Den våg av inspektioner som riktats mot det oberoende civila samhället i Ryssland fortsätter i oförminskad styrka. Organisation efter organisation får påhälsning från åklagarmyndigheten med begäran om att lämna ut kilovis med papper. Gemensam nämnare är att man söker information om huruvida de skulle kunna betraktas som ”utländska agenter” eller inte. Till dags dato har närmare 100 organisationer drabbats, men åklagarmyndigheten har låtit meddela att man ämnar besöka mellan 30-100 organisationer i alla regioner, vilket kan innebära 1 000-tals organisationer. Människorättsorganisationen Agora sammanställer löpande information om vilka organisationer som drabbas, deras kontinuerligt uppdaterade lista hittar du här.
Alla får lite olika förfrågningar men gemensam nämnare är att alla får begäran att lämna ut uppgifter om utländsk finansiering. Oftast har åklagarmyndigheten sällskap av tjänstemän från justitiedepartementet och skattemyndigheten, ibland också av säkerhetstjänsten FSB, brandskyddsmyndigheten med flera. I flera fall har också ett tv-team från den pro-statliga kanalen NTV anlänt samtidigt som de oanmälda inspektörerna. Den husrannsakan som hölls hos Memorial i torsdags resulterade bland annat i ett inslag vars uppenbara syfte var att misstänkliggöra Memorial som utländska agenter. Under rubriken ”Memorial undanhåller inkomster från åklagarmyndigheten” visades ett långt vinklat reportage med bilder från inspektionen.
Den hårt kritiserade lagen om utländska agenter trädde i kraft i november men har sedan dess inte tillämpats i praktiken. I mitten av februari höll dock president Vladimir Putin ett anförande inför FSB där han kritiserade detta faktum:
We have a set of rules and regulations for NGOs in Russia, including rules and regulations about foreign funding. These laws, naturally, should be enforced. Any direct or indirect interference in our internal affairs, any form of pressure on Russia, on our allies and partners is inadmissible.
I slutet av februari påbörjades så inspektionerna i Saratov i södra Ryssland. Den 5 mars försiggick de första i Moskva och sedan dess har allt fler inspekterats över hela landet. En lång rad välrenommerade oberoende organisationer har fått besök av åklagarmyndigheten, bland annat Memorial, Moskvas Helsingforsgrupp, Amnesty International, Human Rights Watch och Transparency International, Za prava tjeloveka, Konrad Adenauer Stiftung och Agora. Åklagarmyndigheten själva hävdar dock att de är ute för att undersöka brott mot extremistlagstiftningen.
Lagen om utländska agenter är en i raden som det senaste året antagits i Ryssland och som grovt inskränker föreningars möjligheter att verka fritt. Den senaste tidens razzior har kritiserat av bland annat EU:s utrikeschef Catherine Ashton, Tysklands och Frankrikes utrikesdepartement. Stöd utifrån i detta läge är mycket viktigt och man kunde önska att det var bredare och starkare, också från svenskt håll. Bra är dock att utländska medier rapporterat förhållandevis mycket om det inträffade. I Sverige bland annat SVT, SvD, Sydsvenskan och Sveriges Radio.