Archive for the 'Moskva' Category

Bästa filmvalet

En eloge till Sam Klebanov som ordnat filmprogrammet på det civila forumet Antiseliger i Chimkiskogen utanför Moskva. I programmet ingår två svenska filmer: De ofrivilliga och Sounds of noise. Den killen har ju koll! Han har även valt ut kiniesiska, italienska och amerikanska filmer. Dem vill jag se.

Oleg Orlov friad!

Igår blev Oleg Orlov, ordförande för organisationen Memorial och mottagare av Sacharovpriset 2023, friad från anklagelserna om förtal!

Rättvisan segrade till slut. Det är inte troligt att han blir fälld i högre instans, trots att Kadyrov har överklagat.  Det värsta godtycket sker i första instans. Det här gäller alltså det straffrättsliga åtalet, det civilrättliga målet däremot pågår fortfarande, han har förlorat i första och andra instans och nu förbereder de sitt case för att ta det till Europadomstolen. Det skall bli spännande att läsa hur domstolen motiverar den friande domen (domskälen kommer troligtvis om en vecka eller två). Den domen kommer ju utgöra ett viktigt underlag för Europadomstolen när de skall göra sin bedömning av rättsläget och sakförhållandena. Vissa rekvisit är ju gemensamma för den straffrättliga och den civilrättsliga lagstiftningen, det är mest när det gäller bevisbörda och uppsåtskrav som de skiljer sig åt.

Det var detta pressmeddelande från 2023, strax efter mordet, som Tjetjeniens ledare Ramzan Kadyrov ansåg vara brottsligt:

Uttalande från Memorial om mordet på Natalija Estemirova

I dag dödades vår vän och kollega, en människa som står oss nära.

I nästan tio år var Natasja en av Memorials viktigaste medarbetare i Norra Kaukasus, i första hand i Tjetjenien. Hon inte bara kartlade brott mot de mänskliga rättigheterna. Hon var en människorättsförsvarare med stor begynnelsebokstav, en folkets försvarare.

De boende i Tjetjenien utsattes för bombräder, ”rensningar”, bortrövanden, tortyr – Natasja försökte hjälpa dem alla. Hon krävde det omöjliga av makten – att sätta stopp för laglösheten. Ibland lyckades hon – övertygelsen om sitt arbete och tron på rättvisan gav henne styrka.  Detta arbete gjorde att Natasja blev känd i Tjetjenien, människor drogs till henne, hoppades på att få hennes beskydd eller på att rättslösheten åtminstone skulle uppmärksammas.

Flera gånger blev Natasja hotad av makthavarna, men hon kunde inte tänka sig att arbeta någon annanstans än i sitt hemland Tjetjenien.

 Oleg Orlov, ordförande för Memorial:

”Jag vet, jag är säker på, vem som är skyldig till mordet på Natasja Estemirova. Vi känner alla den personen. Han heter Ramzan Kadyrov och han är president för Tjetjenska republiken. Ramzan hade redan tidigare förolämpat och hotat Natasja, och höll henne för sin personliga fiende. Vi vet inte om han gav en direkt order att mörda henne eller om hon blev mördad av hans anförvanter, för att göra honom till lags. President Medvedev är tydligen tillfreds med att ha en mördare som president i en av Ryska federationens delrepubliker.”

När Natasha hade kritiserat att flickor tvingades bär sjal på offentlig plats, hade hon ett samtal med Ramzan Kadyrov. Hon berättade att han hotade henne och bokstavligen sa: ”Ja, jag har blod på händerna upp till armbågarna. Och det skäms jag inte för. Jag har dödat och jag tänker fortsätta döda dåliga människor. Vi kämpar mot republikens fiender.”

Vi vet att det senaste materialet som Natasja tagit fram om nya bortföranden, utomrättsliga avrättningar och offentliga arkebuseringar i en tjetjensk by, framkallade ogillande i det tjetjenska ledarskapet.  Chefen för vårt kontor i Groznyj blev informerad om detta av den så kallade ombudsmannen för mänskliga rättigheter i Tjetjenien Nudri Nuchazjijev. Han sa att han inte ville att något skulle hända och därför ville han tala oss till rätta. Vi tog ändå risken, det visade sig vara en risk vi inte borde tagit. Vi bär en stor skuld.

Det är dags att kalla saker och ting vid deras rätta namn. I Ryssland just nu pågår en statlig terror. Vi känner till morden i Tjetjenien och morden utanför Tjetjeniens gränser. De som försöker säga sanningen och som kritiserar makten blir mördade. Ramzan Kadyrov har gjort det omöjligt för människorättsförsvarare att arbeta i republiken. De som dödade Natalija Estemirova, ville sätta stopp för flödet av sann information från Tjetjenien.

Kanske har de lyckats med det.

  •  Stalin och Natalija Estemirova « Lindrig huliganism 24 okt 2023 Natalia Estemirova arbetade för Memorial i Tjetjenien. Oleg Orlov tänker inte, Förresten: Ramzan Kadyrov mördade Natalija Estemirova.
  • Snart ett år sedan Natalija Estemirova blev mördad « Lindrig  4 jul 2023 dagar sedan så var det ett år sedan människorättsaktivisten Natalija Estemirova mördades. Och Oleg Orlov, som anklagade Kadyrov för mordet
  • Kommer Kadyrov vittna?  23 mars 2023.  Den 28 mars fortsätter domstolsförhandlingarna i det straffrättsliga åtalet mot Oleg Orlov. Han blev ju åtalad för att ha förtalat Tjetjeniens president. Det har han inte. Hans uttalanden efter mordet på Natalija Estemirova var fullkomligt rimliga.   Det blir det åttonde domstolstillfället och enligt planeringen skall Kadyrov vittna.

  • http://www.svd.se/nyheter/utrikes/demonstranter-greps-i-ryssland_4182153.svd

  • Domen mot Oleg Orlov på svenska 1 november 2023.  Utdrag ur min examensuppsats (kan bli föremål för redigering). På ryska finns domen här. Ramzan Kadyrov mot Memorial och Oleg Orlov[1] Detta är ett rättsfall som fått en del uppmärksamhet i media eftersom den rör aktuella politiska förhållanden i Ryssland. I september 2023 lämnade Ramzan Kadyrov, Tjetjeniens president, in en stämningsansökan, där han krävde fem [...]

  • Så marscherar Putin mot ett nytt Tsarvälde, DN, februar 2023

  • Oleg Orlov arresterad igen, Anna Ek, Svenska freds

Imorgon faller domen mot Oleg Orlov

Imorgon klockan halv fem Moskvatid faller dom mot Oleg Orlov, som är åtalad för förtal av Tjetjeniens ledare Ramzan Kadyrov. Oleg försvaras av den kände advokaten Genri Reznik. Åklagaren kommer att yrka på 150 000 rubel i böter (ca 45 000 SEK), vilket väl kan ses som ett lågt straff, eftersom maxstraffet är 3 års fängelse.

På något sätt oroar det mig. Kanske tänker man döma honom - så att Kadyrov skall få sin symboliska hämnd, men till ett lindrigt straff, för att det skall bli mindre upprörande?

Medvedev har varit ute i veckan och talat om att helt ta bort fängelsestraffet för förtal. Det är bra, men det är egentligen inte där skon klämmer när det gäller den ryska förtalslagstifningen. Felet ligger i att domstolarna är totalt oförmögna att göra avvägningen mellan behovet av en öppen debatt och grävande journalistik å ena sidan, och rätten till skydd för sitt goda namn och privatliv å andra. Därför döms hederligt folk som om de vore brottslingar. Det är fel och upprörande. Om så böterna eller skadestånden bara är en kopek, så är det ett grovt brott mot yttrandefriheten. Och ett fruktansvärt slöseri med goda människor tid.

Amnestys uttalande om fallet ger en mycket bra sammanfattning av turerna och visar tydligt vad som är rätt och fel.

Allt om rättegången på Memorials hemsida:  http://www.memo.ru/2020/09/10/sud.htm

Robert Hårdh blogg: Bollen är rund i Tjetjenien

SvD: Kadyrov anklagas för mord i Wien

Lindrig huliganism: Kommer Kadyrov att vittna?

Lindrig huliganism:Ett år sedan Natalija Estemirova blev mördad

Lindrig huliganism: Stalin och Natalia Estemirova

Kalle Kniivilä: Luzjkov vill ha kämpande patrioter

Lindrig huliganism: Ett år sedan de blev mördade

Lindrig huliganism: Domen mot Oleg Orlov på svenska

Gayaktivister attackerade i Moskva

En grupp gayaktivister som ville genomföra en demonstration i centrala Moskva greps idag lördag av polis. SVT:s korrespondent fanns på plats och kunde rapportera om hur medlemmar ur en ultraortodox grupp fanns på plats och utsatte gayaktivisterna för misshandel utan att poliserna ingrep. I inslaget på svt.se intervjuas en av motdemonstranterna som kallar homosexuella för ”genetisk smuts”. De verkade dessutom enligt inslaget ha en ”god relation till polisen”.

Se inslaget: http://svt.se/2.22584/1.2439609/gayaktivister_attackerades_i_moskva

Unika dokument från tsartiden återlämnade

Nyligen kunde USA i en av ryska media välbevakad ceremoni i Moskva överlämna 21 dokument, påbud och ukaser från ryska tsarer och tsarinnor genom seklerna. Det äldsta dekretet är från 1733 och utgavs av kejsarinnan Anna, Peter den stores brorsdotter. Dokumenten stals från ryska arkiv i början på 1990-talet, då det som varit Sovjetunionen gradvis [...]

Gorbatjov fyller 80

Igår, den andra mars, fyllde Mihail Gorbatjov 80 år, jämt 20 år sedan Sovjetunionen, vars förste och ende president han var, upplöstes. Ömsom starkt kritiserad, ömsom hyllad, är han ännu densamme, även om han inte längre rör sig lika lätt. För närheten till det laddade uttrycket och kärleken till humorn, det har han kvar. Hans [...]

Trafiken i Moskva ska bli 30 procent snabbare

Moskvas vägar ska bli bredare och nya ska byggas. Och ett sätt att få bredare vägar blir att gräva ner kraftledningar som nu upptar stora ytor ovan mark. Hela 30 mil väg skulle man kunna vinna - det skulle kunna bli tre nya ringvägar om man bara mäter sträckan. Detta följer av det förslag som [...]

Ryssland slopar växlingen vinter- och sommartid

Det har länge varit på tal, men nu kommer det att ske. Från och med i höst slopar Ryssland växlingen mellan vinter- och sommartid.  Det beslutet meddelade Medvedev idag vid firandet av Ryska vetenskapens dag. - Folk blir bara förvirrade och plågade av att flytta visarna fram och tillbaka, sade han. -Jag talar också för de [...]

Moskvas borgmästare klagar över korrupta tjänstemän

”Det kommer aldrig att finnas några hederliga och fattiga tjänstemän i vårt land, är jag rädd”. Det sa Moskvas borgmästare, Sergej Sobjanin, igår vid öppnandet av ekonomiska forumet ”Rossija - 2023″ i Moskva. Moskva har förlorat farten och dynamiken i sin utveckling, sade han. Och detta beror i stor utsträckning på det massiva byråkratiska träsk [...]

Huvudet tillhörde man från Dagestan?

Journalister från en lokal tidning i Dagestan, Tjernovik, har identifierat självmordsbombaren på Domodedovo-flygplatsen, säger man. Enligt tidningen tillhörde huvudet 20-åringen Magomedhabib Daudov. Han är son till Ibragimhalil Daudov, medlem av en illegal väpnad gruppering i Dagestan. Enligt Tjernovik flög familjen Daudov in från Stavropol med nästan full styrka. Magomedhabibs mor, Zaudzjat, skall av misstag ha [...]

Ryske wahhabiten Vitalij Razdobudko tros vara bombman

En rysk wahhabit, Vitalij Razdobudko, anhängare av en mycket strikt fundamentalistisk riktning inom sunniislam, jagas nu för bombdådet på Domodedovo. I hans bostad i Pjatigorsk i nordkaukasiska provinsen Stavropol är ingen hemma, men gardinerna är rena och handdukar hänger ute på tork. I fönstret ligger en uppslagsbok om Koranen. På dörren en fastsatt papperslapp där [...]

Dmitrij Medvedev sparkar cheferna som missade attacken i Domodedovo

Innan han flög till det internationella ekonomiska forumet i Davos kallade Medvedev till ett möte i sitt residens i Gorki om transportsäkerheten. Situationen är otillfredsställande på det här området, sa Medvedev - Nu måste vi göra allt för att säkerställa att sådana här tragedier inte upprepas. Åtminstone allt som beror på oss, sa presidenten. Han [...]

Här

När självmorddådet skedde i Stockholm i december så var det många som sa ”Jag trodde aldrig det kunde hända här”. Det verkar vara något man liksom bara säger. Jag blev provocerad av de uttalandena, utan att riktigt kunna förklara varför. För vad menar de som säger så? Jag frågade en bekant, och hon svarade, ”Jo, men det är ju första gången”.
På den gatan, i den här staden ja.
När terrordådet inträffade i Moskva igår, så var det ingen som sa ”Jag trodde aldrig det kunde hända här”.
Kanske var det dem jag tänkte på hela tiden.
Nu förstår jag varför jag blev så irriterad. Det är som pingstvännerna i Jönköping, som trodde att bibelskolans elever överlevde Estoniakatastrofen för att de hade bett så mycket under resan. Hur djävla egocentrisk får man vara egetligen. Och dessutom skylta med det, som om det vore gulligt och oskuldsfullt.

Fjodor Dostojevskij: Onda andar (en roman om terrorism)

31 döda i självmordsattentat i Moskva

I dag klockan 14.37 svensk tid exploderade en bomb i ankomsthallen på Domodedovo-flygplatsen i Moskva. 31 personer uppges ha dödats i explosionen och över 130 rapporteras skadade. Enligt uppgifter till tidningen Kommersant utfördes dådet av en självmordsbombare som med bomben i en väska lyckats ta sig in i ankomsthallen via en entré som saknar metalldetektorer.

Ett vittne har fångat följande video och lagt ut på internet (varning för starka bilder):

Artikel i Kommersant (på ryska)

Artikel i Svoboda news (på ryska)

Explosion på Domodedovo – 36 döda, 108 på sjukhus

Enligt senaste uppgifter har 36 dödsoffer krävts vid olyckan på flygplatsen. Explosionen ägde rum vid ett kafé nära bagageutlämningen. Av de många skadade är flera mycket illa däran och förväntas inte överleva. Sammanlagt 108 behandlas nu på sjukhus. Många har fått skador av det metallskrot som fanns i bomben. Man har även hittat kroppsdelar av [...]

Dags att begrava Lenin?

Den 21 januari 2023 var det 87 år sedan Lenin dog. Han ligger fortfarande på lit-de-parade i mausoleet på Röda Torget. Är det då inte dags att begrava honom, undrar du? Jo, säger de flesta, närmare bestämt 69,7 procent av alla som röstat på sajten goodbyelenin.ru. Webbplatsen har lagts ut av ledande partiet Enade Ryssland, [...]

Dags att begrava Lenin?

Den 21 januari 2023 var det 87 år sedan Lenin dog. Han ligger fortfarande på lit-de-parade i mausoleet på Röda Torget.  Är det då inte dags att begrava honom, undrar du? Jo, säger de flesta, närmare bestämt 69,7 procent av alla som röstat på sajten goodbyelenin.ru. Webbplatsen har lagts ut av ledande partiet Enade Ryssland, [...]

Skola stängs i Moskva – eleverna för dåliga

Sångerskan Tatjana Snezjina var elev här Skola Nr 874 i västra Moskva vid Otjakov-vägen var stolt över sitt förflutna. Här hade sångerskan och författarinnan Tatjana Snezjina studerat. I hennes namn inrättade man till och med ett ”litteraturmuseum” här. Men så en dag kom skolinspektionen. De lät eleverna göra ett prov som skulle fastställa den faktiska [...]

Situationen för journalister i Ryssland

Den 27 januari anordas ett kvällsseminarium på temat ”Ryssland - hotet mot journalisterna”. Arrangörerna är Global reporting, Silc och Tidningen omvärlden.

Datum:  27 januari 2023 17:00
Medverkande:  Andrej Stolbunov, Beketovs advokat och styrelseledamot i organisationen ”Rättvisa” (www.s-pravdoy.ru/); Irina Vorobjova, journalist på radiostationen Echo Moskvy och aktiv bloggare. 
Samtalsledare: David Isaksson, Global Reporting.
Plats: Stora nygatan 26

Kom, kom! Anmäl er här!

Global bar 27/1: Ryssland - hotet mot journalisterna

Lindrig huliganism: Michail Beketov och yttrandefriheten

Ur Irinas blogg: Snälla Oleg - res dig!

Kalle Kniivilä: Sex frågor om misshandeln av Oleg Kasjin

Lindrig huliganism: Dålig tajming, tycker Irina

Lindrig huliganism: Rysk pop online – och några åtalade ryska journalister

Michail Beketov och yttrandefriheten

Igår visade TV4 ett reportage om Michail Beketov, som jag tidigare skrivit om i samband med misshandeln av Oleg Kasjin. Och i dag på morgonen kommenterade jag en kortare variant av samma inslag i TV4 Nyhetsmorgon.http://www.tv4play.se/nyheter_och_debatt/nyhetsmorgon?title=om_hotet_mot_ryska_journalister&videoid=1187672

Det är mycket bra att situationen för journalister i Ryssland uppmärksammas. För det första så behöver vi förstå vad som händer, utifrån är det lätt att tycka att rapporterna från Ryssland är motsägelsefulla - vad får man egentligen säga och vad får man inte säga? För det andra behöver Michail Beketov vår hjälp. Det är tack vare privata donationer till fonden som han har råd att betala sjukgymnastik och terapi. Jag såg i reportaget att han kan gå igen, det kunde han inte för några månader sedan. Du kan sätta in pengar på hans fond, bankuppgifterna har du här Фонд помощи журналисту Михаилу Бекетову. Genom att stödja Michail Beketov ger du också alla ryska journalister moraliskt stöd.

Den 27 januari 2023 ordnar Silc, Global Reporting och Reportrar utan Gränser ett seminarium om hoten mot yttrandefriheten i Ryssland (håll utkik efter tid och plats på våra hemsidor). Då skall vi dels försöka reda ut begreppen om vad som är farligt att skriva eller säga i Ryssland och varför, dels skall vi diskutera vad vi kan göra konkret för att stödja journalister i Ryssland. Och så skall vi samla in pengar till Michail Beketovs fond.

TV4 Nyheterna: Journalist grovt misshandlad (04.07 in i klippet börjar det, om de inte rättat till det)

Kalle Kniivilä: Sex frågor om misshandeln av Oleg Kasjin

Kalle Kniivilä: Gangstrar och huliganer härjar i Chimki

Lindrig huliganism: Dålig tajming, tycker Irina

Lindrig huliganism: Rysk pop online – och några åtalade ryska journalister

SvD: I Ryssland blundar fru Justitia på alla sätt.

Alla dessa dagar: Legal nihilism