Archive for the 'Ryzjkov' Category

Smygfilmer ska så osämja

Efter ett par veckors stiltje kring nyårshelgen börjar rysk politik nu ta fart igen. Och maktens vakthundar håller allt bättre koll på oppositionsföreträdarna.

Redan tidigare har avlyssnade telefonsamtal, smygfilmade sexscener och privat e-post vid behov lagts ut på nätet, allt i syfte att kompromettera motståndare till makthavarna. De senaste veckorna har kampanjen intensifierats.

Senast har “någon” lagt ut en videofilm som visar ett spontant möte mellan två ledande oppositionsföreträdare som träffas på ett kafé i centrala Moskva. Det handlar om liberalen Vladimir Ryzjkov och den starkt Putinkritiska parlamentsledamoten Gennadij Gudkov från partiet Rättvisa Ryssland. De två träffas för att diskutera sin strategi gentemot andra oppositionsföreträdare, och syftet med att lägga ut det privata samtalet på nätet är givetvis att så osämja inom oppositionen.

Continue reading ‘Smygfilmer ska så osämja’

Oppositionen tystad i smutsigaste valet

Ryssarna har tröttnat på Vladimir Putin som i praktiken har styrt landet sedan 1999 och som tänker återkomma som president om tre månader. Kommunisternas popularitet ökar. Det är de viktigaste slutsatserna efter söndagens parlamentsval, där maktpartiet Enade Ryssland trots omfattande manipulering och valfusk backade ordentligt.

Söndagens parlamentsval var det smutsigaste valet i Ryssland någonsin, sade oppositionspolitikern Vladimir Ryzjkov i en intervju på tv-kanalen al-Jazira medan röstningen pågick.

– Makthavarna är väldigt rädda, det är därför man har sett till att blockera de viktigaste oberoende informationskällorna på nätet.

Continue reading ‘Oppositionen tystad i smutsigaste valet’

Nickedockan får ett nytt ansikte

I en del länder är det väljarna som bestämmer vilka partier som ska sitta i parlamentet och vem som ska styra landet. I Ryssland är allt upp och ner. Här ska partierna ha makthavarnas förtroende, och det är presidenten som bestämmer vilka partier som ska sitta i parlamentet.

Enligt tidskriften Forbes är Michail Prochorov Rysslands tredje rikaste man, med en förmögenhet på 18 miljarder dollar. Förutom sina pengar har han tidigare mest uppmärksammats för sina klagomål på den ryska arbetslagstiftningen som han tycker är på tok för restriktiv. Fyrtiotimmarsveckan måste avskaffas och arbetsgivaren måste kunna ge sina anställda sparken utan några begränsningar, då blir det fart i den ryska ekonomin, menar han.

Nu är han också ledare i det låtsasparti som enligt de ryska makthavarnas plan ska få representera liberala värden i det ryska parlamentet efter valet i december. Partiet heter Pravoje delo (Den Rätta saken, eller Högerns sak). Målsättningen är att partiet nu ska få 15% av rösterna, och så blir det nog. För två dagar efter det att Prochorov valts till partiledare fick han en inbjudan till ett tv-sänt möte på presidentens datja utanför Moskva.

Men om Prochorov är Medvedevs nickedocka, vems nickedocka är då Medvedev? Eller har han egen vilja just i den här saken?

Continue reading ‘Nickedockan får ett nytt ansikte’