Archive for juli, 2024

Häxjakt i rätten direktsänds på nätet

Uppvigling mot kristen tro och bristande respekt för “statens andliga grundvalar” var viktiga åtalspunkter när rättegången mot gruppen Pussy Riot började i Moskva i går. Maxstraffet för en knapp minuts performance är sju års fängelse.

I februari, ett par veckor före ryska presidentvalet, hoppade Nadezjda Tolokonnikova, Jekaterina Samusevitj och Maria Alechina upp, sjöng om Putin och dansade framför altaret i Frälsarkatedralen i Moskva.

Reaktionen från kyrkans sida var först avvaktande, men snart satte de ryska världsliga myndigheterna in enorma resurser för att fånga in gruppen. Sedan mars har de tre suttit häktade, misstänkta för brottet “huliganism”. Häktningstiden har förlängts i omgångar, senast med hela sex månader, till januari 2024.

Förundersökningen av det påstådda brottet har tagit lång tid, och först i går hade de tre medlemmarna i gruppen Pussy Riot möjligheten att inför domstol säga vad de tycker om det omfattande åtalet där de bland annat anklagas för “vanhelgande dansrörelser”.

Continue reading ‘Häxjakt i rätten direktsänds på nätet’

Bloggen ”Världen österut”

En tid framöver är jag redaktör för bloggen Världen österut, som drivs av föreningen Sällskapet för studier av Ryssland, Central- och Östeuropa samt Centralasien. Föreningen består av drygt 200 experter som yrkesmässigt arbetar med Ryssland, Central- och Östeuropa samt Centralasien. Sedan i våras sitter jag i styrelsen. På bloggen finns förutsättningar att läsa många spännande och välredigerade inlägg.

Tror du den här föreningen är något för dig? Enligt stadgarna gäller det här för medlemskap: ”Sällskapet är öppet för personer som yrkesmässigt ägnar sig eller har ägnat sig åt att studera eller analysera något som har anknytning till Ryssland, Central- och Östeuropa eller Centralasien. Här finns en stor del av Sveriges forskare och studerande på högre nivå inom bl a statsvetenskap, sociologi, ekonomi, geografi, historia och språkvetenskap. Här finns också översättare, diplomater, journalister, lärare och representanter för andra yrken. Inval sker på rekommendation av någon som redan är medlem.”

Vladimir Pozner, mannen med många ansikten

Vem är han egentligen, denne Vladimir Pozner? Född i Paris, uppvuxen i New York, lärde sig ryska under gymnasietiden i Östtyskland, fastnade i Moskva i nästan fyra årtionden och blev sedan en omstridd tv-stjärna både i USA och Ryssland. I båda länder finns de som ser honom som en landsförrädare, fast de är oense om vilket land han i så fall skulle skulle ha förrått.

Nu betraktar han Frankrike som sitt hem, men han har fortfarande ett eget intervjuprogram på Rysslands största, statsstyrda tv-kanal. Som gäst har han bland annat haft Dmitrij Medvedev, Michail Gorbatjov (3 gånger), Hillary Clinton. En del anser att han är Rysslands bästa intervjuare, andra kritiserar honom för att kompromissa för mycket med regimen, eftersom han inte kan bjuda in vem han vill till programmet.

Pozners livshistoria är helt fantastisk. Hans självbiografiska bok Parting with Illusions, skriven på engelska, blev för tjugo år sedan en bestseller som hängde på New York Times topplista i hela tre månader. Nu har den kommit i en uppdaterad rysk upplaga, där dagens Pozner med kursiv text kommenterar och kompletterar det hans yngre version en gång skrev.

- Det hade inte varit riktigt ärligt att skriva om boken och låtsas att jag redan då tyckte det jag tycker nu, förklarade Pozner när boken kom ut i Ryssland i mars.

Continue reading ‘Vladimir Pozner, mannen med många ansikten’

Lukasjenka erkänner svensk nallebjörns-aktion

Den vitryska diktatorn Aleksandr Lukasjenka erkänner nu att ett flygplan kränkte vitryskt territorium. Det var den 4 juli som den kontroversiella svenska pr-byrån Studio Total genomförde en flygning från Gotland, in över vitryskt luftrum och släppte ner nallebjörnar över en förort till Minsk, i en aktion för yttrandefrihet och demokrati. Länge förnekade vitryska myndigheter att någon kränkning skett av vitryskt luftrum. Men i dag på en försvarskonferens erkände Lukasjenka att kränkningen ägt rum och förkunnade att han ämnar meddela på måndag vilka personer ska få sparken från sina jobb på grund av det inträffade.

De verkligt modiga personerna måste ändå sägas vara de vitryska medborgare som hjälpte svenskarna att genomföra aktionen. De greps senare av den ökända vitryska säkerhetstjänsten KGB och riskerar nu mångåriga fängelsestraff. Man kan undra om Studio Total tycker att deras öde är ett pris värt att betala?



Läs även artikeln på den oberoende vitryska nyhetssajten Charter 97 (på engelska).

Kirill möttes av bara bröst

Jag har haft en längre paus i bloggandet eftersom jag är på semester. I slutet av augusti börjar jag blogga i normal takt, fram tills dess kommer jag att skriva ibland men det blir längre pauser mellan mina inlägg.

Författaren Zinaida Lindén hade en tänkvärd kolumn i dagens Hbl om hur olika kontroversen kring Pussy Riot beskrivs i ryska respektive västerländska medier. Hon anser att ingendera är opartisk och det är säkert sant. (Tyvärr har kolumnen än så länge inte lagts ut på nätet, jag ska länka till den så fort det går). 

Jag kom att tänka på Lindens kolumn i dag då jag läste rapporter om att den ukrainska feministorganisationen Femen har demonstrerat mot patriarken Kirills besök i Ukraina. Metod: att barbröstad springa honom till mötes på flygplatsen med texten ”Kill Kirill” skriven på ryggen.

Tanken att Kirill möts av en barbröstad feminist gillar jag, men sloganen känns onödig. Mord är väl inte bästa metoden att kämpa för jämställdhet?

Pussy Riot har däremot aldrig uppmanat till våld. De uppmanade bara Gudsmodern att kasta ut Putin.

Tidningsredaktioner, isracing och gamla arbetsplatser


Fick en hel del gjort under de två hektiska dagarna i Moskva. Mailade fem tidningsredaktioner och fick svar från två. Utlandsägda och oberoende affärstidningen Vedomosti svarade redan några dagar innan min avresa och bjöd in mig under fredagen. Rysslands största tidning Komsolmoskaja Pravda ringde mig vid lunch på torsdagen, och vi kom överens att jag redan samma dag kunde besöka dem. Blev väl mottagen på båda tidningarna och de gjorde stort intryck på mig, men på olika sätt.
Läs vidare om ”Tidningsredaktioner, isracing och gamla arbetsplatser”

Kartor är farligare än du tror

Kartash_it

När jag skulle åka ut och träffa sökförbandet Ingrija för första gångentänkte jag förbereda mig genom att köpa en karta över området. Jag skulle ju trots att gå över och försöka hitta på för mig okända marker. Försöken hade dock ingen större framgång, jag hittade kartor över Leningradlänet men ingen som var tillräckligt detaljerad för att vara till någon större hjälp. Nu, när jag har varit ute där i markerna ganska mycket har jag ofta reflekterat över att det inte används några kartor i sökarbetet, eller att de få kartor som används är väldigt dåliga, kopierade, handritade och inte särskilt detaljerade. Uppväxt i ett Sverige där man med jämna mellanrum tvingades ut i skogen med karta och kompass för orientering har detta tyckts mig vara en konstig brist. Vid flera tillfällen har jag frågat om kartornas frånvaro, och fått svaret att det finns inga.

En kollega från Litauen har också bekräftat att det inte fanns detaljerade kartor tillgängliga i Sovjetunionen, men nu har jag äntligen fått lite fylligare kunskap om det hela, från Thomas Boréns avhandling om Petersburgsförorten Ligovo (där för övrigt min kompis D:s farmorbor) där just kartor är ämnet för ett kapitel. Kartor omgärdades av samma säkerhetstänkande som det mesta i Sovjetunionen och var antingen sekretessbelagda, förvrängda eller i mycket liten skala. Det var till och med svårt att få tag på de förvrängda stadskartor som fanns, där vissa hus och gator kanske var borttagna, eller flyttade på, eller där vägar som inte fanns var tillagda.

De riktiga kartor som fanns var var inlåsta och bevakade av KGB. Även geografistudenter och forskare kunde ha svårt att få tillgång till dem. På Universitetet i Tartu undervisade man inte ens i kartografi på geografiinstitutionen. Det fanns ju ändå ingen efterfrågan på kartografer. De kartor som fanns över Sovjetunionen utelämnade hemliga städer, förvrängde avstånden och flyttade sjöar. Topografiska kartor började inte släppas till allmänheten förrän 1989, men fortfarande runt millennieskiftet då Borén gör fältarbete till sin avhandling är falska kartor i omlopp. Han hittar kartor som ger en mycket märklig bild av förorten Ligovo, och berättar en anekdot om hur han hamnade längst ut på Vasilijön med en karta som inte alls stämde med vad han såg omkring sig.

Även i västvärlden var kartor förr begränsade, det var inte meningen att vanligt folk skulle ha den här typen av kunskap om hur världen såg ut. Så var fallet även i Tsarryssland, men föreställningarna om kartors potentiella farlighet levde alltså kvar och förstärktes under Sovjettiden. Till och med mer än 20 år efter Sovjetunionens fall är det alltså fortfarande brist på detaljerade kartor, särskilt utanför storstadsområdena. Och orientering utsätts de nog inte så ofta för i de ryska skolorna…

—————
Thomas Boréns avhandling Meeting-places of transformation är tillgänglig i fulltext här:  http://www.avhandlingar.se/avhandling/d44a51a4f7/

Som illustration har jag valt den mest detaljerade krigstida karta över Sinjavinohöjderna som jag sett. Och jag har bara sett den så här, lösryckt från sitt sammanhang. Så jag vet faktiskt inte varifrån den kommer.

Vård, skola, omsorg (uppdaterad 22/7 10.45)

De oroväckande signalerna från Ryssland består. Den tidigare journalisten och numera Human Rights Watch-medarbetaren Rachel Denber konstaterade i en artikel i Wall Street Journal i början av veckan att det tog Putin 60 dagar att omintetgöra de steg i riktning mot ökad demokrati som Medvedev tog under sina fyra år vid makten. Igår skrev även Kalle Kniivilä såväl i Sydsvenskan som på sin egen blogg om denna utveckling. Med detta i åtanke så är det kanske inte så förvånande att två ryska oppositionsledare nu söker asyl i EU efter vårens tillslag mot den ryska oppositionen.

Tidigare i veckan kom ett pressmeddelande från det ryska försvarsdepartementet om eskorterade flygningar med bombflyg beväpnade med kryssningsrobotar i Östersjön. Detta togs dock aldrig upp av svenska media, även om nyheten bl a spreds av Interfax. Om man ska översätta detta pressmeddelande till svenska förhållanden skulle det bli något liknande detta:

”Från Försvarsmakten meddelas idag att fyra JAS 39 Gripen utrustade med sjömålsrobot 15 genomfört övningsflygningar i Finska Viken. Flygningarna skedde i syfte att öva piloterna i nödvändiga kunskaper.

Alla det svenska flygvapnets flygningar genomförs i fullständig överensstämmelse med internationella regler för internationellt luftrum, utan att bryta kränka främmande nationers territorialvattengränser.”

Sannolikt skulle Ryssland känna sig mycket provocerat av detta uttalande, inte minst med tanke på debatten i Västvärlden om ryska krigsmaterieltransporter till den syriska regimen, vilka ofta går genom Östersjön.

I förrgår meddelades det att det ryska försvarsanslaget höjs med 25,8 % till nästa år. Det är en svårslagen ökning vars like sannolikt inte går att hitta någon annanstans i världen. Så fort man talar om de under Putin starkt ökande ryska försvarsanslagen, möts man ofta av argumentet att man måste se till utifrån vilken nivå ökningarna sker. Av den anledningen kan det intressant att se hur den ryska försvarsbudgeten utvecklats historiskt sedan Sovjetunionens fall och det moderna Rysslands födelse.

Rysk försvarsbudget i miljarder US Dollar i 2024 års värde
Procentuell förändring jämfört med föregående år. 1992 satt till 0 % som landets första självständiga år

Uppgifterna i tabellerna kommer från SIPRI för år 1992 till 2024. Även 2024 är från SIPRI, men via The Guardian. 2024 är ökat enligt förrgårdagens pressmeddelande om 25,8 %.

Som synes av tabellen kan man konstatera att försvarsutgifterna sedan förra året tangerat den nivå de hade 1992 efter Sovjetunionens fall. Argument om tidigare nivå kunde vara relevant i början av 00-talet, men har nu spelat ut sin roll. Endast under ett år sedan Putins tillträde som president har de ryska försvarsutgifterna minst och då högst marginellt. Ser man till försvarsutgifternas andel av statsbudgeten var den enligt Jane’s 13,8 % 2024 för att 2024 stiga till 14,5 %. 2024 väntas andelen vara 17,2 %.

Intressant är också hur nästa års kraftiga ökning av försvarsanslagen finansieras – genom minskade anslag till det vi i Sverige refererar till som vård, skola och omsorg. Ser man till hur det ryska samhället utvecklas och dess framtidsprognoser borde prioriteringen vara den motsatta och under sina presidenttid tog också Medvedev vissa steg i denna riktning. Den ryska befolkningsutvecklingen har sedan Sovjetunionens fall pekat åt helt fel håll, för att de senaste åren vända åt det positivare hållet med lägre dödstal och högre födslotal så pass att befolkningen nu åter stiger även tack vare migration. Den ryska folkhälsan fortsätter dock att vara ett problem. Den lär heller inte förbättras när hälsovårdsbudgeten till nästa år sjunker från 17,2 mdr USD till endast 12 mdr USD, dvs ca 13 % av försvarsbudgeten.

Paradoxalt nog när man talar om vård, skola, omsorg så ska omorganisationen av de ryska väpnade styrkorna till en högre del anställda soldater genomföras med just sådana förmåner och framtida statliga anställningar som lockbete. En modell som föreslagits i Sverige, men förkastats.

Ett annat argument man ofta möter är att det är osäkert om den ryska ekonomin kommer att fortsätta utvecklas åt samma håll när den är så råvarutung och drabbad av korruption. Korruptionen är ett av Rysslands största problem och drabbar de statliga utgifterna hårt, liksom privata företag. Statsekonomin är i högsta grad beroende av priserna på olja och gas eftersom dessa utgör grunden. På 2024-talet kan vi sannolikt se tillbaka och minnas bensinpriser på 15 kr som något enastående. Den som sitter på oljeresurser kommer att ha en god inkomst. Den som behöver köpa olja får betala dyrt. Har man en ekonomi helt baserad på olja och gas är man också nödgad att fortsatt säkerställa tillgång till dessa. Att basera sina säkerhetspolitiska framtidsutsikter på en förhoppning om att oljepriset är fortsatt lågt eller lägre, känns något naivt på samma sätt som en förhoppning om att korruptionen omöjliggör reell effekt för de ökade försvarsanslagen. Ser man till vilken effekt man i Ryssland fått för det senaste decenniets ökade försvarsanslag är den mycket omfattande.

Ja, Ryssland dras med en rad problem som är mycket allvarligt för landets utveckling. Frågan är dock vad som är mest bekymrande, en alltmer fallerande rysk stat med stora försvarssatsningar och retorik hämtad från 30-talet eller en rysk stat som utvecklas ekonomiskt och socialt, men med stora försvarssatsningar och retorik hämtad från 30-talet? Såväl 1991 som 1993 genomfördes statskupper i Ryssland. Bägge fallen var tillräckligt oroande för att beredskapen skulle höjas ordentligt i Sverige och tidningarna ägna helsidesuppslag om hur man läser sin krigsplaceringsorder. Som tur var fick bägge statskupperna fredliga upplösningar.

Vare sig vi vill det eller inte är den politiska utvecklingen i Ryssland, de allt större satsningar på de väpnade styrkorna ett problem för säkerheten och stabiliteten i vårt närområde. Försvars- och säkerhetpolitik ska i låg grad ta hänsyn till situationen idag utan istället fokusera på vad som kan hända i framtiden och där utgör förmåga en viktigare parameter än nutida avsikter. Förmåga tar ett decennium eller mer att bygga – en avsikt kan ändras inom loppet av några dagar. Tur är oftast avgörande, men tur och förhoppningar är inget man ska bygga en politik på. Sverige och EU bör göra allt för att hjälpa landet framåt och att utvecklas i positiv riktning, men man måste ändå ta höjd för att det inte går som man hoppas och tyvärr pekar trenden såväl i retorik som aktion åt helt fel håll. Varken PAK-FA, S-400, Mistral eller arktiska brigader är något man använder vid upprorsbekämpning i Kaukasus.

Den nya försvarsberedningen har en hel del att fundera över…

Se även Väpnaren

DN

Uppdatering 22/7 10.45: Förslaget kom på Twitter från @GripenNews att även lägga försvarsanslagens andel av BNP i Sverige och Ryssland. Det blev även de övriga nordiska länderna. Siffrorna kommer från Världsbanken och tyvärr sträcker de sig inte längre än den visade perioden. Hacket i den ryska kurvan 2024 kommer av ett kraftigt fall i BNP pga finanskrisen. Det hindrade inte försvarsanslaget från att öka som synes i den första tabellen. De svenska försvarsanslagen har som synes sjunkit med 30 % som andel av BNP. Under perioden har Sveriges BNP fördubblats, Norges tvåochenhalvdubblats och Rysslands mer än femdubblats.

Data from World Bank

Putins sju skruvar sätter stopp för allt

På två månader har Putin hunnit få gjort mer än hans ställföreträdare på presidentposten, Dmitrij Medvedev, på fyra år. Medvedev talade vackert om frihet men gjorde mest som storebror Putin sade. På en punkt fick Medvedev ändå som han ville. Ryssland avstod från att använda sin vetorätt i FN:s säkerhetsråd för att stoppa Nato-länders inblandning i inbördeskriget i Libyen. Ett stort misstag, säger Putin nu.

Aldrig mer tänker Putin tillåta att västmakter blandar sig i suveräna staters inre angelägenheter. Inte i Syrien, och inte heller i Ryssland. Därför använder Ryssland sin vetorätt i FN:s säkerhetsråd så fort någon andas om sanktioner mot Bashar al-Assad.

Den gällande sanningen i ryska statsstyrda medier är att både upproren i arabvärlden och den stora protestvågen i Ryssland är resultat av utländsk inblandning. I långa smutskastningsinslag på bästa sändningstid utmålas oppositionsaktivister som amerikanska – eller ibland svenska – agenter. En ny lag som officiellt döper om medborgarorganisationer som arbetar för demokrati till “utländska agenter” är den största av de sju skruvar som Vladimir Putin dragit åt.

Continue reading ‘Putins sju skruvar sätter stopp för allt’

Åker till Moskva

Åker till Moskva imorgon för att fixa med svärmors visum. Försöker också få till ett besök på någon av maktens tidningsredaktioner. Efter förra årets besök på Novaja Gazeta, vore det intressant att göra ett nerslag på t.ex. Komsomolskaja Pravda som har skrivit så hätskt om att Sverige hjälper oppositionen i Ryssland: http://www.kniivila.net/2012/svenska-spioner-styr-ryska-oppositionen/
I övrigt ser jag fram emot att träffa min senaste arbetsgivare i Moskva, en amerikan som driver två småföretag varav ett jag blev utsedd till vice direktör för några år sedan. Företaget drev vind för våg och hade varit utan ekonomi avdelning under en längre tid. Jag fick företaget upp till ytan och det flöt riktigt bra och hade ordentligt med vind i seglen innan jag/vi flyttade till Sverige. Det ska bli kul att höra hur företaget har fortsatt att expandera.
Är också ganska säker på att få höra en del om IKEA:s pågående tar-aldrig-slut-rättsprocesser i Ryssland. Min förre chef blev riktigt lurad av en person som sedan några år tillbaks har satt i system att stämma IKEA på olika sätt. Denne person ”lyckas” ganska bra (vi pratar miljontals euro) och min förre chef följer det hela på behörigt avstånd och klagar på tystnaden i svensk och finsk press om detta (en av aktörerna är tydligen finsk). Har ingen aning huruvida fallet har omnämnts i finsk press, men det finns en del att läsa om det i svensk press:
Enligt en svensk journalist är det är inte lätt att skriva något alls som har att göra med möbelföretaget som tiger som muren. Att det sedan utspelar sig i ett konstigt land långt bort från trygga, ordnade Sverige gör det ännu svårare att få det publicerat. Men jag trivs utmärkt här. Nu. På semester.

Engångsföreteelse eller normalbild?

Den ryska nyhetsbyrån Interfax meddelade vid lunchtid att två rotar ryskt strategiskt bombflyg, beväpnade med långräckviddiga kryssningsrobotar, genomfört patruller över Österjön och Svarta Havet. Sagesman för detta var chefen för det ryska försvarsministeriets flygvapenavdelning, överste Drik. Ett annat pressmeddelande talar om att flygningarna gjordes med bombflygplanet Tu-22M3 Backfire från baserna i Kaluga och Niznij Novgorod.

Sedan några år tillbaka har det ryska strategiska bombflyget med flygplanen Tu-160 och Tu-95 kraftigt ökat sina patrull- och övningsflygning över Nordatlanten, Nordsjön och även Stilla Havet. Detta har givit incidentberedskapen i såväl Norge som Danmark, Storbritannien och Nederländerna en hel del att göra. Det är numera inte ovanligt att flygövningar i Nordsjön får avbrytas då ryskt bombflyg flyger in i området och detsamma hände utanför Alaska härom veckan. Dock kan nog antalet gånger Tu-160 flugit över Östersjön räknas med ena handens fingrar. Den har helt enkelt inget där att göra normalt sett. Tu-22M i olika versioner har dock vistats i Östersjön flera gånger, och den första bilden någonsin av flygplanet lär ha tagit av Sverige. Att flygplanen dock övar samverkan med eskorterande jaktflyg som omnämns i det andra meddelandet lär höra till ovanligheterna, men samtidigt är det inte helt oväntat med tanke på den omfattande ökningen av flygverksamheten vid Su-27-förbandet i Kaliningrad som bloggen Observationsplatsen rapporterade om i våras.

Räckvidd för Kh-555 från Engels, samt Kh-22 i Östersjön, respektive Svarta Havet


Som synes av kartan ovan finns det ingen anledning att flyga över Österjön för att kunna bekämpa mål i länderna kring Östersjön med den nya långräckviddiga roboten Kh-555. Man kan till och med göra det utan att lämna landningsvarvet för Tu-160 hemmabas Engels i Saratovs Oblast. Huruvida Tu-22M3 kan bära Kh-55 och -555 är omtvistat, men sannolikt är man begränsad till kryssningsrobotarna Kh-22 och Kh-15 med ca 40 respektive 30 mils räckvidd. Även med dessa kan man alltså uppträda och öva långt ifrån målområdet.

Däremot blir det inte samma signaleffekt om man inte visar upp resurserna i anslutning till målet för påtryckningarna. Skulle det handla om rena övningsflygningar finns det inga större anledningar till att förlägga dessa till Östersjön och Svarta Havet, förutom för att erbjuda möjligheter för Su-27 förbandet i Kaliningrad att öva eskort av bombflyg. Det finns heller inga anledningar att vara så explicit i pressmeddelandet eller att ens ge ut ett sådant.

Frågan är då vad som är målet för påtryckningarna. Det finns sedan tidigare ett omfattande ryskt missnöje med USA:s planer på ett robotförsvar i Östeuropa och Östersjön för att kunna försvara sig mot iranska kärnvapenrobotar. Senast i juni uttryckte Rysslands motsvarighet till ÖB, general Makarov i Finland Rysslands starka missnöje med detta. Han har därtill tidigare hotat med pre-emptiva anfall mot robotförsvaret. Vidare uttryckte Makarov vid sitt besök i Finland starkt missnöje mot finska nationella militärövningar i östra Finland. Vad Makarov sade till ÖB och försvarsminister Karin Enström vid sitt besök i Stockholm lär vi dock aldrig få veta. Robotförsvaret är alltså en möjlig aspekt, som även kan spåras till uppdraget i Svarta Havet där några av NATO:s strandstater är möjliga grupperingsplatser.

I Svarta Havet förbereds också övningen Kavkaz 12 som ska gå av stapeln senare i höst, där bl a de tre fartygsgrupper ur Norra Flottan, Östersjöflottan och Svarta Havsflottan som nu är på väg mot Syrien senare ska delta. Ett annat mål för påtryckningar i anslutning till Svarta Havet är naturligtvis Georgien, såväl för bombflyget som Kavkaz 12. En tredje anledning till uppträdandet i Svarta Havet kan vara just konflikten i Syrien där Turkiet sedan förlusten av ett spaningsflygplan antagit en allt högre ton och sammanträffandet med Rysslands meddelande att man kommer att nyttja sitt veto i Säkerhetsrådet mot nya resolutioner i Syrienfrågan. Därutöver finns en rad andra skäl till varför Ryssland kan se sig tvunget att sända signaler till länder runt Östersjön och Svarta Havet.

Oavsett motivet till flygningarna lär det inte komma någon information från Försvarsmakten kring att händelserna i Östersjön. Det är oerhört synd att Försvarsmakten ska envisas med denna locket på-mentalitet kring de uppgifter som löses och har lösts av incidentberedskapen. Istället lär det bli till att se vad som rapporteras från finskt, danskt och polskt håll då samtliga dessa länder har stort intresse av vad som försiggår i Östersjön. Polen även så med anledning av att man för tillfället har ansvar för NATO:s baltiska incidentberedskap. Enda chansen att läsa något om svensk incidentberedskap brukar också vara rapporter från länderna som stöter på den medan man löser uppgifter i svenskt närområde.

Frågan för svensk del är om närvaron av eskorterat ryskt bombflyg i Östersjön är av karaktären engångsföreteelse eller början på en ny normalbild. Det är en förmåga man inte hade förväntat sig för tio år sedan. Frågan är naturligtvis också vem som är den avsedda mottagaren av budskapet.

Uzbekiska YouFace tar upp kampen med Facebook

Diktaturen Uzbekistan i Centralasien har lanserat en nytt, inhemskt, socialt nätverk som – larvigt nog – kallas ”YouFace”. Som alla kan se är det slående likt Facebook. Enligt uppgift ägs domänen av en 22-årig man som erkänner att hans skapelse ”vid första anblicken” liknar Facebook, men han påstår att sajten ”kommer att förändras” så snart den lockat tillräckligt många att registrera sig. Han har också deklarerat att syftet med YouFace är att ”utveckla patriotismen bland ungdomarna i Uzbekistan” och inloggningssidan pryds lämpligt nog med ett citat av president Islam Karimov: ”Våra barn måste vara starkare, klokare och lyckligare än vi”.

Nätverket har dock inte haft någon anstormning av nya medlemmar. YouFace lanserades den 21 maj och hade två månader senare bara lyckats attrahera 1500 personer, enligt bloggaren Ekaterina. En expert på it-säkerhet – som föredrar att vara anonym – är orolig för att YouFace har skapats som ett redskap för myndigheterna att lättare kunna kontrollera sina medborgare. Ouppmärksamma användare kan tro att de loggar in på Facebook och då hamnar deras inloggningsuppgifter i händerna på de som står bakom YouFace, säger experten till uznews.net och fortsätter:

Во-вторых, в будущем создатели Youface.uz могут сделать его полностью идентичным Facebook, вплоть до копирования базы пользователей. В таком случае узбекистанские пользователи просто не попадут на реальный Facebook, и вряд ли многие из них об этом догадаются.

För det andra så kan skaparna av Youface.uz i framtiden göra sajten helt identisk med Facebook, till och med kopiera hela användardatabsen. I sånt fall lär uzbekiska Facebookanvändare helt enkelt inte loggas in på det riktiga Facebook och många av dem kommer knappast ens att inse det. 

YouFace är inte det första försöket som görs i Uzbekistan för att ta upp kampen med internationella sociala nätverk. I augusti förra året skapades Muloqot.uz, vars syfte enligt skaparna är att  ”skapa förutsättningar för att förbättra fysiska hälsan och höja moralen bland ungdomar”.

Parkeringslyktornas tysta uppror

Nyligen åkte jag bil med min ryska fotograf i S:t Petersburg. I en korsning blev vi stannade av polisen, som myndigt påpekade att han hade parkeringslyktorna på.

– Ställ in lyktorna ordentligt! beordade polisen.

Min kollega vred på en spak och lyktorna tändes. Polisen tog avsked. Så fort han hade försvunnit vred min kollega tillbaka parkeringslyktorna.

– Varför gör du så? undrade jag förvånat.

– Det räcker alldeles väl att ha parkeringslyktorna på. Det lyser ju i varje fall en smula.

Vi körde vidare. Jag antar att detta var hans sätt att göra tyst uppror mot polisen.

Nytt försök att leverera attackhelikoptrar

Barents Observer rapporterar idag att fartyget Alaed nu har lämnat Murmansk på väg mot Syrien. Alaed är fartyget som tidigare i juni fick avbryta sin resa mot Syrien med sin last av tre st Mi-25 attackhelikoptrar som varit på service i Ryssland. Försäkringsbolaget annullerade nämligen fartygets försäkring, varvid fartyget satte kurs mot Murmansk, där det nu flaggats om till rysk flagg.

Leveransen av syriska attackhelikoptrar är alltså så pass viktig för Ryssland att man vidtar extraordinära åtgärder för att fullfölja den. Extraordinärt hade det också varit om David Cameron gjort allvar av sina planer att låta Special Boat Service borda fartyget när det passerade Storbritannien, då det är svårt att hitta stöd för detta folkrättsligt. Å andra sidan är de brittisk-ryska förbindelserna redan rätt frostiga sedan några år tillbaka.

Frågan är nu om Alaed seglar ensam eller tillsammans med den flottstyrka ur Norra Flottan som igår lämnade hamn på kurs mot den ryska flottbasen Tartus i Syrien för senare deltagande i övningen Kavkaz 2024 i Svarta Havet. I styrkan ingår bland annat ett par landstigningsfartyg och tanken är att denna flottstyrka i Medelhavet ska sammanstråla med en annan styrka ur Östersjöflottan och en tredje ur Svarta Havsflottan innan man anlöper Tartus.

Syftet med denna kraftsamling av marinstridskrafter är en intressant fråga. Handlar det endast om en styrkedemonstration eller handlar det om en evakueringsoperation? Ryssland har sedan tidigare förstärkt upp sitt närskydd av Tartus med marininfanteri. Intressant är också huruvida Alaed och fler lastfartyg skyddas av de ryska fartygen. Ett sändebud från den syriska oppositionen har under dagen träffat den ryske utrikesministern, men några vidare framgångar verkar inte ha nåtts. Ryssland har i alla fall vidhållit att man avser fortsätta leveranserna av krigsmateriel för luftförvar enligt tidigare kontrakt med Syrien. Samtidigt har det syriska försvaret under de närmaste dagarna hållit stora övningar med sina luftstridskrafter.

Om några dagar lär det ha klarnat vad de ryska avsikterna är med besöket i Tartus. Fram till dess lär det genomföras en hel del havsövervakningsuppdrag, inte minst från norsk sida. De första enheterna ur Svarta Havsflottan går dock in i Medelhavet redan idag och man kan fråga sig vad Turkiet anser om de ryska styrkedemonstrationerna.

SR

Sverige är inte Nya Zeeland (uppdaterat 10/7 10.30)

Ständigt denne Pellnäs och hans Gotland, muttrar nog en del när pensionerade översten av första graden Bo Pellnäs nu publiceras på DN Debatt där han går till hårt angrepp mot den moderata försvarspolitiken. Han har i allt väsentligt helt rätt även om försvarsprisindex lär innebära en betydligt större skillnad än 4 miljarder på 20 år.

Det går inte att som Moderaterna bortse från strategiska realiteter som gäller i den del av världen Sverige är beläget i. Även om vi hoppas på en positiv och liberal utveckling i Ryssland talar alla tecken för raka motsatsen. Ren liberalism lär inte att räcka för att hålla i schack en stat som gör allt för att återgå till 1930-talet och vars huvudsakliga arbetsmetod är realpolitik. Det är inte för inte som Ryssland satsar på att bygga ut pipelines mot sin granne i öster för att skapa ytterligare en möjlig marknad. Möjligheterna att då spela ut olika marknader mot varandra ökar väsentligt.

Sverige är inte helt beroende av rysk gas och olja (Ca 50 % 2024)ännu och förhoppningsvis fortsätter det att vara på detta sätt, så länge Norge och Danmark kan leverera. Däremot är Ryssland i dagsläget i hög grad beroende av Östersjön och dess utlopp för mycket stora delar av landets BNP. Att öka gasanvändningen i Sverige skulle däremot ge ett betydligt ökat beroende av Ryssland, på samma sätt som Tyskland idag är närmast helt beroende av Ryssland till följd beslutet att lägga ned kärnkraften. Incitamenten att finna andra drivmedel är med andra ord större än enbart miljömässiga.

Svensk säkerhets- och försvarspolitik kan inte baseras på ett fåfängt hopp att oljepriset fortsätter på en låg nivå och därmed bromsar den ryska ekonomin och utvecklingen. Oljepriset kommer att stiga och därmed de ryska skatteintäkterna som ska finansiera försvarsreformen som i sin tur är avsedd att säkra de naturtillgångar landet är helt beroende av för sin ekonomiska utveckling. Tyvärr är den ryska statskassan och exportinkomsterna helt baserade på råvaror och i viss mån även krigsmateriel. Försök gärna finna någon förädlad produkt som säljs i Sverige och EU som är ”Made in Russia”. Det är oerhört svårt. Man kan därmed också fundera över de ryska incitamenten att få till en fredlig utveckling i området kring Persiska Viken. Ju oroligare, desto högre oljepris och därmed större intäkter för världens största oljeexportör, Ryssland som sedan några år gått om Saudi-Arabien.

Pellnäs har helt rätt i att avsaknaden av en trovärdig nationell försvarsförmåga gör att ett land ligger helt öppet för yttre påtryckningar. Var det av en händelse de största ryska militärövningarna i närområdet på 30 år inklusive landstignings- och luftlandsättningsmoment genomfördes strax innan Sverige skulle fatta ett slutgiltigt beslut om godkännande av Nord Stream? Tydligen var det i alla fall tillräckligt för att så gott som alla militära resurser som fanns i landet skulle koncentreras till Gotland och Mälardalen i form av en beredskapsövning.

Visst föreligger det avsevärda hinder för Ryssland att ro i land sin försvarsreform, inte minst i frågan om korruptionen. Medvetandet finns dock där att det i hög grad är vinna eller försvinna. Kan man inte förverkliga reformen kan det ytterst innebära att den ryska staten får svårt att överleva för att man inte kunnat hävda de naturtillgångar i Arktis man anser sig ha rätt till.

Tyvärr lär varken Anders Borgs eller EU:s liberalism räcka till för att rå på det Ryssland ser som sina intressen. Anders Borg har däremot alla möjligheter att påverka den svenska försvarsbudgeten och därmed landets möjlighet att självständigt föra utrikes- och säkerhetspolitik och även möjligheterna att verka för demokratiska värderingar och en demokratisk utveckling i Ryssland. Sverige är tyvärr inte Nya Zeeland.

Strategiska Realiteter 1, 2, 3, 4

Uppdatering 10/7 10.30: SvD Ledarsida tar upp upprustningen i Ryssland och Pellnäs debattartikel i DN. Frågan debatterades också av Pellnäs och Cecilia Widegren i P1 Morgon.

Gayparad med Kling och Klang

I dag har jag bevakat S:t Petersburgs tredje gayparad. Först greps arrangörerna och bars iväg till väntande polisbilar. Sedan hölls ett antal enmansdemonstrationer där folk greps en efter en och placerades i en skåpbil. Poliserna försökte vara myndiga och barska men det blev litet Pippi Långstrump och Kling och Klang över det hela. Det var visserligen gayaktivisterna som bars iväg och inte tvärtom, men varje gång dylika demonstrationer ordnas hamnar ordningsmakten i ett ofrivilligt komiskt ljus.

De aktivister jag har talat med här är faktiskt mycket mer optimistiska än man kunde tro. Många säger att det är en tidsfråga innan vi äntligen får se en helt vanlig gayparad i Ryssland.

Faktum är att demonstrationer för sexuella minoriteters rättigheter redan har ordnats i S:t Petersburg flera gånger utan att kallas gayparader. Det har gått fredligt till. Om det kan ni läsa här:

http://hbl.fi/nyheter/2012-07-06/gayparaden-i-st-petersburg-kan-urarta-i-vald

 

Jag bifogar några bilder på dagens händelser i S:t Petersburg:

Det växer mod i flugans bröst

Dmitrij Medvedev beslöt i förrgår att åka till södra Kurilerna, ett något överraskande beslut som irriterade Japan gränslöst. De fyra öarna i södra Kurilerna tillhörde nämligen Japan före andra världskriget och kallas där  ”norra territoriet”. Ryssland och Japan har fortfarande inget avtal som reglerar öarnas status.

Ryssland anser att detta är evigt ryskt territorium. Japan anser att öarna bör återlämnas.

(Ska man gå till botten med saken är dessa öar faktiskt hemvist för ainufolket, något som både Ryssland och Japan troligen har glömt bort.)

Efter uppbragta japanska reaktioner sade Medvedev inför sin avfärd tillbaka till Moskva att Japans åsikt är honom fullständigt likgiltig. ”Den är mig så likgiltig att jag inte ens vill slösa min tid på att diskutera detta”, sade han.

Det känns litet förvånande att väluppfostrade, blida Medvedev plötsligt uttalar sig så nonchalant.

Jag kom omedelbart att tänka på ett ordstäv från min hemort Pargas där man brukar vara snabb med att ta ner folk på jorden: Det växer mod i flugubryst (Det växer mod i flugans bröst).

Här kan ni läsa om Medvedevs uttalande (på ryska):

(http://www.newsru.com/russia/05jul2012/medvedev_dfo.html)

Jag hade en lila plastpåse från Paris

I går bjöd jag några ryska väninnor på middag. Alla tre är från S:t Petersburg men har bott i Moskva i över tio år och gör sin karriär här. Sin propiska, det vill säga registrering, har de kvar i Petersburg  - rodnoj gorod, hemstaden.

Det kommer aldrig att ändras, om ni frågar mig. En gång petersburgare, alltid petersburgare.

De här vänskapsbanden till personer som är mellan 30 och 40 och alltså växte upp i Sovjetsamhället är oerhört viktiga för mig. Först och främst därför att de är mina vänner, men också för att deras perspektiv på samhället är dubbelt. De är en del av det nya Ryssland, helt och fullt, men de minns samtidigt livet under Sovjet.

De minns klänningarna de sydde själva, tuggummit som den bulgariska flickan i klassen delade ut, jakten på skönhet. Det fanns så oerhört få vackra saker i Sovjetunionen.

- Jag hade en lila plastpåse från Paris. Den gick ton i ton med min lila jacka. Och framför allt: Den prasslade. Inga sovjetiska plastpåsar prasslade, minns en av mina väninnor.

De minns också ett samhälle som kunde sända människan ut i rymden men inte tillverkade vare sig tamponger eller tvättmaskiner. Kvinnobehov existerade inte i Sovjetunionen.

Vi talade om litteratur, poesi, Blok och Majakovskij. När Marina deklamerade Majakovskijs ”Poslusjajte!” (Lyssna!) utantill fick jag tårar i ögonen. Jag har inte lyckats hitta någon auktoriserad svensk översättning av dikten, så jag översätter bara den viktigaste strofen. Jag älskar den här dikten där gåpåiga, framfusiga Majakovskij egentligen bara ställer en retorisk fråga: Behöver människan skönhet?

”Om någon tänder stjärnorna

betyder det att de behövs?

Ska det verkligen vara nödvändigt

att det varje natt

ovanför våra hus

tändes ens en endaste stjärna?!”

 

Hemma hos en stridspilot

I dag är jag mycket stolt. Det tog åtta månader och mängder av fax och samtal med ryska försvarsministeriet, men trägen vinner. Jag fick intervjun med en officersfamilj. Det blev ett stort reportage på de gigantiska ryska försvarssatsningarna som publicerades i dagens Hbl. En del av det kan ni läsa här:

http://hbl.fi/nyheter/2012-07-01/ryska-armen-trimmas-i-toppform

I papperstidningen hittar ni flera intervjuer med experter samt Finlands (avgående) försvarsminister Stefan Wallin. Att Ryssland rustar upp medan Finland rustar ner är ett faktum som vi är tvungna att förhålla oss till. Den här problematiken berör även Sverige i högsta grad.

Jag bifogar några bilder från intervju i flygande fläng på den militära flygplatsen i Voronezj, samt gruppbild hemma på datjan i stridspiloten Nikolaj Sjpitonkovs trädgård. Vi hade fyra (4) överrockar som följde med vartenda ord som sades, men det blev ändå en överraskande bra intervju. Sjpitonkov var tack och lov inte en person som bara upprepar vad han har instruerats att säga, trots att han naturligtvis inte kunde svara öppet på alla frågor.

I de mest oväntade sammanhang i Ryssland stöter man på riktiga människor, och det är lika trevligt varje gång.