Archive for the 'avlyssning' Category

Smygfilmer ska så osämja

Efter ett par veckors stiltje kring nyårshelgen börjar rysk politik nu ta fart igen. Och maktens vakthundar håller allt bättre koll på oppositionsföreträdarna.

Redan tidigare har avlyssnade telefonsamtal, smygfilmade sexscener och privat e-post vid behov lagts ut på nätet, allt i syfte att kompromettera motståndare till makthavarna. De senaste veckorna har kampanjen intensifierats.

Senast har “någon” lagt ut en videofilm som visar ett spontant möte mellan två ledande oppositionsföreträdare som träffas på ett kafé i centrala Moskva. Det handlar om liberalen Vladimir Ryzjkov och den starkt Putinkritiska parlamentsledamoten Gennadij Gudkov från partiet Rättvisa Ryssland. De två träffas för att diskutera sin strategi gentemot andra oppositionsföreträdare, och syftet med att lägga ut det privata samtalet på nätet är givetvis att så osämja inom oppositionen.

Continue reading ‘Smygfilmer ska så osämja’

Kloka kompisar, korkade fiender

Det är uppenbart att protesterna mot valfusket i Ryssland gör makthavarna nervösa. Smutskastningen mot oppositionen tar nu fart och det blir allt svårare att hävda att det inte är maktapparaten som är bakom attackerna. För vem annan skulle kunna ha möjlighet att avlyssna den oppositionella partiledaren Boris Nemtsovs telefon?

Skvallersajten Lifenews.ru som är känd för sina goda kontakter inom polisen och säkerhetstjänsten, publicerar nu ljudfiler med valda bitar ur Nemtsovs privata telefonsamtal med andra regimkritiska aktivister. “Redaktionen har fått tillgång till över sex timmars inspelningar av Nemtsovs samtal med oppositionskolleger”, skriver Lifenews.ru på sin förstasida.

Samtalen innehåller en del grovt språk och negativa uttalanden om andra aktivister. Syftet med urvalet är uppenbarligen att så osämja bland arrangörerna av den stora demonstration mot valfusket som ska äga rum i centrala Moskva på vår julafton, en dag som i Ryssland är en helt vanlig lördag.

Continue reading ‘Kloka kompisar, korkade fiender’