Archive for januari, 2024

Installerad i Petrozavodsk

Nu har jag installerat mig i Petrozavodsk, residensstaden i republiken Karelen. Jag bor i stadsdelen Perevalka, som ligger i östra delen av staden. Huset är ett typiskt sovjetiskt flerbostadshus, grå betong på utsidan men trivsamt och уютна (mysigt) på insidan. Jag bor tillsammans med Ljubov, en kvinna i 60-årsåldern, vars son Dima nyligen flyttat hemifrån och gift sig med sin fästmö. Ljubov betyder förresten “kärlek”. I Ryssland kan man som kvinna heta “tro”, “hopp” och “kärlek” – Vera, Nadezjda, Ljubov.

Idag har jag bland annat ägnat åt att försöka ordna fungerande internet. Jag köpte ett gsm-modem med sim-kort från operatören Beeline, och den söta försäljaren i butiken “Zvjaznoj” försäkrade att “ja visst fungerar 3G i Petrozavodsk!” Vad hon inte berättade var att man nog helst ska befinna sig i närheten av huvudgatan Prospekt Lenina för att överhuvudtaget ha någon 3G-täckning! I Perevalka har Beeline inte lyckats bygga ut sina 3G-master, vilket jag surt gick erfara när jag skulle testa modemet. Inne i centrum (ca 15 min bort med kollektivtrafiken) går det utmärkt att koppla upp sig, men där finns ju flera caféer dom erbjuder gratis wifi. Nu sitter jag med ett modem som jag inte kan använda hemma och får troligen ej byta eftersom det funkar inne i centrum. Har dock lämnat in en skriftlig begäran om att häva köpet och om 10 dagar får jag besked (Ryssland är ett mecka för en byråkrat!) Man kan ju tycka att jag borde ha undersökt bättre innan jag köpte vilken operatör som erbjuder väl utbyggd 3G, men som svensk är man väl lite bortskämd. Man tror att det ska funka, åtminstone inne i stan. Just nu smyganvänder jag en grannes wifi-nät hemma. Får se hur länge det funkar…

Nåväl, förutom i-landsproblemet med internet har jag idag tecknat ett månadssbonnemang på ett gym. Jag besökte flera olika gym idag och beslöt att välja det som ligger närmast där jag bor. Det var också billigast, 1200 rubel i månaden med studentrabatt. Drygt 200 kronor. Det är ganska litet men helt ok. Dock fick jag inget medlemskort utan tjejen bakom disken menade att jag bara behöver säga mitt namn när jag kommer så kollar de i datorn. Jag får väl lita på henne helt enkelt. Säkert inga problem.

Idag hade jag också min första lektion. Det var rätt odramatiskt. Vi talade om skillnaden mellan Sverige och Ryssland när det gäller fria och oberoende medier och journalistik. Det är i sig ett tema man kan tal länge om. De ryssar jag känner menar på art de inte ser på tv, de är trötta på dåliga underhållningsprogram och senaste nytt om Putins och Medvedevs arbetsresor. Tur att det finns oberoende nyhetskällor att tillgå via internet och vissa dagstidningar.

Just det, jag har köpt en ny jacka också. Den jag tagit med mig klarade inte kylan. Det var dags, jag gick hela förra vintern i Stockholm och funderade på att köpa en ny jacka, men kom aldrig till skott.

Förresten, läste idag att de först videokamerorna för övervakning av valet inne i vallokalerna snart ska monteras upp i Petrozavodsk. Hoppas återkomma om det i kommande blogginlägg. På lördag är det också dags för nya stora demonstrationer till stöd för fri och rättvisa val i flera ryska städer. Jag kommer då att befinna mig i Sankt Petersburg. Återstår att se vad som händer.

Om mötesfriheten den 31

På kvällen den 31 oktober ifjol satte jag på mig min specialsydda silverfärgade journalistväst och begav mig till metrostationen Gostinnyj dvor här i centrala S:t Petersburg. Den lokala oppositionen skulle sin vana trogen demonstrera för mötesfriheten. Det gör den varje månad där det finns datumet den 31. Nåt som hänger med ihop med paragraf 31 i landets konstitution som garanterar mötesfriheten.
Stadens myndigheter hade, sin vana trogen, vägrat ge arrangörerna tillstånd. Men via sociala medier uppmanades folk att komma ändå. Och de omkring 200 som kom var den hårda kärnan, de som ännu orkar demonstrera för mötesfriheten.

En helikopter utrustad med en strålkastare surrade ovanför metrostationen. Polisen ville som vanligt skrämma slag i folk och en styrka på omkring 300 kravallpoliser stod beredd. Bastanta män med svarta hjälmar och mörkt visir.
Den ryska kravallpolisen har överreagerat på minsta lilla möte efter den orangea revolutionen i Ukraina vintern 2024. Till och med de få gånger myndigheterna har gett tillstånd till ett politiskt möte har demonstranterna varit omringade av en järnring med poliser.
För några år sedan deltog jag i ett möte här i Petersburg för att hylla journalisten Anna Politkovskaja. Vi var kanske 50 personer som stod tysta och sorgsna i en liten park. Grönområdet bevakades av ett par hundra poliser i kravallutrustning. Det var en tragisk tillställning på mer än ett sätt.

Eftersom mötet vid metrostationen är olagligt försöker folk undvika att bli arresterade. Metoderna är många. Nån har en maskeraddräkt på sig, en annan spelar badminton. De modigaste ropar slagord och anhålls direkt.
Andra är på riktigt omedvetna om mötet och frågar vad som är på gång. Och det är väl inte så konstigt då landets statsstyrda tevekanaler aldrig rapporterar om demonstrationerna.
Vi journalister, som trots allt dykt upp, står iklädda våra specialvästar och hoppas på det bästa. Själv har jag lärt mig att aldrig stå stilla. Det gäller att snabbt kunna undvika att bli fast i polisens motti.

Journalistvästarna blev aktuella på grund av Garri Kasparov, den förre världsmästaren i schack, och hans folkfront. En regimkritisk rörelse som specialiserade sig på gatudemonstrationer åren 2024-2008.
Det var stadens journalistförbund som delade ut västarna. Förbundet blev trött på att dess medlemmar alltid arresterades efter varje demonstration.

Men vissa journalister nöjde sig inte med bara västen. Jag kommer ihåg en demonstration våren 2024. På den här tiden var polisen fortfarande utrustad med batonger. Och polisen använde dem flitigt – på order av dåvarande presidenten Vladimir Putin. Kasparov var än en gång på krigsstigen och det vankades mycket folk och ännu fler poliser. Och inte för inte dök en finsk kollega upp med en ridhjälm på huvudet.
Annars också var året 2024 det bästa för Kasparovs trupper. Särskilt marschen i Petersburg den 3 mars blev dramatisk. Omkring tio tusen personer bröt sig igenom polisens stängsel och marscherade ner för stadens huvudgata. Men när Dmitrij Medvedev vann presidentvalet 2024 ebbade rörelsen ut.

Kasparovs demonstrationer var alltid oberäkneliga. Han hade nämligen lierat sig med nationalbolsjevikerna. En radikal vänsterrörelse som leds av Eduard Limonov. Och de här killarna gick alltid i främsta ledet och muckade gräl med varje polis de såg.
Även jag har fått min beskärda del av provokatörer. Jag var en gång med på antifascisternas möte här i Petersburg. På ett litet torg i närheten av universitet. Plötsligt dök det upp en grupp unga män med snaggat hår och vita munskydd. Till och med jag insåg att det här var nynazister. Och eftersom det pågår ett blodigt gängkrig mellan fascister och antifascister i den här staden sedan många år tillbaka blev jag vettskrämd. En av killarna råkade dessutom ta kurs mot mitt håll. Och ingen väst hade jag heller. Men han svepte bara förbi. Kall som en haj.

Nu på demonstrationerna efter dumavalet är det nationalisterna som står för provokationerna. En liten högljudd grupp som står längst fram vid scenen och buar åt alla talare. Bara när bloggaren Aleksej Navalnyj tar till orda hurrar de.
På förra stordemonstationen i Moskva var det just Navalnyj som hotade med att storma Kreml ifall Putin fortsätter att ignorera missnöjet. Nu på lördag är det dags för nästa stora möte i Moskva. Även den här gången finns Navalnyj med på talarlistan.
Mötet har myndigheternas tillstånd och polisen har order därefter. Men för säkerhets skull packar jag nog ner min silverfärgade väst. Det behövs så lite, inte ens en Navalnyj, för att kravallpolisen än en gång ska vakna.

Vad har demonstranterna uppnått?

För ett par veckor sedan bad Dimitri Lennartsson mig svara på några frågor för en artikel i webbtidningen Utrikesperspektiv som ges ut av Utrikespolitiska föreningen vid Lunds universitet. Nu har artikeln publicerats, på engelska. Det var givetvis bara en liten del av mina svar som fick plats där. Med Dimitris tillstånd publicerar jag därför frågorna och svaren i sin helhet här. De känns fortfarande ganska aktuella.

Det viktigaste som hänt under tiden är att oppositionskandidaten Grigorij Javlinskij stoppats av Centrala valkommissionen. Eventuellt borde jag ha nämnt Prochorov, men jag tror fortfarande att det är Ziuganov som har störst chans att komma på andra plats. Och det bästa oppositionen kan hoppas på är fortfarande att Putin inte vinner i första omgången, det skulle försvaga hans maktposition en hel del och kanske tvinga honom att lyssna på kritiken.

Continue reading ‘Vad har demonstranterna uppnått?’

Ryska medier tillåter sig allt mer

I går tittade jag på talk-showen NTV-sjniki och höll på att falla av stolen då jag i tur och ordning fick beskåda detta:

- Oppositionspolitikern Boris Nemtsov som fritt kritiserade Putin. Visserligen omgiven av en grupp tämligen högljudda Putinsupportrar, men Nemtsov har imponerande röstresurser så dem klarade han utan större problem. Jag har inte sett Nemtsov i rysk tv på tio år, bara hört honom på Echo Moskvy, så det var en mindre chock.

- Den deporterade affärsmannen Jevgenij Tjitjvarkin på satellitlänk från London.

- Michail Prochorov som ställer upp mot Putin i presidentvalet på satellitlänk från Novosibirsk.

- En massa babusjkor som intervjuades på gatan och högljutt uppmanande Putin att avgå.

NTV är alltså kanalen som smutskastar utländska ambassader och systematiskt  sprider komprometterande material om oppositionen. Men på sista tiden har de också släppt fram oppositionen på ett helt annat sätt än förr. Det är mycket uppenbart att ryska medier just nu bara tillåter sig mer och mer.

Innan talkshowen sände NTV en intervju med centralvalnämndes utskällda chef Vladimir Tjurov. Tjurov har blivit en symbol för valfusket och han är en populär driftkucku på oppositionens demonstrationer. Men hur intervjuaren än försökte vägrade Tjurov erkänna minsta misstag. ”Jag har inga fiender” var hans svar på allt.  Det hela kändes till sist som en buskiskomedi då den tjurige Tjurov bara skakade på huvudet till allt.

Frågan är hur länge till han kommer att sitta . Tjurov börjar snart bli en outhärdlig belastning för Putinregimen.

Sirniki med morötter

Saker som man kan ägna sig åt när man tycker att det är lite för kallt för att vistas utomhus längre stunder är till exempel matlagning. Jag tycker om ganska många rätter ur det ryska köket och vill lära mig laga dem själv, så jag inte behöver åka ända till Ryssland varje gång jag blir sugen på till exempel sirniki. Sirniki är typ som små plättar gjorda av tvorog. Tvorog i sin tur är en slags grynig färskost och översätts med kvarg på svenska. Men tvorog är betydligt mindre vattnigt än keso och grynigare än kesella. Förmodligen får man leta i ryska delikatessbutiker för att hitta rätt sort. Sirniki serveras med smetana, också det en rysk specialprodukt. Om man blandar gräddfil och crème fraiche kommer man nog rätt nära.

Jag testade att göra mina sirniki med morötter, för att få en matigare variant. Jag tror man kan blanda i lite vad man känner för, även om de vanligtvis är helt naturella.

Här är receptet:
400 g tvorog
4-6 morötter
1 msk smör eller margarin
1 msk mannagryn
2 msk vetemjöl
2 msk socker
1 ägg
salt efter smak

Gör så här:
Skala och riv morötterna och stek långsamt i smöret, tills de är mjuka. Tillsätt mannagrynen och låt stå på plattan på svag värme ca 5 minuter till. Blanda tvorog, mjöl, socker, ägg och salt i en bunke. Tillsätt morotsmassan. Eventuellt kan man köra allt i en matberedare, för att få en slätare smet. Det gjorde dock inte jag eftersom jag inte har någon matberedare att tillgå och det gick bra ändå. Smeten räcker till cirka 10 sirniki. Gör dem till små plättar (tänk potatisbullar), panera i vetemjöl och stek på låg värme tills de är genomvarma och har fin yta. Klart! Servera som sagt med smetana.

Den eviga Moskvasmutsen

I dag när jag för hundrade gången torkade av tamburgolvet eftersom det var fullt med kolsvarta, klibbiga spår så undrade jag (för hundrade gången): Varifrån kommer Moskvasmutsen? Hur är det möjligt att vi har -19 och snö men fortfarande drar man in denna svarta smörja varje gång man har gått utanför dörren?

I Novosibirsk var snön ren, torr och knarrade under fötterna. Och en kille gav oss skjuts GRATIS. 2-0 till Novosibirsk.

Strategiska realiteter – Del 2

© Banyanman

I det första inlägget avhandlades den ryska ekonomin och de grundförutsättningar denna sätter för landet. Detta andra inlägg är avsett att beröra fastställda övergripande ryska strategier.

Utan de statliga inkomster som den enorma energiindustrin erbjuder, utan energiexporten och utan ett lämpligt pris på olja och gas kollapsar den ryska ekonomin. Inkomsterna från framförallt olje- och gasexporten har inneburit att Ryssland under de senaste 15 åren kunnat resa sig ur den avgrund man befann sig i när Sovjetunionen rämnade, vilket säkert många svenskar märkt genom sina andelar i olika Rysslandsfonder. T ex är den ryska statsskulden nere på några få procent av BNP (Sverige ligger på ca 40 % av BNP och Grekland på 140 %) och det var inte utan illa dold glädje man kunder erbjuda EU lån under höstens skuldkris. Bidragande till den starka ryska statliga ekonomin har också varit regeringen Putins förstatligande av diverse företag inom energisektorn under 00-talet, varvid flera västerländska företag blivit utmanövrerade.

Den ryska staten är som sagt fullständigt beroende av sina energiinkomster för att kunna uppbära landet och ge medborgarna de sociala förmåner de förväntar sig. Detta beroende ses som ett av landets största problem tillsammans med den negativa befolkningstillväxten. Från centralt håll är man ytterst medveten om vad en förlust av energin som ekonomisk bas skulle innebära, när resurserna i fastlandsryssland nu förväntas sina inom en generation. För att den illa diversifierade ryska ekonomin ska ha en chans att överleva ser man från centralt håll den enda chansen vara att säkerställa tillgång till nya energiråvaror. Eftersom förhållandena varit kända länge har man också tagit fram en långsiktig strategi för att lösa problemet.

Grovt förenklat är strategin en långsiktigt och målmedveten utveckling för exploatering av de fyndigheter som bedöms finnas under Arktis is. Centralt i detta är det strategiska styrdokumentet från 2024 – Principer för ryska federationens politik för Arktis för perioden fram till 2024 och där bortom

I detta dokument, undertecknat av president Medvedev, slås fast att Ryssland har fyra grundläggande nationella intressen i Arktis. Det primära utgörs av Arktis som en strategisk resursbas för att möjliggöra fortsatt socio-ekonomisk utveckling i Ryssland. De övriga är Arktis som en zon av fred och samarbete, bevarandet av Arktis unika miljö och slutligen ett öppnande av Nordostpassagen som en alternativ och effektivare handelsrutt.

Dokumentet beskriver sedan vidare hur Ryssland ska gå till väga för att odla sina arktiska intressen. Stor vikt läggs vid prospektering och gränsdragningar mot andra länder i området, stöd till energisektorn, etablerande av militära förband för rysk säkerhet i Arktis, men samtidigt framhävs även miljöintressena. I det hela är den ryska Arktisstrategin mycket målmedveten och långsiktig. Genomförandet ska sedan ske i tre steg där det första under perioden 2024-2010 ska resultera i en kartläggning av vilka resurser som finns i området och sökande av samarbetspartners för framtida exploatering. Det är mot bakgrund av detta man t ex ska det ryska samarbetet med norska Statoil (1, 2, 3, 4), Total och ExxonMobil i området.

Steg två är tänkt att genomföras 2024-2015 och innebär framförallt ett internationellt fastställande av gränsdragningar i området. Ryssland har under de senaste åren varit oerhört aktivt med att med hjälp av prospekteringsfartyg och andra resurser kartlägga den ryska kontinentalsockelns utsträckning och att få internationellt stöd en för landet gynnsam gränsdragning. Under perioden ska även lämplig infrastruktur etableras i området. För några år sedan blev det stort rabalder när Ryssland sände ett forskningsfartyg med två miniubåtar mot Nordpolen för att ubåtarna skulle placera en rysk flagga på botten vid Nordpolen. Bilder från detta släpptes sedan av rysk stats-tv och övrig media, varvid man som läsare kunde slås av det faktum att bägge ubåtarna fanns med på bilden – tills någon vecka senare då bilderna granskats och befunnits vara från filmen Titanic.

Ryssland har sedan början av 00-talet försökt vinna gehör för att Nordpolen bör tillfalla Ryssland då man anser att den undervattensbergskedja som sträcker sig dit, Lomonosovryggen, är en förlängning av den ryska kontinentalsockeln. Såväl Danmark som Kanada har också rest anspråk på att Lomonosovryggen är utstickare från deras respektive territorier. Hittills har inte FN sagt sin mening i saken utan vill se mer bevis från alla inblandade parter.

Under det slutliga steg tre (2016-2020) ska det slutliga etablerandet av Arktis som strategiska resursbas för Ryssland färdigställas. Det är också i det här häradet som vissa menar på att fastlandsrysslands olja och gas blir otillräckligt.

Ser man till de senaste årens internationella nyhetsrapportering om Arktis och Ryssland finner man att strategin i stort sett följs till punkt och pricka. Det har varit mycket intressant att sitta med den ryska arktisstrategin i ena handen och därefter följa nyhetsrapporteringen om energisamarbeten, prospektering och militär uppbyggnad. Målmedvetenheten är stor och det är ingenting som bör förvåna. Den med historien i gott minne drar sig snabbt till minnes att Ryssland i form av Sovjetunionen var det land som utvecklade systemet med statliga 5-årsplaner och tog central planering till nya nivåer. Detta lever i högsta grad kvar än idag. Intressant är också att se att den ryska Arktisstrategin citeras i den svenska Arktisstrategin, liksom denna citerar övriga berörda länders strategier.

Förhoppningsvis kan man i framtiden från svenskt håll fortsatt skriva att Arktis är ett lågspänningsområde. Det är det än så länge, men det är också ett område där alla inblandade inom kort spelar med mycket höga insatser, inte minst Ryssland. Utan att kunna exploatera Arktis energitillgångar, eller om det visar sig att dessa fyndigheter är mindre än förväntat, ser det mycket dystert ut för den ryska ekonomin och Ryssland överhuvudtaget. Man kan också ställa sig frågan vad som händer den dagen även Arktis resurser tar slut, men problemet gäller i högre grad oss alla.

I nästa del kommer en annan omfattande strategi att avhandlas.

Övriga delar av Strategiska realiteter: del 1del 3del 4

I miljardärens fotspår i Novosibirsk

Just nu är jag i Novosibirsk där jag tillsammans med SVT:s korrespondent Elin Jönsson har följt Michail Prochorov i hälarna hela dagen. Som en ståtlig avslutning på dagen fick vi även en egen intervju med honom på tolv minuter blankt. Därefter stod nästa journalist i kö, utsänd av den Kremlkontrollerade tv-kanalen Rossija. Prochorov har synts rätt ofta i de Putinkontrollerade medierna på senare tid, jag undrar hur länge det ska ta innan någon i Putins entourage blir nervös och börjar gräva fram kompromat på den uppstudsiga miljardären. (Kompromat betyder alltså material som man smutskatsar sin motståndare med, en beprövad metod i Ryssland.)

På de tolv minuterna hann han säga väldigt mycket. Prochorov skiljer sig från andra ryska politiker uttryckligen på den här punkten. Han är väldigt direkt i sin kommunikation och han får fram sitt budskap på ett lättfattligt och konkret sätt. Jag jobba nu på ett längre personporträtt av honom för Hbl, ni får läsa det i papperstidningen i slutet av nästa vecka. Det är utmanande och samtidigt njutbart att skriva om en mångbottnad person som Prochorov.

Biljetten Moskva-Novosibirsk-Moskva var för övrigt förvånansvärt billig. Det är över tre och en halv timmes flygtur, men kostade bara drygt 200 euro. I allmänhet är det betydligt dyrare att flyga till Sibirien, men kommunikationen mellan Moskva och Novosibirsk är väldigt tät så konkurrensen fungerar. Hit skulle jag gärna återvända, Novosibirsk är en av Rysslands teknologistäder som bland annat har producerat tusentals duktiga progammerare.

Just nu har vi -24 och torr, knarrande snö. Det är underbart efter det våta Moskvaslasket.

Äntligen vinter…!

Yes, ta en titt på den här väderleksrapporten! Efter tre månader med snö, men där temperaturen ändå väldigt sällan understigit -5 grader, så är det visst dags för vinter på riktigt. Allra mest ser jag fram emot en HÖGSTA temperatur på -24 grader. Jag tror allt att Nizjnij Novgorod vinner över Stockholm när det gäller vilken stad som är kallast. Luften är dessutom obehagligt rå och fuktig här, på ett sätt jag inte kan minnas att den är hemma. Hu.

Tack och lov är det nära till både busshållplats och mataffär. Och i lägenheten är det varmare nu än det var i november-december. Så jag stannar inomhus och dricker te och längtar till våren. Bara en månad eller två kvar nu…

 

 

Klart för avfärd

Visum – check.

Packat – check.

Städat ur lägenheten – check.

Beställt taxi – check.




Så är jag då redo att ge mig av österut. I morgon bitti kl 07.25 kommer taxin för att ta mig till Arlanda för att vidare färd till St Petersburg. På söndag kväll åker jag sen vidare med tåg till Petrozavodsk, staden som ska bli mitt hem under de kommande fyra månaderna. Jag ska läsa ryska på det statliga universitetet som anordnar kurser i ryska för utlänningar (tack vare ett stipendium från Svenska Institutet). Jag ska hyra ett rum i ett traditionellt sovjetiskt lägenhetskomplex av en kvinna som jag känner sen förut. Det är inte första gången jag besöker Petrozavodsk, jag var där senast sommaren 2024. Det ska bli spännande att se hur mycket som har förändrats, förutom att det nu är vinter. Jag besöker Ryssland under en onekligen mycket spännande tid. Den 4 mars är det som bekant presidentval och Putins kampanj är i full gång. Den 4 februari väntas nya demonstrationer över hela Ryssland, inte minst i Moskva och St Petersburg. Även i Petrozavodsk kommer det hållas en demonstration. Även om jag i första hand åker dit som student och för att lära mig ryska bättre, så kommer jag förstås inte att kunna hålla mig ifrån att följa utvecklingen. Givetvis kommer  jag att rapportera det jag tycker är intressant här på bloggen!

I morgon bitti åker jag till Ryssland och kommer tillbaka igen i slutet av maj.

Så länge har jag inte varit borta från Sverige på över tio år…


Ryska bloggare att följa

Häromdagen var jag inbjuden till Stockholm för att föreläsa för valövervakare som ska åka till Ryssland för att följa det kommande presidentvalet.

Jag pratade om hur parlamentsvalet och valfusket speglades i ryska sociala medier, hur sociala medier hjälpte proteströrelsen att växa fram, och hur makthavarna har agerat för att försvåra informationsspridningen bland annat genom att DDoS-attacker mot utvalda webbplatser och genom spamattacker på valrelaterade Twittertaggar.

Jag nämnde också några bloggare som kan vara värda att följa om man vill hålla koll på vad som händer. Även om Twittertaggar återigen spammas sönder under valdagen den 4 mars sprids informationen vidare genom toppbloggarna som alla känner till och vidarebefordrar meddelanden till. Och även om Livejournal stängs ner genom DDoS-attacker återstår Twitter och Facebook, förhoppningsvis.

Continue reading ‘Ryska bloggare att följa’

Javlinskij stoppas i ryska presidentvalet

Ryska centrala valkommissionen tillåter inte att liberala Jablokos kandidat Grigorij Javlinskij deltar i presidentvalet den 4 mars. Enligt valkommissionens experter var över en fjärdedel av de namnunderskrifter som Javlinskij hade samlat till sitt stöd förfalskade.

Många av de ifyllda förmulären var tillverkade med hjälp av en kopiator, hävdade valkommissionens representant Aleksej Nesterov på en presskonferens i Moskva på tisdagen. Han visade upp två tjocka pärmar med vad han sade var förfalskade underskriftsformulär, och granskade ett formulär med en elektronisk förstoringsapparat för att visa att det handlade om en färgkopia, inte originalunderskrifter.

Continue reading ‘Javlinskij stoppas i ryska presidentvalet’

Den dansande kvinnan i metron

I dag när jag sprang nedför rulltrappan i metron blev jag omkörd av en ung kvinna som hade en helt egen stil. Hon skuttade.

Vi som behärskar konsten att springa nedför rulltrapporna i Moskvametron brukar vanligen använda oss av den beprövade metoden att rak i ryggen och med helt orörlig överkropp låta benen gå som trumpinnar. När sådana personer kommer farande kan de ibland se ut som svävande subjekt i människomassorna.

Men den här unga kvinnan hade en helt egen stil. En blandning av skutt- och danssteg. Fort gick det också. Jag var mycket imponerad.

Strategiska realiteter – Del 1

I flera av de föregående inläggen har det pekats på att ”strategiska realiteter är överordnade politiskt önsketänkande”. För önsketänkande är mycket av det som vi i Sverige bygger vår utrikes- och säkerhetspolitik på när det gäller närområdet. Vad avser frågor rörande andra världsdelar har vi inga problem att ta en fast ståndpunkt, men när det gäller närområdet lägger man hellre locket på. Tyvärr finns det inga recept hur man ändrar sitt eget lands geostrategiska läge.

Den överlägset dominerande faktorn i det svenska närområdet är och förblir Ryssland. Så har det varit under århundraden och kommer att fortsätta vara så under all överskådlig tid. Visst har det funnits andra starka stater som påverkat den svenska säkerhetspolitiken, men dessa, framförallt Danmark och Tyskland, är inte längre i den positionen till följd av vissa historiska händelser och allianser. Av den anledningen kan det vara intressant att se vilka faktorer som idag driver Ryssland.

Ryssland har en lång och i mycket sorglig historia. Den som studerat rysk historia vet att landets invånare, med untantag av en knapp andel, plågats under än den ena, än den andra starka härskaren sedan Ivan den förskräckliges dagar. Vissa tsarer har behandlat folket bättre, andra sämre. Värt att nämna i historien är att Ryssland gick nästan direkt från det tsarernas feodalsamhälle till den hårdaste formen av kommunistdiktatur under Lenin och Stalin. Någon frigörelse liknande revolutionerna i Europa har inte existerat. Detta är den historia alla ryssar, mer eller mindre medvetet har med sig. Det är först under 90-talet vi sett en antydan till demokrati, vars låga i mångt och mycket falnat under 00-talet. Man ska då bära i åtanke att det avses demokrati i västerländsk bemärkelse, medan demokrati för en ryss betyder något helt annat. När Ryssland nu i december genomförde parlamentsval och om några veckor genomför nytt presidentval talas det mycket om demokratiska ansträngningar och en eventuell rysk vår. Ser man till opinionsundersökningar ser man att endast en tredjedel av ryssarna föredrar demokrati över en stark ledare. Ser man till valresultat är kommunistpartiet, med dess utlovade återgång till ett mer sovjetlikt samhälle, det enda parti som är i närheten av att utmana Putins Enade Ryssland.

Ryssland är idag ett samhälle med splittrad utveckling. I vissa av storstäderna förefaller landet vara närmast västeuropeiskt medan det på landsbygden och i landets mer avlägsna delar är på samma nivå som det varit tidigare under 1900-talet och för den delen också 1800-talet.

Den ryska ekonomin har under 00-talet fått ett ordentligt uppsving och då framförallt den statliga ekonomin. Orsaken till detta är främsta den statliga produktionen och exporten av energi i form av olja och gas. Få känner till det, men sedan 2024 är Ryssland världens främsta oljeexportör sedan landet passerat Saudi-Arabien. Att Ryssland är stort inom gas är betydligt mer känt, men kanske inte de omfattande globala ansträngningarna att knyta åt sig gas- och oljefyndigheter i andra länder, t ex Venezuela. Dessa tillgångar är vad som idag bygger den ryska ekonomin och ger det ryska samhället och statsapparaten möjlighet till utveckling eftersom ca 70 % av den ryska exporten är just olja och gas. Detta förutsätter också att såväl olje- som gaspriset hålls uppe. Kunder finns det gott om, särskilt med tanke på den kinesiska boomen och ett allmänt ökat oljeberoende hos andra växande ekonomier. Vad avser gas utgör Europa de främsta kunderna och inrättandet av Nord Stream och i framtiden också South Stream ger Ryssland möjlighet att enklare justera gaspriset och hantera ”trilskande” tidigare transitstater, såsom Ukraina. Att EU nu inför oljeembargo mot Iran passar förmodligen Ryssland mycket väl, då flera EU-länder, t ex Grekland, nu måste hitta andra leverantörer och priset på olja lär inte heller bli lägre vilket ytterligare gynnar den ryska ekonomin, även om priserna på vissa importprodukter kan stiga.

Rysslands resurser på energiområdet är dock inte oändliga, utan de nu kända reserverna på det ryska fastlandet kommer med största sannolikhet att ta slut. Den stora räddningen för Ryssland är de omfattande reserver av olja och gas som bedöms finnas under Arktis is. Det är i skenet av ovanstående ekonomiska realiteter man ska se de omfattande ryska ansträngningarna att muta in områden i Arktis och att få ett internationellt erkännande för ett utvidgande av den ryska kontinentalsockeln. På samma sätt bör man också se på andra nationers arktiska intressen, t ex Norge, Danmark, Kanada, USA och Kina.

Vad få svenskar också känner till är att majoriteten av den ryska energiexporten, nästan två tredjedelar, passerar ut genom Östersjön och Öresund på sin väg till utländska marknader, framförallt i Europa. Sedan några år tillbaka jobbar man också hårt med att anlägga en ny oljehamn i Finska Viken för att ytterligare kunna effektivisera oljeexporten. Vilka risker oljefrakten medför för miljön i Östersjön och dess strandstater behöver man nog inte förtydliga. När sedan Nordostpassagen i framtiden öppnas kortas ytterligare fartygens väg till marknaderna i Asien och framförallt Kina för den delen av exporten som inte går via pipeline till Kina. Därutöver behöver fartygen inte passera farligare områden som t ex i närheten av Somalia, utan följer istället den ryska kusten.

Följaktligen utgör oljeexporten, men också gasexporten genom Nord Stream, två av anledningarna till Östersjöns oerhörda vikt för Ryssland. De andra två är marinbaserna i Kaliningrad och St Petersburg. Båda två liksom Östersjöflottan kan sägas utgöra stöd till Norra Flottan i den arktiska operationsriktningen. Av samma vikt är också örlogsvarvet i St Petersburg som förser den ryska marinen med nya fartyg, men också svarar för stor del av exporten av örlogsfartyg för såväl ytstrid som undervattensstrid.

Sammanfattningsvis kan man konstatera att den ryska ekonomin är fullständigt beroende av energiproduktionen och exporten. Skulle balansen i detta rubbas, t ex att oljepriset havererar, kommer det att få mycket allvarliga följder för den ryska statsekonomin. Skulle de ryska ansträngningarna att tillgodogöra sig arktiska råvarutillgångar också misslyckas skulle det innebära mycket allvarliga konsekvenser för den ryska ekonomin, såväl den allmänna som den statliga. Kvar blir i så fall export av metaller, trävaror och krigsmateriel, men dessa är jämfört med energiexporten av mycket mindre vikt. Ett beroende av oljeimport skulle ytterligare späda på problemen. Ovanstående problematik är man mycket medveten om i den ryska statsledningen och om detta kommer del 2 av denna inläggsserie handla.

På ämnet kan det även vara bra att läsa Cornucopia som idag skrev om Rysslands oljesituation.

Övriga delar av Strategiska realiteter: del 2del 3del 4

Rysslands konsthantverkscentrum

Vår lärare är tillbaka sedan en vecka och har dränkt oss i läxor och lektioner. Hon är visst av det tävlingsinriktade slaget och verkar tycka att det är väldigt viktigt att vår grupp är den som ligger längst fram av alla. Själv skulle jag hellre, typ, äta ordentlig lunch och vara ledig på kvällarna…

Hursomhelst. Ett av de mer trevliga inslagen under veckans föreläsningsskörd, åtminstone enligt mig, var en extralektion om rysk konst (utan krav på hemarbete från vår sida). Temat var folkkonst, vilket Nizjnij Novgorods oblast (län) är extra rikt på. Jag har tidigare skrivit om den gamla hantverksstaden Gorodetz. Fick veta att dekorationerna runt fönster och dörrar på de vackra små trähusen kom till för att skydda mot onda krafter. Även i Nizjnij Novgorod finns många liknande hus, även om de inte är lika väl bevarade.

Även den mest berömda stilen av konsthantverk i Ryssland, chochloma, kommer från Nizjnij Novgorods län. Chochloma är träporslin oftast målat i svart, rött och guld och en väldigt vanlig souvenir. Fabriken där det tillverkas ligger norrut i länet och även den ett populärt turistmål. Vår föreläsare uppmanade oss dock att inte köpa med oss just chochloma hem som presenter, när det finns så mycket mer originellt hantverk. Enligt henne finns också en av få museibutiker över ryskt konsthantverk just i Nizjnij Novgorod. Det är en butik jag har varit i massor med gånger. Den ligger mitt på gågatan och jag brukar ofta ta en vända där inne om jag väntar på någon. Jag visste dock inte att den var näst intill unik, även om jag funderat på om det verkligen kommer så mycket turister till Nizjnij Novgorod att det är lönt att ha en så stor souvenirbutik. Efter dagens föreläsning fick jag alltså svaret. Nizjnij Novgorods län är helt enkelt ett hantverkscentrum – således en stor hantverksbutik. Här är en länk till butiken och lite mer infomation om hantverk från mina nuvarande trakter: http://en.promisly.ru/store

Den så kallade etniska frågan

Vladimir Putin har i dag publicerat en lång artikel om den så kallade ”etniska frågan” i Nezavisimaja gazeta. (Ryssarna kallar den Natsionalnyj vopros, jag valde att översätta så här). Han skriver väldigt långt och invecklat för att komma fram till sin gamla vanliga poäng.

Ryssland är ett mångkulturellt land, vilket Putin är stolt över. För att Ryssland ska hålla ihop behövs ”medborgarpatriotism”.

”Ingen ska glömma sin religion eller sin etniska tillhörighet. Men ingen har rätt att ställa religiösa och nationella särdrag ovanför lagen”.

I klartext: Minoriteter ska inte komma dragande med några krav på specialrättigheter.

Putin uppmanar också dem som flyttar inom Ryssland och slår sig ner i en annan kultursfär att bete sig korrekt. ”Den som flyttar till ett nytt ställe ska visa de lokala invånarna respekt. Aggressivt eller respektlöst beteende bör omedelbart och strängt bestraffas”.

I klartext: Kaukasier som flyttar till stora ryska städer ska lära sig att vara ödmjuka.

Putin skriver också att det bästa vore om alla hade möjlighet att stanna i sina hemtrakter och där kunna arbeta och bygga upp sina liv. De som dock måste flytta ska dirigeras till ställen där den de åstadkommer ”ett minimum av sociala spänningar”.

I klartext: Det är trevligt med mångkulturalitet, men kulturerna ska inte blandas för då uppstår problem.

Det är inte första gången Putin bugar åt nationalisterna. Han vinnlägger sig om att hålla sig moderat och balanserad, men budskapet är ändå tydligt.

Evigt missnöjda ryska väljare

Har precis titta på Vesti, dvs Kanal 1:s nyhetsprogram om veckan som gick. Inom femton minuter hade dessa Kremltrogna nyheter intervjuat Grigorij Javlinskij, Vladimir Ryzjkov, Boris Nemtsov, Garri Kasparov och Andrej Illarionov. Uttalade Putinkritiker alla fem. Naturligtvis var inslagen vinklade till Putins fördel, men i alla fall. Plötsligt existerar dessa personer igen, efter att aktivt ha blivit ihjältigna under de senaste tio åren.

(Därefter visade man bland annat ”komprometterande” bilder av den icke-fosterländska oppositionen som besökte USA:s ambassadör, uppenbarligen för att sälja ut Ryssland. Så ingen behöver oroa sig över att Vesti skulle ha ändrat karaktär på något sätt.)

I går bjöd jag hem några ryska väninnor på middag i mitt lilla kök. Vi diskuterade allt mellan himmel och jord, inklusive politik. Jag frågade vem de tänker rösta på i presidentvalet och svaret blev:

- Putin. Det finns ju ingen annan.

- Hurså? undrade jag förvånat. Om Prochorovs och Javlinskijs underskrifter godkänns så finns det ju för en gångs skull ett alternativ till Putin.

- Var har Prochorov åstadkommit? En fest med prostituerade i Courchevel?

- Han har trots allt byggt en egen förmögenhet och är en av Rysslands viktigaste affärsmän.

- Det är hans far som har bäddat för honom.

Ibland blir jag faktiskt litet trött på ryska väljare. De är verkligen aldrig nöjda. I Ryssland anses det vara ett tecken på intelligens att alltid ”veta” hur saker och ting egentligen ligger till. Prochorov har ett avtal med Putin, Javlinskij har ett avtal med Putin, Navalnyj finansieras av Berezovskij, den övriga oppositionen får sina pengar av väst, Putins mamma bor egentligen i Georgien, och så vidare. Och alltid ska man presentera dessa spekulationer som sanningar som ”alla” vet.

Den som vill får gärna tro att Putin och Prochorov dricker bärs om kvällarna och garvar åt de lättlurade väljarna, men det tror inte jag. Visst, Prochorov har någon form av avtal med Putin, men sådana avtal är  inte är uttalade. Det handlar inte om avtal utan om samförstånd. Ett samförstånd som kan gå i kras när som helst.

Putin och skallmätarna

Genom att använda etnisk härkomst som argument mot en av sina kritiker har Vladimir Putin tagit ett steg över det som hittills har varit en röd linje i det mångetniska Ryssland. Högst medvetet, verkar det som.

Att Putin häromdagen offentligt skällde ut Aleksej Venediktov, chefredaktören för den kritiska radiostationen Echo Moskvy, har fått viss uppmärksamhet även i internationella medier, och med all rätt. Uttalandet om författaren Boris Akunins georgiska pappa har inte uppmärksammats lika mycket, trots att det säger en hel del om Putin.

Putins möte med chefredaktörer för de tyngsta massmedierna i Ryssland ägde faktiskt rum på Venediktovs initiativ. Att första delen av mötet var öppen för tv-kamerorna var givetvis Putins beslut – han ville få ut sitt budskap.

Budskapet bestod av två delar. För det första är det i Ryssland den riktiga yttrandefriheten finns. För det andra är hans, Putins, motståndare en splittrad skara suspekta typer och knappt ens riktiga ryssar.

Continue reading ‘Putin och skallmätarna’

Syndernas tvättmaskin

I torsdags var det Trettondagen enligt den ortodoxa kalendern här i Ryssland. Ingen helgdag, då stat och kyrka är åtskilda i det här landet, men för många ryssar innebär dagen särskilda ritualer.
I kyrkokalendern är Trettondagen en stor högtid förstås. De som aktivt går i kyrkan får därför masa sig upp till morgongudstjänsten för att sen gå till jobbet. I den här familjen beslöt min hustru ta med barnen till gudstjänsten som började klockan sju. Själv låg jag och sov tills det var dags att köra barnen till skolan.
Den här dagen viger prästerna vatten på löpande band. Det finns en särskild kategori människor som dras till kyrkan när det vattnas nåt konkret. På påsken kommer folk med ägg och bakverk för att få dem välsignade av prästerna. På Trettondagen kommer man för att hämta vigvatten. Många kommer med stora kanistrar som de fyller till brädden med kyrkans vigvatten. Ofta är det lite äldre kvinnor som tränger sig fram till kranen. Och kön brukar vara lång den här dagen. Även vi har en kanister med vigvatten här hemma. Vatten som min hustru delar ut i små portioner vid högtider eller när hon anser det vara nödvändigt.
I den västliga kristendomen firas Trettondagen främst till åminnelse av uppenbarelsen av Jesus som Guds son. I Ryssland firas dagen till minne av Kristi dop. Som så mycket annat i den österländska kyrkan betonar man det mystiska som hände den gången när Jesus döptes av Johannes Döparen i floden Jordan. Men för många är det mystiska inte nog. Många kräver nåt konkret, som vatten i en eller annan form.
På Trettondagen har de ortodoxa prästerna för vana att vandra ut till närmaste vattendrag för att välsigna det. Ofta har man på förhand sågat upp ett hål i isen. Gärna i form av ett kors. Efter att prästen har vigt vattnet är det fritt fram för alla hugade att gå ner i ”Jesu dop”.
I torsdags gick jag ner till floden Neva här i S:t Petersburg. Ett vattendrag som även den här dagen hade blivit vigt. Och visst. Vid Peter-Paulfästningens mur stod en grupp människor och huttrade. I den tunna isen fanns en stor vak. En fetlagd man i 45-årsåldern iklädd bara simbyxor backade försiktigt ner i vaken. Han höll hårt i ett rep för att inte halka. Väl nere i det iskalla vattnet korsade han sig tre gånger innan huvudet försvann under ytan.
Uppe på stranden stod ett dussintal andra och väntade på sin tur. Både unga och gamla. Kvinnor och män.
Alla som gick ner i vattnet hade en halskedja med korset. Alltså hade de blivit döpta i kyrkan också ”på riktigt”. Men det gäller inte för alla den här dagen. Också här finns en stor kategori som enbart lockas av den konkreta upplevelsen. För många är det en ”sport”.  Och det blir inte sämre av diverse löften om att ens synder tvättas bort på det här viset.
Den ortodoxa kyrkan har inget emot att folk tar iskalla bad den här dagen. Men den påminner om att traditionen har hedniska rötter.

Diarré över Putin

Vladimir Putin har anklagat Radio Echo Moskvys chefredaktör Aleksej Venediktov för att hans kanal ”oavbrutet häller sin diarré” över Putin. Denna diskussion kördes ut i etern i går, bland annat på rikskanalen NTV. Putin träffade alltså ett antal chefredaktörer för Rysslands viktigaste medier, vände sig till Venediktov och gav honom en duvning inför mikrofoner och kameror.

- Någon skrev på er sajt: ”För Putin röstar bara idioter.” Vad är det för ett sätt att förhålla sig till majoriteten av våra medborgare?” undrade Putin och fortsatte med att anklaga Echo Moskvy för att gå utländska staters ärenden i till exempel militära frågor.

- Jag ser att ni blev sårad, konstaterade därefter Putin.

- Det blev jag, svarade Venediktov.

- Helt onödigt. Jag blir inte sårad fast ni häller er diarré över mig från morgon till kväll, svarade Putin och drack ur sitt vattenglas.

Efteråt konstaterade dock Venediktov att det är helt okej att Putin kritiserar honom. ”Det gör jag ju själv hela tiden”, sade han. Vilket är fullkomligt sant.

Jag kan faktiskt inte låta bli att konstatera att den här diskussionen bär vissa likheter med samtal som då och då förs mellan Hbl-ledningen och finländska politiker. Dock inte inför kameror och mikrofoner. På den punkten är Ryssland ett mer öppet land.

Allvarligt talat: Egentligen var detta ett uppmuntrande tecken. Dels fick vi veta att Putin lyssnar på den kritiska radiostationen Echo Moskvy, vilket i och för sig var känt. Dels är han av allt att döma redo för dialog. Han har också sagt sig vara redo att träffa den nya så kallade Väljarligan, en organisation för fria och rättvisa val som presenterade sig i går. I den ingår bland annat författarna Boris Akunin, Ljudmila Ulitskaja och Dmitrij Bykov.

Putin har insett att han inte längre kan strunta i oppositionen. Snart får vi se vad det ska betyda i praktiken.

De ryskkunniga kan lyssna till dialogen mellan Putin och Venediktov här:

http://www.ntv.ru/novosti/261813/