Archive for oktober, 2024

”Snabb upptrappning av statligt våld”

Enligt människorättsaktivister har trakasserierna mot oppositionella och oliktänkande ökat i Ryssland inför det kommande parlamentsvalet i december. En starkt kritisk röst är journalisten Oksana Tjelysjeva, som tvingats i exil på grund av dödshot. Under ett besök i Stockholm berättade hon hur hon ser på situationen i sitt hemland.

Se inslaget i TV4 Nyheterna.

En demonstration för rätten att demonstrera – utanför Rysslands ambassad i Stockholm. Sedan 2024 håller den så kallade Strategi 31-rörelsen liknande manifestationer i flera ryska städer, den 31:a i alla månader som har så många dagar. I Ryssland nekas ofta fredliga, men oönskade, protestmöten tillstånd, hänvisas till avlägsna platser eller skingras av polis. Det trots att paragraf 31 i den ryska grundlagen garanterar mötesfriheten.
- Verkligheten i Ryssland är att myndigheterna bryter mot lagen regelbundet och i stor skala. Personligen anser jag att det är ett tydligt tecken på hur rädda de ryska myndigheterna är för folket, säger Oksana Tjeslysjeva, journalist och representant för Strategi 31-rörelsen, ett löst Oksana Tjelsjevasammansatt nätverk av olika organisationer vars syfte är att skapa opinion om just lagen om mötesfrihet.

Oksana Tjelysjeva skriver bland annat för tidningen Novaja Gazeta. Under måndagen deltog hon på ett seminarium i Stockholm om hur kritiska röster tystas i dagens Ryssland. Enligt en ny rapport har situationen för oppositionella och människorättsaktivister försvårats de senaste åren, det gäller särskilt föreningar som ägnar sig åt mänskliga rättigheter och finansieras med stöd från utlandet.
- Myndigheterna trakasserar de oberoende aktörerna genom att utsätta dem för kontroller och inspektioner regelbundet. På så sätt hejdar man dem från att ägna sig åt sin kärnverksamhet och det är just det som man vill åstadkomma. Man vill passivisera det oberoende civila samhället och det lyckas man tyvärr med ganska bra just nu, säger Martin Uggla, ordförande för Östgruppen, en svensk organisation som verkar för demokrati och mänskliga rättigheter i Östeuropa.

Enligt Oksana Tjelysjeva har situationen för oppositionella blivit extra svår nu inför parlamentsvalet i december.
- Inte med nog med att man stänger ner oppositionella bloggar. Det sker också en snabb upptrappning av statens våld mot människor, säger hon.

Oksana Tjelysjeva var både vän och kollega med journalisten Anna Politkovskaja, som mördades i anslutning till sin bostad i Moskva i oktober 2024. Politkovskaja blev känd i omvärlden främst för sin kritik mot Ryssland krig i Tjetjenien, och även Oksana Tjelysjeva arbetar för att avslöja brott mot dom mänskliga rättigheterna i den ryska delrepubliken . Hon har dödshotats flera gånger och lever sen tre år tillbaka i Finland med främlingspass.
- Jag har insett att jag kan göra ett mycket bättre jobb utanför Ryssland. Men självklart saknar jag min vänner och mina släktingar. Jag saknar dem alla och hoppas kunna återvända en dag, säger Oksana Tjelysjeva.

Publicerat i TV4Nyheterna, måndagen den 31 oktober 2024.

Se tv-inslaget:

http://embed.tv4play.se/tv4play/v0/tv4video.swf?vid=2090263

Extramaterial:

Samtidigt i St Petersburg: http://www.youtube.com/watch?v=mK8zHnilY0I

Publicerat: artikel i Kristianstadsbladet om Kaliningrad

Den 20 oktober publicerade jag i Kristianstadsbladet en artikel samt fotografier från Kaliningrad. Under rubriken Korruption och politisk uppgivenhet resonerade jag kring den utbredda politiska uppgivenhet som Kaliningradbor beskrev för mig under mitt fältarbete i regionen i somras. Jag diskuterar även medborgarnas uppfattning att korruptionsnivåerna är mycket mer alarmerande nu än för tio år sedan. Artikeln finns här

Nedan är en av de bilder jag publicerade i samband med artikeln. Just den här är tagen i Kaliningrads hamn en söndagseftermiddag. 



Ryssland och vintertid

Nej, Ryssland övergår inte längre till vintertid. Den informationen hade jag missat, så i dag var jag något förvirrad innan jag insåg att klockorna inte längre ska ändras här. Det betyder att vi är två timmar före Finland fram till att Finland byter tillbaka till sommartid i vår.

Bra för en nyhetsjournalist, absolut. Men om jag vore Dmitrij Medvedev skulle jag inte gilla tanken att detta är det mest konkreta jag har åstadkommit under fyra år som Rysslands president.

Ryska kossor har fått evig sommar

Rysk tidSommartiden ska aldrig ta slut i Ryssland. Det bestämde president Dmitrij Medvedev i februari, när den ryska vintern var som mörkast, och natten mot söndagen verkställdes beslutet. Medan invånarna i de flesta andra länder på norra halvklotet ställde om klockorna slapp ryssarna fundera på om det var framåt eller bakåt visarna skulle vridas.

Under sina fyra år vid makten har Dmitrij Medvedev inte lyckats uträtta mycket annat än att hålla stolen varm för sin kombinerade före- och efterträdare Vladimir Putin, och manipulationerna med tiden kan mycket väl visa sig vara den mest bestående av hans mångomtalade reformer.

Continue reading ‘Ryska kossor har fått evig sommar’

Flyttar…

… och trots att jag för det mesta upplevt studenthemmet som ett fullkomligt dårhus, känns det ändå lite vemodigt att det är sista natten. I alla fall just nu, när jag bara sitter i rummet med min rumskompis, som jag börjat tycka ganska bra om. Men det är väl tur att det inte varit allt igenom hemskt att bo här.

Varje gång jag går in genom ingången och måste visa propusk (passersedel) för att ta mig in i mitt hem, eller när jag ska gå på toa och det inte finns någon som är ren, eller när hela studenthemmet väcks av brandsignal klockan 6 på morgonen fast det inte är någon brand och inte heller någon brandövning, eller när jag måste vara nervös för att komma för sent på kvällarna för att de stänger klockan 11,  är jag däremot inte speciellt ledsen över att flytta. Så… dags att börja packa!

Återkommer när jag är installerad och internetuppkopplad i nya hemmet.

Vart åker ryssen på semester?

De har blivit allt vanligare på beachen, ryssarna. Också på after beach, kanske mest där. De hörs och syns och är varken blyga eller snåla. Under de första sex månaderna 2024 uppgick antalet ryssar på utlandssemester till 18,3 miljoner och ökade därmed 15% jämfört med samma period året innan. Ryssland har ca 142 miljoner invånare, […]

HF og strategi: den nasjonale debatten

Jeg hadde et leserinnlegg om HFs nye strategidokument i På Høyden tidligere i dag, hvor jeg er ganske misfornøyd med det foreliggende utkastet som ble sirkulert til fakultetsstyremedlemmene og institutt- og senterlederne ved fakultetet i begynnelsen av oktober. Dette utkastet er det foreløpige resultatet av en høringsrunde som ble startet i mai i år, og […]

Vem lever bra i Ryssland?

I den lilla kosackbyn ”Glada livet” (Веселая Жизнь) finns egentligen ingenting märkvärdigt. Ändå stannar många turister här och tar upp kameran. Det handlar om vägskylten. Den pekar mot kyrkogården. Byn ligger ca 15 mil från regionhuvudstaden Krasnodar sydost om Azovska sjön och de flesta utom brevbäraren och sjukvårdaren arbetar inom jordbruket. År 1973 hade byn […]

Hold på barna dine, homoene kommer!

I Raftostiftelsen valgte vi å gi årets pris til organisasjonen Sexual minorities Uganda for deres arbeid for at menneskerettighetene også skal omfatte seksuelle minoriteter. Dessverre er det ikke bare i Uganda at homofile og lesbiske blir forfulgt. Tidligere i oktober markerte man “Gay pride 2024” i Minsk. Det skulle være et arrangement som hjalp homofile […]

Rysk opposition allierar sig med nationalister

De senaste åren har det inte funnits mycket till opposition i Ryssland, i alla fall inte utanför Gennadij Ziuganovs stalinistiska kommunistparti. Den sista ynkliga biten av gamla högerpartiet SPS förlorade all betydelse när det Kremltrogna låtsaspartiet Rätta saken, som SPS hade fusionerats med, tappade Kremls förtroende och därmed i praktiken upphörde att existera.

Följer man stats-tv kan man få för sig att Kreml nu i stället för Rätta saken försiktigt satsar på det sedan länge helt marginaliserade liberala partiet Jabloko för att få parlamentsvalet den 4 december att se anständigt ut.

Inte ens när Jabloko var som starkast i början av 1990-talet lyckades partiet nå upp till 8 procent av rösterna i parlamentsval. Sedan dess har det bara gått utför, och trots att den totala mörkläggningen i stats-tv nu tycks upphävd krävs ett smärre mirakel för att partiet ska lyckas komma in i parlamentet. Stödet för partiet har enligt den senaste mätningarna tredubblats – från 1 till 3 procent…

Continue reading ‘Rysk opposition allierar sig med nationalister’

Alla dörrar leder till gud

Vi såg förstås mer i Kazan förra helgen än bara prydnadskatter. Den här fantastiska byggnaden ligger lite utanför staden och är under ständig produktion sedan 1992. Vad är det? Alla religioners tempel kallas den och hjärnan bakom det hela är en konstnär och filantrop vid namn Ildar Khanov. I Kazan är han även känd för att på någon sorts magisk väg bota folk från alkoholism och drogmissbruk och liknande. Han har sagt att när templet är klart ska det ha 16 kupoler, en för varje världsreligion. Tanken är typ att det bara finns en gud, men olika dörrar. Tyvärr fick vi inte komma innanför dörrarna den här gången. Tydligen finns det inte så mycket att se där inne än så länge, eftersom det kostar en del att smycka stället även invändigt…

Ta sig dit: Buss till Arakchino stop. Ta bussen från järnvägsstationen. Det går att fråga där vilka bussar som går dit. Alla vet. Sägs det.

Kazan, som är befolkat av både muslimska tatarer och ortodoxa ryssar och en del andra etniska minoriteter, sätter en viss ära i den fredliga samlevnaden mellan folk från olika religioner och kulturer. Här finns ett väldigt vackert Kreml, med både en fantastiskt tjusig moské och ortodox kyrka. Och det verkar vara betydligt mer turister och business business här än i Nizjnij Novgorods Kreml. Med anledning av någon slags studentolympiad 2024 renoveras och restaureras dessutom gator och byggnader överallt, i väldigt högt tempo.

”Om min bror hade dött i pesten, borde jag då hata pesten?”

Ett filmtips idag. En gång i månaden visar Frontline club i Ryssland utländska dokumentärfilmer om Ryssland på biografen Rekord i Nizjnij Novgorod. Igår visade de amerikanska dokumentären ”Stalin thought of you”. Michail Koltsov var journalist, visste för mycket och blev avrättad på Stalins order. Filmens huvudperson, hans bror Boris Efimov, ritade politiska karikatyrer för sovjetiska tidningar och fick två gånger Stalinpriset. Han levde tills han var över hundra. Tematiken kretsar kring hans motstridiga känslor för diktatorn. Hur är det möjligt att han kunde känna tacksamhet gentemot en man på vars order hans bror dött? Se, om möjlighet ges!

Biografen Rekord (ul Piskunova 11) är förövrigt en väldigt trevlig biograf. Förutom att visa film lite utanför standardrepertoaren ordnas där också konserter och i helgen öppnar en utställning med tecknande serier. Tyvärr verkar det som att den ska stängas 1 januari… Väldigt trist. Men till dess:

http://www.recordnn.ru/

http://vkontakte.ru/id13851029

Legenden om Kazankatten

Tillbringade helgen i Kazan med vänner från Slovakien och Tyskland. Otippat nog visade sig staden, huvudstad i den ryska delrepubliken Tatarstan, vara ett paradis för samlare av prydnadskatter. Som kylskåpsmagneter, som porslinsfigurer, som matrjoskor, som kuddar, på dekoration på handdukar… Katter överallt! Vi undrade förstås varför. Och som det brukar med legender verkar det finnas lite varianter. Den vi fick höra lyder ungefär som följer: Tsarinnan Elisabet av Ryssland åkte på besök hos kungen av Kazan och blev förundrad över att det inte fanns några möss i hans palats. När hon undrade vad som var hemligheten, fick hon svaret att han hade många katter. Hos Elisabet i Vinterpalatset fanns inga katter, så hon fick med sig några stycken hem. Sedan den dagen fanns det inga fler möss i Vinterpalatset. Och ryktet spred sig om de fantastiska katterna från Kazan…

En lite annorlunda, längre version av legenden finns här:  http://www.kzn.ru/page11236.htm

Virtuell president utlovar nanodemokrati

Den virtuelle presidenten Dmitrij Medvedev gör skäl för sitt öknamn igen. Vid midnatt rysk tid twittrade han från sitt officiella konto: “Vill ni veta mer om mina planer så titta på Rossija24 klockan 14″. Låtsaspresidenten @KermlinRussia dubblerade direkt: “Vill ni veta mer om mina planer så fråga Vladimir Vladimirovitj, han vet bäst”.

Men eftersom jag inte har Putins telefonnummer valde jag på lördagseftgermiddagen ändå att titta på Dmitrij Medvedev i direktsändning på nyhetskanalen Rossija24 – en kanal som de flesta ryssar inte har tillgång till. Nåväl, höjdpunkterna kommer säkert i kvällsnyheterna – om någon lyckas hitta sådana. Sade han något överhuvudtaget?

Continue reading ‘Virtuell president utlovar nanodemokrati’

Mycket mer pedagogiskt än så här blir det inte!

Jag är numera utbildad och certifierad handledare för övningskörning på bil här i Sverige. Kursen tog tre timmar på den lokala körskolan och kostade 700 spenn för oss båda. Men läraren sa inte ett ljud om det viktigaste. Det som visas lugnt och fint till toner av modern musik i denna ryska instruktionsfilm, lämnade han helt till oss obildade att lista ut på egen hand. I filmen instrueras vi med flera kameror och genomtänkt redigering hur det går till. Om man vill fördjupa sig och hårdstudera finns stillbilder med kommentarer. Pedagogiskt var ordet!

Härligt! Lev Vygotskij lever!

Видеоролик "Правильная посадка в автомобиль"

http://www.autotut.ru/driving/abc/Posadka_v_avto/

Studenthemmet del två: världen i närbild

Saker man kan råka ut för/uppleva när man bor på studenthem för utländska studenter i Ryssland:

  • Att få lyssna på arabisk/turkisk/kinesisk/whatever musik när man inte vill.
  • Höra sina grannar på andra sidan väggen gräla på kinesiska när man vill sova.
  • Att träffa arga, ryska städerskor i korridoren på morgnarna.
  • Att efter en månad få en utskällning för att man inte har ett passerkort, trots att ingen dittills upplyst en om att man behöver ett sådant.
  • Att ens kläder luktar lätt av kinarestaurang, eftersom alla måste äta (och delvis laga mat) på rummen.
  • Att tvingas betrakta papperskorgar utan lock fyllda med toalettpapper nerkladdat med andra flickors bajs och mensblod när man går på toa.
  • Att bli bjuden på dejt medan man tvättar sina underkläder för hand (just när jag står och kramar vatten ur mina trosor vill jag gärna bli lämnad ifred).
  • Att överhuvudtaget väldigt sällan få vara ifred när man gör privata eller vardagliga saker som duscha, laga mat eller tvätta.
  • Att dessutom nästan aldrig få vara själv på rummet.

Jag har gjort en lista över fördelar också, men den är kortare:

  • Att ens rumskompis helt oombedd lagar en underlig soppa på typ hirsgryn och ger en när man har ont i huvudet.
  • Att då och då bli bjuden på marockanskt te eller kaffe från Syrien.
  • Att det alltid finns någon att prata med om man känner för det.
  • Att det alltid finns någon att fråga om man till exempel behöver få reda på hur man tar sig till Ikea.
  • Att någon annan städar toaletter och kök.

Slutsatsen blir ändå att jag är rätt glad att jag ska flytta härifrån snart. Till en sliten lägenhet i ett grått höghus på Karl Marx väg. Jag tror att det är lugnare där.

Klassresa till Boldino

Klicka här för bildspel

Igår var vi på skolresa. Det var lite som att vara på högstadiet. Vi hade ett väldigt strikt schema, en lärare som talade väldigt tydligt och pedagogiskt och de flesta tyckte att museet var tråkigt (inte jag). Utflyktsmålet var den lilla byn Boldino, tre timmar söderut från Nizjnij Novgorod. Här hade poeten Aleksandr Pusjkin (1799-1837) sitt familjegods, numera är det ett museum.  Pusjkin är inte särskilt känd i Sverige, jag visste inte vem det var innan jag började läsa ryska. Men i Ryssland är han poeten framför alla andra. Ryska skolbarn lär sig hans dikter utantill. Han grundlade det ryska litteraturspråket. Och säger man Jevgenij Onegin eller Boris Gudonov kanske det ringer en klocka även hos svenskar – eftersom de inte allt för sällan satts upp som operor både i Stockholm och Göteborg. Versromanen Jevgenij Onegin avslutade han på just Boldino, där han tillbringade hela hösten år 1830 på grund av en koleraepidemi i Moskva. På museet kunde man bland annat få se anteckningar kring manuset. I parken fanns också ett litet extramuseum med figurer från Pusjkins sagor.

Leo Tolstojs Jasnaja Poljana, där jag var för två veckor sedan (det känns som längre sedan), var ett betydligt mer imponerande utflyktsmål. Både museet och parken var mer omfattande. Men hursomhelst är det fantastiskt att resa genom det ryska landskapet. Det breder liksom ut sig i oändlighet efter oändlighet, i miljoner nyanser av grönt, gult, brunt och rött.

Förresten: WordPress är så roligt. Jag är så barnsligt förtjust över att jag nu har gjort ett litet bildspel!

Panorama

Ett latmaskinlägg idag. Jag hade tänkt springa runt någon dag i veckan och ta lite bilder. Men det har regnat nästan konstant. Över huvudtaget har det regnat väldigt mycket sedan jag kom hit, men tydligen brukar det vanligtvis vara rätt så fint väder här i september och oktober. Och apropå väder, så verkar rätt många ryssar jag träffat på tro att det är kallare i Sverige än här. Jag får väl fälla ett avgörande när vintern kommer…

I brist på egna bilder  är här istället en länk till lite fina panoramabilder på stan, tagna av en fotograf jag träffade: http://www.ibelov.com/?id=150120

Väntat resultat avseende Syrien

Ryssland och Kina lade i natt in sina veton mot att FN:s säkerhetsråd skulle anta en resolution mot regimen i Syrien. Resolutionsförslaget fördömde den syriska regimens agerande mot civilbefolkningen, krävde ett slut på våldsamheterna och att regimen skulle respektera de mänskliga rättigheterna. Vidare önskade man i resolutionen att generalsekreteraren skulle utse ett särskilt sändebud för Syrien. Resolutionsförslaget avslutades med att FN:s medlemmar bör överväga sanktioner enligt FN-stadgans artikel 41 (dvs ekonomiska) om den syriska regimen inte följer resolutionen inom 30 dagar.

Det är med andra ord en resolution som sänder ett tydligt och avvägt budskap till den syriska regimen. Kina menar å sin sida att omvärlden inte ska blanda sig i vad man anser är syriska interna angelägenheter. Ryssland menar på att ”vissa västerländska huvudstäder agerar för hastigt när det gäller att bedöma den syriska regimens illegitimitet” och hänvisar till ”vissa händelser i Nordafrika”.

Även om resolutionsförslaget bollats tidigare i Säkerhetsrådet, borde utgången av nattens omröstning inte komma som en överraskning för någon. Såväl Ryssland som Kina har avsevärda intressen i Syrien och därmed även den syriska regimens fortlevnad. För rysk del utgör Syrien grunden för landets marina närvaro i Medelhavet och man har investerat stort i att bygga ut och modernisera flottbasen Tartus. I och med den libyska regimens fall är Syrien det enda landet där Ryssland kan påräkna ett starkt stöd i Medelhavsregionen. Kina har också investerat i Syrien, bl a i oljesektorn, men framförallt för att man ser landet som en kommande språngbräda för en ny sidenväg in i Europa. En resolution mot den syriska regimen är också känslig vad gäller kinesisk inrikespolitik och landets efterlevnad av de mänskliga rättigheterna som ju lämnar lite att önska.

Såväl Ryssland som Kina hade även investerat i Libyen och den libyska regimen, men Gadaffi hade på något sätt lyckats förlora deras gunst eftersom resolution 1973 ändå gick igenom. Resultatet för rysk och kinesisk del blir nu med stor sannolikhet att ett antal redan ingångna kontrakt rivs upp, vilket det libyska övergångsrådet redan varnat för.

Fyra länder lade ner sina röster i nattens omröstning, Brasilien, Sydafrika, Indien och Libanon. Det sistnämnda landet kan man lätt förstå varför det lade ner sin röst. De övriga tre är egentligen värda ett separat inlägg.

För övrigt passerade det ryska landstigningsfartyget Cesar Kunikov härom dagen Bosporen för en seglats i Medelhavet och i november löper ut Rysslands enda hangarfartygsgrupp ut från Murmansk med destination Medelhavet.

Vilken kvinnonatt väljer du?

Skarmavbild_2011-10-04_kl

Permalink

| Leave a comment  »