Archive for the 'Navalnyj' Category

Simsalabim, radioaktiviteten är borta!

Till slut har de ryska myndigheterna kommit fram till hur man kan bli av med de enorma miljöproblemen i Tjeljabinsk, staden som är berömd för att vara den mest radioaktivt förorenade platsen på hela jordklotet. I alla fall 80% av miljöproblemen kan man slippa snabbt, enkelt och billigt. Mig veterligen har knepet aldrig använts tidigare, det kanske är något som bara en rysk byråkrat kan komma på.

Prislappen på att städa undan 80% av miljöproblemen, däribland följderna av en lång rad allvarliga, mycket allvarliga och extremt allvarliga incidenter på kärnavfallsanläggningen Majak, är anspråkslös, ynka 359.167 rubel, eller drygt 90.000 svenska pengar. Men hur är det möjligt att klara uppgiften med så liten budget?

Continue reading ‘Simsalabim, radioaktiviteten är borta!’

Navalnyj: ”Visst är jag en rysk nationalist”

По-русски Esperante

I dagens Sydsvenskan publiceras min artikel om ”Rysslands Assange” - som han fick heta där - Aleksej Navalnyj.

Här på bloggen har jag tidigare skrivit två texter om honom [1,2]. En fråga som jag inte blev riktigt klok på var hur extrem han egentligen är i sin nationalism, och det försökte jag sätta fingret på när jag häromdan gjorde en telefonintervju med honom för Sydsvenskanartikeln. Han säger inte rakt ut att han stödjer den nyligen förbjudna extremistorganisationen DPNI:s politik, men det är inte mycket som saknas heller. DPNI står för “rörelsen mot illegal invandring” och har en logotyp som liknar en parkeringsförbudsskylt men som också kan leda till helt andra tankar. Titta själv.

Här under är en fullständig översättning av telefonintervjun. Intervjun finns också tillgänglig på ryska, och som en ljudinspelning. Här på bloggen kan man även läsa en version av Sydsvenskanartikeln på esperanto.

Jo, och givetvis niade jag honom under intervjun, det gör man alltid på ryska, i alla fall om man inte är nära vän med den man intervjuar. Men jag översatte med “du” på svenska, för jag tyckte det passade samtalstonen bättre, Aleksej Navalnyj var öppen, trevlig och lätt att prata med.

Continue reading ‘Navalnyj: ”Visst är jag en rysk nationalist”’

Jag är inte jag, och hästen är inte heller min

Det rimmar på ryska: “Ja - ne ja, i losjad ne moja.” Ordspråket brukar användas om människor som förnekar allt ansvar trots att deras inblandning är uppenbar för alla andra. Ungefär som en hästtjuv som släpper repet när han grips.

Ordspråket passar ovanligt bra på den Kremlfinansierade ryska ungdomsorganisationen Nasji, som precis fastnat med skägget i brevlådan i ett försök att terrorisera Aleksej Navalnyjs framgångsrika antikorruptionssajt RosPil. Det märkliga är att nasjisterna har lyckats sätta även säkerhetstjänsten FSB på pottkanten med sina klanterier. Nasjisternas konstiga försök att rentvå sig genom att smutskasta andra gör det bara ännu mer uppenbart att de själva inte har rent mjöl i påsen.

Continue reading ‘Jag är inte jag, och hästen är inte heller min’

Rysk örn med dubbel huvudvärk

Att hålla två tankar i huvudet samtidigt kanske inte är lätt, men ändå värt ett försök. Den ryske advokaten och bloggaren Aleksej Navalnyj är alltså en riktig folkhjälte i kampen mot korruption bland ryska makthavare. Han är också en radikal rysk nationalist som anser att invandrare från de södra delarna av före detta Sovjetunionen aldrig kan assimileras i Ryssland, inte heller deras barn eller barnbarn.

Kombinationen är inte helt vanlig ens i Ryssland, och den kan vara precis rätt recept för att kanalisera missnöjet mot de korrupta ryska makthavarna som öser folkets pengar i sina egna och sina nordkaukasiska kumpaners fickor. När Moskvas borgmästare Jurij Luzjkov sparkades i somras var det Navalnyj som fick mest röster i en webbomröstning om vem som skulle passa bäst som nästa borgmästare. Men vad är det för Ryssland den allt mer populäre Navalnyj vill ha?

Continue reading ‘Rysk örn med dubbel huvudvärk’