Archive for the 'Medvedev' Category

Nickedockan får ett nytt ansikte

I en del länder är det väljarna som bestämmer vilka partier som ska sitta i parlamentet och vem som ska styra landet. I Ryssland är allt upp och ner. Här ska partierna ha makthavarnas förtroende, och det är presidenten som bestämmer vilka partier som ska sitta i parlamentet.

Enligt tidskriften Forbes är Michail Prochorov Rysslands tredje rikaste man, med en förmögenhet på 18 miljarder dollar. Förutom sina pengar har han tidigare mest uppmärksammats för sina klagomål på den ryska arbetslagstiftningen som han tycker är på tok för restriktiv. Fyrtiotimmarsveckan måste avskaffas och arbetsgivaren måste kunna ge sina anställda sparken utan några begränsningar, då blir det fart i den ryska ekonomin, menar han.

Nu är han också ledare i det låtsasparti som enligt de ryska makthavarnas plan ska få representera liberala värden i det ryska parlamentet efter valet i december. Partiet heter Pravoje delo (Den Rätta saken, eller Högerns sak). Målsättningen är att partiet nu ska få 15% av rösterna, och så blir det nog. För två dagar efter det att Prochorov valts till partiledare fick han en inbjudan till ett tv-sänt möte på presidentens datja utanför Moskva.

Men om Prochorov är Medvedevs nickedocka, vems nickedocka är då Medvedev? Eller har han egen vilja just i den här saken?

Continue reading ‘Nickedockan får ett nytt ansikte’

Enade Ryssland får färre platser i parlamentet efter höstens val

I alla fall har de färre ”garanterade platser” enligt den här artikeln på partiets egen hemsida. Och det blir nog så, illusionen om en flerpartistat, med sund politisk konkurrens måste ju upprätthållas. Det verkar som om någon i den styrande eliten kom på det någon gång 2024 eller 2024, eftersom partiets resultat då började sjunka - de fick inte ens egen majoritet i de flesta regionerna. När jag reste genom Ryssland förra månaden sa många av dem jag träffade att Ryssland är en enpartistat. I varje stad jag var fann jag partiets mottagningskontor centralt belägna. Jag letade inte, men de gick inte att missa.

Tydligen är det bara genom att skrämmas som man kan få dem att arbeta, kommenterar galleristen och twittraren Marat Gelman det faktum att partiet på sin egen hemsida skriver att det kommer krympa nästa val. När det inte finns någon yttre konkurrens, får man skärpa konkurrensen inom partiet för att få medlemmar och potentiella kandidater att lägga in en extra växel, antar jag att han menar.

DN: Spänd väntan på besked i den ryska maktkampen

Kalle Kniivilä: Brodskij stödjer Putins parti, En ring att härska över dem alla

Lindrig huliganism: Unga jabloko sätter upp en alternativ minnesskylt

PS: Men den stora snackisen är inte parlamentsvalet, utan vem som skulle ställa upp i presidentvalet - Putin eller Medvedev eller båda två? Kommer tandemokratin att fortsätta? Och vad faan är den Allryska folkfronten för påhitt? Kanske insåg Putin-Medvedev-Surkov att de där foran för demokratisk debatt som man kvävt de senaste åren, trots allt gjorde lite nytta i form av input? Att det är bekvämare att styra auktoritärt kanske bara är en illusion.

En ring att härska över dem alla

Partiväsendet i Ryssland är i omvälvning. Detta kan verka egendomligt, eftersom det egentligen bara finns ett riktigt parti i det ryska parlamentet, alla andra är nickedockor som styrs av de verkliga makthavarna. Men lite dockteater kan väl vara roligt som omväxling.

Det har gått tjugotvå år sedan de första delvis fria valen i Sovjetunionen, men jag kan inte glömma den äldre ryska kvinnan som intervjuades i finsk tv i mars 1989: “Det ska bara finnas ett parti!” - “Партия должа быть одна!”, sade hon. Att det skulle kunna finnas mer än ett parti tyckte hon var en konstig idé.

Continue reading ‘En ring att härska över dem alla’

Mera opium för folket

Det kom som en överraskning. Men det verkar som om den politiska permafrosten i Ryssland håller på att tina upp inför valet till parlamentet i december. Dessutom skickade premiärminister Vladimir Putin nyligen ut starka signaler om att han kommer att kandidera i nästa års presidentval. Är det vår i luften?
Den 6 maj höll det så kallade maktpartiet Enighet en konferens i staden Volgograd (gamla Stalingrad). Putin höll ett tal där han plötsligt efterlyste inget mindre än en ”folkfront”. En sammanslutning som skulle bestå av ”människor som är förenade av en gemensam vilja att stärka landet”.
Det var många som togs på sängen av Putins initiativ. Partiet Enighet dominerar landets politiska liv det senaste decenniet. Varför skulle det behövas en folkfront?
- Partiet behöver nya idéer, nya initativ och nya ansikten inför vinterns val, förklarade Putin.
Tanken vore att obundna kandidater från folkfronten ställer upp på maktpartiets listor. Tidigare i år arrangerades det flera lokalval ute i de ryska regionerna. Och trots att Putins parti vann en majoritet nästan överallt var valen en besvikelse för partiets ledning. Röstprocenten sjönk till en kritisk nivå med tanke på en dominerande majoritetsställning. Och Putin gick in för att snabbt bredda partiets kandidatbas för att få fler röster. Svaret blev en folkfront.
Redan följande dag samlade Putin villiga kandidater till ett möte i Moskva. Men mötet blev en besvikelse för många. Runt bordet satt bara Putins gamla lojala partners som t.ex. officiella fackföreningar, företagarnas och industrins organisationer, pensionärsförbundet, organisationen för krigsveteraner.
Landets politologer rev sig i håret och försökte frenetiskt komma underfund med vad Putin egentligen är ute efter. En föreslog att det handlar om att fuska inför valet. En ny folkfront i samarbete med maktpartiet gör det lättare att acceptera en förkrossande valseger. En annan menade att folkfrontens uppgift blir att nominera Putin inför presidentvalet i mars nästa år. Det är betydligt bättre att bli nominerad av en folkfront än av ett parti som har skakats av korruption och skandaler det senaste året.
Frågar man ryssarna vad de anser om det politiska schackspelet svar många att ”vem bryr sig”. Enligt sociologerna på Levada-institutet blir det allt svårare för folket att få en realistisk uppfattning om vad som pågår i landet och vart det är på väg. Det existerar ingen alternativ information för de breda massorna, vare sig i politiken eller i media. Det existerar bara två kraftfält i landet: Putin och Medvedev. Den som tittar på teve får uppfattningen att ”ingenting händer” eller att ”det pratas mycket, görs lite”.
Kremls politik det senaste decenniet har gått ut på att strypa alla andra åsikter och initiativ. Särskilt kollektiva och gemensamma aktiviteter. Och folket har förstått vinken. Resultatet är att de flesta ryssar inte vill göra något utöver det som krävs för att försörja den egna familjen. Därför pågår även en osynlig kris i Ryssland: medborgarnas handlingsförlamning.

Rysslands växande narkotikaproblem

Det har funnits där länge, knarket i Ryssland. Men det har inte pratats så mycket om det. Än mindre har problemen minskat. Det fanns redan under kommunisttiden, inte minst bland de soldater som tjänstgjorde i Afghanistan. När de återvände hem 1989 var förbindelsevägarna till narkotikan upparbetade. Idag går enligt en FN-rapport 21 % av all [...]

Tandem utan styre

Här i Ryssland har krisen i Libyen fått oväntade konsekvenser. En konflikt har uppstått mellan president Dmitrij Medvedev och premiärminister Vladimir Putin. Och den här gången verkar det vara på riktigt.
När Putin talade till journalister förra veckan kritiserade han starkt den internationella bombkampanjen mot Libyens ledare Gaddafi. FN-resolutionen beskrev han som ”bristfällig och felaktig”.
- Det hela påminner om ett medeltida korståg när nån uppmanar nån annan att gå till ett visst ställe för att befria det, kraxade Putin.
Orsaken till Putins dåliga humör hade kanske personliga orsaker. Tidigare i veckan hade han haft besök av USA:s vice-president Joe Biden. Skvalleruppgifter i rysk media rapporterade att Biden försökte övertyga Putin att inte ställa upp i presidentvalet om ett år.
Som bekant röstade inte Ryssland emot FN-resolutionen om Libyen. Ryssland var ett av fem länder som la ner sin röst. Ett unikt beslut. I vanliga fall har Rysslands princip varit att stå emot Natos och USA:s militära ingripanden. Ryssland har bara en gång tidigare gett sitt stöd till en militär operation: när det internationella samfundet beslöt straffa Irak för invasionen av Kuwait för tjugo år sedan.
Några timmar före omröstningen i FN hade Medvedev gett sparken till Rysslands ambassadör i Libyen. En ambassadör som varit pro-Gaddafi och som kritiserat den ryska ledningen för att ha svikit landets egna intressen i Libyen.
Premiärminister Putin behövde inte heller vänta länge på presidentens reaktion. Medvedev gick ut i tevenyheterna samma kväll för att ge Putin svar på tal. I en lång monolog betonade presidenten att det är han som bestämmer över landets utrikespolitik och att stödet till FN-resolutionen var det enda rätta.
Presidentens val av kläder var säkert inte någon slump. Han mötte pressen i en tuff läderrock med texten ”Högste befälhavaren” i guldbokstäver.
- Under inga omständigheter är det acceptabelt att använda uttryck som kan leda till en konflikt mellan civilisationer, som till exempel korståg eller annat. Sånt kan bara förvärra situationen. Alla borde komma ihåg detta, sa en irriterad Medvedev.
I samma veva försvann Putins uttalanden från tevenyheterna. I vanliga fall ges de båda ledarna lika mycket tid i nyheterna. Men nu fick man bara höra och se Medvedev.
Är det här en verklig konflikt? Troligtvis. Å andra sidan har Putin och Medvedev medvetet byggt upp ett samarbete av ”good cop, bad cop”där de båda ofta skapar diverse politiska rökridåer.
Medvedevs utrikespolitik har aktivt gått ut på att minska Rysslands globala roll och istället koncentrera sig på landets verkliga intressen i närområdet. Samtidigt har landet frångått principen att motsätta sig USA i så många frågor som möjligt. Istället vill man ha ett bredare och aktivare samarbete, även med EU.
I fallet Libyen gjorde Ryssland ett pragmatiskt val. Landet ville inte riskera relationerna till USA och EU på grund av Gaddafi.
Men här finns ingen bred politisk konsensus. Fråga bara Putin.

Ludmila Gurtjenko har gått bort

En av sovjetisk films största stjärnor, Ludmila Gurtjenko, har gått ur tiden. Hon skulle ha fyllt 76 i november. Från senare årtionden minns man henne särskilt i rollen som tuffa servitrisen Vera med det varma hjärtat i filmen ”Вокзал для двоих” (Väntsal för två) från 1982 där hon spelade mot Oleg Basilasjvili. Filmen deltog i [...]

Medvedevs sheriffer

I Ryssland fortsätter reformerna att dugga tätt. Den här gången gäller det den sovjetiska milisen som från och med mars reformeras till att heta den ryska polisen.
Milisen är den samhälleliga enhet som de ryska medborgarna har det minsta förtroendet för. Många väljer att byta trottoar om en milisman kommer emot. Å andra sidan är risken minimal. För det mesta spanar de efter diverse offer i sina Ladabilar.
Folks krassa inställning till milisen är att den är korrupt och opålitlig. Istället för att skydda medborgarna har milisens svarta får för ovana att trakassera vanligt folk med diverse byråkratiska kontroller. Dessutom springer de andras ärenden. Det har inte varit ovanligt med återkommande skandaler där milisen skyddat den kriminella världen. Inte undra på att folk tycker att milisen är en ”firma” vars främsta uppgift är håva in pengar till sina chefer.
President Medvedev inledde reformarbetet inom polisen år 2024 efter en rad chockerande fall där milismän var inblandade. Ett av de värsta handlade om milismannen Denis Jevsjukov som löpte amok i en supermarket i Moskva. Han stegade in i butiken nattetid, med uniformen på sig, drog tjänstepistolen och sköt ihjäl tre och skadade sex personer. I rätten var hans förklaring att han hade grälat med hustrun.
Med all sannolikhet gick Jevsjukov in i butiken för att köpa mer sprit. En handling som numera har blivit svårare tack vare andra reformer. Eller närmare bestämt antialkohol-kampanjen. I dagens läge är det förbjudet att sälja vin och sprit nattetid. Och för några dagar sen kom turen till ölflaskan. Det ryska parlamentet är på god väg att förbjuda försäljningen av starköl nattetid. Det här är första gången som de ryska lagstiftarna definierar öl som en alkoholdryck. Tidigare har öl bara varit en - maltdryck. Men bryggeriernas lobbare lyckades övertyga parlamentet att enbart förbjuda starköl. De ölsorter som har maximalt fem procent alkohol i sig kan fortfarande säljas även nattetid. I Ryssland utgör öldrickandet en tredjedel av den totala alkoholkonsumtionen på 15,7 liter ren alkohol per invånare per år. (I Finlands är motsvarande siffra 12,5.)
Det främsta målet med milisreformen är att korruptionen ska minska. Enligt gallupundersökningar anser allmänheten att reformen går mot rätt håll, men samtidigt är man skeptisk till att arbetsmoralen förbättras och att även polismän står lika inför lagen.
Reformen pågår hela det här året och ska minska antalet poliser med 20 procent. I samma veva höjs lönen för de som blir kvar.
Samtidigt utrustas polismännen med munkavle. Numera får de inte diskutera chefernas order eller ge uttryck för egna åsikter i den allmänna debatten. Tystnadsplikten hänger troligtvis samman med milismannen Alexej Dymovskij som ifjol pratade ut om korruptionen i en video som han la ut på internet.
Reformen leder åtminstone till en konkret sak. Alla polismän ska, precis som sina amerikanska kolleger, börja gå omkring med en namnbricka på uniformen. Den som vågar kan på nära håll ta reda på ifall brickan är stjärnformad.

Gorbatjov fyller 80

Igår, den andra mars, fyllde Mihail Gorbatjov 80 år, jämt 20 år sedan Sovjetunionen, vars förste och ende president han var, upplöstes. Ömsom starkt kritiserad, ömsom hyllad, är han ännu densamme, även om han inte längre rör sig lika lätt. För närheten till det laddade uttrycket och kärleken till humorn, det har han kvar. Hans [...]

Yngre konstapeln tar diktamen

Yngre konstapeln Artiom Tjaruchin har det inte lätt. Alltid är det någon som är missnöjd, hur han än försöker vara överheten till lags.

Tre gånger åkte han till polisstationen, sent på nyårsaftons kväll, för att få ihop det vittnesmål som behövdes för att få den gripne oppositionspolitikern Ilja Jasjin inlåst på fem dygn. Till slut blev det rätt, när han skrev precis som chefen dikterade.

Två dagar senare begick han mened i rätten, när han vittnade enligt den rapport han hade skrivit ner. I rapporten stod det att Jasjin hade gjort våldsamt motstånd mot polisen när polisen under en demonstration för den grundlagsfästa rätten till demonstrationsfrihet försökte gripa en annan oppositionspolitiker, Boris Nemtsov.

Continue reading ‘Yngre konstapeln tar diktamen’

Ryssland slopar växlingen vinter- och sommartid

Det har länge varit på tal, men nu kommer det att ske. Från och med i höst slopar Ryssland växlingen mellan vinter- och sommartid.  Det beslutet meddelade Medvedev idag vid firandet av Ryska vetenskapens dag. - Folk blir bara förvirrade och plågade av att flytta visarna fram och tillbaka, sade han. -Jag talar också för de [...]

Ryske wahhabiten Vitalij Razdobudko tros vara bombman

En rysk wahhabit, Vitalij Razdobudko, anhängare av en mycket strikt fundamentalistisk riktning inom sunniislam, jagas nu för bombdådet på Domodedovo. I hans bostad i Pjatigorsk i nordkaukasiska provinsen Stavropol är ingen hemma, men gardinerna är rena och handdukar hänger ute på tork. I fönstret ligger en uppslagsbok om Koranen. På dörren en fastsatt papperslapp där [...]

Dmitrij Medvedev sparkar cheferna som missade attacken i Domodedovo

Innan han flög till det internationella ekonomiska forumet i Davos kallade Medvedev till ett möte i sitt residens i Gorki om transportsäkerheten. Situationen är otillfredsställande på det här området, sa Medvedev - Nu måste vi göra allt för att säkerställa att sådana här tragedier inte upprepas. Åtminstone allt som beror på oss, sa presidenten. Han [...]

Explosion på Domodedovo – 36 döda, 108 på sjukhus

Enligt senaste uppgifter har 36 dödsoffer krävts vid olyckan på flygplatsen. Explosionen ägde rum vid ett kafé nära bagageutlämningen. Av de många skadade är flera mycket illa däran och förväntas inte överleva. Sammanlagt 108 behandlas nu på sjukhus. Många har fått skador av det metallskrot som fanns i bomben. Man har även hittat kroppsdelar av [...]

USA försöker hantera Ryssland

Hur ofta har man inte i Moskva hört uttrycket вашингтонский обком, ”regionskommittén för enklaven Washington”, innebärande att USA på något sätt försöker fjärrstyra det som händer i Ryssland. Om inte hela statsapparaten så åtminstone Moskvas liberaler, en femte kolonn, i folkmun benämnd ”sjakalerna på ambassaderna”. Men man ser i själva verket få spår av de [...]

Förbud för utlänningar att köpa mark i gränsområden

Begränsningar i rätten att köpa mark för utlänningar införs nu i samtliga gränsområden i Ryssland. Medvedev skrev under en förordning om detta redan förra veckan, den 8 januari. Utländska medborgare, statslösa personer och utländska juridiska personer kan med beslutet inte ta mark i besittning i 380 distrikt och städer i Ryska Federationens utkanter: i alla [...]

Rysslands årtionde: från kaos till disciplin

Nya terminal D i SjeremetievoSkrämmande, kaotiskt, korrupt, hotfullt, grått, annorlunda – och väldigt långt borta. Det är så Ryssland framstår ur svenskt perspektiv. Därför blir jag lika förvånad varje gång jag landar i Moskva och upptäcker hur vanligt allt är. Människorna är välklädda och glada, butikerna är fyllda med varor och många av tidningarna med artiklar som gycklar makthavarna.

Den nybyggda terminalen på flygplatsen Sjeremetievo skiljer sig inte märkbart från Kastrup. Ett skinande nytt, välstädat tåg kör förbi betongförorterna, direkt från flygplatsen till centrum. På stationen petar en liten flicka nyfiket på den automatiska porten. Spärrvakten varnar henne vänligt:

– Gå inte på det hållet, då kan du få på fingrarna.

På ytan är det ordning och reda i Ryssland. Efter nittiotalets våldsamma omvälvningar och ekonomiska kaos har landets invånare fått njuta av ett årtionde av tillväxt och stabilitet.

Continue reading ‘Rysslands årtionde: från kaos till disciplin’

Dagens ledare

Dagens ledare i BLT om Chodorkovskij. Vi är inte ensamma om att skriva om detta idag. Här Expressen. Dagens Nyheter har också skrivit, men jag hittar ingen länk till den artikeln ännu. Svenskan, däremot, har inget idag på ledarplats om detta. Grrrnf!

(Man borde förresten skicka en språkvetare till Sveriges Radio och SVT, där de vare sig kan uttala Medvedev eller Chodorkovskij. Det blir Medevjev och Chodorovskij så man håller på att bli tokig! SNÄLLA SR och SVT!)

Uppdatering. Läs gärna Info Belarus: Sluta dalta med Europas diktator!

Kasjin: ”Ivanov rättar till Medvedevs misstag”

Ivanov rättar till Medvedevs misstag. Så kommenterar den kända journalisten Oleg Kasjin den ryska regeringens beslut att köra över motståndarna mot vägbygget genom Chimki-skogen. Beslutet togs egentligen redan förra veckan och sedan dess har Vladimir Putin demonstrativt vägrat uttala sig om ärendet. I en artikel i Forbes skriver Kasjin att det inte var någon slump att beslutet tillkännagavs av just vice premiärminister Sergej Ivanov - tvärtom en tydlig politisk signal.

För tre månader sedan talade presidenten själv högt och högtidligt om att stoppa bygget, och den som fick förtroendet att rätta till presidentens misstag (och det var ju, visar det sig, ett misstag, eller hur?) blev uppenbarligen den allra mest impopulära och otursförföljda tjänstemannen…

Еще три месяца назад о приостановке строительства торжественно и громко говорил сам президент, а ошибку президента (а ведь это, получается, была ошибка, правда же?) доверили исправить, очевидно, самому непопулярному и точно самому невезучему правительственному чиновнику…

President Medvedev gick för några månader sedan ut och stoppade vägbygget och krävde en total genomlysning över alternativen, och dagens beslut att fortsätta som planerat är en knäpp på näsan för Medvedev, skriver Kasjin.

”det är svårt att främja sig från tanken att Medvedev med den här motorvägen återigen blivit knäppt på näsan, och det var allt annat än kamratligt menat.

«трудно отделаться от мысли, что с этой трассой Дмитрия Медведева в очередной раз щелкнули по носу, и совсем не из соображений товарищеской подначки.

Får man tro Kasjin, och jag är böjd att hålla med honom, kommer Rysslands president inte att heta Dmitrij Medvedev efter nästa val:

Det är bara Dmitrij Medvedev som fortfarande, enligt hans pressekreterare, anser att man inte tagit hänsyn tll allmänhetens uppfattning när vägprojektet diskuterats. I tävligen ”den mest kamouflerade avskedsansökningen” skulle, antagligen, en sådan formulering utan tvekan kamma hem segern.

Только Дмитрий Медведев, по словам его пресс-секретаря, по-прежнему считает, что при обсуждении проекта строительства трассы не учитывалось мнение общественности. На конкурсе на самое завуалированное прошение об отставке такая формулировка, наверное, победила бы безоговорочно.

Läs hela Kasjins artikel i Forbes här (på ryska).

Sista striden om Chimki-skogen?

Så kom då beslutet. Den nya motorvägen mellan Moskva och St Petersburg byggs genom Chimki-skogen, helt enligt plan och trots alla protester. Det beskedet gav Rysslands vice premiärminister Sergej Ivanov i dag.

Beslutet var inte oväntat. Det finns alltför mäktiga ekonomiska intressen i motorvägsbygget för att ändra den inslagna vägen. Diskussionen är hur som helst redan i full gång på ryska bloggar. Så här skriver signaturen efa2007 på ЖЖ (ryska livejournal):

Сегодня принято решение о том, что трасса все же пройдет через Химкинский лес. Его уже не спасти.

I dag togs beslutet att motorvägen trots allt ska gå genom Chimki-skogen. Den går inte längre att rädda.

Chimki-skogens beskyddare hoppas nu på att president Medvedev ska sätta ner foten. Det var han som i augusti stoppade vägprojektet med motiveringen att sträckningen skulle utredas på nytt. Än så länge tiger dock Medvedev.

Får betalt till stöd för motorvägsbygge.

Läs Vasabladets artikel.