Archive for mars, 2024

Flickor gillar rosa rosor, pojkar ljusblå

Jag tänkte fortsätta lite på temat blommor. Det verkar nämligen vara en outtömlig källa till material för ryska läromedelsförfattare. Likaså skillnader i manlig och kvinnlig psykologi och beteende. Man skulle kunna tycka att vi växt ifrån dessa simpla teman efter nästan ett års studier i ryska, men de dyker upp med jämna mellanrum i alla fall. I vilka sammanhang får man ge blommor, går det bra med vilka blommor som helst, hur många blommor ska det vara, vad betyder färger på blommor, vilka kulturella skillnader finns det i blomköpande- och fående, får kvinnor köpa blommor till män? Snark.

Någon gång alldeles i början av kursen fick jag frågan om jag föredrog rosa eller ljusblå rosor. ”Jag visste inte att det fanns ljusblå rosor…?” försökte jag förvånat få fram. Min lärare, som de två första månaderna trodde att jag var 20 och behandlade mig därefter, avbröt mig innan jag formulerat färdigt frågan och talade om för mig att ”du gillar väl rosa rosor, det gör alla flickor”. Ryska könsroller är under förändring, märker man om man tillbringar lite tid med yngre ryssar, men de är fortfarande så snäva att jag inte förstår hur någon kan andas i dem. Sedan barnsben får man lära sig att män måste kunna försvara kvinnor, annars är de inte riktiga män. Kommer man från ett land utan minnen av krig, och där förövrigt kvinnor även får göra värnplikt, framstår det som helt absurt. Försvara mot vadå?

För ett par dagar sedan hade vi en diskussionsövning där vi skulle ta ställning till ett antal påståenden om beteenden, och avgöra vilket av beteendena som var kvinnligt och manligt. Det ena påståendet var underligare än det andra, till exempel: ”Man och fru äter middag på restaurang. Vem av dem beställer något exotiskt och ovanligt och vem tar sin vanliga favoriträtt?” Jag har verkligen ingen aning om vilket svar som är rätt på en sådan fråga. Om våra könsroller någon gång i tiden har definierat vad vi tycker om för mat, måste de sedan länge vara upphävda, inte minst i Stockholms innerstad?

Otippat nog är det alltid de 20-åriga turkiska pojkarna i klassen som, under dylika diskussioner, brukar komma med invändningen att allt beror på personlighet och inte på kön. Så det kanske finns hopp om världen.

Ett litet steg i demokratisk riktning

I fyra år har Dmitrij Medvedev talat vackert om demokrati. Det har varit mycket väsen om ingenting. I praktiken har premiärminister Vladimir Putin fortsatt att styra med hård hand i kulisserna.
När Dmitrij Medvedev nu har en månad kvar av sin presidentperiod tar han till slut ett litet steg i demokratisk riktning. Det blir möjligt att starta nya partier.

Fri registrering av nya partier var ett viktigt krav under vinterns protester, och 85 nya partier, från nationalister och monarkister till pirater och ölälskare har redan anmält sig hos justitieministeriet.

Continue reading ‘Ett litet steg i demokratisk riktning’

Fem år i Moskva men fortfarande lika lätt att lura

I går när jag kom hem från jobbet möttes jag av en lapp i trappuppgången. Enligt ryska federationens lag, paragraf si och så, uppmanas alla Moskvabor installera vattenmätare. Ni som bor i dessa bostäder saknar vattenmätare. Det är bråttom att få dem installerade och bör helst göras den här veckan. Ring på det här numret och beställ en installation.

Jag, laglydig medborgare, ringer upp. Jo, det passar bra att komma den här veckan. Kalaset kostar 5 000 rubel (ca 130 €). Varför så mycket? undrar jag. Installationen är gratis! kommer svaret. Det är de bägge mätarna som kostar.

Jag förbannar de nya lagarna i några minuter. Sedan ringer jag en moskovitisk väninna. Inom fem minuter har jag fått klart för mig att den som har satt upp lappen i trappuppgången ingalunda är husbolaget utan ett privatföretag som livnär sig på att installera vattenmätare. Den saken kom minsann inte fram vare sig på lappen eller under samtalet.

Jag ringer upp samma nummer på nytt och meddelar dem att de är lurendrejare och kanaljer. Sedan lägger jag på luren och funderar i några minuter på hur jag efter sammanlagt fem år i Moskva fortfarande är en blåögd protestant som känner en ilning av respekt så fort någon nämner ordet ”paragraf”.

Tur att man har sina moskovitiska vänner.

Fryntliga Moskvapoliser mötte medborgarna

Här ser ni ett antal medborgare diskutera med en Moskvapolis. I dag ordnade nämligen oppositionen en så kallade ”öppen presskonferens” på Pusjkintorget i centrala Moskva. Det var deras sätt att möta medborgarna utan att behöva ansöka om tillstånd för en demonstration.

Ett antal personer, däribland jag, hade samlats på fel sida om Tverskaja. Polisen anlände och meddelade i vänlig ton att vi inte hade fått tillstånd att samlas här. Då började folk protestera. Enligt rysk lag har vi rätt att stå var vi vill! utropade de.

Som ni ser var den här polisgubben en fryntlig typ och några handgemäng uppstod inte.

På andra sidan Tverskaja höll sedan Boris Nemtsov och Sergej Udaltsov sin så kallade presskonferens. De flesta som lyssnade var journalister. Jag talade med folk som hade samlats för att visa sitt stöd för oppositionen, bland annat den pensionerade ingenjören Lidija Kortneva. Hon var bekymrad över att ”ingenting händer”.

- Putin bryr sig ju inte om våra krav. Jag har varit på alla demonstrationer och det var en fantastisk upplevelse. Men några förändringar har vi inte sett, konstaterade hon bekymrat.

Den 34-åriga bartendern Viktor Rulov sade att han stöder oppositionen, men att han inte vill ha någon ”orange revolution” i Ryssland.

- Det ska vara vi själva som styr och inte väst, sade han.

Många i Ryssland är fortfarande misstänksamma mot västvärldens försök att påverka Ryssland. Det gäller också en stor del av oppositionsaktivisterna.

Blommor dygnet runt

Runt det centrala torget Plosjtjad Gorkova i Nizjnij Novgorod finns inte mindre än tre dygnet runt-öppna blomsterbutiker. Jag tror att det är fler än antalet dygnet runt-öppna apotek. På ulitsa Belinskovo finns en blomstermarknad som också sägs vara igång dygnet runt. Och i området där jag bor finns också blommor till försäljning 24 timmar om dygnet. Att ryssar (framförallt ryska kvinnor) gillar blommor har jag fått höra mer än en gång. Men dygnet runt, verkligen? Varför är blomsteraffärerna öppna, när kollektivtrafiken mer eller mindre slutar gå vid halv elva-tiden? Är det någon som kan förklara för mig varför man skulle vilja köpa eller få blommor klockan fyra på natten?

Jag har försökt få svar på frågan hos vänner och bekanta. Det vanligaste svaret är att män köper blommor för att be om ursäkt. Kanske har de varit otrogna och köper blommor på vägen hem för att stilla sitt dåliga samvete… Vilket förstås verkar otroligt genomskinligt. Och finns det verkligen så många otrogna ryska män att man kan bygga en hel affärsverksamhet på bara dem som kunder?

Vårtecken i Moskva

I dag när jag passerade Dorogomilovskij prospekt fick jag syn på de här vilda hundarna som låg i snödrivan och njöt av den gassande marssolen. Ett vårtecken som gott som något i Moskva.

Stan är för övrigt full med vatten just nu, det forsar och rinner överallt och pölarna kan vara så enorma att man blir genomvåt om man är tvungen att vada igenom dem. I dag såg jag en gatuarbetare som försökte tömma en sådan pöl med en spade. Undrar om han fortfarande håller på.

 

Nackskotten i Vitryssland

Idag skriver jag om avrättningarna i Vitryssland i Blekinge Läns Tidning och böjer mitt huvud inför de dödsdömdas familjer.

Punkfeministiska böner

Den feministiska punkgruppen ”Pussy riot” har för vana att provocera. Och den här gången lyckades de mer än väl. Tre av bandets medlemmar sitter nu i polisens häkte och riskerar sju år i fängelse.
Några dagar före presidentvalet gjorde gruppen en performance i Rysslands viktigaste kyrka: Kristus Frälsarens katedral i Moskva. Fyra unga kvinnor iklädda klänningar och rånarluvor stegade plötsligt upp framför ikonostasen och började sjunga en ”punkbön”. Det var visst en vanlig söndag och gudstjänsten var redan över.
Låten de sjöng hette ”Gudsmoder, jaga bort Putin!” och protesterar mot den politiska situationen i landet, men också den rysk-ortodoxa kyrkans varma relation till staten. Kvinorna skriker om en korrupt patriark och präster som åker limousiner. De protesterar mot kyrkans kvinnosyn där kvinnans enda uppgift är att älska mannen och föda barn. Låten är inte den bästa precis och showen pågick några minuter innan de blev utkastade. Allt det här finns att se på nätet.
Det här var inte första gången ”Pussy riot” har arrangerat ”olagliga” konserter. Tidigare har kvinnorna, i samma utstyrsel, uppträtt på Röda torget, utanför ett fängelse och i metron. Tidigare har det blivit böter och trötta applåder bland publiken. Nu hotar myndigheterna med fängelse och debatten går het i många ryska hem.
Den rysk-ortodoxa kyrkan har blivit mer ”världslig” under patriark Kirills ledning. Patriarken har de senaste tre åren sett till att kyrkan engagerat sig i samhälleliga frågor som homosexualitet, alkoholism och läroplanen i skolorna. Även under stordemonstrationerna gick Kirill ut på teven och sa att han hoppas att myndigheterna lyssnar till demonstranternas krav. Men där tog också ”kritiken” slut.
Strax före presidentvalet var det en helt annan Kirill som uppträdde framför tevekamerorna. Patriarken sjöng Putins lovsång och varnade för kaos. Och han betonade att troende ortodoxa inte demonstrerar ute på gatan, utan ber hemma.
Punkgruppens tilltag har även lyckats splittra prästerskapet. En del menar att kvinnorna borde förlåtas. Andra kräver långa straff då gruppen skändat det heliga kyrkorummet. Officellt har kyrkan meddelat att den inte lägger sig i polisens utredning.
Men den rysk-ortodoxa kyrkan borde först göra rent i eget hus innan prästerna ropar på polisen. Ta till exempel Kristus Frälsarens katedral i Moskva. Det heligaste kyrkorummet i Ryssland. Vad finns i källarvåningen om inte Europas kanske lyxigaste konstgalleri Volhonka. Ett galleri på två tusen kvadratmeter som sällan släpper in den fattiga allmänheten, utan här gäller VIP-regeln. Ett galleri som på sina hemsidor stoltserar med sina ”sofistikerade klienter och lyxiga interiörer”.
Dessutom är galleriets viktigaste uppgift inte konsten, utan lyxiga företagsbjudningar ”i en exklusiv atmosfär som ger en oförglömlig kväll”. I källaren presenterade nyligen Volkswagen en ny bilmodell, senast lanserade Vertu (Nokias dotterbolag) exklusiva telefonmodeller där prislappen var 50 000 euro. Och allt detta rakt under ikonostasen.
Om kyrkan kan tolerera det som pågår i källaren borde den också kunna visa tolerans för en grupp punkfeminister.

Kärlek i kolgruvans skugga

Sent i går kväll återvände jag från en resa till Donetsk i östra Ukraina. Jag tog alltså ut några kompdagar för att samla material till min nästa bok om så kallade demokratiska revolutioner (bland annat den orangea revolutionen). Östra Ukraina och Donbass-området med sina kolgruvor och tunga industri var en motvikt till den orangea revolutionen 2024, och nu ville jag veta hur de ser på efterspelet. Viktor Janukovitj som senare vann presidentvalet mot de orangea är från den här regionen.

I den lilla kolgruvearbetarstaden Petrovka intervjuade jag familjen Pavlijtjuk där tre generationer har arbetat i kolgruvan: Morfar, mormor, far och tre söner. Deras yrkesstolthet ingav respekt. Mest berörande var ändå mamman i familjen, Marija Pavlijtjuk. Hon hade hållit ihop sina stora familj under år av knapphet och alltid sett till att det fanns mat på bordet, också på 1990-talet då det knappt fanns något att köpa i butikerna. Sönerna behandlade henne med stor aktning.

Marija hade gift sig med Vladimir efter kriget, då Ukraina var utfattigt och svält grasserade på många håll. Vladimir var barnhemsbarn utan tillgångar och utan släktingar, men en sak hade han: Han var gruvarbetare, шахтер. Det var ett mycket prestigefyllt yrke i Sovjetunionen.

- Vova har varit min mur av sten som jag har kunnat luta mig mot under alla dessa år, sade Marija och tittade på sin skallige man med ögonen bräddfyllda av kärlek.

Fyrtio år tillsammans i den lilla byn Petrovka där alla jobbar i gruvan, som har varit nedläggningshotad många gånger. Och de älskar varandra djupt.

Jag ska berätta mer om den här familjen i min bok.

 

Här ser ni Vladimir och Marija Pavlijtjuk. Marija visar upp deras bröllopsfoto.

Vegetarian i Ryssland

Jag är vegetarian sedan tio år tillbaka, vilket ibland gör livet lite krångligare när jag är utomlands. Inte för att det inte går att hitta mat, men utbudet blir ofta rätt enformigt. På ryska kaféer finns allt som oftast vegetariska alternativ, som jag har ätit till leda. Det är Salat Vinegret (sallad på rödbetor, morötter, potatis, örter… och lite till), pannkakor eller piroger med svamp-, potatis- , eller grönlök-, eller kålfyllning. Svamp- eller ostsoppa står också ganska ofta på menyn.

Nu har jag förstås möjligheten att laga mat hemma. Och bönor och linser och grönsaker är absolut inte svårt att få tag på i Ryssland. Lite värre är det med sojaprodukter – det har jag inte hittat någonstans i Nizjnij Novgorod. Nu har jag tack och lov köpt med mig två påsar torkade sojabitar hem från St Petersburg så nu ska jag laga grytor! Några tips till andra vegetarianer som råkar hamna i Ryssland är annars att kika efter vita bönor i tomatsås på glasburk. Ryska märken, inte Heinz eller sådant skräp! Gott som tillbehör till mycket. En annan favorit är vareniki, den ukrainska varianten av pelmeni (små piroger som man kokar). Leta i frysdisken i vilken livsmedelsbutik som helst. Servera med smetana och gärna någon färsk sallad ( i bra livsmedelsbutiker finns också färdiggjorda färska sallader som man kan köpa i lösvikt).

I St Petersburg och Moskva finns förstås helt andra möjligheter. Förra helgen i St Petersburg fick jag möjlighet att återbesöka mitt gamla vegetariska favoritfik Trojtskij Most. Det är en billig, lätt indieninspirerad vegetarisk kafékedja som fanns redan när jag senast var i St Petersburg 2024. Finns på fem ställen i stan, kolla här: www.t-most.ru. En nyare bekanstap var Botanika, en dyrare variant, med mer påtagligt indieninspirerad meny. Kolla här: http://www.cafebotanika.ru.

Men även de vanliga ryska kafé- och restaurangkedjorna har oftast några vegetariska alternativ på menyn – standardgrejer som grekisk sallad eller mozzarellasmörgås. Inget man dör av upphetsning för, men åtminstone lite variation till det ryska standardutbudet. Av de stora ryska kedjorna är det dock bara Shokoladnitza som finns representerat i Nizjnij Novgorod.

Falsk, falskare, falskast?

Trots att den stora protestvågen i Ryssland verkar vara över för den här gången fortsätter Kremls propagandamaskin sitt angrepp på proteströrelsen – ett tydligt tecken på att makthavarna tar de senaste månadernas händelser på största allvar. Frågan är bara om den grova smutskastningskampanjen verkligen fungerar. Principen verkar i alla fall vara samma som hos Goebbels: “Om en lögn upprepas tillräckligt många gånger blir den en sanning.”

Continue reading ‘Falsk, falskare, falskast?’

Storstadsluft

Ursäkta den långa bloggpausen. Jag tog nattåget till St Petersburg ett par dagar för att ladda själen med lite äkta storstadsluft inför min återstående tid i Nizjnij Novgorod. Jag tror inte St Petersburg behöver någon närmare presentation. För den som vill se något av det moderna kulturutbudet, och inte bara Hermitaget, Ryska museet och så vidare kan jag i alla fall rekommendera konstcentret Loft Project Etagi. Bra fotoutställningar, och bra fik. Med vegetarisk meny!

Samtidigt i Nizjnij Novgorod höll oppositionen demonstration mitt på huvudgatan Bolsjaja Pokrovskaja. Inte så lyckat den här gången, fler poliser än demonstranter. Aj aj. Här är en länk:

http://www.youtube.com/watch?v=gNByi8eTR4s&feature=share

Glatt återseende med stridsvagnschauffören

I går var jag med om någonting som jag aldrig upplevt i Moskva förr. Jag och min kollega skulle gå ut och äta efter jobbet, stannade en bil på Kutuzovskij prospekt – och vem sitter bakom ratten, om inte vår rumänske stridsvagnschaufför! Jag skrev ett inlägg om denna person för några veckor sedan (http://moskva.blogg.hbl.fi/2012/02/10/med-en-stridsvagnschauffor-bakom-ratten/) och nu återseg vi alltså honom. Han kände genast igen oss och det blev ett mycket glatt återseende.

Vår rumän heter Igor Vlad och är född 1939. (Jag skrev fel i mitt första inlägg då jag trodde att han var drygt sextio år gammal. Uppmärksamma läsare påpekade genast att han måste vara äldre om han blev deporterad till Sibirien som sjuåring i samband med andra världskriget.) Så nu vet vi alltså det.

Igor mådde utmärkt och när fortfarande planer på att öppna en bilverkstad i Europa. 73 år gammal. Det ni.

Luften har gått ur ryska proteströrelsen

Det uppenbart förfalskade parlamentsvalet den 4 december var startskottet för en proteströrelse vars like Ryssland inte sett sedan Sovjetunionens sönderfall för tjugo år sedan. Det inte lika förfalskade presidentvalet för en vecka sedan ser ut att markera slutet för stora gatuprotester. Ångan har tagit slut och när valet är över saknar proteströrelsen tydliga gemensamma mål.

Förvirringen var tydlig när rörelsen för rättvisa val i går lördag samlades till det som skulle bli den första stora demonstrationen efter presidentvalet.

Continue reading ‘Luften har gått ur ryska proteströrelsen’

Emotionella män, målinriktade kvinnor

I dag höll oppositionen sin femte stora demonstration mot Putin och för fria val. Den gick av stapeln på Nya Arbat, mitt i centrala Moskva. Antalet demonstranter var mellan 10 000 och 25 000, det vill säga betydligt färre än i de tidigare demonstrationerna. Egentligen är det inte så överraskande – efter att oppositionen har burits fram på en våg av folkets gunst börjar ivern bland Moskvaborna småningom mattas av. Nu måste oppositionsledarna gnugga geniknölarna för att hitta nya sätt att entusiasmera folk.

Vänsterfrontens ledare Sergej Udaltsov sköt i praktiken upp det hela till maj månad, ”när det blir varmare”. Då tänker han ordna demonstrationer varje vecka på Pusjkintorget. Den första maj aviserar Udaltsov en miljonmarsch, där över en miljon personer ska marschera för fria val. Det blir intressant att se om han lyckas.

För övrigt kunde jag konstatera att den ryska oppositionen lider av att varenda demonstration domineras av manliga talare som älskar att höra sin egen röst. De gillar att stå på scen och känslofyllt lägga ut texten om valfusk och att Putin borde skaka galler. Somliga, till exempel Sergej Udaltsov, är också noga med att se till att bli gripna av polisen efter varje demonstration. (För andra gången vägrade Udaltsov avsluta demonstrationen enligt överenskommelsen med Moskva stad. Man kan fråga sig varför. Udaltsov säger själv att han alltid är noga med att följa lagen men frestelsen att höja sin egen profil är tydligen stor.)

Konstruktiva förslag är de mindre bra på. Ur den synvinkeln utgjorde tv-journalisten Ksenija Sobtjak och journalistikstuderanden Vera Kotjanova uppfriskande undantag.

Sobtjak konstaterade att alla nu vet vad oppositionen protesterar emot, men nu gäller det också att formulera sina ”för”. Vad vill vi? Vi måste ha konkreta idéer, konstaterade Sobtjak.

20-åriga Vera Kotjanova, som har vunnit ett mandat i lokalvalet i Moskva, uppmanade alla att delta i den demokratiska processen. Det är inte svårt, bara att sätta igång. Ställ upp i val! uppmanade hon publiken.

Kanske oppositionen skulle tjäna på att släppa upp litet fler kvinnor på scenen?

P.S. Jag bifogar ett litet bildgalleri av dagens sloganer på Nya Arbat.
antiputindemo femenhyllning
antiputinplakat
pråmdragarna på antiputindemo

Kvinnodagen – viktig i Ryssland

I dag är  det 8 mars, den internationella kvinnodagen. Det är en mycket viktig helgdag i Ryssland där den firas betydligt mer än i Västeuropa.

Beslutet att fira den internationella kvinnodagen i Sovjetunionen togs på den andra kommunistiska kvinnokonferensen 1921, till minne av de kvinnliga textilarbetare i Sankt Petersburg som deltog i en protestaktion för likabehandling just den 8 mars 1917. Det här var en av händelser som ledde fram till den så kallade Februarirevolutionen, då den dåvarande tsarfamiljen arresterades, berövades alla sina egendomar och medborgerliga rättigheter, och till slut mördades.

Nuförtiden är 8 mars ingen politisk högtid i Ryssland. Snarare är det en dag när kvinnor uppvaktas av sina män eller pojkvänner, genom att få blommor eller olika sorters överraskningar.

Sedan 1966 är 8 mars helgdag i Ryssland och i och med att de flesta därmed har ledigt från jobbet började firandet egentligen redan i går, då kvinnor firades på sina arbetsplatser med blommor, tårta och andra bakverk. Och eftersom den 8 mars infaller på en torsdag har ryssarna även ledigt i morgon, fredag den 9 mars. Det beror på att makthavarna här i Ryssland har för vana att flytta på vissa helgdagar så att människor ska få en längre sammanhållen ledighet. I stället för att som i till exempel Sverige jobba på “klämdagen” får ryssarna ledigt på fredag och måste istället gå till jobbet på söndag. Samma sak gäller universiteten, alla schemalagda lektioner på klämdagen flyttas fram och studenterna måste istället komma en annan dag. Om det här är bra eller dåligt kan diskuteras. Ryssarna får en längre sammanhållen ledighet genom att på det här sätter flytta på helgdagar, men tvingas i gengäld jobba längre senare, i det här aktuella fallet från söndag till fredag, sex dagar i följd.

8 mars är också en dag då man firar att våren är på ingång, men främst är det förstås en dag då alla kvinnor får känna sig lite extra uppvaktade. Och om det är en bransch som verkligen har högsäsong så är det blomsterförsäljarna, och de är många. Dygnet runt-öppna blomsterbutiker finns i snart sagt varje  gathörn. Vill du köpa en blomma till din käresta? Varsågod, när som helst!

På senare år har även Alla hjärtans dag börjat firas den 14 februari, vid sidan av 8 mars, och det gör att ryska kvinnor faktiskt har två dagar (!!) då de uppvaktas med blommor och presenter. Samtidigt ska sägas att i Ryssland är könsrollerna fortfarande betydligt mer konserverade än i Västeuropa; fortfarande är det kvinnorna som sköter det mesta av hushållsarbetet (i betydligt större utsträckning än i väst), även om det sakta med säkert håller på att förändras även här i och med yngre generationer.  En motsvarande helgdag från Sovjettiden finns faktiskt för män; den 23 februari firas “dagen för Fosterlandets försvarare”, en dag som nuförtiden i folkmun går under namnet “Alla mäns dag”. Det sägs lite skämtsamt att vad kvinnorna får av sina män den 8 mars avgörs av vad kvinnorna gjort för dem den 23 februari!

Ni som kan ryska kan titta på följande video om 8 mars – ganska roligt:



Mi i Filosofiska rummet i P1 på tema korruption

Jag deltar i ”Filosofiska rummet” i P1 söndagen den 11 mars (17.03-18.00) för att diskutera korruption, gåvokultur och moral.
Det är Magnus Jiborn, Malin Åkerström och jag som samtalar ihop med programledare Lars Mogensen. Artikel inför sändningen finns här

Moskva tror inte på tårar

I måndags, dagen efter det ryska presidentvalet, stod jag mitt bland Putin-motståndarna på Pusjkin-torget i centrala Moskva. Mötet hade i förväg godkänts av myndigheterna, men flera av deltagarna ville inte lämna platsen när mötet avslutats och försökte bland annat tåga längs gatan Tverskaja. Efteråt greps bland annat den kände bloggaren Navalnij, en av ledarna för Solidarnost, Ilja Jasjin, och ledaren för organisationen “Vänsterfront”, Sergej Udaltsov. Det totala antalet gripna uppgick till 250 personer, enligt polisen som även räknat in gripanden som skedde vid en icke sanktionerad aktion på Lubjanka-torget. De gripna har släppts, men riskerar ändå upp till två års fängelse.

Jag hann tyvärr inte vara på plats när gripandena skedde, eftersom jag hade ett tåg att passa, men jag hörde bland annat Udaltsov avsluta sitt tal med att oväntat säga att han inte tänkte lämna torget förrän Putin lämnar.

Jag noterade att tonen under mötet var rätt aggressiv, till skillnad mot tidigare demonstrationer. Det märktes inte minst under Boris Nemtsovs tal. Även slagorden och texten på plakaten var ganska elaka. Bland klassiska slagord som “Putin är en tjuv” och “Tjuvar ska sitta i fängelse” syntes flera deltagare hålla plakat med texten “Moskva tror inte på tårar”, med tydlig hänvisning till dagen innan då Putin till synes fällde glädjetårar (?) under mötet med sina anhängare utanför Kreml. Det är för övrigt också titeln på en känd sovjetisk film.

Enligt polisen närvarade 14 000 personer under demonstrationen. Arrangörerna själva uppskattade antalet deltagare till omkring 20 000 – färre än de själva räknat med, som Vladimir Ryzjkov skrev på sin Facebook-sida kort efter mötet. Av allt att döma har jag känslan att demonstrationsviljan verkar ha nått sitt klimax och om inte arrangörerna kommer på några nya grepp för att hålla den vid liv så är risken överhängande att människors vilja delta i kommande demonstrationer avtar. Redan har arrangörerna börjat planera för nästa demonstration på lördag den 10 mars. Vi får se om arrangörerna lyckas blåsa nytt liv i elden eller om glöden slocknar.

Mer på temat:

http://www.lenta.ru/articles/2012/03/06/pushka/
http://lenta.ru/articles/2012/03/06/fontan/

http://www.gazeta.ru/politics/elections2011/2012/03/06_a_4029321.shtml 

Provokatörer på hotellet

Det ryska presidentvalet bjöd på en hel del överaskningar och ett par bisarra upplevelser.

Jag sitter i hotellets foajé i Moskva. Det är måndag kväll. Dagens demonstrationer är slut. Både de Putinvänliga och de Putinkritiska. Plötsligt sveper en man förbi med en stor vit flagga. På flaggan står det Javlinskij.
- Ha, Vasja har tagit en trofe, hojtar nån från den grupp dit flaggan är på väg.
Javlinskij är den liberala presidentkandidat som inte fick ställa upp i valet. Myndigheterna stoppade hans kandidatur då det fanns en risk för att proteströrelsen kunde enas kring honom. Men varför är flaggan en trofé?
Flaggan stannar hos ett dussintal män som står och väntar i foajen. De ser inte ut som Javlinskijanhängare. Alla är klädda i samma intetsägande stil. Mörkbruna eller svarta jackor med mörka jeans. Männen är i 30, 40-årsåldern och alla har kort hår.
Jag såg dem redan första morgonen på hotellet. En stor grupp som ockuperade morgonmålets stående bord. De var tydligen alla hungriga, eller så förberedde de sig för en lång och ansträngande arbetsdag.
Nu på kvällen står de och väntar på sin buss. För de är inte härifrån. Det här är inga Moskvabor. Vid deras fötter står inga kappsäckar, istället har de idrottsväskor. En man med slips kommer fram och meddelar nåt. Männen plockar upp sina saker och börjar röra sig mot utgången. Plötsligt ser jag att på golvet ligger en drös vita band. Samma band som delas ut på anti-putin demonstrationerna och som symboliserar kampen för Ärliga val. Först nu börjar jag fatta vem jag har delat hotell med. Så jag följer efter dem ut till källarvåningen. Där står en buss och väntar. Den är helvit utan några tecken på vem som äger den. Så jag tittar på registernumret. Där står region 31. Alltså är bussen från regionen Belgorod, 600 km söder om Moskva.
Den här gruppen är provokatörer som nån anlitade för att störa de regimkritiska demonstrationerna. Det här var tydligen en del av den grupp som började skandera «Putin Putin» på det möte som oppositionen arrangerade i Moskva i måndags. Men nu är de borta. Åtminstone tillfälligt.
Den här valkampanjen handlade allt om stordemonstrationerna. Vladimir Putin är landets populäraste politiker och skulle vinna vilket ärligt val som helst. Måhända först i den andra omgången. Men han blev tagen på säng av det stora missnöjet efter dumavalet. Och hans enda reaktion på kritiken var att svara med samma mynt. Kampanjens stora överraskning var därför de putinvänliga demonstrationer som arrangerades runt om i landet. Och lika överraskande var sättet på hur de här mötena arrangerades. Stormöten dit statsanställda bussas iväg för att med milt våld bilda en tillräckligt stor publik som gör sig bra på teve. Putin har hela tiden varnat för en orange revolution enligt Ukrainas mönster vintern 2024. Samtidigt kopierar han själv, lustigt nog, de ukrainska myndigheternas recept att hantera folkliga demonstrationer. Men att anlita provokatörer verkar nog vara rysk know how av nån ängslig tjänsteman i maktens korridorer.
De här stora putinvänliga demonstrationerna hade flera syften. Ett var att se till att den förkrossande segern med 64 procent ser legitim ut. För det gör den i allmänhetens ögon ifall man kan få till stånd ett par, tre möten med 100 tusen i publiken. Andra menar att demonstrationernas syfte var att övertyga Putin själv om att han har ett starkt stöd av ryssarna. Nåt som hänger ihop med att Putin, precis som alla andra av Rysslands härskare genom tiderna, avskärmas från den så kallade verkligheten ju längre de regerar. Ett tredje syfte var att peka ut för Putin var exakt han har sina anhängare: inte bland liberala i städerna, utan hos statsanställda i provinsen. På det här sättet kan demonstrationerna användas av vissa ministrar för att påverka Putins politk i konservativ riktning.
Nu är valet är över och alla landets vita bussar står parkerade i hemmadepåerna. Nu börjar den interna maktkampen bakom Kremls murar. Det finns de rådgivare som anser att Putin bör fortsätta liberalisera och modernisera landets politiska system. Andra talar för att han med hård hand nu bör kväsa oppositionen en gång för alla.
Och de vita bussarna håller nog sina motorer varma inne i garagen. När Putin talade på torget i Moskva på valkvällen var han inte särskilt försonlig gentemot oppositionen. Han kallade sina kritiker för provokatörer och förrädare som vill söndra och förstöra Ryssland. Och ifall det inte finns några riktiga provokatörer där ute i det verkliga samhället får man väl skapa eller anlita några. Och vita bussar att hyra finns det alltid gott om.

Prochorov på frammarsch

Frågan om Prochorovs förhållande till Putin får man väl säga är helt klarlagt vid det här laget. Om detta har vi skrivit dagens ledare i BLT. Framför allt uppgifterna, att Putin ringde Prochorov i söndags kväll för att önska honom lycka till i hans framtida karriär, och att Prochorov efter valet träffat både Putin och oppositionen.

En del av källorna utgörs av Russia Today’s uppgifter. Bland annat denna artikel: Prochorov could be Putin 2.0 Och denna: Vote not fair!Loosers react to election results.

Mer om CIS i BLT här.

UPPDATERING 8/3: Ja, se där. Inget nytt under solen.