Archive for the 'På svenska' Category

Ett litet steg i demokratisk riktning

I fyra år har Dmitrij Medvedev talat vackert om demokrati. Det har varit mycket väsen om ingenting. I praktiken har premiärminister Vladimir Putin fortsatt att styra med hård hand i kulisserna.
När Dmitrij Medvedev nu har en månad kvar av sin presidentperiod tar han till slut ett litet steg i demokratisk riktning. Det blir möjligt att starta nya partier.

Fri registrering av nya partier var ett viktigt krav under vinterns protester, och 85 nya partier, från nationalister och monarkister till pirater och ölälskare har redan anmält sig hos justitieministeriet.

Continue reading ‘Ett litet steg i demokratisk riktning’

Falsk, falskare, falskast?

Trots att den stora protestvågen i Ryssland verkar vara över för den här gången fortsätter Kremls propagandamaskin sitt angrepp på proteströrelsen - ett tydligt tecken på att makthavarna tar de senaste månadernas händelser på största allvar. Frågan är bara om den grova smutskastningskampanjen verkligen fungerar. Principen verkar i alla fall vara samma som hos Goebbels: “Om en lögn upprepas tillräckligt många gånger blir den en sanning.”

Continue reading ‘Falsk, falskare, falskast?’

Luften har gått ur ryska proteströrelsen

Det uppenbart förfalskade parlamentsvalet den 4 december var startskottet för en proteströrelse vars like Ryssland inte sett sedan Sovjetunionens sönderfall för tjugo år sedan. Det inte lika förfalskade presidentvalet för en vecka sedan ser ut att markera slutet för stora gatuprotester. Ångan har tagit slut och när valet är över saknar proteströrelsen tydliga gemensamma mål.

Förvirringen var tydlig när rörelsen för rättvisa val i går lördag samlades till det som skulle bli den första stora demonstrationen efter presidentvalet.

Continue reading ‘Luften har gått ur ryska proteströrelsen’

Ärligheten börjar inte på valdagen

I ett svagt ögonblick hade jag gått med på att ge en kort kommentar till ryska statsradion när resultatet i presidentvalet börjar klarna. Det hade jag redan glömt när det ringde från ett Moskvanummer i går kväll. Journalisten presenterade sig och frågade hur det kan komma sig att oppositionen hävdar att Putin inte skulle ha vunnit utan fusk när han uppenbarligen har ett mycket starkt stöd, framför allt utanför storstäderna. Jag mumlade något osammanhängande om det monopol Putinsidan haft i stats-tv och att alla inte fick ställa upp.

Continue reading ‘Ärligheten börjar inte på valdagen’

Falska förfalskningar förfalskas

Rubriken låter helknasig, men det kommer en förklaring, jag lovar. Den är precis så konstig som man kan tro.

Egentligen borde det inte finnas något behov av omfattande fusk under söndagens presidentval i Ryssland. Visserligen finns det stort missnöje med Vladimir Putins styre framför allt bland den välutbildade medelklassen i Moskva och S:t Petersburg, och det storskaliga fusket under parlamentsvalet i december ledde till de största demonstrationerna i Ryssland sedan Sovjetunionens sammanbrott. Men under sina år vid makten har Putin sett till att förinta all möjlighet till reell politisk konkurrens. Följaktligen borde han inte ha några problem med att vinna valet utan manipulationer under själva valdagen.

Ändå tyder mycket på att vi även denna gång får se en hel del konstigheter. Kanske går det helt enkelt inte längre att stoppa förfalskningarna, när man i åratal indoktrinerat byråkrater på mellannivå i att det viktigaste är bra röstsiffror för rätt kandidat, inte hur man uppnår resultatet.

Continue reading ‘Falska förfalskningar förfalskas’

Säker sex med Vladimir Putin

Hon vill göra det för första gången.

Så heter Vladimir Putins senaste serie av valfilmer som sprids på nätet.

Filmerna är inspelade på något som liknar en läkarmottagning.

– Framför allt måste man tänka på att det ska vara säkert. Speciellt första gången, säger läkaren i en av filmerna.

– Men kanske behöver jag inte… det där? frågar kvinnan, och skruvar sig besvärat.

- Jodå, säger läkaren, och stämplar en blankett.

Så fortsätter han:

– Det är helt rätt att du vill göra det av kärlek. Du har valt rätt.

Läkaren sneglar på ett porträtt av Vladimir Putin.

– Med honom blir det helt säkert, säger han, till tonerna av en romantisk låt.

Valfilmerna med sexanspelningar passar väl in i den machoimage som Vladimir Putin har odlat i många år.

I tv-rutan rider han gärna med bar överkropp eller styr flygplan som släcker skogsbränder. Den kände kvinnokarlen Berlusconi var hans bästa kompis bland de styrande i Europa, och när Israels våldtäktsanklagade president Moshe Katsav var på besök i Kreml för några år sedan kunde Putin inte dölja sin förtjusning:

– Vilken kille! Våldtog tio kvinnor! Vi är alla avundsjuka, sade han när han trodde att ingen journalist hörde på.

Det är osäkert hur många förstagångsväljare filmerna lyckas locka till vallokalerna, men det finns andra knep man kan ta till för att valresultatet ska bli rätt.

Sydsvenskan 2024-02-29

Mer på temat:

  • Filmen på Youtube
  • Kampanjsajten “Första gången”
  • Putin som omslagskille med pistol

Putins parti vinner alltid

När resultatet blev fel tog valnämndens ordförande pappren och flydde ut genom fönstret mitt i natten. Nästa dag var siffrorna rätt och Enade Ryssland valvinnare.

Marija Gavrilova har svårt att hålla sig för skratt när hon berättar hur valfusket gick till i vallokal 81 i centrala Moskva, där hon var observatör under ryska parlamentsvalet i december.

– Vi fick syn på en kvinna som satt i ett rum med en hög valsedlar och kryssade i. När vi frågade vad hon sysslade med sade hon att hon spelade kort.

Marija Gavrilova tillkallade polis, men kvinnan stoppade de ifyllda valsedlarna i sin handväska och lyckades fly med bevismaterialet.

Continue reading ‘Putins parti vinner alltid’

Putin lovar att försvara fosterlandet

Tio dagar före presidentvalet samlade Rysslands premiärminister och blivande president Vladimir Putin sina anhängare till ett massmöte på sportarenan Luzjniki vid Moskvafloden, fem kilometer sydväst om Kreml.

Mötet ordnades på försvarsmaktens årsdag och slagordet var ”Vi försvarar fosterlandet”. I sitt tal drog Putin likhetstecken mellan kärlek till fosterlandet och stöd till hans politik.

– Vi tillåter inte att någon blandar sig i våra angelägenheter, att någon tvingar sin vilja på oss! För vi har en egen vilja. Vi är ett segrarfolk. Det ligger i våra gener! ropade han från scenen mitt på fotbollsarenan.

Continue reading ‘Putin lovar att försvara fosterlandet’

Putin lovar allt möjligt

Sex Sju måndagar i rad har presidentkandidaten Vladimir Putin nu publicerat oläsbara jätteartiklar i några av Rysslands största tidningar. Texterna är uppenbarligen skrivna av dåliga spökskrivare utifrån några luddiga prioriteringar som Putin lagt fram.

Jag vet inte om någon förutom en handfull politiska analytiker har orkat läsa igenom de dåligt skrivna och snåriga texterna. Jag undrar om Putin ens själv gjort det - och väljarna har det definitivt inte. Däremot är artiklarna ett bra tillfälle att ge Putin extra tv-tid. I går fick de andra kandidaterna en halv minut var i kvällsnyheterna, därefter besökte Putin en vapenfabrik och fick tio minuter på sig att berätta om hur viktig den ryska vapenindustrin är, utifrån sin senaste artikel.

Texterna är som sagt snåriga, de är troligen skrivna av olika personer, och de hänger inte ihop varken med varandra eller ens var för sig. Det centrala är att det ska satsas mer pengar på inköp av vapen, på löner inom offentlig sektor - framför allt försvaret - samt på pensioner. Putin lovar vitt och brett, det finns rationella inslag som mer självstyre för kommunerna, men de konkreta förslagen drunknar i ludd och populistiska utspel som extra skatt på lyxbilar och hårdare straff för invandrare som inte har rätt papper. Och i nästa artikel kan man läsa att Ryssland behöver fler invandrare - fast de ska vara av rätt sort.

Här är min högst summariska och subjektiva sammanfattning av det som fastnade när jag ögnade igenom vad som publicerats i Putins namn. Kommentarer och kompletteringar är mycket välkomna. Det som står efter siffran är rubriken på den aktuella tidningsartikeln i svensk översättning.

Continue reading ‘Putin lovar allt möjligt’

Mörkermän bakom Putindemonstrationerna

De som vill se Putin som Rysslands nästa president har börjat apa efter oppositionen. De första stora demonstrationerna för valfusk tog Putinfalangen på sängen, men för två veckor sedan, samtidigt med den tredje demonstrationen för rättvisa val, ordnades en jättesammankomst till stöd för Putin i Moskva. Till skillnad från oppositionsdemonstrationerna var en stor del av deltagarna utkommenderade av arbetsgivarna eller till och med ditbussade från andra städer.

Trenden fortsatte i veckan: under lördagen ordnades ett antal demonstrationer för Vladimir Putin i flera städer, från Vladivostok till S:t Petersburg. Den gemensamma nämnaren för dessa demonstrationer verkar återigen ha varit att deltagarna var utkommenderade och i många fall fick betalt.

Continue reading ‘Mörkermän bakom Putindemonstrationerna’

Dagens låt

Den inte alldeles raffinerade gruppen Rabfak har blivit en symbol för demonstrationerna för rättvisa val. Häromdagen twittrade någon om unga killar som gick runt i tunnelbanan i Moskva, spelade Rabfaklåtar på tågen och uppmanade passagerarna att inte rösta på Putin.

Det var låten Nasj durdom golosuet za Putina (Vårt dårhus röstar på Putin) som gjorde Rabfak känd, och det var också den låten som gruppen spelade från scenen framför närmare 100.000 demonstranter på Sacharovavenyn den 10 december.

Egentligen var dårhuslåten så där, tyckte jag, även om man står ut med den smaklösa videon. Men nu har Rabfak kommit med en riktigt bra låt som heter Prosjtjaj Putin (Farväl Putin). Här under finns videon med svensk text. Låten kanske är bättre om man blundar - men då ser man inte texten. Det krävs vissa förkunskaper för att förstå en del av anspelningarna.

.

Rabfaks första album finns nu att hämta gratis på Kroogi.ru, det är bara att registrera sig. Förutom Putinlåten tycker jag att det finns ytterligare en bra låt där som på ett intressant sätt speglar proteststämningarna, nämligen Novaja pesnja o pravde (En ny sång om sanningen). Några till är hyfsade.

Sedan kan man ju undra vad som är ironi och vad som är allvarligt menat i texterna. Personligen tror jag att de sovjetnostalgiska anspelningarna snarast är ironi, men jag kan ha fel.

PS: Lite intressant är det också att det är Aleksandr Jelin, som skrivit den gamla hitlåten “Jag vill ha en sådan som Putin“, som nu skriver Rabfaks låtar. Här är en intervju med honom.

Vräkning hotar ryska valövervakare

P1070698Avslöjandena om omfattande valfusk har blivit för besvärande för ryska myndigheter. Inför parlamentsvalet i december anklagades valövervakarna i organisationen Golos för att vara västspioner. Nu kastas de ut från sina lokaler.

Det klassiska artonhundratalshuset ligger i en sluttning vid en pittoresk gränd i välbevarad del av gamla Moskva, en dryg kilometer från Kreml. Adressen är också klassisk - huset tillhör kulturtidningen Literaturnaja Gazeta.

En ovanligt vänlig, uniformerad säkerhetsvakt antecknar namn och förklarar var Rysslands mest kända valövervakarorganisation Golos finns. Tre trappor upp, i ett ombyggt vindsutrymme.

Continue reading ‘Vräkning hotar ryska valövervakare’

Putin kopplar ett nytt grepp

Om en månad är det presidentval i Ryssland. Redan nu vet vi vem som vinner valet. Det blir en före detta KGB-agent som handplockades av sin företrädare på presidentposten och som styrt landet sedan millennieskiftet - Vladimir Putin.

Continue reading ‘Putin kopplar ett nytt grepp’

Tvångsdemonstration makthavarnas nya vapen

Demonstration på BolotnajatorgetProtesterna i Ryssland visar inga tecken på att ta slut. Trots den hårda kylan tog närmare hundra tusen Moskvabor på lördagen sig ut för att kräva rättvisa val.

Tvångsdemonstrationer för Putin är den ryska regeringens nya sätt att bekämpa massrörelsen mot valfusk. Tiotusentals statsanställda från flera städer kommenderades ut till Moskva i går, och Putindemonstrationen blev till slut större än marschen för rättvisa val.

- Nu räcker det inte längre att de förfalskar val, de förfalskar demonstrationer också, kommenterade en lyssnare på Echo Moskvy efteråt.

Continue reading ‘Tvångsdemonstration makthavarnas nya vapen’

Förvirring i Moskva

”Nej, pappa! Jag vet vad jag gör! Du har tittat för mycket på tv!”

Det är vindstilla och tjugo minusgrader på gångbron över Moskvafloden. Ångan sprider sig i luften kring Dimas mobiltelefon när han i allt hetsigare ton argumenterar med sin pappa som inte vill att han ska delta i lördagens protest mot valfusk.

– Ta det lugnt, pappa, skrik inte! Jo, jag vet. Nej, jag tänker gå, det är mitt beslut.

Till slut lägger Dima på.

– Folk i hans ålder tror på det som sägs på tv, suckar Dima och blickar ut över den istäckta floden.

Continue reading ‘Förvirring i Moskva’

Dagens film

De ryska makthavarna verkar ha drabbats av kollektiv hysteri inför lördagens protestmarsch. De är uppenbarligen rädda för att tappa greppet. Propagandan skruvas upp.

Bland annat har man ordnat en motdemonstration som ska äga rum i krigsminnesparken nära Moskvas centrum, Park Pobedy. Anställda hos statliga, halvstatliga och av staten beroende arbetsgivare ska bussas ut. Postanställda uppges få en extra ledig dag för varje kompis de tar med.

Den “anti-orangea” demonstrationen har också en hemsida där bland annat följande film har lagts ut. Filmen påminner ganska mycket om sovjetisk propaganda, men rent tekniskt är den så klart mycket bättre gjord. Uppenbarligen med budgetmedel. Jag har bara lagt till svensk text.

Som motvikt lägger jag också ut ett par snuttar om det som fick folk att demonstrera. Så här gick det till när röster i parlamentsvalet den 4 december förskingrades i ett valdistrikt i centrala Moskva. Med svensk text, här under.

Jo, och hälsningar från Moskva. Här är en del bilder.
Continue reading ‘Dagens film’

Vad har demonstranterna uppnått?

För ett par veckor sedan bad Dimitri Lennartsson mig svara på några frågor för en artikel i webbtidningen Utrikesperspektiv som ges ut av Utrikespolitiska föreningen vid Lunds universitet. Nu har artikeln publicerats, på engelska. Det var givetvis bara en liten del av mina svar som fick plats där. Med Dimitris tillstånd publicerar jag därför frågorna och svaren i sin helhet här. De känns fortfarande ganska aktuella.

Det viktigaste som hänt under tiden är att oppositionskandidaten Grigorij Javlinskij stoppats av Centrala valkommissionen. Eventuellt borde jag ha nämnt Prochorov, men jag tror fortfarande att det är Ziuganov som har störst chans att komma på andra plats. Och det bästa oppositionen kan hoppas på är fortfarande att Putin inte vinner i första omgången, det skulle försvaga hans maktposition en hel del och kanske tvinga honom att lyssna på kritiken.

Continue reading ‘Vad har demonstranterna uppnått?’

Ryska bloggare att följa

Häromdagen var jag inbjuden till Stockholm för att föreläsa för valövervakare som ska åka till Ryssland för att följa det kommande presidentvalet.

Jag pratade om hur parlamentsvalet och valfusket speglades i ryska sociala medier, hur sociala medier hjälpte proteströrelsen att växa fram, och hur makthavarna har agerat för att försvåra informationsspridningen bland annat genom att DDoS-attacker mot utvalda webbplatser och genom spamattacker på valrelaterade Twittertaggar.

Jag nämnde också några bloggare som kan vara värda att följa om man vill hålla koll på vad som händer. Även om Twittertaggar återigen spammas sönder under valdagen den 4 mars sprids informationen vidare genom toppbloggarna som alla känner till och vidarebefordrar meddelanden till. Och även om Livejournal stängs ner genom DDoS-attacker återstår Twitter och Facebook, förhoppningsvis.

Continue reading ‘Ryska bloggare att följa’

Javlinskij stoppas i ryska presidentvalet

Ryska centrala valkommissionen tillåter inte att liberala Jablokos kandidat Grigorij Javlinskij deltar i presidentvalet den 4 mars. Enligt valkommissionens experter var över en fjärdedel av de namnunderskrifter som Javlinskij hade samlat till sitt stöd förfalskade.

Många av de ifyllda förmulären var tillverkade med hjälp av en kopiator, hävdade valkommissionens representant Aleksej Nesterov på en presskonferens i Moskva på tisdagen. Han visade upp två tjocka pärmar med vad han sade var förfalskade underskriftsformulär, och granskade ett formulär med en elektronisk förstoringsapparat för att visa att det handlade om en färgkopia, inte originalunderskrifter.

Continue reading ‘Javlinskij stoppas i ryska presidentvalet’

Putin och skallmätarna

Genom att använda etnisk härkomst som argument mot en av sina kritiker har Vladimir Putin tagit ett steg över det som hittills har varit en röd linje i det mångetniska Ryssland. Högst medvetet, verkar det som.

Att Putin häromdagen offentligt skällde ut Aleksej Venediktov, chefredaktören för den kritiska radiostationen Echo Moskvy, har fått viss uppmärksamhet även i internationella medier, och med all rätt. Uttalandet om författaren Boris Akunins georgiska pappa har inte uppmärksammats lika mycket, trots att det säger en hel del om Putin.

Putins möte med chefredaktörer för de tyngsta massmedierna i Ryssland ägde faktiskt rum på Venediktovs initiativ. Att första delen av mötet var öppen för tv-kamerorna var givetvis Putins beslut - han ville få ut sitt budskap.

Budskapet bestod av två delar. För det första är det i Ryssland den riktiga yttrandefriheten finns. För det andra är hans, Putins, motståndare en splittrad skara suspekta typer och knappt ens riktiga ryssar.

Continue reading ‘Putin och skallmätarna’