Archive for the 'Golos' Category

Vräkning hotar ryska valövervakare

P1070698Avslöjandena om omfattande valfusk har blivit för besvärande för ryska myndigheter. Inför parlamentsvalet i december anklagades valövervakarna i organisationen Golos för att vara västspioner. Nu kastas de ut från sina lokaler.

Det klassiska artonhundratalshuset ligger i en sluttning vid en pittoresk gränd i välbevarad del av gamla Moskva, en dryg kilometer från Kreml. Adressen är också klassisk - huset tillhör kulturtidningen Literaturnaja Gazeta.

En ovanligt vänlig, uniformerad säkerhetsvakt antecknar namn och förklarar var Rysslands mest kända valövervakarorganisation Golos finns. Tre trappor upp, i ett ombyggt vindsutrymme.

Continue reading ‘Vräkning hotar ryska valövervakare’

FSB-chef kallar Golos och Memorial “extremister”

Den ryska säkerhetstjänsten FSB:s chef i republiken Komi, Aleksandr Kalasjnikov, har en mycket vid syn på extremism. Han anser nämligen att den ansedda valorganisationen Golos och människorättsorganisationen Memorial är “extremister”. Orsaken är, enligt herr Kalasjnikov, att de båda organisationerna “inspireras från utlandet och är inriktade på att få till stånd en förändring av det politiska bygget i Ryssland”. FSB-chefen fällde uttalandet på ett möte med kollegor från inrikesministeriet, skriver nyhetssajten lenta.ru som citetar en lokaltidning, och samma epitet delade FSB-chefen ut till två andra, starkt nationalistiska, organisationer.

Så här kommenterade Memorials regionala företrädare Igor Sazjin uttalandet:

“Если ФСБ в Коми руководит человек столь космической глупости, то западным спецслужбам можно ни о чем не беспокоиться: такой человек сам все развалит. Паранойя побеждает!”

“Om FSB i Komi styrs av en så astronomiskt korkad person, så har inte säkerhetstjänsterna i väst något som helst att oroa sig över: en sådan människa förstör allt på egen hand. Paranojan segrar!”

Memorial och Golos är två av Ryssland mest ansedda organisationer när det gäller mänskliga rättigheter och demokrati. Inför parlamentsvalet i december förra året utsattes Golos för en smutskastningskampanj i stats-tv där organisationen kritiserades hårt för att ta emot pengar från bland annat amerikanska finansiärer, något som aldrig varit någon hemlighet.

Fusk gav Putins parti egen majoritet

Maktpartiet Enade Ryssland behåller sin egen majoritet i parlamentet trots att stödet för partiet rasade i söndagens val. Utan fusk hade det varit omöjligt, säger oberoende valobservatörer.

Det krävs 226 platser för egen majoritet i Rysslands parlament, statsduman. Enligt de första siffrorna under söndagskvällens valvaka såg det styrande partiet ut att hamna på 220 platser, men på måndagsmorgonen visade det sig att maktpartiet trots allt hade klarat sig oväntat bra.

Continue reading ‘Fusk gav Putins parti egen majoritet’

Massiv attack mot ryska valövervakare

Det pågår en extremt ofattande nätattack mot organisationen Golos sajt Golos.org och andra webbplatser som i realtid publicerar aktuell information om oegentligheter under det pågående ryska parlamentsvalet. Kartan över rapporterade oegentligheter på www.kartanarusheniy.ru kraschade som en följd av en DDoS-attack (distributed denial of service) som bestod av 50.000 förfrågningar i sekunden. En twittrare skojade om att det inte var en robotattack, utan att oegentligheterna under valdagen helt enkelt är så många.

Continue reading ‘Massiv attack mot ryska valövervakare’

Trycket mot valövervakare i Ryssland hårdnar

I går dömdes alltså den välkända ryska valövervakarorganisationen Golos till 30.000 rubel (7.200 kronor) i böter. Domen lästes upp ungefär samtidigt som den rikstäckande, statsstyrda tv-kanalen NTV visade en propagandafilm där Golos utmålades som ett näste för förrädare och femtekolonnare. Även Sverige och en namngiven svensk diplomat anklagades i filmen för omstörtande verksamhet.

Bötesbeloppet kan tyckas vara en bagatell, men snabbrättegången var helt uppenbart en liten del i en större operation som syftar till att misskreditera organisationen och störa dess verksamhet i görligaste mån. Nästa steg togs av myndigheterna redan natten mot lördagen, när direktören för Golos, Lilija Sjibanova, stoppades i tullen på flygplatsen Sjeremetievo utanför Moskva.

Continue reading ‘Trycket mot valövervakare i Ryssland hårdnar’

Sverige anklagas för inblandning i ryska valet

Utländska makter förbereder en revolution i Ryssland, hävdar en propagandafilm som sändes i rysk tv på fredagskvällen, två dagar före parlamentsvalet. Svenska diplomater i Moskva anklagas i filmen för att gå USA:s ärenden och försöka påverka utgången av valet.

Speakerrösten berättar att den utpekade diplomaten ordnat suspekta möten med ryska studenter, oppositionsaktivister och kända ryska bloggare.

“Det handlade inte om svensk kulture, det handlade om att med hjälp av internet organisera massprotester i Ryssland”, hävdar tv-kanalen. Sverige uppges ha agerat på uppdrag av “storebror USA”.

I bakgrunden visas bilder från revolutionerna i Ukraina, Georgien och Libyen, som alla enligt den i Ryssland rådande tolkningen var organiserade av västmakter.

Continue reading ‘Sverige anklagas för inblandning i ryska valet’

Bjälken i ögat stör inte ryska rättvisan

Organisationen Golos som arbetar för rättvisa val i Ryssland och registrerar oegentligheter under valkampanjen bryter mot lagen, eftersom… ja, varför? Åklagarmyndigheten har uppenbarligen fått i uppdrag att hitta några lämpliga paragrafer för att sätta dit Golos. Fredagen den 2 december, två dagar före parlamentsvalet, är representanter för Golos kallade till rätten. Det uppenbara skälet är att störa och misskreditera organisationens verksamhet under valhelgen.

Vad är det då organisationen anklagas för? Jo, två saker:

Continue reading ‘Bjälken i ögat stör inte ryska rättvisan’

Titta inte, bara lita på oss!

De ryska myndigheterna vill inte att någon håller koll på hur söndagens val går till. Valobservatörer utmålas som förrädare och femtekolonnare i statliga medier, och myndigheterna sätter käppar i hjulen på dem bäst de kan. Nu har ryska åklagarämbetet kommit fram till en interaktiv karta som visar rapporterade oegentligheter under valkampanjen bryter mot lagen.

Det började redan för ett par veckor sedan. Då fick Europarådets parlamentariska församling (PACE) skulden för att det ryska parlamentsvalet i december inte blir så rättvist som det kunde ha varit. Centrala valkommissionen i Ryssland hade då kommit fram till att de inbjudna representanterna från PACE hade brutit mot alla möjliga bestämmelser genom att på en presskonferens säga att inte alla partier har lika villkor i ryska valkampanjen.

Continue reading ‘Titta inte, bara lita på oss!’

Skrymtarna i Moskva

Mycket får man höra innan öronen trillar av, men det här tar ändå priset. Nu är det Europarådets parlamentariska församling (PACE) som får skulden för att det ryska parlamentsvalet i december inte blir så rättvist som det kunde ha varit.

Och vem har kommit fram till det? Jo, Centrala valkommissionen i Ryssland. De gillade inte att representanter för sagda parlamentariska församling berättade vad de såg under sitt besök i Ryssland i förra veckan, nämligen att spelplanen inför valet inte är jämn.

Så får man inte säga, för det kan påverka valresultatet, tyckte valkommissionen, och anmälde PACE-representanterna till ryska åklagarmyndigheten. Till saken hör också att valkommissionens skäggprydde ordförande Vladimir Tjurov (som inför förra parlamentsvalet lovade att raka av sig skägget om det skulle visa sig att valet inte gått rätt till) i sista stund vägrade att möta PACE-delegationen utan att ens förklara varför det överenskomna mötet ställdes in.

Continue reading ‘Skrymtarna i Moskva’