Archive for the 'FSB' Category

FSB-chef kallar Golos och Memorial “extremister”

Den ryska säkerhetstjänsten FSB:s chef i republiken Komi, Aleksandr Kalasjnikov, har en mycket vid syn på extremism. Han anser nämligen att den ansedda valorganisationen Golos och människorättsorganisationen Memorial är “extremister”. Orsaken är, enligt herr Kalasjnikov, att de båda organisationerna “inspireras från utlandet och är inriktade på att få till stånd en förändring av det politiska bygget i Ryssland”. FSB-chefen fällde uttalandet på ett möte med kollegor från inrikesministeriet, skriver nyhetssajten lenta.ru som citetar en lokaltidning, och samma epitet delade FSB-chefen ut till två andra, starkt nationalistiska, organisationer.

Så här kommenterade Memorials regionala företrädare Igor Sazjin uttalandet:

“Если ФСБ в Коми руководит человек столь космической глупости, то западным спецслужбам можно ни о чем не беспокоиться: такой человек сам все развалит. Паранойя побеждает!”

“Om FSB i Komi styrs av en så astronomiskt korkad person, så har inte säkerhetstjänsterna i väst något som helst att oroa sig över: en sådan människa förstör allt på egen hand. Paranojan segrar!”

Memorial och Golos är två av Ryssland mest ansedda organisationer när det gäller mänskliga rättigheter och demokrati. Inför parlamentsvalet i december förra året utsattes Golos för en smutskastningskampanj i stats-tv där organisationen kritiserades hårt för att ta emot pengar från bland annat amerikanska finansiärer, något som aldrig varit någon hemlighet.

Jag är inte jag, och hästen är inte heller min

Det rimmar på ryska: “Ja - ne ja, i losjad ne moja.” Ordspråket brukar användas om människor som förnekar allt ansvar trots att deras inblandning är uppenbar för alla andra. Ungefär som en hästtjuv som släpper repet när han grips.

Ordspråket passar ovanligt bra på den Kremlfinansierade ryska ungdomsorganisationen Nasji, som precis fastnat med skägget i brevlådan i ett försök att terrorisera Aleksej Navalnyjs framgångsrika antikorruptionssajt RosPil. Det märkliga är att nasjisterna har lyckats sätta även säkerhetstjänsten FSB på pottkanten med sina klanterier. Nasjisternas konstiga försök att rentvå sig genom att smutskasta andra gör det bara ännu mer uppenbart att de själva inte har rent mjöl i påsen.

Continue reading ‘Jag är inte jag, och hästen är inte heller min’