Archive for the 'valfusk' Category

Falsk, falskare, falskast?

Trots att den stora protestvågen i Ryssland verkar vara över för den här gången fortsätter Kremls propagandamaskin sitt angrepp på proteströrelsen - ett tydligt tecken på att makthavarna tar de senaste månadernas händelser på största allvar. Frågan är bara om den grova smutskastningskampanjen verkligen fungerar. Principen verkar i alla fall vara samma som hos Goebbels: “Om en lögn upprepas tillräckligt många gånger blir den en sanning.”

Continue reading ‘Falsk, falskare, falskast?’

Falska förfalskningar förfalskas

Rubriken låter helknasig, men det kommer en förklaring, jag lovar. Den är precis så konstig som man kan tro.

Egentligen borde det inte finnas något behov av omfattande fusk under söndagens presidentval i Ryssland. Visserligen finns det stort missnöje med Vladimir Putins styre framför allt bland den välutbildade medelklassen i Moskva och S:t Petersburg, och det storskaliga fusket under parlamentsvalet i december ledde till de största demonstrationerna i Ryssland sedan Sovjetunionens sammanbrott. Men under sina år vid makten har Putin sett till att förinta all möjlighet till reell politisk konkurrens. Följaktligen borde han inte ha några problem med att vinna valet utan manipulationer under själva valdagen.

Ändå tyder mycket på att vi även denna gång får se en hel del konstigheter. Kanske går det helt enkelt inte längre att stoppa förfalskningarna, när man i åratal indoktrinerat byråkrater på mellannivå i att det viktigaste är bra röstsiffror för rätt kandidat, inte hur man uppnår resultatet.

Continue reading ‘Falska förfalskningar förfalskas’

Putins parti vinner alltid

När resultatet blev fel tog valnämndens ordförande pappren och flydde ut genom fönstret mitt i natten. Nästa dag var siffrorna rätt och Enade Ryssland valvinnare.

Marija Gavrilova har svårt att hålla sig för skratt när hon berättar hur valfusket gick till i vallokal 81 i centrala Moskva, där hon var observatör under ryska parlamentsvalet i december.

– Vi fick syn på en kvinna som satt i ett rum med en hög valsedlar och kryssade i. När vi frågade vad hon sysslade med sade hon att hon spelade kort.

Marija Gavrilova tillkallade polis, men kvinnan stoppade de ifyllda valsedlarna i sin handväska och lyckades fly med bevismaterialet.

Continue reading ‘Putins parti vinner alltid’

Vräkning hotar ryska valövervakare

P1070698Avslöjandena om omfattande valfusk har blivit för besvärande för ryska myndigheter. Inför parlamentsvalet i december anklagades valövervakarna i organisationen Golos för att vara västspioner. Nu kastas de ut från sina lokaler.

Det klassiska artonhundratalshuset ligger i en sluttning vid en pittoresk gränd i välbevarad del av gamla Moskva, en dryg kilometer från Kreml. Adressen är också klassisk - huset tillhör kulturtidningen Literaturnaja Gazeta.

En ovanligt vänlig, uniformerad säkerhetsvakt antecknar namn och förklarar var Rysslands mest kända valövervakarorganisation Golos finns. Tre trappor upp, i ett ombyggt vindsutrymme.

Continue reading ‘Vräkning hotar ryska valövervakare’

Förvirring i Moskva

”Nej, pappa! Jag vet vad jag gör! Du har tittat för mycket på tv!”

Det är vindstilla och tjugo minusgrader på gångbron över Moskvafloden. Ångan sprider sig i luften kring Dimas mobiltelefon när han i allt hetsigare ton argumenterar med sin pappa som inte vill att han ska delta i lördagens protest mot valfusk.

– Ta det lugnt, pappa, skrik inte! Jo, jag vet. Nej, jag tänker gå, det är mitt beslut.

Till slut lägger Dima på.

– Folk i hans ålder tror på det som sägs på tv, suckar Dima och blickar ut över den istäckta floden.

Continue reading ‘Förvirring i Moskva’

Dagens film

De ryska makthavarna verkar ha drabbats av kollektiv hysteri inför lördagens protestmarsch. De är uppenbarligen rädda för att tappa greppet. Propagandan skruvas upp.

Bland annat har man ordnat en motdemonstration som ska äga rum i krigsminnesparken nära Moskvas centrum, Park Pobedy. Anställda hos statliga, halvstatliga och av staten beroende arbetsgivare ska bussas ut. Postanställda uppges få en extra ledig dag för varje kompis de tar med.

Den “anti-orangea” demonstrationen har också en hemsida där bland annat följande film har lagts ut. Filmen påminner ganska mycket om sovjetisk propaganda, men rent tekniskt är den så klart mycket bättre gjord. Uppenbarligen med budgetmedel. Jag har bara lagt till svensk text.

Som motvikt lägger jag också ut ett par snuttar om det som fick folk att demonstrera. Så här gick det till när röster i parlamentsvalet den 4 december förskingrades i ett valdistrikt i centrala Moskva. Med svensk text, här under.

Jo, och hälsningar från Moskva. Här är en del bilder.
Continue reading ‘Dagens film’

Vad har demonstranterna uppnått?

För ett par veckor sedan bad Dimitri Lennartsson mig svara på några frågor för en artikel i webbtidningen Utrikesperspektiv som ges ut av Utrikespolitiska föreningen vid Lunds universitet. Nu har artikeln publicerats, på engelska. Det var givetvis bara en liten del av mina svar som fick plats där. Med Dimitris tillstånd publicerar jag därför frågorna och svaren i sin helhet här. De känns fortfarande ganska aktuella.

Det viktigaste som hänt under tiden är att oppositionskandidaten Grigorij Javlinskij stoppats av Centrala valkommissionen. Eventuellt borde jag ha nämnt Prochorov, men jag tror fortfarande att det är Ziuganov som har störst chans att komma på andra plats. Och det bästa oppositionen kan hoppas på är fortfarande att Putin inte vinner i första omgången, det skulle försvaga hans maktposition en hel del och kanske tvinga honom att lyssna på kritiken.

Continue reading ‘Vad har demonstranterna uppnått?’

Putin och skallmätarna

Genom att använda etnisk härkomst som argument mot en av sina kritiker har Vladimir Putin tagit ett steg över det som hittills har varit en röd linje i det mångetniska Ryssland. Högst medvetet, verkar det som.

Att Putin häromdagen offentligt skällde ut Aleksej Venediktov, chefredaktören för den kritiska radiostationen Echo Moskvy, har fått viss uppmärksamhet även i internationella medier, och med all rätt. Uttalandet om författaren Boris Akunins georgiska pappa har inte uppmärksammats lika mycket, trots att det säger en hel del om Putin.

Putins möte med chefredaktörer för de tyngsta massmedierna i Ryssland ägde faktiskt rum på Venediktovs initiativ. Att första delen av mötet var öppen för tv-kamerorna var givetvis Putins beslut - han ville få ut sitt budskap.

Budskapet bestod av två delar. För det första är det i Ryssland den riktiga yttrandefriheten finns. För det andra är hans, Putins, motståndare en splittrad skara suspekta typer och knappt ens riktiga ryssar.

Continue reading ‘Putin och skallmätarna’

Smygfilmer ska så osämja

Efter ett par veckors stiltje kring nyårshelgen börjar rysk politik nu ta fart igen. Och maktens vakthundar håller allt bättre koll på oppositionsföreträdarna.

Redan tidigare har avlyssnade telefonsamtal, smygfilmade sexscener och privat e-post vid behov lagts ut på nätet, allt i syfte att kompromettera motståndare till makthavarna. De senaste veckorna har kampanjen intensifierats.

Senast har “någon” lagt ut en videofilm som visar ett spontant möte mellan två ledande oppositionsföreträdare som träffas på ett kafé i centrala Moskva. Det handlar om liberalen Vladimir Ryzjkov och den starkt Putinkritiska parlamentsledamoten Gennadij Gudkov från partiet Rättvisa Ryssland. De två träffas för att diskutera sin strategi gentemot andra oppositionsföreträdare, och syftet med att lägga ut det privata samtalet på nätet är givetvis att så osämja inom oppositionen.

Continue reading ‘Smygfilmer ska så osämja’

Väl vägda ord från OSSE

I slutet av förra veckan kom slutrapporten från OSSE:s valövervakare som observerade det ryska parlamentsvalet den 4 december, och nu har jag hunnit läsa igenom den.

Texten är byråkratiskt upplagd efter en en fast mall, mycket dipolomatiskt formulerad, och egentligen är det bara en sida som omedelbart handlar om det som hände just under valdagen. Den som läser noga kan ändå inte låta bli att dra slutsatsen att det förekommit omfattande valfusk.

Continue reading ‘Väl vägda ord från OSSE’

Sanning och lögn i Ryssland

Esperanto

Till slut blev avgrunden mellan den offentliga lögnen och den ryska verklighet som alla kunde se för stor. Efter ett årtionde av apati har de som tröttnat på lögnerna fått nog och tagit sig ut på gatorna. Någon snabb omvälvning av det politiska systemet verkar högst osannolik, men redan det faktum att det nu i Ryssland finns politik i ordets verkliga betydelse är hoppingivande.

- Jag är övetygad om att vi nu går in i en ny epok där politisk konkurrens är möjlig, sade före detta finansministern Aleksej Kudrin i en radiointervju den 27 december.

Fast egentligen handlar det kanske mer om självrespekt än om politik i ordets vanliga mening. Den nya generationen ryssar har helt enkelt tröttnat på att hålla tyst när de blir lurade.

Continue reading ‘Sanning och lögn i Ryssland’

Kloka kompisar, korkade fiender

Det är uppenbart att protesterna mot valfusket i Ryssland gör makthavarna nervösa. Smutskastningen mot oppositionen tar nu fart och det blir allt svårare att hävda att det inte är maktapparaten som är bakom attackerna. För vem annan skulle kunna ha möjlighet att avlyssna den oppositionella partiledaren Boris Nemtsovs telefon?

Skvallersajten Lifenews.ru som är känd för sina goda kontakter inom polisen och säkerhetstjänsten, publicerar nu ljudfiler med valda bitar ur Nemtsovs privata telefonsamtal med andra regimkritiska aktivister. “Redaktionen har fått tillgång till över sex timmars inspelningar av Nemtsovs samtal med oppositionskolleger”, skriver Lifenews.ru på sin förstasida.

Samtalen innehåller en del grovt språk och negativa uttalanden om andra aktivister. Syftet med urvalet är uppenbarligen att så osämja bland arrangörerna av den stora demonstration mot valfusket som ska äga rum i centrala Moskva på vår julafton, en dag som i Ryssland är en helt vanlig lördag.

Continue reading ‘Kloka kompisar, korkade fiender’

Putin duckar för protesterna

Parlamentsvalet var rättvist och resultatet visar folkets vilja, säger premiärminister Vladimir Putin. För att ingen ska misstänka valfusk i presidentvalet i mars, då han själv är huvudkandidat, utlovar han webbkameror i alla landets 90 000 vallokaler.

Vladimir Putin tvingades i går inleda sin årliga direktsända frågestund med att svara på frågor om valfusk. Han slog direkt fast att inget fusk hade förekommit och att valresultatet, som gav hans parti fortsatt egen majoritet i parlamentet, var ärligt och rättvist.

– Oppositionen hävdar alltid att valen inte har gått rätt till. Alltid. Detta händer överallt, i alla länder.

Continue reading ‘Putin duckar för protesterna’

Arbetare från Ural beredda att rycka in

Årets upplaga av “fråga Putin” slog återigen rekordet. Han höll på i fyra timmar och 33 minuter, fyra minuter längre än förra året. Många frågor blev det också. Valet gick rätt till, fick vi veta. Många av dem som demonstrerade mot valfusk var betalda av onda krafter. Och så undrade Putin varför demonstranterna hade hängt kondomer i sina kläder, det kanske var agitation mot aids? Jovisst ja, inte var det kondomer utan något annat, något slags vita band, men det hade väl inte varit fel med kondomer, det är bra med sunt leverne i unga år, resonerade Putin.

Och så var det den här spontana repliken från arbetarna vid fabriken Uralvagonzavod inte bara tillverkar järnvägsvagnar, utan också, och kanske framför allt, stridsvagnar. Ni slipper titta i fyra och en halv timme, klippet är bara en halv minut.
Continue reading ‘Arbetare från Ural beredda att rycka in’

Farliga ord, farligare siffror

Nu har Kreml visat var gränsen för det tillåtna går. Maksim Kovalskij, chefredaktör för en av rysslands bästa politiska veckotidningar, Kommersant Vlast, har fått sparken. Dessutom har ägarbolaget Kommersant Holdings verkställande direktör Andrej Galijev tvingats avgå. Även förlagshuset Kommersants verkställande direktör Demjan Kudrjavtsev har lämnat in sin avskedsansökan.

Anledningen är olämpliga publikationer i samband med parlamentsvalet. Huvudtemat i Kommersant Vlasts senaste nummer var givetvis valresultatet, och tidskriften använde mycket utrymme för att analysera de märkliga siffrorna. Den stora rubriken på omslaget är “Pobeda jedinobrosov”, en svåröversatt ordlek. Kanske “Enade Fusklands seger”.

Continue reading ‘Farliga ord, farligare siffror’

Omgruppering av Kremls trupper

Nu börjar det klarna hur de ryska makthavarna tänker reagera på lördagens jättedemonstrationer som krävde rättvisa val. Strategin påminner om tekniken som använts under de senaste tio dagarna för att förvirra alla som försöker använda Twitter för att följa händelseutvecklingen kring valfusket, valövervakningen och protesterna.

I Twitter har betalda bloggare spammat relevanta taggar och sökbegrepp med nonsensmeddelanden som “hallå, är det här man får telefonsex”. Enda sättet att hålla koll på vad som egentligen pågick under valdagen och under lördagens demonstration var att skippa alla sökbegrepp och etiketter, och bara följa välkända, tillförlitliga personer och organisationer.

Continue reading ‘Omgruppering av Kremls trupper’

Ryssarna vill ta tillbaka sitt land

En Esperanto

“Detta är vårt land!” skanderade tiotusentals demonstranter i centrala Moskva i går eftermiddag. I de största demonstrationerna sedan Sovjetunionens sönderfall tog ryssarna sig ut för att kräva rättvisa val. Makthavarna stod handfallna.

Det fräcka valfusk som maktpartiet Enade Ryssland använde i förra söndagens val för att bevara sin majoritet i parlamentet fick ryssarnas bägare att rinna över.

Internet gjorde det möjligt för de upprörda väljarna att sprida oändliga mängder mobilfilmer från vallokaler där tjocka högar med färdigt ikryssade valsedlar upptäcktes. Redan dagen efter valet samlades uppemot åtta tusen arga väljare i centrala Moskva för att demonstrera mot fusket.

Continue reading ‘Ryssarna vill ta tillbaka sitt land’

Virus hotar ryska demonstranter

Ryssar varnas för att delta i dagens stordemonstration mot valfusk “för att inte bli förkylda”. Gymnasieelever som demonstrerar får inte ta slutexamen.

Makthavarna i Moskva är påtagligt nervösa inför dagens demonstrationer mot valfusket i förra helgens parlamentsval. Protestmöten är planerade i tiotals städer runt om i Ryssland, och demonstrationen i Moskva förväntas bli den största oppositionsmanifestationen på mer än ett årtionde.

Continue reading ‘Virus hotar ryska demonstranter’

En ny bild på valfusket i Ryssland

Här är ytterligare en kurva som är svår att förklara på annat sätt än att det förekommit mycket omfattande valfusk i hela landet, och att de lokala valkommissionerna (eller lokala valnämnderna, om man så vill) försökt komma upp till bestämda mål: 50% för Enade Ryssland, 60% för Enade Ryssland, 65% för Enade Ryssland…

Kurvan utgår alltså från centrala valkommissionens officiella siffror och visar antalet lokala valkommissioner (vertikala axeln) där Enade Ryssland nått upp till viss procentandel (horisontella axeln) av de angivna rösterna. Klicka för att förstora bilden.

Continue reading ‘En ny bild på valfusket i Ryssland’

Allt lugnt i Moskva-tv

Hela dagen i går hängde jag i Twitter för att följa med rättegångarna efter måndagens gripanden av kända ryska regimkritiker och hålla koll på hur offentliganställda Moskvabor beordrades ut för att visa sitt “stöd” för regimen. Efter många rapporter om oförklarliga militärkolonner tvingades inrikesministeriets presstalesman bekräfta att inrikestrupper hade förts in i Moskva för att “skydda den allmänna ordningen”.

På väg hem tog jag fram mobilen och lyssnade på den lysande nyhetsstationen Kommersant FM som i realtid rapporterade om gripandena på Triumfalnajatorget. Enligt officiella siffror hade över två hundra personer gripits på torget redan tidigt på kvällen, men demonstrationerna fortsatte. Det var ganska oroligt, eftersom makthavarna förutom kravallpolisen också hade forslat tusentals trumslagande, Kremltrogna ungdomsaktivister till Triumfalnajatorget.

Continue reading ‘Allt lugnt i Moskva-tv’