Archive for the 'Val' Category

Luften har gått ur ryska proteströrelsen

Det uppenbart förfalskade parlamentsvalet den 4 december var startskottet för en proteströrelse vars like Ryssland inte sett sedan Sovjetunionens sönderfall för tjugo år sedan. Det inte lika förfalskade presidentvalet för en vecka sedan ser ut att markera slutet för stora gatuprotester. Ångan har tagit slut och när valet är över saknar proteströrelsen tydliga gemensamma mål.

Förvirringen var tydlig när rörelsen för rättvisa val i går lördag samlades till det som skulle bli den första stora demonstrationen efter presidentvalet.

Continue reading ‘Luften har gått ur ryska proteströrelsen’

Moskva tror inte på tårar

I måndags, dagen efter det ryska presidentvalet, stod jag mitt bland Putin-motståndarna på Pusjkin-torget i centrala Moskva. Mötet hade i förväg godkänts av myndigheterna, men flera av deltagarna ville inte lämna platsen när mötet avslutats och försökte bland annat tåga längs gatan Tverskaja. Efteråt greps bland annat den kände bloggaren Navalnij, en av ledarna för Solidarnost, Ilja Jasjin, och ledaren för organisationen ”Vänsterfront”, Sergej Udaltsov. Det totala antalet gripna uppgick till 250 personer, enligt polisen som även räknat in gripanden som skedde vid en icke sanktionerad aktion på Lubjanka-torget. De gripna har släppts, men riskerar ändå upp till två års fängelse.

Jag hann tyvärr inte vara på plats när gripandena skedde, eftersom jag hade ett tåg att passa, men jag hörde bland annat Udaltsov avsluta sitt tal med att oväntat säga att han inte tänkte lämna torget förrän Putin lämnar.

Jag noterade att tonen under mötet var rätt aggressiv, till skillnad mot tidigare demonstrationer. Det märktes inte minst under Boris Nemtsovs tal. Även slagorden och texten på plakaten var ganska elaka. Bland klassiska slagord som ”Putin är en tjuv” och ”Tjuvar ska sitta i fängelse” syntes flera deltagare hålla plakat med texten ”Moskva tror inte på tårar”, med tydlig hänvisning till dagen innan då Putin till synes fällde glädjetårar (?) under mötet med sina anhängare utanför Kreml. Det är för övrigt också titeln på en känd sovjetisk film.

Enligt polisen närvarade 14 000 personer under demonstrationen. Arrangörerna själva uppskattade antalet deltagare till omkring 20 000 - färre än de själva räknat med, som Vladimir Ryzjkov skrev på sin Facebook-sida kort efter mötet. Av allt att döma har jag känslan att demonstrationsviljan verkar ha nått sitt klimax och om inte arrangörerna kommer på några nya grepp för att hålla den vid liv så är risken överhängande att människors vilja delta i kommande demonstrationer avtar. Redan har arrangörerna börjat planera för nästa demonstration på lördag den 10 mars. Vi får se om arrangörerna lyckas blåsa nytt liv i elden eller om glöden slocknar.

Mer på temat:

http://www.lenta.ru/articles/2020/03/06/pushka/
http://lenta.ru/articles/2020/03/06/fontan/

http://www.gazeta.ru/politics/elections2011/2020/03/06_a_4029321.shtml 

Min artikel om Putin och hans ledarstil

Så här i ryska valtider vill jag passa på att länka till den artikel - Populism, putinism och popularitet - Ett motsägelsefullt samtida ryskt ledarskap - som jag 2023 publicerade i tidskriften Fronesis - Kampen om folket.
Artikeln finns i fulltext som pdf här.

Ärligheten börjar inte på valdagen

I ett svagt ögonblick hade jag gått med på att ge en kort kommentar till ryska statsradion när resultatet i presidentvalet börjar klarna. Det hade jag redan glömt när det ringde från ett Moskvanummer i går kväll. Journalisten presenterade sig och frågade hur det kan komma sig att oppositionen hävdar att Putin inte skulle ha vunnit utan fusk när han uppenbarligen har ett mycket starkt stöd, framför allt utanför storstäderna. Jag mumlade något osammanhängande om det monopol Putinsidan haft i stats-tv och att alla inte fick ställa upp.

Continue reading ‘Ärligheten börjar inte på valdagen’

Förutsägbart val, mindre förutsägbar framtid

Imorgon går alltså ryssarna till val igen och valresultatet kommer inte att förvåna någon. De jag känner tillhör knappast Vladimir Putins främsta supportrar (som är pensionärer, militärer, statligt anställda, bor i småstäder eller på landsbygd och så vidare), men vem man ska rösta på i stället är knappast ett lätt beslut. De jag har frågat har sagt att de inte bestämt sig ännu. Om man kollar in valaffischer på stan finns följande (brist på) politiska budskap att ta ställning till: Vladimir Putins egna affischer meddelar att ”Er röst behövs för seger!”. Den halvgalne nationalisten Vladimir Zjirinovskij (som jag inte förstår varför någon tar på allvar överhuvudtaget) kör på skrämselpropaganda: ”Zjirinovskij - annars blir det värre”. Kommunistledaren Gennadij Ziuganov är fantasilösast av alla och uppmanar bara att ”Rösta på Ziuganov den 4 mars”. Omtvistade oligarken Michail Prochorov har kanske trots allt de bästa valaffischerna, där han faktiskt talar om vad han vill, nämligen ”Styra, inte härska”. Några valaffischer från kandidaten Sergeij Mironov, från partiet Rättvisa Ryssland (som brukar kallas för låtsasoppositionellt), har jag inte sett överhuvudtaget. Den liberala kandidaten Grigorij Javlinskijs kanditatur blev stoppad.

Demokratirörelsen verkar hursomhelst fortsätta. Vår samhällskunskapslärare talade om Rysslands framtida utmaningar och nämnde övergången från en ekonomi baserad på råvaruutvinning till högteknologisk industri, samt att försvara och utveckla demokratin som de två viktigaste uppgifterna. Och här och här skriver DN om den nyvakna oppositionen och Moskvabor som köar för att få vara valobservatörer - Rysslands nya folkrörelse. Frivilliga valobservatörer är inte bara ett Moskvafenomen. Fast Alla (ja, Alla är ett ryskt kvinnonamn) och hennes kompis som ska valövervaka i Nizjnij Novgorod i organisationen Golos regi var besvikna över att ”bara” 80 personer hade anmält sig. ”Det är det enklaste man som enskild medborgare kan göra för att se till att vi får fria och rättvisa val”, tyckte Allas kompis. Jag har blivit lovad rapport av dem vid senare tillfälle.

Radio Liberty rapporterar också en massa intressant om Ryssland. Det här halvtimmeslånga radioinslaget handlar om de två olika Ryssland som existerar. I slutet nämner de faktiskt också att den internetuppkopplade, självsäkra och kreativa medelklassen inte bara är ett Moskvafenomen utan finns även i bland annat Nizjnij Novgorod, fast i mindre skala. För att förstå lite mer om vilka det är som åsyftas när man talar om det moderna Ryssland kan man även läsa här: Ksenia Sobchak Strikes Again. Ksenia Sobchak beskrevs i en annan artikel, som jag inte hittar, som Rysslands svar på Paris Hilton. Här skriver man att hon växt upp och blivit en seriös, politiskt medveten huvudaktör bland Rysslands medieelit och att hon är typisk för de som nu tar plats på Moskvas gator.

Val överallt

I bokhandeln Bukvojed (ungefär: Bokstavsslukaren) vid Upprorstorget står jag vid hyllan för administrativ rätt - letar efter vallagen. En tjej och en kille i tjugoårsåldern står också och bläddrar bland de små häftena med lagar.
Till slut säger tjejen till mig:
”Vi letar nog efter samma sak…”
”Vallagen?”
”Ja, den verkar vara slut…”
Hennes pojkvän konstaterar att de får ladda ner den och ta med den i datorn.
”Har du hittat något annat som kan vara bra att ha?” frågar hon och pekar på packen med böcker jag håller i. Jag svarar:
”Njae… Konstitutionen…”. Jag pekar på var den står.
”Åh, det var bra, det skall jag också ta en.” Hon plockar ner en från hyllan, sedan ringer hennes telefon och hon kommer överens med en kompis om var de skall träffas imorgon klockan halv sju, så att de inte missar beseglingen av urnorna.

Falska förfalskningar förfalskas

Rubriken låter helknasig, men det kommer en förklaring, jag lovar. Den är precis så konstig som man kan tro.

Egentligen borde det inte finnas något behov av omfattande fusk under söndagens presidentval i Ryssland. Visserligen finns det stort missnöje med Vladimir Putins styre framför allt bland den välutbildade medelklassen i Moskva och S:t Petersburg, och det storskaliga fusket under parlamentsvalet i december ledde till de största demonstrationerna i Ryssland sedan Sovjetunionens sammanbrott. Men under sina år vid makten har Putin sett till att förinta all möjlighet till reell politisk konkurrens. Följaktligen borde han inte ha några problem med att vinna valet utan manipulationer under själva valdagen.

Ändå tyder mycket på att vi även denna gång får se en hel del konstigheter. Kanske går det helt enkelt inte längre att stoppa förfalskningarna, när man i åratal indoktrinerat byråkrater på mellannivå i att det viktigaste är bra röstsiffror för rätt kandidat, inte hur man uppnår resultatet.

Continue reading ‘Falska förfalskningar förfalskas’

Putins stödtrupper laddar inför söndag

På universitetet här i Petrozavodsk har det delats ut lappar som lockar studenter med en ”gratis resa till Moskva den 4 och 5 december”. Enligt informationen på den tillhörande Vkontakte-sidan (en rysk motsvarighet till Facebook) avgår bussen på lördag klockan 16 och anländer till Moskva på söndag (valdagen) klockan 10. De frivilliga deltagarna bjuds då på frukost, efter vilken de får några timmars fri tid att promenera på Moskvas gator innan det är dags att ansluta till demonstrationen till stöd för Putin utanför Kreml klockan 16.30. Där, låter arrangören Sergej förstå i annonsen, kommer även Putin att närvara i egen hög person. Klockan 23.00 kör bussen tillbaka och deltagarna är åter i Petrozavodsk efter lunch dagen därpå.

Allt sedan parlamentsvalet i december har ju oppositionella grupper i det här landet anordnat flera massdemonstrationer för att protestera mot valfusk och kräva omval. Kreml-trogna organisationer och organisationer som stödjer Vladimir Putins kandidatur till presidentposten har tagit efter oppositionsgrupperna och anordnar motdemonstrationer. Det är välkänt att studenter och andra människor från provinserna bussas in till Moskva för att delta i stödmanifestationerna. Det för att visa upp stora folkmassor till stöd för Putin på tv-nyheterna.

Jag talade för en tid sedan med några unga studentskor på universitetet i Petrozavodsk. De var väldigt upprymda över att de snart kanske skulle åka till Moskva. Gratis dessutom. Själva arrangemanget brydde de sig inte så mycket om, däremot skulle det vara trevligt att komma till Moskva och shoppa. Den inställningen är troligen rätt vanlig bland de som deltar i stödmanifestationerna, även om man lätt glömmer bort att det även finns många ryssar som helhjärtat stödjer Putin och menar att han verkligen är den bästa mannen att leda Ryssland. Faktum är att Putin har ett stort stöd och det råder ingen tvekan om att han kommer att vinna på söndag. Ingen av de andra kandidaterna kommer ens i närheten av hans popularitet. Och det är inte så konstigt. För ärligt talat: Zjirinovskij är en pajas som gapar och skriker, Sjuganov är före detta stalinist (ingen vill på allvar tillbaka dit igen), Prochorov är oligark och såna ses med stor misstro i det här landet sen 90-talet, och inget vet överhuvudtaget vem Mironov är (ledaren för Rättvisa Ryssland, ett parti som står Kreml nära. Det kanske är som läraren i svenska på en skola i Sankt Petersburg uttryckte det när jag frågade henne vem hon skulle rösta på: ”Putin förstås! Vem annars? Zjuganov? Tack så mycket…”

Själv tar jag tåget till Moskva (och betalar biljetten själv). Det lär bli intressant. Klockan 19 på måndag planerar oppositionen en stor demonstration. Myndigheterna har gett klartecken för en manifestation på Pusjkinskaja i centrum, men många tänkbara deltagare har meddelat att de tänker gå till Lubjanka-torget, alldeles i närheten av Kreml, trots att det inte getts något tillstånd att demonstrera där.

Säker sex med Vladimir Putin

Hon vill göra det för första gången.

Så heter Vladimir Putins senaste serie av valfilmer som sprids på nätet.

Filmerna är inspelade på något som liknar en läkarmottagning.

– Framför allt måste man tänka på att det ska vara säkert. Speciellt första gången, säger läkaren i en av filmerna.

– Men kanske behöver jag inte… det där? frågar kvinnan, och skruvar sig besvärat.

- Jodå, säger läkaren, och stämplar en blankett.

Så fortsätter han:

– Det är helt rätt att du vill göra det av kärlek. Du har valt rätt.

Läkaren sneglar på ett porträtt av Vladimir Putin.

– Med honom blir det helt säkert, säger han, till tonerna av en romantisk låt.

Valfilmerna med sexanspelningar passar väl in i den machoimage som Vladimir Putin har odlat i många år.

I tv-rutan rider han gärna med bar överkropp eller styr flygplan som släcker skogsbränder. Den kände kvinnokarlen Berlusconi var hans bästa kompis bland de styrande i Europa, och när Israels våldtäktsanklagade president Moshe Katsav var på besök i Kreml för några år sedan kunde Putin inte dölja sin förtjusning:

– Vilken kille! Våldtog tio kvinnor! Vi är alla avundsjuka, sade han när han trodde att ingen journalist hörde på.

Det är osäkert hur många förstagångsväljare filmerna lyckas locka till vallokalerna, men det finns andra knep man kan ta till för att valresultatet ska bli rätt.

Sydsvenskan 2023-02-29

Mer på temat:

  • Filmen på Youtube
  • Kampanjsajten “Första gången”
  • Putin som omslagskille med pistol

Putin lovar att försvara fosterlandet

Tio dagar före presidentvalet samlade Rysslands premiärminister och blivande president Vladimir Putin sina anhängare till ett massmöte på sportarenan Luzjniki vid Moskvafloden, fem kilometer sydväst om Kreml.

Mötet ordnades på försvarsmaktens årsdag och slagordet var ”Vi försvarar fosterlandet”. I sitt tal drog Putin likhetstecken mellan kärlek till fosterlandet och stöd till hans politik.

– Vi tillåter inte att någon blandar sig i våra angelägenheter, att någon tvingar sin vilja på oss! För vi har en egen vilja. Vi är ett segrarfolk. Det ligger i våra gener! ropade han från scenen mitt på fotbollsarenan.

Continue reading ‘Putin lovar att försvara fosterlandet’

Putin lovar allt möjligt

Sex Sju måndagar i rad har presidentkandidaten Vladimir Putin nu publicerat oläsbara jätteartiklar i några av Rysslands största tidningar. Texterna är uppenbarligen skrivna av dåliga spökskrivare utifrån några luddiga prioriteringar som Putin lagt fram.

Jag vet inte om någon förutom en handfull politiska analytiker har orkat läsa igenom de dåligt skrivna och snåriga texterna. Jag undrar om Putin ens själv gjort det - och väljarna har det definitivt inte. Däremot är artiklarna ett bra tillfälle att ge Putin extra tv-tid. I går fick de andra kandidaterna en halv minut var i kvällsnyheterna, därefter besökte Putin en vapenfabrik och fick tio minuter på sig att berätta om hur viktig den ryska vapenindustrin är, utifrån sin senaste artikel.

Texterna är som sagt snåriga, de är troligen skrivna av olika personer, och de hänger inte ihop varken med varandra eller ens var för sig. Det centrala är att det ska satsas mer pengar på inköp av vapen, på löner inom offentlig sektor - framför allt försvaret - samt på pensioner. Putin lovar vitt och brett, det finns rationella inslag som mer självstyre för kommunerna, men de konkreta förslagen drunknar i ludd och populistiska utspel som extra skatt på lyxbilar och hårdare straff för invandrare som inte har rätt papper. Och i nästa artikel kan man läsa att Ryssland behöver fler invandrare - fast de ska vara av rätt sort.

Här är min högst summariska och subjektiva sammanfattning av det som fastnade när jag ögnade igenom vad som publicerats i Putins namn. Kommentarer och kompletteringar är mycket välkomna. Det som står efter siffran är rubriken på den aktuella tidningsartikeln i svensk översättning.

Continue reading ‘Putin lovar allt möjligt’

Prochorova till president!

Efter dagens tv-debatt vet jag vem jag vill se som Rysslands president! Tyvärr ställer hon inte upp i valet.

Putin vägrar som bekant att ställa upp i tv-debatter. I stället skickar han fram den lydige och självgode filmregisören Nikita Michalkov för att debattera kulturpolitik.

Som motdrag skickar miljardören och presidentkandidaten Michail Prochorov sin syster Irina, som bland annat är chefredaktör för utmärkta litteraturtidskriften Novoje Literaturnoje Obozrenije.

Han är helt hysterisk, hon är förnuftets röst. Hon plattar till honom totalt, utan att höja rösten. Det är en fröjd att se.

I slutet av debatten ger hon Michalkov en bok i hemläxa: en helt färsk sak om fusket under parlamentsvalet som hennes förlag gett ut.

Vräkning hotar ryska valövervakare

P1070698Avslöjandena om omfattande valfusk har blivit för besvärande för ryska myndigheter. Inför parlamentsvalet i december anklagades valövervakarna i organisationen Golos för att vara västspioner. Nu kastas de ut från sina lokaler.

Det klassiska artonhundratalshuset ligger i en sluttning vid en pittoresk gränd i välbevarad del av gamla Moskva, en dryg kilometer från Kreml. Adressen är också klassisk - huset tillhör kulturtidningen Literaturnaja Gazeta.

En ovanligt vänlig, uniformerad säkerhetsvakt antecknar namn och förklarar var Rysslands mest kända valövervakarorganisation Golos finns. Tre trappor upp, i ett ombyggt vindsutrymme.

Continue reading ‘Vräkning hotar ryska valövervakare’

Putin kopplar ett nytt grepp

Om en månad är det presidentval i Ryssland. Redan nu vet vi vem som vinner valet. Det blir en före detta KGB-agent som handplockades av sin företrädare på presidentposten och som styrt landet sedan millennieskiftet - Vladimir Putin.

Continue reading ‘Putin kopplar ett nytt grepp’

Förvirring i Moskva

”Nej, pappa! Jag vet vad jag gör! Du har tittat för mycket på tv!”

Det är vindstilla och tjugo minusgrader på gångbron över Moskvafloden. Ångan sprider sig i luften kring Dimas mobiltelefon när han i allt hetsigare ton argumenterar med sin pappa som inte vill att han ska delta i lördagens protest mot valfusk.

– Ta det lugnt, pappa, skrik inte! Jo, jag vet. Nej, jag tänker gå, det är mitt beslut.

Till slut lägger Dima på.

– Folk i hans ålder tror på det som sägs på tv, suckar Dima och blickar ut över den istäckta floden.

Continue reading ‘Förvirring i Moskva’

Opinionsundersökning: Putin har störst stöd

Stödet för Vladimir Putin som nygammal president ökar, enligt en ny mätning gjord av “Allryska centret för opinionsundersökningar”. Enligt mätningen skulle Putin få 52% av rösterna och därmed vinna redan i en första valomgång om det vore val i dag, skriver Kommersant.

Företrädare för oppositionspartierna har varit snabba med att döma ut mätningen. En representant för kommunistpartiet menar att siffrorna inte motsvarar den allmänna opinionen. Enligt kommunisterna och LDPR har Putin stöd av runt 30 % av väljarna.

9000 poliser kommenderas ut i Moskva

9000 poliser beordras ut på Moskvas gator inför dagens demonstrationer, skriver tidningen Kommersant. I Moskva planeras fyra olika möten, som alla fått tillstånd. Den stora demonstrationen som arrangeras av rörelsen “för rättvisa val” startar klockan 12 med att deltagarna tågar till Bolotnaja plosjad (träsktorget) där bland annat Jurij Sjevtjuk, sångare i rockgruppen DDT och en av rörelsens frontfigurer, kommer att uppträda. Dessutom ska tal hållas av kända journalisten Leonid Parfjonov, författaren Ljudmila Ulitskaja och människorättsförsvararen Irina Jasinaja, allt enligt Kommersant. Det var på Bolotnaja plosjad där den stora demonstrationen ägde rum innan jul, de n största massaktionen i Ryssland sedan början av 90-talet.

Kl 13 hålls också en motdemonstration till stöd för Vladimir Putin. Flera vittnesmål har dykt upp som berättar om att anställda på statliga myndigheter, post- och bankanställda och skolelever tvingas delta i den manifestationen.

Dessutom kommer liberalerna att hålla ett eget möte pga att de inte vill tåga tillsammans med “nationalister och kommunister” i den stora demonstrationen. Pajasen Zjirinovskijs parti LDPR kommer också att hålla ett eget möte.

Det gäller för alla protesterande att klä sig varmt. I Moskva väntas runt 19 minusgrader. Chefen för ryska hälsoministeriet har tidigare uppmanat människor att avstå från att ge sig ut och demonstrera, just på grund av den stränga kylan. Återstår att se om folk lyssnar på honom eller på sig själva.

Den ryska protestvågen fortsätter

I morgon den 4 februari fortsätter proteströrelsen demonstrera mot resultatet i det ryska parlamentsvalet. Demonstrationståg kommer att arrangeras i både Moskva och Sankt Petersburg men även i flera andra städer.

Jag kommer att befinna mig i Sankt Petersburg över helgen och tänker gå och titta på manifestationen. Det ska bli intressant att se hur mycket folk som lockas dit. Tydligt är att stadsadministrationen vill dra uppmärksamhet bort från arrangemanget, man ordnar nämligen samtidigt en familjeaktivitet med musik, fyrverkerier och tilltugg till minne av Peter den förstes ukas att börja bygga Östersjöflottan 1701. Arrangemanget börjar kl 14, och den politiska marschen börjar kl 13.30. Tillfällighet?

Klart är att de som tänkt ge sig ut och demonstrera i morgon bör klä sig varmt. I Sankt Petersburg väntas -18 grader. På den statskontrollerade nyhetskanalen Ryssland 24 har de hela veckan varnat för det kalla vädret med dramatiska bilder och musik. Budskapet tycks mig vara detta: Gå för Guds skull inte ut, det kan vara farligt!!

Bilden visar den av myndigheterna godkända rutten för demonstrationståget. Först ville arrangörerna tåga längs huvudgatan Nevskij prospekt, men de sa staden nej till.

Dagens film

De ryska makthavarna verkar ha drabbats av kollektiv hysteri inför lördagens protestmarsch. De är uppenbarligen rädda för att tappa greppet. Propagandan skruvas upp.

Bland annat har man ordnat en motdemonstration som ska äga rum i krigsminnesparken nära Moskvas centrum, Park Pobedy. Anställda hos statliga, halvstatliga och av staten beroende arbetsgivare ska bussas ut. Postanställda uppges få en extra ledig dag för varje kompis de tar med.

Den “anti-orangea” demonstrationen har också en hemsida där bland annat följande film har lagts ut. Filmen påminner ganska mycket om sovjetisk propaganda, men rent tekniskt är den så klart mycket bättre gjord. Uppenbarligen med budgetmedel. Jag har bara lagt till svensk text.

Som motvikt lägger jag också ut ett par snuttar om det som fick folk att demonstrera. Så här gick det till när röster i parlamentsvalet den 4 december förskingrades i ett valdistrikt i centrala Moskva. Med svensk text, här under.

Jo, och hälsningar från Moskva. Här är en del bilder.
Continue reading ‘Dagens film’

Vad har demonstranterna uppnått?

För ett par veckor sedan bad Dimitri Lennartsson mig svara på några frågor för en artikel i webbtidningen Utrikesperspektiv som ges ut av Utrikespolitiska föreningen vid Lunds universitet. Nu har artikeln publicerats, på engelska. Det var givetvis bara en liten del av mina svar som fick plats där. Med Dimitris tillstånd publicerar jag därför frågorna och svaren i sin helhet här. De känns fortfarande ganska aktuella.

Det viktigaste som hänt under tiden är att oppositionskandidaten Grigorij Javlinskij stoppats av Centrala valkommissionen. Eventuellt borde jag ha nämnt Prochorov, men jag tror fortfarande att det är Ziuganov som har störst chans att komma på andra plats. Och det bästa oppositionen kan hoppas på är fortfarande att Putin inte vinner i första omgången, det skulle försvaga hans maktposition en hel del och kanske tvinga honom att lyssna på kritiken.

Continue reading ‘Vad har demonstranterna uppnått?’