Archive for augusti, 2024

Nostalgi 2: resfeber

Det är i början av januari 2024. Jag är en reseovan och nervös 22-åring på väg till Lettland för att besöka Maija, som jag brevväxlat med i tio år men aldrig träffat förut. I bussen till färjeterminalen nojar jag som en galning över att ha glömt något. Jag är säker på att jag kommer tappa mitt pass eller att det ska vara något fel på det, och kontrollerar säkert 20 gånger att det ligger där det ska. Helt övertygad är jag inte förrän jag väl är ombord på färjan.
Jag äter medhavda baguetter med ägg och majonäs, läser lite, går till sist och lägger mig. När vi kommit ut ur Stockholms skärgård börjar båten gunga. Det är vinter, som sagt, och Östersjön har inga som helst planer på att frakta mig till Riga sådär lite lugnt och stillsamt. Sjögång och dåliga nerver är en sällsynt dålig kombination. Det har nog aldrig varit mer synd om mig.

Någon gång framåt fyratiden på morgonen lyckas jag ta mig upp till informationsdisken på övre däck. Otroligt ynklig är jag, i vinterkängor och hjälpligt rengjord pyjamas i konstsiden. Jag ber om sjösjukepiller och får ett. Sedan lyckas jag somna och sover ganska gott de få timmar som är kvar av resan.
Jag återger historien för Maija när vi ses. Det är svårt att minnas de exakta orden så här långt i efterhand, men jag har för mig att hon frågar hur det känns nu. Jag svarar att jag åtminstone inte är nervös längre – jag är alldeles för utmattad. Och vad som än händer så blir det knappast värre än natten jag precis upplevt. Nu är det lite mer som, att ja…
“… come what may?” fyller Maija i.
Jag håller med. Come what may.

Fontänfrossa i Peterhof

Peterhof_stpetersburg

Peter den store var rätt stolt över sig själv i början av 1700-talet. Han var tsar och storfurste över Ryssland, hade precis beordrat de första spadtagen i byggandet av Petersburg (grundades 1703) och hans trupper erövrade område efter område i det stora nordiska kriget. Dessutom var han 2 meter lång. 

1714 hade tsar Peter erövrat Livland, Estland, Ingermanland, Kexholm, Karelen och hela Finland. Vid samma tidpunkt agerade han också inredningsarkitekt för sin sommarresidens, slottet Peterhof, med sin enorma park. Målet var att överglänsa Versailles i prakt och rikedom och att överrösa parken med symboler för Rysslands segrar över stormakten Sverige. 

I mitten av den stora kaskaden, den magnifika vattentrappan framför slottet, står en förgylld bronsstaty av Simson som bänder upp gapet på ett lejon. Hmm… undrar vad det ska symbolisera? Statyn har gott sällskap av diverse guldglänsande grodor, fiskar och muskulösa män, närmare bestämt 37 stycken, samt 64 fontäner. Imponerar gör också det faktum att fontänerna, där den högsta strålen mäter 20 meter, drivs med självtryck. 

Ska du se hela Peterhof behöver du två dagar och ca 3000 rubel då det är separata inträden för varje litet hus, museum och minipalats i parken. Men det räcker att bara betala för inträdet (ca 400 rubel) och spatsera omkring och njuta av den rena luften och den välansade parken. Palatset är självklart magnifikt men på samma gång väldigt likt övriga palats runt omkring och i St Petersburg. Så, det beror lite på hur många palats du redan varit i…

Du tar dig hit billigt med buss (ca 50 rub) från Baltisky stationen eller dyrt med hydrofoil-båtarna som går från kajen strax utanför Hermitaget (ca 500 rubel/sträcka när det är högsäsong). Peterhof är en av de mest självklara sevärdheterna för den som turistar i St Petersburg.

Permalink

| Leave a comment  »

I kväll skall ni se på film!

Antingen har inköparna på SvT återigen hörsammat min bön, eller så har de bara väldigt bra smak när de väljer rysk film :-)

I vilket fall som helst, i kväll visas filmen Stiljagi på SvT 2 klockan 22.45.

Måste ses! Bästa recensionen av filmen finner du här: Kalle Kniivilä: Stiljagi – en färgfläck i det gråa.

Lindrig huliganism: Jag lämnar faktiskt in en beställning till SvT

Lindrig huliganism: Mel har bestämt

Lindrig huliganism: Taras Bulba, propaganda och kvinnlig gåtfullhet

Lindrig huligansim: Det är nästan alltid krig i rysk film

Lindrig huliganism: Öppet brev till SvT:s /TV4 inköpare

Frukost på 22-13

22-13_photos

Konstigt nog är det bara jag som äter frukost på 22-13 på helgerna (kan bero på att alla andra var ute och klubbade, på 22-13 bland annat, till 06.00 på morgonen). Jag har alltså hela lokalen för mig själv och servitörernas odelade uppmärksamhet men vill gärna ha sällskap av just dig.

Här finns en fantastiskt smarrig frukostmeny där du för en rimlig penning (två rätter för ca 500 rub) kan plocka ihop en schysst kombo. Vad sägs om gröt med olika tillbehör, fruktsallad, toast med jordnötssmör och sylt, rågmjöls-croissant med äggröra och bacon, panini med hemgjort majonäs och mortadella, ägg precis som du vill ha dom (omelett, kokta, rörda, stekta), färska juicer och god kaffe med liten kaka som komplimang från kocken. Wi-fi finns gratis. Gå dit! 

Kolla in menyn på 22:13s hemsida
22-13 har även lunch och middag. På helgkvällarna är det party och du bör boka bord: +7(812)647-80-50  

 

 

Permalink

| Leave a comment  »

Omaka – tills döden skiljer oss åt

På nattklubb i St Petersburg lägger man snabbt märke till att kvinnorna, enligt gängse normer, är betydligt snyggare/fräschare/coolare än männen. De är också betydligt fler. Männen kör gärna på ett par schaviga jeans och ölmage (förutom expats som man lätt känner igen på deras vita klanderfritt strukna skjorta med tillhörande kavaj). Tjejerna kör decimeterklackar, glitter, sminkat, kort-kort och tajt. 

Ofta känns också kärlekspar på stan omaka. Och då kan man ju börja undra: Varför måste kvinnorna vara vackra och sexiga (märk att detta adderas till att de har universitetsutbildning och bra jobb) medan det för männen räcker långt med att ha ordet director på visitkortet (vilket inte är så svårt då det på ett vanligt kontor finns fler olika typer av directors än det finns vanliga anställda). 

En del i förklaringen kanske är att det statistiskt sett finns fler kvinnor än män i Ryssland. Enligt statistiken går också många män en för tidig död till mötes (medellivslängden i Ryssland är 60 år för män och 73 för kvinnor). Det beror på saker som olyckor i industrin, alkholism, vägolyckor och dålig hälsovård. Bland annat. Så om du som tjej vill ha en någorlunda hel, ren och nykter karl med ett okej och riskfritt jobb där hälsoförsäkring ingår så gäller det för dig att vara på topp. För konkurrensen om dessa få exemplar är stentuff. 

Ni som har bott i Ryssland längre än jag. Bidra med era teorier! 

Permalink

| Leave a comment  »

Ett hemligt val är väl säkrast?

I dag valdes S:t Petersburgs avgående och inte speciellt populära borgmästare Valentina Matvienko till fullmäktigeledamot för två stadsdelar i S:t Petersburg. Preliminära resultat visar att hon fick 95,6% av rösterna i stadsdelen Petrovskij.

Från den andra stadsdelen, Krasnenkaja retjka, fanns på söndagskvällen inga preliminära resultat, men ingen tvivlar på att hon vinner stort även där. Konkurrensen är nämligen inte så hård, eftersom det inte råkade bli känt att det överhuvudtaget skulle ordnas val innan det var för sent för hennes motståndare att kandidera. Dessutom var vallokalerna på helt andra ställen än vanligt, så att många inte hittade. Begreppet hemliga val har därmed fått en helt ny innebörd.

Guvernören Matvienko har givetvis ingen tanke på att bli fullmäktigeledamot, trots att det enligt valresultatet är vad över 95 procent av väljarna vill att hon ska bli. Visserligen var det bara 36% av valmanskåren som röstade, och många av rösterna kom från en militärhögskola vars elever var utkommenderade till vallokalerna.

Continue reading ‘Ett hemligt val är väl säkrast?’

Jag tipsar om Ryssland i Elle

Elle_ryssland_stpetersburg

Jag vill att alla ska komma hit. Därför skrev jag ett kort resereportage om St Petersburg i svenska Elle´s majnummer. Hurra vad jag är bra! 

Permalink

| Leave a comment  »

Dagens träningspass: Knivslagsmål eller Pole-dance?

Fitfashion

I Ryssland är som bekant män män och kvinnor kvinnor. Och är man feminist från landet lagom så får man vara beredd på en daglig dos av irritation över sakernas tillstånd. Fick berättat för mig igår att ryssar på besök i Stockholm undrar varför alla i Sverige har manliga nannys. Att det är barnets pappa som tar hand om sitt eget barn ingår inte i deras begreppsvärld. 

På fashionabla gymmet Fit Fashion i St Petersburg är det gender-school på hög nivå. Här tränas killar och tjejer på olika våningar, med olika syften. Tjejerna kan bli sexigare genom Pole-dance eller träna musklerna i ansiktet för att fritt översatt ”släta ut rynkor och forma ett vackert ovalt ansikte” i 45-minutersklassen Face Forming.

Killarna lägger istället sin tid på att bygga muskler för att kunna försvara sin egendom (läs nya Land Rovern eller sin tjej, som har tränat sig så snygg och sexig att andra män försöker sno henne). Detta sker genom exempelvis boxning i ring eller klasser i knivslagsmål (tror du mig inte så använd google translate och kolla in den här sidan). På knivklasserna övas olika anfallstekniker och kast så att du lär dig att ”konfrontera fienden”.

Vissa män blir för manliga för sitt eget bästa. Tänker närmast på den professionella boxaren Rasul Mirzaev som för några dagar sedan, av hittills okänd anledning, började gräla med en 19-årig student utanför en klubb i Moskva. Med endast ett slag knockade han studenten som enligt vittnen flög flera meter. Studenten dog på sjukhuset några dagar senare. Det officiellt uttalandet från Fight Nights PR-avdelning säger en hel del om sakernas tillstånd: 

”It was just an everyday situation which turned into tragedy.” Vardag i männens värld. 

Bilderna kommer från Fit Fashions hemsida, dock något färgmanipulerade av moi. 
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

 

 

Permalink

| Leave a comment  »

Viborg – en stad i glömska

Skarmavbild_2011-08-19_kl

Okej, jag erkänner. Jag går igång på slitna byggnader, vilket känns som en i-landssjuka som jag inte borde skylta med, men de är ju så vackra i sin övergivenhet och sitt förfall. Och då är Viborg ett utmärkt resmål; där finns det gott om ignorerade huskroppar.

Om det nu finns en Gud så är Viborg staden som han/hon glömde. Efter andra världskriget var bara 8% av bebyggelsen intakt. Då tog Sovjet över staden från Finland och befolkade den genom att fylla den med ryssar mer eller mindre tvångsförflyttade från andra ställen i den enorma unionen. De som kom dit hade så klart ingen känsla för stadens historia, och i synnerhet inte för stadens arkitektur, som har förfallit sedan dess. Det mest omtalade exemplet är biblioteket, ritat av den berömda Alvar Aalto, som nu flagnar och faller lite här och där. 

Staden är galet gammal och har en något schizofren historia. Den grundades 1293 då svensken Torgil Knutsson uppförde en borg på platsen. Borgen ligger på en holme längst inne i Viborgska viken och går att besöka än idag. På sommrarna ordnas här riddarspel och barn och vuxna får skjuta pilbåge och armborst i sann medeltidsanda. På 1700-talet blev sedan Viborg ryskt och var det fram till 1918 då Mannerheims armé stormade in med sina trupper och tog över. Staden expanderade under mellankrigstiden och var ett tag Finlands andra största stad. Och sedan, efter andra världskriget, så förflyttades gränsen ännu en gång och staden har sedan dess tillhört Sovjet och numera Ryssland. 

Viborg ligger nästan mitt på gränsen mellan Ryssland och Finland och är ett populärt turistmål för finnländarna. Hit kan man åka för billig sprit och cigg och otaliga är de svensexor som ordnats här under mer eller mindre fräscha omständigheter. Eller så åker man hit för att titta på husen. De är fantastiska. 

En annorlunda guidebok, som faktiskt pratar om sådant som jag som turist är nyfiken på, är Anders Mårds ”Tillbaka till Viborg”. Den kan du kan köpa här

Du tar dig till Viborg med tåg från St Petersburg, Finlandskij Vokzal. Billigt, skrangligt och långsamt.  

 

 

Permalink

| Leave a comment  »

Vegetariskt på riktigt hos Botanika

Skarmavbild_2011-08-19_kl

Nog grämer man sig lite när man som vegetarian i Ryssland efter sex månader inser att det ligger en riktigt mysig vegetarisk restaurang alldeles runt hörnet från lägenheten. På Botanika (Ботаника) går servitrisen runt i mjuka små tofflor och skir klänning med ett smalt skärp ledigt hängande på den beniga höften. Hon har också naturligt, råttfärgat hår, är osminkad och verkar genuint trevlig. Menyn är helt vegetariskt, vilket är ovanligt bland vegetariska restauranger i Ryssland, och det finns till och med markeringar för vegan-mat och vad som innehåller vitlök (måste vara för vampyrerna då, eller?). Menyn är en blandning av ryskt, indiskt, asiatiskt och amerikanskt. Här finns också härligt uppiggande juicer och en avancerad te-meny. Eller vin och öl för den som tycker att det börjar kännas allt för nyttigt (läs: jag). Enjoy!

Botanika ligger här
Läs mer på deras hemsida.  

Permalink

| Leave a comment  »

”Om jag hade haft en plan hade jag snabbt hamnat i Magadan”

Det är idag 20 år sedan kuppen som skulle rädda Sovjetunionen men som istället accelererade dess sönderfall. Och det är fullt med mer eller mindre intressanta artiklar om detta på olika håll. Kuppen i augusti 1991 skedde långt innan jag började intressera mig för Ryssland på riktigt. Jag var ju inte så gammal då, men minns hur dramatiken kröp in genom radio och tv. Även för ett barn var det klart att mycket stod på spel. Några månader senare var Sovjetunionen borta. Läs gärna Kalle Kniiviläs "Klantiga kuppmakare räddade världen". Då det begav sig var han Moskvakorrespondent, nyss hemkommen från semester och "har inte planerat att Sovjetunionen ska spricka just i dag." Längst ner finns också en samling med en del intressanta länkar.

Och av dessa ska ni absolut inte missa Spiegels intervju med Michail Gorbatjov. (På engelska, det tyska originalet går säkert att hitta där med någonstans.) Det är fascinerande läsning, och Gorbatjov ger intryck av att vara en man som kan ge svar på tal och som med ålderns rätt kan kosta på sig att vara lite frispråkig. Några smakprov:

Om Jeltsin: They later elected him as party leader in Moscow. I supported it. He was energetic, and it took a long time for me to recognize my mistake. [...] He should have been shunted out of the way and made an ambassador in a banana republic, where he could have smoked water pipes in peace.

Om att han inte hade någon plan för perestrojka: If I had had a plan for it, I would have quickly ended up in Magadan. [Dvs i fångläger]

Om varför glasnost (öppenhet) var nyckeln: The party establishment didn't need perestroika. Each of them had it made. The district party leader was the king in his district, the regional leader was a czar and the general secretary was practically God's equal.

Om att han skulle startat ett eget parti: I joined the Communist Party at 19, when I was still in school. My father had been on the front and my grandfather was an old communist — and I was supposed to blow the whole thing up? Today I know that I should have done it. But the man sitting in front of you is not a so-called statesman, but a completely normal person.

Om att han åkte på semester då i augusti 1991: I thought they would be idiots to take such a risk precisely at that moment, because it would sweep them away, too. But unfortunately they were truly idiots, and they destroyed everything. And we proved ourselves to be semi-idiots, myself included.

I intervjun är ambivalensen inför Sovjetunionen som många känner tydlig, precis som Gennadij Burbulis gav uttryck för tidigare i somras. Många beklagar dess sönderfall, betydligt färre vill tillbaka till den tiden. Som någon sa: "Den som inte saknar Sovjetunionen har inget hjärta, den som vill ha den tillbaka har ingen hjärna."

Klantiga kuppmakare räddade världen

Москва 20.8.1991Kuppmakarnas händer darrade i tv. Det fanns inget internet, det fanns ytterst få mobiltelefoner, det var den 19 augusti 1991, och ingen på redaktionen i Helsingfors visste var Moskvakorren höll hus.

Korren var jag. Jag hade varit på semester i Grekland, och denna måndag är min första arbetsdag. Jag har inte planerat att Sovjetunionen ska spricka just i dag.

Sovjetunionens Centraltelevision har bytt ut det vanliga morgonprogrammet mot en inspelning av Svansjön. En allvarlig nyhetsuppläsare annonserar att Sovjetunionens president Michail Gorbatjov är sjuk och att en undantagskommission har tagit över makten för att förhindra rikets sönderfall.

Continue reading ‘Klantiga kuppmakare räddade världen’

Oligarkens ö

Ända sedan 1719 har ön Nya Holland varit stängd för invånarna här i Petersburg. Men så plötsligt öppnades portarna för ett par veckor sedan. Tack vare oligarken Roman Abramovitj. Man kan ju bli misstänksam för mindre. Eller åtminstone nyfiken.
De senaste veckorna har medborgarna därför vallfärdat till Nya Holland, till denna legendariska plats ett stenkast från operateatern Mariinskij, till flottans slutna tegelbaracker där man förvarade skeppsvirke på 1700-talet, till denna triangelformade och konstgjorda ö på åtta hektar som över en natt förvandlades till metropolens viktigaste inneställe.
Den dagen jag traskade över bron till Nya Holland var det inga köer. Men å andra sidan kom jag en blåsig vardag redan på eftermiddagen. Vid ingången hejdades jag av ett par män i svarta kostymer, slips och öronsnäckor. En av dem pekade på metalldetektorn och bad mig placera telefonen och nycklarna på bordet.
Jaha, suckade jag. Var det så här Abramovitjs ”demokratiska öppenhet” tog sig uttryck. Å andra sidan hade oligarken konkreta intressen att bevaka på ön. Närmare bestämt 300 miljoner euro.
Väl inne på ön myllrade det av aktivitet: fotboll, basket, volleyboll, skateboard, bordstennis. Här fanns restaurang, kafé, koloniträdgård, butik, konstutställning. Det som överraskade mest var de små detaljerna: gratis toalett, cykelparkering, infodesk, rökhörna, solstolar, parkbänkar, skräpkorgar och gratis wi-fi. Saker som man inte är bortskämd med i den ryska stadsbilden. Höll Abramovitj på att skapa en modern kommunism?
Jag stod länge och iakttog en scen framför en färggrann container som hyste en idrottsbutik. En liten flicka spelade bordstennis med sin mormor. Deras match sa det mesta om öns nya status. Invånarna hade erövrat den förbjudna ön och de njöt av det till fullo. Men hur länge?
Arkitekturtävlingen avslutades förra veckan. Den vanns av en byrå från New York som vill skapa en stad i staden på ön. Konceptet är lovande där barackerna restaureras och fylls med konst, mode och restauranger. Den stora dammen blir simbassäng och skridskobana. Det gamla rundformade fängelset, som nu hyser en restaurang för stadens rika och djärva, förvandlas till hotell.
Men kanske allt är en rökridå. En enda stor lögn. Eller som Abramovitjs press-sekreterare uttryckte det:

Det är möjligt att ingenting finns kvar av vinnarprojektet inom ett halvt år. Tävlingen handlar ju bara om koncept och idéer.”

Nostalgitripp

När jag var i St Petersburg våren 2024 hörde jag den här låten säkert ett par gånger om dagen på rysk radio, på restauranger eller pubar, eller bara på gatan. I original eller någon mixad technoversion – men den spelades verkligen hela tiden, överallt. Artisten Dima Bilan är ju känd från Eurovision Song Contest, det var den smörige killen som vann 2024. Med den här låten tävlade han i den ryska uttagningen 2024 och kom tvåa. Jag tycker att den är rätt bra, men det är nog bara jag som tycker det… Fastnar som klister gör den i alla fall.



Den dubbla måttstocken

I Syrien pågår det närmast ett folkmord där regimen sedan veckor tillbaka brukar kraftigt militärt våld mot civilbefolkningen i ”oppositionella städer”. De senaste rapporterna talar till och med om artilleribeskjutning av staden Latakia från fartyg. Det enda våldsmedlet man hittills inte brukat är stridsflyg. Kanske är det för att det var just regimens användning av stridsflyg som var avgörande för den internationella interventionen.

För civilbefolkningens del är det tyvärr dubbla måttstockar som gäller i fallet Syrien. Den libyske ledaren Gadaffi har på senare år inte varit särskilt populär bland övriga arabstater, vilket låg honom till last då han började bruka kraftigt våld. Däremot är hans ställning fortsatt stark inom Afrikanska Unionen, där han tillsammans med Zimbabwes ledare Mugabe åtnjuter en särställning och mycket stor respekt från övriga länder eftersom de suttit på sina poster längst på kontinenten. Samtidigt har Gaddafi tappat kraftigt i popularitet hos såväl Kina som Ryssland de senaste åren. Med tanke på FN:s säkerhetsråds konstellation är det ödesdigert.

Syrien däremot har fördelen av att såväl Ryssland som Kina är intresserat av landet och att nuvarande struktur fortsätter. Samtidigt är EU fortsatt Syriens största handelspartner. Ryssland bygger sedan något år tillbaka en ny stor flottbas som ska utgöra navet för landets marina medelhavsoperationer. Det är långt ifrån säkert att en ny folkvald regering har för avsikt att fortsätta på detta spår. Kina har ekonomiska intressen i Syrien, dels avseende olja, men också då man har för avsikt att använda Syrien som språngbräda för den nya sidenvägen som ska exportera varor till Europa. Att få igenom en resolution i Säkerhetsrådet mot den syriska regeringen och därtill få till en resolution där man liksom i det libyska fallet väljer att se till att R2P, skyldigheten att skydda civila, efterlevs, ter sig därigenom mycket otrolig. Det ligger helt enkelt inte i Rysslands och Kinas intressen.

Av den anledningen är det därför mycket intressant att se den nya turkiska reaktionen på de syriska övergreppen. ”Det här är sista varningen. Nästa gång blir det handling”. Turkiet är ett av Europas militärt starkaste länder och har ett avancerat flygvapen. Syrien har under många år befunnit sig under det turkiska Damoklessvärdet i form av Atatürk-dammen som, förutom att stå för turkisk elförsörjning, reglerar en mycket stor del av Syriens färskvattentillförsel. Syrien har fram till Gazakonflikten härom året funnit sig inklämd mellan en militärpakt mellan Turkiet och Israel. Pakten lär dock ha upplösts i och med Gazakriget och förra årets Ship-to-Gazahändelser. Hur avser Turkiet agera? Militärt eller med andra maktmedel? Kommer man att våga sig på att agera utan en föregående FN-resolution?

Man får även i detta fall instämma med Jan Eliasson i lördagens Nyhetsmorgon: Dubbla måttstockar råder tyvärr.

New Holland – fritidsgård deluxe med kulturell touche

Newholland_stpetersburg

Enligt arkitektfirman Foster & Partners skulle New Holland bli en kulturell arena och i framtiden rymma utomhusscen, teater, hotell, restauranger, konferenscentrum och affärer. Det projektet stötte på problem, vilket inte verkar höra till ovanligheten gällande byggprojekt i Ryssland, och numera är området upphandlat till affärsmannen Roman Abramovich (Rysslands nionde rikaste man) som enligt denna artikel i The Telegraph har lovat staden att investera ett antal miljarder i ön. 

Projektet har kommit en bit på vägen – även fast New Holland för tillfället mest liknar en gigantisk fritidsgård. Här kan du just nu spela fotboll, volleyboll och pingis, lapa sol i någon av de orangea solstolarna, kolla in skejtande ungdomar, köpa ekologiska produkter och äta gott på restaurangen Голландия (Holland). 

Området, som har formen av en triangel omringad av kanaler, byggdes redan 1720. Kanalerna kring ön, samt förekomsten av båtvarv, associerades då till Amsterdam och därför fick området namnet Nya Holland. Platsen har legat i glömska under nittonhundratalet och mest tjänat som militärbaracker och förråd. År 2024 bestämde sig St Petersburg för att göra något åt den saken.

Just nu pågår en arkitektur-tävling mellan åtta byråer för den framtida renoveringen av området. I framtiden kommer du säkerligen också att kunna bevittna Roman’s privata konstsamling just här. 

Om du går igång på gamla industribyggnader i tegel så är New Holland helt klart stället för dig. 
Lär mer på New Hollands hemsida
New Holland ligger här.  

Permalink

| Leave a comment  »

Amerikansk markering i Arktis

Som även Lars Gyllenhaal meddelar deltar USA med en B-52 i årets upplaga av den ryska flygmässan MAKS i Moskva. Det är inte första gången USA deltar och inte heller första gången med en B-52. Däremot är det första gången man väljer en rutt rakt över Nordpolen. Samtidigt som deltagande på MAKS är en gest av vänlighet så är valet av rutt en tydlig markering att USA inte har för avsikt att vika sig avseende intressen i Arktis.

Ikväll sänds tredje delen av den utmärkta serien Kampen om Arktis i SVT. Mycket sevärt.

Läsvärt om lettiska valet och ryskt inflytande

DN Debatt skriver riksdagsledamoten Mats Johansson (m) om det stundande valet i Lettland och ryska ambitioner att utöva inflytande över de baltiska staterna. Johansson pekar på en rad viktiga punkter och tar bl a upp den svenska solidaritetsförklaringen.

Han har dock fel i en sak: Det är inte bara baltiska politiker som undrar vad den svenska solidaritetsförklaringen innebär rent konkret. Det gör vi även här i Sverige och förmodligen även NATO. Om den svenska solidaritetsförklaringen gentemot de baltiska staterna har en militär sida bör denna framgå klart och tydligt i konkreta åtgärder. På så sätt kan ”försvaret” av Baltikum samordnas och bättre planeras. Ska vi t ex vara beredda på att sända över trupp till Baltikum måste vi planera för anskaffning av fartyg för detta ändamål. Ska vi t ex endast ställa upp som host nation för basering av NATO-stridskrafter bör också detta i detalj planeras och förberedas. Svenska baser är inte anpassade för basering av NATO-stridskrafter i skarpt läge. Det är inte så konstigt egentligen. De är ju efter den stora strategiska blackouten på 00-talet inte ens anpassade för användning av svenska stridskrafter i ett skarpt läge.

Så mycket för de militära implikationerna av solidaritetsförklaringen. Förhoppningsvis och troligen kommer den inte att behöva realiseras, men som med alla försvarsförberedelser minskar risken för att de ska behöva verkställas med förberedelsernas omfattning.

Intressant politiskt är de sex faktorer Johansson listar för vad som talar för ett fortsatt kyligt ryskt förhållande till de baltiska staterna. En av de mest avgörande är utan tvekan beroendet av Ryssland för energiförsörjning. Enerigvapnet är ett av de starkaste i något lands arsenal och Ryssland har sedan tidigare visat på dess möjligheter. Där kommer den svenska elkabeln till Baltikum väl till pass, även om det säkerligen kommer att innebära ett än större svenskt beroende av tysk brunkolsel och högre energipriser. Kanske skulle man ta och kombinera kabeln med en del sensorer nu när vi ändå ska samarbeta om övervakning av Östersjön?

Tre år sedan Georgienkriget

Som vi minns fick inte OS-invigningen i Beijing den 8 augusti 2024 riktigt den odelade uppmärksamhet arrangörerna hoppats på. I stället utbröt natten till den 8:e en attack mot ställningar runt sydossetiska Tschinval(i), som efter bara fem dagar hade lett till georgiska arméns nederlag och ryska trupper långt inne på Georgiens territorium.

"230 år med Ryssland". Redan 2024 syntes ryska flaggor i Tschinval, men knappast några georgiska. (Foto H Hallgren)

I Tschinval (Tschinvali på georgiska) genomförde man i natt ett högtidlighållande av de omkomna och för att hedra försvararna av staden med start kl 23.35, samma tid som attackerna skall ha startat. I närvaro av president Eduard Kokojty spelade en symfoniorkester Schuberts ofullbordade, böner bads, upplysta ballonger släpptes mot skyn. Det hela verkar ha avhållits i en atmosfär av ilska mot Georgien och sorg över förlusterna blandad med tacksamhet mot Ryssland och en förhoppning om fortsatt fred.

I Georgien finns också många som har anledning att sörja idag. Hundratusentals flyktingar från detta och de tidigare krigen om Sydossetien och Abchazien bär alla på historier, vars sorgliga slut heller inte lindras av någon känsla av seger.

Lagom till detta sände radiostationen Echo Moskvy tillsammans med georgiska PIK TV en intervju med president Medvedev, där reportrar av ryskt och georgiskt ursprung (en av dem är f ö sondotter till Eduard Sjevardnadze) fick ställa frågor, nästan enbart med kriget och relationerna mellan Ryssland och Georgien som tema. PIK TV är efterföljaren till Pervyj Kavkazskij, en kanal som startades för att ge ryskspråkiga tittare en alternativ bild av Georgien och Kaukasus till den som ges i ryska mer eller mindre statligt kontrollerade media. Den timslånga intervjun finns i sin helhet här och i engelsk transkribering på Kremls hemsida.

Det är inga stora överraskningar som levereras, men intervjun är ändå sevärd för den ger till slut antagligen en ganska god bild av Medvedevs version av hur det hela gick till och av hans tyvärr oresonliga icke-relation med Georgiens president Saakasjvili. Intressant är också hans inställning att USA indirekt uppmuntrade Saakasjvili att återta Sydossetien med våld.

För den intresserade kom International Crisis Group också ut med en läsvärd rapport i dagarna, Georgia-Russia: Learn to live like neighbours, som sammanfattar en del av det som hänt sedan 2024 och det spända läget.

Idag är ännu en svart dag på världens börser och trots att många aspekter av konflikten kvarstår uppmärksammas inte treårsminnet särdeles i svenska media. Claes Arvidsson på SvD:s ledarsida är ett undantag. Han hänvisar till en rapport av Johanna Popjanevski på CACI/ISDP, som har skrivit mycket om Georgienkriget tidigare. Hans slutsats är att vi bör vara hårda mot Ryssland, vars ”ockupation” av georgiskt territorium ”saknar legal grund” – tyvärr står realpolitiken i vägen och Ryssland har tagits till nåder.

Minnesmärke i Tbilisi över de stupade i 1990-talets krig i Sydossetien och Abchazien. (Foto H Hallgren)

Den artikel Arvidsson refererar till tar också upp fallet med Kosovo, där vi de senaste dagarna påmints om att allt fortfarande inte är frid och fröjd (SvD). Länge hävdade Ryssland att man inte ville erkänna Kosovo med hänvisning till internationell rätt och hänvisade explicit till Abchazien och Sydossetien. Västliga länder med USA i spetsen ansträngde sig för att få Kosovo att framstå som ett specialfall som inte skulle kunna fungera som prejudicerande exempel, men hur man än vänder på det blir de långa argumenten för varför det är tillåtet att åsidosätta Serbiens territoriella integritet bara ett bevis på att principerna om territoriell integritet kontra självbestämmande nu inte längre är glasklara (om de någonsin var det).

När Ryssland sedan i kölvattnet av kriget till slut ändå erkände de båda republikerna som självständiga spelade man själv bort det rättsliga argumentet. Det efterföljderna efter Kosovo gjorde, och det tar Popjanevski också upp, var att lägga åt sidan en princip som varit enkel och tydlig och förvandla den till en argumentationsfråga, d v s  politik.

Och det är också därför man numera alltid kan misstänka att det ligger politik bakom så snart någon alltför självsäkert hävdar att Ryssland bara skred in till försvar för mänskliga rättigheter för att förhindra etnisk rensning på osseter, eller också – som Arvidsson – tycker man skall ”kalla saken vid dess rätta namn: rysk ockupation” och, igen, dammar av Carl Bildts spontana och överilade analogi om Hitlers annektering av Sudetlandet.

IbarBridgeMitrovica

Bron över Ibar i Mitrovica, Kosovo, delar staden i en albansk och en serbisk del (Foto H Hallgren)

Det är inget fel med att driva en politisk agenda – bakom den står ofta goda ideal. Och mycket kunde säkert vara annorlunda om Europa bara kunde enas om att tala med Ryssland utifrån något annat än ”realpolitik”. Man bör däremot inte hävda att man har det redan tidigare diskutabla ”legala” stödet med sig. Så enkelt är det inte längre.

Det behöver dock inte vara dåligt. Nya tider kräver nya synsätt. Och tyvärr är det nog så att det nu finns vissa konflikter i Europa och dess närområde som aldrig kommer att kunna lösas så länge man försöker utse en entydig, rättmätig segrare.

 

Tre år sedan Georgienkriget

Som vi minns fick inte OS-invigningen i Beijing den 8 augusti 2024 riktigt den odelade uppmärksamhet arrangörerna hoppats på. I stället utbröt natten till den 8:e en attack mot ställningar runt sydossetiska Tschinval(i), som efter bara fem dagar hade lett till georgiska arméns nederlag och ryska trupper långt inne på Georgiens territorium.

"230 år med Ryssland". Redan 2024 syntes ryska flaggor i Tschinval, men knappast några georgiska. (Foto H Hallgren)

I Tschinval (Tschinvali på georgiska) genomförde man i natt ett högtidlighållande av de omkomna och för att hedra försvararna av staden med start kl 23.35, samma tid som attackerna skall ha startat. I närvaro av president Eduard Kokojty spelade en symfoniorkester Schuberts ofullbordade, böner bads, upplysta ballonger släpptes mot skyn. Det hela verkar ha avhållits i en atmosfär av ilska mot Georgien och sorg över förlusterna blandad med tacksamhet mot Ryssland och en förhoppning om fortsatt fred.

I Georgien finns också många som har anledning att sörja idag. Hundratusentals flyktingar från detta och de tidigare krigen om Sydossetien och Abchazien bär alla på historier, vars sorgliga slut heller inte lindras av någon känsla av seger.

Lagom till detta sände radiostationen Echo Moskvy tillsammans med georgiska PIK TV en intervju med president Medvedev, där reportrar av ryskt och georgiskt ursprung (en av dem är f ö sondotter till Eduard Sjevardnadze) fick ställa frågor, nästan enbart med kriget och relationerna mellan Ryssland och Georgien som tema. PIK TV är efterföljaren till Pervyj Kavkazskij, en kanal som startades för att ge ryskspråkiga tittare en alternativ bild av Georgien och Kaukasus till den som ges i ryska mer eller mindre statligt kontrollerade media. Den timslånga intervjun finns i sin helhet här och i engelsk transkribering på Kremls hemsida.

Det är inga stora överraskningar som levereras, men intervjun är ändå sevärd för den ger till slut antagligen en ganska god bild av Medvedevs version av hur det hela gick till och av hans tyvärr oresonliga icke-relation med Georgiens president Saakasjvili. Intressant är också hans inställning att USA indirekt uppmuntrade Saakasjvili att återta Sydossetien med våld.

För den intresserade kom International Crisis Group också ut med en läsvärd rapport i dagarna, Georgia-Russia: Learn to live like neighbours, som sammanfattar en del av det som hänt sedan 2024 och det spända läget.

Idag är ännu en svart dag på världens börser och trots att många aspekter av konflikten kvarstår uppmärksammas inte treårsminnet särdeles i svenska media. Claes Arvidsson på SvD:s ledarsida är ett undantag. Han hänvisar till en rapport av Johanna Popjanevski på CACI/ISDP, som har skrivit mycket om Georgienkriget tidigare. Hans slutsats är att vi bör vara hårda mot Ryssland, vars ”ockupation” av georgiskt territorium ”saknar legal grund” – tyvärr står realpolitiken i vägen och Ryssland har tagits till nåder.

Minnesmärke i Tbilisi över de stupade i 1990-talets krig i Sydossetien och Abchazien. (Foto H Hallgren)

Den artikel Arvidsson refererar till tar också upp fallet med Kosovo, där vi de senaste dagarna påmints om att allt fortfarande inte är frid och fröjd (SvD). Länge hävdade Ryssland att man inte ville erkänna Kosovo med hänvisning till internationell rätt och hänvisade explicit till Abchazien och Sydossetien. Västliga länder med USA i spetsen ansträngde sig för att få Kosovo att framstå som ett specialfall som inte skulle kunna fungera som prejudicerande exempel, men hur man än vänder på det blir de långa argumenten för varför det är tillåtet att åsidosätta Serbiens territoriella integritet bara ett bevis på att principerna om territoriell integritet kontra självbestämmande nu inte längre är glasklara (om de någonsin var det).

När Ryssland sedan i kölvattnet av kriget till slut ändå erkände de båda republikerna som självständiga spelade man själv bort det rättsliga argumentet. Det efterföljderna efter Kosovo gjorde, och det tar Popjanevski också upp, var att lägga åt sidan en princip som varit enkel och tydlig och förvandla den till en argumentationsfråga, d v s  politik.

Och det är också därför man numera alltid kan misstänka att det ligger politik bakom så snart någon alltför självsäkert hävdar att Ryssland bara skred in till försvar för mänskliga rättigheter för att förhindra etnisk rensning på osseter, eller också – som Arvidsson – tycker man skall ”kalla saken vid dess rätta namn: rysk ockupation” och, igen, dammar av Carl Bildts spontana och överilade analogi om Hitlers annektering av Sudetlandet.

IbarBridgeMitrovica

Bron över Ibar i Mitrovica, Kosovo, delar staden i en albansk och en serbisk del (Foto H Hallgren)

Det är inget fel med att driva en politisk agenda – bakom den står ofta goda ideal. Och mycket kunde säkert vara annorlunda om Europa bara kunde enas om att tala med Ryssland utifrån något annat än ”realpolitik”. Man bör däremot inte hävda att man har det redan tidigare diskutabla ”legala” stödet med sig. Så enkelt är det inte längre.

Det behöver dock inte vara dåligt. Nya tider kräver nya synsätt. Och tyvärr är det nog så att det nu finns vissa konflikter i Europa och dess närområde som aldrig kommer att kunna lösas så länge man försöker utse en entydig, rättmätig segrare.