland annat chefredaktören för den statliga nyhetsbyrån Ria Novosti och statskontrollerade tidningen Rossijskaja Gazeta, samt generaldirektörerna för statskontrollerade Kanal 1 och NTV. Jag noterar att chefredaktörerna för de utmärkta tidningarna Vedemosti och Kommersant får hålla till godo med att chefen för presidentadministrationen Sergej Ivanov sätter sin namnteckning på gratulationstelegrammet. Listan publiceras av Novaja Gazeta, som överhuvudtaget inte finns med i listan och av allt att döma inte får någon grattishälsning av Kreml. Frågan är väl om de bryr sig? ;-)

Kärleken är tålmodig och mild, framför allt kärleken till Moskva

Jag har precis återvänt till Moskva efter att ha firat midsommar i Stockholms skärgård (min första svenska midsommar. Mycket intressant.I den svenska skärgården heter öarna Blidö och Gräddö, därifrån jag själv kommer heter de Knivskär, Brännskär och Hevonkack.)

Under vägen in från Sjeremetevo flygplats satt jag och såg alla de välbekanta husen svischa förbi, betraktade chauffören göra de vanliga blixtsnabba manövrarna för att placera sig i den bästa filen och lät tankarna strömma fritt. Jag har åkt den här vägen så många gånger att jag kan den utantill. Vägen in från Sjeremetevo till Moskvas centrum, den väg som man bara ska köra sent om kvällarna när man kan vara tämligen säker på att passagen är fri. Helt säkert kan man aldrig vara.

Det luktade avgas och Moskvasommar.

Jag tänkte på städer i ens liv som har betytt något för en, och varför de kom att göra det. Moskva var aldrig någon kärlek vid första ögonkastet för mig. Tvärtom. Jag blev bara tvungen att lära mig älska den här staden, ungefär som man kan bli tvungen att lära sig älska en besvärlig släkting. Ibland är det den sortens kärlek som är slitstarkast.

Solidaritetsförklaring i teori och praktik (uppdaterad 17.20)

Svensk säkerhetspolitik är fantastisk, eller snarare politik överhuvudtaget. Hur snabbt man kan glömma något man själv var med och tog fram eller diskuterade bara några år tidigare.

I torsdags berättade SvD att Sverige i form av försvarsdepartementet deltagit i NATO:s årliga krishanteringsövning, CMX (Crisis Management Exercise). I artikeln anklagades Regeringen för att mörka det svenska deltagandet i denna övning, vars grundscenario är kriser som framkallar nyttjande av NATO-stadgans artikel 5. Sverige, liksom Finland, deltar i denna övning som medlemskap i Partnerskap För Fred, PFF.

Som stabsövning för politisk-strategisk nivå är övningen inte unik. Motsvarande övningar har genomförts i Sverige under efterkrigstiden, framförallt i form av Försvarshögskolans Solbackaövning. I EU-sammanhang genomförs årligen motsvarigheten CME, där Sverige deltar.

Vad finns det då att vara upprörd över? Inte mycket egentligen. Deltagandet i CMX är helt i enlighet med PFF och Sverige och Finland bjöds in även för att övningen skulle utspelas i Nordeuropa. Att i spelet ingripa till Norges försvar är helt i enlighet med den svenska solidaritetsförklaringen och det är mycket positivt att så sker. En rad politiker ställer sig i SvD kritiska till att man inte informerats om deltagandet i CMX. Må så vara, men det årliga deltagandet kan inte komma som en överraskning. Söker man i Riksdagens arkiv hittar man snabbt Regeringens skrivelse 2024/2009:137 som tar upp Sveriges återkommande deltagande i CMX. Det kan alltså inte vara någon överraskning för övriga partier. Än mindre så när man ser vilka riksdagsledamöter som motionerat mot skrivelsen.

Redan i höstas tog Försvar & Säkerhet upp det svenska deltagandet i CMX sedan man bl a uppmärksammat det pressmeddelande i vilket NATO beskriver övningen och tar upp det svenska deltagandet. Återigen är det alltså ”gammheter” (Cornucopiskt uttryck) som beskrivs i media.
Se även Chefsingenjören om CMX, liksom FOI-analytikern Stefan Olsson på Newsmill

Avseende crisis management och CMX finns det också skäl att fundera på övriga delar av solidaritetsförklaringen, eller snarare solidaritetsdeklarationen i form av Lissabonfördraget och då främst ett motsvarande scenario som utspelar sig i Finland. Det är nu två veckor sedan den ryske generalstabschefen Makarov under sitt besök i Finland uttryckte sig i mycket hårda ordalag kring Finlands samröre med NATO, det nordiska försvarssamarbetet och även finska militära övningar i östra Finland. Högintressant var också den karta Makarov presenterade där Finland och delar av Sverige utgjorde en rysk intressesfär. Om Makarovs besök i Stockholm följande dagar sades inte mycket i svenska media förutom att man uppmärksammade att Makarov är misstänkt för krigsförbrytelser i Tjetjenien. Analysen här på WW i samband med uttalandena i Finland var då att detta inte var Makarovs egna intiativ utan att budskapet är sanktionerat från högsta ort.

Av den anledningen var gårdagens nyheter från Moskva väntade, där Putin i samband med att han tog emot Finlands president Niinistö, bekräftade Makarovs ord. Att detta tas upp i svenska media förefaller osannolikt med tanke på att man inte ens tog upp ståndpunkten att delar av Sverige är rysk intressesfär.

Frågan är då hur EU skulle klara av att hantera ett Finlandsscenario motsvarande det som användes i CMX. Man kan också konstatera att det svenska övningsmässiga agerandet i CMX var mycket mer självsäkert än stödet för Finland och det nordiska försvarssamarbetet vid Makarovs besök, eller för den delen den isländska luftrumsövervakningen. Måhända hade försvarsminister Enström att säga general Makarov, men det kommer aldrig att komma till allmän kännedom. På samma sätt kommer inte Makarovs budskap till Enström att bli känt.

Om en dryg vecka inleds årets upplaga av Almedalsveckan, vilket är en av två säkerhets- och försvarspolitiska höjdpunkter under året. Utmärkt läsning inför denna är Mannen utan ansikte av Masha Gessen. Den utgör en skrämmande beskrivning av den man som under kommande decennium kommer att dominera den säkerhetspolitiska utvecklingen i vårt närområde. Mannen utan ansikte rekommenderas starkt till alla landets försvarspolitiker – samt inte minst finansminister Anders Borg.


Vill man inte köpa boken går den utmärkt att låna på landets bibliotek och om man är lite modern av sig lånar man den som e-bok till sin Ipad/Android-platta

Se även Observationsplatsen och Rolf K Nilsson: ”Pratar Putin också strunt enligt Reinfeldt?”


Uppdatering 17.20:
SvD undrar återigen varför det svenska deltagandet i CMX hemlighållits. Man ger dessutom återigen sken av att det tillskott på 2-3 mdr kr Försvarsmakten behöver efter 2024 ska användas för att rymma nya stridsflygplan, vilket är helt felaktigt. Summan krävs för att överhuvudtaget kunna färdigställa Insatsorganisation 2024 till år 2024. Beställning av nya stridsflygplan, transportflygplan, radarstationer, ubåtar, luftvärn, stridsfordon och en hel rad andra materielsystem som faller för åldersstrecket fram till 2024 ligger helt utanför detta och är med andra ord ofinansierade.

Frige Pussy Riot!

20120621-202803.jpg

Igår blev deltagarna i Pussy Riots aktion omhäktade. Det är fyra månader nu, som de sitter häktade för att de framförde en punklåt med politiska slagord (och en del könsord…) i Kristi frälsarekatedralen i Moskva. Här skriver Kalle Kniivilä om spektaklet.

Det är klart att de blev avbrutna.

Det vore väl rimligt om de fick betala böter.

Men varför är de häktade? Det måste finnas någon grund; som risk för försvårande av utredning, risk för avvikelse eller risk för fortsatt brottslighet. Men brottsligheten är knappast så grov att det är motiverat med häktning i vilket fall som helst?

Många oppositionella gick direkt efter aktionen ut och sa att Pussy Riot gått för långt, att det var smaklöst, simpelt och att det var onödigt att skrämma livet ur stackars religiösa gummor i kyrkan. Och det var en fullt rimlig ståndpunkt. Men nu är det annorlunda. Bilderna från igår på tjejerna med dubbla handbojor syns på alla bloggar. Enligt åtalet så gjorde de sig skyldiga till huliganism, och åklagaren nämner som en försvårande omständighet att de drevs av religiöst hat. Det är en helt vansinnig tillämpning av regler om hatmotiv som försvårande omständighet! Det, tillsammans med det faktum att det var en sammansvärjning (предварительный сговор), betyder att huliganismen inte kan betecknas som lindrig – och de hotas av upp till sju års fängelse. Det oproportionerliga maktmissbruk de mötts av, har gett dem rätt. Nu är det de som är de rättfärdiga.

Deras protest mot patriarkat och diktatur var tydligen mer träffande än någon annan först anade.

Och jag går och nynnar på sången med den grovhuggna texten och funderar på om de inte är genier, trots allt. Jag själv skulle aldrig få för mig att göra som de. Men det är väl därför det finns konstnärer. Ja, inte bara därför, men därför också.

Update: De är nu omhäktade till januari 2024.

20120622-020138.jpg

David Hemler och rättvisan

En avhoppad amerikan trädde häromdagen fram i Dagens Nyheter. David Hemler heter han, och för tjugoåtta år sedan avvek han från sin tjänstgöring vid en av det amerikanska flygvapnets enheter i dåvarande Västtyskland. Sedan dess har har han gömt sig i Sverige, säger han, för att undgå att bli straffad för desertering i hemlandet.

Det finns ett par frågetecken i den här historien.

Det amerikanska flygvapnet efterlyser på sin webbsajt ett fåtal desertörer. Några av dem uppges vara under utredning just för desertering. Men om Hemler står det i stället så här.

”Matter investigated: Security issue”

Bland de brottstyper som det amerikanska flygvapnets utredare sysslar med finns spionage. Hemlers enhet verkar ha ingått i NSA:s signalspaning mot Östblocket. En inte alltför vågad gissning är att flygvapnet misstänker honom för att ha läckt information om denna till fienden.

På forumet Flashback spekuleras i samma riktning. Någon har länkat till ett officiellt brev från 1988 enligt vilket Hemlers far hade fått uppgifter om att sonen befann sig i Östtyskland. Vid den tidpunkten levde han dock i Sverige. Intressant nog säger sig det amerikanska flygvapnet länge ha misstänkt att Hemler fanns här. Förutsatt att han verkligen hållit så låg profil som det sägs kan man undra hur det kommer sig.

Jag kan se två möjligheter.

1. I något skede har han granskats av Säpo – till exempel när han fick uppehållstillstånd eller sitt nuvarande myndighetsjobb – som anat sanningen och skickat en beskrivning av honom till USA.

2. Hemler var verkligen agent för östtyska Stasi och uppgiften finns i de så kallade Rosenholzakterna som CIA kom över för tjugo år sedan.

Förklaringen kan förstås också vara något helt annat.

Det finns faktiskt en dömd amerikansk Stasispion vars biografi påminner starkt om Hemlers, nämligen Jeffrey Carney. De tjänstgjorde under samma tid vid samma slags signalspaningsförband i både Västtyskland och Texas. Carney avrundade sin agentkarriär med att hoppa av till Östtyskland. En tid efter murens fall hittade det amerikanska flygvapnet honom i Berlin och rövade helt fräckt bort honom, till den tyska regeringens bestörtning.

Han satt elva och ett halvt år i amerikanskt fängelse.

Vilket straff som väntar Hemler om han återvänder till USA kan man bara spekulera om. Varje år deserterar tusentals amerikanska militärer men i närtid lär ingen av dem ha dömts till mer än 18 månaders fängelse. När den till Nordkorea avhoppade soldaten Charles Robert Jenkins – efter nästan fyrtio års bortavaro – dök upp 2024 kom han undan med bara tre och en halv vecka bakom galler.

Nu sonderar Hemler riskerna med att resa hem. Att det amerikanska flygvapnet skulle upprepa kidnappningen av kollegan Carney verkar inte troligt. Inte heller att de skickar en bestyckad drönare till Uppsala.

Ryskan kvar tills vidare i Göteborg

Det kommer att kunna gå att läsa ryska i Göteborg ett litet tag till i alla fall. Humanistiska fakultetsnämnden beslutade idag att ryska, fornkyrkoslaviska och grekiska ska utredas vidare under hösten. Italienskan läggs dock ner. Jag är naturligtvis lättad att det omeddelbara hotet mot ryskan tycks vara avvärjt. Samtidigt vet jag inte hur står framgång det är. Vad innebär de fortsatta utredningarna? Och de oroande tendenserna som låg bakom beslutsförslaget finns ju kvar.

Ett pressmeddelande från Göteborgs universitet finns här: Kurserna i italienska ställs in – grekiska, fornkyrkoslaviska och ryska utreds vidare 

Ryskt kuddkrig hotar allmän ordning

När jag såg det här polisprotokollet trodde jag först att det var ett skämt. Deltagare i ett kuddkrig i S:t Petersburg misstänks för störande av allmän ordning och hotas av dryga böter enligt den nya lagen om allmänna sammankomster som Vladimir Putin drev igenom för en dryg vecka sedan.

Kuddkriget ägde rum på Marsfältet i centrala S:t Petersburg söndagen den 10 juni, dagen efter det att den nya lagen hade trätt i kraft, och ett par dagar före de stora oppositionsdemonstrationerna i Moskva, S:t Petersburg och på flera andra håll i landet. Enligt arrangörerna, konstgruppen “Levande S:t Petersburg”, var kuddkriget ingen politisk aktion, de ville bara ha roligt. Men polisen tyckte inte det var roligt alls, sju personer greps och misstänks nu för “störande av allmän ordning medelst massnärvaro på offentlig plats”.

Här är min översättning av polisprotokollet som de gripna fick ta emot innan de släpptes. Språket i originalet är minst lika styltigt.

Continue reading ‘Ryskt kuddkrig hotar allmän ordning’

Jakemenkos efterträdare

Aleksander Bosych, blev i fredags utnämnd till ansvarig den ryska regeringens organ för arbete med ungdomsfrågor. Det är faktiskt en aning chockerande, med tanke på de ohöljda rasistiska uttalanden han gjort. Hans företrädare Vasilij Jakemenko framstår som en sansad person i jämförelse.

Han menar att bögar, liberaler (han föredrar ordbildningar av typen liberast – en kombination av liberal och pederast) och mr-aktivister bör bekämpas med våld. Den som förstår ryska kan bekanta sig med hans tankar på bloggen filosof-rodina.livejournal.com (och den som inte kan ryska, kan ju försöka med Google translate).

20120617-172657.jpg

Acting up: Russia’s Civil Society

I december 2024 publicerade Human Rights Watch en mycket fin exposé över det ryska civila samhället under namnet “Acting up: A Portrait of Russian Civil Society“. En titt på de små korta videoklipp som hör till projektet rekommenderas varmt. Trots de till synes ibland helt oöverstigliga problem som hela det civila samhället i Ryssland står inför andas hela projektet optimism och framtidstro.

Jämfört med hur situationen såg ut under Sovjetunionens dagar för bara lite mer än tjugo år sedan, har förstås dagens Ryssland ett blomstrande civilt samhälle. Human Rights Watch vill med “Acting up”  berätta om en livskraftig och engagerad del av det ryska samhället som så sällan visas upp. Samtidigt berör Acting up många av de ofantliga problem som civilsamhället också står inför. Inom projektet intervjuas allt från några av Rysslands mest framstående människorättsförsvarare som ordföranden för Moskvas Helsingforsgrupp Ljudmila Aleksejeva till unga och nya aktivister som arrangerat absurda manifestationer i Novosibirsk. Man kan inte annat än bli imponerad över dessa modiga människor. Det finns hopp.

I en av intervjuerna säger Jelena Panfilova: “Det är omöjligt att hindra människor att skilja rätt från fel och därför kommer det att existera ett civilt samhälle i Ryssland förr eller senare, ett normalt civilt samhälle. Jag skulle föredra förr förstås… det kan inträffa senare, men slutet på historien kommer definitivt att bli optimistiskt.”

I en annan uttrycker sig miljöaktivisten Suren Gazarjan så här: “Om vi kan stoppa bygget [av motorvägen genom Chimkiskogen] kommer det att ge hopp åt tusentals, bokstavligen tusentals, frivilligorganisationer över hela Ryssland. Människor kommer att tro på att det går att förändra saker.”

Här är några av videoklippen.

Ljudmila Aleksejeva från Moskvas Helsingforsgrupp:

Artiom Loskutov, artist från Novosibirsk, och Julia Basjinova, aktivist från Moskva:

Brev till Göteborgs universitet

Undervisningen i flera språk, bland annat ryska, hotas vid Göteborgs universitet, om detta kunde bland annat DN meddela igår. En mycket tråkig nyhet tycker jag. Inspirerad av min vän Venanzio som skriver mycket väl om grekiskans betydelse beslöt jag mig därför att skicka ett brev till ledningen för Göteborgs universitet och humanistiska fakulteten.

Bästa rektor, prorektor, dekanus och prodekanus!

Jag nåddes igår av nyheten att Göteborgs universitet planerar att lägga ned undervisningen i antik grekiska, fornkyrkoslaviska, italienska och ryska från och med budgetåret 2024. Det var en mycket tråkig nyhet tycker jag, inte bara som alumn från Göteborgs universitet. Att språkens ställning tycks försvagas är problem som får bredare konsekvenser, och jag skulle därför vilja skriva några rader om det av dessa språk som står mig närmast: ryskan.

Jag förstår att situationen varit bekymmersam med bland annat ekonomiskt underskott och vikande studentunderlag, och att universitet ibland ställs inför svåra prioriteringar, men jag tycker att den specialiseringstanke som kan anas i underlaget är beklaglig. I rapporten hänvisas bland annat till att andra lärosäten i landet har starkare miljöer i slaviska språk och Östeuropaforskning. Bland annat nämns Södertörns högskola, som visserligen har en forskarskola inriktad på Östersjöområdet men som så vitt jag vet inte erbjuder någon undervisning i ryska.

Jag har alltså själv min grundutbildning från Göteborgs universitet, bland annat med studier på det som då var den slaviska institutionen. Ryska var dock aldrig mitt huvudämne, utan mina studier var företrädesvis på samhällsvetenskapliga fakulteten, men mina studier i ryska har varit avgörande för att jag ska kunna bedriva den forskning som jag gör idag. Hade inte ryska erbjudits vid det lärosäte där jag bedrev mina huvudsakliga studier hade jag aldrig börjat studera språket. Det är mer än beklagligt om inte Sveriges största universitet anser sig ha möjlighet att ge undervisning i vårt största grannspråk.

I rapporten nämns också som ett problem att få studenter fortsätter bortom de grundläggande stadierna. Jag var en av dessa studenter, som sedan fördjupat mina kunskaper i ryska på annat håll, men grunden fick jag i Göteborg och utan den hade inte någon fördjupning kunnat ske. Och för att universitetet ska kunna erbjuda grundkurser behövs de högre stadierna. En språkvetenskaplig utbildning kan vara av stor glädje även för andra än framtida filologer.

Den egna kombination av ämnen som jag kunde sätta samman på Göteborgs universitet har jag haft stor glädje av. Jag hoppas innerligt att mitt gamla lärosäte, för vilket mitt hjärta ännu klappar starkt, ska fortsätta att erbjuda både den bredd och det djup som anstår ett universitet av den digniteten.

Vänliga hälsingar och varma välgångsönskningar

Johanna Dahlin

doktorand på Tema kultur och samhälle

Linköpings universitet

Studenterna vill naturligtvis inte heller bli av med sina ämnen, och de i ryska har dragit igång en namninsamling som kan besökas här och en lista som omfattar alla språken finns här. Skriv under, eller skicka ett eget brev till Göteborgs universitet!

Varifrån kommer hjälmen?

Kommer ni ihåg historien om officersfamiljen? Hur jag kämpade i månader för att få tillstånd av försvarsministeriet att intervjua en officersfamilj om deras nya situation? Om inte så kan nu läsa här: http://moskva.blogg.hbl.fi/2012/02/16/ovantat-mote-pa-forsvarsministeriet/

Nu har jag äntligen fått intervjun! Det tog ett halvår. Trägen vinner.

I går i Voronezj träffade jag alltså familjen Sjpitonkov. Fadern Nikolaj är stridspilot och hans lön höjdes från den 1 januari till cirka 2 70o euro. Vi fick vara med på aerodromen då Nikolaj Sjpitonkov landade efter en flygövning och därefter åkte vi hem till familjens datja. Hela tiden följda av fem officerare som kontrollerade att Sjpitonkov inte avslöjade några militära hemligheter för Hbl:s utsända.

I Voronezj besökte jag också det lokala krigsmuseet (för n:te gången. Alla ryska städer har samma museum) där guiden stolt visade upp en enligt utsago finsk hjälm som de hade hittat på slagfältet utanför Voronezj. Han påstod i sten att finska soldater hade tagit sig ända till Voronezj under andra världskriget och att beviset är den här hjälmen.

Staden i fråga ligger alltså 600 km sydost om Moskva så sannolikheten att några finska soldater tog sig dit är liten, med tanke på att Finlands armé gjorde halt före Leningrad. Guiden ville emellertid inte lyssna på det örat.

Jag bifogar ett foto på hjälmen. Kanske ni läsare som är kunniga i militärhistoria kunde tala om vilken hjälm det kunde vara frågan om?

Promenad i Stockholm – jättedemonstration i Moskva

Foto: Amanda Lövkvist

I Moskva avlöpte jättedemonstrationen lugnt och utan polisingripanden med ett deltagarantal som uppges till mellan 50 000 och 200 000 personer. Den största demonstrationen hittills enligt hro.org och betydligt lugnare än den som hölls för en dryg månad sen då massor av människor greps och misshandlades av polisen. Många av oppositionsledarna kunde dock själva inte närvara vid demonstrationen eftersom de påpassligt nog kallats till förhör just när demonstrationen skulle hållas. Trots att det var Rysslands nationaldag igår och därmed förstås en röd dag i almanackan. Deltagarantalet var det högsta sedan protestvågen drog igång i samband med parlamentsvalen i höstas. Trots den nya lag som drivits igenom i duman och som Putin skrev under häromdagen. Lagen hotar informationsspridare, deltagare och arrangörer av möten med skyhöga böter.

Här är ett klipp från vår svenska promenad. Den avlöpte också lugnt. Tack ni som deltog!



Syrien och den ryska trumfen

Det råder inga större tvivel om att det är ett inbördeskrig som pågår i Syrien och att det har så gjort under det senaste året. De senaste siffrorna talar om 14 000 döda sedan upproret började för drygt ett år sedan. Situationen är som vanligt inte så svart-vit som den gärna beskrivs i media. Den syriske presienten Bashar Al-Assad och dennes regering tillhör minoritetsgruppen Alawiter om ca 10 % av befolkningen. Alawiterna står nära shia-grenen av islam, medan den stora majoriteten av syrierna om ca två tredjedelar utgörs av sunnimuslimer. Det behöver säkerligen inte förklaras närmare att Assad stöds av det shiamuslimska Iran och den sunnimuslimska oppositionen av övriga Gulfstater med Qatar och Saudiarabien i täten. Utöver dessa folkgrupper finns även två andra minoriteter, vilka är kristna och druser. Dessa fruktar i hög grad ett sunnimuslimskt maktövertagande eftersom den nutida historien ifrån bl a Irak och Egypten visar att det gått mycket illa för de kristna minoriteterna där. Vad som skulle hända om regimen Assad faller går bara att spekulera om, men risken är stor att renderar i stora ringar på vattnet genom hela Mellanöstern.

Regimen Assad har hittills aktat sig noga för att använda stridsflyg i kampen mot oppositionen, förmodligen av rädsla för att det ska bli droppen som får bägaren att rinna över för ett internationellt ingripande liknande det i Libyen. Däremot har helikoptrar beväpnade med attackraketer använts flera gånger, tillsammans med artilleri och stridsfordon. Assad lär inte vara omedveten om att han har omvärldens ögon på sig.

Kofi Annan medgav härom dagen att den tidigare fredsplanen nu är överspelad. Istället vill Annan prova ett nytt koncept och ta med Iran, vilket USA och Storbritannien kraftigt motsätter sig. Tanken är god från början med tanke på de täta kontakterna och ömsesidiga beroendet mellan Syrien, Hizbollah och Iran. Däremot är det mycket lätt att tänka sig vad Iran kommer att kräva för att ställa upp och ta en aktiv del i en fredsprocess i Syrien och vad man kommer att använda landets nya legitimitet till att befästa – det iranska kärnvapenprogrammet. Denna situation är inte bara ohållbar för USA och Storbritannien utan även Israel. Vad världen definitivt inte behöver är ännu en skurkstat med kärnvapenförmåga.

Ryssland kommer sannolikt aldrig att gå med på en intervention i Syrien och på samma sätt kommer Västländerna aldrig att pressa Ryssland att byta ståndpunkt. Huvudorsaken till det senare stavas Afghanistan. Reträtten ur Afghanistan är påbörjad och Ryssland utgör sedan några år den huvudsakliga försörjningsleden för de västerländska förbanden i Afghanistan, sedan Pakistan och de afghanska gränsområdena mot Pakistan blivit alltför oroliga och Pakistan dessutom helt stängt försörjningsleden för NATO sedan november. Relationerna mellan USA och Pakistan har varit frostiga sedan Usama Bin Ladins död och förvärrades ytterligare i november av en gränsstrid som dödade 24 pakistanska soldater. Så sent som igår fick USA:s förhandlare åka hem tomhänta efter flera veckors försök att få till stånd ett återöppnande av den pakistanska försörjningsleden. Stänger därför Ryssland möjligheten för västländerna att försörja sina förband i Afghanistan blir läget snabbt närmast ohållbart. Även om Sverige nu öppnar för en förlängning av den militära insatsen bortom 2024, tidigarelägger allt fler västländer sina återtåg från Afghanistan. Nu senast är det Frankrike som till nyår kommer att ha avvecklat större delen av sitt truppdeltagande med undantag för mentorer – ett år tidigare än ursprungligen planerat. Ingen verkar vilja bli sittande kvar sist i Afghanistan. Här sitter Ryssland otvivelaktigt med trumf på handen och även om den brittiske utrikesministern William Hague har börjat tala om en militär intervention, är det ytterst tveksamt om någon sådan kommer att genomföras.

Ryssland har sedan sovjettiden en flottbas i hamnstaden Tartus, vilket sedan Gadaffis fall utgör landets enda marina baseringsmöjlighet i Medelhavet. Ryssland har också under senare år sålt en rad av landets mest högteknologiska vapensystem för luft- och kustförsvar till Syrien. Så sent som förra veckan anlöpte ett ryskt lastfartyg lastat med vapen Syrien. När president Putin fick försvara sig mot anklagelserna att de vapen Ryssland förser Syrien med används i massakrer på civilbefolkningen förnekade han det bestämt. Det är inte omöjligt att han har rätt. De förhållandevis enkla vapensystem som används mot civilbefolkningen är inget som Syrien lider brist på. Däremot kommer den ryska exporten av Pantsir-S1 luftvärnssystem och kustrobotsystemet Bastion allvarligt att försvåra en internationell militär intervention. Skulle den syriska regimen falla skulle det också innebära att västerländska underrättelsetjänster mycket snabbt skulle få lägga vantarna på dessa system, varvid de omedelbart skulle bli närmast obsoleta. En oerhörd nesa för Ryssland. Dock meddelas på tisdagskvällen från utrikesminister Hillary Clinton att Ryssland enligt amerikanska uppgifter just nu har en leverans av attackhelikoptrar på väg till Syrien. Stämmer dessa uppgifter är det mycket oroväckande eftersom dessa defintivt är sådan krigsmateriel som kan användas mot civilbefolkningen till skillnad från tidigare nämnd materiel. Så skedde också för första gången härom dagen då attackhelikoptrar sattes in mot ett luftvärnsförband som hoppat av till oppositionen.

En närmast lika stor nesa skulle det innebära för Putin att ändra sin tidigare ståndpunkt avseende Syrien. Det är tveksamt om Putin har råd att ändra ståndpunkt då mycket av hans ställning och därmed Rysslands, åtminstone i hans egna ögon, bygger på att visa handlingskraft. Att byta ståndpunkt avseende Syrien riskerar att tolkas som att Putin låter sig dikteras av väst istället för tvärtom. Om det nu blir så att Ryssland svänger och ställer sig bakom en skarp FN-resolution mot regimen Assad finns det alla skäl att fråga sig vad som har varit handelsvaran. Med tanke på den trumf man besitter är det frågan om det räcker med ett löfte om att Ukraina och Georgien aldrig kommer att tillåtas bli NATO-medlemmar.

Så länge som Ryssland ställer sig negativt till en intervention i Syrien, lär också Kina göra det. Kina har till skillnad från Ryssland inte lika mycket att bevisa, då världen i allt högre grad är beroende av Kina och kinesiskt kapital. Kina motsätter sig av tradition allt som innebär att andra länder tillåts blanda sig i ett lands interna angelägenheter. Risken ökar för varje intervention att kuvade folkgrupper i Kina vädrar morgonluft i sina strävanden efter självständighet.

Att genomföra en militär intervention utan ett mandat i Säkerhetsrådet är inte bara otroligt med tanke på den afghanska gisslan, utan framförallt utifrån det farliga exempel det skulle sätta för framtiden. Frågan är om världen och FN har råd med att Säkerhetsrådet ännu en gång rundas och får sin legitimitet ifrågasatt. Risken ter sig stor att FN i så fall kommer att vandra samma väg som Nationernas Förbund. Det är heller inte troligt att USA och Storbritannien vill erbjuda Ryssland och Kina ytterligare möjligheter att agera på egen hand utanför Säkerhetsrådet såsom Ryssland gjorde med Sydossetien och Georgien med hänvisning till Kosovo.

Hur hemsk situationen än är i Syrien lär det dröja innan en militär intervention verkställs. De som påkallar en sådan bör också först tänka sig hur de har tänkt sig att fred och stabilitet sedan ska vinnas när den syriska krigsmaskinen slagits i spillror och Assad försvunnit från makten. Exemplen är många på hur bra det gått att hantera en militär fiende, men hur dåligt det gått därefter där de senaste exemplen heter Afghanistan, Irak, Egypten och Libyen. Scenariot med syriska massförstörelsevapen och moderna ryska vapen i händerna på Hizbollah är en mardröm och definitivt inget som grannlandet Israel kommer att acceptera. En militär intervention i Syrien oavsett vilket land eller organisation riskerar att starta en kedjereaktion i området som blir än mer svårstoppad. Det är en ytterst delikat balans som just nu upprätthålls. Om nu en resolution i Säkerhetsrådet skulle gå att få fram återstår ändå frågan huruvida det NATO som tyngdes mycket hårt av Libyeninsatsen har råd och förmågan att ta sig an en större insats i Syrien. Stor sanning låg i USA:s förre försvarsminister Robert Gates kritik mot det Europa som nedrustat så mycket att bara några få veckors krig över Libyen ledde till tomma ammunitionsförråd och att USA fick ställa upp med flera kritiska komponenter såsom lufttankning och telekrigresurser. Eller för den delen, den svenska flygspaningen.

Sannolikt kommer det syriska lidandet att få pågå länge till.

Se även Försvar och Säkerhet på samma ämne.

SvD, DN, 2, Aft, 2, 3, 4, SR, 2, 2, SVT, 2, 3

Putin talar klarspråk

Nu har Vladimir Putin klart och tydligt visat vad vi har att vänta i Ryssland under de kommande åren. Först genom att snabbt som blixten driva igenom den nya lagen om allmänna sammankomster som möjliggör hårda straff för minsta twitterinlägg om var en gemensam promenad kan tänkas äga rum, sedan genom måndagens stormning av ett drygt tiotal oppositionsaktivisters hem.

Syftet är uppenbarligen att skrämma upp motståndarna ordentligt, så att de stannar hemma i stället för att delta i den planerade stora demonstrationen under nationaldagen den 12 juni. Men vi får väl se hur det blir med den saken.

Continue reading ‘Putin talar klarspråk’

Vidtas verkliga åtgärder?

Ryssland vidtar åtgärder mot rasism rapporterar DN idag efter att de ryska supportrarna skämt ut sig efter matchen mot Tjeckien i fredags. Låt oss hoppas att det stämmer, men rasismen bland ryska fotbollsupportrar är inget nytt problem, och tidigare har fotbollsförbundet vara rätt flata i den frågan. Jag har skrivit om det tidigare, och många minns kanske de av Spartak Moskvasupportrar ledda upploppen i december 2024. Även mitt favoritlag Zenit har problem med högerextrema klickar bland supportrarna.

Desto mer glädjande är naturligtvis hur Zenitspelarna och hela Rysslands lag skötte sig på plan. Hoppas det fortsätter så, och att Sverige kan göra något liknande ikväll.

 

Mer på temat

The Guardian: Moscow riots expose racism at the heart of Russian football

Fria tidningen: Utländska spelare lämnar Ryssland på grund av rasistiska trakasserier

 

Tjchartisjvili förblir Boris Akunin

Boris Akunin är Rysslands populäraste författare, han har skrivit tiotals böcker som trycks i jätteupplagor och finns till salu överallt. Flera av hans historiska deckare har även översatts till svenska, och fem av dem har filmatiserats i Ryssland. Akunin skriver bra och är en intelligent och älskvärd person – men hans böcker är i första hand underhållningslitteratur, vilket han själv är den förste att erkänna.

På sätt och vis är Akunins böcker en intellektuell lek, både för läsaren och för honom själv. Akunin heter egentligen Grigorij Tjchartisjvili. Till utbildningen är han litteraturvetare och översättare från japanska, och fram till sin senaste bok har han gjort gällande att hans skönlitterära verk inte ska ses som seriös litteratur. Hur det är med den senaste boken, Aristonomia, ska vi strax återkomma till.

Förutom sina historiska deckare är Akunin-Tjchartisjvili känd bland annat för sin publicerade brevväxling med den fängslade oljemagnaten Michail Chodorkovskij, som aktiv deltagare och talare på vinterns protestaktioner, samt senast som initiativtagare till författarpromenaden, en spontan demonstration som i maj lockade minst 10 000 Moskvabor, och som troligen är en av anledningarna till den nya lagen med hårda straff för den som organiserar gemensamma promenader.

Continue reading ‘Tjchartisjvili förblir Boris Akunin’

Den överviktiga pojken på gymmet

På Moskvagymmen ser man ofta intressanta scener utspela sig.

I dag såg jag en Moskvamamma, sannolikt tämligen välbärgad, och hennes kanske tolvårige son, en tydligt och klart överviktig pojke. Hon hade lejt dem en personal trainer, av allt att döma med det berömvärda syftet att få sonen att röra på sig.

Tränaren gav sonen uppgift efter uppgift som han vägrade utföra. Han satt med oförskämd min på en bänk, klädd i träningskläder av dyrt märke, och struntade helt och hållet i tränaren. Mamman sade ingenting.

Jag hade enorm lust att gå fram och säga: Vet ni vad, det finns andra sätt att få barn att röra på sig än att leja dem svindyra personal trainers. Man kan till exempel gå ut och promenera varje dag. Eller spela fotboll.

Det som gjorde mig mest arg – fast jag ingenting har med saken att göra – var barnets min. Han signalerade på alla tänkbara sätt hur uttråkad han var. Nonchalansen inför de vuxnas försök att få honom att delta var slående. (Det här är ingenting typiskt ryskt. Här lyder barn ofta sina föräldrar på ett sätt som för oss kan framstå som kadaverdisciplin).

Den här pojken har troligen allt han kan önska sig, men det har bara gjort honom nonchalant, ointresserad och överviktig.

Ännu för tjugo år sedan var Ryssland ett fattigt land. Nu har den här formen av typiskt västerländska problem också hittat hit.

Promenera i Stockholm för mötesfrihet i Ryssland!

Promenera för mötesfrihet i Ryssland!Delta i Östgruppens solidaritetsaktion för den ryska demokratirörelsen

Mötesfriheten begränsas alltmer i Ryssland. En ny lag innebär att deltagande i demonstrationer och möten som inte godkänts av myndigheterna kan leda till skyhöga bötesbelopp. Men den ryska demokratirörelsen ger inte upp och är alltjämt full av kreativa idéer. Häromveckan arrangerades en ”kontrollpromenad” på initiativ av några av landets främsta författare, där tusentals Moskvabor helt enkelt promenerade genom staden och på det sättet gjorde en markering mot den inskränkta mötesfriheten. Läs mer på våra tidigare blogginlägg på Tystade röster, bland annat här och här.

De som protesterar mot valfusk och människorättskränkningar i Ryssland har valt den vita färgen som enande symbol. Nu visar vi vår solidaritet med demokraterna i Ryssland. På tisdag kl. 17.00 genomför vi i Stockholm en stödpromenad från Sergels torg till Mynttorget, med vita ballonger i händerna – och gärna klädda i vitt!

Vi fixar ballongerna, klä på dig får du göra själv :-)

Inga slagord och banderoller men en synlig och tydlig manifestation för demokrati och mänskliga rättigheter. Kom och promenera med oss du också!

Hjälp oss gärna att sprida information om promenaden! Ett event finns skapat på Facebook, där det också går bra att anmäla att man tänker delta.