Archive for the 'Komi' Category

FSB-chef kallar Golos och Memorial “extremister”

Den ryska säkerhetstjänsten FSB:s chef i republiken Komi, Aleksandr Kalasjnikov, har en mycket vid syn på extremism. Han anser nämligen att den ansedda valorganisationen Golos och människorättsorganisationen Memorial är “extremister”. Orsaken är, enligt herr Kalasjnikov, att de båda organisationerna “inspireras från utlandet och är inriktade på att få till stånd en förändring av det politiska bygget i Ryssland”. FSB-chefen fällde uttalandet på ett möte med kollegor från inrikesministeriet, skriver nyhetssajten lenta.ru som citetar en lokaltidning, och samma epitet delade FSB-chefen ut till två andra, starkt nationalistiska, organisationer.

Så här kommenterade Memorials regionala företrädare Igor Sazjin uttalandet:

“Если ФСБ в Коми руководит человек столь космической глупости, то западным спецслужбам можно ни о чем не беспокоиться: такой человек сам все развалит. Паранойя побеждает!”

“Om FSB i Komi styrs av en så astronomiskt korkad person, så har inte säkerhetstjänsterna i väst något som helst att oroa sig över: en sådan människa förstör allt på egen hand. Paranojan segrar!”

Memorial och Golos är två av Ryssland mest ansedda organisationer när det gäller mänskliga rättigheter och demokrati. Inför parlamentsvalet i december förra året utsattes Golos för en smutskastningskampanj i stats-tv där organisationen kritiserades hårt för att ta emot pengar från bland annat amerikanska finansiärer, något som aldrig varit någon hemlighet.