Archive for februari, 2024

Säker sex med Vladimir Putin

Hon vill göra det för första gången.

Så heter Vladimir Putins senaste serie av valfilmer som sprids på nätet.

Filmerna är inspelade på något som liknar en läkarmottagning.

– Framför allt måste man tänka på att det ska vara säkert. Speciellt första gången, säger läkaren i en av filmerna.

– Men kanske behöver jag inte… det där? frågar kvinnan, och skruvar sig besvärat.

- Jodå, säger läkaren, och stämplar en blankett.

Så fortsätter han:

– Det är helt rätt att du vill göra det av kärlek. Du har valt rätt.

Läkaren sneglar på ett porträtt av Vladimir Putin.

– Med honom blir det helt säkert, säger han, till tonerna av en romantisk låt.

Valfilmerna med sexanspelningar passar väl in i den machoimage som Vladimir Putin har odlat i många år.

I tv-rutan rider han gärna med bar överkropp eller styr flygplan som släcker skogsbränder. Den kände kvinnokarlen Berlusconi var hans bästa kompis bland de styrande i Europa, och när Israels våldtäktsanklagade president Moshe Katsav var på besök i Kreml för några år sedan kunde Putin inte dölja sin förtjusning:

– Vilken kille! Våldtog tio kvinnor! Vi är alla avundsjuka, sade han när han trodde att ingen journalist hörde på.

Det är osäkert hur många förstagångsväljare filmerna lyckas locka till vallokalerna, men det finns andra knep man kan ta till för att valresultatet ska bli rätt.

Sydsvenskan 2024-02-29

Mer på temat:

Putins parti vinner alltid

När resultatet blev fel tog valnämndens ordförande pappren och flydde ut genom fönstret mitt i natten. Nästa dag var siffrorna rätt och Enade Ryssland valvinnare.

Marija Gavrilova har svårt att hålla sig för skratt när hon berättar hur valfusket gick till i vallokal 81 i centrala Moskva, där hon var observatör under ryska parlamentsvalet i december.

– Vi fick syn på en kvinna som satt i ett rum med en hög valsedlar och kryssade i. När vi frågade vad hon sysslade med sade hon att hon spelade kort.

Marija Gavrilova tillkallade polis, men kvinnan stoppade de ifyllda valsedlarna i sin handväska och lyckades fly med bevismaterialet.

Continue reading ‘Putins parti vinner alltid’

Älskade Ladabil

I går tog jag snabbtåget Sapsan till S:t Petersburg för en reportageresa som fotografen Tor Wennström och jag jag inleder i dag. Sapsan är underbart. På under fyra timmar åker man från Moskvas kärncentrum till Plosjtjad Vosstanija som ligger mitt i S:t Petersburg. Bekvämare kan man inte resa.

På kvällen gick jag ut på gatan för att ta en frilanstaxi till Café Idiot där jag skulle göra en intervju. (Vissa talar om svarttaxi men jag gillar inte det ordet. Det handlar ju inte om olaglig verksamhet). Jag ställde mig på gatan och sträckte ut handen, passerades av ett antal Landrovers och Peugeotbilar och började bli alltmer nervös eftersom jag höll på att försena mig till intervjun.

Då fick jag syn på en liten grön Ladabil mitt inne i bilkön. Pilsnabbt sköt den förbi alla de andra fina dyra bilarna och körde i en rak linje rakt in till trottoarkanten där jag stod. Dörren öppnades. Bara att hoppa in.

På vägen till intervjun diskuterade jag rysk invandrarpolitik med den tadzjikiske chauffören. Och tänkte på på alla dessa gånger jag har stått och väntat på en taxi och glädjen som kvittrar till i bröstet varje gång man får syn på den trygga Ladabilen.

Den stannar alltid.

Publicerat: artikel om vardagskorruption utifrån mina intervjuer i Ukraina och Vitryssland

I senaste numret av tidskriften Nordisk Östforum publicerade jag en artikel med titeln ”Informell ekonomi som rationell vana och statskritik – En intervjustudie kring post-sovjetisk vardagskorruption” (Nordisk Östforum, 4 2024, s. 345-368).
Abstract:
This article examines continuity, change and adaptation of blat, a Soviet-time informal economic transaction network, in today’s Ukraine and Belarus. The analysis is based on 33 in-depth interviews, and the main focus is the descriptions, justifications and explanations of on-going informal participation in contemporary forms of blat. Theories on informal institutions, path dependence and the relationship between individuals and the post-Soviet state are elaborated to highlight the characteristics of contemporary blat transactions. The continued presence of blat, re-adapted to the new socio-economic circumstances, is highlighted – for instance the increased use of money in blat transactions and the growing number of autonomous bribe collectors demanding bribes in interaction with civil servants. Today’s blat is a channel for giving bribes and a guarantee for good social services. Individuals justify their participation in these informal activities by placing the blame on dysfunctional laws, heavy bureaucracy, lack of state control, illicit acts by other citizens or state officials, and on low identification with an (immoral) state. Respondents also display a preference for informal solutions, which are seen as a better way of solving many everyday problems.  Keywords: Informal economy, corruption, blat, transition, Soviet inheritance, Ukraine, Belarus.

Länk till artikeln på tidskriftens/förlagets hemsida. 

Rysk talkoanda

Häromkvällen satt jag på ett bokkafé i centrala S:t Petersburg och lyssnade till två unga politiska aktivister. Daniil Klubov är en studerande som ligger bakom den största och viktigaste politiska gruppen på sociala medier. Aleksandra Krylenkova är en företagare som koordinerar stadens valövervakare.
Vi var inte så många som hade lockats till det lilla bokkafét. Men å andra sidan var det söndag kväll. Det hade arrangerats två stora protestmöten både lördag och söndag. Folk var trötta på politik och samhällsengemang. De sista blinierna lockade väl mer denna Försoningssöndag sista dagen före den stora fastan.
Daniil Klubov berättade om hur upprörd han blev efter valfusket i dumavalet i december. Genast på valkvällen ville han diskutera fusket på nätet, men hittade inga grupper på de sociala medierna. Därför grundade han en egen. Redan på natten kom gruppen överens om att följande dag gå ut och demonstrera. Omkring tre tusen dök upp.
Gruppen fick fler och fler medlemmar. I dagens läge har gruppen ”För ärliga val” över tio tusen medlemmar.
Nästa demonstration arrangerade man den 18 december. Den här gången tillsammans med några politiska partier. Det blev ännu en protestaktion innan gruppen splittrades. Några kunde inte tåla att nationalister fick delta i mötena, andra vägrade samarbeta med gay-rörelsen. Så därför arrangerades också två olika gatudemonstrationer förra helgen här i S:t Petersburg. På lördagen marscherade olika grupperingar, inklusiva nationalisterna. På söndagen gick de politiska partierna ut på gatan. Sammanlagt nästan 15 tusen.
Men numera pågår även andra politiska trender i det ryska samhället. Trender som är minst lika viktiga som demonstrationerna. Kanske viktigare. Trender som överlever både valkampanjer och valfusk. Strömningar som i bästa fall kan föda fram nya politiker.
Daniil Klubov berättade stolt om hur hans grupp nu har utvecklats till en konkret verksamhet ”off-line”. Redan i december beslöt gruppen att man vill övervaka presidentvalet. Man beslöt börja utbilda valövervakare, vanliga medborgare som har rätt att närvara i vallokalen och kontrollera att rösträkningen går rätt till. Man beslöt organisera det hela på lokalnivå med grupper i varje stadsdel. Och man lyckades samla ihop hela tre tusen femhundra deltagare.
Och det är precis såna här projekt som det ryska samhället behöver. Initiativ som grundas underifrån på lokalnivå. Projekt som på riktigt kommer att väcka det slumrande medborgarsamhället. Inte pompösa direktiv från Kreml i Moskva.
Och det var en uppenbart förvånad och lycklig Aleksandra Krylenkova som berättade om hur folk nu har upptäckt både sina grannar och sin egen närmiljö. Hur folk nu har öppnat ögonen för den lokala politiken. Vem är det som egentligen ansvarar för den gamla hissen i mitt höghus?
Och Daniil Klubov påpekade att det råder en massiv talkoanda ute i samhället för tillfället. Det finns en stor vilja bland folk att hjälpa till med nåt konkret. Helt gratis. Och allt detta tack vare sociala medier.

Strategiska Realiteter – Del 3

I inläggsseriens första del diskuterades den ryska ekonomin och de problem dess bristande diversifiering innebär. I del 2 avhandlades det som man i Ryssland ser som landets enda räddning, nämligen en exploatering av de naturresurser som finns i Arktis. I den ryska nationella säkerhetsstrategin från 2024 är just råvaruexporten listad som ett strategiskt område.

Utöver den ryska strategin för Arktis är det andra intressanta överordnade strategidokumenten den ovan nämnda nationella säkerhetsstrategin och ryska federationens militärdoktrin anno 2024.

Den nationella säkerhetsstrategin liknar mer de säkerhetspolitiska strategier man stöter på i västländer där en bredare bild än bara den militära tecknas avseende samhällsutveckling. Stor tyngd läggs dock i säkerhetsstrategin på att kampen om energiresurser världen över, inte minst i Arktis, kommer att utgöra ett centrum i den internationella politiken. Säkerhetsstrategin är bred och genomarbetad och tar till exempel upp flera av de hot som före detta s-ledaren Håkan Juholt uppmärksammade i sitt tal under Folk & Försvars Rikskonferens i år. Det är dock tveksamt om man i en liknande deklaration i ett västland skulle finna skrivelser som att den nationella säkerherheten säkerställs på kulturområdet bland annat genom inrättandet av ett system för ”andlig och patriotisk fostran”.

En genomgripande vilja som tecknas i den nationella säkerhetsstrategin är att Ryssland fortsatt ska ses som en stormakt och framstående internationell aktör. USA och Ryssland ska betraktas som jämbördiga partners på det globala planet. Just denna aspekt framhålls ofta av rysslandsanalytiker. Ryssland betraktar sig fortfarande som en supermakt och vill bli behandlad som en sådan.

De rent militära hoten som omnämns i den nationella säkerhetsstrategin utvecklas vidare i militärdoktrinen, vilken antogs 2024. Avseende vad som utgör problemområden för Ryssland delar militärdoktrinen upp dessa i externa och interna militära faror och militära hot. De yttre militära farorna anses vara hela elva stycken. Dessa är intressanta att jämföra med valfritt västerländskt lands, NATO:s eller EU:s säkerhetspolitiska strategier. De sistnämnda lägger mycket stor vikt vid spridning av massförstörelsevapen, internationell terorrism, cyberhot, miljöförstöring och andra mer asymmetriska hot. I militärdoktrinen finner man först på sjätte plats en gemensam nämnare med de västliga dokumenten, nämligen massförstörelsevapen och på åttonde plats internationell terrorism. Större fara
or utgör nämligen, i fallande ordning:
a) NATO och en utvidgning av organisationen
b) destabilisering i regioner och länder vilket undergräver den strategiska stabiliteten
c) framgruppering av andra nationers och organisationers militära förband till stater och farvatten som gränsar till ryska
d) uppbyggnad av robotförsvar, vilket undergräver den globala strategiska balansen sam
e) militarisering av rymden och utbyggnad av icke-nukleära precisionsvapen.

Efter spridning av f) massförstörelsevapen återfinner man
g) brytande av internationella avtal och icke följande av avtal om nedrustning
h) bruk av militärt våld i områden som gränsar till Ryssland i strid med FN-stadgan och andra internationella avtal
i) förekomst och upptrappning av väpnade konflikter i området som gränsar till Ryssland.
På sista plats kommer sedan j) internationell terrorism och k) etniska problem och internationella väpnade radikala grupper.

De inre militära farorna anses vara a) försök till ändring av konstitutionen, b) kränkning av Rysslands suveränitet, enighet och territoriella integritet och c) störning av funktionen hos viktiga civila och militära myndigheter samt informationsinfrastrukturen.

De fem militära hoten anses vara a) kraftig försämring av de internationella relationerna och skapande av förutsättningar för användande av militärt våld, b) störningar av landets statliga och militära ledningssystem och funktionen hos kärnvapenstyrkorna, robotvarningsanläggningar, andra kärnvapenanläggningar och andra viktiga funktioner, c) upprättande och utbildning av olagliga väpnade grupper i Rysslands närhet, d) provocerande militära övningar i områden som gränsar till Ryssland och Rysslands närområde, e) beredskapshöjningar och mobilisering av militära förband i närområdet.

Det är med andra ord en hel rad ”faror” och ”hot” som listas. I såväl den nationella säkerhetsstrategin som doktrinen tas NATO och organisationens utvidgning på flera ställen upp som problem för Ryssland. NATO omnämns inte uttryckligen under hot, men såväl USA som NATO kan anas utgöra vissa av hoten, men under omskrivning.

Intressant är att se att trots den ryska federationens omfattande problem med terrorism i framförallt de kaukasiska delrepublikerna och som ibland ger utslag i form av attentat i Moskva och andra storstäder, nämns inte terrorismen bland de största hoten. Ändå sker terrorbekämpningen i mycket hög grad med reguljära militära förband och utgör oftast kontext för stora försvarsmaktsövningar. Det utgör inte ens en intern fara utan en extern sådan. I Sverige och många västländer omnämns Fjärran Östern, dvs Kina som det allvarligaste hotet enligt ryskt bedömande. Märkligt nog går det vare sig igen i militärdoktrinen eller andra dokument. Istället är det de gamla vanliga misstänkta som utgör fokus – NATO och USA (omskrivet till vissa eller andra stater).

Den mest utstickande passusen i militärdoktrinen är den angående kärnvapen, där Ryssland förbehåller sig rätten att använda kärnvapen, inte bara som i andra kärnvapenländer då det egna landet blir anfallet med massförstörelsevapen, utan även om anfall skulle ske mot Ryssland med konventionella vapen. Orsaken till detta står förmodligen att finna i en egen osäkerhet avseende den egna konventionella militära förmågan. De vapensystem landet förfogar över och den taktik de väpnade styrkorna sedan decennier byggt sitt uppträdande kring är desamma som västerländska länder slagit i åtskilliga konflikter under de senaste två decennierna. Detta är en anledning till de ryska ansträngningarna att helt reformera de väpnade styrkorna. Framförallt har man noterat framgångarna för västerländska konventionella precisionsbekämpningssystem som kunnat användas för att slå ut mål av höga värden. På det här området ligger Ryssland fortfarande långt efter även om satellitpositioneringssystemet GLONASS och Iskanderrobotsystemet är sätt att hämta in efterläget. Fruktan för konventionella precisionsbekämpningssystem är även tydlig i militärdoktrinen, där de rankas på femte plats tillsammans med en militarisering av rymden.

Med Georgienkriget i färskt minne kan även ordalydelsen i doktrinen om de väpnade styrkornas huvuduppgifter och närmare bestämt skyddet av ryska medborgare i utlandet, väcka viss oro inte minst för de stater som tidigare utgjorde sovjetrepubliker. I Estland och Lettland är till exempel ca en fjärdedel av befolkningen ryssar.

Alla de tre nämnda strategiska dokumenten genomsyrar och styr den ryska materielanskaffning och inriktningen av de väpnade styrkorna. Ryssland har, som förmodligen bekant, påbörjat en massiv upprustning av de väpnade styrkorna. Under 2024-talet kommer motsvarande drygt 4000 miljarder kr att investeras i de väpnade styrkorna för modernisering av dessa och ett vallöfte från Putin inför presidentvalet talar om en ökning till 5000 miljarder kr istället. Detta kommer att innebära en kraftig modernisering av armén som samtidigt organiseras i brigader istället för tidigare divisioner. För Marinens del kommer ett antal nya hangarfartyg att anskaffas liksom ubåtar och inte minst de omtalade Mistral. Precis som en stor del av arméns materiel är dessa resultatet av den inhemska försvarsindustrins långa utvecklings- och konstruktionstider. Istället anskaffas nu materiel från Frankrike, Italien och Israel. De största skillnaderna mellan franska Mistral och de två nya ryska franskbyggda och efterföljande ryskbyggda, är beväpningen och isklassningen. I rysk version utökas beväpningen såväl avseende luftförsvar som ubåtsjakt. Anpassningen till uppträdande i Arktis är också direkt spårbar till den ryska marindoktrinen från 2024 som nämner Arktis som ett viktigt operationsområde med långsiktiga mål.

I somras tillkännagavs inrättandet av två arktiska armébrigader. Dessa kommer att modelleras efter bland annat svensk förebild och den hittills beskrivna materiellistan påminner rätt mycket om en viss mekaniserad Norrlandbrigad. För det ryska flygvapnet innebär materielomsättningen framförallt ersättning av Mig-29 och Su-27 med Su-35 och PAK-FA, samt Su-24 med Su-34. Det hittills starkt påkostade luftvärnet är ämne för ytterligare satsningar i syfte att öka förmågan att bekämpa mål på extremt långa avstånd och skydd mot ballistiska robotar. I enlighet med doktrinen sker också en omfattande satsning på modernisering och ersättning av äldre kärnvapenrobotar, inte minst de ubåtsbaserade. Inom den militära sektorn har man tidigare haft stora problem såväl med bemanning som med teknik och korruption. Krafttag tas nu för att komma till rätta med detta, där Georgienkriget i mångt och mycket även var en ögonöppnare för behovet av ökad materielförnyelse samt samövning och omorganisation av försvarsgrenarna. Avseende korruptionen meddelades förra året att ca 20 % av försvarsbudgeten försvinner till följd av korruption och Putin jämställer detta med förräderi och det nu måste bli ett slut på myglandet.

Orsaken till brådskan i upprustningen av de väpnade styrkorna är omdiskuterad. Klart är i alla fall att man anser sig ha så pass bråttom att det inte är aktuellt att lägga alla ordar på den inhemska försvarsindustrin som dras med långa leveranstider och tekniska problem. Typexemplet på detta är de ryska Mistralfartygen där man valt den franska lösningen istället för att ta fram en egen inhemsk konstruktion. En förklaring till brådskan kan vara just de arktiska operationsriktningen. Datumet för slutmålet för upprustningen överenstämmer förhållandevis väl med den period då fastlandsresurserna av kolväten behöver kompletteras med nya källor. Som beskrivet i del 1 av denna inläggsserie, utgör exploateringen av de arktiska råvaruresurserna det framtida fundamentet för den ryska ekonomin och därmed samhällsutvecklingen. Vad denna intresseriktning innebär för svensk del blir ämnet för en kommande inläggsdel.

Det brukar påpekas i svenska försvars- och säkerhetspolitisk debatt att den ryska upprustningen sker från en mycket låg nivå. Det faktumet har varit gällande i flera år och lågpunkten är sedan många år nu passerad. Tangentens riktning är tydlig liksom överensstämmelsen med de av presidenten fastställda doktrinerna. Hur långt man slutligen når och mäktar med återstår att se. Frågan är om utgången av presidentvalet egentligen spelar någon roll i det här avseendet.

För den som är Rysslandsintresserad rekommenderas helgens nummer av Dagens Nyheter som haft ett mycket stort Rysslandsfokus inför nästa helgs val. Wolodarskis ledare från idag är skrämmande läsning om den omfattande samhällskorruptionen, liksom SvD:s porträtt av Putin.

Strategiska realiteter del 1del 2del 4

Pannkaksveckan

Idag avslutades Maslenitsa (smörveckan)- den ryska motsvarigheten till svenska Fettisdagen, franska Mardi Gras och så vidare. Till skillnad från Fettisdagen varar dock Maslenitsa i en hel vecka och till skillnad från semlor så är det pannkakor som gäller. Maslenitsa firas sista veckan före fastan och är både en kristen och hednisk högtid. Enligt gammal slavisk mytologi är Maslenitsa en solfestival som firar slutet på vintern. Pannkakor är en symbol för solen, samt består av produkter man får inte får äta under fastan. Det gäller alltså att passa på innan.

Söndagen är den viktigaste och sista dagen under Maslenitsa. Universitetet ordnade en utflykt till Sjtjelkovskij Chutor, friluftsmuseet där jag även firade Gamla nyåret för en dryg månad sedan. Massor med folk, gratis pannkakor, små hantverksbodar, folksång- och folkdansuppträdanden stod på programmet. Vi åkte därifrån ganska tidigt eftersom de flesta frös och missade det viktigaste momentet: elden, där man bränner upp symbolen för Maslenitsa, nämligen fru Maslenitsa själv i form av en stor halmdocka. Men vid det här laget, när jag sitter hemma och skriver, så har hon nog brunnit upp. Och nu när solfestivalen därmed är över, vore det verkligen på sin plats om våren kunde komma.

Pur uppsluppenhet på Trädgårdsringen

Moskoviterna är ju inte precis kända för att vara världens fryntligaste typer, men i dag var det idel soliga miner längsmed Trädgårdsringen. Tiotusentals Moskvabar hade samlats för att ta varandra i hand kring den flerfiliga, hårt trafikerade vägen som slår en ring kring stadens absoluta centrum. Det var oppositionens sätt påminna om sin existens inför presidentvalet om exakt en vecka. Kravet på hederliga val står fast.

Enligt arrangörerna deltog 30 000 personer, enligt polisen 11 000. Man kan med andra ord sluta sig till att den egentliga siffran troligen ligger någonstans mitt emellan.

Jag talade med ett ett äkta par vid namn Oleg och Irina, två prydligt klädda, pensionerade ingenjörer som hade ställt sig i ringen tillsammans med sin vuxna dotter och en strävhårig hund vid namn Ryzjij. De var uppspelta och glada.

- För första gången sedan 1991 känner jag att nu måste förändring ske. Vi har helt enkelt fått nog. Det är samma känsla som jag hade 1991 när de började visa Svansjön på tv:n och det visade sig att gammalkommunisterna hade gjort en statskupp, sade Oleg.

- Putin får lära sig att räkna med oss och sluta hålla oss för idioter, meddelade Irina.

Ryzjij, vars koppel hade prytts med vita band, började plötsligt morra. En annan oppositionshund med dito bandprytt koppel passerade och de skällde argsint ut varandra.

- Så där går det när intelligentsian ska samarbeta, sade en man som stod bredvid. Alla skrattade. Det var ett sorgblandat skratt blandat för det är just det här som är ryska oppositionens problem. Där finns många skarpa intellekt som tyvärr är dåliga på att dra jämnt.

Stämningen var påfallande festlig, precis som den har varit på alla demonstrationer som oppositionen har ordnat. Det är en atmosfär som jag aldrig har upplevt i Ryssland tidigare och det känns lika berörande varje gång.

Än vet vi inte hur betydelsefulla de här demonstrationerna kommer att visa sig vara. Men känslan av att röra sig bland tusentals glada Moskvabor som verkligen tror att de tillsammans kan bygga ett bättre samhälle ska jag aldrig glömma.

Putin lovar att försvara fosterlandet

Tio dagar före presidentvalet samlade Rysslands premiärminister och blivande president Vladimir Putin sina anhängare till ett massmöte på sportarenan Luzjniki vid Moskvafloden, fem kilometer sydväst om Kreml.

Mötet ordnades på försvarsmaktens årsdag och slagordet var ”Vi försvarar fosterlandet”. I sitt tal drog Putin likhetstecken mellan kärlek till fosterlandet och stöd till hans politik.

– Vi tillåter inte att någon blandar sig i våra angelägenheter, att någon tvingar sin vilja på oss! För vi har en egen vilja. Vi är ett segrarfolk. Det ligger i våra gener! ropade han från scenen mitt på fotbollsarenan.

Continue reading ‘Putin lovar att försvara fosterlandet’

Reportern som blev Rysslands fiende

Den brittiska journalisten Luke Harding säger att utländska journalister som jobbar i Ryssland ständigt måste göra ett val. Antingen låter man bli att beröra känsliga ämnen som korruption, Ramzan Kadyrov och de ryska säkerhetsstrukturerna, eller också skriver man om dem – med risk för att förlora sitt visum. Harding, som jobbar för The Guardian, har nyligen publicerat boken ”Mafia state – how one reporter became the enemy of the brutal new Russia” och enligt Echo Moskvys rapport  (http://echo.msk.ru/news/861731-echo.html) har han precis rapporterat om situationen för amerikanska kongressen. Harding förvägrades alltså inresa till Ryssland 2024, efter att ha blivit förföljd och utsatt för hot.

Jag skriver på ett mycket mindre språk än Harding, vilket mig och många andra journalister betydligt mindre utsatta. Det betyder inte att påtryckningar inte skulle förekomma. Jag känner flera som har blivit kallade till ryska utrikesministeriet och uppläxade. De flesta som blir det brukar vara påtagligt förtjusta, eftersom de ser det som en kvalitetsgaranti för sitt arbete.

Själv har jag i åratal rapporterat om brott mot mänskliga rättigheter i det ytterst oroliga norra Kaukasien och skrivit en bok i ämnet som har kommit ut på två nordiska språk. Resultat: Inte ett ljud vare sig från ryska utrikesministeriet eller säkerhetsstrukturerna.

Vad lär vi oss av detta? Jo, att de ryska myndigheternas inställning till journalister är varierande, ofta beroende av vilket språk och vilka länder journalisterna representerar (de anglosaxiska är mest utsatta), men framför allt att den är totalt godtycklig.

Jag tycker det är mycket bra att Luke Harding tar upp det här ämnet. Men jag håller inte med om att man som utländsk journalist måste välja mellan att låta bli att skriva om känsliga ämnen eller riskera sitt visum. Majoriteten av oss rapporterar uttryckligen om frågor som korruption och Kadyrovs människorättsbrott. (Säkerhetsstrukturerna är svåra att rapportera om på ett gediget sätt eftersom få av oss har verklig insyn.) Många har varit med om att deras bostäder blivit genomsökta, själv har jag en gång blivit haffad av lokala FSB i Stavropol.

Men de som verkligen utsätts för påtryckningar av den här typen är få. Det rättfärdigar inte de ryska myndigheternas behandling av Harding.

Georgierna ondskefulla bestar i ny rysk storfilm

I kväll (tisdag) har jag varit på bio och sett den nya ryska storfilmen “Vozmovo avgusta” (Åttone augusti) som handlar om det en vecka långa kriget mellan Ryssland och Georgien 2024, i regionen Sydossetien som officiellt är en del av Georgien men som med stöd av Ryssland utropat sig självständigt. I väst talas det mycket om att det “aggressiva, stora Ryssland gick till angrepp mot det lilla Georgien” och från ryskt håll vill man betona att det var Georgien som först gick till angrepp mot Sydossetien. I själva verket är bakgrunden till den upptrappade konflikten flera provokationer från båda sidor, som följde på att Nato deklarerat att de före detta Sovjetrepublikerna Georgien och Ukraina har möjlighet att i framtiden bli medlemmar i försvarspakten.

Hur som helst, i den här filmen betonas förstås den ryska versionen. Absolut inte ett dugg förvånande. De georgiska soldaterna utmålas som onda och omänskliga bestar som lemlästar och dödar. De ryska militärerna, däremot, är fredsbevarande hjältar. Grundstoryn är ganska enkel: Ksenja, en modern Moskva-kvinna, planerar att åka till den ryska semesterorten Sotji tillsammans med sin nyfunne kärlek. För att kunna åka skickar hon sin lille son, Artem, till pappan som är militär och stationerad Kaukausien, där det för tillfället är lugnt och tryggt. Men det visar sig att den nya kärleken inte är vad den utgav sig för att vara och dessutom larmas det om en förestående konflikt i Sydossetien. Ksenja bestämmer sig då för att strunta i Sotji och ger sig iväg för att hämta hem sin son och rädda honom undan kriget.

Bilden av georgierna som omänskliga förstärks av att vi genom hela filmen får följa kriget genom barnets, Artems, ögon. De georgiska soldaternas pansarvagnar och kulor blir i hans värld till ett slags gigantiska “Transformers-robotar” som dödar allt i sin väg. De ryska, vänligt sinnade soldaterna – och hans egen mamma – blir genom lille Artems ögon till genomgoda varelser av typen “Avatarer” (för er som sett den filmen). En personlig tolkning av budskapet: “Moder Ryssland åker till kriget för att rädda sina söner (ryssarna och de sydossetier som har ryskt medborgarskap)”.

Filmen har finansierats av den ryska staten med motsvarande ungefär 55 miljoner kronor (250 miljoner rubel, enligt ryska Wikipedia) och jag tror inte att det är en slump att den släpps nu precis innan presidentvalet. Just nu är det viktigare än någonsin för makthavarna att betona vikten av en “stark nation med en stark ledare”.

Men trots att det är mycket tydligt vilket huvudbudskapet är så utmålas georgierna inte som helt igenom ondskefulla. Det är visserligen en marginell del av filmen, men ändå: I en slutscen får Ksenja hjälp av en georgisk soldat. Alltså av “fienden”. Man kan fundera på om något liknande vore möjligt i en amerikansk krigsfilm?

Se trailer (på ryska förstås):



Putin lovar allt möjligt

Sex Sju måndagar i rad har presidentkandidaten Vladimir Putin nu publicerat oläsbara jätteartiklar i några av Rysslands största tidningar. Texterna är uppenbarligen skrivna av dåliga spökskrivare utifrån några luddiga prioriteringar som Putin lagt fram.

Jag vet inte om någon förutom en handfull politiska analytiker har orkat läsa igenom de dåligt skrivna och snåriga texterna. Jag undrar om Putin ens själv gjort det – och väljarna har det definitivt inte. Däremot är artiklarna ett bra tillfälle att ge Putin extra tv-tid. I går fick de andra kandidaterna en halv minut var i kvällsnyheterna, därefter besökte Putin en vapenfabrik och fick tio minuter på sig att berätta om hur viktig den ryska vapenindustrin är, utifrån sin senaste artikel.

Texterna är som sagt snåriga, de är troligen skrivna av olika personer, och de hänger inte ihop varken med varandra eller ens var för sig. Det centrala är att det ska satsas mer pengar på inköp av vapen, på löner inom offentlig sektor – framför allt försvaret – samt på pensioner. Putin lovar vitt och brett, det finns rationella inslag som mer självstyre för kommunerna, men de konkreta förslagen drunknar i ludd och populistiska utspel som extra skatt på lyxbilar och hårdare straff för invandrare som inte har rätt papper. Och i nästa artikel kan man läsa att Ryssland behöver fler invandrare – fast de ska vara av rätt sort.

Här är min högst summariska och subjektiva sammanfattning av det som fastnade när jag ögnade igenom vad som publicerats i Putins namn. Kommentarer och kompletteringar är mycket välkomna. Det som står efter siffran är rubriken på den aktuella tidningsartikeln i svensk översättning.

Continue reading ‘Putin lovar allt möjligt’

Motdemonstrationer stängde av halva centrum

På vägen hem från mitt nya extrajobb i lördags satt jag förstås i trafikstockningar i två timmar. Anledningen var att ett av de centrala torgen, plosjtjad Minina, var avstängt. Poliser i varenda korsning stod och dirigerade om trafiken. Jag och de övriga passagerarna på bussen suckade bara uppgivet.

Dagen efter fick jag förklaringen. Putin/Putins kompisar ordnade en motdemonstration mot oppositionen och till stöd för den nygamla presidenten. 5000 personer ska den ha samlat, de flesta sägs ha varit utkommenderade anställda från stadens fabriker. Man kan förstås undra hur populär man gör sig när man utan förvarning (demonstrationen ska ha blivit utanonnserad bara någon dag i förväg) stänger av de centrala delarna i en stad redan hårt plågad av ständiga köer och trafikstockningar… Så vitt jag kunnat märka har oppositionens demonstrationer inte orsakat några som helst trafikstörningar.

I den här texten serveras en förklaring till påhittet:

http://www.kniivila.net/2012/morkerman-bakom-putindemonstrationerna/

Sverige är en djurpark, Ryssland – en djungel!

Jag läse nyligen en artikel om en tysk journalist som länge varit bosatt i Ryssland. Så här beskrev han skillnaden mellan Tyskland och Ryssland. Man skulle enkelt kunna byta ut Tyskland mot Sverige i nedantående citat:

Разница между Германией и Россией, как между зоопарком и джунглями. В зоопарке тебе приносят еду, каждий день чистят вольер, воздух фильтруют. Если заболеешь, вылечит врач. В зоопарке вы будете нормально жить, если не узнаете джунглей: запахи, цветы, за каждим углом что-то новое, интересное. Но, с другой стороны, вам еду гарантировано не подадут. Там бывают и хищники.

Skillnaden mellan Tyskland och Ryssland kan liknas med skillnaden mellan en djurpark och en djungel. I djurparken blir du matad, varje dag rengör man buren och filtrerar luften. Om du blir sjuk, ser läkaren till att du blir frisk. I djurparken är du nöjd med livet, tills du upptäcker djungeln: dofterna, blommorna, bakom varje hörn något nytt, intressant. Men, å andra sidan, du är inte garanterad mat. Där finns dessutom rovdjur.

När ryska tanter vill hjälpa till

I går satt jag på tåget från Sjeremetevo flygplats  in till Moskva efter en veckoslutstripp tillsammans med min dotter. Vi hade rest hela dagen och hon var naturligt nog trött och litet kinkig. Jag fick gå omkring med henne.

Då dök en hjälpsam medelålders kvinna upp med en chokladbit i högsta hugg. ”Här ska du få lilla vän!” sade hon glatt åt barnet.

Som ni förstår är min dotter ett finländskt barn som inte får äta några sötsaker. Men den ryska tanten brydde sig inte om hennes glädjedödare till mamma utan viftade glatt med chokladstängen. Ryssar tycker om att vara snälla mot barn och det är väldigt vanligt att ge dem sötsaker här. Dessutom såg jag att tanten verkligen ville hjälpa den unga och av allt att döma oerfarna föräldern som inte går omkring med choklad i fickorna.

Det var bara det att det stackars finländska barnet som aldrig får någon choklad inte visste vad det var. Hon bara stirrade förvånat på tanten.

Jag löste situationen med att ta emot chokladen och säga att jag ger henne den senare. Barnet var förnöjt över uppmärksamheten och hade redan slutat kinka.

När tanten hade försvunnit åt jag upp chokladen själv. Det kan mammor behöva ibland.

Mörkermän bakom Putindemonstrationerna

De som vill se Putin som Rysslands nästa president har börjat apa efter oppositionen. De första stora demonstrationerna för valfusk tog Putinfalangen på sängen, men för två veckor sedan, samtidigt med den tredje demonstrationen för rättvisa val, ordnades en jättesammankomst till stöd för Putin i Moskva. Till skillnad från oppositionsdemonstrationerna var en stor del av deltagarna utkommenderade av arbetsgivarna eller till och med ditbussade från andra städer.

Trenden fortsatte i veckan: under lördagen ordnades ett antal demonstrationer för Vladimir Putin i flera städer, från Vladivostok till S:t Petersburg. Den gemensamma nämnaren för dessa demonstrationer verkar återigen ha varit att deltagarna var utkommenderade och i många fall fick betalt.

Continue reading ‘Mörkermän bakom Putindemonstrationerna’

Nizjnij Novgorod visar upp sin bästa sida

Jag gillar när bra saker bara händer. Som hur jag hittade mitt boende här i Nizjnij Novgorod – genom att en tjej på studenthemmet, Jamina från Algeriet, gick runt och frågade alla andra tjejer om det var någon som ville bo tillsammans med hennes kompis. Jag var den enda som nappade. Det är jag väldigt glad för. Förutom att lägenheten inte har renoverats i något enda hörn sedan den byggdes, är det faktist ett helt okej boende. Området är trevligt med floden intill knuten, bra mataffär i grannhuset och gott om apotek, frisörer, skomakare och andra småaffärer längs gatan. Mina två grannar är också trevliga och lätta att komma överens med.

Genom Jamina, alltså samma tjej som satte mig i kontakt med min rumskompis Julia, har jag nu, hux flux, fått ett extrajobb. Två dagar i veckan ska jag lära ut engelska på en privat språkskola.  Jamina, som själv extrajobbar som lärare i franska och arabiska, frågade först min klasskompis från Venezuela om han ville jobba som engelsklärare. Han i sin tur frågade mig.

Jag började imorse och det var faktiskt riktigt roligt. Jag har bara två elever, båda vuxna och ivriga att lära sig. Jag får en dessutom en helt okej lön. Innan hade jag fasat för att gå upp tidigt på lördagmorgonen och åka ända ut till köpcentret Fantastika, där skolan ligger. Det är ändå rätt långt från där jag bor. Men lördag morgon visade sig vara tillfället att uppleva Nizjnij Novgorod från dess bästa sida. Inga trafikstockningar alls, sittplats på bussen, utsikt över bländvita floder i gryningen…

Språklärare på privatskolor verkar förövrigt vara det vanligaste yrket bland utlänningar i Ryssland. Träffade hur många som helst i Moskva. Språkskolorna där kräver oftast modersmålstalande lärare. Att locka oändliga mängder engelsmän och amerikaner till andra ryska städer är kanske inte realistiskt, så här duger det visst bra att även svenskar lär ut engelska. Språkskolor finns det i alla fall gott om även här, både lokala och filialer av mer rikstäckande. ”Min” skola finns bara i Nizjnij Novgorod än så länge och drivs av en kvinna som heter Alisa och hennes man.

Oväntat möte på försvarsministeriet

Medan jag bevakade försvarsminister Stefan Wallins besök i Moskva fick jag ett eget ärende uträttat. Jag råkade nämligen springa på en tjänsteman som jag har varit i kontakt med sedan november. I tre månader har jag försökt utverka ett tillstånd för att få intervjua en officersfamilj, dvs en familj där mannen är yrkesofficer. Tanken är att skriva ett reportage om hur mycket bättre yrkesofficerarna har fått det i Ryssland. Deras löner har nästan tredubblats och många har fått nya bostäder.

Det skulle alltså handla om ett uttryckligen positivt reportage om framsteg i Ryssland. Ett sådant som vi västerländska journalister skriver alldeles för få av. Men det finns en orsak: nämligen att vi inte får. Kreml klagar på att vi alltid svartmålar Ryssland, men när vi vill göra positiva reportage blir vi stoppade.

För att få intervjua en officersfamilj måste jag nämligen ha försvarsministeriets tillstånd. Försvarsministeriet har nu handlagt min fråga i tre månader. Jag har ringt varje vecka och för tre veckor sedan slutade den ansvariga tjänstemannen att svara i telefon. Hon svarar varken i telefon eller på sms. Hon hade naturligtvis inte tänkt sig att jag en dag skulle stå framför henne i egen hög person och högt och ljudligt utropa: Jasså det är NI som har vägrat svara i telefon på tre veckor!

Det gjorde jag. Hon lovade fördubbla sina ansträngningar. Nu får vi se vart det leder.

Prochorova till president!

Efter dagens tv-debatt vet jag vem jag vill se som Rysslands president! Tyvärr ställer hon inte upp i valet.

Putin vägrar som bekant att ställa upp i tv-debatter. I stället skickar han fram den lydige och självgode filmregisören Nikita Michalkov för att debattera kulturpolitik.

Som motdrag skickar miljardören och presidentkandidaten Michail Prochorov sin syster Irina, som bland annat är chefredaktör för utmärkta litteraturtidskriften Novoje Literaturnoje Obozrenije.

Han är helt hysterisk, hon är förnuftets röst. Hon plattar till honom totalt, utan att höja rösten. Det är en fröjd att se.

I slutet av debatten ger hon Michalkov en bok i hemläxa: en helt färsk sak om fusket under parlamentsvalet som hennes förlag gett ut.

Joseph Glazer har somnat bort

I lördags fick jag ett sms.

”Anna-Lena, min morfar har dött. Ilja.”

Morfadern var Joseph Glazer, 95 år gammal, född i Sydafrika. Han flyttade till Sovjetunionen som sextonåring tillsammans med sin familj. Fadern, som ville vara med och bygga Sovjet, blev arkebuserad och Joseph skickads i fångläger.

Fotografen Tor Wennström och jag intervjuade Joseph Glazer i slutet av förra året och jag har sällan fått så mycket feedback på en intervju. Därför vill jag nu tala om för er att detta tragiska men också hoppingivande livsöde nu har fått sin avslutning. Joseph Glazer dog hemma i sin egen säng i Podolsk, 95 år gammal.

Han ska begravas invid sin hustru, som var gravid då han arresterades år 1949. Många år senare återfick de varandra. Därefter levde de trettio år tillsammans.

Det är en historia om terror och död, men också om hopp och kärlek. Hbl:s intervju med Joseph Glazer blev hans sista.