Archive for november, 2024

Huvuden ska rulla

I dag hade jag ett ärende i ett så kallat UPDK-hus, det vill säga ett hus som ägs av ryska utrikesministeriet där man måste anmäla sig för vakterna för att få komma in på gården. Vakterna tog mitt ackrediteringskort och antecknade sorgfälligt mitt födelsedatum medan de småpratade med varandra.

–  Snart kör Chefen förbi, meddelade den ena.

– Vem är det? Putin? undrade jag.

– Putin? Han är ingenting. Vi betyder ingenting för honom och han betyder ingenting för oss. Vänta bara. Snart får han avgå, huvuden kommer att rulla och en massa högdjur flyr till väst. Fast inte till er, ni kommer ju från Finland. Var inte orolig. De flyr till Frankrike och Storbritannien, meddelade vakten i ett enda andetag.

Därefter önskade han mig lycka till. Jag tog min väska och lämnade deras lilla bås.

Till och med väktare anställda av utrikesministeriet skäller numera frivilligt på Putin. Jag undrar verkligen hur länge han kommer att sitta kvar.

Fotoreportage från rysk mjölkgård

Den populäre ryske fotobloggaren Drugoi har gjort ett reportage från en mjölkgård i Samaras län vid Volga där korna blir mjölkade av robotar. Är det sådana maskiner som man har även på svenska bondgårdar, som korna kan gå till när de vill bli mjölkade, eller är det något annat? Jag tyckte i all fall att den här kalven var söt. Hela fotoreportaget kan du titta på här.

Kosackpatruller på ryska gator

I Moskva börjar den här veckan kosacker patrullera gatorna till fots. Allt för att hjälpa polisen med ordning och säkerhet. I Rysslands andra största stad S:t Petersburg patrullerar kosacker redan i bilar.

Fyra kvällar varje vecka patrullerar kosacker stadens gator i S:t Petersburg. Kosackpolisen har inga befogenheter att stanna personer eller anhålla misstänkta. Bara när de patrullerar tillsammans med en riktig polis har kosackerna rätt att ta till hårdare tag.
- Efter polisreformen har antalet poliser ute på gatan minskat med 20 procent, säger Jurij Bugajev som är chef för kosackpolisen. Vi vill på det här sättet minska gatubrottsligheten.
Hittills består kosackpolisen av 20 frivilliga och två bilar. Verksamheten sponsras av privata företag.
Kosackerna anser att det stora antalet gästarbetare från centralasiatiska länder är ett potentiellt hot mot säkerheten ute på gatorna.
Före revolutionen var kosackerna en fruktad trupp som vaktade det ryska imperiets gränser, de var tsarens livvakter och de skyddade kyrkan.

Kosackpatrullen påminner mest om en rysk specialstyrka ute på permission. Kosackerna är klädda i kamouflagekläder, barett på huvudet och kängor på fötterna. Det är bara nagajkan, hästpiskan vid bältet som avslöjar dem.
- Nagajkan är ett traditionellt kännetecken för kosacker, säger Andrej Avtuch som deltar i patrullen. Kosacker hade alltid med hästar att göra förr och piskan var alltid med. Vi bär den med oss för att hålla traditionerna vid liv och för att betona att vi är kosacker. Men jag använder hästpiskan aldrig.
Själv har Andrej inga kosacker i släkten, utan han är kosack av övertygelse.
- Jag uppskattar kosackernas manliga anda och stolta traditioner. Även min son deltar i kosackernas kurser och evenemang.

Kosackpolisen hyr ett enkelt kontor strax utanför centrum. På väggen hänger den ryska trikoloren sida vid sida med en annan trikolor som numera används av ryska nationalister och imperialister.
- Vi har inga kriterier för våra medlemmar, berättar Jurij Bugajev. Det viktiga är att personen är rysk-ortodox troende. Allt det andra kontrollerar vi under en sex månader lång prövotid då personen deltar i våra evenemang. Ifall personen stöder våra traditioner kan hen officiellt bli kosack.
I dagens Ryssland har kosackerna börjat kräva en allt större roll i samhället. De ser sig själva som en patriotisk konservativ motkraft till de liberala kretsar som enligt kosackerna vill destabilisera både staten och kyrkan.
- Just nu pågår det otrevliga saker för oss i landet, säger Bugajev. Ni har säkert hört om flickorna i Pussy Riot som betedde sig illa i kyrkan. Sånt här är nu på modet i vissa kretsar, men det är verkligen inte nåt sant ryskt.
För tillfället finns det kosackpoliser i två ryska städer, och i Moskva börjar de patrullera till fots den här veckan. Nästa år träder eventuellt en ny lag i kraft som ger kosackerna utökade befogenheter och en möjlighet att samarbeta mer professionellt med myndigheterna.

Oliktänkandets historia

Essä, Transsibiriska järnvägen, 2024

Oliktänkandets historia

Tjitinskij oblast. Av romanen  Stäppgudarna lärde jag mig att stäppen inte nödvändigtvis är platt.
Tjitinskij oblast. Av romanen Stäppgudarna lärde jag mig att stäppen inte nödvändigtvis är platt.

Vi åker förbi staden Tjita och jag kommer att tänka på den påhittade byn Razguljajevka som skall ligga i närheten. Jag önskar att den fanns i verkligheten, så att jag kunde åka dit. I romanen Stäppgudarna från 2024 har Andrej Gelasimov inte bara hittat på personer och miljöer, utan även ortens historia, ända tillbaka till tiotalet, en bilaga för den som vill veta mer. Själva berättelsen utspelar sig 1946, när kriget är över, men armén är inte demobiliserad och lägret med de japanska krigsfångarna är kvar. Befolkningen försörjer sig på att smuggla sprit över floden till Kina. Jag har fäst mig vid huvudpersonen – den klene, men envise, lille Petka.

Ibland kan man lära sig viktigare saker av påhittade historier än av vetenskapliga försök att objektivt beskriva händelser och personer. Fiktionen är liksom närmare verkligheten, just för att den inte är vetenskaplig, utan personlig. Men det kanske är självklart, förresten – om skönlitteraturen vore obetydlig, skulle den inte censureras.

Det har alltid rått en mer eller mindre sträng censur i Ryssland, och därför har, ända sedan Radisjtjevs tid, texter som inte fått tryckas cirkulerat i form av avskrifter. Men det har tidigare bara utgjort ett komplement till tillåtna böcker och tidskrifter. Som en massföreteelse, som grundläggande redskap för samhällets självförståelse och självförverkligande, är samizdatrörelsen unik. Ljudmila Alexejeva, Oliktänkandets historia i SSSR, 2024

Ljudmila Alexejeva beskriver hur den ryska rörelsen för mänskliga rättigheter föddes ur samizdatrörelsen, spridandet av förbjuden litteratur, som uppstod efter Stalins död.

Under den totalitära staten och den totala terrorn hade människorna förlorat den verkliga bilden av sitt förflutna. Det fanns namn, händelser och hela idéströmningar som hade suddats ut ur den officiella historieskrivningen. Man var tvungen att hålla sig till den enda och officiella bilden av historien och samtiden, även om den var oförenlig med den vardag man levde i. Ljudmila Alexejeva citerar Osip Mandelstams dikt om det totalitära samhället, han beskriver det som att leva utan att känna marken under fötterna och att röster inte hörs längre än tio steg. Ljudmila Alexejeva skriver:

Det varje människa visste om det verkliga livet var begränsat till personens egna iakttagelser, det enda hon visste om processer i samhället begränsades till erfarenheterna inom en liten krets av bekanta.

Samhället var atomiserat. När förtrycket lättade något efter Stalins död törstade människor efter andra berättelser och beskrivningar av verkligheten, de ville ha ord för att beskriva sina egna erfarenheter och sätta in dem i ett större sammanhang. Ljudmila Alexejeva kallar det för en underliggande gemensam strävan att ta sig ut ur den spöklika historielösa världen till den verkliga världen.

Det började med poesin. De stora städerna svämmade över av avskrifter förbjudna, bortglömda poeters dikter; Achmatova, Mandelsjtam, Gumiljov, Tsvetajeva. Kanske började det med poesi för att det är enkelt att skriva av och enkelt att memorera. Och kanske, skriver Ljudmila Alexejeva, fanns det också en djupare anledning: den själsliga frigörelsen började med de enkla mänskliga känslorna.

Ibland är poesin insvept i flera lager av mänskliga känslor. Den store poeten Osip Mandelsjtam dog i ett fångläger utanför Vladivostok 1938. Hans fru Nadezjda blev förvisad och kunde flytta tillbaka till Moskva först under tövädret i slutet av femtiotalet. Per-Arne Bodin skriver i sin bok ”Kyssen i Ryssland”:

Hon hade då i årtionden bevarat makens opublicerade dikter genom att hon hade lärt sig dem utantill och hela tiden upprepat dem för sig själv. Att skriva ner dem kunde vara för farligt. /…/ Jag träffade henne året innan hon dog. Hon bodde i en liten lägenhet /…/, ensam, men hon fick ständig hjälp av studenterna från Litteraturvetenskapliga institutionen på Moskvauniversitetet.

Efter poesin kom romanerna. Bulgakovs Mästaren och Margarita, Pasternaks Doktor Zjivago, Hemingways Klockan klämtar för dig, Koestlers Darkness at noon, Orwells 1984. Samtidigt som romanerna började också tidningar och pamfletter på politiska teman att ges ut, men om romanerna och poesin blev en massrörelse, så lästes de politiska texterna av mycket färre.

Den politiska situationen var paradoxal; efter Chrusjtjovs tal på den tjugonde partikongressen fick man kritisera Stalin – men inte det system som hade gjort Stalins förbrytelser möjliga. Tusentals människor återvände från lägren – men det fanns fortfarande politiska fångar. Situationen blev ohållbar och tövädret fick ett abrupt slut då författarna Jurij Daniel och Andrej Sinjavskij arresterades 1965. Under hela tövädret hade författare och konstnärer tystats på olika sätt, men fallet med Daniel och Sinjavskij blev speciellt. Dels för att samizdatnätverket vid den tiden utvecklats till en fungerande kanal för nyhetsförmedling, dels för att de erkännanden som nådde bekanta och vänner ute i friheten påminde om de absurda erkännanden som regelmässigt framtvingats under stalintiden. Det var vid rättegången mot Daniel och Sinjavskij som de första offentliga demonstrationerna mot det rådande systemet hölls, och det organiserades efter mönster av de poesiläsningar som hållits tidigare.

Den ryska rörelsen för mänskliga rättigheter föddes där. Den ser sig inte främst som en politisk, utan som en moralisk rörelse, skriver Ljudmila Alexejeva. Det handlar om varje människas rätt till ord, ord som gör det möjligt att uttrycka sig och känna sig som människa.

Ljudmila Alexejeva minns själv hur hon satt vid sin skrivmaskin och skrev av dikter av Kipling, Achmatova och Mandelsjtam. Ett exemplar brukade hon behålla själv, de andra gav hon till sina vänner.

*

Tövädret syftar på en period av avstalinisering i Sovjet-unionen som inleddes ganska snart efter Stalins död 1953 och varade i tio år därefter (Wikipedia)

*

Samizdat (самиздат) betecknar underjordisk litteratur-spridning i Sovjetunionen och i östblocket under kommun-istiskt styre. Ordsammansättningen på ryska betyder ”egen utgivning”. På grund av sträng censur och att all tillgång till utrustning för mångfaldigande av utskrifter var starkt begränsad, var handskrift och skrivmaskinsutskrifter med flera karbonkopior den vanligaste tekniken som användes inom samizdatrörelsen, varefter kopiorna skickades runt till vänner och mångfaldigades på samma sätt.(Wikipedia)

Medvedev om Pussy Riot

Rysslands förre president, numera premiärminister, Dimitrij Medvedev är känd för att säga rätt saker, även om det oftast stannar vid ord. Nyligen uttalade han sig, i en intervju med franska medier, om domen mot de tre tjejerna i punkkollektivet Pussy Riot. De tre bandmedlemmarna dömdes till två års fängelse för att spelat luftgitarr inne i frälsarkatedralen i Moskva, men åklagaren yrkade på sju år. Till franska medier sa Medvedev att han tycker att tjejerna visserligen agerat moraliskt fel men att det hade räckt med den tid de satt häktade under utredningstiden (ca ett halvår). Medvedev var samtidigt noga med att påpeka att det var hans personliga åsikt. Tidigare har Ryssland president Vladimir Putin sagt att han tycker att tjejerna ”fick vad de förtjänade”.

 

 

Hur skiljer man en full matros från en bög? undrar domare Barkovskij

Den 22 november hölls en rättegång mot de bolag som arrangerade Madonnas konsert i Sankt Petersburg i somras. Nio käranden hoppades att den nyinförda censurlagen om homopropaganda skulle göra dem till miljonärer (Världen är liten, en av de kärande var min gamla bekant Marianna Skvortsova, som jag skrivit om både här i bloggen och i min bok). De lämnade dock domstolen med tomma fickor, en saftig skuld för rättegångskostnaderna och en uppmaning från domare Barkovskij att läsa Europakonventionen.

Jag älskar domare Barkovskij.

Här kan du läsa journalisten Alexandra Garmazjapovas reportage från rättssalen. Detta drama, med tvära kast och osammanhängande utläggningar liknar mest ett pjäsmanus i bästa Bulgakovstil. Och vad tänkte domaren på när han valde att uppskatta rättegångskostnaderna till en summa som avslutas med symboliska talet 666?

 

Även publicerad i Frivärld Magasin.

Hela artikeln som PDF: Hur skiljer man en full matros från en bög?

Tidigare blogginlägg: Del 1, Del 2

 

Nu börjar det…

Nu har centralbankens ordförande i Ryssland ändrat instruktionen till bankerna hur de ska motverka pengatvätt och finansiering av terrorism. Hädanefter måste bankerna inkludera också ideella organisationer på listan över misstänkta brottslingar så fort de får summor som överstiger 200 000 rubel (knappt 50 000 kr) inbetalade på sina konton från utlandet. Uppgifterna ska bankerna överlämna till Ryska finansövervakningen och alla organisationer, oavsett syfte med  verksamheten – välgörenhet, utbildning eller politisk verksamhet – ingår bland de organisationer som ska övervakas.

Bakgrunden är förstås den starkt kritiserade nya lag som gör gällande att ideella organisationer som sysslar  med ”politisk verksamhet” och får finansiering av sin verksamhet från utlandet ska registrera sig själva som utländska agenter. Lagen började gälla igår, samtidigt som kravet på bankerna att överlämna uppgifter om alla typer organisationer till finansövervakningen kom. Att uppgifter om alla sorters organisationer ska överlämnas kan synas logiskt då lagen är så vagt utformad att myndigheterna som ska tillämpa den själva inte verkar veta vilka organisationer som faller under den nya agentlagen. Om inte justitiedepartementet själva vet hur lagen ska tillämpas kan ju heller inte bankerna förväntas göra det. Å andra sidan är det uppenbart att myndigheterna på detta sätt skaffar sig kontroll över alla större penningtransaktioner från utlandet till alla organisationer i Ryssland. Vad nästa steg blir är oklart, och helst skulle vi antagligen inte vilja veta det.

Läs gärna UNT:s ledare från igår som bland annat tar upp den nya agentlagen!

Regeringen öppnar för höjt demokratistöd till Ryssland

Regeringen öppnar för höjt demokratistöd till Ryssland

Biståndsminister Gunilla Carlsson (M) meddelar i ett svar på en riksdagsfråga från Valter Mutt (MP) att det kan bli aktuellt med en översyn av Sveriges demokratistöd till Ryssland. Stödet kommer att påverkas av den politiska utvecklingen i Ryssland, enligt Carlsson.

- Med tanke på den senaste tidens negativa utveckling på demokratiområdet i Ryssland kan jag bara tolka Gunilla Carlssons svar som en öppning för höjda nivåer, vilket förstås är positivt. Jag hoppas att den svenska regeringen genomför sin översyn mycket skyndsamt, för det utsatta oberoende civilsamhället i Ryssland har ett akut behov av stöd från omvärlden nu, säger Östgruppens ordförande Martin Uggla.

I mitten av 2024-talet gav Sverige ett årligt demokratibistånd till Ryssland på omkring 100 miljoner kronor. År 2024 sänktes stödet till 10 miljoner per år, för att sedan åter höjas till nuvarande nivå på 37 miljoner per år.

- Sverige skar ned stödet till den ryska demokratirörelsen när det behövdes som mest. Det innebar ett stort svek mot de modiga människor som i motvind verkar för demokrati i Ryssland, säger Martin Uggla och fortsätter:

- Även om regeringen höjde demokratibiståndet något häromåret är det fortfarande långt kvar till den tidigare nivån. Om Gunilla Carlsson menar allvar med sin ambition att stödja mänskliga rättigheter i Ryssland bör hon i ett första steg skyndsamt återställa demokratistödet till åtminstone 100 miljoner kronor per år, säger Martin Uggla.

Idag rapporterar svensk press om den ”agentlagen” som börjar gälla nu: Ekot och TT. Bra! Gunilla Carlssons svar i riksdagen finns att läsa här och Valter Mutts fråga här.

 

Femtio år sedan Ivan Denisovitj

I dag har det gått exakt femtio år sedan ”En dag i Ivan Denisovitjs liv” första gången trycktes i Sovjetunionen. Det var i tidningen Novyj Mir, vars chefredaktör Aleksandr Tvardovskij hade fått manuskriptet i förtroende av Solzjenitsyns vänner.

”En dag i Ivan Denisovitjs liv” var Aleksandr Solzjenitsyns debut. Den tunna boken om en Gulag-fånges liv är i dag obligatorisk läsning för alla ryska skolelever. Trots allt, kunde man tillägga. Den nya ryska historierevisionismen har gått hårt fram med sovjetkritiska författare.

Men Solzjenitsyn är en mästare som till och med de statskontrollerade tv-kanalerna hyllar. Alldeles nyss såg jag ett fem minuter långt inslag på temat ”femtio år sedan Ivan Denisovitj” i TV1-kanalens mycket populära veckomagasin Vesti.

”En dag i Ivan Denisovitjs liv” är mycket skickligt uppbyggd som roman. (Sozljenitsyn kunde hantverket, även om vissa påstår motsatsen). Men framför allt är den skriven med en sådan sakkunnighet om lägerlivets dimensioner, det psykologiska kriget med vakterna, kölden, hungern, ledan, skräcken, att man fullständigt sugs in i en värld där en upphittad spik kan betyda skillnaden på liv och död. Solzjenitsyn kan konsten att skildra fruktansvärda grymheter med små medel.

Jag är djupt glad över att hela Ryssland i dag uppmärksammar Solzjenitsyn som sin författare. Han förvaltar suveränt den ryska litteraturens väldiga arv.

Men hans verkliga förtjänst är att han vågade det svåraste av allt: säga sanningen.

Putin i blåbärsskogen

Två år i straffläger är väl ändå att ta i för några danssteg i en kyrka, tyckte Angela Merkel. Då tog Vladimir Putin till storsläggan och slog fast att Pussy Riot är en antisemitisk grupp. Var får han allt ifrån, undrar många nu.

- Vi hör vad våra partners säger. Men de hör det som pågår på långt håll. Fru förbundskansler nämnde tjejerna som sitter i fängelse för framträdande i kyrkan. Men vet hon att en av dem dessförinnan hade hängt en judedocka och sagt att man måste befria Moskva från sådana människor? Varken vi eller ni kan stödja dem som tar antisemitisk ställning, sade Putin under ett gemensamt framträdande i Moskva fredagen den 17 november.

Under en presskonferens senare samma dag undrade en tysk journalist vad det var för antisemitisk aktion Putin talade om, eftersom ingen annan kände till något liknande. Putin svarade att samma personer “eller i alla fall en av dem” för ungefär ett år sedan hade hängt tre dockor i ett köpcentrum i Moskva. Dockorna var enligt Putin försedda med skyltar: “jude”, “invandrare”, och ytterligare någon kategori människor som Moskva enligt skyltarna borde befrias från.

- Jag anser att detta var ett entydigt antisemitiskt angrepp. Jag tycker att vi måste förstå vilken sorts människor vi har att göra med. Jag tycker inte att det moderna Tyskland bör stödja antisemitism, svarade Putin.

Det är ovanligt tydligt att Putin inte alls vet vad han pratar om, annars hade han knappast kommit på den befängda idén att använda Pussy Riot-medlemmars påstådda antisemitism som argument. Nu hängs han ut som lögnare i tyska tidningar.

Sanningen är att det inte fanns några skyltar, att det inte fanns några dockor, och att hela aktionen i ett köpcentrum för över fyra år sedan (inte ett, som Putin säger) var en demonstration mot Moskvas dåvarande borgmästare Jurij Luzjkovs invandrarfientliga och gayfientliga politik. (De homosexuella var den “kategori människor” som Putin inte ville nämna på presskonferensen.) Den enda kopplingen till något judiskt var att en av deltagarna, queeraktivisten Oleg Vasiljev, har judisk bakgrund.

Och det var alltså inte några dockor som hängdes upp. Det var medlemmar i den kontroversiella konstgruppen Vojna (“Krig”) som hängde upp sig själva i rep. En av Pussy Riot-medlemmarna, Nazdezjda Tolokonnikova, var mycket riktigt med under aktionen, det har vi bildbevis på. Så här berättar queeraktivisten Vasiljev själv om aktionen i en färsk bloggtext:

Homosexuella och gästarbetare valdes ut som representanter för två av de mest uppenbart och öppet diskriminerade grupperna i det ryska samhället – och deras deltagande i aktionen skulle bekräfta minoriteters lika rättigheter som ett extremt viktigt element i det fria samhälle som “hängdes” denna dag.

Därigenom syftade aktionen absolut inte till att stödja främlingsfientligheten, utan var tvärtöm riktad mot den, i egenskap av en karikerad bild av den omgivande sociala och politiska verkligheten.

Judar nämndes överhuvudtaget inte under själva aktionen, bara i ett blogginlägg av en av gruppen Vojnas mediekonstnärer, Aleksej Plutser-Sarno, nämndes det att en av de hängda homosexuella därutöver också var jude.

Det syftade på min judiska härkomst. Som en queeraktivist är min roll i den här aktionen att vara en hängd homosexuell.

Att det är precis så det ligger till kan man själv se på alla bilder från aktionen som deltagarna själva och många andra lagt ut på nätet. Det enda ryska bloggare nu undrar över är om Putin smutskastar Pussy Riot med flit eller om han verkligen inte visste bättre. Det rätta svaret är troligen ja, och ja.

Och bilden? Jo, den andra av fredagens stora nyheter i Ryssland var ju att representanthuset i USA klubbade den så kallade Magnitskijparagrafen (Sergei Magnitsky Rule of Law Accountability Act), vilket i förlängningen kan innebära att alla ryska befattningshavare som bedöms ha ansvar för affärsjuristen Sergej Magnitskijs död i fängelse förnekas inresa i USA.

Höga ryska befattningshavare ser beslutet som inblandning i Rysslands inre angelägenheter och utlovar hämnd i form av “asymmetriska åtgärder”. Det får vi säkert anledning att återkomma till. Twittraren FakeNTV (som häcklar den Kremltrogna tv-kanalen NTV) var snabbt ute med ett förslag på lämplig åtgärd: att hänga ut den avlidna affärsjuristen som nazist. För då kan väl ingen vettig människa vilja försvara honom?

Mer på temat

Nu är spionlagen antagen

Igår trädde den nya ”spionlagen” i kraft – den som rejält breddar begreppet landsförräderi och som vi skrivit tidigare om här på Tystade röster. Den togs första gången upp till behandling i ryska parlamentet (Duman) i slutet av september och har nu skrivits under av president Putin. Numera måste det inte vara en statshemlighet som en person överlåter till en främmande makt, det räcker att sprida information som på något sätt bedöms kunna skada Ryssland till till exempel en utländsk organisation för att kunna dömas enligt den nya lagen. Som en av Östgruppens gäster, den ryske människorättsförsvararen Andrej Jurov,  konstaterade tidigare i höstas när han berättade om den nya lagen på ett av våra seminarier – att jag nu kritiserar och berättar om den här lagändringen för er i Östgruppen kommer att kunna göra att jag döms för landsförräderi.

Att lagen öppnar för ett stort godtycke är förstås ett stort problem och något som kritiseras skarpt av ryska människorättsförsvarare. Putin föreföll faktiskt ha tagit till sig lite av kritiken när han i måndags på ett möte med sitt människorättsråd sade att lagen behövede ses över innan den antogs – något som dock inte hindrade honom att skriva under dagen därpå, utan förändringar.

Ännu mer upprörande blir den nya lagen i kombination med den nya ”agentlag” som träder i kraft den 21 november. Enligt den lagen ska alla opinionsbildande organisationer som tar emot pengar från utlandet registrera sig som ”utländska agenter”, dvs spioner. Enligt den ena lagen tvingas alltså organisationerna själva registrera sig som spioner (annars hotas de med upp till två års fängelse), sen ska de försöka bevisa att de inte är spioner (för att undgå ännu längre straff)… Det kan man inte kalla föreningsfrihet.

Lagen är initierad av den ryska säkerhetstjänsten FSB och enligt dem nödvändig just för att utländska säkerhetstjänster utnyttjar kryphål i den nuvarande lagen, arbetar mer dolt och maskerar sitt arbete genom ”legitima handlingar”. Uppenbart är att man vill sätta dit det oberoende civila samhället ytterligare. Enligt samma uttalande från FSB behöver lagen göras om landsförräderi eftersom den sett likadan ut sedan 60-talet (!). På sovjettiden! Och det som händer nu är inte att den på något sätt moderinseras och förbättras i demokratisk riktning, utan den blir sämre och går i mer auktoritär! Var ska detta sluta? Och var är Sveriges stöd till det oberoende civilsamhället i Ryssland?!

Läs gärna också Kalle Kniiviläs artikel i ämnet i Sydsvenskan idag.

Spionlag gör utlänningar farliga

Alla ryssar som lämnar över någon sorts information till utlänningar kan utan att veta det göra sig skyldiga till spioneri. Det är innebörden av den nya lag som trädde i kraft i går.

En ryss som samarbetar med en internationell organisation är från och med i går en landsförrädare, om ryska myndigheter bedömer att den internationella organisationens verksamhet riktar sig mot Rysslands säkerhet. Det stipulerar den nya ryska förräderilagen. Landsförräderi straffas med upp till tjugo år i fängelse.

Därutöver kan den som lämnar skadlig information till en utländsk medborgare dömas för spioneri, även om den överlämnade informationen i sig inte är hemlig.

Det är omöjligt för den enskilde att i förväg veta vilken information som kan bedömas som farlig för Rysslands säkerhet.

Det finns inte heller något sätt att i förväg veta vilka personer eller organisationer som kan bedömas arbeta mot Rysslands säkerhet.

Kritiker av den nya lagen har påpekat att det kan bli straffbart att exempelvis lämna uppgifter om ryska myndigheters brott mot mänskliga rättigheter till Amnesty eller andra internationella människorättsorganisationer.

Initiativet till lagändringen kommer från den ryska säkerhetstjänsten FSB.

När Dmitrij Medvedev var president stoppade han processen tillfälligt. Sedan Vladimir Putin tog tillbaka presidentstolen för ett halvår sedan har han infört ett antal lagskärpningar, däribland den nya spionlagen.

Lagen har kritiserats hårt även av Putins egna människorättsråd som samlades till sitt första möte i början av veckan. Efter att ha lyssnat på kritiken medgav Putin att formuleringarna bör ses över så att paragrafen om landsförräderi inte kan tolkas alltför brett. Två dagar senare skrev han under lagen utan några som helst ändringar.

Enligt säkerhetstjänsten FSB är lagändringen nödvändig, eftersom utländska spioner i Ryssland nu försöker ”maskera sitt arbete som laglig verksamhet”.

En annan rysk lagändring som snart träder i kraft tvingar människorättsorganisationer som tar emot något som helst stöd från utlandet att registrera sig som ”utländska agenter” och stämpla alla sina trycksaker med orden ”utländsk agent”.

Sydsvenskan 2024-11-15

Mer på temat

Fyra år för slagsmål med polisen

Första domen efter sammanstötningen mellan polis och demonstranter i Moskva den 6 maj blev fyra och ett halvt års fängelse. Sammanlagt 19 personer anklagas för “massupplopp” vid den stora demonstrationen i Moskva den 6 maj.

”Upploppet” var en våldsam men kortvarig sammandrabbning med polisen vid en avspärrning. Flera av de anklagade har suttit häktade sedan maj, och upp till 13 år i fängelse hotar. I Sverige dömdes nyligen några fotbollssupportrar till fängelse för våldsamt upplopp. Längsta strafftiden var 6 månader, vilket ansågs strängt.

Första domen blev hårdare än många väntat, och tyder på att flera långa fängelsestraff är att vänta. Den dömde är företagaren och kroppsbyggaren Maksim Luzianin som enligt åtalet slogs med en polis vars hjälm och skyddsväst han tog. En annan polis ska han ha fällt på marken. Han har suttit frihetsberövad sedan den 28 maj och han har erkänt sin skuld.

En av poliserna han bråkade med fick en skada på tandemaljen. Luzianin har träffat polismannen, bett om ursäkt och betalat hans tandläkarräkning. Eftersom Luzianin också erkänt sin skuld och visat ånger hade hans advokat räknat med att han skulle klara sig med villkorlig dom. I stället dömdes han på fredagseftermiddagen till 4,5 år i straffkoloni. Ingen av de inblandade poliserna vittnade i rätten.

Ryska kommentatorer ser domen som ännu en varning till oppositionen och ett tydligt tecken på att även andra åtalade kan vänta sig hårda straff, trots att en del av dem inte ens fanns i närheten av platsen där sammandrabbningen mellan polisen och demonstranterna ägde rum. Exempelvis oppositionsaktivisten Maria Baronova hotas av två års fängelse för att ha “organiserat” oroligheterna, eftersom hon var en av arrangörerna till den helt lagliga demonstrationen.

I början av juni genomförde polisen husrannsakan hos flera framstående oppositionella, uppenbarligen ett misslyckat försök att hitta bevis på att dessa personligen hade planerat sammandrabbningen i maj. Även anklagelserna mot de tre vänsteraktivisterna Sergej Udaltsov, Leonid Razvozzjajev och Konstantin Lebedev försöker åklagarmyndigheten uppenbarligen koppla ihop med sammandrabbningen den 6 maj.

På sitt sätt är fredagens dom logisk. Om straffet för dans i kyrkan är två år i straffkoloni kan man knappast komma lindrigare undan för att ha slagits med polisen. Men å andra sidan har vi ett rattfyllo som var anställd på ryska federala fängelsemyndigheten FSIN. Han fick också sin dom i veckan. Han är återfallsförbrytare och körde över fyra ungdomar varav en skadades allvarligt. Han klarade sig med villkorligt straff.

Ingen av poliserna som under det senaste årets protestaktioner i Moskva misshandlat demonstranter har ställts inför rätta, och det är väl inte så konstigt. Putin har för länge sedan meddelat att det är helt i sin ordning att slå demonstranter i skallen. Efter sammandrabbningen i maj tillade Putins pressekreterare Vladimir Peskov att polisen agerade för försiktigt. I samtal med parlamentsledamoten Ilja Ponomarjov som undrade vad Peskov menade ska han ha sagt att rätt hämnd för en skadad kravallpolis vore att smeta ut demonstrantens lever på asfalten.

PS: Vad jag känner till är det bara en rysk polis som de senaste åren dömts för våld mot demonstranter: Vadim Bojko som under en demonstration i Sankt Petersburg sommaren 2024 helt omotiverat brukade våld mot fredliga demonstranter i närvaro av tiotals journalister som filmade händelsen. Han klarade sig med villkorligt straff.

Mer på temat

Demokratistödet till Ryssland upp i riksdagen

Efter Östgruppens och Svenska freds debattartikel i SvD förra veckan har riksdagsledamoten Valter Mutt (MP) nu ställt en skriftlig fråga till biståndsminister Gunilla Carlsson. Mot bakgrund av den försämrade människorättssituationen i Ryssland frågar Mutt om biståndsministern avser verka för att återställa det svenska demokratistödet till Ryssland, för att på så sätt stödja det hårt utsatta civila samhället.

- Det är bra att frågan kommer upp i riksdagen så att ansvariga politiker tvingas förklara varför de svikit den ryska demokratirörelsen, säger Östgruppens ordförande Martin Uggla.

Sveriges regering har minskat sitt demokratibistånd till Ryssland kraftigt sedan mitten av 2024-talet. År 2024 uppgick stödet till 110 miljoner kronor, 2024 är motsvarande siffra cirka 35 miljoner kronor. Samtidigt har utvecklingen i Ryssland gått åt helt fel håll där demokratirörelsen och det oberoende civila samhället har blivit allt mer utsatt. Regimkritiska organisationer har i princip ingen möjlighet att finansiera sin verksamhet inom landet.

- Sverige ströp stödet till demokratirörelsen i Ryssland, just när det behövdes som mest. Det enda rimliga nu vore att återställa stödet till åtminstone tidigare nivå, säger Martin Uggla.

Den skriftliga frågan finns att läsa här.

Skepsisen mot nasjonale prøver øker

Dette innlegget sto på trykk i Bergens Tidende 7. november 2024.

Skepsisen mot nasjonale prøver øker

Ingunn Lunde, FAU-leder, Steinerskolen i Bergen

De siste dagers oppslag i mediene kan få det til å se ut som om den jevne Steinerskoleforelder tar seg fri fra jobben og holder barna hjemme tre dager hver høst – når de nasjonale prøvene skal gjennomføres. Dette er et bilde jeg som Steinerskoleforelder og leder for FAU ved Rudolf Steinerskolen i Bergen ikke kjenner meg igjen i.

FAU stiller seg ikke bak noen aksjon der barn holdes hjemme fra skolen, og verken skole eller foreldreråd oppfordrer til dette. Vi har forståelse for at det i fjor i en enkelt klasse ble aksjonert på denne måten, etter at Steinerskoleforbundet på ny hadde mottatt avslag fra departementet på sin anmodning om at elevene våre skal testes i læringsmålene som er nedfelt i Steinerskolenes egen læreplan, godkjent av samme departement, og ikke ut fra den offentlige skoles læreplan, som elevene ikke undervises etter. Aksjonen var én av flere måter å sette søkelys på denne uheldige situasjonen. Vi forholder oss inntil videre pragmatisk til påbudet om å gjennomføre nasjonale prøver: Noen foreldre søker fritak for sine barn, andre lar barna ta prøvene, og skolen legger til rette for begge grupper elever uten å gjøre noe mer vesen av det.

Hvorfor er Steinerskolene imot nasjonale prøver? Svaret er gitt allerede ovenfor. Prøvene er en metode for å kartlegge progresjon og utvikling av elevenes grunnleggende ferdigheter i skolen. Men læreplanen elevene testes etter er den som brukes i den offentlige skolen.

Steinerskolenes egen, godkjente læreplan følger en annen progresjon, en annen pedagogikk og andre læringsmetoder. Også selve prøvens format og metodiske oppbygning er fremmed for elevene, særlig i 5. klasse. Steinerskolene har bedt om at prøvene tilpasses vår læreplan, men ikke fått gehør for dette.

Mer interessant er det å se at skepsisen mot nasjonale prøver som kartleggingsmetode vokser i ulike miljøer, ikke bare i Steinerskolene. Finske pedagoger advarer mot et «kontroll- og testregime» i skolen, og Finland gjør det som kjent skarpt på europeiske målinger av grunnleggende ferdigheter. I moderne læringsforskning (f.eks. Anne Bamford) understrekes ikke behovet for flere tester og kontroller, men snarere betydningen av praktisk-estetiske fag og læringsprosesser som helt avgjørende for den konkrete kunnskapsinnlæringen.

At slike fag og metoder også er essensielle for utvikle evner som nyskapning og kreativitet burde kanskje engasjere oss enda mer enn spørsmålet om barna våre lærer brøkregning når de er ni eller ti år. Det er kanskje på tide å løfte blikket fra de nasjonale testene av isolerte ferdigheter til mer overordnede spørsmål om hva og hvem som skaper gode læringsarenaer for våre barn. Løsningen er trolig sammensatt og virkemidlene flere.

Arkivert i:Kunst, Litteratur, Pedagogikk, Skole, Språk

Klanstrid, inte bara familjefejd

Möbelhandlaren Anatolij Serdjukov blev inte försvarsminister bara därför att hans svärfar är kompis med Putin. Men nog hjälpte det. En anledning till att hans fiender nu fått överhanden är att han inte längre tillhör familjen.

Anatolij Serdjukov fick många ovänner när han försökte reformera ryska försvarsmakten. Han var den första försvarsministern som själv inte var yrkesmilitär, och generalerna tyckte inte alls om att en möbelhandlare fick bestämma över deras pengar. Än mindre tyckte de om att Serdjukov krympte de väpnade styrkorna till ynka en miljon man. Dessutom talades det om att avskaffa militärtjänsten och införa yrkesarmé.

Men det kanske allra största stridsäpplet var beställningarna av materiel från den ryska försvarsindustrin. Försvarsministeriet ville under Serdjukov ofta inte betala de höga priser som den inhemska industrin krävde. Sommaren 2024 drog ministeriet tillbaka en beställning på 24 rysktillverkade stridsflygplan och 60 ryska övningsflygplan eftersom priset ansågs för högt.

Det militära upphandlingsmyndigheten Rosoboronpostavka som grundades 2024 var ursprungligen underställd premiärministern, men under sin presidentperiod flyttade Dmitrij Medvedev Rosoboronpostavka till försvarsministeriets ansvarsområde, och från och med förra året skulle all upphandling av materiel skulle gå genom myndigheten. Stridigheter om priser ledde till att exempelvis förhandlingar om inköp av atomubåtar drog ut på tiden Till slut behövdes inblandning från högre ort för att jämka försvarets och försvarsindustrins intressen. Inte heller var det populärt inom ryska försvarsindustrin att försvaret under Serdjukov köpte in utländsk materiel för stora pengar.

När Vladimir Putin tillträdde som president i maj beslutade han att flytta tillbaka ansvaret för Rosoboronpostavka från försvarsministeriet till hela regeringen, förmodligen för att möta krav från försvarsindustrin som ville ha bättre och större kontrakt. Men så sent som i september meddelade Serdjukov att Rosoboronpostavka ändå ska förbli försvarsministeriets ansvarsområde. Tvisten mellan olika maktgrupperingar om vem som ska bestämma över de lukrativa kontrakten kan mycket väl ha varit en viktig anledning till att Serdjukov nu tvingas gå.

Länge hade Serdjukov en mäktig vän: Viktor Zubkov, som var Vladimir Putins ställföreträdare i Sankt Petersburgs stadsstyrelse i början på 1990-talet, sedermera bland annat Rysslands premiärminister.

Efter att Serdjukov gift sig med Zubkovs dotter Julia Zubkova fick han först en hög befattning inom skattemyndigheten där svärfar var chef. I februari 2024 utnämndes Serdjukov till försvarsminister. Samma år blev svärfar premiärminister.

Trots kritik från mäktiga försvarsintressen lyckades Serdjukov hänga kvar som försvarsminister i fyra regeringar, först med Michail Fradkov som premiärminister, sedan svärfar Zubkov, därefter Putin själv och nu slutligen Medvedev. Vid senaste regeringsombildningen efter presidentvalet var Serdjukov beredd att lämna sin post, men fick förlängt förtroende. Generalerna gruffade men kunde inte rubba ministern.

Så var läget tills åklagarmyndigheten för tio dagar sedan fick klartecken att gå till attack. Först stormades en viss Jevgenia Vasiljevas lyxlägenhet i centrala Moskva. Vasiljeva var en av Serdjukovs närmaste medarbetare på försvarsministeriet där hon bland annat hade ansvar för ministeriets fastighetsinnehav. Uppenbarligen hade hon också ett långvarigt förhållande med Serdjukov som tydligen inte längre bor ihop med sin fru. Enligt uppgift befann han sig i Vasiljevas trettonrumslägenhet under husrannsakan, medan Vasiljeva själv verkar vara försvunnen. Enligt anonyma myndighetskällor kan hon ha lämnat landet.

Efter husrannsakan åkte åklagarmyndighetens personal vidare till företaget Oboronservis som lyder under försvarsministeriet och där Vasiljeva var styrelseledamot. Vasiljeva och ytterligare minst två personer misstänks för korruption och förskingring av statlig egendom till ett värde av motsvarande närmare en miljard kronor genom att försvarets fastighetsegendom sålts till underpris i utbyte mot mutor. Detta har knappats kunnat ske utan försvarsministerns kännedom – han uppges själv bo i samma lyxhus där Vasiljeva har sin trettonrummare.

Att det förekommer fiffel med fastigheter inom ryska ministerier och myndigheter är ingen överraskning för någon. Däremot är det relativt ovanligt att någon åker fast och åtalas. Speciellt ovanligt är det när de inblandade finns på ministernivå. För att sätta i gång en undersökning på denna nivå måste åklagarmyndigheten ha fått klartecken från mycket hög ort.

Serdjukov fick givetvis inte sparken bara därför att han inte längre bor med sin fru, dottern till Putins kompis. Men Serdjukov är inte längre medlem i familjen, och har därför inte längre samma immunitet mot anklagelser. Svärfar Zubkov, som nu har en hög post i gasjätten Gazprom, sägs vara sur på honom. Då är det mycket lättare för Serdjukovs ovänner att börja gräva kring hans svaga punkt.

Samma dag som åklagarmyndigheten genomsökte företaget Oboronservis lokaler tog Vladimir Putin emot Serdjukov. Det kan ses som ett tecken på att initiativet till brottsundersökningen inte kom från Putin och att Serdjukov personligen inte skulle ställas till svars. Så här skriver försvarsexperten Aleksandr Golts:

Ибо всем известно, что предназначенных к закланию Путин аудиенции не удостаивает. Но сигнал не сработал. Это стало ясно, когда итоговые новостные программы федеральных каналов начались именно с этого сюжета, окрашенного в откровенно антисердюковские краски. Стало быть, бюрократические кланы стали действовать, не спрашивая у Путина разрешения, лишь ставя его перед фактом. Назначение министром обороны Сергея Шойгу свидетельствует о форс-мажоре.

För alla vet ju att Putin inte ger audiens till någon som utsetts till offer. Men signalen fungerade inte. Det blev klart när rikskanalernas kvällsnyheter började med just det här ämnet som utmålades i klart Serdjukovfientliga färger. Alltså hade de byråkratiska klanerna börjat agera utan att fråga efter Putins tillstånd, de bara ställde honom inför faktum. Att Sergej Sjojgu utnämnts till försvarsminister vittnar om force majeure.

Den nya försvarsministern Sergej Sjojgu är det närmaste Putin kan komma om han vill hitta en opartisk figur. Sjojgu tillhör inte Putins gamla vänkrets, inte heller har han direkta kopplingar till försvarsindustrin eller försvaret. Han är den som suttit längst av alla i ryska regeringar – som räddningsminister i alla regeringar från 1991 till 2024. I våras utnämnde Putin honom till guvernör i Moskvaregionen, men nu är det nödsituation och han kallas in till regeringen igen.

Att Serdjukov nu tvingas avgå får de gamla generalerna och pamparna inom försvarsindustrin att jubla. Det finns mycket pengar i kommande års försvarsbudgetar att dela, och nu hoppas de få mer att säga till om.

Mer på temat

Kriget med expediterna, del 2

Jag köpte nyligen ett par handskar till min dotter som visade sig vara för små. Således återvände jag till butiken och bad om att få återlämna dem.

Det gick bra, men pengarna fick jag inte i handen. Eftersom jag hade betalat med kort skulle de återföras till mitt bankkonto via kortet. Jag hade betalat med debit-funktionen, något som den ryska expediten i vanlig ordning har svårt att förstå sig på då pengarna skulle återföras på kontot. Så jag anade trubbel.

Följande vecka gick jag in på min nätbank och kunde konstatera att Detskij mir (barnklädesaffären) istället hade debiterat mitt konto två gånger. Jag återvände till butiken med alla kvitton och ett kontoutdrag. Samma expedit tog emot mig. Débaclet med debit och kredit hade hon naturligtvis i gott minne.

- Jasså det var ni som höjde rösten mot mig med era debit och kredit, sade hon stridslystet.

Jag undrade om vi kunde lösa det aktuella problemet istället för att gräva i gammalt groll. Expediten meddelade att något problem inte existerade. Hon hade gjort allt rätt och affären var inte skyldig mig något. Jag sade att jag nu har betalat två gånger för ett par handskar som jag har lämnat tillbaka.

- Vad vill ni att jag ska göra?? Betala er ur egen ficka?? undrade expediten.

Naturligtvis fick jag lämna butiken med oförrättat ärende.

I dag gick jag in på mitt konto och konstaterade att Detskij Mir nu har ersatt mig för den ena betalningen. Inte för den andra.

Kanske Detskij mir tycker att det blir rättvist så. Med tanke på hur mycket besvär jag ställer till för dem med mina debit och kredit.

Restriktiv möteslag på gång i ryska Tatarstan

I den ryska delrepubliken Tatarstan har myndigheterna tagit fram ett lagförslag som begränsar antalet deltagare vid offentliga möten och demonstrationer till 0,8 personer per kvadratmeter. Ännu restriktivare är det nya lagförslaget om mötet är tänkt att äga rum intill en administrativ byggnad eller ett köpcentrum: då tillåts bara 0,3 deltagare per kvadratmeter och det totala antalet vid ett offentligt möte får inte överstiga 150 personer. En liknande lag är på gång i en grannrepublik och motståndare befarar att lagen, om den införs, på sikt kommer att spridas till federal nivå. Allt enligt tv-kanalen Dozjd.